Високи доходи, ниски цени? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121038)
 Любов и изневяра (29669)
 Секс и интимност (14348)
 Тинейджърски (21878)
 Семейство (6464)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7294)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18483)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Високи доходи, ниски цени?
преди: 5 години, 6 месеца, прочетена 1107 пъти
Здравейте,

Няколко въпроса към хората, които разбират от икономика. Има ли някаква икономическа формула, цените на стоките и услугите да са ниски (достъпни), а заплатите високи? Има ли някакъв начин стандартът в една държава да е такъв, че мнозинството от хора да могат да си позволят да отглеждат безпроблемно 2 или 3 деца, да ходят със семейството си на почивка поне два пъти годишно в родината си или дори в чужбина, един път седмично да вечерят навън, да не лишават децата си от джобни и когато пазаруват да слагат в количката, каквото поискат без да се притесняват колко ще им струва. Или пък, когато искат да си купят нещо, например нов телефон, просто да отидат и да си го купят без дълго време да събират пари за него. Също така искам да попитам има ли някакъв метод хората да бъдат максимално независими от банките. Никакви кредити и прочие. И накрая още един въпрос: възможно ли е работното време да се намали от 8 на 6 часа? Примерно работният ти ден да започва в 10 и да свършва в 16 часа и в 17 да отидеш да си пиеш бирата с приятели. А не както е сега да работиш по никое време от 15 до полунощ. Има ли държави, в които всичко това е възможно или още дълго време няма да е така? Благодаря предварително.

Моля редакторите да публикуват темата.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 6 месеца
hash: b43e9bf7cb
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   1. Има ли някаква икономическа формула, цените на стоките и услугите да са ниски (достъпни), а заплатите високи?

Има да, но може да се случи само благодарение на висока производителност на труда, а това се случва чрез модерно ноу хау, автоматизиран работен процес и модерни технологии.

2. Има ли някакъв начин стандартът в една държава да е такъв

Ами то в страните от първия свят си е точно така. Само че предимно за местните. Емигрантите често са доста по-ниско платени. Не че не може да са високо платени, но не става от днес за утре или най-малкото трябва да са добри специалисти.

3. има ли някакъв метод хората да бъдат максимално независими от банките

Въпрос на финансова дисциплина, знания, философия, доходи и др. е всеки един от нас до колко ще бъде зависим от банките. Принципно банките в една икономика за необходими, но няма да задълбавам защо. Банките/кредитите са просто един инструмент, а вече е въпрос на капацитет дали конкретния човек ще използва този инструмент за свое добро или ще се самоунищожи. Това е като ножа - можеш да го използваш, за да сготвиш нещо, но може и да се заколиш, ако не знаеш как да го използваш правилно. Кредита можеш да го изтеглиш с 5% лихва (примерно) и да го инвестираш в бизнес, който да ти носи 10% доходност и така имаш 5% чиста печалба, без да участваш с лични средства, които иначе биха ти отнели години да ги спестиш, ако въобще успееш. От това печелиш ти, печелят банките, печели държавата, защото ще и внасяш данъци, печелят и работниците ти, които ще имат работа и икономиката като цяло. Ако използваш кредити, за да си купи айфон или да отидеш на почивка, работиш против себе си, защото поддържаш изкуствен стандарт, какъвто без кредити не можеш и в един момент затъваш в дългове. Но това не означава, че банките са зло, а че човека е прекалено глупав и сам си е виновен.


4. възможно ли е работното време да се намали от 8 на 6 часа

В някои държави като Франция работното време е 7 часа. В други се правят експерименти да е 33 часа седмично - 3 дни по 11 часа. В първия свят вече се мисли в тази насока и вярвам, че е въпрос на време да се промени философията в това отношение в световен мащаб.

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: d4a27ec3c4
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   До коментар номер 1. В тези така наречени държави от Вас в ''първия свят'' вече започна да става не чак толкова хубаво. Всъщност в тези хубави държави винаги е имало доста висок процент безработни и застрашени от безпаричие семейства и не малка бедност. Заплатите на работниците ( без значение имигранти или не) не са, нито много по-високи, нито пък покриващи норални наеми и разходи. Напротив, хората там без собственост или бизнес също се подлагат на много повече работа от стандартното, за да може да изхранят деца и да излязат един път на вечеря в ресторант. А добрите им университети са много по-скъпо платени понякога. Условията на труд и удобствата може би са по-добри, но стандарта на живот отново се окачествява за един кръг от хора, а застрашеността от изпадане бедност застрашава всеки един човек. Никоя система не е променила това.

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 6f91d35a0c
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Може да стане това нещо - казва се национален капитал. Т.е. всички пари на хората и държавата. Проблемът е, че той не се печели за 3 дни, а се трупа с векове или ти излиза късмета да избие я нефт, я газ или злато. Цените не са ниски, а доходите са високи. А доходите са високи, ако държавата е богата дълго време и съответно населението е натрупало пари. Като се пази да не изтичат парите в чужбина и да не идват бедни емигранти, нещата стават. За съжаление България е държава от 1878г с малко население, като след това е преживяла 3 войни в позиция на губещ с големи репарации, които да плаща вместо да ѝ плащат на нея противниците. За капак на всичко 50г комунизъм с всичките му икономически анти-постижения. Накрая става така, че не можеш да си купиш нова кола или изплащаш един тъп телефон. В Холандия има фирми на по 200 години! Представи си нещо, което 200 години не спира и се развива и усъвършенства през цялото време. Съответно в управлението на страната не се допускат някакви хорица, които са били пазачи или шофьори допреди 20г.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 937907ca4b
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Достъпни цени - да, чак евтини - не. Постига се с робски условия в третия свят. Изнасяме си производството в Азия, плащаме по 30 долара на месец на дечица да ни шият панталонките и после ги продаваме в Западна Европа по 5 евро парчето. За един немец със средна заплата 3500 евро това е супер евтино. Реалната цена е 5 евро плюс нещастието на едни хора, за които по-добре да не мислим, нали, за да не си разваляме кефа.

Иначе не може хем да плащаш на персонала много, хем да продаваш продукта му евтино. Откъде ще вземеш пари за добро възнаграждение, ако продуктът ти е жълти стотинки?

Шест часа на ден според мен е не само постижимо, но и необходимо. НИКОЙ на този свят не е продуктивен осем часа на ден. Има изследвания, горе-долу на час и половина човек си почива. Дали цигара, дали тоалетна, дали просто с минимална работоспособност и симулация на дейност. Благодарение на автоматизациите и технологиите можем да работим по шест часа според мен в много области.

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 937907ca4b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Можеш да си независим от банките, просто ще си купиш съборетина на 40-50 км от работно си място и ще плащаш не с пари на банка, а с време в път. Или ще живееш под наем цял живот, лошо няма.

 
  ...


...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 19e7b75e68
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Номер3 е супер смислен и най - смисленият до тука.

(и аз съм си мислила нещо такова като него, само че не знаех, че се казва национален капитал, но пък и по принцип не съм човек, който си пада по такива подробности кое как се казва, докато при масата сякаш е обратното, дори го приема за нещо супер престижно, ама в същото време се спуква да мрънка и да се оплаква, не търси решение, а само се чуди кой да обвини и се озърта кой да я оправи - това го пиша, защото си търся лошо гласуване)

И да, в така наречения 'първи свят' дори има и такива бедняци, които са доста по - зле и от нашите цигани дори.
Според мен бедността на един определен човек се дължи главно на самия него и по - конкретно на емоционалното му състояние, психологическата му нагласа, затова и е казано 'бедността е състояние на духа'.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 6 месеца
hash: afc2dadc15
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Искам да направя 2 уточнения по отношение на коментар 3 и самата история. Първо, по-точно е да се каже в случайя не "парите на хората и държавата", а "активите на хората и държавата". Парите имат по-тесен смисъл, а и богатството не е само в пари, а във всякакви активи. Второ, това стоките да са евтини е относително понятие. По-скоро трябва да се има предвид евтини като съотношение към заплатите. Защото дадена стока в България ако струва 5 лв, а в Германия 5 евро, къде е по-евтина? В България, където масово работят за 800 лв, или в Германия, където работят за 3000 евро?

Иначе по повод на коментар 3 имах един случай - американец сяда в Хепи и гледа, че на стената пише "est. 199 и някоя си". Демек основано 90 и някоя г. За него беше супер смешно да се хвалиш, че фирмата ти била на 20 г. В САЩ само за да имаш законовото право да напишеш Est., трябвало фирмата ти да е поне на 100 г. мисля, че беше или нещо такова, може и да бъркам точната цифра, но беше голямо число.

Значи хората имат опит в капитализма. Има фирми на няколко века. Това е векове натрупване на капитала, развитие. За да разберете по-добре, споменте си как беше 90-те. Имаше само малки гаражни магазинчета с 10 вида стока. После се навъдиха големите вериги.

Направете сравнение между строителна фирма в България с 20 неквафицирани работника и почти никаква техника с такава от САЩ с всичките и последни техники, най-добрите инженери, с множество мегапроекти зад гърба си, със 100 годишна традиция примерно, преживели са най-големите финансови кризи и т.н.. И целия този опит се е предавал през поколенията.

В Япония например има хотели на повече от 1000 г. Който не вярва да прочете за хотела Nishiyama Onsen Keiunkan, основан 705 г. и все още действащ. Това е семеен бизнес. Смятайте колко поколения опит и натрупан капитал е това. В България имаме капитализъм от 20-30 г. и то не от най-добрия. А хората от Хан Аспарухово време управляват хотели.

В Антеверпен и Франкфурт имат фондова борса от 400-500 г. Ние тогава сме ходили с фесове.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker