Искам да живея в провинцията. - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121045)
 Любов и изневяра (29670)
 Секс и интимност (14349)
 Тинейджърски (21879)
 Семейство (6464)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3168)
 Образование (7294)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18485)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Искам да живея в провинцията.
преди: 5 години, 6 месеца, прочетена 1743 пъти
Здравейте!

Искам да започна с това, че не понясям София, мръсен и голям град, излъчващ студенина. За съжаление съм родена тука и при всяко отваряне на дума да се преместя в провинцията майка ми се мръщи и ме гледа все едно не съм добре. :( А аз си мечтая за малкия град и топлите отношения между хората там. Изкарах студентсвото в Благоевград и това ми остана любимия град. Смятате ли, че има реализация за един млад човек в провинцията... или просто съм си объркала мечтите....?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 6 месеца
hash: a3bc2b8b84
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Какъв е проблемът да се премести в провинцията? Ето един Благоевград е развит - добре има работа, училища, заведения, магаьини. Всичко необходимо за нормален живот. И жилищата са по-евтини. Със сигурност ще бъдеш по - щастлива там.

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 11c9a1a87a
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Последните години повечето млади отиват в София да учат, а после остават там завинаги. От тази гледна точка в малките градчета ще започне да има сериозен дефицит на специалисти и млади работници. В моя роден град това вече се случва. Работа се предлага почти навсякъде, на витрините на магазините има обяви, в сайтовете е препълнено с такива, дори и познати започват да ме питат дали не познавам някой, който иска работа. Обаче работна ръка липсва. Да, има развитие. По-голямата част от населението се изсипва в столицата, в резултат останалите градове опустяват, но имат нужда от специалисти.

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 577c88b65e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Абе гледай все пак да не е град под 40-50 хиляди, защото в прекалено малките ще ти минат фантазиите бързо като ти омръзне за 2 месеца.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 9ccac1546c
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Аз също съм от един от големите градове и си мечтая да живея в град от "селски тип" с много къщи с градини и зеленина. Обаче нямам пари, с които да го осъществя. А кредитите не смятам, че са добро решение.

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: f8df42d02c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Ми избери си място и отиди там за няколко месеца, пробвай. Ако не ти хареса - обратно в София и готово. Така и майка ти ще е супер доволна, че е излязла права. Пък ако не излезе права ще трябва да го преглътне някак си. Просто пробвай.

 
  ...


...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 123ecae4e7
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

7.   Хората не напразно се стичат в София. Не е просто, защото така им се е приискало. В провинцията с някои малки изключения, като Пловдив и може би отчасти Варна, работа няма, или поне няма такава за квалифицирани кадри с добро заплащане. Ако искаш да работиш в цех за 600 лева - никакъв проблем, възможности колкото искаш. Това за топлите взаимоотношения между хората е някакъв мит. По-скоро няма да имаш с кого едно кафе да изпиеш в буквалният смисъл на думата. Казвам ти го от опит, защото живея в провинциален областен град. Вечер, след 19. 00 всичко опустява. В неделя е още по-зле, градът е като евакуиран. Ако обичаш чалга - заведения колкото искаш. Ако си падаш по по-нормални места, има 1-2 кафенета и толкова. В дискотеките музиката е задължително чалга и мазни кючеци, друго няма.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 6 месеца
hash: f9093eb0a8
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Не бъди наивна. Аз съм израснал в град с около 12 хил. души население. В такова село няма нито работа, нито топли взаимоотношения. Не искам да се връщам там никога.

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 81f020dab0
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Не си мисли, че хората в малкия град са по-топли. Аз съм живяла и в малък град и в София и мисля, че хората в малкия град са много по ограничени, злобни и завистливи. Там има интриги, комплекси, обсъждане, присмиване и т. н. В София можеш да сменяш обстановка, работа, среда, квартири, а в малкия град нямаш почти никакъв избор. Големият град е много по-богат на възможности, можеш да създадеш повече контакти и да се реализираш в доста сфери. Според мен малките градове западат и няма бъдеще в тях. Но все пак ако мислиш, че там можеш да си по щастлив/а можеш да пробваш.

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 9cbe602c06
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   А, някой прече ли ти? Щом искаш, отивай и си живей живота! Хубаво е да има хора навсякъде, не само в София, Пловдив, Варна, Русе и Бургас.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 6 месеца
hash: d8608f2e2a
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   №8, а така ли беше преди 89-та? Тогава във всяко село имаше изнесени цехове от близки заводи и младите си живееха добре на село, ядяха си здравословна прясна храна, пийваха си домашно винце, дишаха чист въздух, няма шум и цигания, всичко беше ОК, но до там! Дойде "демокрацията", т. е., разсипията на държавата, по сценарий тя беше подложена на ограбване, заводите бяха нарязани за скрап, и селата започнаха да умират, младите се разбягаха от тези населени места, и там сега е пустош и мъртвило. Само във фантазиите на някои има още представа, че селото е още живо!? Селата умряха, малките градове станаха села, а по големите градове се превърнаха в гета-комуни, защото там се концентрира цялото население на България, само там остана възможност за препитание. Защо циганите се струпаха в големите градове, защото в провинцията нямат какво вече да крадат, изпокрадоха и мотиките на старите хора, сега не могат и градините си да обработват. Много чужденци си купиха къщи из провинцията, отначало гледахме много репортажи колко много им харесва живота в провинцията, но напоследък като ги окрадоха, и те разбраха, че животът в провинцията е мъка, даже и да имат много пари. Няма живот в провинцията, "демокрацията" го уби! Това е съдбата на всички приватизирани предприятия! Така беше замислена приватизацията, че да се вземат заводите и да се нарежат за скрап. Това и направи Иван Костов, раздаде заводите на приближени и после ги унищожиха. Това лесно може да се провери и докаже. По същият начин унищожиха и селското стопанство, затова сега ядем пластмасови зеленчуци, защото и на село вече няма истински!

 
  ...

...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 5491992374
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Добре дошла в клуба!
Аз съм кореняк софианец, роден през 1969-та година. 20 години от живоата ми минаха в София и бих казал, че това бяха и най-хубавите ѝ години. Помня София през 80-те години, помня когато построиха НДК, Южния парк. Това беше тих, прекрасен спокоен, зелен и най-вече ЧИСТ град. Моят квартал беше Лозенец. Сутрин като погледнех към Витоша я виждах кристално чиста.

Но след демокрацията нещата рязко се промениха. На повърхността изпълзяха алчни и духовно ограничени хора, които имаха само една цел - пари. Изкупиха хубавите къщи с градини и овощни дървета отпред, и застроиха всеки квадратен метър в тях, вдигнаха огромни кооперации, защото всеки квадратен метър носеше хиляди. Вече няма градини, няма цъфнали дървета на пролет, само коли, шум, мръсотия.
За останалото няма да ти говоря. Затова преди 15 години взех кардинално решение, разпродадох каквото имах и се преместих да живея района на Велико Търново. Купих къща с голям двор, заобиколена от овощни градини. Тук е толкова зелено, спокойно, чисто. На цената на една мухлясала панелка в Люлин 5, в провинцията можеш да купиш райско местенце.

Детето ми израсна на спокойствие, чист въздух, тичаше голо и босо по цял ден и не се тревожех дали ще излезе на улицата или ще го отвлекат непознати.

Създадохме си зеленчукова градина, отделно около нас има 6 големи стари череши, 5 круши, сливи, мнооого ябълки, черници и въобще каквото си пожелаеш. Това за децата е рай, а за възрастните - здраве. Дървата за отопление за зимата събираме от близката гора - хем я почистваме от паднали сухи дървета, хем си правим фитнес. Водата ни идва от извор - какво по-хубаво.

Какво повече да искаш? Пари ли? Ами тук с 300-400 лв. се живее съвсем нормално, защото услугите и храната са по-евтини, освен това имаш градина, растоянията са много по-малки и не даваш по 100 лв. за бензин месечно.



Само ще ти кажа, че сега едва издържам 4 дена в София.

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 29f91afcc3
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   Мила авторке, аз те разбирам отлично! Израснала съм в София, но преди 12 години наследих къщата на баба ми в едно близко селце. Първоначално имотът пустееше, но една есен засадих малко лалета в двора - ей така от носталгия по летните ваканции, които като дете съм прекарвала при баба си. Когато през пролетта лалетата цъфнаха, животът ми се промени. Разбрах, че тук ми е мястото. И ето, вече 10 години прекарвам по-голямата част от годината в бабината ми къща, прибираме се с мъжа ми в София само в най-студения период - декември, януари и февруари, но в момента инвестираме в по-добро отопление, за да може да живеем целогодишно тук. Плюсовете са неизброими - прекрасна градина, чист въздух, планина, езеро, река, борова гора, уединение, спокойствие. Но! Има и минуси. И двамата работим в София. Тук просто няма какво да работим - аз съм редактор във всекидневник, съпругът ми е електроинженер и обектите му са в столицата. Пътуваме всеки ден до работата си. Да, има редовни маршрутки, но последната тръгва от София в 20, 30 часа. Т. е. колата е задължителна, а местата за паркиране в града - малко. Така че софийският апартамент го ползваме и през лятото, когато имаме някакъв социален ангажимент до по-късно - вечеря с приятели, например. Иначе съпругът ми трябва да седи на една минерална вода цяла вечер, за да можем да се приберем с колата. Така че ние, според мен, сме намерили идеалния вариант - апартамент в София и къща на 10 минути от Околовръстното. Аз съм докторант в Благоевградския университет, често ходя там и наистина обичам този град. Но абсолютно не мога да си представя да се преместя за постоянно, въпреки че отсега ми е предложено преподавателско място в университета. Приятелите ми, театрите, концертите, редакциите, издателствата - всичко е в София.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker