Да изживееш живота си стойностно - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121054)
 Любов и изневяра (29673)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21881)
 Семейство (6464)
 Здраве (9589)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3168)
 Образование (7296)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18485)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Да изживееш живота си стойностно
преди: 5 години, 6 месеца, прочетена 1351 пъти
Здравйте,

Аз съм мъж на 28 години и в последните месеци все повече мисля за това колко малко хора имат възможността да изживеят живота си така, че като се обърнат назад да не съжаляват. Да могат да кажат, че са го изживели добре, което, разбира се, е много субективно и лично усещане. Но е безспорно за всеки. Аз не съм един от тях.

Имам добре платена работа в ИТ сектора, която мразя. Трябваха ми години, за да осъзная, че не е това моето нещо. Имам предвид работата в офис. Усещам всяка минута като пропиляна. Усещал съм го от ден 1 (започнах работа 2011-та), но ми трябваха доста години, за да го осъзная и на логическо ниво. Все повече се питам какво е да харесваш това, което правиш. Да харесваш живота си. Няма как да е идеален, но като цяло. И колко малко хора имат този шанс. Да живеят пълноценно. И тук не визирам парите, да - важни са - но не дават смисъл, а са средство към това да намериш смисъл и щастие.

За себе си знам, че е вече късно. Сякаш този живот е прахосан. Или поне частта от него като голям човек. Детството ми беше безкрайно щастливо и не мисля, че е можело да бъде по-добре. Сега съм нещастен, безкрайно нещастен. Понякога ми се иска просто всичко да свърши. И да започна отначало. Или просто да свърши. Не търся съвети, или съжаление. Просто исках да споделя. Гледам младежите и искрено се надявам да намерят своя път. Макар че знам на колко малко от тях ще се отдаде този шанс в живота.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 6 месеца
hash: 80d6cfb978
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Аз открих на 31 години че не си понасям изключително добре платената работа и е напуснах седях вкъщи и релаксирах докато измисля какво ми се прави и така почти година и го измислих, но разбира се е много ниско платено и въпреки това когато работиш нещо с кеф откриваш по пътя как да правиш задоволително пари.

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 00382e5b7d
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Не. Почти сигурен съм, че мислиш по този начин, защото не си на 20, а си на 28. Но ще ти дам един съвет, тъй като и аз съм в горе-долу подобно положение, но не чак толкова. И съм на 26. Първо помисли какво искаш най-много от живота, а след това седни един ден, сипи си 1, пусни си хубава музика и реши как ще постигнеш това нещо, което толкова много искаш и съжаляваш, че не си направил. Все още си млад, а това че изкарваш добри пари може да ти помогне да започнеш твой бизнес/хоби като започнеш да инвестираш в него. На 28 си в разцвета на силите си и имаш сила да правиш всичко и да отидеш навсякъде. Ако нямаш семейство, не е и късно за това, защото при мъжете можем да се това и когато са на 38. Това са 10 години. Това е адски много време и за тези години можеш да видиш и направиш прекалено много неща. Не искаш да поглеждаш назад и да съжаляваш – действай тогава. Виж Джеймс Дийн, виж Честър Бенингтън, виж Еди Седжуик, това са все хора, които не са живяли дълго и въпреки това са правили това, което обичат за кратко време от своя живот. Остават следа. Но всичко, което казвам е много хаотично, защото не си дал конкретен пример за какво точно съжаляваш и какво искаш. Кажи, щом споделяш, за да може по-конкретно да ти се даде отговор : )

И, да, прав си, малко хора ще постигнат това, което ти искаш, но и малко хора го осъзнават - ти явно си един от тях и не можеш да живееш с тази мисъл. Казваш, че искаш да върнеш времето - опитай се да не мислиш за това, защото едва ли има такава сила, а дори и да има - не си заслужава да си губиш време, за да търсиш някаква свръхестествена сила, която да те върне назад.

Дай пример, за какво съжаляваш?

Поздрави,

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: df2b8c9d6a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Прекалено млад си, за да правиш такива кардинални равносметки за скромния си професионален път. А има и житейски, който е по-значимият и за който повече трябва да ти пука как си извървял. И колкото и банално да ти звучи, действително животът е такъв, какъвто сам си го направиш. Не си доволен от нещо в живота си? Имаш два варианта: преглъщаш го или обръщаш света, за да го промениш.
Даваш ли си сметка, колко деца по света нямат достъп до чиста питейна вода, да не говорим за образование? Замислял ли си как би изглеждал твоя живот в техните очи?

 
  ... горе^
преди: 5 години, 6 месеца
hash: ab8ee262eb
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Здравей, и аз така се чувствам. Момиче на 27 години съм. Не съм щастлива от живота, който водя. И смятам, че е време да променя нещата. Ако не сега, кога? Един живот живеем.
Успех ти пожелавам :)

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 398c1ad38a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   И защо да е късно, никога не е късно!
Е, примерно за спортна кариера определено ти е късно, но всичко останало можеш да постигнеш!
Щом вадиш добри пари можеш да си позволиш да развиеш хоби, даже/или да за запишиш на подходящ курс, от което постепенно да се развиеш и задобрееш и да започнеш да печелиш парички и след време да зарежеш айти сферата.
А и да не вадеше добри пари пак щеше да имаш възможности и право на промяна. "Има ли желание - има и начин" е клише, но много вярно.

Изобщо не е казано, че като на 20 си почнал да работиш нещо, то цял живот само това трябва да работиш. Това мислене го има само в бившите соц страни.
пише ти жена на 30 г., ако има значение.

 
  ...


...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 052431a194
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   На твоите години изобщо нищо не е свършено.

Няколко примера:
- мой близък приятел със самостоятелна фирма в сферата на финансите, на 42 години каза - край, искам да помагам на хората, а не само да им взимам парите. Записа психология, дипломира се на 46 и си отвори кабинет, който е доста успешен.

- съседът ми, който сега е на 35, беше мениджър в чуждестранна фирма. Сигурна съм, че е взимал доста добри пари. Преди 4 години каза - това не е за мен, намери работа в детска градина и от тогава работи там. Твърди, че това е било най-доброто решение в живота му

- моя приятелка, дипломиран счетоводител и дълги години работа по специалността, преди няколко години напусна, и със съпруга си в момента живеят в малко селце, близо до Пловдив. Имат си градинка, няколко животни и сами се грижат за прехраната си

Най-сложно е да разбереш точно какво точно би те направило щастлив. Всеки е наясно кога е нещастен, но какво да направи, за да промени живота си, е задача с повишена трудност.

Лично според мен, много млади хора са нещастни, защото имат твърде голям избор. Когато си беден и се скъсваш от бачкане да изхраниш семейството си, нямаш време да мислиш по такива екзистенциални въпроси. Когато си презадоволен и имаш всичко идват и психологическите проблеми. Другото - в момента много неща ни се дават наготово или пък ги спечелваме относително лесно, и следователно не ги оценяваме.

Има милиони хора по света, които биха дали всичко, за да са на наше място - повечето от нас не си дават сметка какъв лукс е да имаш течаща вода, работа, храна, лекарства, уютен дом, живот без война и т. н. Докато не се научим да ценим това, което имаме, не заслужаваме повече.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 41b54a320b
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Дай си малко почивка и намери сили за нов старт.

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 05e86e5254
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   Намери си нещо за чукане. После може да започнеш да караш бус или да станеш сервитьор - и ще изпиташ умиление по времената когато си бил на 28 и си работил в офис. Ще се чудиш "колко тъп съм бил да искам глезотии, имало много по-гадни професии".

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: ba0e6dbebf
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Ето ти съвет как да изживееш живота си ''стойностно'' - Бъди абсолютно еднакъв както всички на тази планета, прави точно това което ти кажат, не изразявай собствено мнение и общо взето се придържай към ''правилата'' (:.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 465786e38f
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Животът не е ИТ програма да свърши и да я започнеш отново.
Млад си още да се предаваш. Не сме в миналия век когато раб. място беше едно за цял живот. Променяй се, търси нови предизвикателства за да се чувстваш жив.
Работата ти наистина звучи досадно, но заплатата си заслужава и в свободното време можеш да ходиш на ски, тенис, пътуване, екстремни неща които да те държат жив и да се чувстваш пълноценно.
Знаеш ли защо хората преди бяха по-щастливи?
Защото се радваха на малки постижения и на момента. Днес си купуваме телефон за 1000 лв и след седмица искаме друго
Не оценяме хората които ни обичат-искаме други
Все не ни е достотъчно, винаги съседа/колегата има по-хубав живот и по-малко проблеми. Не гледай фейсбук-Това е най-голямата лъжа
Най-"щастливата" ни снимка с мъжа ми е след спонтанния ми аборт който ни съсипа.
Най-екзотичната ни почивка - почивката на която не спирахме да се караме, но на снимките сме все едно сме най-влюбените.
Намери си нещо което да те мотивира. Звучеш самотен. Дори дом. любимец ще те направи нов човек

 
  ...

...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 324cc67559
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Пишеш, че не тъсиш съвети, но според написаното имаш нужда от такива. За какъв прахосан живот говориш, като едва от 7 години се занимаваш с тази неудовлетворителна за теб работа? Вероятно си стигнал до заключението, че трябва да намериш това, което ти харесва и поддържа интересът ти дълготрайно. Може да минат години докато напълно осъзнаеш какво е то, може да минеш и през различни неща, докато го намериш, а може и да са няколко неща. Без да пробваш, няма да как да разбереш. Не напускай работата си докато не е сигурно, че можеш да покриваш поне минималните си разходи с новото нещо, или ако нямаш достатъчно спестявания, за да се отдадеш изцяло на търсенето. А "да изживееш живота си стойностно" придобива значение само в общество, само ако има други, които да го оценят като такъв. А ти имаш способности и възможности да бъдеш стойностен за другите, освен евентуалната нова интересна професия или хоби, от което може да печелиш достатъчно, търси и начини да си полезен и на другите.

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: b70260bd56
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Относно изказването на номер6 само едно нещо искам да кажа и то е, че точно бедните, които се скъсват от бачкане за да изхранят семейството си са страшно невротизирани и озлобени хора. Да, повечето от тях не мислят по екзистенциални въпроси, но често проявяват психическа и физическа агресия един към друг и към децата си.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 584b02040d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Здравей, аз съм жена на 27 години и се чувствам по абсолютно същия начин, но при мен е точно обратното на твоето всичко. Аз съжалявам, че не избрах нещо в ИТ сферата, най-вече графичния дизайн, но и друго да беше, пак добре. Казват, че парите не могат да донесат щастие, но не е точно така - луксът не носи щастие, парите дават свобода да правиш това, което искаш в голям процент от случаите.
Преди време споделих тук историята си, ето я, ако искаш я прочети:
http://spodeli.net/3/story-133496.html

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 480c2d70e0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Автора:

Благодаря много на всички за разбирането и моралната подкрепа! За съжаление не мога да кажа, че се чувствам по-различно - дупката, в която съм изпаднал е дълбока и дори не виждам малко светлина в края на тунела. Но както и да е.

Номер 1, благодаря! Оценявам го, защото сам човек, който е бил в това положение (да е нещастен, но заплата да го задържа чисто психологически някъде) знае за какво става въпрос.

Номер 2, благодаря и на теб! Много стойностно мнение като цяло, но ще се спра на частта за изброените от теб известни личности. Аз също съм се питал наистина ли може психиката да е толкова сложно нещо, че хора, които имат толкова много и са от единиците наистина реализирали мечтите си в живота (огромни мечти, в случая) стигат до там. Щом толкова преуспели хора, притежаващи слава и пари, могат да бъдат дълбоко нещастни, аз ли (мишката в офис на заплата) не мога. Често давам подобни примери на малцината, с които говоря по темата - това как се чувстваш е безкрайно сложно и лично преживяване и не е пряко свързано с финанси, успехи и т. н.

Номер 4, пожелавам ти всичко най-хубаво! Действай смело, защото с всяка изминала година започваш да се пречупваш повече и повече. Или поне така стана при мен. На 26 бях още обнадежден, на 27 също, но в по-малка степен, сега в края на 28-те съм съсипан. Може би трябваше да променя нещо по-рано... Искрено ти пожелавам да не минаваш по моя път и да намериш щастието.

Номер 5, напълно съгласен съм. Но не знам вече дали имам сили. Не говоря за физически такива, спортувам, в добра форма съм, но се чувствам толкова психически изтощен, че в момента не мога дори да си представя да търся начин... Винаги съм бил оправен и борбен, но не знам дали вече не съм се изтощил прекалено и дали изобщо ще мога да се вдигна.

Номер 6, много правилно казано и много хубави примери!

Номер 7, толкова кратко казано, но право в десетката. Обмислям го от месеци, мога да си го позволя, но не мога да се реша. Няма друг начин, - опциите са 2: почивка и нов старт, или да потъна.

Номер 8, разбирам разочарованието ти. Пожелавам ти да си на мое място и да видиш, че понякога "хубаво" и "гадно" са относителни понятия и в животът няма само черно и бяло.

Номер 10, прекрасен анализ. Има 2-3 изречения, които човек си заслужава да си запази някъде и да си ги препрочита. Явно имаш усет за хората - да, самотен съм.

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 41b54a320b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   Авторе, парите не са средство да намериш смисъла на живота и щастие. Те носят щастие, но за момента и все пак дават една сигурност. Твоята работа е доходоносна, но изисква време, постоянство и учене и всичко е праволинейно. Не срещаш много хора, зает си, но един ден когато си постигнал много и имаш няколко жилища, обиколил си няколко държави, не би ли изпитал удоволствие? А може би бил доволен да си сред млади хора, да работиш и общуваш и да събираш пари за поправка на кола, електроуреди и да живееш на квартира. Просто приеми, че на тази възраст живота се променя, защото вече не сме деца. А щастието и удовлетворението са приумици и настройки. Веднъж един човек говори с мен и аз търсех щастието, защото не бях доволна от това, което е около мен. Той ми каза " огледай се, хубаво се вгледай, това е твоето щастие". И въпреки това, аз не видях нищо, а търсех думата щастие буквално. След години и онова, което имах го нямаше и разбрах какво съм имала. Хубаво помисли какво имаш сега и наистина е нещо, което много хора искат и много малко достигат. Това се отнася и за мен, професията ми е трудна, но почти се отказах от нея заради трудността, а нещо ме тегли обратно, но сега е по-трудно когато слязох надолу по стълбичката, трудно е да си върна дисциплината и е трудно да наваксам изгубеното.
Ж27

 
  ... горе^

...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 7ace0e4c61
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   Защо мислиш черногледо? От няколко месеца съм в твоето положение. Не съм доволна от работата си, не харесвам колегите си, по-скоро те не ме харесват и някак си нямаме нищо общо. Всеки ден ходя с нежелание на работа, събуждайки се си казвам.. отново ли... Нямам близки приятели, с които да споделя всички мои тревоги...
Смятам, че трябва да променя живота си. На 27 съм, може да е късно, може и да не е, кой знае. Искам да замина и заживея в чужбина. Ако не пробвам, знам, че цял живот ще се питам защо и как позволих това да се случи.. Ако не стане, мога да се върна... Защо не предизвикаш себе си и не промениш изцяло и коренно живота си?
Не се отчайвай и гледай ведро на живота.

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 5e48b59440
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   Щастието е състояние на духа.... Може да си щастлив и с по-малко пари и нещастен богат като крал.
Ти имаш професия, която е добре заплатена, което означава, че може да си позволиш доста неща, които други не могат. Да имаш хоби и да правиш нещо с парите, за да помагаш например на други в нужда и с това да се чувстваш полезен. Освен това сектора е най-гъвкавия и позволява работа не само в офис или определен офис, а от всяка точка на земното кълбо... без да има нужда да си физически някъде от-до. Колко други професии могат да си го позволят? Ето ти свобода на работното време и място-може да си навсякъде, да си пътуваш и да си бачкаш по проектите... и да си обикаляш по света. Малко ли е? ... Ако се чувстваш самотен намери си човек до теб и си споделяй мечтите и радостите.... Щом си психически изтощен вероятно имаш нужда от почивка за да не изпушиш ментално, хубава почивка, релакс и после с нови сили да продължиш по начин който искаш и те устройва.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker