Йога и медитация - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121022)
 Любов и изневяра (29665)
 Секс и интимност (14345)
 Тинейджърски (21876)
 Семейство (6461)
 Здраве (9586)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7294)
 В чужбина (1649)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18482)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Йога и медитация
преди: 5 години, 6 месеца, прочетена 1579 пъти
Напоследък много е нашумяла темата за йога и медитация.
Даже се обсъжда йога за мъже. По мое мнение от личен опит
ви съветвам да не се захващате с източни практики и учения.
Едно защото те са много надълбоко залегнали в религията будизъм
и са нещо като тайнство или ритуал за прекръщаване, друго защото никой досега не е изследвал мозъка по време на медитация, за да разберем дали тази практика е добра в дългосрочна перспектива. Искам администраторите да публикуват темата защото има много хора, които се заблуждават от тези източни глупости. Според мен не може да заблудим мозъка че медитираме, докато всъщност спим. Няма средно положение. Освен това продължителното затваряне на очите на ежедневна основа може сериозно да ни навреди. Може например да ни се промени режима на ставане. След като след медитация изпадаме в момент на безпричинно щастие тя явно променя нивата на допамин в мозъка. Не мога да твърдя това със сигурност, но искрено ви моля да не се захващате с медитация и йога, особено ако сте християни. Увлечението по друга религия може сериозно да навреди на религиозния ви живот. Не се занимавайте с йога преди учените да установят как точно ни влияе това в дългосрочен план. Да, може временно да подобри здравето ни но все още не се знае дали няма да окаже някакви последици, макар и върху морално-нравственото естество на човека.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 6 месеца
hash: 734c370533
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   За някои неща си прав, за други не. По принцип се навъдиха много псевдогурута напоследък и в този смисъл е рисковано.

Иначе не си прав, че не е изследвано. Много даже и изследвано и ползите са доказани. Аз самият не съм бил в състояние на медитация, но съм бил в състояние на хипноза, което е близко. Усещането е уникално, сякаш губиш физическата си същност, отделяш се от земните неща, в теб настъпва мир, какъвто е трудно да си представиш. ЧУвстваш се напълно свободен. Удоволствието не мжое да се сравни дори със сексуалния екстаз.

Но будизма не е точно религия, а повече философия. Отделно медитацията може да се комбинира с всяка религия, дори в християнството има подобни практики и по-точно в исихазма. Иисусовата молитва се синхронизира с дишането подобно на източните практики. И като цяло дълбоката молитва си е медитативна.

Дори в исляма има такива практики. Намазът е взаимстван точно от йогата. Комбинира молитва с физически упражнения като динамичната медитация. Доказано е, че има много здравословни ползи. Отделно дервишките танци, практикувани в суфизма - ислямско учение - също е типичен пример за динамична медитация. Зикр също е суфи медитативна практика.

В юдаизма също имат такива практики.

Но съм съгласен, че не трябва да се прекалява, защото някои хора започват да губят реалността.

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 2385ad8ec3
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Явно си крайно религиозен, съответно...прочел една-единствена книга бестселър в живота си и смяташ, че знаеш всичко. Медитация и йога НЕ са религия! Чрез медитация най-голямата опасност е да се изключиш от системата и видиш реалността. Да отключиш собствени способности заложени у всеки, но блокирани от същата система на която не и изнасят свободни хора. Религиите са също част от системата...
Няма и смисъл да обяснявам защото знам, че категорично ще откажеш да помислиш дори. Това е което се случва с крайно религиозните, пропити мозъци сте. И защо пък посочваш само една религия след като са повече от 500, съответно и много повече "богове"!?
А, все пак ще ти кажа нещо. Заспива се по време на медитация в началото. След известен опит и малко "продухани" енергийни центрове, вече всичко се случва в напълно будно и съзнателно състояние. Най-малкото е, че човек може да активира собствената си вътрешна лаборатория и се излекува от всичко на практика. От там насетне е поддръжка само. А за другите неща които се случват...хахаха ще ме анатемосва със сигурност, но които медитират знаят за какво говоря. Медитацията не е да спиш, не е и да разсъждаваш, много повече е.
Аз пък ще кажа: вие сте си Богове, всичко е вътре във вас! Само трябва да отблокирате/отключите първо енергийните си центрове (чакри) можете да използвате вашата чи/ки енергия за вас и извън вас, включително можете с нея да създавате електромагнитно поле, да движите материи от разстояние. А можете и да си се кръстител на измислени образи и си бъдете вечните роби на системата!
Амин!

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 197ccbee14
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   А молитвата не е ли форма на медитация и визуализация, Авторе?

 
  ... горе^
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 0532c57ff6
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Няма проблем да вярваш в тези тъпотии, проблема е, че искаш и другите да вярват в тях. Който го кефи нека си практикува йога, а който не да пие бири като иска, всеки сам избира пътя си

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: f4a20a57b6
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Аз нямам религиозен живот и ще се захващам с каквото си искам. Май някой неинформиран пуска теми, колкото да не заспи.

 
  ...


...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 8ff09b62a0
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Я чакай малко, а кой учен е изследвал как влияе християнството на мозъка и мисленето? Какви са тези глупости че щом някой си искал да прави медитации изневерявал на християнството. Колко хора от българския народ са истински християни, колко често посещават църква, колко често казват молитва и благодарят за храната преди хранене.
Не познавам йогата не съм правила, но е глупаво да се водя както на акъла на тези дето ми казват да практикувам за да си отключа чи/кито, така и на акъла на тези които ми казват да не го правя без аргументи а само на база предположения. Щял съм да се прекръстя ако пробвам йога и вече нямало да бъда християнин. Ако гимнастиката е кръщение то и поливането с вода е кръщение, будистите като се къпят в християнство ли се кръщават????

 
  ... горе^
преди: 5 години, 6 месеца
hash: cfb701a75f
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   "Не се занимавайте с йога преди учените да установят как точно ни влияе това в дългосрочен план. Да, може временно да подобри здравето ни но все още не се знае дали няма да окаже някакви последици, макар и върху морално-нравственото естество на човека."

Откакто Йогата беше създадена в Калифорния, преди цели 50 години, учените имаха достатъчно време, да я изследват. Споко!

"Освен това продължителното затваряне на очите на ежедневна основа може сериозно да ни навреди. Може например да ни се промени режима на ставане. След като след медитация изпадаме в момент на безпричинно щастие тя явно променя нивата на допамин в мозъка. "

С моя режим на ставане и лягане, всякаква промяна, ще еположителна. И не знам, каква медитация си правш, щом изпадаш в моменти на състояние, но дори и така да е, ако няма вредни за тялото ти медикаменти, какво ти пука?

"... но искрено ви моля да не се захващате с медитация и йога, особено ако сте християни. "

Ако сме дзен будисти може ли ? Защото не помня, да съм видял пасаж в голямата черна книга, който да казва "Не медитирай".

"Увлечението по друга религия може сериозно да навреди на религиозния ви живот."
Йогата не е религия. Медитацията не е религия (освен, ако не считаш спорта, фитнеса, разходките из природата и подобни, да са вид религия). И преведи, както означава "навреди на религиозния ви живот" ?

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 87a1c58b3c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Не съм съгласен с това "Защото никой досега не е изследвал мозъка по време на медитация, за да разберем дали тази практика е добра в дългосрочна перспектива".

Наскоро гледах научно популярен филм, който беше посветен точно на изследванията върху мозъка. Имаше интервюта с представители на различни университети от САЩ, Франция и Германия.
Те разглеждат медитацията извън религиозния й контекст, т.е. като състояние на дълбоко отпускане. Всички изследвания показват, че настъпват положителни промени в здравословното състояние на практикуващите го. Във Франция дори се обмисля да се въведе обучение по медитация в училищата.

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 2f0ac42241
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Тя йогата по принцип се прави от мъже. Това че тъпите бели жени крадат и изопачават всичко чуждо е друг въпрос.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 5ac77332ed
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Авторе, ти си доста невеж, но не е в теб вината. Вината е в цялата Църква, че иска да държи "вярващите" като едно стадо овце, вместо да разкрие истинския езотеричен смисъл на Християнството. Чувал ли си за Исихазма? А знаеш ли, че това е традиция в Православието, при която човек заема определени пози (най-честата е позата на пророк Илия) и изпада в молитва и единение с Бога. В основния текст на тази традиция - Добротолюбие (φιλοκαλία) се говори за медитация, концентрация, изчистване на ума и съзнанието, осъзнаване. Това ако не е йога, не знам кое е. Проблем има и в модерната йога обаче - прекалено наситена е с индуистки глупости и прекалено много се залага на ученията на разни "гурута", за да си даваш парите. Абе въобще, в днешно време нито Християнството е Християнство, нито йогата е йога. Всичко е бизнес...

Иначе да, йогата се използва за разлагането и разграждането на Християнството на Запад, факт. При нас обаче Християнството е разградено до голяма степен още през ранните години на комунизма. Аз съм "за" разграждането на модерното т.нар. Християнство, защото то просто няма почти нищо общо с истинската езотерика и духовност, както е бил оригиналния план на Исус.

 
  ...

...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 2d5a744681
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

11.   От християнска гледна точка Будизмът е бесовска религия и ми омръзна всеки невеж да казва със сигурност кое какво е. Самият Будизъм от християнска страна е противоположност на нашите вярвания. Познавам бивши будисти които са ми казвали, че са получавали не едно или две обяснения от техния лама за агресивната религия- християнството. Вярата в преражданията например е пак сурова противоположност, за нас това е опит да се омаловажи саможертвата на Христос, който обещава при покаяние и осъзнаване на грешките и съответно опит за изправление да получим вечен живот. От тяхна (будистка) перспектива ние си имаме този вечен живот така или иначе, просто има и карма чрез която ни се "връща" по заслуги. Една позната след като е била в будисткия храм на медитация се държа абсолютно неадекватно, тя сама каза аз съм малко един вид хахо в този момент. В историята на будизма е имало Джа-лама, който е принасял човешки жертвоприношения на Махакала. А неговият съратник Чеджин-лама по време на човешките жертвоприношения е изпадал в състояние на транс (той твърди, че в него се вселявало едно от божествата – „защитници“ на будизма) и изяждал сърцата на нещастните хора (тоест – канибализъм), като всичко това се случвало през 20 век. Бивш лама избягал от Тибет разказва че под всеки крайъгълен камък се е погребвал жив млад лама с телепатични възможности. Работейки на развалините, 12-годишният чела случайно разбрал, че е избран за религиозен „подвиг“. Предстояло му да легне в ниша и чрез състояние на самадхи (йогическо състояние на свръхсъзнание, постигнато в резултат на продължителна практика на медитация, Уикипедия, бел.превод.) да спре сърцебиенето и дишането си, след което нишата се затваря с каменна плоча. Ташидава с ужас избягал от манастира, възползвайки се от бурята и благодарение на това останал жив. Неотдавна, при реставрации на манастирско здание, под фундамента му били открити детски скелети. Твърди се, че човешките останки под крайъгълните камъни на манастирите служат като „предавател“ за осъществяване на телепатични контакти между разхвърляните из планините обитатели. А това, че такъв „безжичен предавател“ в Тибет съществува, няма никакви основания за съмнения.“ Освен това, понеже много хора си мислят че никога не е имало християни в Корея, Япония, причината са гоненията срещу тях, те доста рано са били изтръгнати от корен. При въпрос към лама защо носи оръжие и не е ли това против Будизмът който според неговите представители е най-мирната религия(може би у вас читатели изникват асоциации с друга подобна "мирна" "религия", която при нужда или въпрос също бих изказал моето мнение. Та този лама отговаря: "Истината да се щади всичко живо е за тези, които се стремят към съвършенство, не за съвършените. Както човекът, който се е качил на планината може да слезе долу, така и съвършените трябва да се стремят да слязат надолу, към света за да служат за благото на другите и да приемат върху себе си техните грехове. Ако съвършения знае, че даден човек може да погуби хиляди от себеподобните си и да причини бедствие на народа, такъв човек той може да убие, за да спаси хиляди и да избави народа от беда. С убийството, той ще очисти душата на грешника, приемайки греховете му върху себе си“. А по този повод ще ви споделя и един цитат от един дякон: „Будизмът е в състояние да предложи оправдание за престъпленията, извършвани от неговите адепти.“ Ордените нинджа и неговите различни формирования също имат будистки духовници, които явно мислят като ламата от горепосочения пример, че няма проблем да правиш каквото си искаш ако си достигнал съвършенство. Брус Ли и неговия син са поръчани и убити от същите ордени задето разпространяват във филми техники забранени за "несъвършените", проучете "случайната" смърт и на двамата и ще се съгласите с мен веднага. Съществува и трактат "За вредата от Християнството" написан от будистки монах с цел да обясни на своите ученици защо гоненията срещу християните не са били грешка, а необходимост. Друг пример, будистите столетия се прекланят пред светъл според тях дух наречен Шугден, но Далай Лама при една от медитациите си му открили, че Шугден е демон. Тоест няколко столетия му се кланят, а сега са разбрали че е демон, мъдрост народна, мъдрост безценна. Разбира се има много повече будисти които не са под влиянието на Далай Лама и те още го почитат, защото вярват че е бил човек от средновековието, важен идеолог на тяхната религия, който завършил живота си със самоубийство с идеята да стане дух, защитник на Будизмът. От православна перспектива Шугден е бес, понеже и до днес монаси от Тибет в беседи споменават положително влияние на Шугден при неговото вселяване в тялото на този който е на прав път в борбата за съвършенство, това им е вярването. Друг пример е влиянието на будистите над сформирането на ордените на Третия Райх, който е имал не една експедиция до Тибет, водени от Химлер. Нещото което нямаше много да ми повлияе на мисленето и мнението, ако ти бях научил че много будисти са вярвали, че Хитлер е син на "някой от боговете". Явно Япония е имала и религиозни причини да влезне в пакта. Съществува и ритуала чод при който се отива на гробищата и участника в ритуала трябва да предложи тялото си за саможертва и тялото му да бъде разкъсано, има и Сайто Мусасибо Бенкей, който е повелител на дяволите от планината. Та почитането на дракона е друга видна разлика с нашата религия. Изобщо будистките школи имат различни методи, духове, тантрични посвещения и така нататък, няма никаква яснота. За съжаление не мога на представя и 1/100 от нещата които съм научил за Будизмът от както се бях занимавал с него, но автора е прав и няма съмнение. Всеки християнски деец, би ми казал ми Будизмът е бесовска религия, която поне не претендира да знае истината. "С една дума – според ученията на будистките идеолози, нито истината в рамките на будизма, нито пък самия будизъм в целокупния човешки разум някога могат да бъдат разбрани." Надявам се да не се разочаровам да пореден път, като коментара ми не бъде публикуван, поради незнайна причина. Винаги когато заговоря против нехристиянски учения опитвайки се това да бъде с аргументи и въпреки това накрая излиза някой невежа, напсува вярващите в едно или друго и се питаш, кой ги отделя тези коментари, кой и на какъв принцип ги квалифицира като подходящи или неподходящи.

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: d65cdec600
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

14.   Ходя на йога от 4 години и не сме си говорили за религия никога. От 120 души посещаващи студиото мисля, че няма ни един будист. Всички сме християни, има и няколко човека мюсюлмани. Спазваме християнските пости, носим си яйца на Велик ден и се черпим с баница с късмети. Освен ползи за здравето и психиката ми и контакти с готини хора други странични ефекти не съм забелязала.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 6 месеца
hash: ce8e401ecd
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

15.   Драги мой! Йогата и медитацията не са глупости! Моля хора, които не разбират за какво става въпрос, да не дават етикети и квалификации! Само защото една култура ви е чужда и крайно трудна за разбиране, не е повод да я наричате " източни глупости". Йогата и медитацията са характерни както за будизма, така и за индуизма, но истината е че датират още от бронзовата епоха. Това са древни и полезни практики - нищо, че тук, в нашият свят имаме грешна представа за тях, превърнали сме ги в нещо комерсиално, на една нога с таекуондо и зумба, а това са духовни практики. Второ - медитацията и йогата не са средство за заспиване и изпразване на съзнанието, а за съсредоточаване и уединение с Бога! Проверете, за да видите, че същите практики ги има при суфизма и исляма - т. нар. дервиши, при православието - исихазма, и така нататък. Бил съм монах в Индия - йогата и медитацията не са за всеки, те са само за монаси, както в нашето православие четенето и тълкуването на Евангелието се извършва само от духовни лица! Не можете да продължавате да водите предишния си начин на живот и едновременно с това да практикувате йога и медитация, разбирате ли? И моля, оправете си правописните грешки!

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: e7724b55b9
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

16.   Големи глупости си изписал. Будизмът не е религия, а философия.

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 197ccbee14
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   Това звучи като разходка в парка спрямо Кръстоносните походи и Джихад. Религия или философия, Будизмът не е водил "свещена война".

 
  ... горе^

...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 2d5a744681
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

18.   Номер 17 нали това обясних, водил е. Плюс това, православието кръстоносни походи не е водело, а самите походи спират по нашите земи когато идва Османската Империя и се насочват към Русия, единствената дотогава непоробена православна държава, Александър Невски е този който ги спира, а и походите са насочени срещу православието, ако не беше цар Калоян сега нямаше да ни има.

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: e6005a2a9c
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

19.   За окултния произход на йогата, която е тясно свързана с медитацията е изписано много, можете да потърсите в нета свидетелства на хора, разбрали са същността и и спасили се. Дори и да правите само физическите упражнения не е безопасно, защото и те имат своята символика. Информирайте се и се пазете, далеч по-опасно е, отколко изглежа. Християнство и Йога са две несъвместими неща.

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: a2ebb5316e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

20.   Авторе - не се бъркай в неща, които не разбираш. Приказваш колко вредна била йогата, а ти си този, който чрез тази тема насочва вниманието точно в тази посока. Явно си провокатор.

Всеки да слуша тялото си и да прави неща, които му се отразяват добре. В това няма как да се сбърка.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker