Какво срамно има в думата - народна? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121113)
 Любов и изневяра (29686)
 Секс и интимност (14354)
 Тинейджърски (21889)
 Семейство (6466)
 Здраве (9593)
 Спорт и красота (4696)
 На работното място (3173)
 Образование (7298)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18502)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Какво срамно има в думата - народна?
преди: 5 години, 6 месеца, прочетена 1023 пъти
Когато имам време отварям този форум, и за моя изненада, намирам доста интерести теми и много интересни коментари. Личи си, че има полезни коментари на ерудирани участници, които превръщат форума в своебразна импровизирана енциклопедия. Понякога се замислям по темата зададена като въпрос в заглавието. Кое наложи, България да се преименува от Народна Република България, само в Република България? Нима сега не е народна? ! Вероятно я смятат за олигархична, затова думата народна отпадна!? Интересто ще е да видим вашите коментари.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 6 месеца
hash: 4714050140
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Веднага ти отговарям. Република идва от латинското res publica, което в превод означава "дело на народа". Т.е. "народна" се съдържа в самата дума "република". Беше добавено от комунистите с цел да се подчертае, че държавното управление е обвързано с върховна власт, осъществявана посредством избрани от населението органи. Всички знаем как се провеждаха тези избори и какво на практика избираше народът, на думата "народен" беше използвана като клише с чисто идеологическа цел. Иначе, както казах вече, "република" и "народен" са практически синоними.

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: b477d6f5b2
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Темата е по-дълбока от това което евентуално подозираш, но народно е вредна дума, много вредна, за тези които с право бихме определили като наши колонизатори. Дори в общението помежду ни чуждите думи са често вече 40% и с всяко следващо поколение става все по-зле. Това се възпитава от медии, политици, "образование".

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 75de3ac1bf
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Републиката вече не е на народа а на политиците. ;)

 
  ... горе^
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 7efd411e19
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Комунистите го измислиха да подчертаят, че уж народа има властта, понеже знаеха, че не е така, ама нали за пред хората властта трябва да е "народна". Пълно лицемерие, нищо ново под слънцето. Колкото и сега "избираме" кой и как да ни управлява.

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: b268a4b75d
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   №1, ивинявам се, чесе обръщам към тебе, но при монархиите, делото не е ли пак на народа? Да вземем за пример Англия, там не кралицата взе решение за излизане от ЕС, а народен референдум реши това, това комунистическо ли е? А щом думите- народен и република са синоними, то защо НРКитай, не премахва- народна? Нима думата народна означава, че държавата е комунистическа? Изглежда №3 ще излезе прав, махнаха -народна, за да подчертаят, че народа вече няма думата, че ще става това което решат други за нас, било то извън държавата или вътре в нея, но под диктовката отвън. Нима бяха маловажни въпросите - дали България да влиза в НАТО и в ЕС? Никой не повдигна въпрос за референдум, което би трябвало да е истинско демократично дело на народа. Излиза, че нито думата народна, нито република са свързани с България!? Би трябвало да е само провинция България на ЕС, защото управлението е от там. По какво ние се различаваме от Каталунците, които искат да се отлъчат от кралство Испания? Защо в Англия референдумите важат, а в Испания не важат?

 
  ...


...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 36e1b40eed
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Защото "Нардона Република" не е "името" а е формата на управление.
Никой не казва Китайска Народна Република, освен самите китайци, на които е набито в главите, че са "нардона" република, която е оправлявана от партия, кояот мислела за народа и била от народа, което е пълна глупсот.

Освен това, народна и републиканска са сининими. Народна Република, просто е смешно. Все едно, да кажеш "благороден аристократ". Тавтологията, може да е инструмент в литературата и да е нещо, което си ползваме в ежедневната реч, но няма място, да е в името на държавата ни.

А и другите ти теории са ... доста хипотетични.

И опазил ни Бог от "нардони" държави, управлявани от народа. Защото, каквото и да ти е казал дядо ти, мъдростта не се крие в масите.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker