Какво разбирате под това човек да е "стиснат" - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121045)
 Любов и изневяра (29670)
 Секс и интимност (14349)
 Тинейджърски (21879)
 Семейство (6464)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3168)
 Образование (7294)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18485)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Какво разбирате под това човек да е "стиснат"
преди: 5 години, 6 месеца, прочетена 2171 пъти
В различно периоди от живота ми хора са ме определяли и като прахосник, и като стиснат. Аз също съм смятал така за хората. Като малък се ядосвах на баба ми, че е скръндза, но като се замисля сега - жената с една учителска пенсия, няма как да оцелее иначе. Българските пенсионери е цяло геройство, че оцеляват с тези си доходи и нямаме право да ги упрекваме. Съквартирантът от студентските години го базикахме, че е стиснат, но реално не знам с какви пари е разполагало семейството му и колко трудно е било да го издържат.
Реално понятието е почти безсмислено. Човек разполага с определена сума пари. Може да направи с нея определени неща - да я вложи в банката, което му дава сигурност, да я инвестира с цел бъдеща доходност, да иде на почивка, което ще му донесе емоции, да си купи дрехи, с което да подобри визията си. И кое от тези неща е по-ценно? Ами... за различните хора е различно. И това, че човек е избрал да задели някой лев настрана, вместо да иде на дискотека, не го прави по-лош. Нито пък ако изпие всичко, а после една седмица е на банички - ами за него е било важно тази вечер да се почувства баровец.
Аз например изкарвам добри пари. Но съм преценил, че за мен е важно да инвестирам в стартиращ бизнес и живея скромно - не ходя по почивки в чужбина, купувам си дрехи на нормални цени, не ходя по скъпи ресторанти, деля си наем с приятели. Някои смятат, че съм стиснат, но макар че ми е неприятно, съм го приел. Просто за мен този проект е важен, вярвам в него и не мисля, че някой има право да ме съди.
Ще споделя и какво за мен е стиснатост, в каква ситуация аз бих се чувствал зле. Например да идем с приятелката ми на бар, тя да е цяла вечер на една бира поради липса на средства, а аз да бия марково уиски. Това е грозно и ще се чувствам зле. В подобна ситуация, ако преценя, че мога да платя сметката за двама, ще я заведа на бар, ако ли не - ще идем на разходка или вкъщи. Няма нищо лошо в това. Също така да ида на почивка без нея - ами по-скоро ще пропусна и ще изчакам една година да платя и за двамата (ако тя не може). Или няма да ходим.
Интересно ми е вие какви примерни сте виждали, какви хора смятате за стиснати и вие чувствали ли сте се такива, упреквали ли са ви?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 5 месеца
hash: 14e21e7134
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Всеки се бори за оцеляване-без почивки и други глезотии може да се живее, но с празен хладилник и без електричество, вода, телевизия, телефон и интернет не може! Трябва да сме информирани, а дори и електричеството да ти спрат, не можеш да се информираш-всички уреди у дома работят с електричество! Да, има хора, които не мислят за дома си-теглят заеми, без да мислят, а и не работят-това е тяхното падение! После друг им е виновен, а не виждат грешката в себе си! И аз съм стиснат, просто не харча пари за глупости-и аз искам частен самолет, но нямам, нали така? На всеки му се иска да си има палат, яхта, самолет, но няма-имат само милионерите! Просто трябва да се задоволяваме с това, което имаме! Като знаем, че едно нещо струва над възможностите ни, просто не го купуваме! А и кой обича да гладува? Никой, разбира се! Така, че си прав! Не забравяй, че си на чуждо място и трябва да си готов с парите за наема на датата, когато се разплащаш с хазаина! Защото много добре знаеш, че ако не му платиш, ще ти каже да си събираш багажа-всичко е според договора, който си подписал при твоето настаняване! Просто трябва да си имаш едно наум! Аз живея с майка си, не мисля за наеми и прочие, но ти си на прицел, ако се изложиш! А и кой ви дава право да се подигравате на своя съквартирант? За какво да е стиснат? И той е мислил най-напред да покрие наема, после за храна, влакове и прочие! Просто всеки се простира според чергата си! С една дума-трябва да сме практични хора!

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 2cf35714d8
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

2.   В Библията пише, че някои дават и пак им се дава, други се стискат и пак няма. Някои нямат пари, но се правят на богати, други са богати, но се правят на бедни. Не буквално, но това се пишеше. Какво е стиснат човек? За това всеки има свое определение, но предполагам пестелив извън нормата.

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 96a9aa655b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Разбирам, че хората влагат лош смисъл в 'стиснат', но аз виждам, човек, който, просто - не желае да дава, в най-общия случай са пари, но може да е стиснат и откъм време, например.
Първо, това дали ще дадеш парите си, вниманието си, времето си на някого - е личен избор на всеки. Второ - ако някой те цени, то той/тя - няма да изисква от теб неща, а ще те опознае и ще знае какъв човек си, съответно ще те приеме или отхвърли, без драми и обвинения, от типа на - 'не ми обръщаш внимание, не ми купи подарък и т.н.'
Като представител на 'стиснатите', 'недостъпните',и т.н. хора, ще кажа, че не обичам да давам пари за глупости, минималист съм, дори към себе си, обичам да правя подаръци когато аз преценя, че искам, може и без повод, но ще е на човек, който дълго време е доказвал верността си към мен. Обичам качествените неща. Парите са най-оправдани когато са за качествена храна, за да се чувствам добре и, за инвестиции. Заеми не давам на никого. Услуги не правя. Всичко, трябва да е договорено в договор, защото хората са изменчиви и им нямам никаква вяра. В същото време, давам пари и време, за да помагам на хора и каузи, защото виждам смисъл в тях.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 5 месеца
hash: b5efb80d78
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   3, има разлика между пестелив и стиснат. Стиснатост е крайно състояние на пестеливост, граничеща с мания. В пестеливостта няма лошо, но да си стиснат означава примерно цяла зима да стоиш на студено у вас, завит с балтони, защото ти свидят 50 лв повече за ток, при положение че не ти е проблем да си го позволиш. Не говоря за бедни хора, а примерно за такива, които могат да си го позволят, обаче им свиди и предпочитат да мръзнат.

Или примерно да отидеш на почивка и вместо да се насладиш на почивката, да си напълниш багажника с консерви, за да не се минеш 100 лв повече за ядене, при положение че 100 лв не са ти проблем. И изобщо целата ти енергия да е ангажирана с това как и от каква дреболия да спестиш, вместо да си живееш живота и наслаждаваш на хубавите моменти.

За да няма недоразунения, пак повтарям, че не става въпрос за хора, които са принудени да го правят като пенсионери например.

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 96a9aa655b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   В такъв случай, 4 - смятам, че няма стиснати, но богати? заможни хора. Няма такъв, който да даде 3000 лв. за хотелска стая, а да носи раница с консерви. Това с консервите са изпълнения на бедни хора или хипари, които спят в палатки, или на човек, който знае, ще е на път или далеч от цивилизация за дълго време.

 
  ...


...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: f8bf54b05f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Имам приятел, който е изключително стиснат. Има много пари, 5 апартамента, собствен бизнес и постоянно си купува кренвирши, банички и друга евтина храна. Свиди му се да излезем на кафе, защото ще трябва да си плати 50 ст. Просто чудо някакво.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 5 месеца
hash: b5efb80d78
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   5, напротив - аз съм стиснат. Имам пари, обаче ходя на почивка в някакви долнопробни хотели за 17 лв нощувката с вкл. храна (почти развалена) и си пълня багажника с бира и консерви, че сакън почивката да ми излезе 300 лв вместо 600 примерно. Макар че аз тези 300 лв допълнителни ги изкарвам за 2 дни с лека работа.

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 8581f17433
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   добре, 7, защо го правиш? щом не ти са проблем 300-тата лв, защо не ги дадеш и да се почувстваш добре? защо не отидеш в приличен хотел, не 5-звезден, но нормален, има достатъчно промоции и оферти?

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: b5efb80d78
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   8, еми а де. Защо да ги давам, като мога да не ги дам? Може би защото бяхме много бедни като малък и постоянно ми набиваха в главата колко съм лош, ако не купя най-евтиното и само това, от което зависи оцеляването ми. Всичко друго е излишен лукс и ме прави безотговорен разсипник.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 8581f17433
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   до 7/9: значи е остатък от тежко детство. Баща ми беше разказвал, че майка му е расла в такава мизерия, че много години по-късно когато живеели прилично, тя криела хляб в торби. Когато починала, намерили маса торби със сух хляб.
ти не си в такава степен, но по същество е същото, не можеш да повярваш, че вече можеш да си позволиш повече. Не казвам да отидеш в другата крайност, но истината е в баланса. Няма да фалираш, ако не ядеш консерви и бира, а поне от време на време купуваш пържоли и синьо сирене

 
  ...

...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 45486934a9
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   9 е прав, че стиснатостта се крие в детството.

Идвам от много бедно семейство (имало е периоди, през които сме карали само на хляб и сол, буквално). Учих здраво, борих се, намерих си добра работа в столицата. Намерих я още докато живеех на общежитие към университета. След като завърших трябваше да напусна общежитието и да заживея на квартира. И така - първата ми квартира в София бе необзаведен апартамент (защото е по-евтино). Купих едно походно легло (защото е по-евтино). Консумирах банички и полу-фабрикати (защото е по-евтино), а през зимата слагах продукти на терасата (нямах хладилник - защото е по-евтино). Хаха, абе супер мизерия. Ама аз не осъзнавах, че е мизерия - в крайна сметка никой не ми беше показал нещо различно... Трупах парите от заплата в спестовната сметка с идеята за някакво по-красиво бъдеще и подобни виртуални сценарии.

Тогава се случиха две неща - получих паник атака (не знаех, че е такова, защото никога не бях получавал) и ми препоръчаха да говоря с психотерапевт. Малко след това и един приятел, Бог да го прости, почина млад. Общо-взето от дума на дума с психотерапевта стигнахме да извода, че "последният костюм няма джобове"... От тогава отношението ми към парите се промени. Започнах да си купувам неща, които ми харесват, а не които са евтини (едното не изключва другото - понякога ми харесват евтини неща, понякога скъпи, просто сега давам приоритет на това да ми харесат. Разбира се няма да си купя, поне на този етап, тениска от Версаче за 600лв. макар да ми харесва - т.е. ползвам и мозъка си малко). Смених квартирата. Купих си голямо легло със скъп матрак. Купувам си по-скъпи дрехи. Взех си кола. Записах се на курсове по неща, които са ми интересни. Абе тотална промяна. Просто като разбереш, че не си научен от малък да инвестираш в себе си, ти не инвестираш. А това да си купиш готини неща е точно инвестиция в себе си.

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 0aae546e0a
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   От автора,
Стана ми интересен коментарът на 11. На мен лично стила на живот, който описваш, ми идва твърде спартански, но не бих те осъдил. Намалил си разходите, за да вкараш парите в сметка. Това ти е носило някаква полза. Например усещане за сигурност. Аз също държа някакви пари в банката, за черни дни.
Има някои точки, по които просто мисленето ми е различно от твоето и това на повечето хора (не казвам по-правилно, а различно). Примерно това, че последният костюм няма джобове - ами не го мисля така. Светът ще продължи да се върти и след смъртта ми. Например когато инвестирам, гледам да е в проект, който ще продължи и след сто години. Бих инвестирал, дори да знам, че ми остават две години живот. Защо ли? Ами като инвестирам в дадена компания, аз с парите си допринасям за развитие на дадено начинание, което носи полезност на хората. Участвам в изграждането на нещо хубаво. Ако например си вкараш парите във фармацевтична компания, която създаде лекарство срещу рака, това ще ти донесе огромни печалби, но дори и да не доживееш да ги използваш, ще спаси много животи.
Отделно след смъртта си не можеш да вземеш парите в гроба, но защо ти е да ги взимаш? Можеш да ги оставиш на наследниците си. Ако нямаш наследници, можеш да ги завещаеш на благотворителна фондация. Така парите ти ще продължат да носят добро на света.
Аз се интересувам от богатството си в дългосрочен план, по-дългосрочен от живота ми.
Аз лично първо си заделям за инвестиции и после харча. Да, харесват ми много неща, които не мога да си позволя. Примерно искам екскурзия в чужбина. Ако след като заделя, ми останат пари за живот и пътуване, ще ида. Ако ли не - значи още не съм го заслужил. Ще работя по-усърдно и ще изкарам и за инвестиция, и за пътуване.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 5 месеца
hash: ede75033ab
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

13.   Преди години имах гадже, с което се срещахме главно у тях. Живееше сам в собствен апартамент и работеше срещу много добра заплата. Аз тогава не пиех алкохол по здравословни причини, но много обичам бира и затова си купувах безалкохолна такава. Той се наливаше с бърбан. В непосредствена близост до жилището на приятеля ми имаше хипермаркет. Нито веднъж не ми взе една бира от там. Аз излизах от работа, когато имахме среща, купувах си едно кенче безалкохолна бира, слагах си го в дамската чанта и така отивах. През лятото, естествено, кенчето ставаше на топла помия. Абе този мъж как не се сети един път, като знае, че ще идвам и ще пия само това, да сложи две бири в хладилника?! Абе, идиоте, очакваш любовницата си! Иначе, ми е поръчвал: купи банани по пътя, вземи и някаква луканка и т.н. Най-драстичният случай беше, когато веднъж се почувствах леко настинала и бях на кантар дали да не отложа срещата. Звъннах му и казах, че не съм много добре, а той рече: ами повечко чай ти трябва, обаче у нас няма. Часът беше три на обяд, а срещата ни - в седем. Бе, пич, вземи една кутийка билков чай за осемдесет стотинки! Нито веднъж не ме е поканил на вечеря, ако ми се ходеше на театър, аз купувах билетите. Такава скръндза през живота си не бях виждала. Сега - години по-късно, като чакам гости - семейни приятели - задължително зареждам хладилника с това, което обичат хората. Знам си кой какво предпочита, знам си кой е вегетарианец, знам кой яде месо, знам кой ще иска нещо сладичко... Мъжът ми се грижи за качествените напитки. Нормално е, домакини сме. А тогава - три години подред - си носех бирата в чантата.

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 8be566927e
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

14.   Добре де 13 колкото и да не си матерялист... как мже 3 г. с такъв мухльо. Кое те задържа толкива дълго при него. Не не казвам, че партньора трябва да купува и дамските превръзки на жената, ама това пък е уникален тъпак.

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: ede75033ab
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Ами какво да ти кажа, номер 14? Виках си: човекът просто не е съобразителен. Има такива хора, които нямат добри социални умения и не се сещат. Ей така, не са добри домакини, примерно, въпреки другите им качества. В един момент обаче, разбрах, че това е просто кофти отношение, а не разсеяност.
Номер 13 съм.

 
  ... горе^

...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: ef1345b260
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   Стиснат е да има и да не иска да си покрива разходите. Да търси аванта не от тарикатлък, а защото иска да си пази парите за оня свят. Да са му все там мислите кой друг може да плати за него и как да стане. И в никакъв случай да не дава повече, отколкото се налага, примерно бакшиш или да почерпи някого за здраве, или да вземе две бутилки повече за празник, е така, за да има. Стиснатият ще си пресметне всичко до стотинка и ще търси и купони за отстъпка. Купоните не са лошо нещо, ако са ти под ръка, но да купуваш само според тях, когато имаш достатъчно пари, това е да си стиснат.

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: ef1345b260
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   Номер 9, ти имаш нужда от малко терапия. Вземи 50 лева и ги похарчи за неща, които изобщо не ти трябват. Дрехи, които са ти твърде малки или кухненски неща, които не ползваш или нещо друго. Просто ги прахосай. За да видиш, че светът няма да свърши. Пусни 2-3 лева на уличен музикант, остави 30% бакшиш някъде. Прави от време на време такова прахосничество, според мен това ще те излекува. Майка ми е същата като теб. Тя ми носи от България разни неща, гърби се, само да са на половин цена. Ще се счупи от ходене, за да не плаща билет. Не е бедна. И затова те разбирам. Но тя е възрастна и няма да се промени, докато ти още можеш да усетиш вкуса на труда си. За какво ги печелиш тия пари иначе, нали така.

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: b0d1d4f593
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   За мен НАЙ - ГОЛЕМИЯТ случай на стиснатост е единият ти родител да отиде в Кауфланд навръх Коледа и да се върне САМО с 2 сапуна и 3 тоалетни дезодоранта, щото били на прИмоция. За храна - НИЩО!

П. С. По действителен случай 25 декември 2014г.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker