Защо не минем на латиница? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121180)
 Любов и изневяра (29703)
 Секс и интимност (14357)
 Тинейджърски (21895)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3179)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18519)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Защо не минем на латиница?
преди: 5 години, 6 месеца, прочетена 2788 пъти
Най-развитата и напреднала част на света пише на латиница, защо и ние не минем на тази азбука, погледнете кой пише на кирилица - само пропаднали държави като България, Сърбия, Македония, Украйна, Беларус, Русия. Освен това днес всеки използва телефони, компютри, ами на тях латиницата изглежда по-добре и естествено защото англиийския език е официален.
Българският език може без проблем да се нагоди на латиница.
Ако ще ми се правите на големи патриоти, мога да ви затапя отвсякъде, но не ми се спори за глупости, само ще ви кажа, че когато хан Аспарух е основал България, не е имало кирилица и българите са пишели на друга азбука и са говорили друг език! Щом като веднъж сме сменили писмеността си, за да сме в крак с времето, защо не го направим пак, поради същата причина?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 5 месеца
hash: bfdf0ce59f
гласове:
1 2 3 4 5
  (23 гласа)

1.   Вероятно тема провокация, но все пак. Един невежа никога няма да разбере важността от това да запазиш азбуката си, защото тя е наша, тя е част от създадения културен код на българина, зо голяма степен и заради влиянието които има над света чрез нея, тя ни праща сред малкото съвременни народи, имащи своя азбука, даже две, но това е друга тема, която незаслужава да бъде обсъждана с човек с подобни жалки и невежи излияния. Азбука чрез която най-голямата държава в света, наследница на единствената империя с по-човешки образ, е приела ролята на разпространител на българската гледна точка за православието. А като те гледам как описваш западните държави, съм убеден в липсата ти на мироглед(не си пребивавал там със сигурност). Още по-малко в Беларус да кажем.

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: f4fa3dce4b
гласове:
1 2 3 4 5
  (21 гласа)

2.   Аз съм за, но да не бъде шльокавица, ами нещо подобно на чешката азбука, например:

Az s'm balgarče.
Običam našte planiny zelény,
bulgarin da se naríčam-
prwa radost e za méne!

Az sam balgarče swobódno,
w kraj swobóden az živeja,
wsýčko balgarsko y rodno
ljubja, tača i mileja!

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 53a05bed4b
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

3.   Защо изобщо това е публикувано... Даже и не е в правилната категория... Даже и няма да се обръщам към авторът му...

 
  ... горе^
преди: 5 години, 5 месеца
hash: d3dcd84d67
гласове:
1 2 3 4 5
  (16 гласа)

5.   Ще се опитам да навляза малко по-надълбоко в поставения от теб въпрос.
Прави ми впечатление, че точно в по-развитите държави хората се опитват да съхранят своята идентичност. Давам за пример Холандия. Там всички сгради са в една специфична стилистика. Навсякъде. От най-малкото село до най-големия град.
Има едно малко градче, в което хората са съхранили свой собствен език, на който не говори никой друг на света! Защо те не си сменят езика за удобство??
Ние тук, в България сякаш искаме да се изличим от лицето на земята. И това не е от днес! Още Паисий Хилендарски пише за това, че българите се срамуват от това, че са българи.
В нашата народопсихология сякаш е залегнала някаква омраза към себе си. Унищожаваме културните си паметници, природата си, въздуха. Продаваме себе си, нашето здраве и самосъзнание за пари..
А после се оплакваме, че не живеем добре. Ами няма да стане, докато не започнем сами да се обичаме и уважаваме. И тук не става въпрос да лежим на стари лаври, а да стъпим върху основата на миналото и да градим.... За съжаление обаче ние си унищожаваме корените, а дърво без корен - няма.
Кирилицата си е част точно от нашата идентичност. В нея има специфични букви, които в латиницата биха били заменени от две, дори три букви. Пример: ш, щ, ч, ц. Самата поява на шльокавицата доказва, че нашият език не пасва на латиницата..
Тъй че.. нека нашето различие от много други народи бъде повод за уникалност, а не за срам.

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: d421b92e97
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

6.   2, чешкия вариант изглежда доста грозно. По-добре така:

Az sam Balgarche
Obicham nashte planini zeleni
Balgarin da se naricham
Parva radost e za mene
Az sam Balgarche svobodno
v krai svoboden az zhiveya
Vsichko Balgarsko i rodno
Lyubya, tacha i mileya

Това е официалната латинска версия на Българския според ООН.

 
  ...


...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 2c54f9afc4
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Не съм българин, но ви съветвам дори да не си го помисляте. Кирилицата е създадена от българи. Тя е ключова за историята. Днес се използва от 250 млн души в 50 различни езика. Тя е част от вашата идентичност. Да се откажете от нея, е все едно да се откажете от розовото масло или от киселото мляко. Или италианците да се откажат от пицата, или испанците да е откажат от коридата. Кирилицата е дори много повече от пицата за италианците, защото тя има не само културна, но и историческа стойност. По-скоро бих я сравнил с Колизеума или с Ватикана за италианците, а не с пицата. Или все едно македонците да признаят, че Александър Македонски е грък. Последното беше шега.

Като стана въпрос за гърците, как си представяте те да се откажат от тяхната азбука и да я заменят с латииница?

 
  ... горе^
преди: 5 години, 5 месеца
hash: bd28cf29e1
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

8.   И китайците имат фонетична латинса азбука на която пишат на телефоните, но си учат хиляди яроглифи.

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 897c0806a8
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Ами номер 5 и номер 7 са ти дали много добри отговори, напълно ги подкрепям и съм съгласна с техните аргументи. Единствено с това за коридата не съм съгласна, защото живея от години с Испания, но това е отделен въпрос.
Факт е че всеки народ който се уважава, се стреми да запази традициите и обичаите си. Някои от тези традиции са езсмислени и умират с времето, други се модернизират, а трети съществуват без промяна векове наред.
Забележи че всички напреднали държави се уважават. Не само това, ами дори се опитват да налагат своите традиции на останалите. Германия, Франция, Австрия, Англия, Швейцария...развити и богати страни, които си пазят традициите и уважават своята история.
По твоята логика всички народи трябва да си забравят езика и да почнат да говорят на английски.

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 4bc6c239c1
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

10.   Аз съм българка, да кажем че се казвам Пътка, мъжа ми се казва Вълчо, на латиница не бихте могли да изпишете правилно, нито етноса, нито имената ни!!!!
Вие като искате самостоятелно се отказвайте от България и от българското, но не се съгласявам да навивате другите българи да предават рода си.
Авторе след като твърдиш че Аспарух е писал и говорил на друг език, кажи кой е той? Имаш ли доказателства че е говорил друг език, имаш ли доказателства, че е писал с различни от българските букви? Аз мога да ти извадя данни че Азбуката ни не е създадена от Константин - Кирил и я е имало поне в 4 век преди христа, да не кажа и доста по рано. Кирил и Методи са написали само едно стихотворение Аз буки веди глаголи добро есть жичье… "Аз зная буквите и животът със знанието е добър… ". А всяка от буквите ни си има значение, примерно "ь" означава юноша, все още я наричаме "ер малък" тоест "малък мъж", съответно "ъ" си означава мъж и си я наричаме ер голям, тоест възрастен или голям мъж.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 1775a82b89
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

11.   Рано или късно ще минем на латиница. Проблема е че хората си мислят, че кирилицата е голяма ценност, пък тя е просто една азбука, както другите азбуки.

 
  ...

...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 1775a82b89
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

12.   До 1

България почти няма култура.
За 500 години робство имаме написани едва няколко книги.
Нямаме и писатели подобни на Джордж Мартин и Стивън Кинг а сме издигнали някакви си посредствени на върха.

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 6fded0976f
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

13.   Да се включа и аз.
Няма единствена азбука латиница (както няма и единствена кирилица). Има азбуки на основата на кирилицата и на латиницата.
Примери:
А) На основата на кирилицата:
В руската има "ы", "э" и още едно "е" с две точки отгоре, което се чете като йо.
В сръбската няма "Ю", "Я", "ь", но има твърдо и меко "Н" и "Л".
В монголската има една "Тита" (не мога да включа гръцка клавиатура).
Същото е с казахската, белоруската, украинската азбуки.
Б) На основата на латиницата:
Немската азбука. Към базовите 26 букви на латиницата са добавени три умлаута (дифтонги) и едно, което прилича на гръцка бета, но се чете като двойно "ес".
Скандинавските езици имат по три добавени букви.
Полската азбука има 33 букви. Няма да ги описвам, че става много.
Чешката азбука има 44 букви.
ИЗВОД: Всеки език използва уникална азбука, съответстваща на фонетичните му особености. Дали тя ще е на основата на кирилица, латиница или клинописна писменост, тя ще е уникална.
Така че, дори и да сменим направлението, пак трябва да си въведем допълнителни букви за "Ъ", "Ш", "Ч", "Ж". Защото ако пишем BALGARIA , как ще напишем BALKAN?
Ако пишем BULGARIA, как ще напишем BUKVA?

 
  ... горе^
преди: 5 години, 5 месеца
hash: a82b08fa14
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   Май не си много в час с нещата. В Сърбия имаше също спорове дали да не минат на латиница. И все пак минаха, но запазиха и кирилицата като някакъв компромисен вариант. И днес са официални и двете.

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: bbfd4b02a1
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

15.   Ми то по твоята логика, дай да минем направо на рептилски... Като ще си кълчим азбуката, дай поне да се изкълчим до край.

А защо не и на турски? Сигурно 1/3 от територията на България вече го говори, пък и писмеността им е някакво подобие на латиница...

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 039b7f8064
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

16.   Боже господи, прибери си вересиите!
Няма да говоря за история, култура и цивилизация, това е над нивото на автора! Няма да говоря и за технологии, за които йероглифите не са проблем, камо ли кирилицата!

Ще говоря само за практичност, що за дебил ще замени азбука, направена да пасва перфектно на звуците в езика му, с непасваща!??

 
  ... горе^

...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 914342e919
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

17.   Помислих 5-10 минути, и ето какво измислих. Истината е, че може буквално веднага да минем на латиница, без да правим българска версия на латинската азбука. Американската или Английска латиница са абсолютно достатъчни, а тях всеки ги има на клавиатурата на лаптопа си и телефона си. Версията на ООН която е показана на коментар 6 има много трески за дялане и на мен не ми харесва.
Не е нужно да забраняваме кирилицата, а просто да въведем и латиницата като втора официална азбука. Ето моето мнение по въпроса:
Не може да се пише sh вместо ш, защото как ще разбереш дали думата shema се чете схема или шема? Как ще разбереш дали shum се чете шум или схум? Не може да се пише ya вместо я или yu вместо ю, защото вижте как изглежда думата Любя - Lyubya. Това е абсурдно. Затова ще се направи така:
Я - Q
Ш - X
Ю - U
И вече става ясно и точно:
Shema - Схема
Xum - Шум
Любя - Lubq
А за У ще се ползва латинското Y:
Kyka - Кука
За Ц - C
Ъ ще се за замени с А
Център - Centar
Така с латинските букви които всеки има на клавиатурата на лаптопа и телефона си, може веднага да започне да пише на български. Няма нужда от създаване на цяла нова азбука. Единствено буквата W остава свободна и неизползвана. Пак казвам, това го скалъпих набързо за 5 минути, може да не е перфектно, но според мен е добра идея. Ако някой има предложения да сподели.

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 62cd733a5f
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

18.   Бъркаш с това, че "най-развитата част на света пише на латиница". Японците не пишат на латиница. Корейците не пишат на латиница. Гърците (доколкото са развити) - не пишат на латиница. Израелците не пишат на латиница. Плюс това някои от най-неразвивите държави пишат на латиница - френските колонии в Африка пишат на латиница. В Хаити пишат на латиница. В Южна и Централна Америка нарко държавичките пишат на латиница.

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 272e96d29b
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

19.   Изобщо не е вярно, че държавите които си изброил са пропаднали. Това че на теб кирилицата не ти харесва, не означава че и другите мислят като теб ! И не не съм съгласен да минаваме на латиница, защото българската азбука според мен е това, което ни отличава от останалите народи.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 2edcdc12e3
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

20.   Темата е определено провокативна. Естествено, че няма смисъл да се отказваме от азбуката си, която е част от нашата история и култура. То по тази логика, гърците, китайците, корейците и японците защо не минат на латиница, както и евреите? Но, не минават, а това са едни от най-древните и мъдри народи.

Колкото до номер 2, ти бъркаш полския и чешкия. На полски би било swobóden, а на чешки svoboden. Чехите на ползват W, а винаги V. Да не говорим, че в чешкия като сложиш ударение на О или друга гласна, това не означава ударение всъщност, а изговаряне на дълга гласна, т.е. нещо като ОО, АА, ЕЕ.

Между другото, българският език има няколко варианта - стандартен български език, македонски вариант на българския език, банатски български език, бесарабски вариант. И точно банатския български вариант/диалект се пише на латиница, хърватска латиница, защото тези българи са обикновено католици и са повлияни силно от културата на латинизираните си съседи.

Ето как пишат банатските българи началото на молитвата Отче наш.
Baštá náš, kojtu si na nebeto: Imetu ti da se pusveti.
https://en.wikipedia.org/wiki/Banat_Bulgarian_dialect

Банатските българи пишат фонетично, както чуват, примерно добре дошли е dubre dušli, а радост е radust. Пълно изречение - радостта от онези години никой не може да я забрави е Radustta na unezi gudini nikuj ni moži da ja zabrávi.
Ето и сайтът на съюза на банатските българи в Румъния да видите как пишат и говорят банатските българи в момента.
https://ubbr.ro

С други думи, вярно е, че част от българите, макар и малка част - банатските българи, използват латиница, за да пишат на български, но те са изолирана група. А, цялата ни история и култура от IX век насам е на кирилица, така че ние не сме идиоти да плюем на всичко това и да си изтрием културното наследство. А, след това трябва да обучаваме историци и археолози на кирилица за да четат оригиналните документи до този момент, защото всички ще са написани на кирилица. То и в Турция така, Ататюрк им сменил арабската азбука с латиница, да се правят на цивилизовани европейци и сега османски турски документи могат да ги четат само специалисти. Съжалявам, но този номер няма да мине в България, но все пак благодаря за провокацията.

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 7c6a01b7b8
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

22.   Аз не съм никакъв патриот, но ако ще се правят такива неща, по-добре да минем направо на английски. Тези 4 и 6, за ч и ш в шльокавицата много ме дразнят. И ъ по всякакъв начин го пишат. Като ще се пише на някакъв език е най-добре това да е със собствените си букви. Понякога си мисля, че ще е най-добре ако в целият свят започнат да пишат и да говорят на английски. Та да не се и учат много езици. И ако минем на шльокавица как мислиш, че ще се учат децата в училище. Това никой няма да го позволи и дори и да стане всички ще станат неграмотни. Така, че ако "минаваме" на нещо, нека това да бъде английски език.

 
  ...

...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 29a74c6f7c
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

23.   Абсурд! Просто се научете да пишете грамотно! Не е случайно, че всеки народ има различия, това са т.нар. културни особености, които са нещо хубаво, друг е въпросът за криворазбрания национализъм, който кара хората да са ограничени и затворени, с нежелание да уважат чуждите култури, но самите културни особености са изградени от народа, основал държавата си.
Да се затрият културните особености на даден народ, означава да се загърби историята, трудът и приносът на културни и духовни дейци, да бъдат умаловажени, а по този начин се дава пример на младите (макар, самата аз да съм на 28 г.), че всичко е преходно, че няма нужда да се зачитат определени неща, които градят ценностната система и т.н., все подривни за личността приумици на някой, който иска унифициране на хората по направление на низшите ценности.

Не ви ли орави впечатление, че всячески се опитват да унищожат културата ни, не само нашата... Американизацията иска да сътвори една универсална култура на низките ценности, като заблуждава и пробутва идеите за свободен избор, свободно слово, и изразяване на себе си, създаване на мултикултурно общество, и т.н., но идеята, съвсем не е да живеем задружно в мир, любов, и разбирателство, а да се слеем, и обезличим.
Последното, което крепи един народ като такъв са общите ценности и култура, хора - помнете го!

 
  ... горе^
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 33a727b7b5
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

26.   Аз па съм за полска латиница:
Az sym balgarczhe , obyczam naszte planiný zelény.
Wscýczko bálgarsko ý ródno ljubja tacza y mileja.

Или китайски йероглифи:
我我保保加加利利亞亞人人愛愛山山...

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 39b56e8fae
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

27.   Ами айде да говорим и на английски че да не звучим като пропадналите страни...
Не те ли е срам?

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 87e3760a42
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

28.   Кирилицата е универсална азбука - всеки звук си има буква.
А при латиницата как е ??? Английски - едно пише ->друго четеш . Немски - 4 букви за "ч" 3 за " ш" и т.н . Френски - 100 букви - пишеш , произнасяш 5. За скандинавските , холандския няма да споменавам - там е един миш- маш .
ПС - Тези държави , които си споменал - ако утре започнат да скачат от мостовете , ще трябва ли и ние да ги последваме ???

 
  ... горе^
преди: 5 години, 5 месеца
hash: cb97856e27
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

29.   От кога Русия е пропаднала държава?

 
  ...

...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: ed36bd1723
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

30.   11/12
Нямам време, а и желание да гледам, имаш ли други коментари по темата. Аз съм почитател на Кинг от трийсет години, но да го посочваш като културно значим фактор е безкрайно смешно. То е ясно, че малко си чел, по-кротко го давай!
Темата изобщо няма да коментирам - абсурдна е. Само ще кажа, че най-жалките неграмотници ще я подкрепят най-горещо. Но не се сещат, че и на латиница пак ще пишат неграмотно. Толкоз.

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 1775a82b89
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

31.   До 23

Да се учиш да пишеш грамотно на български е загуба на време. Всеки софтуер за писане на текст може да ти покаже грешките и да ги редактираш с едно натискане.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 1775a82b89
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

32.   До 22

Това става постепенно. В момента расте едно поколение в България, което му е по-лесно да се изразява на английски, понеже родителите често говорят на този език на детето и детските филмчета са на този език.

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 0b65ec4428
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

33.   Студент съм по история, сигурно ще ми дадете много минуси, но аз съм на мнение, че всички народи трябва да говорим и пишем на един език. За да можем да се разбираме. Това заради което защитавам кирилицата е, че 1/4 свят пише на кирилица, заради нас. Което е повод за гордост. Но и до ден днешен ми става смешно, когато видя Немец, който знае английски, но от гордост не иска да говори на него и говори на собствения си език, знаейки, че така няма да го разбереш.
Истината е, че не е необходимо да се отказваме от кирилицата в момента. Просто няма смисъл. Достатъчно е да учим Английски. Така и така се е превърнал в световен език.. което е жалко, но е факт. Така че според мен трябва всички да го знаят.

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: bbfd4b02a1
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

34.   33, това ще стане съвсем скоро, и то без изобщо да се напъваме - по схемата "И вълкът - сит, и агнето - цяло!".

Какво имам в предвид?

Изкуственият интелект, машинното обучение, синтетичните невронни мрежи, разпознаването и синтезът на реч вече са толкова напреднали, че само до няколко години ще се появят софтуери и системи, чрез които, примерно, ти ще можеш да се обадиш на твой приятел китаец и да си говорите по телефона - ти на български, а той на китайски, само че системата така ще прави преводите, че ти ще чуваш неговия глас да говори на български, а той ще чува твоят да говори на китайски... Разбираш ли? Всеки ще говори на своя език и същевременно ще чува другия (с неговия си глас) също на своя език.
За 10-ина години тези системи ще станат толкова съвършени, че ще превеждат правилно идиоми, жаргонни думи, бъзици, иронични реплики, на практика ВСИЧКО 1:1.

 
  ... горе^

...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: c017959de6
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

35.   Защото кирилицата е създадена за славянските езици. Латиницата е създадена за романските езици, но някак и германските донякъде й пасват (въпреки че името на Германия (Deutschland) на немски може да се напише с двойно по-малко букви ако латиницата просто имаше буквичката Ч). Но славянските езици и съответните им звуци могат най-добре да се напишат с азбука, създадена специфично за тях. Не знам тези в по-горните коментари какво красиво виждат в чешката азбука? ! 5 съгласни една след друга изглеждат отвратително и ония напредналите и развитите на запад пак не могат да го прочетат. Сърбите вече използват кирилица И латиница. Доколкото съм чувала - кирилицата за вестници и официални документи, латиницата за списания, телевизия и т. н... Тяхната латиница си изглежда точно като шльокавица, само дето 4 и 6 няма. А за поляците не ми се започва дори, всяка втора буква им е W 10 допълнителни модифицирани латински букви... и отново трудно за прочитане от неславянин...
И най-вече защото развитието и напредъкът нямат нищо общо с азбуката (пример: Япония).

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 6b24d6ea64
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

36.   "Да се учиш да пишеш грамотно на български е загуба на време. Всеки софтуер за писане на текст може да ти покаже грешките и да ги редактираш с едно натискане".

Айде, бе, номер 31! Сериозно? Я го дай насам този "всеки" софтуер, дето ще ми редактира стила, пунктуацията, словореда, т.е. всичко онова, което прави от един текст текст. Предполагам под софтуер имаш предвид текстовите редактори, които подчертават неправилно изписаните думи. Всеки ден ги ползвам. И като напишеш "слаМа", вместо "слаНа", нищо не се подчертава, защото има такива думи. Случвало ми се е да бера срам с израза "министрите подпиКаха споразумението", вместо "министрите подписаха споразумението" точно, защото съм се предоверила на компютъра (клавишите за "к" и "с" са съседни на клавиатурата и съм чукнала грешната буква механично, но стана голям майтап). Ти сега, номер 31, ако силно настояваш да си останеш неграмотен, то това си е твоя работа, но един текст не е само "Кво", "Здр" и прочее малоумия, а това са разкази, романи, поезия, вестници, списания, учебници, справочници, упътвания за електроуреди, листовки на лекарства. Да изброявам ли още?

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 0922dad76c
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

37.   Такава ми е работата, че 90% от времето съм на компютъра и когато за 10001 път за деня трябва да превключа от кирилица на латиница и аз псувам кирилицата. Не, че не пиша на кирилица когато се налага, но просто е адскиииии досадно да превключваш и да внимаваш дали не пишеш нещо на латиница когато трябва да си на кирилица и обратното, да се чудиш защо не можеш да си влезеш в пощата, защото просто отказва да ти приеме паролата докато си на кирилица. Губене на време и късане на нерви! Ще ме извиняват феновете на традициите, но в нашия дигитален свят "традициите не са това, което бяха" и колкото по-бързо си улесним живота, толкова по-добре. А иначе нищо не ви пречи да си пишете на кирилица когато искате да изпратите ръчно надписана картичка на баба си например. Обаче в светът на компютрите... ми, не, предпочитам латиницата.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 5 месеца
hash: d421b92e97
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

38.   37, в Казахстан минаха от кирилица на латиница, точно поради тази причина.

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: ed36bd1723
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

39.   37, ти като си толкова дигитално напред, що не си запаметиш паролите, а ги пишеш всеки път! Ми синхронизирай си устройствата, бе!

 
  ...

...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 0922dad76c
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

40.   А на служебния компютър как да ги запаметя? Като го ползват и колегите и всеки влиза в системата със собствената си парола. Вкъщи съм ги запаметила, ама на работа не става.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 4d08e84502
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

41.   Чуй сега, пич, ти очевидно живееш в измислен свят. Азбуката няма нищо общо с развитието на една държава. И най-вероятно ти го знаеш и тази тема е с цел провокация. Дано няма хора, които да ти са се вързали, защото това наистина е проблем. Само знай, че всяка азбука е уникална и такива идеи изобщо не трябва да ти хрумват!

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 9d4ffe0bb0
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

42.   Представям логиката ти накратко:
Китай е най -бързо развиващата се икономика в света. Значи ако си зареждат йероглифите, с които пишат от над 3000 години и приемат латиницата, ще се развият дори още по-бързо!

 
  ...
преди: 4 години, 1 месец
hash: 14f65b7b73
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

43.   Така сме се свикнали повечето. На латиница пишат само неграмотните хора.

 
  ... горе^
преди: 8 месеца, 21 дни
hash: 80b3bcd649
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

44.   Прекрасна тема, авторе! Латиницата трябва да се въведе като втора официална азбука, както е в Сърбия и както предлагаше Петър Стоянов през 2001-ва. Искрено вярвам, че скоро ще се приеме, имайки предвид предстоящото премахване на 3-ти март и изобщо отношенията ни с Русия в момента (по "ни" имам предвид на марионетното сегашно правителство). Всичко може да се направи, стига да имат воля за това. Преминавам по същество direktno na latinica ;)

Cqlata rabota e kak tochno da se izpisvat kirilskite Ж, Й, Ц, Ч, Ш, Щ, Ъ, Ю, Я. Tradicionno, za Ж u nas se izpolzva nay-veche J, mnogo po-rqko ZH. ZH ne e hubavo, zashtoto moje da se proiznese v chujdi dumi pogreshno kato ЗХ. Sushtata rabota e i s SH. Zatova trqbva da se izpolzva veche izmisleniq ot slavqnite variant s Ž, Č, Š, ništo, če nikoj ne gi e izpolzval tuk dosega. Za Ж moje, obače, da se izpolzva i J, kakto počti vseki go piše taka. Za Ц šte e C, razbira se. Za Щ - Št. Ostavat samo glasnite, poluglasnite i diftongite. Za Й može da se izpolzva Y, Ĭ ili J ili, v zavisimost kakvo šte se izpolva za Ж. Za Ъ ima nqkolko varianta - Y, Ă, Ŭ ili Ə (kato kakto se predava zvuka v Meždunarodnata fonetična azbuka. Ю može da e Yu, Ju ili Ü. Я - Ya, Ja ili Q.

Taka "България" može da se izpiše Bylgariq, Bylgarija, Bălgariq, Bălgariya, Bălgarija, Bŭlgariq, Bŭlgariya, Bŭlgarija, Bəlgariq, Bəlgariya, Bəlgarija.
S Y i Ŭ izgležda strananno, zatova ostavat Ă i Ə. Poneže celta e da se izpisvat kolkoto se može po-malko bukvi, Ю i Я trqbva da se izpizvat s edna bukva - kato Ü i Q. Te taka si se i izpisvat nay-često na "6liokavica" s edinstvenata razlika, če ne se polzva U-to s dve točki. Za Й otpada Ĭ, zaštoto ne se različava mnogo ot I, a samo šte zatrudnqva horata s tazi dăgička - ostava Y ili J. Za Ж otpada J, zaštoto, văpreki če se izpolzva v šlyokavicata, v slavqnskite, baltiyskite i finskite ezici, kakto i v MFA s nego se oboznačava zvuka Й.

Taka Ж = Ž , Й = Y/J, Ц = C, Ч = Č, Ш = Š, Щ = Št, Ъ = Ă/Ə, Ю = Ü, Я = Q

"България" šte se izpisva kato Bălgariq ili Bəlgariq. Problemăt e, če tozi zvuk (Ъ) е prekaleno specifičen, tova e tqsna glasna, săotvetstvašta na A, no bukvata za oboznačavaneto í, dali Ă ili Ə grafično e mnogo podobna na A-to (Ə kato glavna bukva ne e, no kato malka e počti identična s malkoto A -a-ə).

Poradi tova predlagam slednoto nešto, kolkoto i da e stranno - da se zapazi samo za zvuka Ъ bukvata Ъ. Ima takъv precedent za smesvane na kirilski i latinski bukvi pri azbukite na türkskite i drugi narodi v SSSR prez 30-te. V kraen slučay, može i za Ю i Я да se zapazят bukvite. Taka "България" može da se izpiše Bъlgariq ili Bъlgariя.

"Аз съм българче" na tezi varianti:

Аз съм българче. Обичам
наш'те планини зелени,
българин да се наричам –
първа радост е за мене.

Аз съм българче свободно,
в край свободен аз живея,
всичко българско и родно
любя, тача и милея.

Variant 1:

Az sъm bъlgarče. Običam
naš'te planini zeleni,
bъlgarin da se naričam -
pъrva radost e za mene.

Az sъm bъlgarče svobodno,
v kray svoboden az živeq,
vsičko bъlgarsko i rodno
lübq, tača i mileq.


Variant 2: s J vmesto Y

Az sъm bъlgarče. Običam
naš'te planini zeleni,
bъlgarin da se naričam -
pъrva radost e za mene.

Az sъm bъlgarče svobodno,
v kraj svoboden az živeq,
vsičko bъlgarsko i rodno
lübq, tača i mileq.


Variant 3: s Y, no s Ю vmesto Ü

Az sъm bъlgarče. Običam
naš'te planini zeleni,
bъlgarin da se naričam -
pъrva radost e za mene.

Az sъm bъlgarče svobodno,
v kray svoboden az živeq,
vsičko bъlgarsko i rodno
lюbq, tača i mileq.


Variant 4: s J i s Ю vmesto Ü

Az sъm bъlgarče. Običam
naš'te planini zeleni,
bъlgarin da se naričam -
pъrva radost e za mene.

Az sъm bъlgarče svobodno,
v kraj svoboden az živeq,
vsičko bъlgarsko i rodno
lюbq, tača i mileq.

Variant 5: s Y, Ю i Я vmesto Q

Az sъm bъlgarče. Običam
naš'te planini zeleni,
bъlgarin da se naričam -
pъrva radost e za mene.

Az sъm bъlgarče svobodno,
v kray svoboden az živeя,
vsičko bъlgarsko i rodno
lюbя, tača i mileя.


Variant 6: s J, Ю i Я

Az sъm bъlgarče. Običam
naš'te planini zeleni,
bъlgarin da se naričam -
pъrva radost e za mene.

Az sъm bъlgarče svobodno,
v kraj svoboden az živeя,
vsičko bъlgarsko i rodno
lюbя, tača i mileя.

Spored men nay-dobri sa varianti 5 i 6 kato po-skoro klonя kъm 5.

Taka azbukata šte e slednata -

Aa Bb Cc Čč Dd Ee Ff Gg Hh Ii
Kk Ll Mm Nn Oo Pp Rr Ss Šš Tt
Uu Vv Yy/Jj Ъъ Юю Яя ZZ Žž

 
  ...

...
преди: 8 месеца, 20 дни
hash: 6e28f1ce49
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

45.   Защото си е НАША. Затова... Българи са я създали, които са родени в Гърция (страна, която е дала много култура на Европа, особено Запада, а бтв те също си имат СВОЯ азбука, която само те си ползват в Гърция, другаде освен може би Кипър, не използва гръцката азбука. Като бях на почивка в Гърция, нямаше нито един знак на английски, но на български имаше... )
Русия я е взела азбуката от нас и това много е допринесло за популяризирането на кирилицата в света. В нея има звуци, които само тази азбука може да опише... учила съм и други езици... в латиницата/английския те нямат Ш, Щ, Ю, Я, Ч като една буква ами я пишат с две или три букви... в италианския даже не казват Х.
Един от БГ празниците, които най-харесвам е 24 май наистина! И да, мисля, че кирилицата и българският език са мноооого недооценени.

 
  ...
преди: 8 месеца, 20 дни
hash: cd5ba181a8
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

46.   Япония, Китай и Южна Корея са технологични гиганти пък си пишат с иероглифи. Сигурен съм, че темата е пусната от руски лапар, който търси конфликт.

 
  ... горе^
преди: 8 месеца, 20 дни
hash: 6e28f1ce49
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

47.   До 37 - аз на лаптопа пиша на "маймуница" хаха (български думи написани с латиница)... и никой не ми е правил забележка от българите... Е, имаше един в whatsapp на телефона дето ме пита що не пиша на кирилица, а то да минеш на кирилица от латиница на телефона е още по-сложно отколкото на лаптопа... и на мен не ми харесва да сменям азбуката постоянно и затова пиша така... А един от лаптопите ми няма кирилица и пак трябва да пиша на маймуница...
Еми съжалявам за баш българите дето искат да пишеш на кирилица на лаптопа и телефона ама това е положението... трябва да го приемат. И на мен ми е досадно, постоянно да сменям азбуката (по-принцип ползвам фонетика даже, че е по-лесно е да намериш буквите на клавиатурата).
Името на сайтовете също не се пише с кирилица, ами с латиница...

 
  ...
преди: 8 месеца, 19 дни
hash: 41a68af8c4
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

48.   Защото латиницата е едно голямо, безмислено, фалшиво ЛАЙНО. При тях нищо не се произнася така, както се пише, винаги значи нещо друго. Примерно на латински "С" не е "С" както в кирилицата, а "К". Р не е Р, ами П. Е не е "Е", ами "И". А не е А, ами "Ей". В не е В, ами Б. Истинското Х за тях е "екс". "Н" не е Н, ами "Х". При нас А си е А, В си е В, С си е С, Е си е Е, Н си е Н, Р си е Р и Х си е Х. Всичко се чете точно така, както се пише, няма никакви изкривявания, измислици и простотии. От всички други писмености само и единствено кирилицата е намерила начин да опише БУКВАЛНО всеки отделен звук и буква, без да го изкривява и наименува погрешно, както правят в латиницата. Дори и в техните правописни речници, където правят транскрипция на всяка буква, "С" се обозначава с "si", и т. н. Ето защо латиницата е толкова бутафорна, фалшива и въздухарска в същността си и в никакъв случай, НИКОГА, не трябва да си заменяме безценната кирилица с нея.

 
  ...
преди: 8 месеца, 18 дни
hash: 153032984a
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

50.   Защо пък трябва да минаваме на лаиница? С днешна дата всички електронни устройства поддържат кирилицата като таблица. Виж, 90-те си беше проблем. Отдавна не е.

 
  ... горе^

...
преди: 8 месеца, 17 дни
hash: f79d925724
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

52.   Невероятно привилегирован си да си се родил и расъл в демокрация!
Можеш да си пишеш на шльокавица, латиница и каквото си искаш още и никой няма да ти забрани, освен модераторите тук Знаеш ли, навремето в комунизма беше забранено да се говори на други езици на публично място, ако не си чужденец. Гледай сега колко е готино!

Друг е въпроса, кой изобщо ще ти прочете глупостите сега от останалите 6-7млн БЪЛГАРИ (от които ти очевидно отказваш да си част). По точно, кой изобщо ще иска да те чете. Затова и модераторите ще си свършат работата.

Чувстваш се безсилен? Може би е време да помислиш да отидеш в страна, където прекрасно ще се разбираш със всеки един от жителите на латиница. Има-няма 2-3 млрд са. Супер изгодно е! Какво чакаш не мога да разбера, а си губиш времето с нас!

 
  ...
преди: 8 месеца, 17 дни
hash: d69173790e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

53.   И при теб дефектите са доста очевидни като те чета. :(
До автора

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker