Науката преди векове - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121031)
 Любов и изневяра (29666)
 Секс и интимност (14347)
 Тинейджърски (21877)
 Семейство (6463)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7293)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18483)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Науката преди векове
преди: 5 години, 5 месеца, прочетена 1393 пъти
Прочетох, че в Корана има много научни факти, някои от които едва на скоро са открити? Интересно ми е как са ги знаели преди векове, без да имат техника да ги открият. Вие как мислите?

Примери има много, но аз ще дам само няколко, за да не стане дълго без претенции да разбирам от наука, а само от това, което съм чел. В Корана 24:42 пише: "Не виждаш ли, че Аллах подкарва облаците, после ги съединява, после ги сторва на купчина и виждаш как дъждът излиза от тях."

Кълбесто-дъждовните облаци започват да се образуват, когато под действие на вятъра малки облаци достигат до зона, в която тези облаци се събират и образуват по-голям. Теченията близко до центъра на облака са по-силни, отколкото тези в краищата. Тези течения предизвикват вертикално нарастване на облака и го разпростира към по-студени области на атмосферата, където капките от вода и зърната град се формират и започват все повече и повече да нарастват, докато станат твърде тежки и вертикалното течение в горните слоеве не може да ги удържи, те започват да падат от облака като дъжд, градушка и т.н. Едва наскоро метеоролозите откриват тези подробности, като използват усъвършенствана техника: самолети, сателити, компютри, балони и др., а явно хората са го знаели преди 1400 години.

Втори пример:

78:6-7: Не сторихме ли Ние земята да е постеля и планините – подпори?
16:17: И положи на земята непоклатими планини, за да не се люлее с вас.

Геологията доказва, че планините имат корени дълбоко под земната повърхност, които могат да достигнат няколко пъти тяхната надземна височина. Най-подходящата дума за описание на планините е думата подпора, тъй като повечето подпори при строителството са скрити под повърхността на земята. Планините играят важна роля за стабилизиране на земната кора. Те възпрепятстват земетресенията.

Трети: Призход на Вселената

"После се насочи към [сътворяването на] небето, а то бе дим…" (Коран, 41:11)
"Не виждат ли неверниците, че небесата и земята бяха съединени, а Ние ги разделихме?…" (Коран, 21:30)

Съвременната наука посочва, че цялата Вселена някога е била „димна“ материя или мъглявина (непрозрачна, много плътна и гореща газово-прахова смес). Учените днес могат да наблюдават нови звезди, образуващи се от такъв „дим“, който е първоизточникът на цялата Вселена. Тъй като Земята и небесата (слънцето, луната, звездите, планетите, галактиките и т.н.) са създадени от същия „дим“, заключаваме, че първоначално имат общ състав. По-късно те се формират и разделят едни от други.

Четвърти:
Човешкия ембрион. До скоро науката смяташе, че костите и мускулите на ембриона се формират едновременно, от скоро е ясно, че те се формират поетапно.

23:12-14: Сътворихме Ние човека от подбрана глина, после го оставяме – частица сперма – на сигурно място, после от частицата сперма създаваме съсирек и създаваме късче като надъвкано месо, и от късчето създаваме кости, и покриваме костите с плът, после го оформяме в друго творение

Пети:

Лъжата.
96:15-16: Ако не престане, ще го повлечем за перчема, перчема (насия – предна част на главата) лъжлив, грешен.

Предната част на мозъка (префронталната зона) отговаря за планирането, подбуждането, формирането на добро или лошо поведение и за говоренето на лъжи или истини. Тя също се приема като функционален център на агресивността.

Шести: Нефт

87:4-5: Който изважда [тревата на] пасбището и го превръща в черно стърнище!

Седми, за мен най-впечатляващ: Скоростта на светлината.

32:5: Той управлява делата от небето до земята, после те се въздигат към Него в един Ден, колкото хиляда години, според вашето броене.

Той управлява делата с максимално възможната скорост, която според Айнщайн е скоростта на светлината. За един ден тя изминава колкото 1000 г. „според вашето броене”. Те са брояли по лунния календар. Т.е. разстоянието е пътя, който ще измине Луната за 1000 г.

Скоростта = пътя/времето. Времето е 1 ден = 23 ч 56 мин 4,0906 сек. = 86164,0906 сек. Пътя - 1 мес. = разстоянието, което Луната изминава за 1 мес. (L). Пътя = 1000 г. = 12000 мес. x L.

L = скоростта V x времето T (орбитален период). V пък е равно на ъгловата скорост Ve x cos Alpha. Alpha = 26.92848 rad
Или имаме пътя = 12000 L = 12000 x Ve x cos Alpha x T = 12 000 x 3682.07 km/h x 0.89157 x 655,71986h = 25 831 348 035,086 km.

Скоростта на светлината = 25 831 348 035,086 км / 86164,0906 сек = 299 792,49 км/сек. Според Националния институт за стандарти и технологии в САЩ тя е 299 792,4574 км/сек

Пише също за нефта, преградата между водите на отделните водни басейни, движението на небесните тела, разширяването на Вселената, тектонските плочи, ролята на вятъра при формирането на валежитер, желязото на повърхността на Земята идва от метеорити, пулсирането на звездите, 7-те слоя на атмосферата.

Вие как мислите, как са ги знаели тези неща.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 5 месеца
hash: adfa6e20ba
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   По същият начин както и в Библията е закодирано всичко чрез невероятен секретен код... Демек - хората виждат каквото искат да видят. Пост фактум, всичко може да се нагласи.

Иначе Ислямът има страхотен възход докато цени науката. Навремето наистина така е било. Особено в математиката. Цифрите с които пишем са привнесени от арабски математици което говори какво влияние са имали. Само че по някое време нещо се обърква и сега мохамеданите са едни от най-назадничевите.

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 8ee7375fcc
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Предсказанията на Нострадамус се тълкуват по същия начин!

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: b26e05982c
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Знаеш ли, преди 10-ина години в банята си сложихме много красиви плочки, едни такива по-светло и по-тъмно бежаво, с някаква съвсем произволна шарка по тях (нещо средно между пушек, пръски, произволни линии). С годините, понеже човек прекарва едно значително време от живота си под душа и върху "чинията", започнах да "виждам" върху плочлите изрисивано какво ли не - глава на жена с шапка, прелитащ самолет, мъж с мустаци и ятаган, еднорог, катерещо се по дърво мече...
Ако се напъна сигурно още много ще изкарам!
Та и ти така със "светите текстове". Аз лично не виждам НИКАКВА корелация между цитатите и примерите, които даваш. Ти обаче виждаш... по някаква твоя си логика, която пренебрегва противоречията и неточностите, и силно акцентира върху далечни и размити подобия... По този начин с всичко можеш да "докажеш" всичко...

 
  ... горе^
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 5a37c7360b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   За глупостите на първия коментар:
Математиката и астрономията възникват на арабския полуостров, арабите са първите учени. Това естествено се случва преди да съществува Ислям. След възникването му, всичкият интелект там е унищожен.
Мохамеданите както и католиците са причина за най-големите спадове и най дългите застрои в човешкото интелектуално развитие.

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: f538fb6d36
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   И в библията е така. Там се говори за пътиване в космоса и пътуване във времето.

 
  ...


...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: a1c3589d4d
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Коранът не е научна книга и никога не е била. Ако се твърди, че тази книга е божествено слово, то тогава вътре в нея не би трябвало да има противоречие. Ако е научновярно, то тогава не би трябвало да съдържа научни неистини, а Коранът е пълен с такива.

24:42 "Не виждаш ли, че Аллах подкарва облаците, после ги съединява, после ги сторва на купчина и виждаш как дъждът излиза от тях."
Никъде няма купестодъждовни облаци, всеки човек още от дете вижда как се образува дъждът. Не ти трябват сателити за да чатнеш, че облаците се съединяват. Зрънцата ги няма в Корана.

16:17: И положи на земята непоклатими планини, за да не се люлее с вас. - Това въобще не е вярно. Земетресенията са там където има планини, напреженията в кората са там където има натрупано напрежение и деформация на земната кора. Например в Чили и Аржентина са Андите, където има вулканизъм и сеизмичност, докато в Бразилия е равно без планини и там почти липсва сеизмичност. Силни земетресения има в Хималаите, Кордилерите, Средиземно море и др.

"После се насочи към [сътворяването на] небето, а то бе дим…" (Коран, 41:11)
Ако се прочете 41/9-12 ясно се вижда, че според Корана Земята е сътворена първа, преди небесата. А истината е, че Земята се е образувала след Слънцето от остатъците от праховия облак. Според Корана Земята е плоска, ето защо небето може да се срути: "Не виждаш ли, че Аллах подчинява за вас всичко на земята, и корабите, плаващи в морето по Неговата воля, и Той държи небето да не ПАДНЕ върху земята, освен с Неговото позволение" (Коран, 22:65). Същата представа го има ако прочетем 21/30-32

Относно ембриона: Преди 14 века са се избивали редовно, хората са убили не малко на брой бременни жени за да видят най различни разновидности на утробното развитие.

96:15-16: Ако не престане, ще го повлечем за перчема, перчема (насия – предна част на главата) лъжлив, грешен.
Според Корана сърцето е мислещият орган, така че за ЦНС и части на мозъка и дума не може да става. В Корана нито веднъж не се споменава думата мозък, когато става за мислене и морал сърцето е обвиняваният: "И нима не размишляват над Корана или сърцата им са под ключ?" (47:24) Изразът "ще го повлечем за перчема" в знамението означава "ще го унижим", защото да влачиш някого за перчема е унижение и назидание.

87:4-5: Който изважда [тревата на] пасбището и го превръща в черно стърнище!
Нефтът не е черно стърнище. В знамението става въпрос за истинско черно стърнище, растенията в пустинята много лесно стават сухи след като са никнали след краткия дъжд.

32:5: Той управлява делата от небето до земята, после те се въздигат към Него в един Ден, колкото хиляда години, според вашето броене.
В Корана няма скорост на светлината. По твоя логика изхождайки от 50:38 "Сътворихме Ние небесата и земята, и всичко между тях за шест дена, без да Ни засегне умора" можем да кажем, че от големия взрив са минали 6 000 години (шест дена, които са 6 x 1 000 = 6 000 наши години), което е абсолютно грешно, минали са не хиляди, не милиони а цели 13.8 милиарда години.

Aвторите на Корана не са знаели съвременни неща, били са изкусни оратори, омаяли са хората със слова. Те за времето си били революционни може би, успели са да обединят враждуващите арабски племена, 4-5 века са били в културен, философски, военен и технологичен разцвет. Днешните мюсюлмански страни са изостанали точно заради този Коран и тълкуванията на Коран. Ако имаше наука в Коран ислямските страни щяха да ги използват.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 5cc7a91bac
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

8.   Значи хващаш някакъв стих дето описва как облаците се движат по небето, което може да се наблюдава с просто око, и от там изхождаш, че е искал да каже нещо за купесто-дъждовните облаци и скоростта на теченията по периферията и центъран а облака? Ахахаха...

Тази "наука" се нарича апофения - да намираш смисъл и връзки там, където няма. Това е особено присъщо на силно вярващи хора - например да намират арабското изписване на "Аллах" навсякъде. Поглежаш към клоните на дърветата под особен ъгъл и хоп - там пише "Аллах". Поглеждаш облаците - уау, там пише "Аллах". Поглеждаш остатъците от мазнина по тигана - "Аллах". УАУ! И при силно вярващите християни има подобно - с образа на Исус, както и при евреите - да търсят смисъл чрез т.нар. "гематрия" (подобно на нумерология) в разни цифри. Живееш в 6-ти апартамент - много късмет ще имаш.

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: e62f54f550
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   Йов 26-7 Той простира севера над празнотата, окача земята на нищо. Тука се разбира че има космос.

Исая 40-22 Онзи, който седи над кръга на земята. В Библията са знаели че е кръгла.

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 4e4d8a8639
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

11.   Не получих отговор на конкретния въпрос. Казвате, че тълкувания са плод на въображението. А как бихте разтълкували 21:33: "Той е, Който сътвори нощта и деня, и слънцето, и луната. Всички по орбита плават." освен че небесните тела се движат по орбита?

И по-важния въпрос, който всщъност зададох - как са го знаели това преди 1400 г.? Айде и това оставете. А древните египтяни или ако щете в Атлантида например как са имали толкова напреднали знания по астрономия?

Това ми беше истинския въпрос.

Автора

 
  ... горе^
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 5cc7a91bac
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Авторе, ако това ти беше въпроса защо трябваше да цитираш разни неща от Корана? Цялото нещо ми изглеждаше малко като "сега ще демонстрирам, че Коранът е книга на истинския Бог Аллах!"


Понеже и на мен ми стана интересно как са разбрали, че Земята е кръгла реших да се разтърся в уикипедия (което не е най-добрия източник, но за целта е ок, защото обобщава много теории) - оказва се, че всъщност не се знае как точно древните са разбрали за това, че планетата ни е кръгла. Предполага се, че е заради наблюдаваната разлика във височината на звездите в различните гръцки селища. Към 500г. пр. н.е. ученици от питагоровата школа са споменавали за кръглостта на Земята.. А 300 г.пр.н.е. Аристарх създава първата известна теория за хелиоцентризма - това е 1800 години преди Коперник.

Източник:
https://en.wikipedia.org/wiki/Spherical_Earth#Antiquity
https://en.wikipedia.org/wiki/Aristarchus_of_Samos

 
  ...

...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: fd86144f02
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   "И кълна се, че изпитахме онези преди тях. "

"И Аллах несъмнено знае кои говорят истината и знае кои лъжата.

"И оставихме от това ясен знак за хора проумяващи"

До всичките тъпотии които сте писали, предлагам да прочетете Свещената книга поне още 10 пъти.
Коранът е идеален само в оригиналната си форма, а преводите са несъвършени, поради различията в езиците, погрешимостта на преводачите и невъзможността за запазване на оригиналния стил.
Как са го знаели ли?
Защото Коранът е буквалното слово на Аллах. И не хората не са го знаели преди свещената книга.

“Той я е измислил! ” Не, тя е истината от твоя Господ, за да предупредиш народ, при който дотогава не е идвал друг предупредител, та да бъдат напътени.

"За неверниците в Деня на отсъждането не ще е от полза, ако тогава повярват. И не ще им се даде отсрочка. ”

"Отдръпни се от тях и чакай! И те чакат. "

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 0221644aad
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   Защо мислите древните хора за тъпи?! Да може и да са нямали нашите технологии, но са били достатъчно умни да наблюдават природата, да записват наблюденията си и да си вадят съответните заключения. И разбера се да предават достиженията и откритията на следващите поколения. Някой да е чувал за Александрийската библиотека? В нея е имало милиони свитъци ва всякакви теми и всеки е можел да иде и да чете това, което го интересува. Така, че не си мислете, че знанието и откритията започват в 20 век.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 5 месеца
hash: e91fc135e9
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   Така е. За маите бях чел някъде, че са изчилявали траекторията на метеоритите 15 пъти по-точно от сегашните учени с всичките им технологии. Също в Петра са строяли стени с разлика в нивелацията само 3 см на 100 м.

Нямам представа как са ги знаели тези неща. Може би са били по-интуитивни.

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: d785745a66
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

17.   Авторе, можеш ли да ми обясниш откъде идват тея 27 радиана? не виждам много смисъл във формулата. по мойте сметки луната изминава към 32 млрд. км. за 1000 години, с около 25% повече, отколкото в твойта "сметка".

защо губиш времето на хората с преводни глупости? Хора, които знаят какво е радиан и косинус не пишат такива глупости.

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 4e4d8a8639
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

18.   17, ако се беше поинтересувал за ъглова скорост, нямаше да си си загубил времето.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker