Живот след смъртта.Прераждане. - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121120)
 Любов и изневяра (29688)
 Секс и интимност (14354)
 Тинейджърски (21889)
 Семейство (6466)
 Здраве (9593)
 Спорт и красота (4696)
 На работното място (3174)
 Образование (7299)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18505)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Живот след смъртта.Прераждане.
преди: 5 години, 5 месеца, прочетена 1727 пъти
Здравейте.
Темата ми може би е изтъркана, но все пак реших да напиша тук и да споделя с вас някои мои разсъждения, ей така.

От малка знам какво е човек да умре. Не бях от децата, на които са им казвали неща от сорта на, , дядо ти е на небето" или нещо друго. Въпреки ужасът ми, не се сърдя на родителите си за това, а напротив-рано или късно щях да го разбера.
Може би съм твърде афектирана от последните събития, които ми се случиха, но да, често мисля и си задавам въпроси, които за мен нямат отговор.
Тази година, в края на септември, баба ми почина. Не съм очаквала да се случи това, дори сега имам чувството, че сънувам кошмар, от който няма събуждане. Последните дни от живота и бяха много мъчителни-още тогава се усещаше, че тялото и умира. Всичко ми напомня на нея, местата на които сме били, до най-малкия детайл. Картината на трупа и беше и все още е в моето съзнание. Шок. Искам да вметна, че досега не бях плакала на погребенията на дядовците ми и едната ми баба. Не че не ги обичах по начина, по който обичах и баба, но НЕ МОЖЕХ. Нещо ме спираше тогава. Бях като камък на пръв поглед, но отвътре ме болеше. Този път незнайно и за мен защо, плаках. Не просто плаках, а ридаех. Този път не издържах. Дни след погребението ми хрумна мисълта да нарисувам трупа на баба си и след като навърши 40 дни, да я изгоря. Не знам дали постъпих правилно като го направих, но имах нуждата да се отърся и да излезе някъде това, което запомних (а то беше много). Смея да твърдя, че имам талант да рисувам и след като картината беше нарисувана(получи се много реалистично), ми олекна малко. Не искам да ме мислите за психопат или нещо подобно, въпреки че сигурно за много от вас това ще е извратено. Това беше моят начин да го преодолея, колкото и да е странно, но болката (малко или много ), си остава, само че сълзи не ми останаха.
И сега да премина по-нататък, защото доста се отклоних:
Вярвате ли в прераждането? Аз вярвам в него, убедена съм, че го има. Точно 40 дни след смъртта на баба ми, у нас се появи една бяла пеперуда, която обикаляше местата, където седеше баба. Един път дори беше в стаята ми точно до мен вечерта без да помръдне или да ми пречи (както правят другите насекоми, особено на светнато). Беше много странно. Нямаше ден, в който да я нямаше. След един-два дни след изгарянето на рисунката ми тя си отиде. И това го свързвам с душата на баба. Смятам, че е възможно да се е преродила в пеперуда и да ни е наблюдавала. Не разбирам много от поверия, но доколкото знам, мисля че след 40 дни душата на покойния се прибира от този свят, та и аз мисля, че се е случило това. Направи ми и впечатление времето-и на погребението, и на 40-те дни беше дъждовно и мрачно, все едно някой плаче. Както казах, афектирана съм и може би всичко това е безсмислено, не знам. Но се замислих над много други неща, и то откъм ритуалите на едно погребение. Защо например се правят такива неща като 40? Човекът вече го няма и всичкото това ядене ми се струва като вид празник, едва ли не си се отървал от някого. Същото е и с подавките с неща за някоя от задушниците. Не знаете с каква неприязън ги взимам. Самата смърт ми прилича на сън. Както си лягаме-заспиваме и не знаем къде сме, докато не се събудим за следващия ден. Дори не помним и сънищата си понякога. Така и ковчегът ми прилича на едно легло. А още повече с всичките обичаи в нашия край да завиваме трупа и да му слагаме пари. За вас това безсмислено ли е? Вярвам, че тялото е една биология-то е тъкани, клетки и така нататък. Но в него има ДУША, която го движи и кара да живее. Няма ли тяло, няма душа и обратно. Тялото умира, разлага се след време, но душата? Ние не можем да я пипнем, тя е нещо необяснимо, което на практика означава, че може би тя е НЯКЪДЕ, но къде-не се знае. Това е въпроса ми.
Според вас има ли рай и ад?
Хората прераждат ли се?
Смъртта за вас какво е? Страх ли ви е от нея?

Съжалявам, ако се е получило тъпо, но все на някой трябваше да споделя и да чуя мнения.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 5 месеца
hash: 7f11067b12
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Здравей, миличка.
Така, нека започна с това, че съм християнка, а християнството отхвърля версията за прераждането. Въпреки че съм наистина отдадена на вярата си, да отхвърля прераждането за мен е невъзможно. Него го ИМА. Църквите го отхвърлят, но след години, когато нас вече няма да ни има, то ще се приеме официално. Аз ВЯРВАМ в прераждането. Вярвам в задгробния живот. Има ад и рай да. имам много разсъждения, например - ако всички се прераждат на тази земя това означава че не се раждат нови души, тези, които не вярват в прераждане и в Господ биват ли наказани като се отнеме правото им на прераждане? Според мен всеки, който не вярва бива наказан по някакъв начин. Или пък например всеки човек на тази земя има мисия, ако не я изпълни? Преражда се, за да я довърши или се преражда в нов човек с нова мисия? Няма как, невъзможно е майка да ни носи 9 месеца, да се родим, да живеем и да умрем - живота има смисъл. И не случайно е един. Но може би са много, никой не се е върнал да каже... всичко, целия процес от сперматозоида съединяващ се с яйцеклетката, до порастването на плода, до развитието му, всичко е измислено и планирано перфектно. Кой го е измислил? За мен има Господ и той е създателя на Земята, и може би той е дал само основата, върху която да се надгражда. Хората контролират света сега, но основата - е създал Господ. Извинявам се, че така хаотично споделям идеи и разсъждения, просто когато говоря за това не мога да събера мислите си и да ги формулирам. Ако имаш още нещо над което да разсъждаваме заедно, ще се радвам да отговориш на коментара ми! Поздрави.

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 68cdc12971
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Няма душа, няма ад, няма рай, няма прераждане. Това за 40-те дни са някакви глупости на християните. Човешкият мозък винаги търси някакви връзки и ако не намери такива, сам си внушава. Това с пеперудата и дъждовното време е такова нещо. Нещо като - онзи ден на контролното изкарах 6, защото носих късметлийските си чорапи.

Смъртта е точно както си го написала - като сън, който не помниш. Ти помниш ли как се чувстваше, преди да се родиш, примерно как ти беше през 1950 година? Не. Същото е и като умреш. На теб не ти дреме. Тъжно им е само на хората, които са те познавали. След 3 поколения вече никой няма да си спомня за теб.

Нашите мисли, нашите чувства, съзнание - всичко е плод на работата на мозъка ни. Когато умрем, мозъкът умира и изгнива - ядат го бактерии и други микроорганизми. Т. е. става една непотребна пихтия и веществата му се разпръсват по милиони други същества - бактериите. Така че спира да работи, когато е мъртъв.

Душата е някаква глупост. Ад и рай са елементи от религията, чиято цел е да държат хората под контрол. Т. е. винаги да те е страх каквото и да правиш, защото ако е лошо, ще има наказание. И някаква мотивация, че ако е добро пък, ще си възнаграден.

Прераждането е измислено, като начин на хората да преодолеят страха си от това да ги няма, да не съществуват. Това е нужно, защото хората винаги са се имали за голяма работа и са мислели, че без техния живот света, едва ли не, ще спре да съществува. Празни надежди е всичко това.

Единствено оцеляват гените ти, ако успееш да ги предадеш на следващото поколение, т. е. ако имаш деца. Телата са просто начин на гените да продължат да живеят. Нещо като временни жилища за гените. Голяма част от поведението на хората и на всички живи същества се определя от гените. Гените карат телата да се развиват по-точно определен начин и тялото да се държи по-определен начин. Това е начинът, които е бил успешен при предходното поколение, т. е. при майка ти и баща ти. Гените се надяват, че и в настоящето условията ще са същите или поне много близки до тези, в които са живели родителите ти. Родителите ти са успели да се размножат, т. е. да създадат теб, следователно гените им продължават пътя си в настоящето, дори и когато родителите ти умрат. Ако ти родиш дете, гените ти ще са щастливи и ще продължат съществуването си в бъдещето. Гените очакват, че жените ще успеят да раждат деца до към 40-50 годишна възраст. Затова менопаузата настъпва към 50, а след това хората остаряват и умират. На гените не им пука вече за стария носител - те очакват, че вече ще са предадени на новия по това време.

Просто така е устроен живота. Всички фантасмагории за прераждане, безсмъртни души и т. н. са измислени от страх, защото на никой не му се умира и всеки се има за много важен. Дори този страх е заложен от гените, защото е полезен - ако не се страхуват носителите, то те няма да се пазят и може да умрат преди да са предали гените на новото поколение.

Както виждаш няма какво толкова да го мислиш. Живей си живота и му се наслаждавай сега, защото няма да имаш втори шанс.

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: a2da55008a
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

3.   до 2 - прав/а си, няма душа, няма нищо, ние сме просто едни био роботи, пръкнали се от нищото.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 0afb8db490
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Номер 2, май ти се мислиш за голямата работа, а не хората, които се страхуват от смъртта...

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: b4e0ac58b9
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

5.   Е, номер 2, много знаеш. Огромно самочувствие. Представи си, че има неща, които не ти е дадено да знаеш? Или и това не си представяш? Помниш ли раждането си? Не, нали? И ако разчиташе на ''знанието'' си за него, без майка ти да ти го потвърди, май нищо няма да знаеш. Спомен-никакъв.
Ето толкова ти е знаенето и за другото!

Темата е за посветени. А до номер 1- да прочете как през 6-ти век е заличен пасажа за прераждането в Библията.

 
  ...


...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 482109c514
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   От автора:
Първо да благодаря на всички коментирали. Всеки има своя гледна точка относно нещата и съм съгласна и с коментар 1 и с коментар 2, има неща, за които и аз мисля така.
За мен тези въпроси ще си останат без отговор, защото ние, човеците, сме една част от цялото, наречено вселена. Не съм съгласна обаче, че душата я няма-ако нея я нямаше как щяхме да изпитваме емоции? Нима щяхме да сме просто едни живи тела, които се държат като животни и живеят примитивно? ! Това ме кара да вярвам, че има някаква сила. Едно тяло няма как да живее без душа, както и душата без тялото. Те са свързани. Тялото е просто опаковка, която изгнива. Макар че се отклонявам малко от това, което пиша, искам да вметна, че нашият учител по биология ни беше казал, че духът на детето в утробата на майката се появява на 40 ден от зачеването и същото става (поне според вярванията) след смъртта. Не споря, но просто казвам. Не се имам за професор, но тези теми ме вълнуват. Едва ли някой ще отговари тук след моя пост, но силно се надявам, за да дискутираме.

Още веднъж благодаря.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 7f11067b12
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   От номер 1:
Номер 5, би ли ми дал/а малко повече информация или сайт, в който да прочета малко повече? Разрових се, но уви, нищо не открих. Благодаря!

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: a326a71289
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   Абе хора ако нямаме душа каква е тази вътрешна шибана болка когато изгубим скъп човек? Сърцето е орган-не чувства! Ако е на подсъзнателна основа, защо има вътрешна болка в гърдите? Нали нямаааа душа бе мамка му, защо болииии???

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 58cbeb6bad
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   Номер 2, много е смешно, когато някой изразява мнението си по недоказуем въпрос все едно е неоспорима истина.
Засега никой не се е върнал да каже, така че всеки е свободен да вярва в това, в което желае. :) Било то, че има ад и рай, прераждане, душа или че няма. Да, твоето мнение също е вяра.

Аз лично вярвам, че има нещо повече на този свят. Че не сме просто плът и кръв, а притежаваме душа. Раят и ада, според мен, си ги създаваме сами и още на земята живеем в тях.
Колкото до прераждането - не го отхвърлям като възможност.

Според мен, не е най-важно в какво вярва един човек, а какъв е. Каква полза, ако вярваш, но се държиш надменно с останалите, ако лъжеш и мамиш.
Ж30

 
  ... горе^
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 5596e77030
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Има, и в същото време, няма, прераждане. Има от гледна точка на това, че никоя форма във Вселената не се губи. Има безкрайно информационно поле, в което се съдържат всички форми. В зависимост от два фактора - ДНК и планетарни позиции се формира общата човешка форма, съвкупност от органи(други форми). Децата със спомени от минали животи (има доказани случаи на такива деца) са изкопирали центъра за спомените от мозъка на човек от миналото. Но телата им може да са различни - изкопирани по линия на ДНК или изкопирани от съвсем друг човек. Например, ето случай на момче, което е изкопирало спомените на съседско момиче, починало от туберколоза:

http://www.iisis.net/index.php?page=semkiw-ian-stevenson-reincarnation-same-family-poldi-holzmuller-wolfgang-neurath&hl=en_US

Така че реално прераждане няма - защото няма постоянно "аз". Ние днес сме едно, утре сме друго. Днес обичаме крем супа от тиква, но след 2 месеца може да не обичаме.Днес сме ядосани на колегите си и искаме да им направим мръсно, но до утре ни минава и ги уважаваме. Днес подкрепяме социализма, но след една година подкрепяме капитализма и свободната търговия. Нямаме постоянно "аз", което да се прероди. Затова се прераждаме на фрагменти.

Множество езотерични учения се целят именно към създаването на постоянно "аз", за да може след като се рециклира информационното поле за нас, в следващия "ни" живот ние да може да си спомним кои сме. Това всъщност е кристализираната душа.

 
  ...

...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 0afb8db490
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

11.   Мило момиче! Съжалявам за болката ти! Моите съболезнования! Не, темата изобщо не е тъпа! Много се радвам, когато млади хора задават такива въпроси! Според мен просто наистина си се впечатлила. Аз самата изгубих баба си на 4, преди това дядо си. Моята прабаба е била пророчица като Ванга и всичко е познавала, дори денят на смъртта си. Както и да е...
Вярвам в Прераждане, в карма, в мухти/нирвана, в Бог, в душата, да има душа, Бог, рай, но ад - не. Православна съм, но наскоро приех индуизма. Писала съм и на други места в този сайт. Душата съществува - всички православни светци и теолози го признават, прочети книгите на Дон Мигел Руис и Свами Прабхупада, те също говорят за душа, въпреки, че са учени, единият е гуру, а другият е шаман. Много учени също вярват в това. Аз съм убедена в съществуването на магии, телепатия, индиго, езотерика, паралелни светове, в силата на интуицията, в пророчества, суеверна съм, и др., мистичка съм с една дума, вярвам на сънища, цветове и знаци, падам си по окултното, като Николай Рьорих. Смятам, че психическите заболявания са едно по-висше ниво на съзнанието, но дори и да са болести, от тях страдат само по-умни хора или таланти. Правя йога и медитация, ходя на църква.
Искам и аз да споделя няколко истории: 1 Когато майка ми се разболяла от рак, видяла това като сън. 2. Когато наши познати и роднини умират, тя винаги вижда сенките им. 3. Когато нещо ми се случва, аз го сънувам, мисля си за него преди това,винаги срещам даденият човек, за когото си мисля. 4. Когато сестра ми е умирала на 5 годинки - слава богу, сега е жива и здрава! - от плеврит, майка ми е почнала да се моли на дядо ми ( починал вече),нейният баща. Всички избягали от отделението,чертичката на екрана, нали се сещаш от филмите, почнала да се изправя, кислородният апарат почти спрял да работи. И изведнъж... станало нещо като чудо! Оттогава честваме този ден. 5. Много пъти съм правила нещо без да искам, а после се оказва, че това ми действие ми е спасило живота или кожата. Значи, съществува нещо като Ангел - Пазител.
После, археологията е доказала съществуването на Христос, Мухамад, още известен ни като Мохамед, Буда, и прочие. Освен нея, кардиологията и анатомията са доказали съществуване на душата, и това не са някакви измамници, а лекари от Харвард и Оксфорд. Това, че нещо не е видяно, не означава, че не съществува. Западният рационализъм и логика убиха всичко духовно и издигнаха материалистичната наука в култ, както стори и комунизмът. Не само с логика се живее, има и нещо друго, над логиката, но на Елита му е изгодно хората да живеят като животни (вярвам в конспирации).
Що се отнася до сънищата, това е един подсъзнателен свят, един прекрасен свят. Аз сънувам толкова често, всичко е объркано, ярко, но когато съм будна, съм в нещо като транс, чувствам се по подобен начин. Кое е истина? Кое не е? Лао Дзъ е казал : " Събудих се, след като сънувах, че съм пеперуда. Кое е истина? Човекът ли сънува, че е пеперуда, или пеперудата сънува, че е човек?". Философията разглежда тези въпроси обстойно, психологията също. Има едно течение магически реализъм в литературата, ако искаш, погледни.
Всички имаме душа, защото разумът е част от душата, или Психе на гръцки, оттам и психика. Затова се казва " душевноболен", защото е по-правилно, страда душата, не умът. Приказките за маймуната и Взрива на някой балама да ги продават. Човекът е произлязъл от нещо висше, от Разум, от Архитект, който е сътворил такава красота във Вселената. Още Никола Тесла стига до този извод научно. Ние сме духовни същества, животните не са. Затова и има хора таланти, хора гении, дарени свише. Едни хора стоят по-долу от други в нравствено, духовно, умствено и прочие отношение. Това не означава, че бавноразвиващите нямат душа, имат. Ние всички сме души, външността е опаковка, но опаковка, изразяваща душата, затова и красивите или добри хора имат определени черти. Както е отбелязал някой по-горе, защо, ако нямаме душа, ни боли отвътре?
Но да не решиш сега, че баба ти се е преродила в пеперуда? Била си разстроена. Нормално е да пожелаеш баба ти да е край теб, да те пази. Не се разстройвай, млада си, животът е пред теб.
Питаш, дали се боя от Смъртта? Естествено, всеки се бои, но ти си, както казах, много млада. Аз много се страхувам от Смъртта, още от малка изпитвам ужас. Много ме е страх. Само за това мисля понякога. А понякога си въобразявам дори, че ще умра, но ми минава. Като чуя за умрели хора, тръпки ме побиват.
Питаш за 40 -тия ден и за монетите? Това са езически вярвания още от праисторията, останали като наследство. Изпиши " харонов обол".
Номер 2, драснал си големи глупости, при това уверено. Тези простотии, че религията държала хората под контрол.... хайде, че кое не ги държи? Медиите, шоубизнеса, демокрацита не го ли правят? Ние не сме просто органи и плът.

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 68cdc12971
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Емоциите също идват от мозъка. Има хормони като допамин, серотонин - щастие, окситоцин, мелотонин - спокойствие, адреналин - при страх. И още много други и комбинациите от тях влияят на настроението. Външни фактори влияят на отделянето на тези хормони. Например когато ядеш шоколад ти става готино, защото се отделят хормони на щастието. Когато вземеш кокаин, ти става превъзбудено и се чустваш пълна с енергия и с високо самочувствие. Но не се бъркай - не всички хормони се отделят от мозъка и не всички влияят на настроението.

Има доста болести, при които е нарушено отделянето на хормони или са нарушени рецепторите за тези хормони (при което тялото не реагира на тях). Когато става въпрос за хормони, които влияят на настроението или емоциите и те са нарушени по някакъв начин, човек вече не може да реагира нормално на емоционални ситуации. Получават се психопати, които не изпитват съчувствие, депресии, при които човек не може да изпитва радост и всякакви такива неприятни състояния.

Ако разбираш английски може да прочетеш за Phineas Gage. Той е бил весел и забавен човек, голям добряк. При един инцидент метален кол е пробил черепа му и е унищожил част от мозъка. Въпреки това той се е възстановил напълно с тази разлика, че вече не бил предишния характер. Има и много други примери, които може да потърсиш, как след мозъчно нараняване и дори след инсулт, хората губят спомени и не се държат както преди. Следователно това кой си и какъв си - всички твои чувства, мисли и спомени са просто биохимични връзки и реакции в мозъка.

Учителят ти по биология е вярващ и затова ги дрънка такива, но ако каже такова нещо в медицински университет, ще му се смеят доста.

Какво означава да се държат като животни? Ако сложиш едно куче на горещ котлон, то ще се опари и ще започне да квичи и след това ще го е страх да се доближи до котлона. Ако ядосаш котката си, тя ще ти се нахвърли да те бие. Онзи ден гледах видео, в което пускат крави за пръв път на трева. Подскачаха от радост. Нима според теб животните не могат да изпитват емоции? Не си ли виждала видеото, в което кола блъска куче и неговото другарче стои до него и го пази? Това не е ли любов? Всички тези състояния и реакциите са кодирани в ДНК, както при хората, така и при животните.

Разликата е в интелигентността, която идва от по-развития мозък (по-точно по-развития фронтален лоб, защото примерно на гибоните малкият им мозък, който отговаря за равновесието, е по-развит от този на хората, за да се мятат по дърветата).

ДНК е код, който може да програмира много неща от поведението. Например да харесваш момчета, да се стремиш да имаш деца, да търсиш богат мъж, да харесваш мъже със здрава физика, да обичаш родителите си, братята и сестрите ти, да не изпитваш сексуално влечение към хората, с които израстваш, да търсиш храна, когато си гладна, да си податлива на влияния като мода, вярвания, социални норми и поведение, да търсиш любов, общуване и т.н. Точно както ДНК-то на бобрите ги програмира да правят бентове. Бобри, отглеждани вкъщи като домашни любимци, строели бентове от предметите вкъщи - чорапи, обувки, всичко до което се докопат. Бобри, живеещи в празни клетки, пак извършвали същите движения, като че ли строят въображаем бент, с въображаеми предмети.

ДНК обаче не може да предвиди всичко и да ти напише пълни иструкции как да се справиш с всеки проблем. Затова ДНК сглобява мозъка. Мозъкът е инструментът, който може да реагира моментално и да измисли решение на сложните проблеми и ситуации, в които може да попадне човек. Амебата няма мозък, но тя не може да попадне в такива сложни ситуации и затова на нея не и е нужен. Нейния геном, т.е. съвкупността от всички гени, е много по-голям от този на хората. Защо според теб амебата има повече гени? Защото амебата няма мозък и има нужда от точни инструкции какво да прави при всички възможни ситуации, в които тя може да попадне - например да се окаже на тъмно, в кисела среда, без храна, в прекалено гореща вода и т.н. Тези ситуации са много, следователно гените и са много. Докато при хората гените са по-малко за сметка на мозъка. Мозъкът може да реагира и измисли решение при много по-сложните и непредвидими ситуации, в които простите ДНК инструкции няма как да реагират. Например шофирането на автомобил. Използването на мобилен телефон. Анализ на литературна творба.

Представи си, че хората искат да изпратят робот на някоя далечна планета. Както сигурно знаеш, нищо във Вселената не може да се движи по-бързо от светлината. Но светлината все пак има крайна скорост. Например тя идва от Слънцето до Земята за 8 минути. Най-близката звезда до нашата Слънчева система е Проксима. Тя е на 4 светлинни години от нас. Т.е. светлината пътува 4 земни години от тук до там и оттам до тук. Ако хората изпратят робот до някаква планета на такова разстояние, те няма да могат да му изпращат инструкции - иди там, вземи този камък, вдигни го, пробий го, вземи проба. Защото всяка една от тези прости команди и отговорът на робота ще отнеме по 8 години. Хората могат обаче да програмират робота - ако види камък, да го вдигне, да го пробие, да вземе проба и да изпрати данните към Земята.

Това прави и ДНК с всички живи същества на планетата включително и хората. Програмира определено поведение.

Обаче ето ти проблем - за да се програмира това поведение на робота, хората тук на Земята очакват, че на тази планета ще има камъни. Ами ако няма? Ако средата там е толкова различна, че тук даже не можем да си я преставим? Тогава се налага да се създаде изкуствен интелект, за да може той сам да реши какво да прави, за да оцелее и да изпрати данни към Земята от каквото има там.

Това прави и мозъка при животните. Ултиматната цел е да осигури оцеляване на тялото, поне докато то успее да създаде и отгледа следващото поколение. Всички други ситуации, които могат да възникнат са прекалено сложни, за да бъдат програмирани. Програмирани са само основните положения, базата. Но светът и средата на живот се променя и то доста по-бързо отколкото може да се промени ДНК. Затова е нужен мозък, който да се справя с проблемите на момента.

Например жените харесват богати мъже, защото те биха им осигурили пари за храна и биха осигурили бъдеще на децата им. Затова те са програмирани да търсят такива мъже или мъже, които притежават качества като амбиция, целеустременост, интелигентност, самочувствие, смелост - това са качествата, които ако мъж притежава, може да забогатее. Жените харесват добре сложени мъже с широки рамене, добре изразени долни челюсти и волева брадичка, красиво симетрично лице, защото такива характеристики издават добри гени на тези мъже и от такива мъже те биха имали здрави деца и привлекателни синове.

Обаче всички подробности за оцеляването - как да пресечеш улицата, как да работиш, за да изкараш пари, как да се пазиш от опасни места, решава мозъкът. Също и нещата водещи до успешно размножаване - как да се гримираш, как да се обличаш, как да се усмихваш на даден мъж - също решава мозъкът ти на момента. Той е просто инструмент. Способ на гените да осигурят оцеляването си. Цялото сложно поведение на човека, всички емоции, чувства и т.н. са начин на гените да осигурят оцеляването си и предаването си в следващото поколение.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 5 месеца
hash: b4e0ac58b9
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   До номер 1/7: ето един линк за събора в Никея:http://stoyan80. blog. bg/history/2013/10/29/biarvali-li-sa-pyrvite-hristiiani-v-prerajdaneto. 1198323

И друг:http://www. pravoslavieto. com/history/sabori/553_V_vselenski_Konstantinopol. htm

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 130713201c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   Внушаваш си разни неща, човешкият мозък обича да прави връзки. Това е всичко. Сега със сигурност ще изглеждам лош, но ще ти кажа нещо важно: Не плачи, защото ги няма, а се усмихвай, защото ги е имало! Бъди щастлива, че баба ти е била с теб, че си прекарвала време с нея и така нататък. Спри да мислиш за глупости, защото така само влошаваш нещата.

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 0d811fb3a0
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

15.   Няма заличаване на нищо, това е лъжа на феновете на прераждането, разбирам ги, много удобна "истина". Последователите вярват, че душата е безсмъртна, бъдете будисти тогава, нямате право да се наричате християни, поради причина - обективност. На сто места, ако не и повече в Библията се казва, в тази или онази война, загинаха, умряха, бяха погубени и там някакъв брой души. Лъжа с единствената цел да направи безмислено идването на Христос, разбира се за будистите например той е нравствен учител, но за християните е Божий Син, който чрез саможертвата си даде възможност на хората с покаяние и приемането Му за спасител, да получат вечен живот. Но на вас просветените(видимо е че не знаеш/не знаете, какъв смисъл има това за тези които го пропагандират) явно не ви е нужен Христос, вие сте извън библейския закон и вечността си я имате. Вероятно на въпроса защо след като съществува прераждането, населението се увеличава, сме отговорите че от други планети са се "проектирали", за човека който търси удобната истина, лесно се намират оправдания за неговата заблуда. За да се приеме прераждането, голяма част от сегашните разбирания, трябва да бъдат унищожени. Нещата са свързани, невъзможно е да се приеме или премахне прераждането, без да се направи същото и с повечето важни закони, разбирания, вярвания.

 
  ... горе^

...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 58cbeb6bad
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   До Номер 15: Заличаването го пише в учебниците по история... :) Аз лично оттам съм го чувала.
Не се споменаваше конкретно за прераждане, но понеже между различните Евангелията имало противоречия и те ги уеднаквили. Така, че не би ме учудило в някое или дори в няколко от Евангелията наистина да е пишело за прераждане.

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 3e1c49036a
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

17.   Номер 16, в учебниците дълго време беше, а вероятно още е приета, теорията на Дарвин, но само безумец вярва в нея. Самият Чарлз Дарвин, бащата на теорията (ще рече хипотезата) за човешката еволюция, сам заявява в предисловието на “Произхода на видовете“: “Аз осъзнавам, че едва ли има въпрос, разглеждан в тази книга, по който да не могат да бъдат посочени допълнителни факти, често водещи до заключения, напълно противоположни на тези, до които аз съм стигнал. ” Т. е., т. нар. “еволюционна теория“ на практика не доказва абсолютно нищо за произхода на човечеството и това признание е направено не от кой да е, а от нейния създател, от нейния откривател и баща. Т. е. родителят се отрича от собственото си дете! Или поне не заявява пълна вяра в него. Учебниците се пишат от първенците, първенците се избират видимо за способните на анализ от не до там светла сила. Дарвин е масон, неприкрит, запознай се с "творчеството" на Албърт Пайк и ще ти стане ясно какъв интерес стои зад "теорията". Библията не си противоречи, единствената промяна е че Иисус допълва и развива мойсеевия закон. Няма нито едно противоречие, просто защото всичко станало с Иисус по време на земния му път, има предобраз(случило се е нещо подобно на старозаветен пророк). Примерно в пустинята когато Мойсей води евреите, змии започват да хапят народа, а той се обръща към Мойсей с молбата, той да измоли милост за тях. И Господ му казва че трябва да издигне медна змия на дърво или стълб, която хората като видят, ще бъдат изцелени, това е предобраз на Иисус на разпятието, чиито учение ако погледнеш(с духовни очи), ще се спасиш. Защо давам този пример, защото той не е извадка(изключение), а представител на правилото, а именно предобраза, който прави безсмислено и нелогично твърдението, че имало противоречия. В корана в който пише, че ако убиеш неверник, твоята душа моментално се спасява, да там има много противоречия и би имало смисъл да има човек подозрението, че човешка ръка освен за написването, се е погрижила и за идеологията, но точно Библията, която предсказва всичко, просто няма как.

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 7cef1dd56f
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

18.   До 17

"Никой никога не е видял Бога"
Йоан 1:18

"И Яков нарече мястото Фануил[a], защото си казваше: Видях Бога лице с лице и животът ми беше опазен. "8
Битие 32:30

Ъъъъъъъ....
Давай с извиненията.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 58cbeb6bad
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   От 16 до 17: Хайде по-спокойно ;) Аз уважавам християнската религия и се определям като вярваща християнка.
Смятам, че ценностите, заложени в Библията са такива, че ако човек ги следва, ще живее достоен живот.
Не изключвам възможността наистина учебникът да е бил подвеждащ, но също така мисля, че е възможно да е имало противоречия.
Ще обясня защо. Библията се състои от Евангелията на различни пророци. А в крайна сметка, те са били хора. Възможно е да са разбрали нещо неправилно или пък при някои дарбата да не е била така силна.
Това не ме прави по-малко вярваща. Аз може да съм повярвала с ума си, но сега вярвам със сърцето си. Но винаги съм смятала, че е важно моите виждания за света да не ме заслепяват. Както и да не ги налагам на останалите. Защото човек намира вярата само през собствените си очи и душа. И така трябва да бъде.

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 3e1c49036a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

20.   До номер 19, аз не съм неспокоен защото искам да наложа нещо, какво реално печеля, добре някой в интернет евентуално ще се съгласи с мен, но на анонимно ниво, какво реално би спечелило егото ми, защото за да искам нещо да наложа, то трябва именно на него да се осланям, а гордостта заслепява, затова е и първия грях, когато Адам и Ева повярвали на лъжата на клеветника, че Бог им е забранил да ядат от дървото на живота, защото щели да разберат много и да стават богове, гностиците имат същото учение между другото. Първо това което са вършили апостолите са го вършили не от себе си, а от Свети Дух, там грешка не може да има. Но на който му липсва вяра и да му обясняваш, той няма как да разбере, защото именно уповавайки се на Бог, ти получаваш мъдростта да разбереш духовните процеси. Но все пак ще опитам да дам някакво доказателство. При приемането на християнството от Византия, като голямо събитие, присъствали всички най-важни личности на властта, а духовните служители или по-точно, каймака от тях, имали една задача, превода на Библията от иврит на гръцки, за да са максимално точни те решили да дадат задачата на 70те най-видни църковно служители(църквата по гръцките и не само земи е основана още от апостолите). Целта била след това да сравнят, но не се налагало да променят нищо, всичко било до дума еднакво. Както Иисус е казал, на своите последователи ще измоля от Бог-Отец утешител - Свети Дух. Ако някой не вярва в него, не вярва в Бога като цяло и няма как да е християнин, предполагам е видимо логично. Но ти казваш, че не искаш да вярваш толкова на твойте разбирания, затова се използва сред християните израза, пребъдване в Бога, да го опознаеш и оттам да не се излъжеш. А да кажеш че се съмняваш в Библията означава, че не си християнин, защото Бог е казал, земя и небе ще отминат, но словото Ми няма, тоест според теб той бърка или уважаваш християнството като философия на някакъв абстрактен Бог, което значи, че именно сърцето го няма. Не те обвинявам, просто анализирам твоите думи. От 17.

 
  ...

...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 3e1c49036a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

21.   Номер 18, да се извиня за кое, че не можеш да разбереш, че Бог - Отец никога не е видян от хората и че единствения начин да бъдат спасени хората е ако Бог Син сам да приеме и човешко начало, макар чрез Дева Мария. Това е смисъла на тези думи, ако се прочете всичко казано от Иоана ще стане и ясно, но ако с идея се търси подкрепа за заблуждение, заради естеството на самото заблуждение, то подкрепата ще бъде намерена, главно в невежеството в разбирането на библейската алегория. Цар Давид също казва, че сам той е успял да зарази душата си защото вижда Господ пред него. Ясно е че не го вижда във физическия смисъл, а именно духовния. Той толкова пъти е получавал помощта след молитва от "невидимия Бог", че за него е ясно че го има, макар и тварната ни същност, да не ни позволява да видим нетварната светлина на Бога. Както когато един отшелник бил попитан от младеж, защо Господ не прости греховете на всички, а само на посмъртно покаялите се. И старецът го извел навън, бил слънчев ден и той му казал, погледни слънцето, но младежът тъкмо като тръгнал да вдига главата си и спрял. Тогава старецът го попитал, нима не искаш да видиш светлината и младежът му казал че има желание, но очите го болят. Старецът му казал тогава очевидното, че и сам е знаел отговора. Здрави очи непонесли светлината, какво говорим за болни. Така и болната и неочистена душа не може да търпи Бога. Ние залитайки често към плътското, затвърдяваме пропастта между тварната и нетварна(животворяваща) основа и начало и така тази пропаст може да бъде прескочена само от нашите борби за духовно възвисяване. Защото неочистевата душа изпитва също толкова голяма мъка при своя небесен Отец, както при падналия ангел. Свети. ап. Павел обяснява нещата така:, , Вяра е жива представя на онова, за което се надяваме, и разкриване на онова, що се не вижда" (Евр 11 : 6). От 17 m18

 
  ... горе^
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 58cbeb6bad
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

22.   До 20 от 19: Няма нужда да анализираш моите думи. Аз каквото искам съм го казала.
Никъде не съм казала, че се съмнявам в Бог. Съмнявам се единствено в хората, които опорочават нещата. Като пример ще посоча инквизицията. (Познати ми я посочват като причина за да станат атеисти)
Колкото до налагането.. виждам го ежедневно.. от атеисти, от религиозни, както анонимно, така и в реалния живот. Точно поради ЕГО.
За преводите и Библията.. бих те насочила към една книга, в която се засяга този въпрос - "На изток от Рая" на Стайнбек
Поздрави

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 3e1c49036a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

23.   До 22, четеш, но не разбираш, ето затова явно е нужен анализа. На Стайнбек ли ще вярвам или на Бог който повтарям, казва ясно че думите му ще остават, написаното от неговите избраници слово няма да премине, наивна си, това е проблема, липса на елементарна култура и знания за процесите в света. Да дадеш за пример инквизицията на православен е все едно да кажеш, че не харесваш Путин защото ще строи стена против мексиканците, няма нищо общо. Католицизмът отдавна е признат за езичество от нас, прикрито под булото на християнството. Именно затова походите са погубили много повече православни, отколкото мюсюлмани, те се бият само с една част от тях, друга дори финансират като техен съюзник(това е друга, по-дълбока тема). Примерно, Папа Йоан Павел 2 казва, че всеки папа заема второто място от св. Троица, тоест Иисус, богохулство. Това са латински източници, техни. Друг декрет на папата през 1823 гласи:, , папата има велик авторитет и власт, така, че той е способен да изменя, провъзгласява или интерпретира даже божествените закони". На митрата на папата, която вече все по-рядко бива ползвана, пише: Vicarius FIlii Dei, в превод:, , Наместник на Бога". Според Библията и Иисус преди възнесението на Бога, той е посочил апостол Петър, но както винаги мнението на Папа Римски е противоположно. А ако искаш да видиш Бога на инициаторите на инквизицията, погледни има го в интернет, проведената на 27 април, 2014 година церемония във Ватикана. Не може да бъркаш езичество и християнство и да твърдиш в същото време че си християнин, човек е задължен да бъде буден, няма по-голяма печалба от правилната инвестиция, отделяне на време да разбереш от къде произтичат последствията в твоя живот, да намериш първо-причината. От 20, 21.

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: e8496522a7
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

24.   До 21

Уау! Мерси! Това беше масив и извонение, почти толкова объркано, като "светите текстове". И по-полека с "ще стане нещо, ако нещо", че ме всички са християни, сещаш ли се? Бъди малко по-толерантен! Има множество други религии и всяка е "правилната".
"падналия ангел" - Дека у Библията го видя този термин?

 
  ... горе^
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 3e1c49036a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

25.   До 24, Луцифер падна като гръм, така е описано, аз не съм цитирал. Светите текстове за тебе е нормално да са объркани, по начина по който се изразяваш. Когато някой е заблуден и лъжата я вижда на едно равнище като с истината, трябва да си толерантен към личността му, към него самия, а не към заблудата му. Към кое да съм толерантен, към аллах ли, мен не ме притеснява, аз обяснявам защо вярвам в това в което вярвам, ти може да си толерантен към каквото поискаш. Към невежеството си например.

 
  ...

...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 58cbeb6bad
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

26.   23, от номер 22. Включвам се с последен коментар, не за друго, ами виждам, че е безмислено. Ти не желаеш да видиш друга гледна точка, точно за този тип мислене говорих по-горе. Няма нищо общо това с религията ;)
Нека оставим Инквизицията настрана и да погледнем към собствените си православни свещеници. В последните години имаше скандали, свързани с облагодетелствали се духовни лица (собствен джип с пари от дарения) и хомосексуализъм.
С това отбелязвам, че със сигурност има и много благочестиви хора, но не всички са такива. Дори сред онези, които са се обрекли на Бог.
Това е, което исках да ти кажа и по-рано, но ти се хващаш за примерите. Бог е дал на човека правото на избор. Някои хора използват и най-чистото и свято нещо на света с порочна цел. Затова не съм готова да вярвам на всеки срещнат сляпо. Всичко пречупвам през разума и интуицията си. Сигурно имам много да извървя и да науча, но това се отнася до абсолютно всеки човек, включително и теб.
Най-вероятно няма да го приемеш, но според мен, си се възгордял. Затова и не чуваш останалите.
Това е от мен. Всичко хубаво!

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 3e1c49036a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

27.   Номер 26, пред част от истинските обрекли се на Бог, аз съм жалък.... Но ти за пореден път написа глупост. Ти нямаш гледна точка, гледната точка е с аргументи. Аз не говоря за нравствени проблеми, а за верово правилната религия и за лъжеученията. Явно не правиш разлика между нравствен проблем, на голяма част от представителите, което доказва колко трудно е да се откажеш от всичко, а и доказва, че именно определени езичници, които изброих, са си свършили работата, унищожили са нашата църква, но това не означава, че словото Божие е сбъркало, напротив, потвърждава го, защото е предвидено. А в Библията и пише: кога син човечески(Иисус) дойде на земята, ще намери ли вяра? Аз самия не бих бил част от нашата официална църква, но има много нови създадени от служители, които нямат намерението да се обединяват с другите религии, нямат намерение да обединяват истината с лъжата, защото за лъжата не би било проблем, но истината се губи. Но ти пак някакви завъртяни грешни изводи, нещо страшно, безсмислено е. В по-предните коментари, даже и учебници ми цитира, което показва занижения критерий на подбиране на информация, това именно е сляпо повярвал, но все едно.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker