Как точно помага това - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120675)
 Любов и изневяра (29589)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9550)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Как точно помага това
преди: 5 години, 4 месеца, прочетена 1292 пъти
Сега е нашумяла темата за акцизите. Аз винаги съм се питал каква е идеята на подобен вид данъци? Уж било заради екологията. Е, да де, ама как конкретно това, че съм платил 2 лв вместо 1 лев за литър бензин прави въздуха ми по-чист? Този допълнителен лев как точно ми пречиства въздуха? Питал съм много хора до сега и не съм получил адекватен съвет. Нямам нищо против да го плащам, стига да знам, че има ефект. Но аз дори и обяснение не намирам, камо ли да има реален ефект.

Някои казват, че уж така се вдигала цената изкуствено, че да намалее търсенето, че да имало по-малко коли. Да, обаче горивата са стоки с много ниска ценова еластиност на търсенето. Т. е. и двойно да увеличиш цената, търсене ще намалее незначително.

Логично - все пак трябва да се ходи на работа, да се транспортират стоки, да се произвеждат такива, това всичко е свързано с горива. Не можем да спрем да работим, защото бензина бил 2 лв, нали?

Та това ми е простичкия въпрос, на който не съм получил адекватен отговор, а именно как този допълнителен лев, който съм платил, ми пречиства въздуха?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 4 месеца
hash: 54d94c5496
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   aкцизи = данъци, пълни се хазната. Иначе няма да има никакви парички....

 
  ...
преди: 5 години, 4 месеца
hash: 4b6c8e2411
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Как? При цигарите как действа - стават толкова скъпи, че започват да не пушат. При бензина вместо да облагат колите с големи двигатели без да се знае кой всъщност колко кара и колко замърсява - слагат акциз на горивото. Щом хабиш много, значи караш, значи си за облагане - плащаш чрез горивото. Какво правят с парите е друга тема.

 
  ...
преди: 5 години, 4 месеца
hash: db2d10d251
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Да, ясно, че е така. Но хазната се пълни с всякакви данъци, за да има пари. А акцизите конкретно уж трябва да са с точно определена цел. Например идеята на акциза върху тютюна и алкохола е понеже тези хора си вредят на здравето и създават допълнителни разходи за здраеопазване и с акциза уж трябва да се покрият тези разходи, защото един вид непушачите не са длъжни да плащат с осигуровките си за лечение на пушачи и алкохолици, които сами са си избрали а си вредят. В това има логика.

Но за горивата няма логика. Един вид те наказват, че замърсяваш въздуха, само че ти нито имаш избор, защото така или иначе трябва да ходиш на работа и да се придвижваш така или иначе, нито пък с тези пари реално има как да се пречисти въздуха.

Значи уж има някаква логика и причина за какво конкретно да се събират данъците, а реално просто си отиват по общия ред да се пълни хазната и в крайна сметка няма нищо общо с въздуха.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 4 месеца
hash: e30a2a7feb
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   На акциза единствената функция е да пълни хазната - иначе са ти (ни) пикали на здравето и екологията. А акцизи и ДДС са най бързо и лесно събираеми. Разни приказки за "добро на обществото" са прах в очите.

 
  ...
преди: 5 години, 4 месеца
hash: db2d10d251
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Пак съм автора. Това, което разбирам, е, че просто трябват пари за хазната и дали ще ги съберат през данък общ доход, ДДС или акциз е все тая.

Само че ако кажат, че вдигат данък общ доход от 10 на 20%, то тогава много хора ще се откажат да гласуват за тази партия и ще укриват доходи, а с акциза го извъртат, че уж било за екология, за здраве и не знам си какво и хората все пак малко по-меко го приемат. А тя цената на горивата постоянно варира, така че това от психологическа гл.т. не го забелязваме толкова. Просто като се вдигне акциза, си казваме "а, той сигурно петрола е поскъпнал пак, нещо е станало" и така малко тихомълком става работата, което няма как да се случи с ДДС и ДОД, защото тогава всички ще се наежат, медиите ще гръмнат и рейтинга на партията ще се съсипе.

Освен това дохода си сравнително лесно можеш да го укриеш, ако не си съгласен с данъка, но акциза щеш не щеш си го плащаш, когато си купуваш горивото и държава си го събира веднага и с по-висок процент на събираемост.

Т.е. хватката е да се събере данъка и то по най-лесния, ефективен и бърз начин и да има "основателна" причина за пред народа, за да не реват много овцете. Пък после за какво ще отидат парите и дали ще е за това, което са казали, са подробности. Правилно ли съм разбрал? Явно да.


Само едно нещо все още не разбирам. На хората, като им кажеш, че им събираш пари уж за екология, защо никой не се пита, ако плащам с 10% повече акциз, с колко процента по-чист ще ми стане въздуха. Само това ме учудва.

Защото замислете се, че с пари въздух не се чисти. Чисти се с филтри, с по-ефективни двигатели и т.н., но това са неща, които нямат нищо общо с акзици, а просто си ги плащаш при покупката на стоката/услуга, защото в цената им това е калкулирано, понеже си е разход за производителя.

А това да си платя и някой да ми чисти вече замърсения въздух не го разбирам. Това не е като да платя на някой да ми изчисти боклуците от двора.

 
  ...


...
преди: 5 години, 4 месеца
hash: 483350056b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Ти да не мислиш, че на някой от управляващите сериозно му пука за екологията? Важното е едни хора да усвоят едни пари, пък какво по-хубаво от това да усвоим парите под претекст, че се грижим за природата и здравето на хората? А после какво става с парите, мисля, че и сам можеш да се сетиш... яхти, вили, екскурзии, силикон за любовницата, нова кола всяка година...

 
  ... горе^
преди: 5 години, 4 месеца
hash: db2d10d251
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   8, то ясно, че е така, но поне да бяха измисли някакъв повод, та поне на ахртия да го бяха измислили. А то какъв е повода - да чистим въздуха. И как точно го чистят тоз въздух? Защото аз не знам да има такава технология. Филтрите на предприятията и колите са друга работа и нямат общо с акцизите.

Мен това ми беше въпроса - след като уж го чистят тоз въздух, как до сега един политик в която и държава не излезе да каже как точно го чистят тоз въздух с тия събрани акцизи.

 
  ...
преди: 5 години, 4 месеца
hash: fec790e727
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Автора явно не прочете и не разбра какво му казва №3. Чрез акциза се слага данък само на ползващия гориво и по този начин с голяма цена на горивото караш хората в държавата да се опитват и да пестят горивото, като пестеното на гориво води до това да ти е по малко замърсен въздуха.
Автора обаче не го разбира това и иска по просто обяснение, ами примерно имам мощна кола, която харчи 20-30л/100км, ако горивото е 1лв вместо 2лв вероятността да я карам, ей така за кеф, два пъти повече е по голяма. Когато обаче горивото е 2лв ще се замислям когато ми се прииска ей така за кеф да пообиколя околностите на града с точно тази моя кола. Тоест акциза възпира поривите ми за безцелно /за кеф/ каране на колата ми и така въздухът за всички в нашия град е по чист.

 
  ...
преди: 5 години, 4 месеца
hash: db2d10d251
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   10, разбрах го. Само че не отговаря на въпроса ми. Ясно е, че ползващия плаща повече. Само че това, което плаща ползващия, нито води до намаляване на потреблението му, понеже ценовата еластичност е ниска, нито пък води до някакви ползи за екология, както се опитват да го изкарат, че уж е екологичен данък. На мен въпроса ми е точно това - след като уж е екологичен данък, как точно този събран акциз намалява емисиите, след като нито намалява потреблението, нито се харчи за екология.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 4 месеца
hash: f9a41f8866
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Защото системата е прогнила и мизерна. Един внася 50000 лева на година, под формата на данъци, акцизи, ДДС, такси, таксички и таксенчеца, а друг получава социални помощи. Защо ?
Защото имаме болнава идея, за хуманизъм!
Данъка за акциза е, за да взимат пари. И какво става - нещата поскъпват. И за всички ни е по-тежко. Това не е държвна политика, ТОВА Е АД!

 
  ...

...
преди: 5 години, 4 месеца
hash: db2d10d251
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Мисълта ми беше, че всеки си плаща акциза и си кротува, уж за да му е чист въздуха, а така и не си задава въпроса по какъв механизъм въобще му става по-чист въздуха, след като такъв въобще няма, а дори и се чувства виновен, че не може да намали потребелението си. И как точно да го намали - като спре да пътува до работа и напусне ли? Или като спре да ходи да магазина и спре да яде? Нали защото някой му е вменил, че едва ли не е грях да кара кола.

Та всеки плаща за нещо, което самия той не знае за какво, а то дори няма как да се случи това, за което си плаща, че виновен се чувства едва ли не. Ей това ми е странното, не знам дали успявам да се изразя правилно, че да ме разберете.

Прав ли съм според вас или нещо изперквам?

 
  ...
преди: 5 години, 4 месеца
hash: c57c950324
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Друго оправдание за акциза (само спокойно, и аз не го одобрявам), освен това за въздуха, е хората да започнат да се ориентира към електрическите коли (електромобили).

 
  ... горе^
преди: 5 години, 4 месеца
hash: fec790e727
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

15.   Авторе акциза НАМАЛЯВА ПОТРЕБЛЕНИЕТО, като по скъпото гориво възпира поривите ми за безцелно /за кеф/ каране на мощната ми кола. Хората се стараят да пестят скъпото гориво и това спомага въздухът ни да е по чист. Логиката е тази че ако от днес премахнат акциза трафика в големите градове ще се увеличи драстично.
Доста хора заради пестене си правят споделено пътуване до работа, а дори и из страната, ако горивото е без акциз споделените пътувания ще намалеят и много повече хора ще си позволяват да се возят сами в собствения автомобил до работа или из страната.
Ако пътуването със собствена кола от София до Бургас вместо 40лв струваше 20лв моля кажи кой би се качил на автобус или влак до Бургас? Сега си представи всички пътници които днес пътуват с автобус да си карат собствената кола, колко мръсен ще стане въздухът ни и колко задръстена магистралата.

 
  ...
преди: 5 години, 4 месеца
hash: db2d10d251
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

16.   15, В САЩ например в момента цената на бензина е около 2,50$ за американски галон (3,7л), което прави около 1,10 лв/л или наполовина че и по-малко от тук. Като имаш предвид, че заплатите им са по 5000 лв на месец. Това за нашия стандарт е все едно бензина да ти е 15-20 ст./л или 15 пъти по-евтин от нашия предвид стандрата. Е, мислиш ли, че там въздуха е 20 пъти по-мръсен от България? И изобщо по-мръсен ли е или по-чист?

Разбрах идеята ти, но въпросното безцелно каране е сигурно 2-5% от общия трафик. 95% е за транспорт на стоки, ходене на работа, на училище и др. неща, които са неизбежни и трябва да се правят без значение колко лева е бензина. Личното ми мнение е, че не си заслужава за 5% по-малко трафик да се плаща двойна цена. И имай предвид също, че освен за по-скъп транспорт, така плащаш и по-скъпо за всяка стока, защото цената на горивото се калкулира в себестойността на стоката.

Замислете се, че акциза (почти) не намалява акцизите, а оскъпява горивото двойно и като цяло вдига значително разходите за живот. За мен не си заслужава да се плаща. Ясно е, че цялата идея е просто да се събират пари, пък после да се харчат за съвсем други неща.

Във Франция започнаха да се усещат, но тук все вярват, че акциза им прави въздуха по-чист.

 
  ...
преди: 5 години, 4 месеца
hash: fec790e727
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   От 15 Авторе да не би да си помисли че на мен като гражданин ми се плаща скъпото гориво за колата ми, или ми се дават повече за транспорт или по скъпа стока заради горивата.
Не съм запознат точно с законодателството на Америка и колко и какви данъци имат шофьорите им, но мисля че не всеки американец има кола, а всеки българин би се запитал, след като бензина им е толкова евтин, защо въобще има ходещи пеш американци и такива каращи колело, да не говорим за стопаджиите.
Мисля си че в Америка става въпрос за някакъв друг налог който им вземат по други наредби и закони.

 
  ... горе^

...
преди: 5 години, 4 месеца
hash: db2d10d251
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   Именно това ми е странно, че на никого не му се плаща, но и никой не се е интересувал въобще има ли смисъл от подобен данък и за какво в крайна сметка се харчи.

Иначе в Америка не съм ходил, но са ми разказвали, че почти всяко домакинство има повече от 1 кола.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker