Kрасиво и грозно/добро и зло - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120985)
 Любов и изневяра (29664)
 Секс и интимност (14342)
 Тинейджърски (21869)
 Семейство (6458)
 Здраве (9582)
 Спорт и красота (4693)
 На работното място (3164)
 Образование (7292)
 В чужбина (1649)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18468)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Kрасиво и грозно/добро и зло
преди: 5 години, 5 месеца, прочетена 1359 пъти
Здравейте!

Тези дни съм в почивка и гледам филми, почти по цял ден, харесвам всякакви жанрове, без - комедии, ужаси от типа на безсмислени кланета и романтични-комедии...
Гледаха ми се филми по книги-приказки. Гледам си аз и се замислих за нещо, за което и преди съм забелязвала, а именно - всички злодеи са грозни, а добрите са красиви.
Абстрахирам се от субективното възприемане на нещата, защото няма две мнения - оркът е грозен, елфът е красив, точка.
Струва ми се логично, злото да е грозно, макар в някои приказки да приема лъжовни форми на красиви същества, но впоследствие се вижда истинската му същност. Също така, може да приемем нещата метафорично, а не буквално, но...
Защо в ежедневния си живот, говорим за красива душевност, без значение от физическата красота. Не са ли мислите и чувствата ни тези, които ни изменят с времето, дори физически. Болестите са само част. Има една наука - физиономика, която разглежда лицето като огледало на личността. Пък и тези приказки, все са измислени някак, фолклорът на всяка една страна е категоричен, че злите създания са грозни.

И моля ви се, ако публикуват темата ми, недейте да спорите - кой-какъв бил, грозен или красив, и колко субективно било. Все едно да кажем на ноща, че е ден.
Естествено-красиви хора с правилни черти, пък и добро излъчване, виждам рядко. Преобладават грозните хора, било то с грозни черти или пък лоши погледи. Има и такива, които са без нищо, сякаш са зомбирани...

Какво се случва с хората, че са толкова далеч от това да бъдат красиви и достойни? И пак казвам, може и да са приказки, но някой ги е измислил от видяното, и чутото. Хиперболизирани истории, може би, но хората в тях са били с повече красота - отвън и отвътре. Ако някой седне да опише светът днес и хората в него, ще е една ужасна гротеска.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 5 месеца
hash: a24e3528c3
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Истината е, че не сьществува нито красиво, нито грозно. Няма и такова нещо като добро и зло. Просто думи, имащи за цел да те отдалечат от истината. А тя е, че всичко просто Е.
Хората просто са, животните просто са, ноща и тя е.
Представи си един ден да се свободиш от идеята за полярностите.
Просто да си тук, да не сьдиш, да не окачествяваш, да не мразиш. Само че дори само с тази си мисьл пак навлизаш в дуалност. Ужас.

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 4783a2ea22
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Всъщност нито има добро, нито зло, нито красиво,нито грозно. Тази година учих точно това по Етика и право, и смея да твърдя, че всеки си има различно разбиране за красивото, грозното, доброто и злото. Но тези неща са си измислени от нас, хората. В живота няма красив, грозен, зъл или добър. Това е една наша измислица. И тази измислица всъщност поддържа общността ни. Всяка общност си има свои разбирания за добро и зло, и красиво и грозно. Но в живота няма такива неща. Всичките тези неща са си въпрос на лично мнение и на общност, в която живееш. Това е :)

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 974c999e36
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   зли, мли... всичко е субективно. За едни добро е да си мил и любезен, за други е добри за хората които гърчат останалите за да се учат да се справят с трудностите. В определен момент може да осъзнаеш че трябва да си благодарна на някой отнесъл се към теб грубо и поучително, в друг момент ще благодариш на някой мил утешител.
А визуалната красота е изчислена математически - златното сечение, числовата редица на Фибоначи. Пропорции, извивки... смяташ и излиза.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 3ec9ec8283
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Номер 2, това че хората нямаме капацитета за разберем правилно понятията, не можем да достигнем до истината, не означава, че нея я няма. Утре като прочетеш нещо противоположно на това което си прочел в този учебник пак ли ще си съставяш мнение. Естествено че има добро и зло. Ако убия някой твой приятел, това как го дефинираш, спомням си че един наемен убиец в едно интервю беше казал, че върши божие дело, според повечето от нас(надявам се), той е психопат. Така че в зависимост от духовното ни ниво, ние изискваме повече от себе си ако то я по-високо и по-малко, ако не сме много на вътре в нравствените закони. Разбира се това предполага, по-висш съдия и стожер способен на обективност.

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: d3debd0f56
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   'Какво се случва с хората, че са толкова далеч от това да бъдат красиви и достойни? ' - случва се това, че масово са с гадно детство, лоши преживявания, които най - често са просто потиснати. С годините се озлобяват, завиждат, изпълнени са със страхове да бъдат себе си, да опитват да правят нови неща в живота си, да преследват мечтите си и. т. н. (напоследък много се заразих с това и. т. н, но така ще е докато ми мине;-)
Всичките тези лоши образи по филмите, филмчетата и сериалите са все хора или същества, страдали от ранна детска възраст. Замисли се и ще видиш и ти, че е така.

 
  ...


...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 60f24e468f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Не съм съгласна, че не съществуват ясни понятия за добро и зло, или че са субективни... За убиеца не е лошо да убива, ама нали... Така, друго, с което не съм съгласна, съвсем, е, че всичко е едно и просто Е. Да, всичко е от един източник, но в темата, нямам предвид изначалните 'добро и зло', които са естествени като деня и ноща. Няма сянка без светлина, или - колкото по-голяма е светлината, толкова по-голяма сянката е.
Номер 5 - когато бях на 13г. се интересувах доста от патопсихология, обичах да чета за серийни убийци, струваха ми се доста интересни... Впоследствие осъзнах, че са слаби личности, повредени... Казваш за детството - е, кой не е, може и в по-късни години, но всеки е наранен. Е, всеки ли е зъл? Няма да оправдавам никого с болежките му.

Да, злото в личността, се проявява на лицето, в чертите, същото са и болестите - многобройни грешки, лоши мисли и чувства.

Автор.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 8356a4ea11
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Точно тъй е както казваш - появява се, мхм. Всички 70 годишни човеци са ЗЛИ! Защото на лицата им се е появило туй-унуй - бръчки, петна, язви, частични парализи, тикове...

По лицата се появяват разни лични терзания и проблеми, съвест, мъка, страх...
Психопат, без съвест която да го мъчи, може да си изглежда доста прилично ;) няма и да се осъмниш в привлекателността му, докато не ти стисне гушата и не притъмнее.

Друга заблуда е, че злото се твори предимно от мъже...
Просто от малки жените се възпитават да не са много активни, а предимно да реагират. Значи са реактивни :D Дай и мъжка власт и сила на жената и статистиката ще се уравни.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker