Какво му е лошото на панела? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121155)
 Любов и изневяра (29697)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6470)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3178)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Какво му е лошото на панела?
преди: 5 години, 5 месеца, прочетена 1678 пъти
Може ли да ми обясните предимствата и недостатъците на панела пред новото строителство, понеже ни предстои ни купуване на жилище и още се чудим панел или ново строителство. Вярно, в повечето случаи панелите са неугледни, но с едно саниране и освежаване би могло да се поправи. Също така се чудя, тъй като има доста спорове за здравината на панелите, та се чудя за този вид строителство - наистина сигурно ли е, как е с колони ли е или тези панели като лего държат конструкцията.
Благодаря ви предварително

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 5 месеца
hash: e60ea20517
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   ЕПК-то има живот до 70г. след тази възраст става рисков за живеене, а панелите 50г. Има амортизация и износване, ако можеш да си позволиш ново строителство е по-добре.

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: d790642b23
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Че се руши и отдавна не е годен за живот, а и е маломерен... И минават тръбите на тъпата топлофикация.

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 8afcc3fcc2
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

3.   Имам два апартамента един панелка в който живея и един ЕПК който давам под наем. Сама избрах панелката, че е по добра за живот заради локацията й, макар в ЕПК -то ни да няма топлофикация и само в панелката плащаме за парно /тръби/ зимата, но пък удобството да си имаш неограничено количество топла вода и като се прибереш от почивка да не чакаш да се стопли бойлер е безценно.
Разбира се най-добре е да имаш собствено имение на 30-тина км от града, насред собствените ти 10-тина хиляди декара лозя, дворец със слуги и без съседи. Но човек се ограничава според средствата си.
Ако питаш какво му е лошото на панела не мога да ти отговоря, защото всъщност всяко лошо си има и добро в него, плащаш зимата 4 месеца 30-50лв за тръби, за сметка на това целогодишно имаш достъп до неограничено количество топла вода. Това за 50 или 70 години живот на панели и ЕПК са пълни глупости, същите експерти твърдят че експлоатационният период на тухлена сграда е 30-35г. Реално в панелки живеят над 1,5 милиона българи. Брат ми живее в Мадрид в панелка от 30-те години и въпреки че е над 90 годишна не само че не е паднала, ами си е доста добре сградата.
Лично живях в 150 годишна тухлена къща в Франция повече от 1 година учудвах се как е възможно, тези французи- западно европейци, да живеят толкова мизерно и натясно и с лоша локация, далеч от автобуси, от училища и детски градини, далеч от магазини, там не може да прибягаш долу до магазина, защото наблизо няма магазин. Един магазин на 5 села. В френското село в което бях, веднъж седмично общината освобождаваше със забрана за паркиране един паркинг и правеха пазар от бусове, като започнете от всякакви зеленчуци и млечни продукти и стигнете до месо и колбаси, продаваха ги от бусове и каравани, там идваше бус който да продава хляб на дадена фурна, хората вземаха хляб от буса за цялата седмица и замразяваха. Дори в най затънтеното бг село българите не замразяват хляба си. И ви говоря за френско село на 30км от голям град трябва също да спомена че става въпрос за преди 6 години, да не си помислите че говоря за началото на 19 век. Време е, българите имаме вече възможности да пообиколим Европа за да оценим какво всъщност имаме и да спрем да оплюваме нашето, да спрем да сравняваме живота на всички българи с този на парижани а да видим как живеят в малките френски села и градове.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 5 месеца
hash: be5696c880
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Има един виц по темата за панелите
"Аз съм Иван и живея на първия етаж. Когато искам да говора с моя приятел Киро от 7-мия етаж, казвам - тишина, ще говоря с Киро. Всички други съседи млъкват и ние двамата с Киро си говорим"

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 9a23068293
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   Има и друг. На третия етаж един кихнал, на втория етаж човека се провикнал "Наздраве". А на първия - "Пак ли пиете без мен, майка ви мръсна?".

Майтапа на страна, но за мен основния недостатък на панела е, че е стар. В момента панелите са горе-долу между 35 и 60 годишни. Предполага се, че ще изкарат още 20-50 г. Да, качествени са, но стари. Дет се вика тъкмо ще си избие инвестицията и ще трябва да го събаряш.

Аз лично предпочитам да си купя ново строителство с оглед на по-дългия уж живот. Защото една тухла на 10 г. примерно има живот поне още 100 г. Лошото е, че много от новите блокове са строени изключително некачествено и както са на 10 г. са по-зле от 40 годишен панелн блок. Затова бих си купил ново строителство, но само ако съм сигурен, че е качествено направено и разположението на стаите е добро, защото много апартаменти ново строителство са с ужасно разположени стаи и самите стаи едни никакви - или малки, или начупени и общо взето адски неудобни.

 
  ...


...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 6b4363acc6
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

6.   Основният недостатък са мизерниците, живеещи там. В новото строителство (след 2010 година) са по-скоро млади семейства по-високи доходи и стандарт.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 293ca18b41
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   1, разбира се всичко това са пълни глупости! Панелът е железобетон. Давам ти гаранция 700 години, а ако искаш и 7000. Това е камък! И колкото повече време минава - по-твърд става.
До нас има един строеж, изоставен от времето на социализма. СТРОЕЖ, разбираш ли? Конструкция без покрив и без външни стени - денонощно вятър го духа, дъждове и снегове го валят. Веднъж отидох да проверя голите железа, които стърчат от бетона колко са ръждясали. Очаквах да са едва ли не парчета ръжда вече, но нищо такова - да са мръднали половин милиметър по повърхността. С ножовка за секунди се открива блестяща метална повърхност. И това за 30 години. Значи за 3000 може и да се повредят ПРИ ТЕЗИ УСЛОВИЯ... Гледах и междуетажните плочи дали са се напукали от постоянното подгизване и замръзване зимата. Там положението беше малко по-зле, но само на най-горната плоча, и то нищо, което да предизвиква особени тревоги.
Една поддържана сграда с нетечащ покрив, в която температурата никога не пада под 10'С, не текат и не замръзват води, на практика може да преживее и хилядолетия.

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 09d0764bb3
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Ако много държиш да си в час какво става у съседите-вземи си панел. Ще знаеш в подробности кога се е прибрала дъщеря им и съответно кога е започнал спорът, че пак е закъсняла, каква оценка има на контролното сина им и съответно какво наказание ще получи, че не е учил... всичко се чува и на моменти имаш чувството, че живееш заедно със съседите. Да не говорим, че панелите са стари и вече започват да правят проблеми. На една позната така и "цъфна" панела, че си имаше дупка в стената и можеше да гледа навън! Не случайно в момента най-евтините апартаменти са имено панелните. Да не говорим, че като купуваш панел, не купуваш земята върху която е строен блока и като съборят панела един ден пиеш една студена вода. Докато при старото строителство в повечето случаи апартамента си върви и с идеална част от земята и един ден и да съборят сградата ще имаш нещо в качеството си на собственик на земята. Ама ти си знаеш, щом мечтата ти е да живееш в кутия на 40 години... а и като казах кутия, още един проблем на панелите. Малки и много ниски помещения. От една страна е добре, че лесно се отопляват, ама от друга направо можеш да хванеш клаустрофобия, особено ако си по-висок. Не знам за другите, ама аз като вляза в панел и се чувствам точно като в някаква кутия. Ама това е сигурно така, защото винаги съм живяла в апартаменти с високи тавани и прилична квадратура. За родените в панелите сигурно не е проблем.

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: ca3a5d4a9a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   ЕПК е наистина здав и устойчив и с дълаг живот. Немога да се примиря с факта, че не го измазват отвън, а на гола фасада му лепят едни псевдо топлоизолации от полистирен става нещо по-лошо от несанирана панелка. А панелките просто в България никои не ги санира правилно. Само сменят дограмата и лепят от същите полистиренови плоскости, изпускащи с години и проникваш през стените отровен газ стирол. Саниране означава удължаване на експлоатационата годност с десетилетия. Трябва да се проверят, усилят и хидро изолират основите. Трябва да се изчукат фугите между панелите. Да се проветят и усилят заварките. Да се запълнят наново и хидро изолират фугите, като преди това са сменени всички ВиК и Топлоснабдителни инсталации. Прави се покрива и след това се сменя дограмата. Последно се прави топлоизолация но със силиконизирана стъклена вата или мултипок фасадни финишни елементи или мазилки. Така се прави саниране в бившето ГДР.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 28692a3898
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Изродския външен вид. Не са санирани или е на парче. Ориличаг на гето в Коулун или Шам Шуй По.

 
  ...

...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: e23e92c3f6
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Живяла съм в два панелни апартамента и дай боже никога отново да не ми се наложи! В единия, дори при по-силен дъжд ми капеше от тавана, непосредствено до осветителното тяло, а бях на 6-тия етаж. В другия, банята беше до входното стълбище. Не ми се говори за какво избиване на влага ставаше дума! И това не беше проблем само на моя етаж.
Лично за мен старата тухла, особено с ТЕЦ е най-добрия вариант. Масово вече новото строителство е отбиване на номера.

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 10be42d452
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Новото строителство ме изуми. Гледах апартамент - 90 кв. м. и се оказа, че има един хол от 20 кв. м., в който да е и трапезарията и кухнята! Една стая от 14! кв. м. и една от 11 кв. м.!!! Към тях едно антре, баня и тераса. Онемях от изненада.
Защо ги строят така? Да не говорим за шпакловките, които бяха като накъдрени.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 6f34962cdd
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   Чисто теоретично новото строителство би трябвало да е най-добро от всичко, но у нас това не е така. Строителен контрол на практика липсва и всеки си строи както иска и с възможно най-евтините и дори бракувани материали. На хартия разбира се, всичко е идеално точно. Като добавим и факта, че 99% от строителните фирми са собственост на едни от най-големите мошеници, картинката става още по-нерадостна. Ниското качество лъсва още в началото - текат дограми, избива мухъл, падат мазилки, пукат се стени и т. н. Освен това, т. нар. "ново строителство" има едни от най-лошите разпределения, които съм виждал и като цяло на много места стаите са буквално като кутии за обувки. Старото тухлено строителство е по-добро, макар че и там има доста проблеми, като криви стени, лоша мазилка и т. н. В панел не съм живял никога. Като цяло панелите наистина не са особено приветливи. Това до голяма степен обаче зависи от хората, които ги обитават. Виждал съм както много мърляви входове, така и много добре поддържани. Стаите не ми е направило впечатление да са малки. Аз лично си купих къща на село, която ремонтирах. Излезе ми доста по-евтино от апартамент в града. Отделно имам голям двор, много чист въздух и прекрасна гледка.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker