Връзката между гения и съня - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121157)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Връзката между гения и съня
преди: 5 години, 4 месеца, прочетена 1276 пъти
Четох една статия, че много световно известни учени, художници, писатели и др. са забелязали, че в полусънно състояние им идват гениални идеи. Някои дори умишлено прилагали специални техники. Например Томас Едисон нарочно заспивал на стол седнал, докато в ръката си държи някакъв метален предмет. Идеята е, че точно когато заспива, той изтърва предмета, който издрънчава на пода и го събужда точно в момента, когато е в полусънно състояние и в този момент свободния му от менталния шум ум понякога е в процес на избистряне на някоя идея около някое изобретение, след което той грабва тази идея, преди да я е забравил, както обикновено се случва, след като се събудим и започва да я анализира и доразвива. Говори се, че много от изобретенията му са направени благодарение на тази техника.

Подобна техника е използвал и Никола Тесла. А Салвадор Дали е намирал идеи за картините си със същата техника. Леонардо да Винчи пък е обичал да спи вместо веднъж по 8 часа няколко пъти по половин час примерно и така черпел креативност. Менделее пък не е спал 3 дни, мислейки как да подреди елементите в таблицата и в момента, в който заспал капнал от умора, му просветнало всичко и той се събудил от еуфорията и записал всичко, докато го помни.

Учения открил структурата на молекулата на ДНК, пък сънувал две змии увити спираловидно една около друга и му просветнало за структурата. Песента Yesterday на Битълс същощ е измислена на сън. Създателят на шевната машина пък сънувал канибали, които искали да го изядадат, но забелязал, че копията им са с отвор близо до върха и така се досетил, че отвора на иглата на шевната машина трябва да е до върха, а не в основата.

Интересно ми е какво бихте коментирали по въпроса. Как става така, че мозъка ни става креативен в такъв момент, имате ли подобни техники. Може това да се прави съзнателно от всеки или е дадено само на определени хора. Аз съм пробвал съзнателно да го правя, но не съм забелязал да имам идеи в такъв момент. Само веднъж ми се получи, но беше без да го планирам.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 4 месеца
hash: 031143dd3a
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Според мен е комбинация от това, че на тези хора първо самия мозък е по-различно развит и самото подсъзнание, тъй като във всички примери, които даде хората са били концентрирани в дадения момент върху определено нещо. Аз не се имам за гений, но ще ти дам пример. Много се тревожех между две неща, с които да се захвана, тогава отделно имах проблеми с носа и лекаря ми изписа хапчета за синузит, но ме предупреди да не ги пия преди лягане точно, защото възбужда нервната система и може да не заспя. Точно това направих, с часове не заспах, но имах изключително ясен сън, в който директно човек, който се занимаваше с нещата, между които се колебаех, ми каза, че в едното нямам никакъв талант, но в другото се търсят точно такива като мен и евентуално наистина се оказа така. Много е важно мозъка да се снабдява достатъчно с кислород, за да може да функционира правилно, затова е много важно дишането. Не знам дали хъркаш, но ако е така, обикновено е индикация за проблем. Аз имах изкривена носна преграда, преди да си направя операция имах проблем с дишането, тъй като на практика едната ноздра нямаше проходимост, хърках, през нощта мозъка ми не се снабдяваше с достатъчно кислород и се събуждах по-уморена, отколкото преди да си легна и със запушен нос. Направих си операция и започнах веднага да сънувам по-ясно, да почивам по-добре. Храня се добре също. Поддържай тялото и мозъка си здрави. Ако искаш да развиваш ума си, опитвай логически задачи, аз обожавам да решавам, яж орехи.

 
  ...
преди: 5 години, 4 месеца
hash: 1b9f7ac790
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   За да ти дойде гениална идея трябва в мозъка ти да има солидно количество знания, опит, практика, да си мислил по даден проблем за известно време и т. н.
Един тъпак може да спи и да се събужда колкото си иска. Идейки едва ли ще му дойдат, а пък гениални... хептен йок ;))

 
  ...
преди: 5 години, 4 месеца
hash: 3f6bf4cba9
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Мозъците ни работят на принципа на предвиждането за предстоящото и на различни "честоти". Последното, за честотите, не знам как да го обясня, но аз го усещам, когато изпадна в състояние, в което мислите ми минават много бързо. Например, когато се опитвам да заспя или когато върша нещо с ръцете си. Вероятно чрез физическите движения мозакът се "дефрагментира".

Когато прочетем някаква информация и се заемем с решаването на някакъв проблем, на подсъзнателно ниво, нашите мозъци търсят решения, работейки много бързо.

Момента с получаването на гениална идея се дължи именно на бързото "съединяване на елементите" по дадения проблем.

Най-баналният пример е със залагането на спортни срещи. Мозъците ни, на база логическите връзки от данните, които имаме за всеки отбор, "изчисляват", т.е предвиждат логичния край на даден мач, преди неговото започване. Това предвиждане всъщност е безмислено, защото фактите и събитията свързани с 22-мата човека на терена техните треньори могат да се променят за секунди, в етапите преди или по време на срещата.

Дано си ме разбрал. Ако не си, отвори сайта на ted talks и търси видеа за това как работи нашият мозък или какво се случва с мозъците ни докато спим. Весели празници.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 4 месеца
hash: f28d655595
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Майтап настрана - като дете се научих да правя балончета с дъвка на сън, на следващия ден явно съм запаметил уменията които съм придобил по време на сън и си купих дъвка за да пробвам.

 
  ...
преди: 5 години, 4 месеца
hash: 2a9e47696b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Автора до 2

И аз това си мисля. Просто идеята си е в мозъка някъде из целия обем информация и трябва само да се реорганизира по правилния начин, за да се осъзнае. Само че в будно състояние мозъка е претоварен с менталния шум и се получава парадокс. Хем имаш наличната информация, хем големия обем информация създава хаос и не може да се подреди правилно. И ти трябва само малко покой, за да се успокои ума и да реорганизира информацията по правилния начин.

 
  ...


...
преди: 5 години, 4 месеца
hash: 7a453916d6
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Това е както на много студенти се е случвало - учиш за изпит 3 дена и 3 нощи, но отивайки на изпит ти се пада тема, която уж си учил, но точно в този момент нищо не се сещаш. Колкото повече се напъваш да се сетиш, толкова повече разбираш, че нищо не излиза. Притесняваш се още повече и в крайна сметка се предаваш, пишеш някакви глупсоти, колкото да не предадеш празен лист и в момента, в който предадеш листа и излезеш от залата, всичко ти изплува, защото вече така или иначе няма значение. Но това не означава, че самата техника на излизането от залата ти е формирала знанията. Ти през цялото време си разполагал с тях, защото си ги учил, но не си бил в правилното състояние, за да ги възпроизведеш. И излизането от залата е било само навлизането в това състояние.

Така са и гениите - имат информацията, но им трябва само малко почивка или някаква подсказка, за да им просветне какво им убягва и после вече е лесно предвид всички знания, които имат да напаснат 2 и 2.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 4 месеца
hash: 6f662fc99a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Помни, че говориш за хора, които са работели в сравнително нетипичен режим. Казавм го, защото и аз работя така.
Както има предивд?
Свикнали сме, да живеем според часовника. Сутрин - ставаш в 6:30, извършваш стандартния ритуал (миене, кафе, закуска, упражнение, телевизия или каквото правиш) и отиваш на училище и работа. Имаш строго фиксиран график. След това имаш време за почивка. Имаш хобите, занимания, срещи и подобни.
И в това няма нищо лошо, освен моментите, в които не се опитваме, да "изтискаме" максимално от всяка една секунда. Слувало ми е е, да живея по график, в който времето беше разпределено на интервяли от по 5 минути и планувах времето, което щях да "загубя" в таолетната. Готвех огромни количества храна и я разпределях на порции, защото ми спестяваше по 2 часа на седмица. Не бях чел новините от 11 месеца, не бяха гледал филми, не бях чел книги, не бях играл игри - защото беше "продуктивно", вместо това, да уча. Да чета учебниците, да решавам задачите, да работя и да планувам, как да спестя още време. И работеше. Буквално си хакнах мозъка, да автоматизирам всичко скучно и монотонно. На работа ми казваха, че съм изпадал в транс. Бях на някакъв "power saving". Нищо друго не ми правеше впечетление, само пътят, който следвах. На лекции бях същия. Тогава включвах "камерата" и обръщах внимание на всичко и го складирах в главата си. След лекциите, преглеждах видеото, което бях заснел И с телефона си, че да затвърдя знанията. Гледах образователните видеа(от лекции и сайтове) на 2x скорост и се дразнех, че нямаше по-бързо. Започнах, да приемам и запомням огромни количества информация, което беше особено полезно по-изпити. Намерих си добра работа сравнително бързо.
Проблемът - автоматизацията и свръхоптимизацията убиват всякаква креативност, желание и воля.
Да, помага много за определен перод от време, но накрая става дървена система, без никаква мотивация за гъвкавост и промяна.

Какво се случи после - изоставих всичко и започнах работа отвкъщи. Понякога ставам в 04:00 ч. сутринта, понякога в 10:30.
Започвам работа 15 минути, след като се събудя. След час и половина, ще хапна и ще пия нещо. Може да изляза, да побягам, след което се връщам, за да се изкъпя и да продължа с работата. След още няколко часа, ще обядвам и ще поспя. И после пак ще работа, след което, ще игра на някаква игра, след което пак си лягам. Отлагам вечерят за сравнителбно късните часове, защото някак си ме мотивира пвоече. И си лягам. Работя не повече о 6-7 часа на ден, но реално постигам същото, което постигах преди, с оптимизираният си график, за 25 часа.
Понякога, може и да отида да пазаря, но 14 годишият син на съседа е повече от щастлив, когато му платя, за да напазарува вместо мен.
Всяко събуждане, реинициализира съзнанието ми. Всяка минута, в която съм буден, идва с цената на малко къстче товар. Всяка мисъл, всеки стрес, всяко начинание, просто е още екстра ментален товар. Не ме разбирай грешно - това са важните неща от живота. Това е съзнанието ми. Просто се обременява непрестанно. И сънят е процесът, който "прочиства". Първата ми дряка е едва 10 минути, но след това са по 20 минути, а тази, преди вечеря е поне час. След всяко събуждане, съзнанието ми е "чисто" и работя на "пълни обороти", без онова натоварване и срес, които изпитвах на работата си.
За съжаление, този начин на живот е много трудно съвместим с роднини, приятелства, кариера, любовници и хобита, освен ако и те не са "шашави" (думи на приятел, не мои) като мен.

Не смятам, че има нещо гениално в съня. Човек или е гениален, или не е. Но правилният сън и отсъствието на стрес и гоненето на графици, определено помагат, в каквато и да е мисловна дейност.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker