Как да пробием в живота - да учим или да сме тарикати - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121151)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Как да пробием в живота - да учим или да сме тарикати
преди: 5 години, 4 месеца, прочетена 1870 пъти
Какво е вашето мнение - кои хора са по успешни в живота, кои са щастливи и кои нещастни - тези ученолюбивите, примерните, тези с амбиции и цели или онези отворените и тарикатите с високо самочувствие, ударили го на живот и забавления (момичета, дискотеки, наркотици). Може и да изглежда малко глупава тази тема, но аз не знам да има хора успели само с учене (освен в училище и университета). Каква е разликата в тези два типа хора - да кажем и едните и другите работят с не по голяма разлика в заплащането от прим. 400 - 500лв а това не е кой знае какво постижение. Разликата е в това, че едните са си дръпнали здраво от живота, не са им липсвали купони, гаджета и драми, дали им уроци за напред, а другите забили глави в учебниците са изпуснали толкова "приключения" ...

Интересно ми е вие на какво мнение сте, за какво съжалявате и за какво не, какво сте изпуснали и как бихте променили младините си?

И още нещо - какво е за вас щастието?
Благодаря на тези, пуснали своето мнение!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 4 месеца
hash: 8c7e0a956b
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

1.   И едните имат предимства в живота, и другите. Едните се кефят на младини, ако може да се нарече кеф да се друсаш, пиеш и чукаш безразборно, но после на по-стари години си патят, защото нямат нормална работа и често са сами. На младини лесно се намират "приятели" за маса, но после нещата стават другояче. И не е въпроса само в заплатата, защото едно е да ги изкарваш с бъркане на бетон, с нерагламентирано работно време и на цената на експлоатация, друго е да си лекар примерно. Авторитета е друг, възможностите за развитие са други, съзнанието е друго, манталитета е друг.

Другите на младини аху-иху, после като одъртеят и мама и тате спрат кранчето "олелеле, живота е гаден, защо трябва да бъркам бетон, защо вече само коври около мен".

Горе-долу така става, съдейки по наблюденията ми.

 
  ...
преди: 5 години, 4 месеца
hash: c5fdfefac3
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Щях да пиша много, но само ще ти кажа, че имаш мнгоо да учиш за живота.

 
  ...
преди: 5 години, 4 месеца
hash: 254c53a7b5
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

3.   Авторе, много въпроси си задал, но ще се опитам да ти отговоря. И искам да уточня нещо, първо. За мен тарикат е човек, който успява да си уреди живота, дори ако няма добро образование, благодарение на връзки, късмет, нахалство и т.н., а не такъв, който пие, пуши и чука на 15 години. Този вторият не е тарикат, а бъдещ неудачник, който ще се бъхти за 500 лв. Миналата година имахме юбилей, 20 години от завършването на гимназията ни и се събра почти целия ни клас, че и випуск и мога да ти кажа, че аз и другите отличници сме доста по-успешни. Дипломати, програмисти, лекари, професори, морски капитани, успешни бизнесмени, адвокати - хора успели в България и други успели в чужбина. Позитивни хора, със семейства, които пътуват по света и се радват на живота. А, тези отворковците, които на 15 години пиеха, пушеха и се чукаха по кенефите, сега са общи работници, шофьори, продавачи в магизин, фермери, строители и да, както предполагаш им е много тежко, изглеждат тъжни, състарени и определено не могат да си позволят круиз до норвежките фиорди или почивка на Канарските или Хавайските острови като отличниците с добри доходи.
Това е финансовата и кариерна част на нещата. Отличниците са по-успешни чисто материално. А, дали са по-щастливи, това е вече и въпрос на късмет, но в повечето случаи, отличниците поне в моето обкръжение, са по-щастливи, да.
Изводът ми е следният, за всичко си има време и място. Когато си на 12, 15, че и 17 или 20 години, основнотно ти занимание трябва да е собственото ти развитие, което включва яко учене и четене, освен ако не си талантлив спортист или музикант и това не означава, че изпускаш готиният живот и удоволствията, а напротив, че просто си строиш здрава основа, за да ти е сладък живота и пълен с удоволствия няколко години по-късно. Когато аз бях в гимназията не спирах да чета книги и да уча, а братовчедите и съседите ми се подхилваха какъв кух зубрач съм и пиеха, пушеха и се чукаха. Сега, обаче, аз съм с доход над 7500 лв. на месец, пътувам където ми е кеф, имам прекрасно семейство и когато пия, пробвам само най-качествени напитки. А, тези, които на 15 се правеха на тарикати, сега са с доходи 500-600 лв, тровят се с евтин алкохол и се оплакват от семейния си живот. Съученичка, която на 16 години всеки месец се хвалеше с ново гадже, 20 години по-късно ми се опаква, че мъжът й я биел, не правели секс с месеци и в крайна сметка се развела. Е, питам те аз, авторе, кой тогава е тарикатът, този, който на 15 си мисли, че живее животът на мечтите само защото пие евтина бира и ракия, пуши цигари и чука пияни тийнейджърки като него, а 15 години по-късно като работник в склад не може да си позволи на една романтична вечеря да заведе жена си или този, който на 15 години само е учил, но затова пък 15 години по-късно пие френски коняк с жена си докато се наслаждава на гледката от крайбрежен ресторант на френския лазурен бряг или Австралия?! Ако се замислиш добре, авторе, ще разбереш, че, тези, които са много надути сега и се смятат за тарикати живеят безгрижно и се наслаждават на евтини удоволствия 5-10 години максимум, но после обикновено живеят в мизерия цял живот в някой краен квартал. А, тези зубрачите, които са изпуснали тези 5-10 години според теб, после ги наваксват много бързо и живеят много по-пълноценно. Затова аз не съжалявам за ученическите и студентските си години, а напротив, радвам се, че тогава съм си поставил една солидна основа.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 4 месеца
hash: 5241b8f6ed
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

4.   Смятам че образованието и обграждането с интелигентни и културни хора, изграждането на ефективни контакти и възможности е по-добрият вариант. Под 'тарикатлък' разбирам наскърбително нарушение продиктувано от анти-социално поведение и егоизъм.

 
  ...
преди: 5 години, 4 месеца
hash: 5e1508ce8e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   "Как да пробием в живота" Правилния път според мен е по средата с петици в училище и със натрупан социален опит обаче без наркотици. За да кандидатстваш за лекар не е нужно да си имал пълни шестици през всичките 12 години, а за да си успешен и щастлив трябва да имаш натрупан малко социален опит. Да знаеш как да учиш и да знаеш как да контактуваш с обществото, да имаш опит в контактите и с отличниците и с тарикатите.

 
  ...


...
преди: 5 години, 4 месеца
hash: 5dbe705c51
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Ми не знам, всеки отговаря за себе си.
Аз учих, работил съм в началото и за без пари (300 лв.), следвал съм новостите през годините, и сега получавам за работата си малко над 8000 лв.
Семейство, две деца. Трето жилище изплащам, та ще има и за потомците.
Екскурзии 2-3 пъти годишно по цял свят.
За тарикат никога не съм се имал. Според мен, ако човек намери мястото си в живота, може да живее добре, да се развива и да просперира бяз да прави нередни неща или да престъпва някакви писани или неписани закони.
Иначе разните там тарикати - Васил Илиев, Емо Макарона и другите всички ги знаем, но малцина от тях са доживели 40.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 4 месеца
hash: 784420e476
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Щастливи са тези, които са доволни от това, което имат и не драпат за повече ;))

Лошото е, че повечето хора не знаят какво имат ;((

 
  ...
преди: 5 години, 4 месеца
hash: bd43de278f
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

8.   и двете, дядо попе, както гласи вицът :-) има време за купони, има и за учене, човек може да ги съвместява успешно, не знам защо ги противопоставяш. Учи си и си купонясвай разумно, има време за всичко
А реализацията в живота е нещо относително, зависи от много неща - умения, образование, отговорност, социални умения...

 
  ...
преди: 5 години, 4 месеца
hash: 2b3e8f09e6
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   Трябва да намериш начин да правиш баланс. Ако се затвориш само да учиш напред във времето ще ги нещастен. Но пък ако го удариш само на партита пак ще си зле след години. Също - не разчитай само на образователната система, обезателно са образовай самостоятелно за нещата които наистина те интересуват.
Най - важното е човек да си поставя ясни цели и да се занимава с неща, които наистина му харесват, и поне чрез едно от тези неща да изкарва пари -ТИ си решаваш, дали ще е бъркане на бетон, медицина, счетоводство или пък... фотография ;)

Щастлив ще се почустваш, когато започнеш да си постигаш целите и ако тези цели наистина са ти били на сърцето.

Избягвай /по възможност, защото са навсякъде/ негативни хора. Ако нямаш такава възможност, просто НЕ ИМ ВРЪЗВАЙ на приказките!
Не се влияй от хорското мнение - всеки от нас си е уникална личност с уникална душевност, чувства, семейна среда в детството, гени и.т.н.

Жена.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 4 месеца
hash: a0a5b9bace
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Не мисля, че нещо ми е липсвало в ученическите години, колкото и странно да звучи. Учих, което забавяше излизането ми с около 2 часа. Пропускала съм по 2 часа навън от всеки делничен ден, не е голяма работа. Ходила съм на купони, просто не се случваше всеки петък. При мен са важни хората, шумът иначе ми е неприятен. Всъщност, пропуснах дискотеките, но по собствено желание. От друга страна, нямах никакви проблеми с учители или родители. Те бяха доволни от мен. Бях записана в 3 клуба, организирани от преподаватели в училището. Клубове, в които се включих по собствено желание и ми харесваха. Беше много добро решение, спечелих няколко сертификата и грамоти, сдобих се с много интересни знания, разглеждахме различни обекти и директорът ни освобождаваше от часове понякога. Последното е голям бонус в гимназията. Тези занимания взимаха от времето ми, но точно там се запознах с голяма част от приятелите си и мога да кажа, че беше повече разпускане, отколкото учене. Попаднах в добра среда. Участвах в различни проекти, един ме заведе в Испания, където освен стаж, имах и много време за разглеждане.
Имах приятели артисти, в 21 век. Те свиреха на китари, пееха, рисуваха, знаеха заведения, където се чувстваш спокойно и сервитьорите са мили. Може да сме били аутсайдери, но те ме водиха на места, на които да си аутсайдер е чудесно, сливаш се с обстановката и има много като теб.
Определено нищо не ми е липсвало. Не бях затворена, бях ученолюбива. Спечелих много, отделяйки време за уроците. Млада съм, не мога да кажа, че съм успешна, още съм студентка. Развивам се, което не означава, че нямам социални контакти. Човек съм като всички останали, не съм по-добра, но изборите ми ме правят доволна. Не съдя онези, които са купонясвали повече. Те пък са спечелили от друго и също са си прекарвали добре. Когато другите лежат, аз чета, така пак можем да се виждаме през останалото време. И ми е добре, в живота ми има някаква динамика, от едно действие, скачам на друго. Любов не ми е липсвала, но в това отношение бях много по-кротка от съучениците си. В смисъл, че опитът ми се базира на няколко харесвания и на три връзки, като последната още не е приключила. Имало е периоди, в които съм оставяла развитието на по-заден план, но то винаги е било част от картинката. Имало е и много трудности, драми, проблеми. Имаше период, в които нервите ми бяха пред късане, но и това отмина. Не е само розово. Може и да не стигна далеч, може да не намеря добра работа и никога да не си купя собствено жилище, но не съжалявам за нищо. С всеки избор печелиш нещо и губиш друго. Аз лично съм губила почивка и сън.

 
  ...

...
преди: 5 години, 4 месеца
hash: 53c25bafbe
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Всичко е до социални умения. Помага да си начетен, помага да да си кадърен, помага и да си знаеш интереса. Не е или-или. Другият модел е да си гениален в една област. Но колко гении не успяват да се пласират, никога няма да разберем. Така че, прави контакти, бъди самоуверен, подплати го с умения и не чакай успехът да дойде, а го постигай цел след цел.

 
  ...
преди: 5 години, 4 месеца
hash: c5fdfefac3
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   "И още нещо - какво е за вас щастието? "
Различно е за всеки, но не си мисли, че ще откриеш щастието на дъното на някоя бутилка или измежду краката на някоя жена. Ще намериш само временно облекчение на социалните и сексуалните ти нужди, но ще се сдобиеш със самосъжаление, зависимости и дълготрайна депресия. И това е особено вярно, след като станеш на 20.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 4 месеца
hash: 5168ea22fa
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Още не си разбрал, че освен захлюпени-ученолюбиви и глупави(по оценки)-пробивни-тарикати има и трети тип, но може би е извън полезрението ти. Те са хем достатъчно умни и учили поне колкото трябва, хем и пробивни. Дали са тарикати - по-скоро не са, но е въпрос на гледна точка. Бил Гейтс ученолюбив ли е или тарикат? Наркотици не е продавал, не е завършил висше - ще го зачислиш към тарикатите, но май не е от тях. Просто се опитваш да разглеждаш двете крайности. Който е захлюпен и стриктно изпълнява изискванията в училище няма да цъфне - винаги ще е изпълнител. Дали високопоставен или заврян в някоя канцеларийка, но все ще е прилежният ученик. Най-много да му прегорят бушоните и да се обеси или застреля случайни хора. Тарикатчетата с наркотиците и дискотеките ти изглеждат за завиждане, но трябва да видиш докъде стигат на 40-50г и ще кажеш "не, мерси". Много от тях се надуват без покритие - реално живеят в някоя мухлясала квартира като кучета и имат сума заеми, но иначе се изживяват като паралии.

 
  ...
преди: 5 години, 4 месеца
hash: 229e0fa4e6
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Различно е при всеки. Според мен по отворените( не говоря за наркотици и пиене) а просто има хора които умеят да се нагаждат според ситуацията са по- добре. В моя клас имаше от всички типове. Един беше най- отракания от малък, но и тогава си личеше, че е лике с много буен нрав, та той сега работи някъде в Аляска като общ работник, доколкото знам не му е много розав живота. Другите двама по- отракани, но с мярка и по-умни се развиват много добре. Единия успешен лекар, а другия собствен бизнес. Аз лично също бях от по-отворените момичета, напивала съм се и съм пушила, но без разврат. Не съм била отличничка никога, но завърших с 5;30 успех. Изучих се, изкарах и магистратура. Да съм честна доста преписвах, но винаги успявах да си взема изпита. Още докато учех започнах хубава работа. Моята най- добра приятелка в училище беше типичния зубар, благодарение на нея изкарах гимназия. Не пиеше и не пушеше. Та тя на изпитите изкара много ниски оценки и не я приеха. Пропусна първата година и след това отиде да учи нещо във Варна. Сега работи като касиерка... Затова е важно да си отракан и да можеш да се нагаждаш. Успех!

 
  ...
преди: 5 години, 4 месеца
hash: 12d2b01c7d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   Крайностите не са хубаво нещо. В живота трябва да има равновесие. Следователно да си тарикат и да си успял в живота, но в същото време да си прост и без желание за интелектуален прогрес, в един момент ще се обърне срещу теб. А ако си много начетен и интелигентен, но не знаеш как да се уредиш да живееш добре, ами в крайна сметка ще живееш зле и други ще се възползват от теб. Аз си мисля че човек трябва да се стреми към интелектуално развитие във всички области, да се усъвършенства, а същевременно трябва да е практичен и да умее да се справя с всякакви ситуации.
Щастливи са тези които ценят това което имат и не са алчни. Щастливи са тези които се наслаждават на жизнения път като цяло, а не само на постиженията. Тези които носят пламъка на надеждата в себе си. Тези които умеят да се смеят доро в лошите моменти. Общо взето, щастието се състои в умението да се радваш на малките неща в живота.
Хора които са алчни, завистливи, вечно намусени и недоволни са хора които не ценят това което имат и все им се струва че имат малко.

 
  ... горе^

...
преди: 5 години, 4 месеца
hash: 0d9dfaf4bf
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   Принципно, доста неща са казани по темата, но и някои основни са изпуснати. Първо, колкото и клиширано да звучи - щастието не е в парите. Познавам много доста заможни хора, които пак не са щастливи. Брак, семейство, всичко им за пред хората. Нищо, че карат ски в Швейцария и пият скъпи френски вина. Същото го има и при хора без възможности, както има щастливи и сред богатите. Щастието обаче не е в парите, нито във вещите. Иначе, да, тия които започват да пият, пушат и не излизат от дискотеките, много рядко успяват да си уредят живота като цяло, просто защото се отнасят безотговорно към всичко. Но пък не е казано, че трябва да си супер зубър, за да ти е добре. Познавам не малко хора със средно образование, които са усвоили определен занаят и си изкарват доста добри доходи, много по-добри, отколкото хора с висше, които работят на ниски позиции, че даже и средни позиции. Освен това понятието "тарикат" в темата е малко изкривено. Тарикат е човек, който чисто и просто си гледа единствено собственият интерес и изгода, като същевременно това е за сметка на много прецакани други хора. Човек обаче рано или късно си плаща сметката. Няма такъв филм да си постоянно тарикат. Все някога си изпиваш горчивата чаша. Иначе, съм много съгласен с номер 1, че на младини "приятели" колкото искаш. Аз съм на 36 и до към 28 си мислех, че имам приятели и то не малко. Само за 1-2 години обаче почти всички сякаш се изпариха, при това без да сме се карали или нещо подобно. Просто явно им свърши интереса и ползата и до там. В момента имам всичко на всичко двама приятели, като с единият се виждам рядко, понеже живее в друг град.

 
  ...
преди: 5 години, 4 месеца
hash: d534a82b71
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   Всички тук сте много прави! Аз съм от Варна, предстои ми дипломна работа, завърших "Радиокомуникационна техника и технологии" в Шуменския университет, сега завършвам "Сигналноохранителни системи и технологии", а от пролетта вече ще си търся работа! Имам и две любими хобита-ходя на концерти и церемонии и ги снимам с камерата си, записвам интересни предавания и филми от телевизията! Не умирам да ходя на хиляди километри от родината, стига ми да си купя билет за някое близко село или град и да се кача на влака, да се порадвам на тишината, защото и да се кача на някой кораб, това, което мога да видя от влака, от кораба няма как да го видя-например влака минава през гори, полета и села, виждат се дървета, хълмове, реки! Не ти трябват хиляди долари, за да се качиш на влака, а само няколко лева! Който иска, нека да пътува надалеч! Това не е задължително за никого! Всеки сам си решава! Не искам да работя за 600 лева и да не мога да си гледам телевизия! За мен тя е на първо място! Купони не ми трябват, не ги и търся! То и няма с кого да ходя, а и не ми е цел това! Всеки сам си решава, никой не го кара насила! Социалните ми контакти са дотолкова, че да отида в магазина/аптеката/банката да напазарувам/купя лекарства за майка си/да си платя осигуровките! Не искам да дружа с разни пройдохи, защото както бе споменал Номер 3, те сега работят за едни мижави пари, нямат време и за телевизия-при тях е само бачкане и сън! Защото точно те се подиграват на зубърите, не знаят какво трябва да направят, че да се издигнат в обществото! Защото са изтървали влака! А зубърите са го хванали! Аз също навремето стоях възможно най-далеч от пройдохите! И не станах като тях! Нали знаете "По дрехите посрещат, по ума изпращат! "

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker