Тъпото става норма - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120671)
 Любов и изневяра (29587)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4686)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1643)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18389)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Тъпото става норма
преди: 5 години, 3 месеца, прочетена 1980 пъти
Спомням си преди години като излязоха първите селфита. С колегите се бъзикахме на такива кифли. Тогава това се смяташе за върховна глупост - да се снимаш сам и да се натрапваш по социалните мрежи, че и муцуни да правиш. Беше присъщо само на 13 годишни пубери при това не от най-умите. Днес като се огледам, вече това е станало нормално. Дори образовани хора на средна възраст, вкл. и учители съм виждал, си правят такива. Гледам рекламите на магазините за дрехи, снимките са направени от фотограф, но манекенката заела поза с телефон ръка, все едно си прави селфи. И застанала в някаква предизвикателна и "вървержна" поза с едни модерни дрехи, демек че това е супер куул и с такива пози, дрехи и селфита ставаш супер куул.

Имаше една приказка, че една лъжа като се повтори 100 пъти става истина. Едно време само кифлите си вярваха, че така с готини и острани изглеждаше смешно, нескопосано и евтино и беше проява на лошо вкус и липса на всякаква класа, а сега вече магазини, образовани и всякакви са така. Всяка втора актриса, манекенка, певица, спортистка е така. И нали те са готините и трябва да им подражаваме като овце, иначе ще кажат, че сме е**ти задръстени, че едно селфи даже не си правим. А недай си Боже да нямаш фейсбук или инстраграм. А най ми е смешно някой мъж да е направил муцунка с телефон в ръка в поза селфи. Просто мога да се издрайфам. Явно много сме изпостели хората напоследък, ама много.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 3 месеца
hash: efb2e87710
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Това, че хората искат да се снимат, не означава нищо. Има една поговорка: "Не съди за книгата по корицата.".

 
  ...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: 9885788aae
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Споделям мнението ти.

 
  ...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: be7f81149a
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

3.   Напълно си прав все едно аз го написах това. Много добре го каза "една лъжа като се повтори 100 пъти става истина", умишлено се затъпява и извратява населението, за да завземат територията.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 3 месеца
hash: 018e575975
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Здравей,

Това което ти е направило впечатление, може да се обясни с математики, химия и психология.

Ако човек е достатъчно интелигентен (за какъвто аз се считам), може да се съпротивлява на тези тенденции (т.е. просто да не участва в тях, което е невероятно лесно, но много хора не го правят).

Съгласен съм, че този тип поведение няма общо с човешката природа и не е било нормално (въпреки, че вече става норма), но сега ще ти споделя няколко причини защо това се случва:

1. Чел ли си за "хайп криви".

На кратко проследяват живота на една "тенденция" (било то технология, селфи, стил музика, песен и т.н.) - от първите които я пробват, до стигане на максиманото си разпространение и отзвук в обществото, до спадане на известността и (разочарование от нея), до ставането и на "норма" (не го обясних много добре - но потърси сам).

Това ще ти обясни защо първо такива тъпотии почват да ги ползват 13 годишни и после дори хора, които си мислел за "твърде умни за тази тенденция".

2. Социалните мрежи водят до "отделяне на допамин (хормонът на щастието)". Отделя се когато получиш харесване във Фейсбук, 5 звезди в този сайт и т.н.

Когато участваш в една тенденция, като селфито - дори съзнателно да знаеш, че е глупава, знаеш че като го направиш и споделиш в социалните мрежи, ще получиш харесвания, коментари и т.н., което ще ти помогне за отделяне на този хормон. Т.е. ще се чувстваш "щаслив" (понякога и "оригинален" и "готин").

Животът на някой човек може да е много жалък, но ако в социалните мрежи той е "пич" и има стотици снимки с харесвания, може да си помисли, че "успява в живота" или поне, че не е "пълен провал".

3. Прав си, че много хора взимат пример от актьори, модели и т.н. защото си мислят, че ако правят като тях ще са като тях (което разбира се не е вярно).

А защо тези актьори, модели и т.н. се снимат по този начин?

Прост отговор: За пари! Обикновенно с маркетинг цели.

И аз съм се чудил, защо дори богати и известни хора си правят "селфита" и следват такива прости тенденции

И освен очевидната причина, че ако са богати и известни вече и споделят снимка в социалната мрежа ще получат милион харесвания - т.е. ще са "много щасливи", друга причина е с маркетинг цели.

Примерно когато Бил Гейтс си направи "предизвикателството с ледената кофа", той неформално рекламира Майкрософт и се поставя в една "по-човешка светлина", че е по-близо до хората (поне тези които правят същите неща).

Но си личеше от всякъде, че видеото му бе специално обработено (и се различаваше от други аматьорски видеота на това предизвикателство) - т.е. било е направено с маркетинг цели.

Тъй, че на въпросът ти защо богати и известни хора следват тези тенденции - следват ги с маркетинг цели и за пари.

Всички останали просто ги следват за "отделяне на допамин", да се почувстват щастливи и оригинални.

-----------------------------------------

Всичко това е жалко наистина, но се изисква известно ниво на образованост и познаване на тази материя за да осъзнаем защо хората правят тези неща или ние бихме ги правили.

Не очаквай нещата да се подобрят, докато хората използват все повече социалните мрежи, все по-малко образовани са и не могат да се контролират.

Добрата новина е, че това че някои хора следват дадени тенденции, не значи че са "тъпаци", защото има хиляди тенденции в наше време и почти всеки следва някаква.

Лошото е за хора, които нямат никакви други цели освен да следват тенденциите. За хората които правят пари от тези тенденции изобщо не е лошо.

Поздрави!

 
  ...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: 9e0e14554b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   За всеки влак си има пътници, авторке! Живеем в демокрация вече 30 години, всеки може да си прави всичко, без никакви ограничения! Аз не си правя селфита, все пак съм мъж на 35, просто не ме вълнуват! А онези, по-малки от мен а може би и по-големи, отдавна съм вдигнал ръце от тях! Точно заради тези селфита немалко ученици изгоряха от контактната мрежа на ДП "НКЖИ", качили се върху подвижния състав, а статистиката нараства! А уж учениците разбирали от всичко, нищо не им е чуждо! Дори и как да защитят живота си! Но не съвсем! След като нямат елементарни познания относно контактната мрежа, с която е опасан почти всеки коловоз, няма как да гарантират, че разбират от всичко! Достатъчно е всеки един, който има депонощен достъп до интернет, да напише "контактна мрежа" в интернет! Там, където е PDF файла, са и отговорите на всичко! Просто е! А не всеки, който реши, да се качва по влаковете и да изгори-защото това не е като да бръкнеш в контакта и да те разтърсят 50 Hz, да ти направят изкуствено дишане и да повикат Бърза помощ! Там са 25 000 волта, където се получава волтова дъга и буквално изгаряш за секунди! Колко ученици пострадаха и пак продължават да го правят, поради немарливост и незнание! Заради едното селфи! И накрая-в болница и с опасност за живота! Иначе нито аз, нито ти авторе, не знам мъж ли си, жена ли си, но си прав/а, ще се качим на някой влак, че да се снимаме! В Индия може, там няма контактна мрежа, ако ще и със свещ да я търсиш, влаковете им са дизелови, а покривите се използват за превоз на багаж, понякога и на пътници, ако няма места във влака! Но явно учениците не виждат разликата, а действат и после остават с трайни увреждания!

 
  ...


...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: f4ea5a3188
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Преди години гледах един филм "Идиокрация"(https://www. imdb. com/title/tt0387808/). Уж беше комедия, но май скоро ще стане документален филм. Селфита, #-гове, tik tok, и всякакви олигофрении.... Целта е да имаш една профанизирана маса хора с промити мозъци. Виж що е то "Прозорецът на Овертон".

 
  ... горе^
преди: 5 години, 3 месеца
hash: 864700f14f
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Повечето хора просто искат да са част от стадото, независимо за какво става въпрос. Просто такава им е природата - подсъзнателно, а често и съзнателно са с нагласа, че ако не подражават няма да бъдат приети и като цяло няма да оцелеят. Виж например със смартфоните както стана.
Само искам да ти кажа, че тази тема я пускаш с 10 години закъснение - към днешна дата вече е напълно безсмислено да се дъвчи. С това заглавие очаквах нещо по-актуално да си постнал.

 
  ...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: e4165a9d24
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

8.   И аз така от дете се смея на простотията и си мисля, че ще мине и отмине, хората не може да са толкоз тъпи... Е, както народа казва - живееш и се учиш. С годините останах сам да се смея, а другите ги забърса един по един. Така е, първо тръгва от най-тъпите парчето, докато накрая не стане норма и не тръгне цялото стадо, за да не се чувстват сами. Малко хора имат устои, или достатъчно инат, да кажат не.

Децата нали им се подиграват класически с това, че ако другите скочат от сграда, и те ли ще скочат. Е, за съжаление със стадните животни е така - конформизъм до самия гроб...

 
  ...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: b67792efe4
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

9.   Абе аз не разбирам какъв е проблемът да си направиш селфи с тъпа муцуна? Ние с моите приятелки си правим именно такива, защото иначе не се харесваме толкова как излизаме на снимки. Спрете да съдите хората за такива глупави неща! Това няма НИЩО общо с интелигентността на човека. Не можеш да слагаш етикет "кифла" или "плиткоумен човек" на някого, само защото прави муцуни на снимките си.. Като вземете да се впрягате за най-дребното, излизате най-смешни от всички..

 
  ... горе^
преди: 5 години, 3 месеца
hash: 424c9c8692
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   9, точно това е цела - да си кажеш "е какво пък толкова" и да сме толерантни към простотията, значи при теб зомбирането е било успешно. А вместо муцунки да си замисляла да направиш нещо ползотворно - примерно да се занимаваш с наука или писане.

Първо общественото мнение е "как може да има толкова тъпи хора", после става "абе какво пък толкова", после "защо съдиш", на края "това вече не действа и се изтърка, трябва още по-голяма простотия, за да привлека вниманието". И после новата по-голяма простотия минава през същата цикличност, докато породи нова още по-голяма простотия.

 
  ...

...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: f4ea5a3188
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Номер 9, да не забравяме,че „Простотията вреди сериозно на вас и на другите около вас!“

 
  ...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: 2081d66778
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Е, авторе, не знам какво си очаквал. Лично аз мразя селфита, защото не съм никак фотогеничен и когато се снимам приличам на прегазен кон:D Но това се харесва на много хора (номер 4 го е обяснил доста добре, наистина трябва да му се прочете коментара), а и никога не забравяйте, че хората са социални животни (създания, ако ще спите по-добре), нормално е да се борим за оцеляването ни, да се впишем, за да не бъдем отлъчени. Но и тази мода ще отшуми, нищо не е вечно.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 3 месеца
hash: 9e0e14554b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   Обаче момчето, което пострада през април 2017 в Депото във Варна, дали е живо сега! Помня, че заради това селфи момчето изгоря! А другите се изпокриха! И представете си-отишли в събота, издебнали пазачите след като са се отдалечили и момчето се качило на локомотива, образувала се волтова дъга и изгоряло поне 3 степен и организираха кампания за кръводаряване за спасяване живота на момчето! А дали е оцеляло или починало, не знам! Трябва да питам някого от персонала в болницата! Просто не трябва да се подценява опасността! Във "Втори план" на Карбовски даваха едни момчета от Варна, които предупреждаваха, че години наред са тренирали и когато камерата ги снима, се вижда, че те си преминават от покрив на покрив, без да пострадат, казаха, че това не е за всеки-имат и снимки от номерата си, дори аз настръхнах, когато видях момчето на пилона на една много висока сграда! Просто прескачат като котки, но първо са започнали от спортните площадки и са стигнали до покривите на сградите! Много хора се мислят за безсмъртни, подценявайки опасностите!

 
  ...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: 424c9c8692
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   12, ясно е, че малко или много трябва да се приобщаваме, но въпроса е защо аджеба простотията се разпространява толкова лесно и бързо, а смислените неща не. Защо примерно някаква тъпа тенденция от сорта на harlem shake се разпространява светкавично, докато някои хора, които участват в доброволни акции, спасяват хора, даряват средства и такива неща, те защо не се разпространяват?

Ето имахме един жив пример (Бог да го прости) дядо Добри. Защо никой не направи тази практика традиция? Защо тази тенденция не се разпространи из нормалните хора? Оставям на страна това, че помага на църкви и дали това е правилно, но въпроса е принципен. Защо примерно не е куууул да участваш в олимпиада по математика, а много кууул да си кифла? Защо не е куууул да измислиш нещо гениално и хитро, но е много куууул да измислиш някоя простотия и за учудване на всички тя се възприема много лесно и бързо? Защо приобщаването не става по някакъв по смислен повод, а опира да селфита и кой ще е с най-кичозните костюм и превоз на бала или кой ще е направил по-изкуствени мускули или ще е с по-изкуствени цици?

 
  ...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: 0b09911727
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   "защо аджеба простотията се разпространява толкова лесно"

Ами защото не трябва много акъл, а масово хората са такива ;)

 
  ... горе^

...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: be2649a74e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   Наскоро видях билборд - една мацка застанала в типичната дък фейс поза и си прави селфи. И отдолу пише "твоето селфи може да помогне на хиляди хора" :) Помислих си, че това е хем смешно, хем страшно. Издига тази невероятно тъпа мода до нови висини и я прави опасна защото децата наистина си мислят, че това е вярно и е нормално поведение и мироглед.

От друга страна напълно се вписва в психилочиеския профил на тези хора. Най често са типични консуматори, във всякакъв аспект. И понеже усещат тази празнота у себе си и своето съществуване като цяло, като ги питаш кво искат от живота , почти винаги чуваш клишето "Да направя импакт". Щото колкото и да са тъпи, осъзнават, че света няма и да разбере ако утре ги нема и не си постнат тъпото дейли селфи...

До номер 1 - не, напротив. Точно този акт е доволно показателен за даден човек и няма какво да съдиш книгата, тя е празна. или няма абсолютно никаква разлика с тази до нея.

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: f2ac7070ef
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   Нищо лошо няма в това човек да се снима! Какво толкова??? Ти като не обичаш никой не те кара но това не означава че хората са прости и т. н.!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker