Нещо странно - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121180)
 Любов и изневяра (29703)
 Секс и интимност (14357)
 Тинейджърски (21895)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3179)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18519)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Нещо странно
преди: 13 години, 12 дни, прочетена 10353 пъти
Здравейте, незнаех за къде точно е моята тема и я написах тук извинявам се ако съм сбъркала раздела. Преди няколко дни ходих на църква и се помолих за някои неща и си поседях доста време. Но като излизах от там забравих да се прекръстя три пъти и си заминах с гръб... След два дни се случиха едни лоши неща точно обратното на това за което се бях помолила, сякаш съм се молила това да се случи, а аз се молих да не се случи. Защо се е получило така допуснала съм някаква грешка в църквата или какво може да е. Мислех да ида и да се помоля пак за същото, но се опасявам пак да не предизвикам нещо лошо. Някой сблъсквал ли се е с подобно нещо, много ви моля за съвети и отговори, много ми е тежко. Благодаря, предварително!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:
1-50 от 62

преди: 13 години, 12 дни
hash: ea0cc63665
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Зависи как и за какво си се молила. Има правила в молитвата. Знаеш ли " Отче наш"? Прекръсти ли се и падна ли на колене? Имаше ли смирение в душата ти? Ако е нямало дори едно от тези правила, ако си се молила за неща, които не са угодни на Бога, то Той ти показва това. Поправи се като си купиш молитвеник и научи молитвата. Има хора, които си мислят, че църквата е място за вълшебства и Господ е длъжен да осъществи желанията им. Това не е така. Ние, хората сме пръст и при пръст отиваме. Искам да кажа, че сме абсолютно безсилни и слаби пред могъществото на Бог. Това, че някой ходи на църква и се е помолил за пари, гадже, изобщо материални неща не означава, че Бог е задължен да му ги даде. Ако не обичаме искрено Исус, ако не вярваме в Него, а само искаме нещо от Него, той ще ни покаже, че не сме прави. Понякога Той наказва.
Йоана

 
  ...
преди: 13 години, 12 дни
hash: 93b5923c58
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Не мисля, че има толкова голямо значение това, че си излязла по този начин. Иди пак. Мисля, че основното, което не бива да забравяш е да бъдеш искрена, когато се молиш и да не желаеш зло на друг! И ако въпреки това се случва нежеланото, може би е трябвало да се случи, може би е за добро, може би е карма и трябва да си вземеш някаква поука.
Ева

 
  ...
преди: 13 години, 12 дни
hash: ef3520baa8
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   От авторката: не ходя на църква само, когато имам проблеми... И помолих се за нещо наистина добро, имам проблеми във връзката си и се помолих всичко да се оправи, но не чакам всичко наготово разбира се, полагам и аз усилия, но уви случи се нещо гадно... И да знам Отче Наш казах я няколко пъти докато бях там, минах покрай почти всички икони и поспрях да се помоля, да ги пипна и целуна, взех си светена вода, запалих свещичка и доста си поседях с нея в ръка, пропуснах да кажа, че по същото време в църквата имаше кръщене, не мисля, че има нещо общо, но просто да спомена.

 
  ... горе^
преди: 13 години, 12 дни
hash: ea0cc63665
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Това, че в църквата е имало кръщене няма значение. Да, ти си се помолила за нещо добро. Но това е добро от твоя гледна точка. Ти искаш да имаш връзка с момчето, което харесваш. Но понякога не се осъществяват нашите желания. Колкото и да сме добри, колкото и да желаем добри неща. Все пак не споделяш повече- например какво ти се е случило, дали е поправимо за връзката ви. Понякога просто трябва да се научим да губим.
Йоана

 
  ...
преди: 13 години, 12 дни
hash: 4d7c5fb273
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   първо важното е да вярваш в бог. после да се молиш искрено. от къде знаеш че това което си искала в молитвата си и смяташ днес за лошо утре няма да е лошо за теб.

 
  ...


...
преди: 13 години, 12 дни
hash: ef3520baa8
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Авторката: За номер 5 сигурна съм, че няма да е лошо за мен, а номер 4 явно не сте ме разбрали... аз ИМАМ връзка с въпросното момче, но от известно време нещата не вървят защото всичките малки кавги ни се отразиха и той обяснява, че това е повлияло на чувствата му и не ме обича така силно както преди... помолих се всичко да се оправи да не се караме и всичките ми усилия да поправя нещата да са успешни! Правя всичко по силите си, просто помолих Господ да е с мен и да ми помага! Но стана още по зле, не разбирам... Вярвам в Бог и се молих искрено, почти щях да заплача, но се сдържах!

 
  ... горе^
преди: 13 години, 12 дни
hash: 534dbdaa9c
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Господ е дал на човека ум и разум! Не променя животите ни като с магическа пръчка. Освен това, според мен, между църква и религия съществува огромна разлика, която не е в полза на църквата. Докато ние си правим плановете, Господ се смее..

 
  ...
преди: 13 години, 12 дни
hash: 02aac3eb32
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   Номер 1 ме разби тотално. Не че имам нещо против религиозните хора, но чак пък молитвеник, за да се "поправиш"? ! Според мен не е нужно да правиш нещо според някакви правила, само защото така е прието. Молиш се и е напълно достатъчно да си просто искрен в желанията си.
Иначе това, което ти се е случило, може да се случи на всеки. Това не означава, че си направила нещо погрешно. Просто така са се стекли обстоятелствата.

 
  ...
преди: 13 години, 12 дни
hash: 534dbdaa9c
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

9.   Чак сега дочетох коментар номер 1 и... паднах от стола!! Йоана, нали не мислиш, че Иисус е Господ???
А и Той НЕ наказва! Някак си, не е християнско, мисля. Молитвеници, ала-бала... къде пише, че е необходимо всичко това? КОЙ ( Господ) го е поискал и кога? Или, че е необходимо да се кланяме на разни икони и да падаме на колене и ала-бала.. Господи, църквата всичко е покварила вече!

 
  ... горе^
преди: 13 години, 12 дни
hash: ea0cc63665
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Мило момиче, преди всичко трябва да бъдеш по- сдържана в изказванията си. Така си го подкарала, сякаш, че командваш някакъв парад. Напълно разбрах какво искаш да кажеш, попитах само какво се е случило след посещението ти в църквата, защото ти пишеш, че са се случили лоши неща. Ти казваш, че е имало кавги между вас. Отношенията между хората са тънки струни, те лесно се късат. Ти си много напориста, да не кажа по- силна дума и да се обидиш... Ти тропаш с краче и искаш! Правиш всичко по силите си! Не мисля, че ако се разплачеш Бог ще ти изпълни желанията! Ясно ми е като бял ден, че ти си просто едно самонадеяно момиче, което иска да притежава това, което харесва, но в живота не става така. Ще научиш някои житейски уроци и ще разбереш, че трябва първо да градиш нещо с усърдие и търпение, да си по- внимателна с хората и да не бързаш да искаш своето. Разбрах прекрасно, че си имала връзка с това момче, но нещо не върви. Ако и на него тропаш така самоуверено и капризно, не се учудвам, че нямате бъдеще заедно. Аз съвсем добронамерено от опит ти казвам, че Бог не е вълшебник, който да задоволява желанията на хората, дори да плачат молейки се. Ти явно не си ме разбрала. Прочети от самото начало моите думи, че можем да се молим за материални неща или гаджета, но това не е истинска молитва. Ти го искаш, но защо си мислиш, че то трябва да стане точно така, както на теб ти се иска! Смири се малко, говорим за църква и за Бог, а ти едно си знаеш- много си добра, молила си се за любовта на това момче и хоп- молбата ти ще се сбъдне в реалност.
Подкрепям Ева. Първо се научи да губиш, осъзнай, че ти не си единствена в този свят.
Йоана

 
  ...

...
преди: 13 години, 12 дни
hash: ea0cc63665
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

11.   До 8 номер. Не се подигравай на молитвеника, защото това е първото нещо, което трябва да имаш, за да се научиш да се молиш. Ти си абсолютно некомпетентна в това, не се изказвай неподготвена. Според теб защо има свещеници, монаси, богослови? Това са хората, които живеят според Божият канон. Всички други хора трябва да се учат от тях, не да стават разбира се всички попове, но поне когато става дума за Бог да не си съчиняват свои правила и свои си молитви. Това е Абсолютно недопустимо и ти, номер 8 не можеш да ме обориш, защото съм навътре в богословието и съм малко по- компетентна от теб по отношение на молитвите. Да, молитвеник трябва да има Всеки българин, всеки християнин. Това е доброто, което ни е съхранило през вековете. А що се отнася за желанията на самонадеяните момиченца, които си мислят, че Бог ще им ги изпълни- е, съжалявам, но май така няма да стане!
Ще помоля да се пише по- внимателно, когато става дума за молитви и Бог.
С уважение - Йоана

 
  ...
преди: 13 години, 12 дни
hash: ef3520baa8
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   От авторката : Какво отношение само! Искам да кажа, че това момче не е някакъв каприз, а момчето на живота ми!! Тропам с крак и искам... пф аз го имам, просто исках Бог да ни подкрепи и да ни насочи към правилния път към нашето щастие!!

 
  ... горе^
преди: 13 години, 12 дни
hash: 356f09fe6f
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

13.   Йоана - в коя секта си?
Пазете се от книжници и фарисеи, пише в Библията - първо прочети нея.

Авторке, твоята „вяра“ не е в Бог, а в суеверията. Бог не наказва, особено не наказва за такива неща. Да, има неща, които се спазват в църквата, има си протокол, но Бог не е някакъв стар дядко с наказателна пръчица, за да ни бие през ръчичките, когато не сме си купили молитвеник.

Молитвата е съкровенна и много лична. По принцип обаче, когато ходиш на църква и когато се молиш извън нея, трябва да знаеш, че това не е Дядо Коледа - дадена ни е свободна воля от Адамово време и съответната отговорност. Бог те обича, Бог ти прощава, но животът си е твой. Бог те изпитва, но не е за да те мъчи и да те „наказва“.

Много е грешно да се ходи на църква и да се моли само при проблеми, благодарете за милостта Му, за доброто в живота си и ще видите, че е много, много, много.
Бог не те съди - чети преди всичко Новия завет - свеждат се там 10-те Божий заповеди до два принципа - обичай и прощавай.

Христос сам е изгонил продавачите от храма. Не ти трябва по принцип нищо, а литературата е опит да се тълкува Неговото слово, чети, ако търсиш просвещение или не чети.

Не е грях непрекръстването ти, защото си забравила, грешно е суеверието ти, то е много голям грях, трябва да го преодолееш.

Колкото до Йоана - не съди, за да не бъдеш съдена, смирение, смирение....

Бог с вас!

П.П. - авторке, не можеш да искаш други хора и да чакаш Бог да ти ги дал - те също имат свободна воля. Но така формолирано - да ти се покаже правилния път, да това може. Ако момчето не иска да бъде с теб, дори и Бог не може да му повлияе, това е единственото, което Бог не може - да влияе на свободната човешка воля!
Затова има и войни и зверства - ние ги правим, не Бог.

 
  ...
преди: 13 години, 12 дни
hash: aabc950900
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   Вкарваш се в излишни филми. Ако Бог ни наказваше, щом без да искаме сгрешим в правилата, които сами сме си поставили, никъде нямаше да пише, че е милостив... А той е всеопрощаващ и любящ...
Не търси навсякъде божие наказание или свои грешки... Някои неща просто е трябвало да се случат...

 
  ...
преди: 13 години, 12 дни
hash: aabc950900
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   "Господи, църквата всичко е покварила вече! "- МНОГО ВЯРНО!!!

 
  ... горе^

...
преди: 13 години, 12 дни
hash: 6a1136ebae
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   Авторке, това което се е случило между теб и приятеля те, не е заради това в църквата, а защото така е трябвало да се случи.
Аз лично ходя рядко на църква, но съм силно вярваща. Когато вляза в църквата забравям за всичко и се концентрирам в душата си и във връзката ми с Бог. Излизвам си мъката, благодаря ря Му за всичко. Искам прошка за грешките. Не го моля за нищо друго, освен да бъде с мен и да ми дава сила. Другото само си идва.
Молитви знам, понякога казвам, но предпочитам да кажа думи, които излизат от съцето ми, отколкото машинално да произнеса някоя молитва, чиято съдържание не разбирам.
Църквата не като филмите на Дисни, където се изпълняват желания.
Човек не може само да иска, трябва и да дава от себе си.
Предполагам, че си малка на години, защото разсъждаваш много наивно и по-детски. През живота си ще искаш много неща, но ще получаваш малко от тях и то с пот на челото. Няма лесно.
Ако вярата ти в Бог е истинска няма да се притесняваш за такива неща като кръстенето. Няма да следващ точно определени стъпки, а прави това което ти идва от вътре.
Щом така са е случило с теб и момчето, значи така трябва. Всяко зло е за добро.

 
  ...
преди: 13 години, 11 дни
hash: 3f885adc89
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

17.   Майната й на църквата, тя не значи нищо. Вярвай в себе си а не в другите!

 
  ...
преди: 13 години, 11 дни
hash: ea0cc63665
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

18.   До номер 13 от Йоана. Кой съди тук, кой размахва пръст и парадира с псевдо тълкуване на Библията... Защо са тези кавги от вас, не разбирам. Вие сте написали тук тиради от думи, злонамерено при това. Виждам, че някой пише" Нали не вярваш, че Христос е Бог?" И още кой и кога е казал за правилата. Съветвам Ви да отидете в първата по- близка църква и там да попитате някой свещеник , да разкажете за нашия разговор, да опишете вашите разбирания. Нека духовно лице ви обясни, защото тук си мислите, че хората са невидими и Вие може да ги нагрубявате. Вашето изказване е грубо, некомпетентно и агресивно. Не съм от никоя секта, напротив, правила съм журналистическо предаване за борба срещу сектите. Познавам доктор Пулиева Центъра за религиозни изследвания. Православна съм и съм изучавала християнските канони. Християнството учи, че Бог има три лица- Бог отец, Бог Син и Светия Дух. Това е Бог според източно- православния канон, в който вярват християните. За каква секта ми говорите аз не зная, но виждам, че нещичко сте прочели, недоразбрали, че противопоставяте Стария на Новия завет, което е абсолютно некомпетентно. Не искам да Ви обиждам и аз да Ви наричам ,че сте от секта. Секта е религиозно учение, което изкривява приетите християнски норми и създава свои. Според източно- православните догми и според римо- католическите догми Бог е Исус Христос. Него почитаме на Коледа / Рождество Христово/ и на Великден / Возкресение Христово/. Който си мисли, че има друг Бог и се кланя на него не е християнин. Какво е покварила Църквата? Покварени са тия, които мислят, че те сами са богове и че техните желания са всесилни.
Номер 13, аз виждам, че вие в общи линии сте попрочели нещо, но е абсолютна гавра това, че пренебрегвате молитвеника, това е най- чистия път към духовен размисъл и общуване с Бога. Кой го е измислил ли? Откакто съществува християнството, още с покръстване на българите през 865 година от княз Борис е започнал превод на гръцките жития и Евангелията. А те съществуват благодарение на преписи на Светото Писание. Исус Христос е центъра на християнството. Той е образа, около който се гради целия християнски свят- източен и западен/ католици/.
Ние с вас, номер 13 май сме в противоборство. Но нека спокойно да се аргументираме, не скачайте срещу мен с парадни думи, вие не знаете кой съм. Вие пишете с намеци. Какво, кажете ми, отричате ли Господ и че той и Исус Христос? Вие в какво вярвате? Ако не вярвате в Христос, значи Вие изопачавате християнството, а това е вече сектанство, когато ние си измисляме наши правила и наши молитви и директно ги отправяме в църквата към Бог. Да, има различни религии и Бог е назоваван с различни имена според тях - за едни е Буда/ будизъм/, за други е Аллах/ според Корана/и т. н. Това е разлика в религията.
Вие изкривявате абсолютно християнските догми, от които и хабер си нямате, нищо че пишете тука за Новия завет. Вие изкривявате и моите собствени думи!
Аз не казвам, че Бог ще съди за нещо това момиче. Не, имате грешка, защото много бързате да се покажете на всезнаещ/а. Аз имах предвид, посъветвах момичето да се моли според християнските норми- с молитвеник. Това секта ли е... Не знам, навъдиха се хора, които гледат да се заяждат безпардонно, да влизат в конфликт. Не Ви разбирам. Аз казвам, че колкото и да желаем нещо, ако не сме смирени, ако не обичаме на първо място Бог, а после нас и нашите желания, то ние не трябва да чакаме вълшебства и чудеса. А вие ходили ли сти в Руската Църква? Там има крипта, на владика Серафим Соболев. Много неща може да научите там, владиката е обявен за светец и е извършвал чудеса. Смешното е, че когато казах за него на едни мои познати, които цял живот живеят в София но не са и чули за него, та те ме помолиха да заведа дъщеря им владиката да й прочете молитви, тя бяга от училище, пие, пуши от малка и т. н. Аз им казах, че владиката е починал, но всеки, който иска помощ отива и се моли на гроба му в криптата. Те паднаха от стола, мислеха, че това е жив човек.
Много дълго се получи, не се стърпях и написах това, може още много да говорим. Но всяка коза за свой крак, както се казва. Всеки си носи отговорност за постъпките. Аз вярвам, че Бог е Исус Христос. Вярвали са го и дедите ни, когато турците са искали да ни потурчат. Тука виждам, свят широк. Няма лошо, нека всеки си вярва в каквото иска, стига да не изопачава Християнския морал и догми.
Йоана

 
  ... горе^
преди: 13 години, 11 дни
hash: e25e7207db
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

19.   Боже номер едно ме разби. Нямам думи. Църквата е институция. Вярата е в сърцето или я имаш или не. Господ е наш баща, какви са тези заучени молитви и фрази. Твоето дете, ако ти повтаря едно и също като развалена грамофонна плоча сигурно ще се чувстваш прекрасно. Много религиозни станахте някой хора, а отвътре сте червиви и душите ви са черни, а за пред хората повтаряте заучени фрази и се правите на святи. Аз мога само да съжаля такива фарисеи, като номер едно. Не си направила нищо грешно. Господ не наказва, той ни показва правилния път, само че ние с нашата твърдоглавост плескаме нещата. И понеже той е любов и ни е дал свободна воля ни оставя да изберем, понякога правим лошия избор, но той винаги е наблизо, когато го потърсим и се разкаем. Не се обвинявай, моли се с искрено сърце и благодари за всичко. Както са ти казали по-горе, щом се е случило има защо. А номер едно на теб ти казвам, много си заблудена мила.

 
  ...
преди: 13 години, 11 дни
hash: 31bdc4d3dc
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

20.   "исках Бог да ни подкрепи и да ни насочи към правилния път" Бог ви е подкрепил, може това да е правилният път за вас. Може да ти е отредено друго момче. Не ти е нужна църква да се молиш, нито икони, нито свещи, нито молитвеник. Нужна е единствено вяра и можеш да се молиш и в къщи и на улицата и на Мусала ако искаш. Бог не е писал библия, нито молитвеник, нито свещи прави, хора са ги правили всичко това е да печелят тези който ги правят. Вярвам, на мен бог ми е помагал, молитвата също и то много пъти. Последно ходих на църква на цветница, бях отвъртена, искаха ми 3 лв за да ми прочетат името в молитвите, ок но искаха да знаят дали съм кръстена за да ги прочетът, иначе не можело е добре кръстена съм, но реших да не им плащам като на пазар оставих трите лв на момчето което раздаваше върбичките. Парите за църквата бяха отредени, но да ми ги искат по този начин, това какво е, ако съм бедна и нямам 3 лв няма да ми четът името така ли, а ако имам само два лв половината име може ли. Едно време е било, кой колкото има и иска да даде, а сега има ценораспис с услуги, все едно е пазар, това не е църкви/манастири а тържища.

 
  ...

...
преди: 13 години, 11 дни
hash: ea0cc63665
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

21.   Аз да ти кажа на тебе дето нямаш думи. Като ги нямаш, не пиши повече и не се заяждай с тази жена, защото ми иде да грабна някоя сопа! Какво говори тя, какво си баеш ти! Тя много хубаво се изказва личи си, че знае много, че е учила при това. Да, права е и всяка нейна дума си тежи на мястото като камък. Като не знаеш да се изкажеш не го прави повече, никой не е казал че бог ще накаже момичето ти си го изсмукваш от пръстите, но ще ти кажа, че не си права да обиждаш че който много вярва, душата му била черна. Тя жената казва, че не можем сами да си съчиняваме молитви, а трябва да почитаме правилата в молитвата. Ти пак против това вървиш. Това сме ние българите, ще се изядем за едното Нищо! Айде, лека вечер!
Sando

 
  ... горе^
преди: 13 години, 11 дни
hash: e71154bbc1
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

22.   Sando & Йоана грабнете сопите и да се свършва - все учени хора, нали... все правоверни - почвайте.

Иначе, не случайно попитах за сектанството - те вярват именно в теорията за белите овце и за черните, за козичките и т. н., за Божийте наказания и вярват о проповядват предимно в Стария завет.

И - разбира се, че има разлика м-у Стар и Нов завет - иначе щяхме да сме евреи и да вярваме в принципа „Око за око - зъб за зъб“, да се убиваме с камъни по площадите и т. н. Спасителят се е пожертвал в името на любовта, прошката и промяната в съзнанието на хората - промяната във възприятието за Господа - далеч от брадатият отмъстителен образ - към един Бог, който ни обича, прощава и е до нас, който е пожертвал Сина си за нашите грехове и който не наказва за забравен ритуал в църквата и не наказва пройзволно, а сочи правилния път, но ни е оставил свободната воля (това идва от любимия стар завет с наказанията даже) - много добра и чиста е молитвата на авторката, грях е само суеверието ?, но безгрешни няма - освен Йоана и Сандо, които имат сопи и книги.

Аз самата притежавам молитвеник, ползвам го и дори доста молитви съм сложила в мрежата, особено покрай трагедията с автобуса, дано съм помогнала с нещо - но не е там въпросът. Общуването с Него е интимно и дълбоко нещо и молитвата може да си бъде и лична...


И да, Йоана - ходила съм в Руската църква и съм се молила за застъпничеството на много светци, но Бог разпорежда, а светците са само нашите посредници, но преди всичко пример за праведен живот, надежда за живот след смъртта, са спасение и прошка (чети житието на Св. Марина например). Светците не изпълняват желания, могат да бъдат застъпник и утеха, ако им се помолим чисто, но не са Дядо Коледа.

Но, вие - учените със сопите знаете най-добре.

Мир вам

Бог с нас....

П. П. - Авторке, иначе те съветвам да наминеш и по време на неделната служба в църква, в която знаеш, че проповядва добър свещенник - може би думите му ще отворят душата ти. Молитвеникът също е много полезен, но вярата е в сърцето и в душата ти. Чети първо Словото Му - чети Новия завет за Спасителя! Обичай и прощавай, не съди!

 
  ...
преди: 13 години, 11 дни
hash: 02aac3eb32
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

23.   Йоана, с цялото ми уважение, но не си права. Може да си по-компетентна, но не и права. За МЕН ЛИЧНО, подчертавам, не е нужно да имаш молитвеник, за да се молиш. Изобщо, това е последна грижа за този, който има нужда от някаква помощ (била тя духовна или материална). Не отричам църквата като институция, но същевременно с това не й се кланям. Просто имам други вярвания за живота и, честно казано, в това отношение се уповавам на гения Ботев, който е казал преди повече от век, че Господ е в сърцето на всеки един от нас, не на иконата или в църквата.

Хайде, със здраве!

Номер 8

 
  ...
преди: 13 години, 11 дни
hash: ef3520baa8
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

24.   Авторка: Когато отидох беше неделя, но беше обяд литургията беше приключила, но мислех, че тъй като в неделен ден Господ чува и вижда пак ще отговори на молитвите ми

 
  ... горе^
преди: 13 години, 11 дни
hash: aabc950900
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

25.   Значи, ако няма молитвеник- Бог няма да я чуе.... ах, колко лош Бог!
.... направо смешна мисъл!

 
  ...

...
преди: 13 години, 11 дни
hash: 11d6c971e8
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

26.   аз като бях малък се молих за глупости и материални неща и по-късно осъзнах, че това е било огромна грешка. молете се за справедливост и добрина, а не за лични облаги

 
  ...
преди: 13 години, 11 дни
hash: e71154bbc1
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

27.   авторке, търси опование в Него, но Той те чува винаги. Църквата като сграда е заредена с енергията от толкова много молитви и за мен действително е дом Божий, но службата сама по себе си е много важна. Отиди другата неделя, там се чете Словото, жития на светцита, песнопенията ако са на църковно-славянски може да не се разбират, но ти помагат да се принесеш в молитвата.
Благодари на Бога и споменавай в молитвите си нещастните и гладните, мъртвите хора. Да, много е добра молитвата ти за път и напътствие, но не моли никога да ти се даде друг човек! Повтарям - волята на хората е свободна и Бог няма власт над нея.

Номер 23/8 - не разбрах сега, с какво Йоана била компетентна - нима има компетентност в областта на вярата?
Има действително философи, духовни лица, които цял живот тълкуват Неговото слово и пак не се наричат знаещи, но пък пак казва Той - блаженни са простите духом, тяхно е Царството Небесно.

Молитвеникът е чудесен, но авторката сама ще си стигне до този извод. Хубаво е изобщо, че търси Него, защото след 50 г. комунизъм, след такава криза в църквата ни, хората не винаги намирят и търсят опование в Него.
Сега да им казваме, че Той наказва заради три пъти кръстене!!! Моля ви се!
Бог те обича и прощава, той прощава на всички - най-голямата блудница и убиец имат място в Царството му, ако се покаят и живеят според Словото.

Бог обича, отиди в неделя на църква от самото начало на службата и до края - тогава се чете и Евангелието, и жития на светци, а свещеникът, ако е съвестен, накрая има и проповед, която те кара да се замислиш.

 
  ... горе^
преди: 13 години, 11 дни
hash: e71154bbc1
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

28.   26. - децата са без грях, добре е, че си търсил в молитва опование в Него

 
  ...
преди: 13 години, 11 дни
hash: ef3520baa8
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

29.   Авторка : От колко часа започва службата и в колко свършва? И забравих да спомена, че не съм кръстена.

 
  ...
преди: 13 години, 11 дни
hash: 3b75cd497b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

30.   Аз пък мисля, че Бог не е длъжен да изпълнява всичките ни желания. Той по - добре от нас знае от какво се нуждаем. Не винаги това, което искаме е това, от което реално се нуждаем, макар и на момента да сме убедени в правотата си. Имай Му повече доверие. Това как си се прекръстила и как си излязла няма нищо общо. Господ не се впечатлява от формалности, Него Го интересува вярата ни. Останалото е църковен протокол. Нашият е измислен във Византия векове след Христос. Твоята религиозност е с доста антични черти, всъщност - абсолютизиране на ритуала, вяра в това, че пунктуалното спазване на обреда непременно ще доведе до желания резултат и обратното - и минималната грешка е много лоша поличба. Всъщност, както и да се молиш, ако нещо не ти е писано, колкото и свещи да запалиш и колкото и молитви да изчетеш, надали ще се случи. И все пак, Господ се грижи за нас и ни помага. Просто вярвай в Него и не се формализирай чак толкова. Eвa, 13, 14, 16, 19, 20, 22 са ти казали много верни неща.

Борония

 
  ... горе^

...
преди: 13 години, 11 дни
hash: d41e23d8a4
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

31.   a, OK - по принцип почва службата в 8 ч ., но има доста свещенници, която я изместват по-късно, за да има повече хора. Трябва да питаш кога има служба на място, има служба и на празниците.
Храмът е отворен за всички, но по принцип некръстените би следвало да останат в предверието му, но няма проблем, нека това да е гряхът ни - че сме влезнали в храма! По принцип и по канон обаче ти не си християнка, не бива да палиш свещи и да взимаш нафора, за причастие да не говорим!

Поразпитай иначе в града ти за по-изявен свещенник, за когото се говори добре сред миряните и ходи там, наблюдавай, а след службата го изчакай. Може да говориш и с продавачката на свещи и да я помолиш за разговор със свещеника. По принцип след служба той е на разположение на миряните, но - има всякакви.
Говори с него, кажи, че би искала да бъдеш кръстена. Ако гледа да си отбие номера, говори за пари и т. н. - отиди при друг. Има и много, много добри свещеници. Да, има такса за кръщението, но не бива да се почва с това, трябва да те порапита за мотивите ти, вярваща ли си и т. н.
Най-добре е ако познаваш вярващ кърстен човек да го помолиш за напътствия и да бъде до теб и като кръстник. Много е важно Светото кръщение! Без него не си част от църквата формално, но и реално не си християнин и нито можеш да се венчаеш, нито ще дойде поп на погребението ти. Не е хубаво, но и ако имаш нужда от Него, трябва да търсиш.

Пак ти казвам - ако попаднеш на игнорантни свещеници, не се отказвай!!! Възприемай това като изпитание на вярата си - Господ ни изпитва и умствено НЕ СЪДИ свещенника! Има чудесна притча за такъв свещенник, които се е разкаял и спасил с молитвата си много болно дете - няма безгрешни хора, но и смятам, че Бог теб те изпитва. Усещаш ли го?

Гледала ли си това - има много такива като теб, които Го търсят, а който търсни, намира!!!
Освободи се обаче от суеверието, безмозъчното палене на свещички и кръстене - къде вярно, къде обратно. Търси Вярата, търси Него и себе си!!!

гледай това - не си единствената
http://www. chudesa. net/chudoto-na-vyarata-razkri-karbovski-v-%E2%80%9Eotechestven-front%E2%80%9D/

препоръчвам ти сайта
http://www.pravoslavieto.com/, където ще намериш много точна информация за Тайнствата, за Православието и за традиции, канони, доста православна литература, беседи, има я Библията и изобщо - чети, там ще намериш отговори

 
  ...
преди: 13 години, 11 дни
hash: d41e23d8a4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

32.   Борония, съгласна съм с теб, но моля те - отричайки Светото кръщение и отказвайки се съвсем от Църквата и Светите тайнства? Ами направо да ставаме будисти....
Аз лично съветвам авторката първо да чете, ако не и харесва, може да си избере друга религия, в която няма формалности, но просто ако не си кръстен, не си християнин по определение...
Християнството и съдбата, това „писано ти е“, а на преден план е поставен човекът с неговата свободна воля и отговорност за делата му, както и Светата Тройца.
Аз също не съм от вманиячените по канони и церемонял, но Светото Кръщение просто трябва да го има. Има и някакви основи на вярата, без които човек пропада в суеверие, жертва на което е самата авторка. Вярата ? е обаче, според мен, чиста и по детски найвна, но тя има нужда от Него, от опование и утеха за душата си.
Аз такава намерих действително в Светата Църква, в хората в една чудесна църковна община и в думите на свещеника, в Словото, в православните песнопения.
Лично на мен това ми помогна много в живота, мога и да медитирам, да вниквам в себе си по врема на службата и просто е необходимо човек да ходи на служби, ако иска да намери вярата си, особено.
Авторката, според мен, е изправена пред големи изпитания на вярата си - от нея зависи, дали ще устои, дали ще стане християнка...

- не искам да съм книжник и фарисей, но според мен, много хора в страната ни се лутат и пропадат в много лоши неща - суеверие, врачки, магии, изотерики, Вудо - не ми харесва това, защото хвърля хората в страх и чувство за безсилие, в предопределеност, много се изживяват и като жертви на магии, стават лесна плячка на врачки, гледачки и други престъпници - с две думи, може да отричаме Църквата, но без нея народът е пропаднал в много, ама много лоши тенденции, направо в духовна тъмнина и е жалко, много жалко.
Браво на авторката, че е потърсила Него, сега трябва да вярваме в силата на волята ? да преодолее изпитанията и да стане християнка

 
  ...
преди: 13 години, 11 дни
hash: aabc950900
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

33.   Ето още нещо, което ме натъжава и едновременно ме изпълва с недоумение и лек гняв: "ако не си кръстен, не си християнин. Нито поп ще дойде на погребението ти. " Следователно, ако си кръстен, си християнин. Познавам хора, които са кръстени от деца. Все още неразбиращи, незнаещи кои са или какво е вяра и църква. Кръстени като деца или бебенца. Когато пораснаха, осъзнаха, че християнството не е техния път. Как тогава са християни? Не са! Кръщението не прави никой християнин. Прави го вярата му, че е такъв и сърцето му, което го тласка натам.
Ако един човек отправя всеки ден молитви към Христос, ако вярва в него, но не е кръстен по някаква причина, то ако внезапно той умре, няма да има никой, който да опее душата му....
...
Ако един човек е християнин, но не е от типа хора, които спазват обредите, т. е. не е религиозен, но е вярващ, то на него му е забранено да запали дори и една свещичка за хората, които обича.... камо ли да влезе в храм! Той е прогонен, а ако влезе- е грешник...
...
Някой да ми обясни! (което е повече риторично възклицание).

 
  ... горе^
преди: 13 години, 11 дни
hash: d41e23d8a4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

34.   това е положението, 33. Човек може да си вярва и в папата, но това не го прави християнин - напротив.
Вярата е свободна, но християнин по определение е член на Христовата Църква, а това в нашата страна е Православната (има и други църкви, изборът е голям в днешно време) - приемаме обаче, че има една християнска църква - Вселенската и признаваме кръщението на всички християнски църкви. Това е положението - затова и един православен може да се венчае за католичка и т.н., защото са ХРИСТИЯНИ.

Вярата иначе е свободна, Бог обича всички, християнин е обаче само кръстеният.
Храмовете са построени от християните и са отворени за всички, но по правилата на Църквата не е редно да влиза навътре некръстен човек. Било е грях, аз също не го приемам това, но все пак - вярвам в Светото Кръщение и в Светите Тайства, защото съм християнка. Не съдя хората - могат да вярват или да не вярват, това е въпрос на волята им, която е свободна, но член на Църквата т. е. християнин е само кръстеният. Само Бог има право да ни съди, а ние да се стремим към вярата.

Кръщават се бебетата, защото човек е по принцип пътник - точно в случай, ако се случи нещо. Иначе в екстремни ситуации и по принцип всеки християнин може да извършва Светите тайнства, така че, ако сте наблизо в смъртния час на някого и Ви помоли - можете да го кръстите и съответно да кажете последната молитва, защото сам сте кръстен и сте част от общността на християните.

Ако не ви допада - има други религии, никой не е казал, че трябва да сте християнин - а вярата си е и без това личен въпрос.

Поп действително не погребва и не венчае некръстени хора, защото не са християни - толкова просто е това. Ако не вярваш в Светите Тайнства, защо трябва това да е и без това от значение? Не искаш да бъдеш кръстен, но искаш да бъдеш опян? Как става това? (повече е рероричен въпросът)

Или си член на Христовата Църква (християнин) , или не си. Няма средно положение - Бог обича всички, но не всички са християни! Човек има воля - или се кръсти и влиза в Църквата Му ПРИЖИВЕ, или не го прави.

За Светото Тайнство Кръщение четете тук
http://www.pravoslavieto.com/docs/Tainstva/sv_krushtenie.htm#александров

В реда на тaйнствата на първо място стои Кръщението. То е врата, която ни въвежда в благодатното царство, в църквата и ни дава достъп за участие в другите тайнства. Необходимо е на всеки човек, за да може духовно да се възроди и спаси.
В беседата си с Никодим Исус Христос наблегнал именно на това: "Ако някой не се роди от вода и Дух, не може да влезе в Царството Божие." (Йоан 3:5)

Кръщението е учредено от Господ Исус Христос след възкресението Му. Той заповядал на апостолите: "Идете, научете всички народи, като ги кръщавате в името на Отца и Сина и Светия Дух." (Мат. 28:19)

Целта на светото таинство Кръщение е да приобщи кръстения към Църквата в нейната литургична същност, да го направи свой жив член, защото само в Църквата можем да се спасим

(не натрапвам горното на никого, просто това те прави християнин - не се ражда християнин !!! )

Ако човек е философ и отрича Църквата и Светите Тайнства - той пак не е християнин и не е част от християнската общност - никой никого не насилва, човек е свободен и Той му е дал свободна воля да си избира религията ! Никой не е длъжен да е християнин!

 
  ...
преди: 13 години, 11 дни
hash: aabc950900
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

35.   Нека питам и аз. Вие, 34, казахте:
Или си член на Христовата Църква (християнин), или не си.
и, че
Целта на светото таинство Кръщение е да приобщи кръстения към Църквата в нейната литургична същност.

Аз съм кръстена като дете. Значи съм приобщена към Църквата и се водя християнка. Моят най-добър приятел също. Но моят най-добър приятел намери себе си в религията на зороастризма. И не се счита за християнин, защото не вярва в Иисус, както вярват християните. Дори и за миг кръщането му не го направи християнин. Той е прекрасен човек, който и на мравката ще стори път. По-мъдър е и от старците. Изобщо- благороден и интелигентен човек.
Аз се интересувам от езичество. Също не намирам пътя си в християнството. Но щом съм кръстена значи според думите ви се водя християнка! Но аз не съм! Кръстили са ме без да питат, без да съм осъзната, без да има някакво значение това поливане с вода. Аз не съм християнка, моята вяра е в друго, но не намирам за нужно да се приобщавам обредно към онова, в което вярвам. Смятам, че вярата ми е по-чиста от всеки обред и не се нуждае от такъв, за да се декларира. Смятам и, че църквата или която и да било друга институция, не би ме приобщила само с един обред. Както стана с кръщението. Дори и преди да се увлека по езичеството, никога не съм се считала, нито съм искала да бъда част от литургичната общност или църквата.
Как е възможно аз и най-добрият ми приятел да сме християни, когато ние не сме?

 
  ...

...
преди: 13 години, 11 дни
hash: 5745a76268
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

36.   До номер 9. Цитирам:" Ти нали не мислиш, че Исус е Господ. "
А кой според вас е Господ, на кого се молим в църквата и за кого се отслужват литургиите? Тука чета абсолютни глупости, хаотични мисли на тшеславни, некомпетентни, горделиви хора. след като отричате Исус в кой Бог вярвате. Всички тези псевдо философски разсъждения са като несвързано бълнуване.
До 31. "... Безмозъчно палене на свещички и кръстене"... Вие сте абсолютен антихрист. За какво ми говорищ ти, за любовта към кой Бог и как го назоваваш, как му се молиш? Това е сатанизъм.
Аз ще ви кажа с какво съм компетентна и дали вярата има правила. Събрали сте се тук една сбирщина пишете злобно срещу мен, та дори и Борония се появи- на всяка манджа мерудия. Борония, помниш ли спора между теб и едно момче на 23 години, което мечтаеше за своята принцеса, а ти доста злобно и отракано му плюеше в лицето, че нямало принцеси, че бил мрънкало и мухльо. Не издържах и ти написах отговор, след което ти се призна за виновна в спора. Аз съм това момиче, сега отново кръстосваме " шпаги", както се казва. Дай да разменим опит. Ти на чия страна си? Пишат тука някакви хора за любов към Бога, но отричат Исус. Пишат че Църквата била покварила всичко. Какво и кого е покварила...
Беседи се цитират, евангелия, а се отрича Православието. Няма нужда от молитви, Светите отци като Иван Рилски, николай Чудотворец, Свети Георги и т. н. не значат нищо, защото по ващата логика те щом са загинали заради Христос, който според вас не е Бог, значи и те не са светци.
За кръщение се пише, но това тайнство е според Християнските канони, според Православните традиции. Не някакво си там кръщения, не вяра в абсосютния Бог и разум, а вяра в Христос, който е дал това кръщение.
Какво да кажа: Тези разправии са безкрайни. Снощи нарочно не писах. Духовете на някои хора са като обхванати от бесове.
Ана това момиченце ще му кажа едно: " Не бъди толкова самонадеяна! Не си мисли, че си права в отношението си към мен. Аз знам кой съм. Аз съм нормален, добър чомек, млада жена, преминала през много перипетии, борила съм се в живота, работила съм какво ли не, като започнем от учителка, сервитьор, репортер, журналист... Аз съм видяла много и знам повече от теб за живота. " Какво отношение! "- каза ти и се фръцна, като се скри зад яките гърбове на всезнаещите тук анонимни хора. Но аз ще ти кажа, че ти с отношението, което показа към мен няма да успееш и ще си получиш уроците в твоя живот, където няма да има зад кого да се криеш и да се фръцкаш надменно. Защо не пожела да говориш с мен, защо повярва на тези хора, които говорят за вярата. Но те приемат вярата като нещо абстрактно, нещо мъгливо. В кого вяра... Ако не в един Господ, който е създател на Църквата- Исус Христос. Не разрешавам да се гаврят с името му, аз съм имала моменти, в които никой не е могъл да ми помогне и са се случвали чудеса. Прочела съм много книги на първо място- Библията. Вярвам, че кой каквото посее, това ще бере. Ти, момиченце, авторке на тази тема ме обиди. Добре. Но защо ти самата се обиждаш с моето отношение. Аз просто казах, че може да отидеш на Църква и все пак Господ не е длъжен да ти изпълни желанието, той не е вълшебник. Защото ти си отишла там с мисълта, че той ще чуе молбата ти и ще я изпълни. Познавам момичета като теб. Познавам хора, които ходят в църквата, гледат кой какво прави, мислят си, че там са " Фарисеи ".... и каквото там беше.... Смешно! Момиче, аз ти казвам, че ти си много високомерна, не цениш човек, коментара трябва да се уважава на всеки. Защо вземаш пример от смешниците, които пишат тук за т. нар. "Книжници и фарисеи"... Това са нагли, безпросветни и сбъркани хора. Да, пак повтарям, ти тропаш с краче и искаш от Бог да ти изпълни желанието. Само заради твоето отношение към мен това няма да стане. Щом тази тълпа осмива и молитвеника, и молитвата, и самия Исус като Бог - ти иди и се моли на тях, защо ходиш в Църквата. Там е място за духовно общуване с Бога, където да паднем на колене и да му благодарим за всеки миг на живот и любов! Нека ме оплюват тук! Аз съм добре, имам успехи в живота си и смело прескачам препятствия. Обичам Църквата. Не като Институция, както някой злобно се изказа. Не. Църквата е създадена от самия Господ наш Исус Христос. Колкото и да не им се иска на тази тълпа тук - това е истината. Четете, но преди всичко идете при някой свещеник да ви прочете по една молитва. А може би и на това ще се изсмее някой тука. Нека. Не мисля, че Бог не наказва. Който се подиграва с името му рано или късно бива наказан. Не визирам лично тебе, авторке, моля да не бъде изопачено моето изказване. Най- много ме е яд на малки, самонадеяни момиченца, на които ип хрумне да отидат на църква и да искат ог Господ да им даде успех с гаджетата. Плачат дори. А за молитвеници и православие не щат и да чуят. Кой ги бил измислил? Надявай се ти на нещо. Щом не вярваш в Исус защо ходиш в Църквата му? Заради гаджето си!
Но стига вече! Не мисля повече да се занимавам с тези коментари, достатъчно помия изчетох.
Борония, желая ти хубав ден!

 
  ... горе^
преди: 13 години, 11 дни
hash: 12196f5330
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

37.   Оф, в колко още сайта ще пуснеш тази тъпа история. Бог не се интересува от вървене заднишком, палене на свещи, кадене с тамяни. Бог не е църквата - църквата и глупавите ритуали са измишльтина на хората. Само си помисили какво противоречие има в следното: втората от десетте божи заповеди гласи - " Не си прави кумир и никакво изображение на онова, що е горе на небето, що е долу на земята и що е във водата под земята, не им се кланяй и не им служи. ", а в църквата иконите какво са - изображения на светци, на Исус, на Дева мария, и ти се кръстиш и покланяш пред иконите, нали? Е, не нарушаваш ли с това втората божия заповед? И защо мислите, че Бог има нужда от цялата тази ритуалност и покзност? Бог е в ума и сърцето, ако вярата ни е чиста и искренна, не се нуждаем от църкви и варакосани олтари, където да я изповядваме. Важното е да сме чисти духом, да не правим зло на другите, да живеем в хармония с природата и хората - това е най-добрият израз на почитта ни към Бог, а не вмирисаните на тамян и восък църкви.

 
  ...
преди: 13 години, 11 дни
hash: 3b75cd497b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

38.   32, никъде не съм отрекла нито кръщението, нито тайнствата. Аз отричам суеверията от типа на - "Ако нямаш шал на главата, няма причастие" и други подобни формалности, които даже не са описани в Библията, а са измислени и утвърдени много векове след Христа. Освен това, не бива да се забравя, че църковните събори, на които се избистрят голяма част от каноните на Ортодоксалната църква, са по същество политически събития от историята на Византия, където са играли и лобита и моментни интереси и въобще множество "мирски" мотиви, нямащи нищо общо с религията. Все пак, през Средновековието клириците са и политици... за добро или за лошо.

Борония

 
  ...
преди: 13 години, 11 дни
hash: e25e7207db
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

39.   Браво 37! А на мен ми е интересно как религиозната Йоана ще коментира поста ти. Защото е истина, кланяме се на неща изработени от човешка ръка, а сам Господ Бог го е казал да не го правим, спазваме канони, а той е дал едно единствено условие :".... даде единородния си син, който вярва в него, ще се спаси... "Не който, пали свещи, не който целува икони... Йоана само ние православните християни ли сме праведни, ами протестантите, тези които нямат икони в църквите си-те в ада ли ще горят? Айде да ви чуем вас със сопите и книгите, просветете нас "грешниците"...

 
  ... горе^
преди: 13 години, 11 дни
hash: e25e7207db
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

40.   Аз съм 19. Йоана посочи ми къде в библията пише, че трябва да се палят свещи. Искам да го видя този стих.

 
  ...

...
преди: 13 години, 11 дни
hash: e51beb9d51
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

41.   аз съм 13, 23, 32
по принцип съм съгласна с последните 3-ма, но според мен вие трябва да потърсите духовно опование в Протестанската църква, не в Православната - или както Бороня добре я нарича - Ортодоксалната, значи - крайно консервативната - така е, в нашата църква почти нищо не се променя, освен коптите, ние сме най-близко до първите християни - и като начин на служене.

Въпросите, който си задавате, си ги е задавал Мартин Лутер преди столетия и си е направил църква, чието кръщение, между другото, се признава и от Православието. В България има добра протестанска църква, наричат се „Христова църква“ или нещо такова и работят предимно с ромите, имат си и радио, добри са много, но аз лично говорих за Православието.
Ходила съм и на протестански служби (без икони, свещи и т. н. ), и на католичекси (с направо политически проповеди), но мен лично Православието ми докосва душата - да, даже тези икони, тези думи, песнопения. Може би се корени това в детството ми, но аз при православните намирам утеха, там мога да общувам с Бога и това е избора ми. Съветите ги дадох, изхождайки от това, че авторката е била в православен храм.

Иначе - дори протестантите в последно време, вярват, че няма лошо и са оставили в православните страни, църквите им да си имат икони и т. н., за да намират миряните познатото.
Аз харесвам лутаранската църква, която изцяло се придържа на идеите на горните трима коментатори, но не мога да бъда лутаранка и понеже съм православна християнка се придържам към някои остновни неща.
Свещите са символ на светлината, на много неща - ако се случи нещастие, християните ги палят на това място и се молят. Може да не го пишело в Библията, но се прави от 2000 години и ще продължи да се прави. Дори протестантите пралят свещи.

Нека всеки си избира вероизповеданието - защо трябва да се караме. Аз вярвам в Една Христова Църква - и православните, и копти (староверни), и катилици, и протестанти сме християни, изповядваме Светото Кръщение и се стремим да живеем по Словото му, да обичаме и прощаваме. Това е най-важното.
Съветвам авторката да потърси помощ в Църквата (която и да е тя), защото заради отричането на каквато и да е Църква и духовни лица, българинът се е люшнал в нещо много опасно - суеверие, вяра в магьосничество, магии и т. н., много са жертвите.

Нашата Православна Църква е в криза, но ще я преодолее, сигурна съм в това. По места има чудесни свещенници, духовни лица, монаси, епископи. Свидетел съм на това как тихомълком се покръстиха хиляди българи-мохомедани и намериха помощ. Лесно ни е на повечето българи, кръстени като бебета още изнаещи къде принадлежат, но тези хора са в голям духовен вакуум и страдат жестоко - не искат да бъдат мюсюлмани, каквито са ги родили, но не знаят и нищо за християнството, търсят Него подобно на авторката - такива момичета много познавам, родени българо-мохомеданки и лутащи се много - ходят и палят свещи, искат да се молят, но ги е страх, да не направят грешка, страх ги е от всичко и всички, суеверни страшно...ужас с две думи - живот в страх, суеверие и дребни някакви ритуали, които са си измислили (да палим свещичка на св. Георги и т.н.), за да намират някаква утеха.

Аз лично в много труден за мен период намерих помощ, утеха и сили в българска православна църковна община в чужбина, помагали сме си и сме били винаги задружни - при нас последно намери подкрепа и известен български артист, преди да го отнесе болестта му, при нас все повече местни хора (родени католици и протестанти) идваха и почна литоргията двуезична дори, събирали сме се с други християни и сме им готвили и т. н. (имаме си хор, в които може всеки да участва)

.... и в родния ми град в България отделни свещенници дават голяма утеха на хората, това е много беден край и сега времената са много трудни. Аз съм свидетел как църковното православно училище събра децата от улицата лятото, водят ги по гората да им показват различни дървета, животни, на кратки екскурзии в региона, защото родителите дори на страхотните пещери на 10 км. не са ги водили.... и т. н.
Разбирам, че сте отблъснати от формалностите, каноните на Православната църква, но те са и помогнали да оцелее до сега, а и много не толкова учени хора, имат нужда от простички ритуали, правила, структури, които църквата им ги дава.
Протестантите са иначе точно на вашето мнение, препоръчвам им църкваите им.

Успех

Мир вам.

 
  ...
преди: 13 години, 11 дни
hash: e25e7207db
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

42.   Господи колко си милостив и търпелив към нас. Колко много ни обичаш. Как ни търпиш? Палим свещи и пренасяме жертви, за да ти бъдем угодни, за да заслужим милостта ти, а ти не искаш свещи, агнета пренесени в жертви, а чисто, съкрушено и разкайващо се сърце...

 
  ... горе^
преди: 13 години, 11 дни
hash: 31bdc4d3dc
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

43.   Имам молба към религиозната Йоана да ми каже как Иван Рилски, николай Чудотворец, Свети Георги и т. н са загинали заради Христос? Е добре живели са с християнска вяра но как са "загинали" заради него? Изчел съм всичко за тях но никъде не пише Николай Чудотворец да е починал заради Христос. Или трябва да приема, че всички християни мрът заради Христос.

 
  ...
преди: 13 години, 11 дни
hash: e51beb9d51
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

44.   Възлюбени, пиша ви не нова заповед, а заповед стара, която имахте отначало. Старата заповед е словото, което чухте отначало.
Но все пак нова заповед ви пиша, - онова, що е истинско и в Него и във вас; защото тъмнината преминава, и истинската светлина вече свети.
Който казва, че е в светлината, а мрази брата си, той е още в тъмнината. (2:2 Йоан)

 
  ...
преди: 13 години, 11 дни
hash: ef4d2e6640
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

45.   До номер 43. За Свети Георги:
Бил е войник в римската империя, мъченик за Христовата вяра. Един от най- почитаните светци в Източно- православната вяра. Роден в Кападокия, той бързо се издига и получава титлата трибун/ пълководец/ По време на император Диоклециан е бил убит заради вярата си в Христос, прободен с копие. Свети Георги е отказал да преследва християните, по онова време е имало страшни гонения срещу тях. Той е бил окован и разпънат на земята, като на гърдите му бил сложен тежък камък. След това бил завързан на дървено колело и стъргали тялото му с железни остриета. Императора искал Свети Георги да се отрече от Исус Христос и да приеме вярата в идолите.
Георги понесъл мъченически страданията, но не се отказал от Христос. Той получавал чудодейна сила заради вярата си. Последвал побой с бичове в тъмницата. Повели го на публично мъчение, като по пътя царица Александра се хвърлила в краката му и била убита. Светията намерил смъртта си посечен с копие.
Това е накратко за страданията на Свети Георги.
Може да прочетете сами за светеца, който ви интересува.
Купешки думи и цитиране на Евангелието от предишния номер са абсолютно неуместни. За що иде реч тука, за що спорим? Мисля, че се вярва в някакъв Бог, не в Христос, просто в Нещо и се цитира библията, което според думите на професор Панайотова е изключително опасно и сектантско. Да се прекланяш на някакъв Абсолют, само не и на Христос, в който вярва целия християнски свят е лудост. Да говориш, че си християнин и в същото време да плюеш на свещите, молитвите, традициите, На Църквата, на православните Отци, да се подиграваш с такава ирония на Православието и да казваш, че е секта! ... Това е болен мозък, ей богу! Не осъждам никой за това, че не обича, че не иска да вярва в Христос. Правете що знаете.
Аз не съм религиозна. Аз съм вярваща православна християнка. Всички изказвания до тук са безмислици, цитати, прикрепени като кръпки. Вярва се в нещо, но в що, Бог знае. Вие българи ли сте, или афганистанци... Да пишете за Христос с такава ирония... Жалко за вас!
Йоана

 
  ... горе^

...
преди: 13 години, 11 дни
hash: 1a105da0ab
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

46.   Точно религиозна си! И кое е неуместно, зададохме ти въпроси. Защо да са неуместни. И коя си ти да казваш, че ние които не вярваме в паленето на свещи и целуването на икони и пренасянето на жертви не сме християни. Жертвата беше принесена на кръста, край няма нужда от повече кръв. Исус плати с кръвта си там на кръста. Ние вярваме в Исус колкото и ти и това, че не целуваме наплюти икони не ни прави секта. Не ни налагай православната си вяра. И не си мисли, че е най-правилна. А и факта, че не отговаряш на въпросите ни, сам по себе си говори. Не се прави на много извисена, смешна си...

 
  ...
преди: 13 години, 11 дни
hash: 9d2ea7a3f2
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

47.   Искам пак да взема думата, ако ми позволите. За паленето на свещи. Къде го пише, в коя част на Библията. Вие сте се хванали за тази Свещена книга и само изваждате цитати оттам, абсолютен прийом на сектите. Абсолютен метод за зарибяване. Щом не пише в Библията, значи не се прави. Да, Християнството има 3 течения- православие, католизъм и протестантство. Виждам, цитира се Мартин Лутър, може би кавгата ни е между протестанти и аз, православната. Но ако е само заради това, аз не искам да оскърбявам Господ и да се разправям повече с вас. Все сме християни. Но аз виждам едно неуважение към личността на Христос, затова си мисля, че тук си нямам работа с протестанти, защото те биха уважавали Христос, те са също християни. Позволете ми да ви кажа, че съм учила Църковно право като дисциплина. Тук някой целенасочено и злонамерено спори и се разправя с мен, намира си и подгласници за удоволствие. О. К. Само искам да ви кажа, че като ходите в църква и имате тези вярвания, вие вредите на себе си, поне не ходете там да палите свещи и да се покланяте, защото там господства само Исус Христос. Идете на някоя полянка в гората, за да не гледате образите, създадени от човешка ръка на Бог и Божията майка. Вдигнете ръце и изпаднете в транс. Молете се там с ваши си думи защо ви е молитвеник. Къде го пише? Пише го в Богослужебните книги, от които се чете по време на служба, които използват служащите на Бога хора- свещеници, монаси, епископи...
Исус създава Църквата. В началото тя е била само една. Но през 1025 година започва Схизмата - отделяне на трите течения в Християнството поради Леки различия. Всички вярват в Христос, но католиците се молят пред изработени статуи на Бог и Божията майка- Мадоната. Те нямат икони, не палят свещи. Но вярата е същата. Протестантите също имат леки отклонения от православието, но те също вярват Категорично в Христос.
Аз ще ви кажа, че който пише тези откъси и само цитира по някакъв фанатичен начин самата Библия, без да вярва в Исус а абсолютно заблуден, това не е Християнство. Има една секта, Деца на слънцето, още Бялото братство на Петър Дънов. Има Евангелска църква, Църквата на Муун, които са крайно опасни за съзнанието на хората. Те използват цитати от Библията и ги вплитат в свои си разсъждения.
Виждам, че от едно нищо с моя критичен коментар, стана Нещо. Но аз вярвам, че е за добро. Нека всеки човек, който прочете това се замисли. Трябва ли на българина Духовно Образование? Неделни училища? Може ли да се крещи в един сайт, да се тъпчат изконни ценности като вяра, религия, морал... Кой ги е създал, къде пише това- онова... В книгите всичко пише, само че кой да го чете...
Това за сопата... И на това посегна някой да го изопачи. Но аз ще ви кажа, че Свети Николай Чудотворец е ударил шамар на един свещеник по време на спора на Първия Вселенски събор в Никея! Не се естърпял, защото онзи е говорел, че Христос не е Бог, а човек. Прочетете, ако искате да проверите.
Дами, господа, вярвайте в каквото си щете. Аз написах в началото, че когато идеш на църква е добре да знаеш молитвата "Отче наш", която се учи от молитвеника. Това е основна молитва на Всички християни- западни и протестанти. Може
да се ходи и без молитвеник на служба. Аз исках това момиче да разбере, че Църквата е нещо, към което трябва да се подходи Внимателно, да знае, че има правила. Не може да ти хрумне нещо и да искаш Господ да ти го осъществи. Трябва да дадеш жертва, за да ти даде и Бог.
Тука някой отрича Изцяло религиозните обреди, иконите, свещите. Тежко ти! Аз няма да се разправям повече с този човек, жалко, че лично не мога да застана срещу вас.
Ще кажа само това- авторката може да отиде на църква и да й прочетат молитва за здраве и успех. Да пита само и Е динствено свещеник за тези въпроси и да вземе причастие. Тогава може би ще й се случи чудо. На ме ми се случаха и съм щастлива и Благодарна на Господ. Затова пиша и го защитавам.
Повече няма да коментирам, безсмислено е да воюваш с анонимен дразнител, който си мисли, че тук е господаря на сайта. Признавам, че бях малко остра, но такава е истината.
Йоана

 
  ...
преди: 13 години, 11 дни
hash: e51beb9d51
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

48.   Йоана, аз съм 31 и 32 и много съм разочарована от теб и 44 съм - просто пуснах един цитат, и православните имаме право на това, за да напомня на хората тук, че любовта е в основата на Христовата Вяра.
Не съм видяла тук да се цитира Лутер, доста време ще отнеме това, но не си и права, че с протестантите сме имали „малки различия“ - не е така. (и в дискусията тук личи, хората са протестанти). Католиците не се кланят на статуи, така както и ние не се кланяме на икони - а и католиците имат икони от доста време, само че нямат същите канони като нашите, все по-често обаче точно наши икони си слагат в църкви и у дома.
Разочароваш ме с тона си, с които отблъскваш доста хора и потвърждаваш твърденията на опонентите си, без да го искаш.
Аз съм дискутирала с хора -богослови - епископи, с хора, които действително са се отдали на Православието и такъв тон и такава крайност не съм срещала! Като православна, вярваща и изпълняваша Светите тайнства те съветвам да търсиш помощ.

Покай се и търси мир за душата си!


П. П. - Протестантите са евангелисти. Те вярват в Евангелията, Стария завет се чете също, но не е в центъра (и при нас е така). Протестантите в Европа са или евангелисти (лутарани), или англикани (протестантите във Великобритания). Има доста други църкви, предимно от САЩ, които и те приемат за секти. Евангелистите в България са лутарани, работят изключително с ромите, има си и потомствени протестанти иначе и у нас. Протестантите не почитат светците, но по принцип са отворени хора, не са догматици, слагат си вече и те наши икони, палят си свещи.
Нашата църква признава католическото кръщение, протестанското (англиканско и лутаранско) и коптското, но не винаги последното. Староверните копти са най-старата църква, имат си Александрийска патриаршия и се чувстват православни, по канон са, но има голямо противоречие относно най-важното - Божествената същност на Христос. Въпросът е много сложен.
Както и да е - не може епископи, папи и патриарси да сядат на една маса, а ние тук - простите християни, да не можем! Срам за нас!

 
  ... горе^
преди: 13 години, 11 дни
hash: 6bd90e6e2a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

49.   божке вии го объфрнахте на религьозен спор. до авторката остаи ги да спорят и си глеи живота. когато си искрен и насред улицата господ 6те ти приеме молитвата и с прости думи. и не да ти обясняват за правила за молитва и протестанти и дрън дрън.

 
  ...
преди: 13 години, 10 дни
hash: 7d0b76e6c2
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

50.   Не влагай такова значение на това, че не си се прекръстила като излизаш. Важно е какво носиш в сърцето и душата си и да се обръщаш към Бог с вяра и смирение. Всичко което правиш в църквата е символика, която цели да покаже любовта ти към Бог и ближния. А за това какво ще ти се случи, нали знаеш че Божията промисъл е неясна за нас и не винаги, това което желаем е за наше добро, само защото ни се иска да е така.

 
  ...

1-50 от 62
Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker