Каква е ползата от демокрацията в България? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120684)
 Любов и изневяра (29590)
 Секс и интимност (14310)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6439)
 Здраве (9553)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3139)
 Образование (7286)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1731)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Каква е ползата от демокрацията в България?
преди: 5 години, 3 месеца, прочетена 3160 пъти
Надявам се темата ми да бъде публикувана.
Да, точно това искам да ми отговорите. Имаме ли някаква полза от тази демокрация? Аз съм вече пенсиониран, но пенсията ми е малка. Съпругата ми е болна и тя също има малка пенсия. Тя често трябва да ходи по доктори, а с тези нищожни пенсии имаме много финансови проблеми. Като сравня живота до 1989 г. и живота сега никак не ми е приятно. По време на социализма всеки имаше някаква работа макар и ниско платена, но пък имахме безплатна медицина, образованието беше на високо ниво и също безплатно. Не само това, тогава нямаше и криминалност както сега. За наркотици пък да не говорим, такова нещо не съществуваше. Притежаването на оръжие беше забранено. А сега често стават убийства. Помните ли как убиха Андрей Луканов. Колко други също изчезнаха защото бяха неудобни за някои по-големи от тях. И след 30 години никакво подобрение не се вижда на политическия небосклон. До кога така ще продължава? Трябва ли да чакаме още 30 години за някакво желано подобрение. Аз съм загубил всякаква вяра.
Пак по време на соца всички цигани работеха, а сега какво е! Тотално безобразие, няма никаква сигурност за нищо. Човек се страхува след залеза на слънцето да е навън на улицата.
Сигурен съм, че за мутрите, за криминалистите и най-вече за политиците от високата йерархия демокрацията е нещо много хубаво. За обикновения човек, ами да се оправят сами. Върхушката на властта напълно се е самозабравила, не и пука за обикновения гражданин. Как така се върви напред в бъдещето!!!??? Вие харесвате ли тази демокрация?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:
1-50 от 60

преди: 5 години, 3 месеца
hash: 2995b3da7d
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   В България полза от демокрацията няма, защото няма демокрация. Ако това за теб е демокрация, значи нямаш понятие що е то демокрация. Демокрация е власт на народа, а аз не съм видял някой да пита за нещо народа. Всепки път му представят едни и същи кандидати за всичко и това следва да означава, че имаме изобр и че гласувайки нещо се променя и това било демокрация. Ако ти дават да избираш какво да ядеш, но избора е между лайно и пикня, това не е избор. Това, че на следващия път са ги пребоядисали, не променя факта, че си остават лайно и пикня и то същите от преди "демокрацията".

 
  ...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: 788ced2c4b
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Преди нямахме свободи и можеха да ни заключат за една дума или виц.
Сега всичко това го имаме. Това, което изброяваш е цената, която трябва да платим.
Нали не смяташ,че има "безплатен обяд" ?!;))

 
  ...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: b0d2a4a6c9
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

3.   Човек, нищо безплатно няма. Аз съм на 29, чувал съм много противоречиви неща за преди/сега, от много хора. Преди демокрацията не съм живял, но за сега мога да кажа, че е доста зле. И това не е точно заради демокрацията, а заради това, че преди избрани са имали възможностите, а сега всички искат да ги имат и драпат със зъби и нокти. Един през друг. Никой не мисли за другия, всеки си гледа себе си, никакви закони не се спазват и т.н. Законността е основа на демокрацията, така че както каза 1, тук няма демокрация. Дори тази на запад се разпадна и там вече са само интереси и пари. Самите хора и там свикнаха държавата и всичко да им е осигурено, както и тук така сме свикнали от време оно, от комунизма. Държавата да се грижи, това безплатно, онова безплатно, а ние едни работни овчици. Напротив, трябва да е точно обратното. Ние всеки един ден трябва да се борим да отстояваме постигнатото, да вървим напред, всеки един ден, а не го правим. Така че, дали демокрация, комунизъм, каквото ще да е, ако хората не стават, манипулируеми са, мързеливи, няма да се получат нещата. Соц-а има и своите добри неща, но като цяло е утопия и отминало време.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 3 месеца
hash: cffdf3337a
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   До 2

Съжалявам, но това просто не е вярно. Има далеч по-свободни, социални, демократички и капталистически страни (да, в един пакет) от нашата.

 
  ...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: 257d974d4d
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

6.   Това не е демокрация, а анархия. Криворазбрана демокрация. Това си беше икономическа революция, за някои донесе много блага, които преди се вземаха от партийни деятели, но положението на народа си е все мизерно. Преди бяхме в ограден двор и трудно излизахме извън България, сега ограда няма, но ни сложиха финансови вериги, и пак не можем да излизаме, само за робия излизат.

 
  ...


...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: d9a8536c21
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Демокрацията ни е зле, защото голяма част от народа е прост, (е добре, да знам, че 'прост' е прекалено грубо, за това както казват някои от интелигентите ни - 'погълнат е от ежедневието си') не е в състояние да взима най-разумните решения...., е вижте темата 'Жилището ни е малко' - това е битие на немалко българи - това е народа ни. Сега, като прибавим и това, че всичките ни политици, от която и да било партия, са комунистически възпитаници, доста са и някакви деца и изобщо наследници на 'големи' от времето на кома...

Иначе прецакването на пенсионерите е започнало още преди 89та.
https://youtu.be/caTqHb9HJr0?t=1657

Сега това яко вдигане на минималната заплата също не е добре според мен, особено за пенсионерите, защото с повишаване на мин. заплата всичко се вдига - ток, та вода, та гас - от там всичко. Пенсиите на хората с всяка година се обезценяват.
Подкрепям коментари 1, 2 и 3

ж31

 
  ... горе^
преди: 5 години, 3 месеца
hash: 35736d04e3
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

8.   В България няма демокрация, има мутро-фашизъм. Тиквата, Хидроинженера и Цаци са решили да ликвидират българския народ, който е на 80% дебилен и се е оставил мутро-фашистите да се гаврят с него.

 
  ...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: cdff1e75e0
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   Според мен най-добрият модел за България би бил нещо като китайския модел в икономическо отношение - микс между капитализъм и държавно участие. Капитализмът тръгва в миналото от западно-европейските страни и САЩ, всички от които са и бивши колониални държави. Тоест, това са държави, които със сила са станали богати и после експортират само икономическия си модел навсякъде, без да казват, че в миналото са крали по колониите и са ползвали робски труд, за да се развият. Има само една държава в Света в момента, която не е била колониална и е успешно капиталистическа и това е Южна Корея. Израел не я броя, защото е във война със съседите си. Полша се развива що-годе успешно, но има още да догонва. Дори Япония е имала колонии. В Китай според мен нещата са най-адекватни за средностатистическия човек на планетата в икономическо отношение. Първо, там правителството може да създаде държавни предприятия в бедни региони, за да ги стимулира да се развиват, хората да остават там. Второ, въпреки че държавата има икономически участие, частната инициатива също е позволена и даже се подпомата от държавни институции. В Китай не ми харесва обаче, че взеха много да следят населението - такова отношение в стил Биг Брадър не ми допада.

 
  ...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: 257d974d4d
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   №7, не си живяла през онова време, наречено социализъм, а знаеш какъв е бил живота ни тогава!? Това показва, че просто лееш логореи, колкото да си запълваш времето! Само за твое сведение ще ти дам един елементарен пример. Баба ми не е работила нито час на държавата, но като възрастна жена, държавата й даваше социална пенсия от 45 лв, във времето когато един хляб струваше 15 стотинки. Тя имаше навика, всяка цена на дадена стока, да я сравнява с броя хляб който може да се купи за тази цена. Аз ще ползвам нейният метод за сравнение, за да бъда по ясен. С 45 лв. колко хляба могат да се купят, при цена на хляба-0.15 лв? За да не ти измъчвам мозъка, ще ти кажа-300 хляба. Каква пенсия сега трябва да получава човек, за да си купи 300 хляба при днешната цена? Подчертавам, онези 45 лв. бяха социална пенсия за старост, не редовна пенсия! Сега минималната пенсия за отработено време е 200 лв, при над лев за един хляб, можеш да купиш 200 хляба, сравнението оставам за защитниците на "демокрацията". За жалост, младите след време, няма и пенсии да вземат, защото мутрите нищо няма да им дават!

 
  ... горе^
преди: 5 години, 3 месеца
hash: 8de5b79420
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   Ами продължавайте да си коментирате в сайтове като този проблемите без да правите нищо , сигурен съм че така България ще се оправи.

 
  ...

...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: f368e0909d
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Това, което беше направено преди 89 е да унищожат частната собственост и да направят хората мързеливи и зависими.

Затова и има хиляди индивиди като автора, които очакват нещо да му се спусне наготово.

Правилно каза №2, че безплатен обяд няма. Какви си направил, за да си осигуриш старините? Трябва да имаш елементарна финансова култура, за да знаеш, че пенсионната система отдавна не работи и да разчиташ на пенсия е безумие.

За щастие в моето семейство дори по време на соца никой не е разчитал на държавна работа. Бабите и дядовците ми са били черни овце, пренебрегнати от майката-партия, защото родителите им са били предприемачи, но така или иначе успяха да построят няколко имота и да си изживеят старините, без да разчитат на смешни пенсии. Дядо ми до 80г възраст работеше по строежите и освен това беше и ловец. Баба ми по цял ден копаше в градината и се грижеше за къщата и животните. Не се сещам да съм ги виждала да си купуват каквото и да е от магазините.

Идеята ми е, че ако си предприемчив и адаптивен ще се оправиш във всякакви условия и няма да си зависим от политическия режим. Ако си мързелив ще се оплакваш по форумите колко ти е ниска пенсията.

И авторе - такова нещо като безплатно образование и здравеопазване не съществува. За вас тогава може и да е било безплатно, но сега всички ние плащаме дълговете ви.

 
  ...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: a262d888ef
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

13.   Като започнем от това, че имаш право на мнение и да критикуваш. Ако беше питал преди 40 години какво ми дава социялизма ..., вероятно нямаше да смееш да питаш.
Не дей забраня трите фалита на БКП, ако не днаеш за тях информирай се. Деситилетия наред в България се поддържа изкуственна икономика, която е на загуба запдържавата. Над 30тона злато от държавния резерв са дадени от 1959 до 1964 за покасяване на валутния външен дълг. Здравеопазването не ти е билобезплатно, пак ние го плащахме. А ти от къде си сигурен, че престъпността е била по-никка? Контролираш медиите и съобщаваш изгодни за управлението ти новини.
А за циганите и дума да не си обелил, ако БКП не е водила политика с-у мълцинствата в която се е казвало, че трябва да са не образовани и да заемат ниски длъжности сега тези хора щяха да имат по-големи възможности. Държавата не ги интегрира, остават необразовани, а политиката за прескачането на 8мил. и бонусите за повече деца ги мотивират да се размножават.
Всичко, което пиша може сам да си рровери всеки в нета!

Много неща са по-хубави днес.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 3 месеца
hash: 8b3b02ac80
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

15.   Има огромна разлика между демокрация и побългарена демокрация. Много хора обвиняват демокрацията, защото ужким са живеели по-добре през соца. Ама не се питат дали всъщност има истинска демокрация в България. Като видиш, че всичкитв ни депутати са ДС агенти, деца и внуци на партизани, че дори и охранители на бай Тошо, трябва да ти стане ясно, че в БГ демокрация няма. Нека всички защитници на соца видят как бившите соц държави са най- бедни, а държавите с истинска демокрация просперират. Заради това младите хора бягаме на запад, а не към С Корея или Китай. За съжаление България е жертва на комунизма, можем само да си мечтаем какво би било без окупацията на съветите.

 
  ...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: a8d50b88ce
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   Аз съм станал вече на 35 г., но демокрацията е нож с две откриване-навремето държавата се грижеше за децата, а сега майките като виждат, че никой не им обръща внимание, че децата им умират, те си уреждат безплатно лечение за децата им, затова отиват към Терминал 2 и повече никога не се връщат-пишат до Министерство, Президентство-нищо! Е как да останат тези хора тук? Няма как да стане това! А сега народа плаща и за техниката в болниците-как ли? Чрез "Българската Коледа"! Който реши, разбира се! Но нашите политици не се интересуват от това да подменят техниката, а Президента подема тази инициатива-тоест ние да купим тази техника, защото държавата няма пари! А колко милиарди имат политиците в сметките си-то не се вижда! Затова е казано, че безплатен обяд няма! Всички плащаме този обяд и то на много висока цена! Навремето имаше Народна власт, която се грижеше за всичко-ето това е хубавото на социализма, а при демокрацията трябва и чаршафи да си носиш, че в болницата няма! Така че автора е прав!

 
  ...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: eb6a89eadd
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

17.   Като човек живял и в социализма и в демокрацията, първо ми се иска да отговоря на №13.
Нека се запитаме какво ни даде соца ако днес беше 1979г?
Соца даде на народа електрифициране на цялата държава и най бедния човечец видя какво е електричество в дома си, построи заводи и обществени сгради, построи градове, заводи, кина и читалища във всяко село, асфалтови пътища, язовири и водопроводи, които все още ползваме, организира 8 милиона народ да имат работа и доходи, раздаде жилища /апартаменти/ на над два милиона и половина народ, над 700 000 апартамента, даде на бедния народ достъп до образование и здравеопазване, обикновения народ научи какво е почивка на море и планина. Ако желаеш ще изброявам още.
Трите фалита са били тайни, ако въобще ги е имало обикновения народ не ги е усетил. Колко според теб е 30 тона злато, та това е точно 1,5 кубика, днес да минеш да събереш златните пръстени и гердани на циганките в факултета и столипиново ще събереш 2-3 пъти повече злато. Ти като чуеш 30 тона и ти се струва много за една държава богата на златна руда обаче това е нищо. Днес демокрацията дава много повече злато на американските фирми сами да си го копаят в държавата ни. Да не мислиш че “Дънди пришъс” копае в България вече 18 години за нищо, не можеш да си представиш за 18г колко злато е изнесла само от Челопеч.
Престъпността няма как да я сравним по медийните изяви, глупаво е, но самия факт че всички работеха и имаха доходи води до по ниска дребна престъпност, по малко крадене на кокошки и покъщнина от домове за храна, а както знаем обикновения народ страда най-много от дребните кражби. За доказателство през соца хората не си заключваха жилищата когато са си у дома, днес се заключват.
Не знам каква политика срещу малцинствата е водила БКП, но знам това което виждам. Първо възрастните цигани над 50г, които са минали през социалистическо образование могат да говорят добре български и дори пишат добре, за разлика от 20-30 годишните отгледани от демокрация. Второ вече 30 години демокрация не се е справила с интегрирането им, а за тези 30г те родиха трето поколение, бабите на днешните малки циганчета са родени в демокрацията.

 
  ... горе^

...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: eb6a89eadd
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

19.   Сега към автора Каква е ползата от демокрацията?
Всъщност вие и вашето поколение авторе не бяхте доволни от социализма и искахте капитализъм, и си го получихме. Не бяхте доволни защото социализма не даваше шанс за развитие на обикновения човек, колкото и да работи през соца един човек получаваше наравно с мързеливия си колега заплата, дори и да поработваше нещо на частно и през уикендите и да е натрупал парички, нямаше право да си закупи втори дом или да си купува свободно европейска стока от кореком, е последното ставаше ама с малко чалъми. Човека през соца нямаше право и смисъл да се старае защото оценката за старание в работата беше медал и грамота, а не полезна материална или финансова облага. Работливите се чувстваха недооценени.
Да днешната българска демокрация е по зле от соца, защото днес обикновения народ нито получава облагите на соца /апартамент от жил фонд, нова кола с дотация на 3 пъти по ниска цена и т.н./, но не получава и кой знае каква оценка за труда си. Тоест не получихме това което искахме но и загубихме това което имахме. Очаквахме да оценят труда ни като европейки граждани и вече 30 години все още чакаме.
Да поясня за автомобилите през соца че сигурно ще има незнаещи. Една кола Лада на свободен пазар да си я купиш чисто нова струваше 10000 западно германски марки, курса марка лев беше 1 към 2,28 по курса на БНБ, ако обаче българин се запише да чака в листата за коли на дотирани цени, реда му излизаше след около 10 години за лада, но на цена 7000лв, дано сами можете да сметнете разликата между 10 000 марки и 7 000лв. Разбира се всеки който има желание можеше да си закупи веднага на момента кола без дотация стига да има парите, но това ставаше много рядко, та кой ще плати 22800лв за кола веднага като може да поизчака няколко години и да вземе същата нова за 7 000лв. По корекомите също имаше нови западни коли за продажба, вярно поради ниското търсене на такива скъпи коли имаше само 3-4 модела в залата, колкото да се качиш да ги огледаш и да имало е продажби на западни коли от корекомите, но толкова малко бройки че е било незабележимо за масата народ. Лично имах съсед, който имаше форд сиера през далечната 1983г.
А бананите, ах бананите, истината е че можеше да си купиш банани целогодишно на "показния магазин", но на цена 3лв/кг, а по нова година пускаха банани на дотирани цени по нормалните зеленчукови магазини по 1,20лв/кг и затова се трупаха опашки.

 
  ...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: 403e59c852
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

20.   Винаги в такива теми половината реват за соца, обаче като питам защо след като е бил толкова хубав, правеха масови протести, за да го смъкнат и защо не се задържа, щом е толкова добър строй, смислен отговор не получавам. Обикновено обвиняват Сорос, масони и не знам си какви сили, че нарочно скроили шапка на комунягите.

Защо няма нито една останала комунистическа страна в света освен с цената на диктатура?

И как очаквате едно общество да върви напред, след като всички трябва да са равни и не се поощрява работещия, умния, защото видите ли той трябва да е равен на мързеливия и простия? Защо тогава работиливия да се гърби да носи мързеливия?

Защо си траете, че до ден днешен Източна Германия е по-зле от западна, при положение че едно общество, една държава вече? Защо има толкав фрапираща разлика между Северна Корея и Южна Корея? Само не ми обяснявайте как Северна Корея има стандарта на Южна, обаче видите ли медиите я представят така.

И това, че по време на соца са направени заводи и не знам си какво, е вярно, но заемите за тях още не сме ги изплатили. Ами то и аз мога да изтегля от банката 200 бона и да демонстрирам стандарт и да твърдя колко са добри времената, а после като дойде време да плащам и връщам парите, да твърдя, че времената са станали зле, защото искат да си върна парите. Хубаво сравнявате тогавашния хляб за 15 ст., но тези неща не ги взимате под внимание.

А какво ще кажете на семействата на хората, мъчени в Белене и други лагери само заради това, че са разказали виц или не са искали да си сменят името насилствено? Това пак е измислица, нали?

 
  ...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: cc59d7b596
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

21.   аз добре помня времената на соца. Както в повечето случаи имаше и положителни, и отрицателни страни за хората.
Положителни:
- осигурено съществуване за всички (макар и не особено добро, гарантирано доживот), включително работа
- безплатно здравеопазване (то не че е безплатно, естествено че се заплащаше с данъци и осигуровки, но не се доплащаше нищо).
- ниска престъпност - едно от най-добрите неща в соца. Не че я нямаше, но беше доста ограничена. Да те пребият или оберат беше някакво огромно изключение.
- добро образование - колкото и да го плюят, беше на ниво

Отрицателни:
- дефицитът на всякакви стоки - това за мен беше най-гадното нещо, не толкова че не можеш да псуваш свободно властта. Дефицитът беше за всичко, включително стоки за храна, елементарни прилични дрехи и обувки, да не говорим за битова техника или кола. Чакали сме на опашка примерно за картофи и с дядо ми се правим, че не се познаваме защото дават ограничено количество. Да не споменавам липсата на елементарни неща като превръзки, капачки за буркани и т.н. Ужасно беше...
- не можеш да пътуваш свободно, освен в соц. страните или поне не лесно
- трябва да внимаваш какво и пред кого говориш, иначе санкции от най-различен характер

 
  ... горе^
преди: 5 години, 3 месеца
hash: 57ed467139
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

22.   Здравейте,

Много точни и верни наблюдения, които биха се споделили от повечето хора. Но!...

Първо, в България не е изградена демокрация, защото демокрацията не се подарява, а извоюва, при това всеки ден. В България е установена плутокрация - управление на финансовия елит, който, обаче, за разлика от страните без комунизъм, не е играден за много време и устойчиво, а е на практика произлиза от БКП и ДС - ешелони и фаммилии, които управляват и до сега в страната.

Второ, фалита на цялата икономика е само и единствено заради комунизма, а това, което се случва след това, са бегли и плахи опити за някаква предприемчивост, но без знания и умения, без грижа, без морал и без справедливост, разбира се.

Трето, във връзка с горното, само да поясним, че именно комунизмът унищожи всякакви способности за предприемачество, за разумно поемане на риск, за честен труд, за учене през целие живот, именно комунизмът навлече изключителен страх и двуличие, които днес пречат на свободното сдружаване на хората, а от там - и на свободния и конкурентен бизнес. Изключителният дефицит на стоки и услуги по време на комунизма създаде ''втория начин'' - втори слой на управление и обществен оборот, т.е. на корупцията, при която всичко зависи от връзки, познанства или от слугуване и робуване до гроб.

Мисля, че хората трябва да са много добре наясно, че това, което се случва в последните 30 години, е последица от комунизма. Никаква демокрация не може да бъде винена, защото такава в страната не е установена реално, на практика. Всички знаем за ''фасадната демокрация'' или ''демокрацията на хартия''. А затова сме си виновни всички ние, българите, които носим отровата на комунизма у себе си.

Последно само да кажа - за всеки човек младостта е повод за носталгия или приятни спомени. Разбира се, че един човек на 35 се е чувствал по-добре, отколкото на 65. Годините летят и, за жалост, никой не се подмладява. Не бива да бъркаме спомените за младостта с ползите или недостатъците на обществената система.

За огромно съжаление, комунизмът и последиците от него, особено в духовен план, са в състояние да съсипят и унищожат българската нация... Дано не съм прав в това...

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 2995b3da7d
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

23.   За демокрацията не знам, но ще ви кажа каква е ползата от комунизма и не само за България, а по принцип със следната реална случка.

Един професор по икономика заявил, че никога преди не е късал студент, но наскоро скъсал един цял клас. Този клас настоявал, че социализмът работи и ако бъде приложен никой няма да бъде беден, както и никой няма да бъде богат, голямо равенство.

Професорът казал: "Добре, ще направим един социалистически експеримент. Всички ще получат усреднени оценки - средно аритметично от сбора на всички ви, така че никой няма да бъде скъсан, но и никой няма да бъде отличник.

След първия изпит оценките били изравнени и всички получили петици. Студентите, които учили съвестно били разочаровани, а тези, които не учили били щастливи. Когато наближил вторият изпит, студентите, които учили малко този път учили още по-малко, а тези, които преди учили съвестно решили, че сега това няма особен смисъл и те учили по-малко.
На втория изпит всички получили четворки! Никой не бил щастлив.
След третия изпит всички получили тройки.
Докато се провеждали изпитите, оценките никога повече не се покачили, защото караниците и обвиненията довели до омраза и никой не искал да учи заради другите.
За тяхна изненада на следващия изпит ВСИЧКИ БИЛИ СКЪСАНИ. Тогава професорът им обяснил, че социализмът също се проваля, защото когато наградата е голяма и усилието за постигането й е голямо, а когато правителството отнеме наградата никой няма да опита да я получи. Толкова е просто.

 
  ...

...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: eb6a89eadd
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

24.   №20 Не че нещо но би ли се поровила да провериш датата на първия протест. Ще помогна малко.
"На 3 ноември 1989 г. в София се провежда шествие до Парламента, организирано от „Екогласност“, чиято цел е да се връчи петиция срещу проектите Рила – Места. По-късно то ще бъде наречено „Първият демократичен митинг“. Шествието изглежда без последствия, но на 10 ноември 1989 г. – деня след разрушаването на Берлинската стена – комунистическият лидер на България Тодор Живков е свален от Политбюро."

ТОЕСТ ПРОТЕСТИ ЗА СВАЛЯНЕ НА СОЦИАЛИЗЪМ ИЛИ КОМУНИЗЪМ В България Е НЯМАЛО.
Спри да лъжеш хората, че някога в България е имало масови протести, за да смъкват соца!!!! Митингите които помниш бяха след свалянето, след 10 ноември 1989 г. с цел агитация на хората да гласуват за СДС и др

 
  ... горе^
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 2995b3da7d
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

25.   24, а защо днес има комунизъм само в С. Корея с цената на диктатура, след като всички са били толкова доволни от комунизЪма?

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 3100b97b8e
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

26.   Номер 25, в скандинавските страни в момента има повече комунизъм, отколкото в България в периода 1944-1989.

Дядо Торбалан

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 2995b3da7d
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

28.   26, там може да има социализъм, но комунизъм едва ли. Бъркаш политически с икономически понятия. Комунизъм е това в Северна Корея. Това, че на богатите им се удържат повече данъци и държавата ги инвестира в инфраструктура, здравеопазване и трансферни плащания, не е комунизъм. То даже и социализъм не е, а просто добра социална политика. Там най-малкото има пазарна икономика.

В никоя скандинавска държава няма намеса върху свободаа на словото, не имало и затворени в конц лагери за виц срещу властта или защото не искаш да си смениш името. Едва ли са наказали и някой, защото си е пуснал дълга коса или е носил дънки, или пък е слушал рок.

Живееш в Норвегия, но не правиш разлика между икономически и политически понятия. Дори и да предположим, че е комунизъм там, най-малкото не е от съветски тип, а тук става въпрос точно този тип комунизъм. Изкааза се малко неподготвен тук. Твоята сфера е секса, не е политика и икономика.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 2995b3da7d
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

29.   Комунизмът е много хубав, но има един-единствен недостатък - не може да продължи повече от 50 г. За справка вижте историята на комунизма и експеримента на професора по-горе. Така че колкото и хубав да е до един момент, за 50 г. свършва. В никоя страна не е оцелял комунизма, без да се изроди в диктатура. Демокрацията може да е всякаква, но я е имало още в Древна Гърция и все още я има.

Ако нещо не е оцеляло никъде по света повече от 50 г., е глупаво да спорим дали е по-добро от нещо, което го има от хилядолетия и продължава да оцелява. Когато историята доказва нещо, едва ли някой от сподел.нет може да го опровергае. Друг е въпорса, че това в България не едемокрация.

Така и никой не ми отговори защо ако комунизма е толкова по-хубав от демокрация, не е оцелял повече 50 г. никъде по света, а демокрацията оцелява хиляди години и продължава. Ако беше толкова хубав хората никога нямаше да позволят да им го отнемат. А аз като гледм никой народ в света не иска комунизъм в момента. За демокрация се водят войни, но от 89 г. до сега никой не воюва да се завърне комунизма. Защо аджеба?

Ето простички въпроси:

1 - защо комунизма се е провалил повсеместно за 50 г., а демокрацията оцелява хилядолетия?
2 - защо не съм чул за нито една държава след 89г., която иска пак комунизъм, а само отделни хора, страдащи от носталгия по младините си?
3 - ако щете вижте нивото на развитие на истински демократичните страни с тези от бившия соц блок, разликата е от небето до земята в икономическо отношение. Дори Русия, която иначе тъне в нефт и газ е гола вода. Половината руснаци работят в чужбина, в Америка е пълно с руснаци, но не съм чул дори и за един американец да работи в Русия или бивша соц страна, но обратното е масово. Когато видя швейцарка да гледа стари баби в България, за да свърже двата края, ще повярвам, че комунизма влияе добре на икономиката и стандарта. Последиците от комунзма си ги носим още всички жители на бившия соц блок.

Ако не можете да отговорите смислено на тези въпроси, какъв спор въобще би имал смисъл?

 
  ...

...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 64f845a3cf
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

30.   Удоволствие бе да прочета коментара на 22 - точен, стегнат, премерен анализ. Жалко само, че твърде рядко могат да се прочетат толкова смислени и обосновани постове тук.

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 3100b97b8e
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

31.   Номер 28, представа си нямаш, каква цензура има в норвежките медии. Пример. Преди две години разкриха един от десетте висши психолози, съставящи профили на деза и родители за норвежката служба за закрила на децата, че е педофил. Доказан, признал се и осъден. В норвежките медии новината не излезе, докато BBC преди година не пуснаха манериала Norwegian silent scandal. Дори след това водещите медии, като NRK зъб не обелиха. Говори ми за свобода на словото. Впрочем, преди няколко години в Норвегия отмениха закона за клеветата. Познай защо? Аха, за да се насърчава доносничеството. Много по-съветски тип е, отколкото можеш да предположиш. Мога и да посоча опита за изгонване на полския дипломат преди наколко дена, защото е защитавал правата на поляците в Норвегия. Примери мога да давам до утре. Да, системата тук е идеологическа, просто е неомарскистка.

Дядо Торбалан

 
  ... горе^
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 2995b3da7d
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

32.   31, когато отнемат частната собственост и отменят пазарната икономика, тогава ми говори колко Норвегия е комунистическа от съветски тип. Междувпрочем ти какво търсиш в лошата комунистическа Норвегия?

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: c77ecac7b8
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

33.   №22, на калпавата ракета, космоса й пречи!? Нали 30 години го няма комунизъма, защо все по надълбоко затъваме? Преди СССР ни се бъркал, затова не сме се развивали като запада, сега сме със запада, защо затъваме? Кой си избира тези управляващи, кой подскачаше със сините, какво ни донесоха сините, разпродадоха държавата! Хайде после царя ще ни оправя, човек от запада, печен предприемач, мисията ни!? Да оправи ни, нагушка се и се потопи като подводница, хайде после мачото се появи, пак мисия, видите ли мутрата ще разбие другите мутри, ще ни възвърне спокойствието, и какво стана, мутрата ни стъпи на врата. Кой ги избира всички тези селски тарикати, СССР ни изкомандва да ги избираме? Материала е калпав, даже един глупак отвисоко ни го каза и е прав, с калпав материал-калпава държава, не комунизъма ни е виновен!

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 3100b97b8e
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

34.   32, ключовите отрасли в Норвегия, добив на петрол, банково дело, развъждане на риба и дърводобив, са с водещо държавно участие :). Това, че можеш да имаш някакъв дребен частен бизнес не значи нищо.
Вторият ти въпрос е нагъл и заслужава отговор "не ти влиза в работата", но съм в добро настроение. Сравнително е по-добре, като се вземе предвид цялостната картина. Пък и къде съм казал, че харесвам демокрация? Напротив, считам я за пълна идиотщина.

Дядо Торбалан

 
  ... горе^

...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 2995b3da7d
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

35.   34, не ми "влиза" в работата, защото ако отговориш, ще се влезеш в противоречие с абсурдната теза, която се опитваш да прокараш тук.

Добре, въпреки това приемам отговора ти. Обаче не ми отговори дали в Норвегия е отнета частната собственост, дали е отменена пазарната икономика, дали има наказани за дънки, дълга коса и рок и най-важното дали има затворени в концлагери за отказ от насилствена смяна на име илиразказване на виц. Не ми отговаряй, защото знам, че пак ще отговориш с шикалкавене, че да не влезеш пак в противоречие със себе си. Аз знам отговорите. По-скоро на себе си отговори. Ако можеш да си пречупиш егото, искрено.

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 3100b97b8e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

36.   Номер 35, ако трябва да сме абсолютно точни, в никоя държава, никога не е имало комунизъм. Имало е различни степени на авторитаризъм и тоталитаризъм.

Дали ти влиза в работата, не, не ти влиза. И не защото във въображението ти ще вляза в някакво измислено противоречие, а защото е личен въпрос, без отношение към темата. Човек с добро възпитание не би го задал.

Питаш ме, дали в Норвегия има наказани за дънки и дълги коси. Има по-зле! Преди 60-70 години, когато в България се е наказвало за дълги коси, в Норвегия е било НЕЗАКОННО да се танцува, пее и носят шарени дрехи, по време на църковни празници. Това достатъчно ясен отговор ли е?

А за концлагерите също има какво да се каже. ТВУ-тата в Норвегия са легендарни със своята жестокост. В Ставангер има едно такова, превърнато в музей. Докато петдесетте в България в Белене са изтезавани възрастни хора, по същото време в Норвегия изтезават деца. Гледай King of Devil's Island.

Никой не е влизал в България за разказване на виц. Айде без измислици. Помним. За виц те привикваха на спявка, в най-лощия случай те сурвакаха в милицията.

В Норвегия частната собственост няма нужда да се отнема, защото така или иначе се управлява с монополните цени горивата. А, нещо забавно. В Норвегия продажбата на алкохол е монопол на държавата. Официален. Единствените магазини, от които може да си купиш алкохол по-силен от бира се наричат vinmonopolet и работят до 18.00 часа, без изключения, от понеделник до петък. В събота до 15.00 часа. Те.е ако искаш де си купиш вино или ракия, можеш да го направиш САМО от държавата и то САМО на определени места, САМО в определено време. Е, подобен контрол не е ли комунизъм?! това, че репресиите приемат една или друга форма, не ги прави по-различни.

Дядо Торбалан

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: eb6a89eadd
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

37.   Отговор от №24 до №25
24, а защо днес има комунизъм само в С. Корея с цената на диктатура, след като всички са били толкова доволни от комунизЪма?
Никъде не съм споменал че всички били много доволни, само казах истината, че протести за сваляне в България е нямало!!!!
Също не знам днес в Северна Корея да има комунизъм, официално Северна Корея е демократична република! Има ли избори? Има! отчитат ли се гласовете на хората? Отчитат се! Това че хората гласуват за своя си диктатор си е техен избор, но не са скочили вкупом да стачкуват значи не искат промяна.
Отделно нещата в северна Корея не са както ти си ги представяш, защото реално нямаме почти никаква информация, а всички европейци само предполагаме как стоят нещата според това което ни е дадено от корейското правителство като информация.
Да току що и аз се информирах как и защо нещата в С. Корея са такива каквито са. Оказа се че от 24 милиона население около 2,5 милиона са военнослужещи на държавна заплата. За военни разходи харчат около 6-7 милиарда годишно, което е около 30% от БВП Оказа се че всички мъже навършили 17г възраст отслужват задължителна 10 годишна казарма, тоест винаги има по 5 милиона млади мъже в казармите, а там си им промиват мозъците в национализъм до толкова че те никога през живота си не биха желали да гласуват за различна от управляващата ги партия, затова държавата отчита 100% гласували за една и съща партия.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 2995b3da7d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

38.   "Преди 60-70 години, когато в България се е наказвало за дълги коси, в Норвегия е било НЕЗАКОННО да се танцува"

Аааааа, ти си говорил за преди 60 г. Може, не споря. Аз говорех за сега. ОК, извинявам се, не съм разбрал, че говориш за преди "60-70 години".

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 0ea5a45cbb
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

40.   Хората не работиха и си почиваха през социализма, защото всичко беше държавно, нямаше начин да се забогатее(както сега с частен бизнес или хубава професия) и връзкарството с номенклатурата измести парите. Отделно поколенията след ВСВ не вярваха в системата.

Затова имаше дефицит и фалира икономически цялата система. А и загубихме с това Студената война, така че ще си носим последствията.

Та вече няма връщане тая система която планираше всичко и даваше сигурност и контрол над хората, сега всеки е сам за себе си и може да пробва да печели пари по всякакъв начин и във всяка точка на света.

А въпроса за ползата е безсмислен - трябва да питаш всички 7 милиона българи дали сега им харесва повече от преди(без значение дали са по-богати или не, може да са по-бедни но пак да им харесва повече сега), а това е невъзможно. Държавните статистики нямат значение пред индивида.

В далечно бъдеще автоматизацията, техническият прогрес и нови източници на енгергия заедно да предоставят достатъчно материални условия за да се въведе пак подобна система, само че този път без кръв. В 1917 беше експеримент(успешен благодарение на безпощадният политически гении на Ленин и после и Сталин), но и на комунистите им е харесвало да са на власт де(то това е основното, единици хора само не биха се изкушили от това).

 
  ...

...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 3100b97b8e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

41.   Номер 38, естествено, че ако сравняваме репресивния апарат на България или СССР от преди 70 години, е редно да го сравним с положението в съответната епоха. Все едно да кажеш, че при демокрацията било по-хубаво, защото сега има смартфони, а преди е нямало. В момента репресивният апарат си съществува в Норвегия, просто е по-префинен, но е не по-малко жесток. Именно такъв инструмент за репресии е Barnevernet. Всеки, който не слуша е заплашен, да му вземат децата. Сам прецени, кое е по-страшно, да отидеш в лагер или да ти вземат детето и да го дадат за отглеждане на гей двойка педофили? Става дума не за преди 70 години, а за сега, в момента.

Дядо Торбалан

 
  ... горе^
преди: 5 години, 2 месеца
hash: eb6a89eadd
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

42.   До 38 за СЕГА ли говориш или за преди повече от 40 години?

Да ти съобщя ако не знаеш през 1997 г. църквата на Норвегия се извини официално на лапландците, за дискриминацията и тормоза над тях в предишните десетилетия, а през 1998 се извини и на циганите за кастрирането и гоненията, които се извършват до 70-те години на 20 век.
Норвегия (през 1934 г.), Швеция и Финландия (през 1935 г.) въвеждат закони, които да осигуряват расовата хигиена на населението им. Законът е отменен през 1976 г. От 1935 г. до 1976 г. насилствено са стерилизирани над 60 000 души само на скандинавски полуостров, чиято раса не е "арийска".

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 5e76bd5b7d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

43.   №40, затова ли Китай "умира", защото там е социализъм? Идеята за социализъма е добра, но изпълнителите по места са калпави. А с калпави изпълнители, и демокрацията не вирее, вече 30 години ни го доказват! Значи ползата от демокрацията е нулева, и преди и сега народа мизерства, а бившите привилегировани комунисти, днес станаха олигарси и крадат повече и от предишните чифути! Преди 89 год. поне не се ровеше по кофите за смет, а сега от тях се препитават хора! Преди нямаше наркомани, сега са масово явление, за 5лв. убиват човек, това ли ти е демокрацията?

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 5e76bd5b7d
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

44.   №35, каква по ценна частна собственост за хората са децата? В Норвегия ти ги отнемат, все едно ти вземат велосипеда!? Наскоро даваха как искат да отнемат децата на баща българин(живеещ в Норвегия), защото жената чужденка е осъдена за провинение, а децата ги описали като болни и затова трябвало да му ги отнемат и дадат в приемни семейства. От това, имали по жестоко отнемане на частна собственост? Бащата успява да си доведе децата в България, тук само за година научават български, ходят на детска градина и са се научили да се обслужват сами(да се хранят и обличат), а в Норвегия са ги водили безнадеждно болни и трябвало да се хранят със сонда!? Така, че не ни я хвали тази Норвегия, това, че там има демокрация е лъжа!

 
  ... горе^
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 5359cc0e06
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

45.   Ох, аман от пенсионерска носталгия. Само като видях заглавието на темата и знаех, че го е пуснал някой пенсионер с мисъл за хубавите млади години. Комунизмът и фашизмът са най-гнусните политически идеологии и водят до трайни мозъчни увреждания. На който му харесва подобна система, сега границите са отворени, да ходи в Северна Корея или Куба и да си живее със социалистическата мизерия, дефицита, цензурата, затворените граници и култа към личността.

 
  ...

...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 2995b3da7d
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

46.   Всеки ден севернокорейци рискуват живота си, за да избягат. Когато чуя за дори и един южнокореец да бяга в С. Корея с риск за живота си, ще повярвам, че може и комунизЪма да е по-добър. Когато норвежка дойде в България да гледа стари баби или бере ягоди, за да свърже двата, ще повярвам, че бившия соц блок е по-добър. Дт изкара Норвегия ебахти дупката по-зле от Занзибар - имало цензура, няма частна собственост, частен бизнес и пазарна икономика, взимат ти децата за нищо, затварят те за нищо, но защо ли не съм чул за норвежец бежанец, а само за бежанци и имигранти ВЪВ Норвегия. Да се чудиш как е на първите места по стандарт. Но фантазиите са безплатни.

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 443c1d2eab
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

47.   Хубаво си спорите по темата, само пропускате една много важна подробност - комунистите никога не са сдавали властта. Всички партии от 1989г. до момента са съставени от комунисти. И СДС и ГЕРБ, и останалите по малки. Бойко Борисов е "агент Буда", Петър Стоянов - "агент Виктор". Големият "радетел" на демокрацията Георги Марков е "агент Николай" и т. н. За БСП няма смисъл от коментар, те даже не се и крият. Промяна де факто нямаше и никога не е имало. Единствената разлика е, че комунистите отвориха пазара и границите, но на пазара те си останаха основните играчи, а обикновеното население продължи да им бъде клиент, както и преди. Всеки може да провери на кого са собственост по-известните фирми у нас. Всички до една са на комунисти, деца на комунисти и внуци на комунисти. Затова и у нас дребен и малък бизнес почти няма. Няма, защото ще започне да взема от пая на комунистите, а това не е хубаво. Дори по-малките провинциални фирмички са собственост на дребни номенклатурчици, военни и полицаи. Празно няма. У нас населението може да се раздели условно да 3 групи. Първата е тази на комунистическата върхушка, която управлява страната политически и икономически. Втората е на по-дребните членове на партията, техните деца и внуци. В нея влизат полицаи, военни, държавни служители и др. подобни. Третата е на обикновените хора, които нямат нищо общо с партията и които са роби на първите две групи, т. е. са вечно прецакани. Затова и голяма част от тях се изселиха в чужбина и продължават да го правят. Комунистите имат много добре изградена мрежа и много добре знаят кой е "техен" човек и кой не. Всеки може лесно да го провери на мястото, където работи. Обзалагам се, че без да се замисля може да посочи поне няколко човека на добри длъжности, които се ползват с негласни протекции и стоят над останалите, както като възнаграждение, така и като работа. Казано по-просто - нищо не вършат, а получават двойни и тройни заплати. Такива има във всяка една българска фирма, даже и в доста международни с български мениджмънт. Има ги от най-ниските до най-високите нива. Отделно, всеки може да се позаинтересува какво се случва с полицаи и военни след като се пенсионират. Много просто, по-голямата част от тях се влива в държавните учреждения на разни измислени длъжности, естествено с високи заплати. Останалите отиват по комунистическите фирми и го играят доносници. Ето, това е България в днешно време. Разбира се, една малка част от третата група успява да мине през комунистическата цедка, но не за дълго. Рано или късно машината се задейства и започват старите комунистически номера. Та, страната няма да се оправи. Докато народа си стои вкъщи и гласува за ГЕРБ, БСП и производните им, докато не излезе масово на улицата и не си вземе сам властта, нещата няма да се променят. Ще минат още не 30, а 130 години и България ще продължава да стои на опашката на Европа. Всички сами виждаме как разликата с една Румъния става все по-голяма и по-голяма.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 3100b97b8e
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

48.   Номер 46: но защо ли не съм чул за норвежец бежанец, а само за бежанци и имигранти ВЪВ Норвегия.

ДТ: Не си чул, защото си ограничен. Ето:

https://www.thetimes.co.uk/article/norwegian-mother-gets-asylum-in-poland-m9bzjnt85

Дядо Торбалан

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 90fa9e284c
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

49.   А каква е ползата от комунизма? Да нямаш право на собствено мнение, както и много други забрани. Не съм живял през социализма, роден съм след 1989 и за мен е по-добре демокрация, отколкото комунизъм.

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 2995b3da7d
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

50.   48, ако ми намериш и статия за норвежец, берящ ягоди в България и южнокреец бягащ към КНДР, цена няма да имаш, неограничени приятелю.

49, и аз се чудя кой нормален човек иска да няма право на мнение, часна собственост и възможност за развитие. А, да, хората, които и без това нямат мнение и капацитет, та поне някой да ги носи на гърба си, защото нали трябва да са равни мързеливия и работливия и простия и умния.

 
  ... горе^

...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 093657f654
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

51.   До 33 - да, човешкият материал е доста демотивиран, обезверен, следва лоши примери, няма морал, не търси образование/ учене. Народът се скапва прогресивно още от загубата във Втората балканска война, 1913, но окончателно е смазан със смазването на Горянското движение срещу комунистите през 1950-те години.

След това имаме една еднородна маса от безгласни букви, които са изпълнени със страх и раболепие... Системата на БКП и ДС като октопод обхваща абсолютно всички жизнени сили на обществото, а след 1989 г инфилтрира свои хора навсякъде и във всичко. Политическата власт на комунистите се превръща в икономическа. Най-грозното нещо, което оставя и изключително горчивото чувство на несправедливост у хората в България е, че именно бившите комуняги се опитват да ни учат сега на демокрация и пазарна икономика. Наистина, хората сме толкова зле, че спокойно може да се каже - никой нормален народ не би позволил това...

Отвоюването на демокрацията се оказва много трудно, особено след дълги години на мачкане и обезличаване, вкл. под смъртна заплаха. Искат се изключителни усилия за независима разследваща журналистика, добри икономисти за добри икономически анализи, прогнози и т.н., изключителни юристи за добри закони и пр. Трябва смелост, кураж - не да се вдигат бунтове, а да се отстояват правата на всяко равнище и във всички области. Не за сметка на другия, а в името на правата.

В Бг има жесток дефицит не само на справедливост, ами и на лидерство. Не е вярно, както ни учеха, че народите променят историята, не, личностите и лидерите променят историята. Трябват лидери да поведат страната в нормална, правилна посока, да са отворени за добра интеграция с европейските правила, ценности и т.н. Дано все още е възможно този смазан народ да роди подходящите лидери...

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 33a2e19f5d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

53.   Номер 50: . А, да, хората, които и без това нямат мнение и капацитет, та поне някой да ги носи на гърба си, защото нали трябва да са равни мързеливия и работливия и простия и умния.

ДТ: Без да искаш, привеждаш аргументи, които потвърждават моята теза. В Норвегия е точно така, един бачка, за да могат още трима да си бъркат в носа. Бачкат поляци, руснаци, българи, румънци, а от бъркащите си в носа поне една трета са черни и/или със статут на бежанци. Така, че освен горното, имам е коминтерн, ако знаеш, какво означава. Но страната е богата, ресурсите са много и може да си го позволи. Още Маркс е постулирал, че комунизъм се строи само при изобилие на ресурс.

Дядо Торбалан

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 403e59c852
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

54.   до 34

"къде съм казал, че харесвам демокрация? Напротив, считам я за пълна идиотщина"

Ама ествествено, че е идиотщина. Нали трябва да се бачка. Друго си е да си е на социал в "комунистическа" Норвегия. Щото като гледам какви глупости дрънкаш, едва ли се издържаш от "еротичните" си дрисни.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 2 месеца
hash: eea3188fd6
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

56.   Н. 47 благодаря ти за изнесената истина в днешна България. Ти си трезво мислещ и очите ти са широко отворени. Браво на теб.

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: eea3188fd6
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

57.   Модератори, защо не ми публикувахте коментара към номера: 23, 25, 28, 29, 32, 35, 38, 46, 50, този когото нарекох професор по международни отношения. Прочетете му арогантноста и ЦИНИЗМА в коментар н. 46-шестия ред втората дума. Значи той може да говори цинизми, а аз не мога да му отговоря. Не само това ами той е и един фукльо като старата 62 годишна баба. Прави се, че всичко разбира, а не е така. Но вие си имате златни правила, поддържате арогантността и цинизмите на някои ваши любими посетители. Прилагате голяма цензура без основание. Стига вече.

 
  ...

1-50 от 60
Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker