Проучване на семейна история - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121152)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18513)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Проучване на семейна история
преди: 5 години, 3 месеца, прочетена 923 пъти
Здравейте!

Напоследък със семейството ми се заговорихме по темата и разбрах някои интересни истории за рода ни, та ми се прииска да разуча нещата малко повече. Въпросът е, че си нямам никаква идея откъде да започна. Ако някой от вас се е занимавал с подобни неща, ще се радвам, ако сподели съвети и даде някакви насоки. С няколко думи, повече се знае за страната на баща ми, докато всичко по майчина линия е пълна мъгла.

От баща ми и баба ми и дядо ми по бащина линия знам различни истории. Казвано ми е, че по майчина линия на баща ми някога е имало жена-хайдутин и че един от предшествениците ни се е бил при Шипка и е оцелял, макар и с тежки наранявания. Имена не се помнят или в най-добрия случай - някой прякор или малко име.

По бащина линия на баща ми, семейството се е преселило от Македония някъде в Южна България (може би, ако поразпитам повече, може да ми се каже район или по-точно - името на населеното място) след Междусъюзническата война, а после постепенно е дошло в северната част на България.

Както казах, за страната на майка ми нямам никакви сведения, а и това, с което разполагам, е оскъдно. Повечето ми роднини, които биха могли да знаят повече, вече не са живи и няма как да ги разпитам. Има ли начин от някакви архиви да се проследи семейната история? Има ли шанс да се пазят подобни неща все още и къде мога да търся? Особено когато става въпрос за войни, няма ли някакви списъци с онези, участвали в тях (тъй като съм чувала, че сме имали военни... ). Ще се радвам на всякакви съвети и насоки.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 3 месеца
hash: faa653df88
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   По това което разказваш нищо не можеш да търсиш или откриеш. По принцип има военни архиви, но трябва да знаеш трите имена на твоя роднина военен и да знаеш населеното му място и къде точно и в коя война се е бил. Така да идеш в архива да търсиш имам ли мой роднина военен не става.
Колкото до жените хайдути или пък оцелелите от Шипка доста възрастни послъгват малките си внучета с такива разкази за да изкарат рода си по велик и да вкарат самочувствие във внуците си. Съжалявам.
Все пак боят при Шипка е бил преди 143 години, а жени хайдути много години преди това и ако ти не знаеш и трите имена на твоите прадеди поне 6-7 поколения назад, а тръгнеш да търсиш направо оцелелия на Шипка или жената нямаш никакъв шанс.

 
  ...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: c40518dca5
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   От авторката: За жената-хайдутин не зная, но относно човека, бил се при Шипка, знаем къде е роден, както първо и фамилно име - за бащиното няма кой да се пита. Бил е застрелян в рамото от куршум и с него си е стоял цял живот или нещо от този сорт. Той трябва да ми се пада 3 пъти прадядо. Прадядо ми е имал шанса да го познава като съвсем малък и лично от него ги е чул тези неща, та после ги е разказал на баба ми. Също едни роднини са правили някога родословно дърво, но човекът, който се е занимавал с това, е починал преди 20-тина години и нямам контакти с наследниците му, за да ги помоля да погледна за какво става въпрос, ако въобще го пазят. Иначе успях от баба ми и дядо ми да науча трите имена на техните родители и поне по две на техните баби и дядовци. Една братовчедка на прабаба ми разбрах, че все още е жива и мисля пролетта да отида и нея да разпитам.

 
  ...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: e762657e5e
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Отивам в селото или в градчето от което знаеш, че произхожда родът ти и намираш най-старата църква. В църквите се пазят архиви на всички сватби, кръщенета и погребения. Така поне можеш да разбереш кой на кого е роднина, примерно знаеш името на прадядо си, ама от регистъра ще научиш и как се е казвал баща му. Освен това ще знаеш и датите. Ще знаеш, че прадядо ти е кръстен еди-си-кога и ще можеш да си направиш изводи кога е роден. Доста ровене си е, но ще имаш от къде да започнеш. Освен това поразпитай възрастните си роднини дали пък случайно не са запазили писма, снимки и подобни. От там също може да понаучиш нещичко. Ние с баща ми така научихме доста неща за един наш прапра дядо. Оказа се, че когато сестра му се заженила, тъй като родителите им били починали, той като най-големия брат в семейството трябвало да и даде зестра. И съответно намерихме едно много старо писмо до другия им брат, в което той се разпорежда със семейното имущество. На тази сестра дарявам това, на онази като дойде време да се омъжва ще даря онова и т.н. и така разбрахме имената на всичките му братя и сестри, както и че брат му е живеел в друг град и за това той му е писал да го уведоми за намеренията си. Трогателно беше!

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker