Как да шумоизолирам жилището си? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120674)
 Любов и изневяра (29589)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Как да шумоизолирам жилището си?
преди: 5 години, 2 месеца, прочетена 2430 пъти
След почти 4 месечни ремонти се нанесохме в ново жилище. Всичко добре до тук, но още след първата нощ установихме, че сградата е доста шумна - и повярвайте ми, не става въпрос за съседите. Всичко кънти като в концертна зала, чуват се и най-леките шумове, а преминавайки през няколко стени или коридора даже се усилват. Чудна, но много неприятна за мен работа.
Сградата е от типа ППП - пакето повдигащи плочи, строена е през 86г. мисля. Имам нужда от съвет каква шумоизолация да направя. Четох доста за различни варианти - корк, минерална вата с гипскартон и т. н, но трудно се ориентирам какво е най-подходящо. Проблем е и малкия размер на стаите и ниските тавани, дограмата буквално свършва в тавана и до отваряемата част има само 4 см - една по - масивна конструкция като гиспкартон и вата е почти невъзможна. Корка е вариант, но не съм наясно дали може да се боядисва например, защото като декоративен ефект хич не ми допада.
Стана дълго, но объркването е голямо.
Предварително благодаря за вниманието и съветите ви.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 2 месеца
hash: 3a02a6a3de
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Сега, първо зависи кои звуци искаш да изолираш - тези които възникват в жилището (и "кънти") или тези, които идват отвън през стените?
Първото се казва "акустична оработка", а второто - "звукоизолация".

Това, че помещенията са малки е проблем... хубавата звукоизолация изисква да жертваш поне 10-15 см. пространство около всяка стена... Може да минеш и със 7 (5 минерална вата и един гипсокартон отгоре), но това си е вече компромис.

На тавана, щом имаш само 4 см до крилото на прозореца, освен корк друго не можеш да сложиш. Хубаво е да е няколко слоя, та поне 1 см дебелина да докараш. Да, може да се китва и да се боядиса с латекс отгоре. Но имай предвид, че колкото повече го мажеш и му пълниш порите, толкова повече му убиваш акустичните своиства (но не и звукоизолационните!). Ако го китваш съвсем леко, колкото да хване латекса, си запазва една такава пореста, дупчеста структура по повърхността, което може да мине и за декоративна мазилка...

За да не ти кънти жилището, по стените, пода и тавана трябва да имаш материали, които силно поглъщат звука, като например китеници, губери, акустични пана... Хубавото е, че дори да третираш само едната стена от две успоредни такива, ефектът се получава (понеже звуковите вълни вече не могат да се отразяват ту в едната, ту в другата до безкрайност, и кънтенето се прекратява още в зародиш). Т.е., ако сложиш на пода хубав рошав китеник, не е необходимо да обработваш тавана.
Същият ефект се получава, ако имаш много мебели в стаята, и особено библиотеки и секции, пълни с книги и с дрехи. Не случайно в обществените библиотеки е убийствено тихо...
Ако покрай едната стена пуснеш силно нагънати перденца, това е чудесна акустична обработка.

Голите гипсокартонени стени кънтят отвратително - те са за звука това, което е огледалото за светлината... Ако щракнеш с пръсти между две такива успоредни стени, след това половин секунда чуваш отзвучаване. Сложиш ли върху едната корк обаче, картината рязко се променя. Имай предвид, че коркът изпълнява и двете функции - и взукоизолационна и акустична. Звукоизолационната му обаче е доста ограничена (особено при тънък слой).

За добра звукоизолация се прави лека преградна стена от стоманени профили, успоредна на истинаската такава. В нея се слага 5, 10 или 15 см (един, два или три слоя) минерална вата. Отгоре се затваря с гипсокартон (който може и да е надупчен по определен начин с акустична цел). И най-отгоре лепиш 5-7 мм корк. Това е иделаният вариант.
Ако ватата ти е един слой, слагаш такава с плътност 45-70 кг/м3.
Ако са два слоя: този откъм истинската стена ти е стъклена вата от рода на URSA TWF FONO или ISOVER Akusto с плътност 20-35 кг/м3. Вторият слой ти е същият като при еднослойно.
Ако са три слоя: първите два са като при двуслойното, а третият (който е откъм вътрешността на помещението - още по-плътна вата, от рода на 70-90 кг/м3.

С трислойна изолация ще забравиш, че живееш в жилищен блок и имаш съседи, а ще можеш да вдигаш и доста шумни купони и веселби, без да идва полиция...

За акустиката - използвай силно нагънати перденца и акустични пана, където е възможно. Дори нагънатите перденца на два слоя можеш да ги пуснеш (с двуканален корниз). Където трябва да цепиш сантиметъра на две - корк, колкото се може по-дебел (макар че е скъп и се лепи с гадно лепило, подбно на Прома..). Не забравяй, че (откъм акустика) можеш да обработиш само едната от две успоредни стени (или от двойката под-таван).

Дунапренът общо-взето не върши работа. Има специален акустичен такъв - с отворени пори (така че звукът да прониква и да се разсейва в него), но е слаба ракия.

За под също има разни акустични и изолационни материали, с дебелина до 1 см, които можеш да сложиш под мокета, но малката дебелина е предпоставка и за слаб резултат (колкото и "вълшебен" да е иначе материалът)...

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 0737f64a0c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

2.   Как да звукоизолираш камбана?
минимум 10 см пласт изолация по шесте стени в стаята може и да свърши работа. Да се намали още повече обема на малките стаи.

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 951958582d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Корка е добро решение, но доста скъпичко. Лепи се като тапети, после грунд, шпакловка и боядисване. Дебелина от 5-6 мм е достатъчна.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 20c56d2616
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Аз съм също в такова жилище. Звукоизолирахме с каменна вата и гипсокартон. Прозорците са същите като твоите. Решението беше да оставим ниша с по-тънка изолация, в която да се отваря прозореца. Вратата също изолирахме и стана 10 см дебела, но има ефект. За корка не знам, но каменната вата върши работа. И е негорима.

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 3a02a6a3de
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Отново съм Номер 1.
Вчера пропуснах и сега да добавя: има много нови материали, които могат дота да оптимизират постигането на оптимална изолация и акустика. Имаш например един много хубав, който се казваше Хераклит (гледам сега го именоват CELENIT) - това са дървени стърготини, широки 0,5-2 мм и дълги 15-20 см. пресовани и слепени с малко цимент, и обработени да не горят. Плоскостите са дебели между 1,5 и 2,5 см и са с размери 60х120 см. Доста красиви са за облицовка на стени или таван. Имат отлични акустични и добри звукоизолационни свойства.
Ето тук има снимки - разгледай и галерията: https://www.di-tradebg.com/bg/produktov-katalog/zvukoizolacia-za-steni-i-tavani/panel-ot-darveni-ploskosti-celenit
Най-естетично стоят тези, които има кант отстрани (скосяване под ъгъл 45' по ръбчетата) и ги разминеш на 50% (като тухлен зид). Ето тук можеш да видиш как се получава: http://www.etheraudio.net/wp-content/gallery/etheraudio_atashov_audio_system/dsc_2731_0.jpg

Въобще разгледай сайта на Ди Трейд и особено раздел "Звукоизолация и акустика" с подразделите му. Има интересни предложения.

Ето това примерно ми изглежда един много хубав материал:
https://www.di-tradebg.com/bg/produktov-katalog/zvukoizolacia-za-steni-i-tavani/trisloen-zvukoizolacionen-panel-seria-Rewall-53
Каучуковата мембрана гаси особено добре ниски честоти (бумтене, тътен). Дебелината също е добра - 40 мм. Едва ли е ефективно колкото 10 см каменна вата, но за "икономична" (откъм размер) звукоизолация става. А отгоре ако му удариш и един тънък корк, колкото да пооправиш акустиката - цена няма да има.

Това е подходящо за под ламиниран паркет:
https://www.di-tradebg.com/bg/produktov-katalog/zvukoizolacia-za-podove/zvukoizolacia-za-pod-darveni-nastilki-seria-Sylwood-3

Това - за под мокет:
https://www.di-tradebg.com/bg/produktov-katalog/zvukoizolacii-i-akustika/zvukoizolacia-za-pod-moket-i-sintetichni-nastilki-Sylpro

Ако комбинираш горните две, подът ти ще стане екстра. А ако сложиш отгоре и един рошав мокет, да дооправи акустиката - направо 6.

BTW, ако облицоваш тавана с Celenit 2,5 см, прозорците ти ще могат да се отварят :) Под него (между тавана и него) можеш да налепиш дори от това:
https://www.di-tradebg.com/bg/produktov-katalog/zvukoizolacia-za-steni-i-tavani/zvukoizolacia-za-steni-seria-mustwall
Ще стане още по-добре.

 
  ...


...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: d6cbb80551
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

7.   Успех с ремонта. До тогава в аптеките могат да се намерят по-качествени тапи за уши от мемори пяна, поне да спите спокойно.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker