Ново vs Старо строителство - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121151)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Ново vs Старо строителство
преди: 5 години, 3 месеца, прочетена 1507 пъти
Надявам се да се получи добра дискусия с конструктивни аргументи. Предвид коментарите напоследък за лошото качество на новото строителство и предвид неподдържания цялостен вид на старото строителство, кое от двете е за предпочитане и защо? Изключвате ли категорично опцията за панелно и ЕПК жилище?
Може би брокерите ще споделят впечатленията си за търсенията на пазара и дали има някакво преориентиране сред купувачите след случаите с опарени новодомци закупили апартаментите си "на зелено".
Много моля, модератора да публикува темата. Благодаря на всички, които ще се включат с мнения.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 3 месеца
hash: b1de20d85f
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Панел - никогаш! Много по-кратка експлоатация има и бързо рухва всичко, а през стените се чува все едно живеете всички съседи заедно... Само тухла, само електричество, последен етаж, панорамна гледка, тиха улица, малка кооперация с реална квадратура и НЕ ново строителство!!! Това е топа на топа за мен! В момента търся жилище и се нагледах на всякакви простотии, авторе. Знаеш ли, предлагат 120 кв апартамент, в центъра на града, а накрая се оказва не в центъра и 60 кв след като го измерихме. Нашият апартамент е в центъра на града, старо строителство /2000г/, но според агенциите това било ново. Явно така им е по-изгодно да завишават цените като продават. Стените са плътни, качествени, имаме и едно жилище 2010г., обаче е леш. Като пробия стената за да сложа щори и всичко рухва и се рони. Терасите отлепени, резил тотален!!! Ще гледам да го продавам и с парите от него ще купя малко по-старо и по-качествено. До нас се строи много и имам честта да ги видя - строят некачествено, някакви бункери от по 10 етажа с над 500 апартамента вътре, огромни, гадни, за 1 година няма и лошо строителство, или основата яма с вода и после строи отгоре без да се изкарана хубаво тази вода... накрая пуска обява и пише топ локация с качествено строителство, е да ама не, виждам ги. Едно хубаво жилище намерих, обаче банята леш - няма място за клекало дори. Няма как и да отвориш врата вътре. Точно влизаш и стоиш прав, не мърдаш... ще им се спука балона, банките почват да не дават кредити, пазара се пренасити... ще паднат и цените! Как я мислят тая!!!!

 
  ...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: 701b78c1ec
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Съгласна съм с номер 1. Само панел-никога! А иначе в момента живея с стар апартамент в центъра. Ами... да, локацията е супер, на 5 мин. от НДК, квадратурата също е реална, съседите са симпатични, обаче... сега почват минусите. Сградата е от 40-те години, т. е. непрекъснато има нещо за ремонт. То не беше течащ покрив, то не е проблем с тръбите, то не е слаба ел. инсталация, ами нормално, тогава никой не е мислил за 100001 уреда, които ще имаме вкъщи и съответно има само по 1 контакт в стая. Това се оправя с разклонители, но пък мрежата не е предвидена за толкова много неща и често гърми. А и точно през този период е имало някаква мания да се пести от балкони, та балконът е мини и не практика е неизползваем. А и другата простотия, няма асансьор. Докато си млад и здрав-лесно, ама повечето ми съседи са възрастни хора и доста им е трудно с пазаруването и с качването на торбите по стълбите. Доста пъти, съм качвала торбите на някоя баба. Не, че ми тежи, но не е удобно. Пък и един ден и аз ще остарея... да не говорим, че дори и сега когато съм с много багаж, ами качването му по стълбите до последния етаж си е предизвикателство. Не знам тия хора не са ли помислили и за това? Че освен, че живееш там понякога се налага и да качваш багаж. А за мебелите, не е за разправяне как се качват. Така, че ако имам избор, ще си купя нещо ново на 20-я етаж с панорамна гледка към целия град! За съжаление причините да не го направя са финансови, дори и да продам този апартамент парите пак няма да ми стигнат да осъществя мечтата си, пък и както ти казах има си и плюсове, малка сграда, само 10 апартамента, разбрани съседи, реална квадратура, а и като цяло, понеже сме малко хора, лесно стигаме до решения отнасящите до всички. Преди няколко години събрахме пари помежду си и санирахме цялата сграда, с остатъка направихме ремонт на входа. Та винаги си има и плюс и минус. Моето жилище би било прекрасно за малко по-възрастен човек, ама не много по-възрастен, че както казах няма асансьор, но за млада жена като мен... ами малко не ми отива на стила, но не съм го купувала аз, семейно е, така че няма как да оспоря избора на баща си и се надявам един ден да мога сама да избера къде и в а какъв апартамент искам да живея. А и като стана дума за това, още нещо важно. Гледай да не е свързано с Топлофикация! Че там е страшно! 1/4 от заплатата ми отива само за тази сметка!

 
  ...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: ef98e7e100
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Аз също се присъединявам към 1 и 2. Чисто теоретично погледнато, новото строителство би трябвало да е най-добро, най-сигурно и най-здраво. Реалността у нас обаче е точно обратната! Контрол има само на книга и на практика се строи с най-некачествените материали, дори с такива, които трябва да се бракуват! Да не говорим, че в този бизнес 99.9% от фирмите са собственост на откровени мошеници. Аз лично, качествено ново строителство не съм виждал. То не са течове от дограми, падане на мазилки, стени в които, ако пробваш да забиеш пирон, се отваря дупка колкото да си покажеш главата и т.н. Старото строителство също си има своите кусури, но според мен си е за предпочитане. Относно панела не мога да се изкажа, понеже не съм живял в такъв. Има някои, които са поддържани и чисти, но повечето са в окаяно състояние. Познат на мои приятели си купи ЕПК преди няколко години и разправяше, че е много доволен. Имало си много дебела изолация още при самото строителство. Дали е точно така нямам идея. ЕПК обаче, ако не бъркам са почти винаги огромни блокове на по над 10 етажа с голям брой апартаменти, което е предпоставка за скандали и проблеми.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 65acee79e5
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Номер 1-
би ли споделил защо само електричество, а не ТЕЦ? Не е ли все едно какво ще е, защото токът също не е без пари...

Да попитам и аз- ако има хора с тристаен апартамент в София, на ток и ТЕЦ- колко ви струва топлото на месец?

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: ad54a74b5d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Купихме апартамент в сграда- тухла от 67г. Най-голямата грешка. Асансьорът е според мен опасен, постоянно друса, тресе се и от време на време спира за по няколко дни. Трябва да се съберат пари за основен ремонт, но никой не дава, щото в блока са основно баби и дядовци. Имаме още един апартамент ново строителство, беше по-добре. Нямам търпение да изплатим това жилище и да го продадем, ще си купим ново строителство. Не за друго, ами щото в бг хората не искат да дават един лев за нищо и всичко е на доизживяване.

 
  ...


...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 701b78c1ec
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   До 4. Не съм номер 1, номер 2 съм. Ще ти отговоря защо аз не искам ТЕЦ. Да, токът не е без пари, обаче си знаеш колко си изразходвал и колко плащаш. А с парното е чудо на чудесата! То не са прогнози, то не е на база колко си потребявал миналата зима, то не са сградни инсталации и накрая жив човек не може да ти обясни защо хем стоиш на студено и пестиш, хем сметката ти е 300 лева. Тока поне си знаеш, излизаш от вкъщи-спираш климатика и няма прогнози, няма изравнителни сметки, няма разправии със съседите и т. н.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 1 месец
hash: 0fb8d28cfa
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   На ТЕЦ положението е много зле от доста години, било е хубаво, когато всички във входа са ползвали парно и сметките са се формирали на кубатура; освен всичко изброено от предните коментари, го има и момента, че има хора които не са си плащали от 20 години или се водят с изключено парно и крадат здраво, от техните кражби разбира се не губят нито Топлофикациите нито топлинните счетоводители, просто кражбите се разпределят на редовните платци в блока!
Още повече, че вече хората масово се отказват да ползват услугите на топлофикация и отоплението за ползващите става още по скъпо и неефективно.
И не мислете, че ако си махнете радиаторите няма да плащате, сградната инсталация ще ви се пише и няма отърване от сметките!

 
  ...
преди: 4 години, 1 месец
hash: 8f15d402f7
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Интересна тема, ще има какво да добавя макар и строителството да ме интересува само любителски! Първо не съм сигурен какво хората разбират под "ново" и "старо" строителство. В България 70-80% от сградите са по същество едно строителство - или тухла, или бетон тухла. Масово сградите са ни такива - като се започне от жилищните кооперации и се стигне до къщите на село. Виждал съм и тухлени блокове, в кв. Хаджи Димитър наример. Другото вече е самият проект на сградата какъв е и как е изпълнен. Предполагам, че под това се разбира ново/старо строителство и там идва разликата.

Живея от около 14 години в тухлена кооперация с налят бетон долу около основите и гаражите бетонна носеща колона, която излиза в хола. Сградата е правена малко преди да заживея тук, тоест около 2004-2005, което не знам дали спада към новото или старото строителство, по-скоро новото. Като цяло съм доволен, с някои леки забележки. За пръв път миналото лято правихме по-сериозен ремонт - оправяхме покрив замазахме и боядисахме фасадата където беше започнала да се рони мазилка - най-вече около краищата на балконите. Излезна между 2 и 3 хиляди лева за всички, което мисля, че е ок. Улуците също евентуално са за смяна, защото са пластмасови и вече 15 години започват да не им понасят атмосферните условия.

Сега за панелките - интересувам се от строителство само любителски, но специално за панелките съм чувал противоположни мнения. Едното е ясно - мразени и презирани са. Това, което обаче миналата година научих от човек от УАСГ, който се занимава професионално с това беше, че въпреки всичките им недостатъци - шум, грозота и т.н. панелките реално са най-здравото строителство в България. Направени са от излят железобетон, което по неговите думи "няма мърдане". Когато бетонираш железните мрежи с бетон в конструкция, тя става брутално здрава и надеждна. Това беше тезата на въпросния човек - професионалист на мои твърдения, които съм чувал, че панелките са създадени със 70-80 годишен срок на годност и след това никой не отговаря за тях. И като се има превид, че повечето са строени 70-80те години им "остава" още 30-40 години "живот".

Все още донякъде се придържам към мнението си, че панелките няма да изкарат векове наред и аз лично в панелка бих живял, на последен етаж например, колкото да видя какво е. Но! Под наем. Не бих си купил апартамент в панелка, просто защото отвътре ме човърка някакво недоверие към другарите комунисти и тяхното велико социалистическо строителство.

И за последно да видим сградите от 30-40те години на миналия век(царска България), в която живее една от по-горе коментиращите съфорумки. Наистина правят впечатлението на добре построени сгради. Имам роднини, които живеят в такива и редовно ходя при тях, затова имам преки впечатления. Плюсовете им са няколко. Първо не са много големи - до 5-6 етажа, което ги прави по-лесни като проект и изпълнение. Второ - очевидно са строени с качествени материали, без излишните модерни синтетични и полусинтетични боклуци, хоросани и всякакви гадости. И трето - обикновено са строени близо една до друга, което ги прави добре изолирани откъм ветрове, дъждове, навявания, на които една отделена и голяма сграда непременно ще бъде много по-изложена. Тоест при тези стари сгради в и около центъра атмосферните условия влияят най-вече върху покрива и доста по-малко върху самата сграда.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker