Замисляли ли сте се? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120688)
 Любов и изневяра (29591)
 Секс и интимност (14310)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6439)
 Здраве (9554)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3139)
 Образование (7286)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1731)
 Други (18392)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Замисляли ли сте се?
преди: 5 години, 1 месец, прочетена 2020 пъти
Днес се замислих, че всъщност в училище не се преподават истинските уроци, които ни трябват в живота. Да, хубаво е да можем да смятаме, четем, да учим история, биология, физика. Но не трябва ли също така да учим как да боравим по-добре с парите си, как да сме малко по-емоционалноинтелигентни, как да сме по-морални, по-успешни, как да общуваме по-добре, как да сме по-щастливи, по-осъзнати. Ето тук например има толкова много теми за хора с грешна ценностна система, с неумение да общуват с другия пол и с останалите като цяло, с неумение да бъдат щастливи и т.н.

Според мен последните неща биха били много по-полезни, особено ако са поднесени по креативен и подходящ начин, отколкото някои безсмислени предмети, които няма да изброявам. Да не говорим, че сегашния начин на поднасяне е остарял и безинтересен и по-скоро отблъсква учениците, вместо да породи любопитството им.

Дали това се прави съвсем целенасочено или просто е от лошо управление на образователната система, не знам.

За протокола отдавна не съм ученик, не съм и учител, просто си разсъждавам.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 1 месец
hash: da88399ee5
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Добро утро.

ж31

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: 4fcd146be1
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Това не са ли неща, които в семейството ти трябва да те научат?
Истината е че на много от родителите не им се занимава и казват че учителите и възпитателите трябва да свършат всичко това. От друга страна учителите взимат около 460-600 лв. чисто и работят като за толкова.

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: f4f57f3e83
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Определено съм се замисляла. Като ученичка ми се искаше учителите да говорят с нас по различен начин, да взимат предвид нашите индивидуалности и да работят с тях. После завърших и в университета животът ми се обърна на 180 градуса, мисленето ми много се промени. Тези хора са учители, тяхната работа е да променят мисленето ни в посока на определена наука. Те, като педагози, нямат право да ни натрапват тяхното мнение за живот, политика, религия. Осъзнавам, че дори да им се иска да преподават по друг начин, те често нямат тази свобода. В училищата се следват наредби, правила и се работи с налични материали. Донякъде вярвам, че зависи и от класа. Учителите често са по-строги с малките, за да има дисциплина в часовете им.
Истината е, че в 12 клас отношението на повечето учители се промени много. Те си позволяваха да вмъкнат по някоя дума за нещата от живота. Проявяваха голямо разбиране към нашите бъдещи цели и често ни мотивираха или успокояваха. Това беше годината, в която имах чувството, че опознавам учителите като личности извън училище. Имахме една госпожа по философия, която започна да работи в нашето училище когато аз бях в 12 клас. И до днес тя ми е идол. Още в първия ни час с нея, тя ни сподели, че е наясно, че е пропуснала предишните години и е трудно да си свикнем. Искаше да знае как нейната колежка ни е преподавала. Реши, че изпитванията ще минават по-леко и ще наподобяват обикновени диалози. В тези часове научих страшно много. Когато някой изкаже мнение, тя веднага се сеща за философ, който е развивал подобни идеи. Запомних имена, цитати, разни понятия. Тя задаваше темите, които бяха по плана изработен в министерството. Беше опознала всеки един от нас, знаеше как мислим, в какво вярваме, какви са мечтите ни. Накрая на годината всеки си имаше любим философ, всеки можеше да развие теза и антитеза върху тема. Дори и класът ни много се сплотяваше в нейните часове, защото често се оформяха 2 лагера в зависимост от мнението ни. Тази жена ни научи да се изслушваме, да приемаме различията си, да вярваме в нашата собствена преценка, но да не я налагаме. Не съм сигурна, че всичко това щеше да се приеме хубаво от по-високопоставени лица. Обаче предметът ѝ го позволяваше донякъде. Сама е споделяла, че часовете ѝ с 9-ти клас минават по-различно и с тях е малко по-строга и изискваща. Би било хубаво, ако има повече като нея, но аз не мога да се оплача от преподавателите, които имах в гимназията.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 1 месец
hash: 9fe3545f40
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Не знам на колко години си, за да правиш тия "открития". Но образователната система е създадена да генерира образована и покорна работна ръка. Нищо повече... Работа на родителите е да направят от децата си наистина хора. Повечето обаче не общуват с децата си, и смятат, че тяхната работа се изчерпва с раждането и физическото им оцеляване.

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: 6291b13141
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   2, да, така е. Наистина предимно в семейството трябва да се учат, но все пак родителите не са вещи във всичките тези области и според мен би било по-ефективно това да се преподава от специалисти в училище. То нали затова математика, физика се учат в училище, за да ги преподават специалисти, а не родителите, които няма как да са на ясно с всички предмети.

 
  ...


...
преди: 5 години, 1 месец
hash: 8f87f12ade
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Това се учи у дома и навън с приятели. Проблемът на училището са многото предмети. Чувала съм, че в гимназиите в Германия всеки решава каква професия иска и учи предмети които му трябват. Ако иска да е лекар ще учи биология и химия. Ако иска да е инженер ще учи физика и математика. И тн. Всичките предмети само пълнят главата с глупости.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 1 месец
hash: d9b0d6e1bc
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   То хубаво разсъждаваш, но защо не си се сетил, че за изграждането на даден човек се грижи не само обществото, което е осигурило училища, а и родителите са длъжни да се грижат за изграждането на човек от детето си, задълженията на родителите не са само финансови, а и всички онези които си изброил. Защо искате да прехвърлите всички задължения на училището? Ако училището поеме и изброените от теб задължения, ще се намерят хора да поискат от обществото /образованието/ да научават децата да ходят, да говорят, да си връзват обувките...... след това ще дойде момент да се запитат Защо ли децата като се родят се дават за отглеждане на родителите, след като държавата ще поема всички задължения за изграждането им като човеци, не е нужен родител направо да ги взима държавата да ги обучава на всичко.
Драги ми авторе обучението на боравене с пари е задължение на родителите, както и разбирането за морала и начина на общуване, и разбирането за успех и щастие и т.н. Защото ако дадем и тези задължения на училището бъдещото поколение хора ще станат съвсем еднакви, различни ни правят точно обученията на различните ни родители, а в различността е красотата и успеха на обществото.
Точно защото аз и вие сме отгледани от различни родители разбираме по различен начин успеха и щастието, различно се стараем и имаме различно мислене за щастие и различни интереси.
Голяма грешка е да се иска от образованието да учи децата на тези неща, защото примерно щастието ще се представи на учениците по един и същи начин, те през целия си живот ще разбират щастието малко или много по обяснения им от учителя начин. Дано разбираш че примерно циганин е научен от родителите си да разбира щастието с малко ядене пиене и високо пуснат кючек за него това е достатъчно за да е щастлив и въобще не му дреме че къщата му незаконна че децата му боси, повечето от хората ще се чувстват нещастни ако имат само за днес за ядене, научени са от родителите си че трябва да се мисли за утре за в бъдеще, друг човек отгледан от други родители разбира щастието си като известен тв водещ или спортист, трети е щастлив ако изобрети нещо, ти вероятно разбираш щастието по различен начин тази разлика идва от различното обучение от родителите.
Мога да ти дам и пример в Гърция религията е дадена на образованието имат задължителни часове по религия в училище и резултата е 98% от населението са православни християни и ходят всяка неделя на църква. Нямам нищо против християнството, само ти давам пример как действа нещо, което е дадено на образованието. Нима искаш да дойде ден 98% от българските граждани да разбират щастието или успеха по един и същи начин?

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: 6291b13141
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   7, интересна теза, но по-добре еднакви, отколкото 90% да са цигани, курви и изгубени.

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: c9c5a25244
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Учителят ни по биология на това ни учеше.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 1 месец
hash: a3fa39304f
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   И аз съм мислил по тая тема.
Децата не знаят за какво им се преподават тея предмети. Биология, Физика, Химия и т.н. Обаче им ги преподават - трябвало да знаят какво бил казал Питагор...

Децата си нямат напредстава какви искат да станат по професия, пък ги затормозяват с ония химически задачи - COH2 NaCL = NaCOH2Cl ... примерно...

И като завършиш даскало и почнеш работа - нещата не са толкова розови, колкото ти ги представят. Престижна била тая професия, престижна била оная професия... Много им е лесно на даскалите да говорят такива неща, но според мен точно учителите не знаят какво е в живота и колко е трудно. Говоря за тези учители които, от даскало, отишли във ВУЗ и завършили и пак се върнали в даскало - вече като преподаватели.

Само преподават едни уроци, пишат оценки, правят тестове и изпити и подготвят учениците за по-горните класове. Но не ги подготвят за живота.

Вместо да говорят и хвалят тая и оная професия, трябва да има часове в които да се говори по тая тема с различните професии. Да канят различни хора – таксиметрови шофьори, готвачи, медицински сестри и т.н. и те от своя страна да запознават децата с плюсовете, и най-вече с минусите на съответната професия. За да могат децата да помислят добре, преди да се ориентират към каквато и да е професия.

Че само промиват мозъците с тея кулинарни канали и мастър шефове по телевизията и хората си мислят че е големия престиж да си по професия готвач... аз съм такъв и за това давам с това пример и предупреждавам.. :)

А-Б-В

 
  ...

...
преди: 5 години, 1 месец
hash: 62d3418569
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

14.   "Това се учи у дома и навън с приятели. "
Да, нека да оставим нещата на случайността! Какво ли ще научи дете, кеото се учи от приятелите си от някой краен квартал, където престъпността е ужасно висока? Фигурно пързаляне?

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: e008fb5648
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Училището има много други цели, освен да те научи да смяташ, пишеш и четеш. Неслучайно има предмети като домашен бит или там, както му промениха името, където учениците се научават на някои неща от ежедневието. Или пък разбират дали имат интерес към тази дисциплина.
Неслучайно се преподават изкуства като изобразително и музика, има хуманитарни науки като психология и етика, където се казват доста ценни неща за живота и човека. но те се научават истински, когато се сблъскаш с тях. Не е достатъчно само да ги четеш и да ти се говори.
Нали книгите и учебниците са писани от хора с опит, които се преполага, че знаят какво преподават и изказват с писанията си. Няма да намесвам проблема с гледните точки, нито вечния въпрос с достоверността на учебниците.
Училището ни дава възможност да открием нещо, което ни е интересно, за да се ориентираме към реализация.
А колкото до проповядване на ценности, начинът да си ги създадем е само един-да живеем. Ако в училище започнат да преподават как трябва да живеем по шаблон, учениците ще се бунтуват много повече.
Как да си изградиш живота и ценностната система, става с трупане на опит. Не само с четене на книги.
Освен това училището е ценно с това, че създава условия за общуване и намиране на приятели. Това също е важен момент от изграждането на личността.
Сега се разработват нови методи на обучение по различните предмети и има учители с нови идеи. Така че системата се коригира в зависимост от тенденциите. Всичко се модернизира, учителите разчитат много повече на интернет и технологиите. Също както и учениците.
Вярно, има и лоша страна- че се разглезват, понеже всичко им е на един клик разстояние. Но пък от друга страна така има възможности да свършат много повече задачи, вместо да търсят информация, която не се намира навсякъде.
Това, което формира нашето възпитание, е всичко, което ни се случва в семейната среда, училищната, приятелската и изобщо, житейската.
Училището е само един аспект от живота, който винаги ще има значение.
Но е наивно да се мисли, че може да ти преподаде всичко важно за теб. А още по-наивно е изказването, че не те учи на нищо важно за живота. Поне според мен е така.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 1 месец
hash: dd0fe1ad88
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

16.   Категорично съм против мнението на номер 7 и ще кажа защо. Мнозинството от родителите нямат нито нужното образование, нито знания как да възпитават децата си, а даже самите те не са възпитани. Как такива хора ще възпитават децата си? Единствената вероятност е децата им да се отврятят от тях и това да допренесе за тяхното самовъзпитание. А това, че всички щели да станат еднакви е някакъв виц. Живеем в едно общество и има общовалидни ценности, за които трябва специален предмет в училище, за да се учат децата как да се живее и комуникира по-добре с други хора. Какъв е проблемът, ако всички са свестни? Ще стане скучно ли? Моите надблюдения са, че скучно става само на простите хора, за които излизаннето от скуката се изразява във вършене на ниско интелигентни дейности.

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: d9b0d6e1bc
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

17.   До №16 от №7 Благодаря за мнението ви, обаче вие говорите за възпитание, а не за учебните предмети предложени от автора, плюс това сигурно още нямате деца и въобще не сте наясно, че възпитанието на дете започва от родилното отделение, и няма как в училище с преподаване пред цели класове да му промениш вече придобитите лоши навици в добри.
Тъй като се занимавам с темата знам че примерно обучението на боравене с пари започва още щом едно дете започне да съставя първите си изречения. Още преди да е навършило 2 годинки детето вече знае че за да има бонбони мама трябва да ги плати с пари, а това показва, че детето знае за какво служат парите. Да направим обучение в училище за боравене с пари няма да има смисъл защото ще е твърде КЪСНО. Когато то 7 години е било свидетел че мама като има пари ги похарчва веднага в мола до стотинка, след това няма как да го научиш как да харчи собствените си пари то ще прави като майка си. Пиши в гугъл "боравене с пари" и виж мненията на майки и психолози кога, как и на какво се обучават децата.
Точно както с парите така стои и въпросът с общовалидните ценности за които говорите №16. Имам информация от училищен преподавател, че децата на 7г идват с вече заучени маниери и фрази, вече запознати и възприели поведението на родители и близки и всяка вечер наново стават свидетели на държанието и ценностите на роднините. Лошото поведение няма как да го промениш с преподаване на урок. Точно заради това за лошо възпитан човек хората казват "липсват му първите 7"
Боравенето с пари, ценностите, морала, дори това как да сме щастливи съответно по успешни се възпитава преди да си навършил 7г. Всяка мъдра майка знае че едно дете ще бъде успешно ако е щастливо. Но няма как да учебен час по "общоприети ценности" да промени деца които първо вече имат свои възприети от родителите ценности и второ всяка вечер наново им се предлага държанието на родителите.
За да постигнем желанието ви всички да бъдат свестни трябва да ги отделим от родителите още от родилното и да им предоставим свестни денонощни преподаватели да ги отглеждат.

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: 4befa7e3a1
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

18.   Винаги съм си го мислил това.
Учениците са непотготвени. Как да потготвиш автобиография, как да се облечеш, как да се държиш на интервю. От родителите и квартала не се научава това. Как да управляваш парите си и да инвестираш. Как да се храниш эдравословно, кои храни какви витамини и елементи съдържат, какви са последствията от вредните храни и с какви болести са свърэани. Как да общуваш, да работиш в отбор, да мислиш раэлично, да тършиш решения. Все неща, с които ще си по-потготвен эа живота.
От формулите по математика, биология, химия не помня нищто
, също така и от Илиада.

 
  ... горе^

...
преди: 5 години, 1 месец
hash: d9b0d6e1bc
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

21.   До №18 всъщност всичко искано от теб се преподава в училище, но повечето ученици са запомнили и разбрали толкова колкото ти са запомнила от Илиада.
Още в 5 клас по БЕЛ се учи как да подготвиш автобиография, а в 9 клас урок №15 в учебника по Български език е озаглавен Автобиография (CV) познай защо.
Почти всички училища имат униформа с цел да научат учениците какво е да си прилежно облечен.
Учителите 12 години се опитват да научат децата как да се държат.
Това с парите вече казах че е късно и невъзможно, пък и знанието за инвестиции си е отделна професия.
Всичко за хранене здраве и т. н. се учи в училище, като започнем от Човека и природата в 5 клас с урок 59 "Нашата храна" и стигнем до 68 " Жизнени процеси при човека" и в по горните класове се допълва с по няколко урока.
Сама се сети кога учителя те е учил да общуваш, да работиш в екип, да търсиш решения за всички тези неща има уроци в училище.
Ако ти №18 не знаеш всичко това, значи не си си учила уроците в училище.

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: 389766e3c3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

22.   21, огледай се и виж, че половината мнения в тази тема са твои. Май доста лично приемаш нещата. А и звучиш като Тереза Мей по време на пресконференция - back my deal ..or you will die :)

Относно 'това с парите' изобщо не си схванала какво имат в предвид хората. И горещо им препоръчвам да не ти обясняват.

Освен това преди ЧЕ се поставя запетайка. Такива като теб нямат право на абсолютно никакви пропуски, нали знаеш :)


номер1

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: d9b0d6e1bc
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

23.   До №22 огледах се и от 22 коментара 3 са мои, дали това прави половината..... може би ти толкова си се научила да смяташ в училище. И щом проблема ти е моята липсваща някъде запетая, а нямаш аргументи с които да обориш тезата ми, то всеки може да си направи извод, че просто си плюеш, ей така за да разнообразиш жалкия си скучен ден.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker