Имате ли милост към бедните хора? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121120)
 Любов и изневяра (29688)
 Секс и интимност (14354)
 Тинейджърски (21889)
 Семейство (6466)
 Здраве (9593)
 Спорт и красота (4696)
 На работното място (3174)
 Образование (7299)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18505)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Имате ли милост към бедните хора?
преди: 5 години, 2 месеца, прочетена 2714 пъти
Питам този въпрос, тъй като виждам много просяци по улиците, които изнемогват и нямат хляб и вода и нямат парички за една баничка, и много богати, високомерни, надути хора, отказват да им дадат да дават пари на бездомниците... Хайде, не става дума за някакви милиони и милиарди да им давате, ама поне 1 левче за закуска да им дадете, колкото да не изнемогват и да не гладуват до утрешния ден, пък повечето са такива стиснати, безсърдечни гадове, където 1 стотинка не биха ти дали, камо ли 1 левче, и нямат представа тези хора как преживяват на улицата, мръзнат по студа, хайде имайте малко повече съчувствие, бе хора, бъдете малко по състрадателни, ами ако вие бяхте на тяхно място
? !? Как щяхте да реагурате, ако поискате просто 50 ст за хляб, и те просто ви се изплюят в лицето? Имам чувството, че България е най-силната и лакома държава в света.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 2 месеца
hash: d5e7750b83
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

1.   Моля те...

Прекалено малко от тези просяци са хора в безизходица. Има хора, които не харесват 200 лев на ден. Шарлатаните са прекалено много. От просия се правят хубави пари. Даби и в малките градове не харесват под 50 лева на ден. На хубавите места, някой не харесват и 250 лев на ден. Преди години знаех абсолютни рекордьори, който им се е случвало, да кешират над 2000 лева на ден.

А толкова искаш д а помогнеш, приюти без домен и му се опитай, да се грижиш за него, докато си стъпи на краката.

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 78bfaa9e00
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Аз съм давал, но явно ти не знаеш какво правят повечето от тези хора. Дават ги за алкохол и цигари или се отчитат на някой.

И това не е един път, това е буквално всеки ден.

Има една фондация "Да Дариш Живот", големи измамници са те, прекараха ме веднъж, но повече никога.

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 9cd4ea892d
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

3.   Ще дам на когото аз избера и преценя. Все пак мафията с просяците по улицата също е голяма. Беден човек няма да ти се навре в лицето и да проси! . Всякакви са ми искали левче две и повечето са отявлени мошеници, които лесно разпознавам. Ще ме прощаваш, ама преди да пишеш глупости, погледни и другата страна на нещата!

 
  ... горе^
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 3b009b54c7
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Беден съм справям се някак с моите 1000лв доходи, не плюя по просяци, но съм и от тези безсърдечните, не бих дал пари на просяк. Ще питаш защо защото изборът да са такива е техен, те са направили такива рискови избори в живота си за да стигнат до там. А най-често изборите им са били свързани с алчност и/или безразличие към свои роднини за да го изоставят и да не му подадат ръка, за циганите защо не ги съжалявам да не говорим.
Надявам се да не стигна да съм на тяхно място, обаче и да обеднея до толкова, ще търся да работя а не да прося. Дори и бездомник може да работи на автомивка, да си изкара 20 лв днес, Могат да се заемат да бъдат полезни с нещо на обществото така че да си изкарват за подслон и хляб, защото реално подслона и хляба не са толкова скъпи че да е невъзможно.

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: c8d5e9da77
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

5.   Милост за кучета и котки за боклуци няма милост. ВСИЧКИ Тези които описваш са скапани боклуци

 
  ...


...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 955a73b463
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

6.   Ооо изнемогвали горките, нямало къде да спят, нямало какво да ядат. Пълни глупости. Тези хора са пълни отрепки, наркомани и пияници, които вместо да се вземат в ръце и да започнат работа, за да се издържат, тръгнали да ми просят. Мислиш ли, че ако им дадеш един лев, те ще си купят баничка, пълни глупости. Ще си купят алкохол, цигари или наркотици, но никога баничка. Веднъж, минавайки покрай една жена, която просеше, с обичайните реплики, дай како едно левче за хляб. Реших да си направя експеримент, наблизо имаше магазин. Казах и, елате с мен ще ви купя хляб, каквото ви е необходимо. Тя ме изгледа лошо и си тръгна. И после говори за горките изнемощели хора. Няма как да стане да ги съжаля. та дори и да умират от "глад".

 
  ... горе^
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 31840ded87
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Говориш пълни глупости, поредният човек, който иска да изкара българите зли и калпави. Никога не съм виждала някой да реагира по подобен начин, обикновено доста хора дават пари на бедните. Също така, е всеизвестно, че просията е доста доходоносен бизнес. Особено при циганките с малки деца и инвалидите - сутринта ги карат на "работното място", вечер си ги прибират. Деца също се използват. На такива не трябва да се дава нито стотинка. Да не говорим за пияниците, наркоманите и тези, които се боядисват с червена боя и лъжат, че са ранени, за да им дадеш 2 лева и да ходели в Пирогов. Реално всичко отива за пиячка и наркотици. 100 пъти съм се карала с такива долни същества. Хората им научиха номерата и вече не им се връзват. Жалко, че заради подобни, страдат и истински нуждаещите се.
Съветвам те да се отрезвиш малко и да погледнеш реалността в очите, а не да сееш обиди и да вириш нос, видиш ли, какви сме гадни и жестоки. Мисленето ти е банално и говори за липса на всякакъв опит.

Изключение са някои просещи пенсионери и тези, които продават цветя, зеленчуци и т.н., което пак си е почти просия. На тях е добре да се помага.

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: ebee3b585d
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

8.   Виждала съм много просяци да влизат в магазин и да си купуват алкохол. Затова не им давам пари, а им предлагам да отидем до магазин/закусвалня и да им купя нещо за ядене. Понякога сама им взимам закуска и им я нося. Доста са ми отказвали, дори са ме псували. Има и други, които наистина са имали нужда от храна и напитка и те реагират по съвсем различен начин от първите.
Не знам, може и да не съм доверчив или добър човек, но купувайки им храна съм сигурна, че парите ми са отишли за да нахранят някого, а не за алкохол.

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 22e1aa7472
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

9.   Когато даряваш пари на някой на улицата, не можеш да си сигурен дали този човек, наистина е беден и в нужда, или просто това му е "работата".

Вместо да се разхождаш и да даваш левчета на просяците, по-добре дари някаква прилична сума на благотворителна организация с добра репутация. По този начин ще си сигурен, че парите ти ще бъдат използвани качествено, и че наистина ще отидат за купуването на храна или лекарства за човек в нужда, а не за някой просяк дето уж иска пари за храна, а после отива да си купува алкохол и цигари.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 1455aa3c71
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

10.   Личното ми мнение и не без основание е, че почти всички просяци са просто част от организиран бизнес. Затова аз на просяк почти никога не давам пари, защото тези пари ще отидат при някой фамилен барон.

Иначе на наистина нуждаещи се хора (не от алкохол и цигари) бих помогнал с радост и съм помагал макар и с не чак толкова големи суми, но според възможностите си. То и аз не съм особено богат, но когато имам, давам.

Веднага давам два примера. Веднъж една баба пред аптека ми вика, че не и стигали 50 ст. за лекарството, понеже било поскъпнало, а пенсията и свършила вече. Всички знаем, че пенсионерите ни са наистина бедни и макар че се усъмних, си казах, че ако ме е излъгала, това си е неин грях и и дадох. След 15 мин се връщам от мястото, където бях тръгнал и гледам същата баба на същото място със същите думи иска на други хора 50 ст. и те и дават. И на мен ми стана адски тъпо, че злоупотребиха с моята милост. Да проявиш милост и да помогнеш макар и с нещо дребно е нещо толкова красиво и свято, всички говорят как трябва да сме по-добри, вкл. и в Библията, а тя да злоупотреби с нещо толкова свято. Стана ми тъпо наистина.

Другият случай - тогава бях ученик, на врата почука една циганка с малко дете. Вика ми, че нямали какво да ядат. Аз се смилих, обаче нямах пари в себе си, тъй като родителите ми даваха само за закуска и и казах да изчака. Отидох до кухнята взех някакви продукти от хладилника, нали нямали какво да ядат и вече доволен, че съм помогнал и ги нося на врата, а тя ме изгледа с такова недоумение и видимо разочаравание, че съжалих, че въобще съм искал да помогна. Очевидно очакваше кеш жената. За лепило ли, за какво не знам. Е, как да помагаш на такива?

 
  ...

...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: cdf9f84874
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

11.   Познавам един, дето проси. После изчезна някъде. След известно време го срещам, каза ми, че сменил района на просията, понеже в стария съвсем не вървяло - повече от 50 лв на ден не можел да изкара. Пък ти им давай на такива, ха-ха!

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 15a97186ab
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Веднъж един ми искаше пари. Естествено, не му дадох. Седна близо до мен и малко след това му звъннаха. Е, познай какъв беше телефонът - iPhone.

Давай им ти пари... като най-добър и съвестен човек. Пък те нека си те лъжат. Просяците сами са си го избрали. Ако ти нямаше пари, щеше ли да просиш? Или щеше да работиш някъде?

Съчувствие имам само към животните. И те мръзнат по студа. И те са гладни. Тях ще нахраня, просяците - не.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 657fe697b7
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

13.   Давам само на възрастни жени. Да не говорим, че те повечето дори не просят, а се опитват да продават цветя. Видно е, че са ги откъснали от собствените си саксии, но са прекалено горди за да просят.
И ще ти кажа защо вече не давам на другите. Тук ще споделя само 2 случки.
Прибирам се от пазар и до мен се приближава циганче на около 10. "Како, гладен съм! Дай пари за баничкаааа!", бяхме точно до баничарницата, та му предложих вместо пари, да му купя баничка. Изгледа ме презрително, напсува ме и си тръгна. На другия ден го видях да пуши. Е, за какво да му давам пари? За цигари?
Втори случай. Със съпруга ми се прибираме вечер от някъде. До нас се приближава просяк, българин на около 45. Той наистина се съгласи да му купим сандвич, но докато идем до там се заговорихме и започна да ни обяснява как е безработен и за това проси. Случи се така, че във фирмата на мъжа ми търсеха работници и предложихме на просяка на другия ден да дойде и да види дали няма да го вземат на работа. Не се появи, нито на другия ден, нито на следващия. Няколко дни по-късно пак беше на същия ъгъл и просеше. Е?! Здрав прав мъж, ама просто така му е по-лесно! И от къде на къде да давам на такъв пари при положение, че той отказва да работи! Аз да не съм и...тка да се трепя по 10 часа и после да си давам парите на разни такива? Нито беше болен, нито сакат, нито стар, нито нищо. Мъж в разцвета на силите си.
Ето за това не давам пари. Съжалявам, но изкарвам парите си с труд и не мога да си позволя да ги давам на търтеи или за цигарите на някакво 10 годишно.
Съдете ме, ако искате. Обаче просто вече не вярвам на разни "гладни", "сакати", които по чудо спират да са сакати в края на деня, или на хора, които с парите които съм им дала отиват да се напият.

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: f79cafdfd3
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

14.   Преди години имаше разследване и в предаването "БТВ репортерите" видях, че камерата снима една старица в инвалидна количка, която спря пред един вход, старицата си стана от количката, отвори вратата на входа, а репортерката я попита "Защо мамите хората така?"-никакъв отговор! От този момент разбрах, че просяците са организиран бизнес, който е мафиотски! От религиозните предавания, тъй като сега сме в пости, призовават миряните да дават милостиня на просяците! Но това е вече история, защото както казаха по-горе, миряните им научиха номерата и не дават никаква милостиня вече! Щом и храна не искат, вече ти светва червената крушка, и разбираш, че всичко е измама! А тук, който иска, нека да чете-нещата са малко относителни, но хората са прави, че това си е мафиотски бизнес! Четете:https://m.bg-mamma.com/index.php?topic=134461;all

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 1593d6d011
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

15.   От автора: Ето, че пак го изкарахте "доходоносен бизнес" просенето. Ами за вас всички ли, които просят на улицата са "бизнесмени"? ! Ами за сакатите и за безкраките, за инвалидите, които седят директно на земята пред минувачите със превръзки на краката, и тях ли ще ги обвините в "мошеничество"? При тях някаква лъжа има ли, някакво мошеничество има ли? Вярно е, че има много хора, които профукват изпросените си пари за алкохол и цигари, но не всички са такива! Не трябва да обобщаване и да слагате под общ знаменател всички хора, само защото някои хора са ви направили такова впечатление, не е честно!

 
  ... горе^

...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 1455aa3c71
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

16.   15< ми те точно сакатите са най-ценни за бизнеса. Аз бях гледал едно предаване за един без крака и без ръце, предлагали са му апартамент и пари, за да го вземат в Италия и да проси за тях. Обаче човека им отказва, защото смята, че не това е начина. Имаше си един трабант и си го беше приспособил с някакви ръчки и не знам какво и можеше да го кара криво-ляво с израстъците на ръцете си. Жена му му помагаше, a той караше с трабанта зеленчуци и ги продаваше на пазара и така си изкарваше някой лев човека.

Евала, шапка му свалям!

А иначе лично познавам един, който наистина е глухоням, в зората на демокрацията отиде в Гърция, там проси, после започна да уржда познати глохунеми там и да им събира процент, на края си купи няколко апартамента в Гърция и България и поръчково БМВ, да не ти казвам в какви ресторанти се хранеше и на какви почивки ходеше и това само от бизнес с просия.

Така че това че наистина са сакатаи съвсем не онзачава, че не е измама. Даже още по-зле, защото на тези хора им дават жълти стотинки от изпросеното, а лъвския пай отива за организатора. Така не помагаш на хората кой знае колко, колкото на престъпността.

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: f1700755dc
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

17.   То си личи кои баби просят от нямане и кои просят по схема...
На нямащият човек и баничка да му купиш се радва, докато схемджията те замерва с нея и ти вика "Простак!"...
Така че не на нас тия.. Нито е работа на отделния човек да се грижи за просяците! За целта си има държавни организации, закони и социални служби, чиято работа е да го правят, те съществуват за това, и се финансират от нашите данъци, чрез държавния бюджет, ако не знаеш.

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: a9eba95ee5
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

18.   Давам само на мъртвите по гробищата и то само на Задушница. Живите винаги имат избор и на тях милостиня не се полага.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 1593d6d011
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

19.   От автора: Добре, бе, номер 14, бабичката станала, ама тя имала крака, нали? ! А за тези, които НЯМАТ крака и са инвалиди и седят направо на земята, за тях какво оправдание ще измислиш, че са мафиотски бизнес, а? За тези хора, които нямат крака и не могат да се придвижват и са безръки, за тях какво оправдание ще измислиш, че са от мафиотска организация? Казах ви, всичко опира до човек, не всички хора са мафиоти и не всички са от организацията на Сорос, която иска да ви ограби данъците, каква параноя ви е обхванала?

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 1593d6d011
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

20.   Очудвам се кой ли слага петички на всички коментари против просяците, пък само на моя коментар е дал единичка? ! Май някой се опитва да се прави на интересен и да си слага сам петички на коментарите, за да манипулира общественото мнение, а? ! Това доказва твърдението ми колко лакоми и алчни хора има в тази държава. От автора

 
  ...

...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: f6fc6ead3d
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

21.   Да, милосърдието и прошката са в основата на християнството. Ето какво се казва в Светите Писания по този случай: "А кога дойде Син Човеческий в славата Си, и всички свети Ангели с Него, тогава ще седне на престола на славата Си, и ще се съберат пред Него всички народи; и ще отдели едни от други, както пастир отлъчва овци от кози; и ще постави овците от дясната Си страна, а козите - от лявата.
Тогава Царят ще каже на ония, които са от дясната Му страна: дойдете вие, благословените на Отца Ми, наследете царството, приготвено вам от създание мира; защото гладен бях, и Ми дадохте да ям; жаден бях, и Ме напоихте; странник бях, и Ме прибрахте; гол бях, и Ме облякохте; болен бях, и Ме посетихте; в тъмница бях, и Ме споходихте. Тогава праведниците ще Му отговорят и кажат: Господи, кога Те видяхме гладен, и нахранихме, или жаден, и напоихме? Кога Те видяхме странник, и прибрахме, или гол, и облякохме? Кога Те видяхме болен, или в тъмница, и Те споходихме? А Царят ще им отговори и каже: истина ви казвам: доколкото сте сторили това на едного от тия Мои най-малки братя, Мене сте го сторили. Тогава ще каже и на ония, които са от лява страна: идете от Мене, проклети, в огън вечний, приготвен за дявола и неговите ангели; защото гладен бях, и не Ми дадохте да ям; жаден бях, и не Ме напоихте; странник бях, и не Ме прибрахте; гол бях, и не Ме облякохте; болен и в тъмница, и не Ме споходихте. Тогава и те ще Му отговорят и кажат: Господи, кога Те видяхме гладен, или жаден, или странник, или гол, или болен, или в тъмница, и не Ти послужихме? Тогава ще им отговори и каже: истина ви казвам: доколкото не сте сторили това на едного от тия най-малките, и Мене не сте го сторили. И тия ще отидат във вечна мъка, а праведниците - в живот вечен."

 
  ... горе^
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 6c7ae57d26
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

22.   Пробвай не левче да им дадеш, а да ги нахраниш. Ще се изненадаш.

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: a1f4294144
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

23.   Хахахахаха

Номер 1 изби рибата с коментара... Айде без такива изхвърляния

Драги ми Номер 1, те какво са ти казвали и каква е реалността има огромна разлика. За да не им харесват 2000лв на ден означава, че във всеки един момент всеки трябва да им хвърля банкнота от 10лв... Което реално няма как да стане. Ако пък са на момнети - трябва всяка една секунда някой да хвърля монета. А както може би сте забелязали просяците на стоят по цели 8-10 часа на просия. Стоят по 2-3-4 часа,стават и си тръгват.

Не се гаврете с тези хора и не ги гледайте с насмешка. На всеки може да се случи това.

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 58b3b15cbc
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

24.   Веднъж имах среща в мола и на влизане забелязах възрастен пълен чичко да бута празна инвалидна количка, имаше завивка на нея. След 15 минути, когато си пиех кафето до прозореца и си зяпах града и хората... какво да видя. Чичото седнал в количката до светофара и наметнал крачетата с одеалцето. Наистина повечето от тях са ментета, и когато видиш някой по-възрастен и особено от български произход, ти се ще да му помогнеш и то не само с левче, но се чудиш при коя нагла утрепка ще отидат тея пари. Другото лошо, е че наистина повечето от тях ги дават за алкохол, цигари и наркотици. Жалко и страшно е, че тези в нужда също ги подминават заради "бизнесмените".

 
  ... горе^
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 6bf69a39dc
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

25.   Тая тема или е провокация или авторът/ката е много глупава и лесно се подвежда по "бедните нещасни просяци". Предполагам, че по нагоре някой друг ще обясни за да не се повтарям ...

 
  ...

...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: a1ac50d5e2
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

26.   Виж сега.. проблемът е, че повечето хора не дават именно защото това са организирани групи, които просят, и после парите отиват не за тях, а за мошеника, за който работят.. Затова и аз рядко давам.

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 1455aa3c71
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

27.   20, авторе, много си наивен. Хората не ти дават единички, защото безсърдечни. Достатъчно ясно са ти обяснили 20 души, че това в 90% от случаите е измама, дори когато говорим за хора без крака, защото те работят за някой. Да, имат нужда, да, нямат крака, но по-голямата част от изпросеното НЕ отива за тях, а за някой нагъл мошеник. Има си достатъчно журналистически разследвания и може да се види.

Значи никой фамилен бос няма да позволи на обикновен просяк да си проси за него си на доходносна територия. От какъв зор да му подарява пари ей така? Ще иска да му се отчита. Те териториите за просене са си разпределени, не е ей така, някой да си седне, да се наметне с одеялце и да си виси с протегнатa ръка. Многo си наивен.

И тук въобще не става въпрос, че хората са безсърдечни, а че не искат да се злоупотребява с тяхното милосърдие. И това изобщо ен означава, че въобще не дават милостиня, а че не дават на такива класически просяци.

Аз примерно давам, но не давам ей така на улицата, а давам на хора, които знам, че имат нужда и горе-долу ги познавам. Познавам сираци, вдовици, пенсионерки със 160 лв пенсии, бедни хора и т.н. Но те не просят по улиците. Те се мъчат да си изкарват някой лев колкото им стигат силите. Как да дам на някой просяк, като вероятността тези пари да се отчетат или изпият е 90%? Грешно разбираш хората, а не че ти даваме единички, защото сме бахти гадните хора.

2-3 пъти се опитах да ти обясня, ти не разбираш, по-ясно от това не мога. Ако и сега не си ме разбрал, вече нищо не мога да направя. Мисли си, че всички хора са лоши и се озлобявай. Но това, че не искаш да злоупотребяват с твоята милост, не те прави лош.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 1593d6d011
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

28.   От автора до 27- Изобщо не съм наивен, напълно разбрах какво се опитваш да ми кажеш, наистина има такива престъпни организации, които ползват обикновени хора от улицата, за да печелят на техен гръб, но не всички са такива и трябва да се научите да ги разпознавате, преди да съдите. Аз съм давал на момче българче 1. 50 лв за закуска и го причаках зад един ъгъл, за да видя дали наистина ще си купи закуска и то си купи! Така, че ви казах да не слагате под един знаменател всички просяци и да ги мислите за някакви работници на престъпни групировки, всичко си опира до човек!

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 1455aa3c71
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

29.   28, и аз това ти обясних - че не ми се занимава да "причаквам" да видя дали ще си купи баничка, нито искам да има дори и минимален риск, че няма да ги изпие или отчете, затова давам не на просяци, а на хора, които поне малко ги познавам и знам, че са в нужда. Защото просяка може и да не е гладен сега и да си купи баничката след 2 часа, аз не мога да го чакам два часа. А и да си я купи, пак не е гаранция, че не работи за мошеник. Нали пак огладнява човека. Може преди мен да е взел от 50 човека и да ги е отчел и точно с моите пари да е решил да хапне. Не е за мен това дебнене, чудене, следене и преценяване. Искам просто да си дам милостинята на някого, за когото знам, че няма да злоупотреби, сиреч не на просяк, а на човек, който знам, че е в нужда, но въпреки това няма да проси, а ще се бори колкото може с живота.

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 15a97186ab
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

30.   УЧУДВАМ се на неграмотността и наивността ти, авторе...

 
  ... горе^

...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: e1fa2933c5
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

31.   До 28

А за това, че ако простиш, ама не си от техните и ке ти чупят кухат глави, що не пишеш?

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 69db0d8284
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

32.   Близо до работата ми има един просяк. В 18ч. си изкарва модерния телефон и си свирука и пее... ай сектир! Само на една стара баба помогнах и тя не моли за пари, просто седеше свита на тротоара. Дадох и пари!
Също така една баба влезна в офиса на работа и искаше пари за лекарства, че не и стигат. Исках да ида с нея в аптеката да и ги купя, но тя се скара с мен че иска парите, а не да и ги купя.. смятайте!!!

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: aad41470da
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

33.   Случвало се е да дам някакви стотинки, левче. Рядко, но съм давал, не ми свиди, все пак не са почти никакви пари. Но по ответната реакция от страна на "просяка" съм оставал с впечатление, че не е толкова нуждаещ се. А и от коментарите в тази и други сходни теми човек придобива мнение за просяците.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 154e0bc283
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

34.   Не знам защо все от мен искат, а не от някой богаташ? Почнаха вече и 5 лева да искат.

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: f79eda6dbc
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

35.   Ами не давам, докато живеех в България учех и работех в един хотел на рецепция и 5 апартамента чистех и гледах по улицата млади хора, които могат да работят и дори леко се ядосвах... Работа има особенно за неквалифицирана работна ръка.
Хората с увреждания, които просят получават м-у 500 и 1000лв. пенсия. За тях има и доста спортни програми от които могат да спечелят доста пари, но трябва да тренират всекидневно и да участват в състезания.
Давала съм на една жена с дете, не беше ромка и плачеше,
че не и достигат пари да си плати детската на детето. Не мисля, че се правеше инак щях да я засека и друг ден, винаги минавах през едно и също място.
Пък 2 ромчета на пазара до стадион Раковски ми искаха пари, защото били гладни и аз им казах че мога да им купя от закуските каквото си изберат, но не мога да им дам кеш и те ме напсуваха. :D
А пък на един дето търсеше нещо за ядене му предложих 4 опоковани смакита които си бях купила за следващите 2 дни и той ми отговори, че такива боклуци не яде.
Аз предлагам на автора да направи експеримент с опакована храна, често не я искат.

Бих дала с удоволствие пари на някой, който свири хубаво на музикален инстромент, така оценявам трудът му.
В Германия не е по-различно, бездомните хора хапват азиатско или картофки цена м-у 4 и 8 евро, работещите си носят сандвичи себестойността на които е под 50 евро цента. Когато не работиш и не се бориш не оценяваш стойността на парите.

 
  ...

...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 21c9d539bc
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

36.   Може да звучи цинично, но според мен едно от най-лошите неща, които можем да причиним на човек, е да му даваме на готово. Един здрав прав човек да проси не е нормално. Работа има. Когато някой се научи да получава, без да дава, съпротивителните му сили закърняват. А ако е на зор, намира решение. Човек сам носи отговорност за живота си.
Давам единствено на възрастни хора. И то пак се замислям - и аз имам баба, с малка учителска пенсия, но не проси. На деца купувам храна понякога. Пари не им давам, понеже родителите им ги прибират често. Веднъж един млад мъж ми просеше за лекарства, каза че е инвалид. Заведох го в аптеката, купихме лекарството, но пари в брой не му дадох. Дано да се оправи.
Моля се, ако някога изпадна в подобно положение, да не ми дават пари, а работа.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 2 месеца
hash: a1f4294144
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

37.   Както днес им се присмивате - утре въртелешката наречена живот може да качи и вас на този пангар. Ситуациите, в които можеш да останеш без жилище са безкрайно много. Така че не подценявайте тези хора.

Е като някой изкарва от просия 100лв на ден какъв ви е проблема на вас? Убиват ли, крадат ли, мамят ли някого? НЕ! Просто стоят и просят милостиня. Която вие не сте длъжни да давате, но ако го направите, живота утре може да ви върне същата енергия под формата на нещо друго положително. Това да дадеш на просяк 50ст-1 левче не е нещо лошо. Вие сте направили добро от ваша гледна точка и ако той си купи алкохол - си е за негова сметка.

На мен от сърцето няма да ми се отделят трудно 1 лев. Аз знам, че съм ги дал за добро.

Логиката на хората по-горе, че тези просяци били изкаравли по 100лв на ден или пък по 2000... е супер абсурдна. Е добре кой е измамил? Кой е убил, за да ги вземе? Е и? Какво като вади 2000лв? Какъв ви е проблема.

Големи г****и сте! Изливате злоба за няма нищо.

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: aec680bc98
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

38.   Много от тях дават парите си за алкохол, ама и много от тях са прецакани от роднини и държавата. През годините съм си говорил с някои от бездомните, имаше двама инженери от тях. На клошар 1 историята беше следната - умират майка му и баща му, не можел да плати на сестра си апартаментаи тя го осъдила, но той отказал да играе по правилата й.. веднъж се прибрал и намерил вратата разбита, всичко му било откраднато и подозренията падали върху сестра му. Нататък нямам спомен, Обаче в крайна сметка остава без жилище и рови по кофите да търси пици, дюнери и други хранителни отпадъци. Беше казал, че заради другите бездомноци не му дават пари и го подминават коравосърдечно. Клошар 2 беше прецакан от Топлофикация и задължения към банки. Общото между двамата е завършените Технически специалности. Попадал съм и на жена учителка на ученици от първи до четвърти клас през 80-те, превърнала се в бездомна алкохоличка към 90-те. Повечето бездомници имат драматични истории. Мисля, че системата печели от това хората да се озлобяват срещу тях и да твърдят, че сами с а си виновник за положението.

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 439a1ee171
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

40.   А какво да правя, ако някой просяк на улицата се възползва от това, че съм ученик, и започне да ходи подир мен и след множество неуспешни опити ме хване за китката агресивно и се опитва да направи каквото и да е само за да получи пари?? Да го ударя ли? Все пак е по- голям и следователно по- силен от мен.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 2 месеца
hash: f79cafdfd3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

41.   Аз съм номер 14! Ето още една тема от този сайт: http://spodeli.net/3/story-25847.html

 
  ...

...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 1593d6d011
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

42.   От автора -ахаа, 35, значи имаш проблем с това да дадеш пари на просяк, защото те е страх да не ги изхарчел за наркотици и алкохол, ама иначе си готова да дадеш на някой, дето свирел на музикален инструмент? !? Ами тоя музикален инструмент той откъде е имал пари да си го купи, не разсъждаваш ли с мозъка си, ако изобщо имаш мозък? ! Тия хора, дето свирят на музикални инструменти на улицата, точно те са най -големите мошеници и измамници!!! Ако имаха толкова голяма нужда от пари, откъде са имали толкова пари за музикален инструмент? Нали знаеш, че една китара струва поне 1000-1200 лв, а за едно пиано да не говорим- над 20000 лв, а е невъзможно да са ограбили музикален магазин, без да си платят? Аз виждам много такива разположени пиана и хора, които свирят на китара, флейта, гайда, тромпет, дудук и какво ли още не по центъра на Витошка, и на тях наистина не им давам пари, защото си личи, че са мошеници, дрехите им лъскави, маркови, поведението им е високомерно, надуто и си личи, че са поставени лица, даже някои са професионални музиканти, които и по телевизията са ги давали, ама се правят мръсните гадове, за да припечелят допълнително пари! А вие псувате и фулите бедните, нещастни хорица, които наистина са изпаднали в бедствено положение, носят дрипи, а не скъпи, маркови дрехи, болни са и умират на улицата като кучета, ето за това ме е яд!!

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: c6fea85f63
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

43.   42, ти малоумен ли си? Не ти ли хрумна, че тези музиканти обичат музиката и искат да я покажат на улицата? Така те придават изкуство на улиците ни.. Ако всички мислят като теб, улиците ни ще са сиви и скучни. Скрий се просто

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker