Човек,който вярва във вселената - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121157)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Човек,който вярва във вселената
преди: 5 години, 2 месеца, прочетена 2297 пъти
Здравейте.
Винаги съм се смятал за атеист, но от известно време осъзнавам, че може би това не е правилното наречие за мен. Защото атеистите не вярват в абсолютно нищо, а аз вярвам единствено във вселената и нейните закони. Не знам дали ще ме разберете. Например няколко от законите на вселената са, че животът се контролира от мислите ни; ще получиш повече, ако си благодарен за това, което вече имаш; всяко нещо се случва с причина; единственият, който контролира живота си си ти самия;
Говоря за такива неща. Склонен съм да вярвам в тези неща, защото аз лично съм ги изпробвал и наистина действат. Това ме различава от религиозните хора с плоска вяра. Въпросът ми е как се нарича човек, който вярва във вселената и нейните закони? Защото не мисля, че съм атеист, след като вярвам във вселената.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 2 месеца
hash: 40817c5a1f
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Абе има си някаква сила и е без значение дали вярваш в нея и как ще я наречеш - Бог, вселена, закони. Все тая. Това ми прилича на спора между християни и мюсюлмани - едните казват, че няма Аллах, а има Господ, другите, че има Аллах, пък няма Господ; че тези, които не вярвали в Аллах, а вярвали в Господ, са неверници и т.н. Всичко това е глупаво, защото всъщност става въпрос за едно и също, казано с различни думи и пречупена през индивидуалната призма на всеки. Така че е без значение как ще се наречеш.

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: fdc1d4782d
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Вярваш, че ти контролираш нещата в толкова многофакторен свят, голямата част от които фактори зависят от всичко друго, но не и от нас. За човек с не плоска вяра, доста плоско мнение. Представям си ако беше с плоска вяра, господин малък Бог :Д.

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 001fe8897d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Това според мен се нарича Ню Еидж вяра. Моят съвет е - "изпитвайте нещата 99 пъти", беше казал един български философ.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 2 месеца
hash: d9f31da4e2
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   По това, което описваш, би трябвало да си пантеист. За атеистите грешиш - те вярват, че няма бог. Агностиците са тези, които не вярват в нищо - ако за нещо няма докзателства, не твърдят убедено, като вярващите или атеистите, а осъзнават, че не знаят, и само предполагат, но не вярват.
Обикновено благодарните хора не иска много и е почти сигурно, че ще получат каквото искат, освен ако не са тотални мързели или няма кой да им дава. За контрола вече ти казаха - не живееш изолирано от обществото и околната среда, а и не си бог - можеш да контролираш само част от живота си. Ти също оказваш някакво влияние на околните и околната среда.

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 594a3d26dc
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Глупаво е да се вярва в каквото и да е! Религиите са измислени идеологии, сътворени от мошеници, които искат да манипулират по наивните и така да живеят на техен гръб. За мене, всички религии са секти, които създават раздорите по земята. Че вселена съществува всичко го виждат, но как е създадена никой не знае, няма и да научим, всичко е догадки без доказателства! А това, че си мислиш, че животът ти зависи само от тебе, е полезна самозаблуда, която ти действа като автотрениг, един вид самовнушение, от което черпиш сили. Иначе човека си е частица от живият свят на земята и е напълно зависима от околният живот. Иначе животът щеше да е вечен!

 
  ...


...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: d67281d214
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   това ми прилича на будизъм.. или хиндуизъм.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 2016ceae7b
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   :) на ти цитати
https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100796/catid,68/id,5963/view,article/

Бога или Господа... идеята, че има някой господар, който е над нас дава спокойствие на хората, предотвратява депресии, маниакален страх от смъртта и други разни. Човекът е единственото живо, което може да изрази недоволство от това което е и да прехвърли някаква измислена вина или заслуга на Бог. Може би това е проклятието на разума, да си мислим какво би било ако бях по-висок, по красив, без диоптър, ако семейството ми беше живо по-дълго и т.н. - неща за които търсим някой отговорен. И хоп - Бог.

Ето нещо реално: Религиите са убили повече хора, от която и да е наука.

10 s

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: fdc1d4782d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Номер 1, има спор между християни и мюсюлмани, но той няма нищо общо с това което описа :). Тезата на мюсюлманите е, че Иисус не е Бог, а пророк, защото според тях Бог не може да има деца, така пише в книгата им(друг е въпроса, дали е правилно, "Бог не може", при нас сатана не може), същевременно аллах има 3 дъщери. Аллах означава Господ на арабски език, така че подобен спор никой не би водил. В исляма Иисус Христос не е бил убит и разпнат, а само така е "оприличено" от аллах, противоречие с Евангелието. Същевременно, понеже признават Иисус за пророк, пише при тях, че който не вярва и спазва Евангелието е неверник. Тоест дори според самите тях, ние сме правите. Мосаб Хасан Юсеф - син на шейха на Хамас, казва(има интервютата му в Ютюб) вече сменил религията си, че исляма е най-голямата лъжа в историята, премесена с истини от Библията. Не може да сравняваш хора, които вярват, че трябва са обичат враговете си, с тези които вярват, че трябва да се борят за надмощие над неверниците. Или ставаш мюсюлманин, или плащаш джизие(данък) или те убиват. Едните чакат да видят своя Бог, другите "70 девици не пипнати ни от човек, ни от джин". Е това е когато порното се превърна в рай за някой....
Просто пояснение, Бог е един, но и книгата предсказала всичко важно станало в света е една(предсказала не само в края на времето). Та Бог е един, но пътищата очевидно са различни и слава Богу очевидно е кой със сигурност не е правилен.

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 9f6acf344c
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   "Аз контролирам живота си" не е толкова просто за разбиране, но е вярно. Тези, които казаха, че не е също са прави. Истината не е само една. Животът е съвкупност от много неща, Вселената е дяволски сложна за разгадаване или поне дяволски сложен е пътят, който трябва да се извърви, за да се стигне до момента, в който напълно да контролираме живота си. Колкото до теб, трудно е да се каже какъв си като определение, но мислитети са насочени към езотериката. За някои тя е наука, за други начин на живот. Обединява в себе си мистика, окултизъм, философия, психология, религия и...

 
  ... горе^
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 180fed06ec
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   А от къде знаеш за тези вселенски закони?

 
  ...

...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: fdc1d4782d
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Номер 7, не религиите, има 4 главни и още няколко хиляди секти излизащи от тях. Убиеца е невежеството в твърде голям брой хора, включително и занимаващи се с религия.

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 4502220cf1
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   Номер 3 е прав. Това се води Ню Ейдж движение, но не е религия доколкото знам. То се уповава на идеята, че човек може да създава реалност с мислите си, че трябва да се усъвършенства и да забрави границите, за да стигне "космическото съзнание". Да, свързано е със законите на Вселената, защото те са вид инструмент за стигане до това самосъзнание и светоусещане. Донякъде това движение е свързано и с пантеизмът- отъждествяване на Бог с природата. Тоест, Бог няма лице, той няма име, той не е човек, тук говорим за това, че той е всичко, а не, че е навсякъде около нас. Всичко е Бог и всеки е Бог, един вид. Ще го обясня така- Бог не е някой от конкретна религия, а е повече невидима сила, която се крие във всичко около нас. Защо го казвам? Защото според това движение, ти също си един малък Бог, което мисля, че е и твоето разбиране за света. Автоматично, според християнската религия, ти си малко или много грешник.
Така че, аз също съм на мнението, че ти клониш към пантеист. Или ню ейдж човек. Нещо такова.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 2016ceae7b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   към 12. Религиите произхождат от невежеството. А основното, което ме спира да любопитсвам в дълбочина е презумпцията "или си с нас или си против нас (отиваш в ада)" Всъщност в Будизма май го няма това.

10 s

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 1746c7c3e9
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   Атеист е някой, който отрича съществуването на Бог или богове, доста фундаментална различно от някой, който не вярва в нищо.

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: fdc1d4782d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   Номер 14, няма такова нещо, или си с нас :Д или поне не в такъв смисъл. Но единствено твое решение е в каква сфера да си и в какво да вярваш.

 
  ... горе^

...
преди: 5 години, 1 месец
hash: 2fa5e54163
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

17.   До автора. Четейки това, което си написал стигам до заключение, че ти си много млад човек, а вероятно и ниско образован. Всеки който е учил физика и астрономия знае какво е вселена-космос. Дори и неграмотните хора от селата преди 100,150 години са вярвали в това което са виждали на небето вечер при безоблачно време, но вероятно не са знаели, че се казва вселена-космос. Това, че ти вярваш във вселената-космоса не те прави по- прогледнал от тях.
Да твърдиш, че атеистите не вярват в абсолютно нищо е голямо твое заблуждение, затова се и чудя какво ти е образованието. Почти всички модерни учени-материалисти са атеисти защото това са учили в университета. От тях има много ограничени хора. Като казах почти всички учени, искам да кажа, че една малка част от тях вярват и са доказали, че има космически разум и този разум е БОГ. БОГ е интелигентният дизайнер на всичко във вселената-космоса. Но да стигнеш до такова разбиране трябва много,много книги да си прочел не от кой да е, а от хора оставили името си в аналите на науката. Дори Нютон е бил религиозен (не по библейски), Айнщайн също е вярвал в БОГА на философа Спиноза. Гръцкият философ Плато също е вярвал в БОГ. Мога да изброя още, но не виждам смисъл. Но мога да кажа, че някои от съвременните учени са абсолютни глупци, като например Ричард Докинс и дори Стефен Хокинг. Докинс е написал книгата БОГ ЗАБЛУДАТА и ако я четеш ще разбереш невежеството му. А Хокинг, бащата на черните дупки, първо доказа, че каквото влезе в черната дупка, нищо вече не може да излезе от там. После пък доказа, че има излъчване от черната дупка. Сам си противоречи. И най-странното той казва, че вселената е произлязла от голямата експлозия и от една малка частица като протона. И този Хокинг е световно известен учен. Прочетете последната му книга издадена след смъртта му "КРАТКИ ОТГОВОРИ НА ГОЛЕМИТЕ ВЪПРОСИ" и ще се уверите.

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: 1746c7c3e9
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

18.   "А Хокинг, бащата на черните дупки, първо доказа, че каквото влезе в черната дупка, нищо вече не може да излезе от там. После пък доказа, че има излъчване от черната дупка. Сам си противоречи."

Отец Нафарфорий говори за т.нар. Hawking radiation. Малката уловка е, че тя не излиза от черната дупка, защото никога не е влизала там първоначално. Това е квантов ефект, който се наблюдава в близост до хоризонта на събитията на сингулярността, когато за определени двойки частици едната от двете прекрачи хоризонта. Тази, която не е попаднала в обсега на сингулярността, тя е "свободна" и може да се рее в пространството под формата на радиация. Тъй като една сингулярност (черна дупка) може да притежава внушителни размери, тези случаи с радиация на Хоукинг зачестяват покрай нея, което води до излъчването на въпросната. Тоест, никакво противоречие няма.

Хоукинг е стигнал до този извод, когато е комбинирал концепции от Общата теория на отностителността и Квантовата механика. Това включва немалко познания по физика и математика, както и доста труд. За сравнение, Нафарфорий по-горе е чел няколко книжки, не може и 3 дроби да събере, но е достатъчно прост и арогантен, за да коментира снизходително над чужди постижения.

Авторе, дали вярваш в Бог или не, това мене искрено не ме интересува. Можеш да си пълен атеист и да си качествен човек. Можеш и да си религиозен содомит, който с кеф показва "знанията" си на другите. Няма значение в крайна сметка. И да съществува, и да не, това не са въпроси, които смъртните решават.

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: 19bf809000
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

19.   Да се знае, че Хокинг развива теории, които трябва тепърва да се проверяват и нищо не е доказал.

А за Бог идеята е, че това е нещо неразбираемо. Т.е. всичко, което науката успее да обясни някак, престава да е Бог и Божия сила. С развитието на науката, единствената причина за вяра в Бог ще остане страхът от смъртта и необяснимото нищо, което следва после.

10 s

 
  ... горе^
преди: 5 години, 1 месец
hash: 2fa5e54163
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

20.   Номер 18, това което цитираш в началото на твоя коментар го казах аз в моя коментар 17, но аз не съм автора. Не зная дали ме бъркаш с него.
Също не зная кой е този Отец Нафарфорий и представ си нямам какво той говори за Хокинг радиацията. Но както споменах в коментара си Н.17 книгата на Хокинг: "BRIEF ANSWERS TO THE BIG QUESTIONS" излезе миналата 2018 година след смъртта му. Доколкото усещам от твоя коментар ти разбираш английски и бих ти препоръчал да купиш тази книга и да я прочетеш много внимателно. Аз имам няколко негови книги и в една от тях той противоречи на уравнението Е=мс2 на Айнщайн като казва, че при увеличаване на скоростта близка до тази на светлината масата ще нарасне, а Айнщайн казва, че масата ще намалее, както се вижда от горната формула. Ако Хокинг е прав тогава Айнщайн е грешен. Ти какво мислиш? Дай някакъв отговор ако нямаш нищо против.

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: 2016ceae7b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

21.   Мога аз да ти дам отговор. Ето какво е ДОПУСНАЛ Айнщайн, не е доказал а допуснал. Много теории са доказвани чак през 21 век.

" масата на едно тяло зависи от неговата скорост. Масата на движещо се тяло ОТ ГЛЕДНА ТОЧКА НА "НЕПОДВИЖЕН" НАБЛЮДАТЕЛ е по-голяма в сравнение с масата на покой на същото тяло или масата, която тялото би имало в отправната система на наблюдателя."
Така Айнщайн, след математически преобразувания, извежда формулата за кинетичната енергия на едно тяло, движещо се с релативистична скорост: Е=mc2 - mₒ c2
И т.н. относителната маса според Айнщайн се увеличава при нарастване на относителната скорост
Какво общо има това с доказаните и недоказани неща. Теории ще има винаги. Тепърва се правят големи скъпи експерименти за доказване, както беше случаят с гравитационните вълни. Които несъмнено са дело на Бог според някой учен от 19ти век.
Но и през 50ти век се съмнявам, че ще има някой който да обясни философското понятие смърт и какво става със съзнанието и възприятието за време в този момент. Дали изживяваме хилядолетие за 3-4 секунди, докато умираме или нищо реално не се случва? Загадка божия, вселенска...


10 s

 
  ...

...
преди: 5 години, 1 месец
hash: 2fa5e54163
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

22.   Номер 21 аз не се инатя като ти отговарям, но просто искам да ти кажа какво чета (преведено) от специалната и генералната теория на относителността на Айнщайн. Формули не мога да напиша защото няма как да ги напиша на компютъра пък и не разбирам много от математика. Той говори за някакви формули и казва, че от това следва, че дължината на един (примерно) железен прът движейки се в направление на своята дължина, /дава някаква формула/ този прът става по-къс когато е в движение отколкото когато е в покой и колкото по-бързо се движи толкова по-къс става този прът. Гарантирам ти, че превода е правилен и точен.
На следващата страница Айнщайн говори за часовниците. Пак дава някаква формула и казва: Като следствие от своето движение часовника върви по-бавно отколкото когато е в покой.
Айнщайн цитира Лорентц, който показал с някаква формула, че формата на електрона се скъсява в посоката на движение и това скъсяване ще бъде пропорционално според някаква формула.
Искам само да попитам дали е доказано, че някои от формулите на Айнщайн са грешни. Също когато става въпрос за по-бавното течене на времето, когато космонавти пътуват в космоса с много по-голяма скорост дали когато се върнат на земята техните връстници ще са със стотици поколения отдавна измрели на земята. Любознателен съм за много неща в живота.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 1 месец
hash: 17f977b911
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

23.   Преди 3-4 години беше като доказваха теорията за гравитационните вълни с две антени.
https://bg.wikipedia.org/wiki/Гравитационна_вълна

Известните Теория на относителността и Специална теория на относителността, точно затова са известни теории.
Като математическа задача са доказани теоретично на хартия. Изглеждат логично при определени начални допускания. Във физиката обаче доказателството трябва да се измери емпирично.

Засега измериха гравитационни вълни, но все още допускат възможност за грешка.
Това че са теории не ги прави безполезни. Някои неща ще си останат непроверени теории, но това няма да ни попречи да ги използваме.
А най-първата теория на която почива цялата наука, доказана и недоказана - Допуснали сме че съществуваме. Не е доказано. ;) (ето малко Будизъм)

10 s

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker