Човекът - вредител ли е? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121008)
 Любов и изневяра (29665)
 Секс и интимност (14343)
 Тинейджърски (21872)
 Семейство (6460)
 Здраве (9585)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3165)
 Образование (7294)
 В чужбина (1649)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18477)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Човекът - вредител ли е?
преди: 5 години, 1 месец, прочетена 1915 пъти
Здравейте. Пише Ви момиче на 17 години. Още от 10 годишна се убеждавам в безсмисленото съществуване на хората. Ние използваме ресурсите на земята, плодим се като зайци(в световен мащаб), замърсяваме, изсичаме горите, застрояваме и последните диви кътчета, гоним животните от тях или ги убиваме. Ние сме паразитираме над планетата. Подобно на пиявици се опитваме да изпием и последната капка кръв от вените й. Сега проблема е голям, а какво ще стане след години. Нещата отиват към по-лошо.

Какво смятате? Какъв е смисълът от нас, къде е мястото ни в екосистемата, какъв е смисълът от "великата" ни цивилизация? Грешка на природата ли сме, защото все повече се убеждавам в това?

Какво е вашето мнение по въпроса?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 1 месец
hash: 0becbd8c8e
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

1.   Място за изпитания на съгрешили същества.

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: 12c606bf64
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Мили Боже... ако това е мисленето на повечето хора, много жалко. Как така сме грешка на природата? Не знам дали си запозната, но има много хора, които са допринесли изключително за развитието на цивилизацията. Вярно е, че се изсичат гори и убиват животни, но има природозащитници, а може би и други хора, които се грижат за опазването на природата. В България не е така, но другите държави я ценят и има строги санкции ако се замърсява или унищожава по някакъв начин.
Не съм съгласен, че човекът е вредител.

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: 30211cf46d
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

3.   Това че ти с нещо не допринасяш, аз не споря. Видно е, че не си на нужното ниво даже да разсъждаваш над подобен въпрос и нямам предвид годините ти. Що се отнася до експлоатацията на планетата, вината на хората е главно в търпението и овчедушието с което оставят една каста да прави всичко в името на профитите - печалбата.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 1 месец
hash: 031bc7f4dc
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Ако си гледал филма ”Матрицата”, агент Смит казва на Морфей, че човешкият вид не се вписва никъде, че където и да отиде замърсява докато не остане чисто място, и минава на следващото място, като такова поведение имали вирусите.
Мисля, че си е точно така ако погледнем глобално на какво е заприличала планетата ни. Не е случайно, че търсят друга планета, за да преселят хора, които да я колонизират. Всички програми за опазване на климата, правата ни и каквото там се сетите, което изглежда добро, всъщност е замазване на очите. Истината е, че живеем в свят на капитализъм, системата е неработеща, ресурсите, привърши ли един източник на енергия, ще бъде заменен с друг, с трети и накрая ще свършат. Консуматори сме, защото еволюираме на материално ниво, защото алчността към 'повече' е заложена в нисшата човешка природа.

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: a948fbf86f
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

5.   Аз съм си намерил призванието и смисъла-творя красота за хората, занимавам се с дърворезба, градини, цветя, градинска декорация, ако няком ме помоли нещо да му изработя го правя не толкова заради пари, а като хоби с идеята да направя деня на човека хубав. Това ме крепи и ми дава сили за всеки ден и смисъл за по-нататък.
Ще се радвам ако намериш и ти своето призвание-просто слушай сърцето и шепота на душата си. Те няма да те подведат. Подвежда вечно незадоволения ум и его и робуването на ОВЧЕСТВОТО.

 
  ...


...
преди: 5 години, 1 месец
hash: 1f1fd400b8
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   Браво!

 
  ... горе^
преди: 5 години, 1 месец
hash: 849df25c14
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Момичето задава въпроса какъв е смисъла от съществуването ни като вид- за другите животински видове, за природата- дали те печелят нещо от това, че населяваме земята или сме паразити, които използват, замърсяват, изтощават, изсичат, убиват за да живеят? Изводите и са напълно основателни.

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: 7c515bbfa0
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

8.   Смисъл? Няма смисъл. Какъв е смисълът от зайците като които се плодим, какъв е смисълът от динозаврите, от Слънцето и прочее. Ти все още си мислиш, че всичко се е стекло така, че именно ти (или твоя човешки род) да се появи, но по-скоро всичко е в състояние на хаос, който временно се организира по един или друг начин. Плод на случайност сме, няма смисъл. Ако не можеш да го понесеш, избери си някоя религия за утеха, те затова са измислени.

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: 226d085ece
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

9.   Да, човечеството е най-голямата грешка! Алчността и гладът за пари ни убива. Който е измислил парите, той е обрекъл цялата човешка раса на гибел, и то от собствената си глупост! Знам, че ще сложите минуси на коментара ми, но дълбоко в себе си знаете, че е истина. Всеки граби с пълни шепи енергиини ресурси, размножава се без граници, замърсява с погромни последици без да се замисли за бъдещето. А бъдещето всъщност сте Вие, не те и някой друг. Вашите деца, внуци, правнуци - те ще наследят това, което Вие оставяте или по точно НЕ оставяте. Когато бях малка в училище разигравахме следната игра: Събират деца в 4 групи. На пода изсипват бонбони. Пуксат първата група деца - всеки събира и пълни по джобовете. Пускат втората група деца и те събират колкото могат да носят. Пускат третата група - за тях почти няма, някои деца взимат, за останалите няма. Пускат четвъртата, а децата питат: Какво правим ние тук? И защо не ни оставихте?
Същото е с ресурсите на земята. Преди имаше в изобилие, но откато човечеството взе да се развива в технологичен и материален план, вървим на зле, много зле. Отдавна е измислена безплатната енергия - слънцето, вятъра, водата... това са неизчерпаеми ресурси, безвредни и безплатни. Но понеже никой няма как да ги продава и за това не ни дават да ги използваме. Защото, ако всички използваме слънцето за електричество, вятъра захранва цял град, а колите ни използват разработките на нарочно убития Тесла няма кой да им купува електричеството, петрола, нафтата и дори дървата за огрев.
Но къде сме ние в България? ! Правите се на много загрижени, но след това палите печката на дърва и ръгате въглища. Яхвате колите, изхвърлени от почистилата се Германия, които бълват олово и куп прахови частици. И после зимата по новините: Замърсяване на въздуха 1000 пъти над нормата. Дишай народе, това, което си произвел. Това поколение ще си отиде болно от собствената си глупост, но не се знае за следващите какво ще остане и дали въобще ще остане...

От една 22г. вредителка

 
  ... горе^
преди: 5 години, 1 месец
hash: 09c5a0ecf8
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Просто си още малка и съзнанието ти е лесно да бъде повлияно от сатанински идеологии. Да сатанински, защото това, че хората са вредители е просто демонска доктрина, пропагандирана от ню ейдж религията. Тази идеология произтича от лъжливата постановка, че човек е възникнал случайно. Истината е, че човек е сътворен по образ и подобие Божие. Тази истина обаче е непреодолимо препятствие пред сатанинските доктрини и демоните, които искат да унищожат хората, затова те ги объркват с измислени доктрини и ги карат да изпитват омраза към себеподобните си.

 
  ...

...
преди: 5 години, 1 месец
hash: bb02c28103
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

11.   Природата не прави случайни неща. Когато лъвът изяжда сърната никой не казва, че лъвът е вредител, а казват, че такава е природата на лъва. По същия начин човешката природа е такава и така е създадена от природата, еволюцията, Бог, ако щеш.

Реално човекът е единственият организъм на планетата, който може да осигури дългосрочното оцеляване на живота заселвайки други планети. Според мен затова и природата е създала толкова интелигентен вид. Целта е да успеем да пренесем живота на други планети. Защото в крайна сметка всичко на тази ще свърши рано или късно, независимо дали човекът ще я унищожи първо или ще бъде погълната от Слънцето няколко милиона години по-късно, или пък ще падне метеорит и ще стане като с динозаврите, само че с всичкия живот. Тези времеви интервали са нищожни от гледна точка на възрастта на Вселената.

Впрочем ако вдругиден има заплаха от падане на метеорит, който да унищожи целия живот на планетата, хората ще сме единствените които ще знаем долу-горе какво може да направим, за да го избегнем и да спасим живота.

Съгласен съм, че може да се направят много неща, за да намалим негативното си влияние върху планетата (например да се ограничат пластмасите за еднократна употреба, което аз гледам и лично да правя). Но това не значи, че сме вредител.

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: ac9a58f65d
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   От авторката: Много ми хареса мисленето на номер 11. От такива хора се нуждаем, а не от такива като мен.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 1 месец
hash: 7c515bbfa0
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   До номер 11

РЕАЛНО бактериите са единственият организъм, способен да засели нови светове за живот, не хората.

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: 48557c2142
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Моето мнение е същото като твоето.

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: afc4c9e70d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   Номер 9, това че човекът е вредител е теза на тези, които споменаваш в коментара си. Даже официално статистически, над 80% от ресурсите са в ръцете на под 1%. Още в началото на 20 век, богати и заможни предприемачи и банкери, финансират изследвания над човека. Един от първите професори станали известни покрай тези изследвания, като човек взимащ дейно участие в тях казва: "дайте ми едно бебе и ще го направя какъвто човек искам". "Заключението" до което стига е, че хората се контролират главно от страха, а не от любовта както са мислели много в тази сфера по онова време. Тръгвам от далече, понеже темата е особено дълбока. Това с хората са вредители е отново, търсене на лесно обяснение за сложни процеси. Ето едно малко доказателство за думите ми: " В началото на “Студената война” – 1947 г. - Алън Фостър Дълес -първият шеф на ЦРУ заявява:
... “Ние ще хвърлим всичкото злато на САЩ, цялата сила на САЩ:
1. За измамване и оглупяване на хората от социалистическия свят.
2. Незабелязано ще подменим човешките ценности с фалшиви...
3. Ще намерим единомишленици в тези страни и Русия.
4. Ще разгърнем грандиозна по мащаби разложителна работа, ще изтръгнем социалната същност на литературата.
5. Ще насърчаваме автори, които втълпяват в човека култ към секса, насилието, садизма, предателството - тоест безнравствеността.
6. Нужни са писания, осмиващи естествеността и почтеността като архаични отживелици.
7. Простащината, наглостта, лъжата и измамата, пиянството и наркоманията, животинския страх сред хората, безсрамието, доносничеството и още много пороци заложени в човека трябва да се раздвижат.
8. Така ще разклащаме поколение след поколение-ще предизвикваме ерозия и развращаване на младежта.
9. Ще създадем човек с консумативна психика на елементарен потребител.
10. Всичко това ще извършим под девиза: ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА И ГРАЖДАНСКИТЕ МУ СВОБОДИ”...
... А след 1980 год. президент Р. Рейгън казва : "АЗ ЩЕ НАУЧА НАРОДИТЕ НА ИЗТОЧНА ЕВРОПА ЩО Е ГЛАД! "...
... През 1992 г. Държавният секретар на САЩ Джеймс Бейкър заяви пред техния конгрес: “Ние изразходвахме над 30 хиляди милиарда долара, за да победим в студената война срещу СССР и неговите сателити, за да предизвикаме материален и духовен срив”...
Гледайки "модерните" примитиви в България и представителите им в сайта, са успели.

 
  ... горе^

...
преди: 5 години, 1 месец
hash: 3b1a2e3bcd
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   Ха-ха... Е, ще те развеселя с един факт - животът ще изчезне, рано или късно. Тоест, тъй омразната цивилизация ще умре (съвсем друга тема е защо). Дано вече си щастлива... Но сериозно, наистина ли не виждаш, че всяко живо същество се размножава и използва околните ресурси...?

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: da902ff4dd
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   Да, ние сме най-ужасните вредители. Примерът с лъва не беше удачен, защото лъвът убива, за да се нахрани и няма да остави тон боклуци след себе си.

Човекът е наистина неприятен вирус. Не мисли за никого, освен за себе си и тези, близки до него. Продължава да се размножава, въпреки че горката Земя вече изнемогва от нас. Замърсява, убива, издевателства над по-нисшите видове. Върховен егоист.

Колкото по-бързо планетата се оттърве от нас, толкова по-добре.

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: 226d085ece
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   Модератори, моля позволете ми на постна един линк към клипче в ютуб. Казва се Какво ще стане, ако изведнъж хората изчезнат (What Would Happen If Humans Suddenly Disappeared? ) - https://www. youtube. com/watch? v=Kibpn9UTGzA&feature=share

Ако знете базов английски няма да ви е проблем да разберете за какво става на въпрос. Довършвам с едно изречение: "Ние не разрушаваме планетата! Ние разрушаваме възможността си да живеем на нея! "

 
  ... горе^
преди: 5 години, 1 месец
hash: bb02c28103
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   от 11:

Надявам се това преживяване близко до смъртта (near-death experience, NDE) да даде нови перспективи на някои хора (на английски е):

https://www. near-death. com/experiences/exceptional/mellen-thomas-benedict. html

Човекът е имал същите вярвания ("хората са рак за планетата", "хората са вирус", "човекът е най-ужасния вредител" и така нататък), умирал от мозъчен тумор когато преминава през преживяването, което променя светогледа му, и се излекува от тумора.

Впрочем, горите на планетата са се увеличили благодарение на човешката намеса.

https://phys. org/news/2018-08-global-forest-loss-years-offset. html

Хората освен това трансформират много пустини в по-плодородни почви (вижда се в Близкия Изток основно, особено Израел и Йордания).

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: da902ff4dd
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

20.   11- можеш ли да предоставиш представителна извадка с поне 1 млн случаи като този? Защото един или двама човека от 7 милиарда са изключение, което ние тук не обсъждаме.

Харчи се повече за оръжия, отколкото за здраве и екология; все още има стотици войни по света, където хора убиват хора заради съмнителни политически и икономически интереси; хора взривяват хора заради съмнителни вярвания; и до ден днешен съществува робство, трафик на жени и деца и какво ли още не.

А ти ще ни разказваш, че видиш ли, понеже някой си трансформирал пустини в плодородни почви, е много благороден. Трансформират се в почви, за да бъдат изконсумирани, не от добри намерения. Както не е полезно да се изсичат гори, така не е полезно пустини да се трансформират в почви. И двете са неприродосъобразни. Планетата има нужда от пустини, от гори, от води, от насекоми, от гризачи и т. н. Кои сме ние, че да решаваме кое в какво трябва да се превърне и кое да се унищожи? Ние би трябвало да уважаваме природата и да не се месим, защото сме 1000 пъти по-нисши и много неща не са ни ясни.

За съжаление трябва да включа и себе си в числото на консуматорите. Но поне го осъзнавам и се старая ако не помагам, поне да не вредя толкова много.

 
  ...

...
преди: 5 години, 1 месец
hash: 098236ffc0
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

21.   Целта на живота, миличко е просветлението и духовното съзряване. Но както се вижда от повечето постове мисленето на хората е крайно материално, просто защото духовността на хората нарочно бива осакатявана (с което Но15 е донякъде прав). Т. е. да си светец и така да завършиш жалкото си съществуване на тази земя е все по -трудно и по- трудно, тъй като днешния човек не вижда по далеч от носа си. Хората са се превърнали в животни и по нищо не се различават от тях, затова и не намират нищо по смислено от това да се размножават и да оцеляват.
Като казвам духовно обаче, нямам предвид религията. Да си религиозен и вярващ са две съвсем различни неща. Религията обикновено е идентичността на същите онези хора, които пак се размножават и оцеляват. Духовността обаче може да се измери с изкуство, вярване в по висша сила, любов и съчувствие към ближния... Но това не става на сила. За да се стигне до това ниво, така или иначе човек трябва да се опари от материалното и да прозре колко е безсмислено.
Навремето например хората са се радвали на мъниста също толкова колкото и мутрите на мобифони през 90те, също толкова колкото и сега някои хора на БМВ 4.
Всичко е преходно и смисъла е в разбирането на преходността.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 1 месец
hash: 0a0e88f94b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

22.   Малко ще разширя темата. Замисляли ли сте се откъде сме се взели всички ние, откъде се е взела вселената и самата материя? Как така и защо висим в безкрайността, стъпили на една прашинка?
Тези въпроси изглеждат твърде философски и отвлечени, но за мен не са. Единственото логично обяснение, което виждам, че материята е вид аномалия в безкраен енергиен океан, който условно можем да наречем Бог, Източник и т. н Защо той е решил да го направи и има ли и други видове подобни аномалии - историята мълчи.
Сега директно на темата - според мен самата материална вселена е създадена като вид "игрална площадка", където хората (били те от нашия вид или за каквито там извънземни видове се сетите) могат да "играят" и да изследват заобикалящата ги действителност... и по този начин, чрез нас, самият Бог изследва своето творение. Творението само по себе си не е нито добро, нито лошо, то просто е. Ние хората му придаваме смисъл според нашите действия и мисли.
Аз съм убеден, че всяка частица материя е живо същество, самата Земя е живо същество. Ние живеем върху нея, заедно с безкрайно количество други живи организми, и засега тя е нашия гостоприемен дом в тази Вселена. Дори и да се самоунищожим. тя ще се възстанови и ще продължи да е дом на други видове. Правила го е милиони пъти преди. Тя ще продължи да е жива и без никакви видове върху повърхността и.
А какво ще стане с нас? Ами зависи си от нас. Като цяло няма да липсваме на никого. Животът ще продължи да съществува с или без нас на нашата земя и на безкрайно количество други земи.

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: bb02c28103
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

23.   от 19/11 до 20: Твоето е все едно да кажеш на бобъра да не строи бентове по реките, защото "кой е бобърът, че да решава на коя река да има бент? Той трябва да може да си гледа малките и без да строи бентове и да променя естественото равновесие! "

Както казах човешката природа е такава и така сме създадени от САМАТА природа. Няма нещо, което да може да стане извън природата. Както природата създава вируси, които избиват милиони (това е природно), така и човекът създава ваксини, с които да се предпази от тези вируси (това също е природно). Самата природа е подтикнала човека към състоянието му днес, в което той да променя и култивира планетата. Не знам дали знаеш, че хората примерно пускат ваксини против бяс дори в горите, за да предпазват дивите животни от вируса. Сега ще кажеш "ами те го правят, заради себе си - да не би някое диво животно да се зарази от бяс и после да нахапе добитъка им! ". Ами да, разбира се. Всичко се прави от личен интерес. Дори алтруистите проявяват алтруизма си от личен интерес, просто поради (често) по-неосъзнати причини.

 
  ...
преди: 5 години, 27 дни
hash: 465408ccbb
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

24.   От автора: Чета много мнения, които нямат общо с темата. Не искам да търся вярата в извънземни, митични сили и същества, нито да търся красотата на деня. Лъвът убива антилопата, за да се нахрани, като напада само старите и болните животни и така предпазва от епидемии и болести. Ние убиваме, за да нахраним своето ЕГО, да покажем колко по-велики сме, да си правим кожени палта и трофеи!
Не е пплезно да изсичаме Канадската и Руската тайга, Екваториалните гори, не е полезно да садим борови дървета в букувата гора, да засаждаме пустините с тикви. По този начин убиваме растенията и животните, които живеят там. Полезно е, сигурна съм? ! Кажете го на животните, които умират. Всички кампании са точно, за да ни замажат очите с лайна. Бобрите правят бентове, за да предпазват от разливи и не пречат на никого, а за нас не се отнася същото!!! С тези вируси Земята се опитва да ни убие, но ние сме упорит вирус. С добитъка също вредим. Рифовете умират, животните изчезват, растенията загиват, следователно и нашият край е близо!!!

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker