Бъдещето на българския градски транспорт - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121155)
 Любов и изневяра (29696)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21892)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3178)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18513)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Бъдещето на българския градски транспорт
преди: 5 години, 1 месец, прочетена 981 пъти
Преди да започна, бих желал да отбележа, че събитията се случват в град София. Не знам какво е положението по другите градове/села в страната.

Всеки, който се предвижва с помощта на градския транспорт в София, било то с рейс, тролей или трамвай, навярно е забелязал, че превозните средства са снабдени с бутон за ръчно отваряне на вратите. До момента решението да се отвори дадена врата винаги се е вземало от шофьора(и с пълно право, бих добавил).
Идеята на бутона е проста: транспортното средство спира, желаещите да се качат/слязат на въпросната спирка натискат бутона и съответната врата до бутона се отваря. Тази иновация най-вероятно е създадена за удобство на пътуващите, но, за жалост, носи повече вреда, отколкото полза.
До момента съм бил свидетел на множество случаи, при които возещите се гледат към шофьора/ватмана като теле на водопой в момента, когато бусът/трамваят спре, очаквайки той да влезе в отскоро отнетата му роля на професионален отварач на врати. Отначало си мислех, че този проблем се ограничава до индивиди от малцинствата и пенсионери на преклонна възраст, но по-късно забелязах дори хора в 20те и 30те, които любезно подканват кормуващия с "Шефе, отвори вратата! " или "Има за слизане! ", да се мъчат с концепцията на интерактивното напускане на градския транспорт. Самият бутон най-често е яркочервен или яркосин и около него обикновено има надпис "Отваряне". Поставен е на видно място и натискането му не изисква много сила. Когато седя близо до такъв бутон и виждам някого, който се мъчи да излезе/влезе, им помагам, като го натискам вместо тях, но когато не съм в състояние да го направя - просто се надявам следващтата спирка да не им се стори много надалеч.
Мисля, че бутоните за ръчно отваряне на вратите са един провален социален експеримент в Република България и е за доброто на обществото тази сила да се върне обратно в ръцете на шофьорите. Бих желал да чуя вашето мнение по въпроса, както и впечатления относно темата, случващи се извън столицата...

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 1 месец
hash: 15da0caab0
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   От известно време не живея в България, но това звучи, като огромна глупсот. Аз съм свикнал с това, да си натисна бутона на седлаката, и да се приготвя за слизане, преди спирката. Даже не гои правих, когато се возих псоледно, защото моите спирики, бяха винаги с много хора и се спираше. Ако спре автобуса някъд и има стоящ до врата, очаква, че вратата ще се отвори. Ако се возиш 6-7 години по една и същия линия, но някои сложил бутон, може и да не забележиш, защото... Ами вече ти е доскучало на макс.
Меннието ми е, че това е някаква глупост.

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: 1aaf7aa718
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Сериозна драма...

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: bdf5074fb4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   В София не съм ходил от години и като цяло в България се прибирам 1-2 пъти в годината.
Моите наблюдения са основно в Англия и Испания. Влаковете в Англия са с бутон. Натискаш бутона, който буквално свети и издава звук, и вратата се отваря/ затваря. На автобусите им вратите се отварят/ затварят от самият шофьор.
Не знам от колко време го има това нещо в България за което говориш, но просто хората ще свикнат. Постепенно ще се пригодят към него и няма да има неловки ситуации. Българите не сме кой знае колко по- различни от останалият свят. В никакъв случай не сме прости и некадърни. На всичко ново му трябва време.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 1 месец
hash: 64d3c60e52
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Сроред мен ако се направят 2-3 репортажи от различни телевизии ще се научат хората. Последният път когато си бях вкъщи бяха пуснали видеа как да се ползват ескалаторите в метрото, нещо на което на запад хората са научени. Бусовете с копчета са супер, когато е студено или много топло и няма за слизане и качване не е необходимо да се отваря вратата. Друг е въпросът, че за София център винаги има за качване и слизане.

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: c0efe6739e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Мисля, че идеята не е лоша и в чужбина е така, поне на мястото, на което аз съм била.
Там, за да ти спре автобуса на спирката, трябва да вдигнеш ръка към него. Автобуса спира, ти се качваш и се возиш, докато не стигнеш докъдето си решил. Тогава, натискаш бутон, а бутоните в автобусите там не са само до вратите, има и до вътрешните седалки. При достигане на спирката, след като бутонът е бил натиснат, автобусът отваря врати и ти слизаш спокойно. Цялата тази схема е измислена, за да може градският транспорт да се движи по-бързо и да не се спира без причина, защото това губи време. Автобусите там наистина се придвижваха много по-бързо и то на по-големи разстояния. Имаха си техни ленти, в които не влизаха други превозни средства, автобусите идваха по-често и наистина ти е голяма оферта да се предвижваш с градски транспорт. Чисто ти е, няма навалица от хора, движиш се много по-бързо и удобно.
В родния ми град такива екстри няма. Автобусите отварят врати, когато шофьорът реши. Автобусите спират на всяка спирка. Пътува се бавно, но града не е много голям и повечето хора предпочитат да ходят пеша или с такси.
В София обикновено бутоните се използват, но в началото не го знаех. Случи ми се веднъж да се проявя като слабоумна, това беше още първата седмица, когато дойдох да уча в столицата. Така си обяснявам и поведението на всеки пътник, който не натиска бутона, а моли вратите да се отворят. Човекът може да е тук на гости, може да няма представа, че тези бутони наистина се използват, защото в родния му град не се използват. Хората ще се научат, ако се поставят обяснителни табели и ако използването на бутоните наистина се въведе навсякъде. Години наред е нямало бутони, не всеки е свикнал с тях, не всеки ги е забелязал и не всеки е свикнал да ги използва. Мисля, че е за добро и ще спестява много време от пътуването, просто хората трябва да свикнат. Идеята трябва да се разпространи, да се обясни на пътниците, ако трябва по новините да се обяви, не знам, но мисля, че всеки може да научи за използването на бутона и да свикне да го прави. Това не е провален социален експеримент, това е умна идея, чието приложение тук не работи на 100%, но може да проработи. Когато изпуснеш няколко спирки, ще се научиш да си ползваш бутона, няма да имаш избор.

 
  ...


...
преди: 5 години, 1 месец
hash: 8acc55046b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   В чужбина отдавна има такива бутони и не е такава драма. С времето хората ще се научат. А тези бутони са направени и да удобство и за пестене на време. Значи, представи си че е страшен трафик и автобусът закъснява от разписанието си, хората в него пък се изнервят защото бързат и закъсняват за работа, ако на някоя спирка няма желаещи да слязат или да се качат защо автобусът да спира и да закъснее още повече? Никой от пътниците не натиска бутона, т. е. няма желание да слезе, на спирката няма чакащи... ами автобусът само намалява, ако все пак в последния момент се появи някой на спирката, и после си продължава по маршрута. Доста по-практично отколкото да спира на всяка спирка без значение дали някой иска да слезе/да се качи или не. А хората ще се научат с времето. Да, сега викат на шофьора "Има за слизане!!! ", ама с времето ще се научат за какво служи въпросния бутон и всичко ще си е ок.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 1 месец
hash: 15da0caab0
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   "Идеята на бутона е проста: транспортното средство спира, желаещите да се качат/слязат на въпросната спирка натискат бутона и съответната врата до бутона се отваря. Тази иновация най-вероятно е създадена за удобство на пътуващите, но, за жалост, носи повече вреда, отколкото полза. "

Чакай ... Не разбрах, защото съм бавен!

Спира автобуса и едва тогава, ако ти се слиза, натискаш въпросният бутон? Защото където съм аз, си има десетина бутона из автобуса, и като т наближи спирката, натискаш един от тях, на таблото (има 2-3 монтиора, които се виждат от всички) изписва Stop и на следващата спирка слижаш. Шофьорите следят на камерите, дали всички са слезли и тогава затварят вратите и потеглят.

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: 98c4cf7c1c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Това е иновация. Инавацията обикновено се прави за да се пести време, средства, стрес и прочие. Това важи за цялото човешко съществуване в аспект на еволюцията ни, правейки живота по-лесен. Проблема не е във шофьора или иновацията, а във адаптивността на хората към технологиите.

 
  ...
преди: 5 години, 25 дни
hash: f018951582
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Тази иновация има смисъл само в определени случаи, например при малко пътници и лошо време-за да се пести енергия- климатик или топло. В 95% от времето само създава проблеми, които ги е описал автора и като цяло и аз смятам, че е безсмислено

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker