България или чужбина? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121141)
 Любов и изневяра (29694)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21890)
 Семейство (6468)
 Здраве (9595)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7300)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18507)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

България или чужбина?
преди: 5 години, 14 дни, прочетена 1193 пъти
Здравейте, от доста време насам ми стана любопитно колко от вас искат да учат/работят в чужбина и да не се връщат в България.. и колко искат да си останат тук. Ами ще се радвам ако драснете по един коментар,

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 14 дни
hash: 29b3915ea1
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Учих в България, работя в чужбина. Не бих искала да се върна при сегашните обстоятелства, просто е много по-трудно да се живее в България.

 
  ...
преди: 5 години, 14 дни
hash: 01c333e617
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Здравей,

Аз и моят приятел искаме да св върнем в България. Пожелайте ни късмет скоро да се случи!
Според мен няма лошо да отидеш вместо да се чудиш цял живот, НО не ми харесва това превъзнасяне на чужбина и плюене по България.
90% от българите в чужбина не четат местни новини и говорят глупости как само в България еди какво си или еди какво си.

Според мен човек трябва да живее където се чувства добре, но повечето от българите тук не знаят добре езика, нямат образование или занаят и за тях в България няма бъдеще. А и тук не е срамно да работиш като строител, детегледачка или чистачка, но в България е.

Чужбина ми отвори очите, даде ми много, но и ми взе доста- време за себе си, за близки и приятели, дори бих казала, че станах доста по-интровертна.

Следвай сърцето си, не се води по платени статии, познати на познати и това, че някой идва от чужбина с нов телефон или говори как парите едва ли не тук ги раздават.

Успех!

 
  ...
преди: 5 години, 14 дни
hash: 167cd0d24b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Да.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 14 дни
hash: 67e87cfd3a
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Аз имам смесени чувства между България и чужбина. На едно място не ми харесва едно, а у нас не ми харесва друго. България не е далеч най-прекрасната държава за живеене. Но има неща от които ние самите не можем да избягаме, дори и да сме на друг континент. И понеже съм българин, говоря език който никъде другаде не се говори по света, имам най-прекрасните приятели, каквито другаде няма да намеря и всичките ми топли спомени от миналото са от страната ми. Скоро се връщам у нас. Ще видим след време на къде ще потегля, но няма да се изненадам ако реша да остана в България. Просто на моменти ми идват в повече някои неща и искам да съм там, където макар и трудно, ще знам че съм добре и че съм щастлив. Щастието не идва с пари, успехи и работа. Иска се и нещо повече. Понякога трябва малко да спрем и да се замислим върху това, което правим.

 
  ...
преди: 5 години, 14 дни
hash: 72a24f3069
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   Ако можех да избягам от България бих го направил и бих забравил за ужасния си произход!
За съжаление съм стар, беден, болен, грозен, имам болни родители, за които да се грижа и никакви спестени пари за да се измъкна от тая помийна яма :(

 
  ...


...
преди: 5 години, 14 дни
hash: dd84e78ab8
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Аз от около 4 пълни години съм в Англия. Първо започнах със студентските бригади когато бях студент в България. Завърших и после директно се преместих в Англия. Отново пак за няколко месеца, но после си намерих целогодишна работа, и така вече 4 години.
Никога не съм мислил да оставам до живот в чужбина или нещо подобно.
Причините поради които съм там:
Смятам след време да си купя собствено жилище в България със собствени средства, заради това заделям по колкото мога средства- събирам пари.
Част от парите ги влагам в почивки. Вече съм ходил в 5 различни държави на почивка, някои от които доста екзотични. Пътувам, запознавам се с дадената култура, остават ми хубави спомени, научавам нещо ново, чувствам се свободен.
Познавам много сънародници, които са на моето мнение. Повечето искат да се приберат и не биха останали повече от примерно 5-10 години. Също така има и много сезонни работници. Момчета и момичета, които просто идват за няколко месеца, прибират се лятото, харчат парите на морето, правят си кефа и после пак се връщат в чужбина.
Границите са свободни, всеки може да влиза и излиза когато си поиска. Повечето ми роднини бяха по чужбина с години. Нагласиха си работите в България и се прибраха. Живот и здраве и аз мисля да направя същото.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 14 дни
hash: 24f07a0a22
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Исках да уча в чужбина, но после да се върна и да работя тук. Накрая реших, че ще продължа висшето си в България. Не съм доволна от преподаването, но се радвам, че чувам родния си език от всеки ъгъл. Не знам какво бих решила, ако можех да върна времето назад, запазвайки цялата информация от настоящето в ума си. На този етап не обмислям заминаване в чужбина. Искам да пътувам, но ви говоря за почивки и екскурзии, а не за взимане на гражданство или нещо подобно.
Една голяма част от приятелите ми заминаха. Повечето от тях са в Англия. Мога да ги разбера, аз също се ядосвам на доста неща в системата ни, но още не съм се отказала. Скоро и партньорът ми ще замине. Май вече имам повече колеги в България, отколкото приятели. Последните години се повтаря един и същ сценарии. Запознавам се с някого, започваме да излизаме в обща компания, сприятеляваме се, минават месеци-година-две и той ми съобщава, че заминава някъде-си за постоянно.

 
  ...
преди: 5 години, 14 дни
hash: c8ea6cee55
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Аз ще си остана тук. Много обичам родната си страна. Обичам да пътувам и да опознавам света, но предпочитам да живея тук.

 
  ...
преди: 5 години, 14 дни
hash: 5e90bb9b9c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Аз искам да се оженя за полякиня или чехкиня, но трябва да реша къде искам да живея, дали в Полша или Чехия. Всеки си решава какво да прави, някои заминават, други остават.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 14 дни
hash: f9a9d741ec
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Преди много мислех да емигрирам някъде. Разучавал съм страни от различни континенти, както и от Европа. Но, в крайна сметка, реших да остана в България, даже дори и в родния си град, защото тук се чувствам добре и ми харесва.
Плюс това много искам да имам голямо семейство и желая да разговарям с тях на български, а не на някой чужд език.

 
  ...

...
преди: 5 години, 13 дни
hash: 70e75c4924
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

11.   Не знам добре английски иначе отдавна да съм се махнала. Сега съм студентка тука, но като завърша ще пробвам в чужбина. А за езика ако трябва ще мина един курс. Тука остават само мързеливците. Много ме дразнят "родолюбците". Аз без проблем си казвам, че не ми пука за тази държава. Повечето родолюбци май само се правят на интересни. Аз искам да работя там, където ще ми плащат добре за това, което съм свършила.

 
  ...
преди: 5 години, 12 дни
hash: e67fedc81e
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   "Чужбина" е много общо казано! Защо не уточнявате за коя точно страна говорите!? Холандия е чужбина, Филипините също е чужбина, Бразилия също....Обаче разликата м/у тях е от тук до луната.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 11 дни
hash: 26c362a2f0
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

13.   Мразя България и нямам търпение да я напусна. Това е една отвсякъде провалена държава на дъното по всичко в ЕС.

 
  ...
преди: 5 години, 11 дни
hash: a82eabd2dc
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Живея в Испания. Работя с сферата на софтуера. Живея в огромна къща с три бани и шест стаи, двор и басейн. Имам чистачка, на която плащам 250 евро да чисти къщата два пъти в седмицата. Чинии не мия, чаршафи не сменям. Карам Нисан Кашкай от магазина и вноската за него е 250 евро.
Пазарувам всяка седмица хранителни продукти за стотина евро.
Ходя ВСЕКИ месец поне за един дълъг уикенд в някоя европейска страна.
Ако искам телевизор примерно или някакъв друг уред го взимам с остатъка от месечния си доход.

България ми липсва, много е красива и е моят дом.
Но айде някой да ми каже как да оставя всичко изброено по-горе, за да чувам българска реч и да ми милее на сърцето когато след като платя всичко, което имам да плащам с дори "конкурентните" заплати в IT сектора, не остава за много. :)

 
  ...
преди: 5 години, 9 дни
hash: 4053a2cbe9
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Учих три години в Англия, завърших гимназия и за сега бях до тук, реших да се прибера в България. Като цяло чуждата страна ми отвори много очите за някой неща, като на пример, че идваш тук и си буквално никои, няма филми от сорта "аз познавам този и оня "и "знаеш ли кой съм аз". Не съжалявам, че заминах толкова рано, защото научих езика, оцених държавата ни и започнах да гледам по-отворено на нещатата. Искам да си поживея и създам спомени с близките ми приятели, докато още не ми е дошло времето за сериозни неща. Насочила съм се към медицина в България, след това винаги бих попътувала, но накрая пак ще се върна у дома.

 
  ... горе^

...
преди: 5 години, 4 дни
hash: e67fedc81e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   За жалост България си отива. А чужбината след 12 год. пак ще си я има!!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker