Защита на бизнес план и взимане на заем - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120684)
 Любов и изневяра (29590)
 Секс и интимност (14310)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6439)
 Здраве (9553)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3139)
 Образование (7286)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1731)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Защита на бизнес план и взимане на заем
преди: 4 години, 11 месеца, прочетена 1010 пъти
Здравейте!
От известно време в главата ми се върти идея за нов у нас бизнес, който смятам, че би могъл да бъде вървежен заради уникалността си. За съжаление, изграждането му ще коства около половин милион лева, а аз нямам и 500лв. спестени.
Изготвих частично бизнес план по даден образец, за да мога да се ориентирам какво не зная за сферата, за да си доизградя идеята в главата и да се насоча към нещата, които са ми необходимо.
Най-напред: необходимо ми е финансиране. Чудя се две неща:
1. Има банки, които отпускат кредити в подобни размери. Но на всеки ли? В общи линии аз нямам какво да им дам като залог освен самия бизнес. За стартирането му ще е необходимо закупуването на превозно средство и на имот, но не всички разходи ще са свързани с тези две неща и със сигурност, ако бизнесът не потръгне, то банката навярно няма да може да си върне парите от продажбата им. От тази гледна точка се чудя по какъв начин си гарантират възвръщаемостта и разбира се се чудя дали голтак като мен, ако отиде при тях, биха отпуснали подобна сума. Биха ли искали да видят бизнес плана?
2. Втората опция е търсене на инвеститори. С бизнес плана смятам, че наистина има възможност да привлека такива. НО ме притеснява, че някой ще открадне идеята. Не че не може да я види по чужди страници в интернет, но друго си е да ти дадат готов план. По какъв начин защитаваш идеята си, разкривайки я пред евентуални инвеститори?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 11 месеца
hash: 7170a04ced
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   С банка е трудна работа, щом нямаш безпечение едва ли ще отпуснат много.
Не можеш ли да стартираш с по малко, 50 000 да речем... Не е непосилна сума.

 
  ...
преди: 4 години, 11 месеца
hash: cf3c53db6b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   В България нямаш опция да вземеш тези пари. Най-добре помисли за инвеститори. Колкото и да не ти се споделя идеята с риск да не ти я откраднат, друг вариант нямаш. Според мен не трябва да губиш никакво време, а да намериш бизнес партньор (инвеститор), но задължително проучен, читав човек. Дано успееш, в днешно време има много иновации, но кой би обърнал внимание, много лошо племе е българското :))

 
  ...
преди: 4 години, 11 месеца
hash: 1e45507a6a
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   В каква сфера е тази идея? Мисля, че бизнес се започва с малки инвестиции и стъпки, не с милиони, иначе колкото и да вярваш ти в успеваемостта на идеята си, мн други няма да повярват и ще се провалиш. Първо чети и се интересувай от бизнес, после създавай, никой без "пукната пара" не тръгва с милионите.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 11 месеца
hash: cef6adeafc
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Пробвай с патентоване на бранда или цялостната идея, чертежи... а. у... Библиотеката на технически, срещу Мусагеница. Там питай какво точно може да патентоваш. Друго не се сещам да те посъветвам.

 
  ...
преди: 4 години, 11 месеца
hash: fea10345a3
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Банков кредит без обезпечение просто забрави. Няма да ти отпуснат и един лев без да има гаранции, че банката ще си го получи обратно. Вариантите за обезпечение са основно 2- собствено финансиране в размер на около 50% и останалите 50 са на банката, като закупеното оборудване/терени/сгради стават обезпечение на кредита ти. Втория вариант е ипотекиране на имот срещу което получаваш кредита.
Идеята с инвеститора също се съмнявам да проработи, никой няма да ти даде пари така лесно, защото колкото и да е гениална идеята ти, хората с пари биха я приложили за собствена сметка, а някой да ти налее пари без да знае за какво няма как да стане.
Иначе съм се нагледал на провали точно на такива гениални идеи, където няма начин да не проработят, така че внимавай добре с какво се захващаш и с кой.
Ако все пак си сериозен, намери начин да спечелиш поне половината от нужния ти капитал, можеш да работиш в чужбина, може да работиш няколко години на морето, може да започнеш с по-малък обем на дейността си и постепенно да събереш пари за следващо разширяване. Варианти много, зависи ти до колко си предприемчив и до колко е реализуема идеята ти на практика.

 
  ...


...
преди: 4 години, 11 месеца
hash: 1dae4446e3
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   За банката просто забравяш. Бизнес кредити се отпускат на фирми с история най-малко 6 мес. Другият вариант е да имаш имот и да изтеглиш ипотечен, но тогава ако не потъргне бизнеса, ще ти вземат имота, а ти може и да си останеш с дълговете към доставчиците, които ще продължат да те съдят.

За инвеститор има тнар. бизнес ангели, но в много редки случаи финансират начинаещи бизнесмени, а още по-малко пък с подобни суми. Искат или някой с опит като бизнесмен/мениджър, или поне хора с подходящ екип, контакти и т.н. Но като за първи бизнес трудно ще ти дадат повече от 50-100 хил., ако въобще ти дадат. Причината е много проста - статистически само 1 от 10 нови бизнесмени оставт на пазара 5 г. А от 10 останали на пазара 5 г. само 1 остава за още 5 г.

Всеки иска пари, всеки има гениална идея, но ти ако беше инвеститор би ли дал ей така едни 500 бона на някой новобранец без опит, след като вероятността да ги загубиш, е 90%?

Освен това никой бизнесмен не е почнал директно с половин млн лв, освен ако родителите му не са богати. Почва се с малък бизнес, повечето се провалят първите няколко пъти, но труат опит и едва тогава стартират успешен, но дребен бизнес, който впоследствие постепенно разширяват. Другият вариант е дълги години да са били в бранша и така да са натрупали опит, за да станат успешни още от раз. Но пак или почват с малък бизнес, или рискуват и ипотекират имоти, за които родители, дядовци, бабии т.н. са пестили цял живот.

Преразгледай си бизнес плана и се замисли не да почнеш директно с огромна инвестиция, ами започни от нещо дребно и трупай опит, развивай го, почни от някъде, пък ти ако си добър в това нещо, е въпрос на време да го развиеш. Но така от раз с половин млн не се прави. А и замислял ли си се в какво напрежение ще си, като знаеш, че някой ти е дал половин млн? Че той ще ти диша във врата и ще следи всяка твоя стъпка и ще ти търси сметка. Самото напрежение ще те съсипе. Не си мисли, че бизнеса е само идея, трябват си мног други качества. И всеки ден се взимат трудни решения и си под напрежение. Може 10 пъти да вземеш правилното решение и 11-тото да е грешно и точно то да ти съсипе бизнеса. После се почват едни разпавии с инвеститори, доставчии и тем подобни не красиви неща.

Повечето хора въобще не осъзнават в какво се забърквват, започвайки бизнес и въобще имат ли качествата да го правят. От страни като гледаш бизнесмени изглежда лесно, но не е. Сигурен съм, че всички имащи идеи, си мислят, че са гениални. Но като тръгнат да ги реализират, реалността ги удря със страшна сила.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker