Разлика между патриотизъм и расизъм - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120658)
 Любов и изневяра (29582)
 Секс и интимност (14306)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6437)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4686)
 На работното място (3137)
 Образование (7285)
 В чужбина (1643)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18386)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Разлика между патриотизъм и расизъм
преди: 12 години, 10 месеца, прочетена 4314 пъти
Здравейте. Искам да попитам каква е разликата между патриотизма и расизма и ако ви се занимава нямам нищо против да ми пишете с подробности.

Наистина се интересувам, на 15 съм (момиче). Това не е просто някакъв мимолетен интерес, това ме вълнува - за миналото на България.

Чета стари книги за родния ми град, за неговите привилегии сред другите градове през робството, за униженията над нас - за харемите, където са затваряли българките при турските султани(връзвали ги за леглото, карали ги да танцуват и т.н.), за хитрите видни българи - именно един такъв е бил турски султан(управлявал е турската империя, а е бил българин!), за турските думи в българския език и какво означават.. Знам достатъчно, за да имам собствено мнение по този въпрос. Знам, че светът не е черно-бял, знам, че няма само добри или лоши - знам, знам, знам.

Обичам българското, но това не е всичко... вечният спор между турците и българите, циганите също...страшно се паля. Брат ми, семейството ми, приятели, роднини, всички се чудят защо съм ''такава'' и като попитам ''каква'' се започва - не съм нормална, да ме пратят в гората да ставам партизанка, да не ги занимавам с глупости. Ами като гледам ''цигани изнасилиха непълнолетна'', ''турците искат нови джамии''.... и други по новинарската емисия, а тях и повечето хора не ги интересува и няма кой да се вземе в ръце. Ами те ще ни превземат, има ли град без турци и цигани? - Не. Погледнете сериозно върху това. Ако искате ме мислете за луда, но в класа ми турците си говорят, че ПАК ЩЕ НИ ВЛАДЕЯТ..като са ни владяли в миналото и в бъдеще ще е така. Няма да има войни и такива - всичко се върши тихомълком, бавно-бавно под носа ни. Малките градове се опразват - младите студенти заминават в по-големите градове или в чужбина. Циганите имат по 10 и повече деца, българите по едно. Абе, знаете какво искам да кажа.

Аз съм хубаво, стройно момиче. Имам възможност да уча в Англия, освен това имам роднини по целия свят. Баща ми си уреди виза наскоро и в момента се урежда да живее в НАЙ-ДОБРАТА ЗА ЖИВЕЕНЕ ДЪРЖАВА (не е в Европа). След 12 клас иска да ме вземе да уча там, но аз ще отида само за няколко месеца - така му казах. Мога ВЕДНАГА да замина, хора, но само защото ще умра от мъка аз България и не искам да напускам България. Даже в момета се просълзих.

П. П. Заглавието не трябваше да е точно така, прощавайте. И текста не е цялостен и подреден. Много искам да го публикувате това, въпреки неосмислените изречения.. И ако ми изпълните желанието ще съм много благодарна.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 12 години, 10 месеца
hash: a491323e59
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Директно отговарям на въпроса ти за разликата между патриотизъм и расизъм. Ще ти копна само първите изречения от определенията за двете в Уикипедия.
"Расизмът е предразсъдък, основан на вярата, че човешките раси имат физиологични особености, които предопределят тяхната култура и способности. Обикновено расизмът включва идеята, че една раса е по-висша и има правото да управлява и доминира над другите. "
"Патриотизъм означава любов, обич към родината и желанието за опазването му. Патриотизмът на дело изисква безкористна и всеотдайна работа за въздигане на народа и родината. "
Както виждаш разликата е огромна. Би ли ми отговорила сега на въпроса: Като патриот или расист се определяш според горното?

 
  ...
преди: 12 години, 10 месеца
hash: 9172ad059b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Мисля, че Шарл дьо Гол го е казал по-добре от мен =
"Патриотизъм е когато поставяш на първо място обичта към своя народ, а национализъм - когато на първо място стои омразата към другите народи. "
И няма връзка между патриотизъм и расизъм, това са коренно различни неща.

Уикипедия пише:
"РАСИЗЪМ е предразсъдък, основан на вярата, че човешките раси имат физиологични особености, които предопределят тяхната култура и способности. Обикновено расизмът включва идеята, че една раса е по-висша и има правото да управлява и доминира над другите. "

ПАТРИОТИЗЪМ = буквално означава "любов към родината" (мисля, че от гръцки беше)

P. S. Каква е връзката с патриотизма, расизма и "Аз съм хубаво, стройно момиче. Имам възможност да уча в Англия, освен това имам роднини по целия свят. "

Мога да кажа още куп неща, но тактично ще си ги запазя за себе си :)

>>> Тишански <<<

 
  ...
преди: 12 години, 10 месеца
hash: ad58363370
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Разлика между НАЦИОНАЛИЗЪМ и расизъм e тънка. Ти си от расистите. Няма да се плашиш човешко е.


П. с.
И думичката в заглавието трябва да е НАЦИОНАЛИЗЪМ.!

 
  ... горе^
преди: 12 години, 10 месеца
hash: 10e5051536
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   да питам като четеш българин изнасилил 2 годишна дъщеря не те ли възмущава. а как ще живееш с турци и араби в Англия и там ги има. в българския език има не толкова турски колкото арабски думи

 
  ...
преди: 12 години, 10 месеца
hash: 56119f9dce
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Патриотизмът е обич към родното, а не омраза към чуждото. От там нататък е расизмът.

 
  ...


...
преди: 12 години, 10 месеца
hash: e210b396d6
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Патриотизъм означава любов, обич към родината и желанието за опазването й. Възхищение от националните постижения, привързаност към родната земя, език и традиции.
Расизмът е предразсъдък, който разделя хората на по висши и по низши според расата, цвета на кожата, етническата, религиозната или друга принадлежност.

Границата е много тънка много е трудно да обичаш прекалено много своето и да не мразиш чуждото. Особенно като ти го насаждат /манипулират/ телевизии и в тези книги който четеш /който всъщност са написани по друго време с други цели/. Не можеш да си имаш собствено мнение не можеш да прецениш нещата реално. Ако погледнеш нещата от друга гледна точка напр: не "турците искат джамий" а мюсюлманите в България искат джамий не ''цигани изнасилиха непълнолетна'' просто мъже изнасилиха непълнолетна.
На телевизията това и е работата да манипулира народа, ако се заслушаш новините са повечето лоши е защото хубавите не будят интерес. Телевизията е игра на думи начинът по който ги подреждаш предопределя мисленето. Ако вярваш на телевизиите в България нищо добро не се случва, ако беше наистина така досега да сме изчезнали от картата. И правителството се мъчи да каже нещо хубаво "това открихме днес онова" но водещите преиначават думите. Сякаш е лошо да има пречиствателни стнции например в хасково, според телевизиите е лошо, защото хората щели да плащат по скъпо ВИК а чистата вода щяла да отива по реката в чужбина. Нови магистрали, ама там умират хора. Нови детски площадки ама те са ги направили доста скъпо пък и децата могат да паднат да си обелят колената. Това, че ги гледаш и им вярваш, значи не можеш да имаш собствено мнение и премаш тяхното за правилно.
Няма добро и зло, всичко което кажеш може да се разгледа от добрата и от лошата му страна. Нито турците нито циганите ни пречат на българите, просто е по лесно да обвиним различните за нашите несгоди. Ако имахме стабилна българска политика нямаше дори да си помислят да искат джамий мюсюлманите нито циганите щяха да раждат толкова. Ако имахме стабилна българска полиция нямаше да има кражби и изнасилства от циганите. Ако имахме стабилна българска съдебна система, и ако нямаше "вратички" в законите нямаше да има толкова престъпници. Ако имахме стабилни български кметове градовете и селата щяха да са чисти, подредени и красиви пример: ромската махала и детските градини на Каварна. Там проблем с циганите нямат, техните цигани са нормални хора.
Е това е доказателство, че ние сме си виновни ние не сме си направили "стабилна българска... " и няма какво да ревем патриотически "те са лоши". Не те са лоши, ние сме тъпи, не ходим да гласуваме, не търсим отговорност на избранника си, позволяваме какво ли не. Събули сме се, надупили, чакаме, а после ма те ни е.. т, ееее видели гол г... з с надпис "позволено" що да не пробват и политиците и циганите и мюсюлманите и...

 
  ... горе^
преди: 12 години, 10 месеца
hash: 5afa78cd8d
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   Охх, на твоята възраст и аз си мислех, че много неща са ми ясни.. и всичко знам. А защо пък да няма турци, македонци, англичани, китайци и всякакви. Ще е страхотно да имаме и ние поне един космополитен град. Разбира се, с нормално изглеждащи хора. Ню Йорк, Лондон, Сан Франциско, Париж - всичко това са големи градове, събрали в себе си хора от цял свят. Смятам, че не е зле : )) Разбира се, това, което казвам и най-повърхностното. Има още доста работи да се кажат по въпроса.

 
  ...
преди: 12 години, 10 месеца
hash: 0210d3aede
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Авторката.

Значи, аз съм расист, което е очевидно. Не искам да съм такава. Опитвам се да не мисля така т. е. си промених нагласата, но явно няма да спра да съм такава. Първо на първо ''мразя'' не е точната дума, а може би непоносимост или...?
Първопричината за това мислене е един скандал, баща ми отвинил майка ми, че му изневерила с друг мъж. След това се разбра, че майка ми е невинна, но няма значение това... Този мъж - другия, беше турчин. И аз се настроих негативно към цялата им нация. След това друго нещо ме ''окрили''. Един мой съученик ме т. нар. обарваше през междучасията, аз се оплаках от него и той понеже ме харесваше и не спря да ме тормози. Той също беше турчин. Циганите не ги понасям, защото са лъжливи, крадливи и са тежест на обществото - не всички, разбира се.

Към номер 1: Патриотка си мисля, че съм или поне повече клоня към това. Не съм човекомразка, за Бога, макар, че не си личи.

Към номер 5: Да, възмущавам се, и то много, това стига ли? Не отричам, че измежду нас има кривини.

Към номер 7: Помогна ми да си отворя очите за много неща, мерси.

Към номер 8: Не си мисля, че много неща са ми ясни - напротив даже.
''Нормално изглеждащи хора''.. wtf!?

Уважавам мнението на всички :)

 
  ...
преди: 12 години, 10 месеца
hash: b050e662b4
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Не си "расист", щото турците не са раса.
Ел

 
  ... горе^
преди: 12 години, 10 месеца
hash: a491323e59
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   От номер 1: Хубаво е, че смяташ, че си патриот, насочи тогава мислите си в посока с какво можеш да бъдеш полезна на родината си, пази я чиста, няма нищо лошо в това да получиш добро образование в чужбина, щом имаш такава възможност, след което да се върнеш в България (ако желаеш) и да използваш знанията си в полза на родината :)
Подкрепям номер 7, мисля, че е казал/а всичко, което може да се каже по темата.
Разбирам негативното ти отношение, от това, което си написала, но въпросните случки можеха да се случат и с българи. Преценявай всеки един човек по думите и делата му, а не по произхода му.

 
  ...

...
преди: 12 години, 2 месеца
hash: 86b1a74aa8
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Не бой се за 22 години турците тук са станали от 1, 6 милиона на под 600 хиляди. Напиши в гугъл половин милион българи хепатит за да видиш. "Българи". Пише ти човек, който знае какво пише.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker