Въпрос към младите - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120676)
 Любов и изневяра (29590)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4686)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1643)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18391)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Въпрос към младите
преди: 4 години, 10 месеца, прочетена 1606 пъти
Прави ми впечатление/работя в известно заведение за бързо хранене/, че като поръчат нещо младите, не говорят като хората!
Пример-искат нещо, което е с етикет и цена-сочат го и казват това, онова в средата, това вляво/тяхно ляво е мое дясно! / и прочие.
Имам чувството че "ядат" думите и буквално не могат да съставят повече от 2-3 смислени изречения, а и те им идват в
повече.
Пише си на табелка-с луканка, с ориз, картофи, шунка и тн. По 12 часа на ден ми идва много. Пише си-не се чете от клиентите.
И за да избегнем вечния спор "защо не си учила, за да стигнеш дотук", уточнявам-не е въпросът за мен защо и как не съм учила, а защо младите не четат, не желаят, не могат, мързи ги или Бог знае защо.
Моят личен отговор е, че твърде много пишат на клавиатури, а и контактът с човек им е труден вследствие на това. Срещала съм млади момчета с проблеми в говора, които очевадно се проявяват при комуникация с който и да е човек. Аз самата имам говорен дефект, но той не е от притеснение, а от детска възраст буквално.
Виждам, че темата ми е не е написана като хората, но все пак-какво мислите по въпроса? !

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 10 месеца
hash: 048a0c2fee
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Че са още малки, с времето ще се научат да говорят без притеснения. Може и да се притеснявад да не произнесат някоя манджа грешно.

 
  ...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: 26c9c18b33
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   По начало човек е устроен така, че информацията се възприема много по-лесно и бързо чрез образи, отколкото чрез надпис. Още повече че днес има изобилие от разновидности на стоките и става досадно да помниш за всяка стока - с/без захар, с вкус на лимон, с вкус на пица, леко, силно, дълго, късо, обезмаслено, па не знам си какво. И понеже им е трудно да запомнят толкова разновидности, а и не е необходимо и просто го посочват. И на мен примерно ми е досадно като си купувам цигари да изреждам 15 думи, докато кажа какви точно цигари искам. Ако кажа Малборо, после ме питат "ама какво". Викам "тъч", "ама светло или тъмно", "тъмно", ама "късо или дълго". И за да избегна цялото това трябва да кажа "малборо тъч 80 тъмно". Ами досадно е. По-добре да го посоча и да се приключва.

То малко става като с операторите. Ако искате еди какво си натиснете 1, ама сигурни ли сте, ако да натиснете 2, ако пък точно еди кое си от това, което сте избрали 3. И аз 5 мин натискам 123456 и на края така и няма такава опция каквато искам, че чакам още 10 мин да ми вдигне сътрудника, че винаги "всички сътрудници са заети", после още 10 мин обянсявам и на края вече ми е минал мерака от живота.

 
  ...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: 14dc92186e
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Аз ще си призная. Момиче на 19 съм и от 2 години повече пиша на телефона, отколкото говоря. Пък за четене на книги не ме и питай. Често и майка ми ме пита дали мога да направя изречение с повече от 3 думи.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 10 месеца
hash: d2f0632fed
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Виж, много ти личи, че избиваш комплекси. Направила си опит да избегнеш това критиката да не се обръща към теб, но просто е прекалено очеваден и отчаян.

Защо например не се възмутиш от това, че тези момчета и момичета се хранят в заведение за бързо хранене, вместо с някаква здравословна храна ;-) ?

Наистина е много смешно човек, който работи в заведение за бързо хранене (или в която и да било сфера, предлагаща някакви услуги) да прави критика на хората (клиентите!) как говорили.. и.т.н. подобни.

Лично аз не бих си позволила (не ме и вълнува) да попитам когото и да било защо не е учил. Също така смятам, че човек не е късно да учи, дори и да е на 50 или повече години.
Ще ти дам един полезен съвет, който осъзнавам, че се явява непоискан, но все пак ще ти го дам.
Защо не вземеш да се преквалифицираш като учителка (сега има огромен глад за такива кадри) по български език и литература - тогава вече поривите ти за критика към подрастващите, породени от личните ти комплекси, ще резонират с комплексите ти, и съответно ще могат да бъдат проявявани градивно и без да будят присмех.

ж31

 
  ...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: b6e6307c1d
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

5.   Не е от клавиатурите, защото за да пишеш пак трябва да прочетеш, нито от мързел, могат и да четат, а проблема идва от продавачите. Първо продавачите доста често не слагат табелите на правилното място или дори оставят табелите с месеци на едно и също място на щанда, а стоката където има място и така стоката никога не съответства на табелата. Второ продавачите/производителите ползват прекалено много чуждици, като малборо " тъч" или си измислят думи за имена на стоката си, думи далечни от българския, често изписани дори на латиница. Лично на мен преди повече от 10 години в банка пред голяма опашка ми се случи да си поискам айбана на сметката и тъй като айбан се изписва IBAN, казах на служителката "пиши ми ибана, някъде на листа", познай колко ми се смяха цялата опашка. Длъжна ли съм да знам че идеята им идва от английски и че трябва да ползвам произношението на буква "I" в английския? Без да се замисля какво означава на български думата ибан, четейки думата от латински букви, аз изръсих да ми пишат ибана пред десетки чакащи. Един пък счетоводител си беше сложил за име на фирмата си "KONTABİLE" от къде аз да знам, че счетоводител на албански било контабиле и че не се изговаряло така, а контабийе. Да не говорим че известния у нас дюнер няма нищо арабско и дори думата дюнер е турска и означава въртяно и само у нас това чудо се нарича така иди в която и де е държава по света и кажи че искаш дюнер, ще те гледат учудващо, дори в Турция сандвича се нарича дюнер кебап, ако си поискаш само дюнер / въртящо, въртене/ без да сочиш картинка, какво ли ще си помислят, все едно у нас да си поискаш "стомна" кой да се сети че искаш стомна кебап.
Затова соча и казвам онова в средата, това вляво, защото или етикета не е на мястото си, или името е чуждица, и дори да е изписан на български, пак може да сложа грешно ударение и да излезе някаква простотия.

 
  ...


...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: 6aeee1a23c
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

6.   Wow. Въпросът ти по същество е безсмислен. Щото е по-лесно

 
  ... горе^
преди: 4 години, 10 месеца
hash: 26c9c18b33
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Номер 5 е прав. Едно време си имаше лимонада и в магазина казваш лимонада и се приключва. А сега ако искаш фанта, се почва: лимон, портокал или екзотик, с привкус на бъз или без, диетична или не, малка или голяма, с томбола или без, с жълт или син етикет, топла ли да бъде или студена, а искате ли от новия вид фанта. Ако и етикета е сбъркан, както казва номер 5, кашата става още по-голяма.

 
  ...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: 956045b382
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   Защото продуктиет ви не са представени по достатъчно достъпен начин.

Корпорации като Макдоналдс, са се специализирали в това, да направят процеса на продажба възможно най-бърз и лесно разбираем. Това е една ор причините, да са номер едно на пазара, макар храната им да e съмнително качество.

Та общо взето, до какво опира - Млалки еиктчета със ситен шрифт,шарени картинки, на които се показва продъкта от различен ъгъл, особено самите картинки са малки, тип меню в "модерна" кръчма, дълги и трудни за поизнасяне имен - НЕ!

Всичко с номера, следвани от имена и описание на продуъкта.
Ак храната е изложена на щанд - Ами аложи таблеки с номер и ГОЛЕМИ БУКВИ, от рода на 1 - ШУНКА, а не
"среден сандивич с горчица, шунка, краставички и майонеза".

 
  ...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: b948ca3e7a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Не мисля, че има някакъв проблем. На 27 години съм. С висше образование, работя в чужбина, обичам да чета книги, знам 3 езика. Никога не съм бил от най- добрите ученици или студенти, но се имам за умен и начетен човек (на някакво средно ниво).
Като вляза в закусвалня, не казвам "извинете, бихте ли ми подали тази средно изпечена триъгълна баничка със сирене" а просто соча с пръст дадената закуска, казвайки "ей тази тук". Продавачката веднага ме разбира и ми продава това което искам.
Разбира се, винаги казвам "добро утро" и "чао" на продавачката, но до там. Не мисля за нужно да се обяснявам и да говоря на книжовен български по будките и закусвалните.
Работата ми е на моменти стресираща и трябва да съм максимално концентриран и точен в изказа си, за да могат хората до мен да ме разбират и да работим продуктивно. Тогава естествено говоря както трябва. Всичко зависи от ситуацията.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 10 месеца
hash: 8d7295bf93
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Това което расте днес е силно казано "хора". Следният случай от преди няколко дена.

Ръфам някаква евтина закуска и съм седнал на публично място, нещо като малък парк. Дотичва до мен момиченце, на нещо към 3, застава до мен, и ме зяпва в закуската. Буквално като някакво кученце. Честно казано, в кученцата се вижда повече разсъдък. Това го гледаш в очите, и вътре сякаш нищо. Дядо му отзад се развиква - какво си зяпнала човека, сякаш не си яла, патка и т.н. поредица от думички които един нормален човек не би използвал и в гората, пък какво остава към малката си внучка, в центъра на града. Ако си виждала пъдарин, поведението му беше много подобно...

Така, че не, не са ви проблемът клавиатурите, ами България е в процес на тотален и повсеместен социален разпад, и едно от отраженията е спад и в IQ-то. До степен сервитьорките да се смеят на клиентите си...

 
  ...

...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: 26c9c18b33
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

11.   10, твоето IQ ще да е много високо, щом съдиш за цяло едно поколение само по начина на гледане на едно 3-годишно дете. На детето явно му се е приискало да си хапне, как да те гледа? Как въобще трябва да гледат 3-годишните, като Айнщайн ли? И нали младите бяха тъпите, какво общо има дядото? И той ли е млад?

 
  ...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: 8d7295bf93
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   11 - А твоето не питай, щом "съдиш" аз по какво съдя от едно изречение...

 
  ... горе^
преди: 4 години, 10 месеца
hash: 12291ddf28
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

13.   Аз също смятам, че тази авторка е просто една голяма комплексарка, но също така и че номер10 е един от онези мега женомразците, които дотолкова са се назлобили на женския пол. че вече и по най-мъничките момиченца плюят. Отврат.

 
  ...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: 26c9c18b33
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

14.   12, какво да "съдя", ти сам си го написа. Коментарът ти беше гнусен. Не те ли е срам да говориш така за 3-годишно дете? Ти колко очакваш да е IQ-то на 3-годишно дете и как трябва да те гледа, след като е гладно? А може и да е аутист или нещо детето, това не ти ли минава през умната главица? Да му беше отчупил малко да си хапне, вместо да се чудиш защо те гледало така? Не се иска много "IQ" да се сетиш защо те гледа. Че и правиш извод за цяло поколение от това. Много ми е интересно твоето дете някой ден как ще гледа с такъв умен родител - сигурно като Леонардо да Винчи.

 
  ...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: ab27f937a3
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

15.   Да му отчупил да си хапне... Ами. никой не е длъжен да храни разни дечурлига по улиците или да търпи някое лапенце да седи до него и да го зяпа досадно. Аман от захвърлени лапета. Почти винаги в заведение та даже и в бар в 11 вечерта са ни досаждали деца на масата. И обикновено правят точно като това- мотаят се около теб и те зяпат втренчено, а дебилните им нагли родители блеят нанякъде и грам не ги притеснява, че децата им досаждат на хората.Ами ние сме излезли да хапнем или да се напием и да се забваляваме, да си говорим за секс и гаджета, а не да сме детегледачки на захвърлени деца. Който си има деца да си ги гледа. Дъртия му е направил впечатление, че е крайно прост и е такъв наистина. ж22

 
  ... горе^

...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: 26c9c18b33
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

16.   15, добре децата са дебили. Точка. Какво да споря с "хора" като вас? Вие направо на 20 сте се родили явно.

 
  ...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: 46bbf41086
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   Мисля, че третия абзац на но. 4 изчерпва проблема. Да съдим другите хора за тяхното поведение не само е безмислено , но проява на грубост. Превръщаш се в "грубата , противна леличка на лафката".

Колкото до младежта...тя никога не е "ставала за нещо", при всички поколения , откакто Адам Ева са се пръкнали.
Просто запомни, че другите не можеш да промениш . Но себе си ще можеш. Опитвай се да се научиш да не се ядосваш и да ги приемеш такива , каквито са.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker