Бях един от най-добрите, а сега какво? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121141)
 Любов и изневяра (29692)
 Секс и интимност (14354)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6467)
 Здраве (9594)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3176)
 Образование (7300)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18507)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Бях един от най-добрите, а сега какво?
преди: 4 години, 11 месеца, прочетена 1444 пъти
Момче съм, на 20 години. Миналата година завърших училище. Бях един от най-добрите ученици (не, не съм зубар :D), изкарвах доста добри оценки по всички предмети без да полагам много усилия, имам множество награди, помогнал съм и на доста хора да завършат. Какъв е проблемът тогава? За разлика от моите съученици, аз не отидох да уча в университет. С риск да прозвуча грубо, хора от кол и въже, изпаднали наркомани, леки момичета и т. н. - отидоха да учах висше, а аз останах в града си, за да работя. Ще кажете, че това е мой проблем - да така е, но причината да не продължа образованието си не е от мързел. Накратко - от малък съм израснал в тежки условия. Нашите са хора без висше образование, както и повечето ми роднини. Нямаме финансови възможности. Майка ми работи за почти минимална заплата, а баща ми работи на 2 места, като втората му заплата отива за кредит, който изплащаме от 5 години. Не исках да правим бал, не исках да купуваме скъпи костюми, нито да наемаме гъзарски коли. Виждах как тези хора се прибират изтощени, за да има какво да сложим на масата. Това е една от главните причини да не отида да уча - не исках да съм в тежест на нашите. Друга причина е, че бях добър в почти всички предмети и нямах ясна представа с какво искам да се занимавам. Математиката и биологията ми бяха най-трудните предмети, затова изключих вариантите да следвам медицина или ИТ. Освен това, наистина нямам вяра в българските университети - приятелите ми са силно разочаровани от ВУЗ-овете, в които учат, а се водят наистина елитни, а и както казах по-горе какви ли не хора учат в тях. Нямам възможност да отида и да уча в чужбина, нито пък в някой частен университет. Хора, които нямат и 1/3 от моите знания ще излезнат висшисти и ще бъдат приемани за нещо повече от мен, само защото имат диплома. Аз не съм спрял да се развивам - работя и част от заплатата си заделям за хобито си - книги. Чета най-вече бизнес книги, издадени от известни инвеститори и бизнесмени. Когато говоря с шефовете си, остават изумени с какви неща съм наясно. Един от тях ме е питал какво правя тук (на това работно място). Макар и да е шеф, той сам ми каза, че имам много повече потенциал от хората, с които работя (работя в заведение, колегите говорят само простотии и нямат желание за развитие). В никакъв случай не се взимам за нещо повече от тях - под едно и също небе живеем.
Моля Ви за съвет! Все още съм млад и не искам да съсипя потенциала, който има в мен! Какво бихте направили на мое място? Моята идея беше да се издигна на работното си място, но преди мен има доста хора и ще трябва доста да почакам. Какво да уча? Като цяло в България си ограничен ако не следваш специалностите, които изброих горе - медицинските или инженерните. Заслужава ли си да се преместя в големия град, да работя, за да се издържам и да уча в същото време? Обмислял съм и вариант да замина в чужбина, но там биха ме приели като човек втора ръка, най-вече защото нямам висше образование, а и не по-малко, защото съм българин... Нашите никога не са ме питали дали искам да уча и напълно ги разбирам - едвам свързваме двата края. Ще се радвам да чуя мненията Ви, определено ще са ми от помощ и ще ми помогнат да реша! :)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 11 месеца
hash: e694174b4a
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Ти си млад човек, а вече говориш със супер много стереотипи, имаш си обяснения на нещата без дори да знаеш дали наистина са така. Университетите в България са ок и да влизат всякакви хора, които са си покрили приемните изисквания. Така е в цял свят, никой не те пита дали си алкохолик, наркоман, про*****ка, какъв е етносът ти, каква е се*****ата ти ориентация и каквото се сетиш още... и така трябва да е. Уточнение говоря за тази част от света в която се живее убаво!
Когато живееш в чужбина не си втора и трета ръка човек, много по-достойно ще бъдеш заплатен за същата работа, която имаш в Германия от колкото в България, но и не само това ще получиш по-човечно отношение от работодател, колеги и клиенти. Хубаво е на говориш езика на държавата в която си и това е достатъчно за прилична работа. Това с университетското образование са комплекси, които избиваме ние и стоенето без работа с поняколко дипломи от ВУЗ е в следствие на лошо плануване. Защо хората учат спецялности за които знаят, че няма работни места или като видят, че не са добре в дадена област все пак завършват и после не се чувстват уверени и способни да го работят.
Може да учиш задочно, така дори не е нужно да напускаш родния си град ако разбира се не го искаш. Очните са 2 седмици и после изпити 1 седмица и това ти е един семестър. Частните колежи не винаги предлагат нещо повече от държавните, просто са доста по-скъпи, много от моите съученици, които не успяха да покрият изискванията за държавен ВУЗ отидоха в частни.
Относно спецялност има супер много влез в сайтовете на университетите и виж какво те привлича. Ако е нещо с бизнес е хубаво да знаеш и чужди езици, можеш да инвестираш в курс по език в случай, че не говориш.
А да и това, че една година си работил не е проблем, така правят доста млади хора в Европа.

А да убаво е да провериш сроковете за кандидатстване и изискванията възможно най-скооро, защото е силно вероятно да си ги пропуснал и да остане за следващата година кандидатстването. Успех!

 
  ...
преди: 4 години, 11 месеца
hash: fcaaf7b02f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Ами за мен учи задочно и бачкай. 4 г. ще е зор, ама после ще си добре, ако си си избрал парвилната специалност.

 
  ...
преди: 4 години, 11 месеца
hash: def86d6092
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Каквото и да правиш не оставай в малкия град. Ако имаш потенциала, който твърдиш - най-добре е да заминеш извън пределите на нашата родина. Ако искаш развитие - отиди в чужбина, трябва да почнеш от най-ниското стъпало. Да, вероятно е да те приемат за човек втора ръка, но и тук е възможно да ти се случи. Преглътни егото си, работи. Разликата - там шанса да намериш своето място и да се развиеш е по-голям отколкото тук.
С31

 
  ... горе^
преди: 4 години, 11 месеца
hash: 63549d4376
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Пробвай с дистанционно обучение, някои университети го предлагат. Ще плащаш таксата и ще учиш онлайн, щом ти се учи... Въпреки че университета не е гаранция в живота. Има много хора дето не си работят по специалността. То тука в България не е важно дали си учил, а кого познаваш. Виждам, че си умно момче, пожелавам ти късмет. Хубаво е, че четеш. Може и в големия град да опиташ, ако можеш

 
  ...
преди: 4 години, 11 месеца
hash: 9d9e78e460
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Избери си нещо и продължи образованието си! Работи и учи, най-добре задочно. Не смятам, че чужбина е вариант. Успех!

 
  ...


...
преди: 4 години, 11 месеца
hash: 80a4b3d1f0
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Университетът е загуба на време. Единствената файда е след това да се прехвърлиш в западен университет, примерно Германия. Да търсиш международно развитие и ако тръгнеш с такава нагласа, че тук е само стъпанка, ще те предпази от тотално разочаровани. Да, всеки ИНТЕЛИГЕНТЕН човек който познавам, се разочарова от университета. Някои успяха просто да го приемат за необходимото зло, при други, включително и мен, разочарованието беше по-трудно за преглъщане и се отказаха.

Принципно трябва да разбереш една истина - че на никой не му пука за теб, и колко знаеш, какво можеш. Дори и бизнеса, поне днешният, разчита най-вече на колективност, на отработени методи, не на таланти. Защото първо, да намериш талант е на късмет, и второ - можеш да станеш зависим от такива хора. Не че големи фирми няма да се откажат от талант, но просто това не им е приоритета, а колективността.

Ще видиш колко прости хора успяват в живота, не само в университета, с нахаканост, с харизма, с лъжи ако трябва. Ако си природно интелигентен, по-добре се научи как да ползваш умът си на улицата. Принципно много от т. н. академична среда са прости хора, които са тренирани да правят нещо. Те не са интелигентни в истинският смисъл на думата, и повечето от тях не могат да оцелеят на улицата. Истински интелигентният човек може, но трябва да преосмислиш наистина как функционира живота, и как да успееш. Проблемът ти е, че идваш от семейство на здраво работещи хора. И както виждаш - такива си остават бедни... С работа за някой друг, не се успява. Това е първото което един интелигентен човек трябва да схване. Замисли се къде са сферите където се правят пари. Защото за съжаление животът не е справедлив - парите рядко са там, при тези които произвеждат нещо, а са при онези които знаят как да го контролират и продават. Както предполагам знаеш, институциите с най-много власт и финансови възможности, се въртят около самият финансов сектор. Парите са просто... и напълно естествено, са при тези които ги въртят. Образованието може да те направи само един малко по-добре платен работник, това е нещо което за съжаление работническата класа не разбира (и е възпитавана да не разбира). Ако си наистина умен, първо трябва да избягаш от тоя коловоз. Работи на повече места, където можеш, да не ти пука кой какво си мисли. Но от цялото нещо най-важното е да събереш реален житейски опит как даден бизнес функционира, да опознаеш какви са хората и как да работиш с тях. Естествено от позицията която заслужаваш, но позиция за която ще трябва да поработиш. За съжаление, а на твоите години бях прекален идеалист, и не се фокусирах върху практични и реали цели. Иначе сега щях да водя доста по-различен живот... Но ти си наистина още млад, и стига да се ориентираш по-навреме, можеш по-добре да се реализираш.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 11 месеца
hash: 41cd8222e9
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Каквото и да решиш не стой на едно място, а търси начин да се развиваш. Махни се от заведението и средата, защото ще потънеш в нея. В чужбина не е това, което си мислиш. Оценяват интелекта и желанието да учиш и в крайна сметка парите са си пари. Ще ти кажа честно нещо, но моля те не ми се сърди за откритостта. Мой познат от малко градче, много начетено момче, в същата ситуация като теб, научи няколко езика, буквално сам от безпаричие. Нивото му на английски е бизнес презентации на сериозни теми, много е умен направо изумява, но в него остана нещо простовато от гледна точка на маниери, облекло, обноски. Средата, начина по който си израснал дава голям отпечатък. Така че, не те познавам, но работи и в тази посока, само от полза ще ти е. И най-вече колкото и да е ниско нивото на университетите, все пак това, че си бил там, че си положил някакви усилия ще ти се отрази. В чужбина висшето ти образование няма да има кой знае каква тежест, така че българи с висше и без пише образование няма кой знае каква разлика.

 
  ...
преди: 4 години, 11 месеца
hash: f01705ed5d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Висшето малко или много отваря някакви врати, било то самата диплома или контактите, които ще създадеш там. Какво каза първия коментирал, ВУЗ-овете в БГ са си окей, това, че голяма част от студентите там си пропиляват образованието за наркотици, пиене и дискотеки, е отделен въпрос. Всичко си е до човек - ако си трудолюбив, и в най-лошо славещия се ВУЗ да отидеш, пак ще откриеш възможности да се реализираш, но ако си мързелив, и в най-добрия да отидеш, пак се пропилееш всичко. Според мен запиши нещо, има много специалности свързани с бизнес например или въобще, нещо, което ще ти се отдава и ще ти е ясно. Без диплома възможностите за работа са ти доста по-ограничени и 90% и слугински. Още повече, че в университета имаш шанс да попаднеш в една по-интелигентна среда, където все нещо можеш да научиш, а по ресторанти и кафета и аз съм работила, попадала съм на свестни хора, но наистина са без желание за развитие и такава среда те дърпа надолу.

 
  ...
преди: 4 години, 11 месеца
hash: f4dd1b186a
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Предлагам ти счетоводство и/или финанси - дистанционна форма на обучение или задочна, сравнително ниски такси, все пак конкретни реални знания и са в областта, в която четеш литература. Университетът ще го подбереш спрямо таксите и достъпността - да е наблизо, че да няма високи разходи за път. След като завършиш, ще можеш да се реализираш на доста места.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 11 месеца
hash: fa2d596678
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Не те познавам, а успя да ме подразниш. Стига си гледал в чуждото. Ти не си човекьт, който ще определя кой става и кой не. Бил си отличник в училище. Голяма работа. Защо реши, че измислените оценки ти гарантират успех в живота. Никой не ти дьлжи нищо. Бориш се сам и успяваш или не. Това показва дали наистина имаш характер. Няма нужда от оправдания. Като си беден, ще намериш начин.


Моят сьвет е: спри да се сравняваш другите и разбери, че ако сам не направиш нещо, хубавите оценки от училище няма да ти помогнат. Чудесно е, че имаш знания, но има още милиони, които знаят повече от теб. Научи се да бьдеш скромен, защото не знаеш през какво са минали другите. Бори се и само напред.

Успех.

 
  ...

...
преди: 4 години, 11 месеца
hash: b98ee233dd
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Книгоиздаване в СУ! Прекрасна специалност, перспективна, много неща съм научила от преподавателите там. Колегите са прекрасни амбицирани, знаещи и можещи хора със страст към книгите, филмововото изкуство и музиката.
Книгоиздаването е индустрия на границата между литературата/науката и бизнеса. Мисля, че побира всичко, което ти е интересно поради тази причина. Освен това се дават мнжество както тврчески проекти (курсова работа по литература на тема и произведение по избор, курсова работа по фотография-фотосесия на тема "Студентски живот" и тн), така и проучвания на различни научни теми. Университетът дава повод да завържеш много ценни познанства, които могат да помогнатза в бъдеще при изграждането на кариерата ти. Дава възможност да срещнеш хора със сходни на твоите интереси. Не пропускай тази възможност!
Семестриалните такси са символични в сравнение с другите специалности- 260лв на семестър.
Специалността позволява да се работи по време на обучението. Може да се хванеш на работа в аутсорсинг компания-колцентър, ако знаеш език различен от английски. Дори при 4-часова работна смяна ще ти дават заплата, предосттъчна да покриваш нуждите си и дори да помагаш на вашите.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker