Животът справедлив ли е? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121047)
 Любов и изневяра (29671)
 Секс и интимност (14349)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9589)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18484)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Животът справедлив ли е?
преди: 4 години, 11 месеца, прочетена 1946 пъти
Здравейте!

Напоследък се замислям върху това дали животът е справедлив. Имам чувството, че правя всичко както трябва и с много труд постигам успехи, а има хора, на които им е нужно съвсем малко, за да бъдат на това ниво, че дори и по-високо. Лесно си намират работа, приятели, гаджета... Лъжат, мажат, нахални са и нещата им сякаш се получават.

До каква степен да се "уредиш в живота" зависи от късмета, от знанията или от характера на човека? Вие как смятате?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 11 месеца
hash: 606429c756
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Здравей, животът не е справедлив, но е важно да живееш живот, в/с който ти ще се чувстваш добре. Ако душата ти смята за "нормално" да се лъже и манипулира - прави го. Ако обаче смята, че не е редно - не го прави! Въпрос на ценностна система.
Животът не е справедлив, но и няма нужда да е. Само значение има ти се да чувстваш добре със себе си и своите избори. Дори в несправедливи ситуации ти да знаеш, че си постъпил според собствения ти морал.

 
  ...
преди: 4 години, 11 месеца
hash: 53198e7784
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Не, животът не е справедлив, и е такъв понеже повечето от хората наоколо не са справедливи. За да си справедлив, трябва да имаш чувство за обективност и баланс, да не страдаш от комплекси. Нямаш ли ги тези качества, винаги накланяш везните към себе си - просто за да оцелееш психически.
Някои хора колкото и да имат, все им е малко и все гледат да си вземат от другите. Други пък - нищо не измислили и не направили през живота си, гледат как да си припишат твоите заслуги, и как те да получат наградата за твоите усилия.
"Да се уредиш в живота" не е само въпрос на късмет, понеже понякога "късметите" (т.е. възможностите) следват един след друг, но човек ги пропуска всичките, понеже не съумява да ги реализира.

Тези дето лъжат, мажат и са нахални, могат да станат политици, или някакви други подобни, но не и стабилни и стойностни хора с реален принос към обществото (независимо дали признат или не...). Не се учи от тях!

 
  ...
преди: 4 години, 11 месеца
hash: d0e842e0cf
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Хаха, животът справедлив... На колко си годинки сега да се замисляш? Според мен това е нещо което един родител трябва да обсъди добре с децата си преди 18... Само че самото това предполага някаква справедливост...

 
  ... горе^
преди: 4 години, 11 месеца
hash: 22aee4e2c3
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Те хората са го казали, с нахалство към прогреса.

 
  ...
преди: 4 години, 11 месеца
hash: fe69dd5a86
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Точно в несправедливостта се крие чарът му.Ако беше справедлив нямаше да има развитие и напредък.

 
  ...


...
преди: 4 години, 11 месеца
hash: 3aa0276820
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   справедливостта е доста относително понятие. Представи си, че двамата се състезаваме за дадено място, аз печеля, а ти губиш. Дали е справедливо? За мен - със сигурност, за теб - едва ли, освен ако си съвсем обективен и честен със себе си.
Освен това няма как да знаеш какво им е струвало на другите, за да постигнат нещо. Не забравяй, че отстрани нещата винаги изглеждат просто и лесно, а когато си вътре в ситуацията е различно. Пък и в крайна сметка има по-умни и по-глупави хора, зависи с кого се сравняваш. Най-добре се сравнявай с хора, стартирали от същата или подобна позиция като социална среда и образование. Ясно е, че винаги ще има по-успели и по-можещи от теб.
Казваш, че винаги ти се получават нещата с много труд. Много е важно също в каква посока насочваш усилията си и дали си избрал правилната област, т.е. тази, в която си най-добър. Ако се съдера от пеене в следващите 10 г., няма да стана добра певица, защото просто не е моята работа.
Аз лично не вярвам особено в късмета. Обикновено имам късмет когато съм вложила усилия и късметът е само малкото камъче, което побутва каруцата. Да разчитам на гол късмет е смешно, дори и да се получи, не е ясно дали и как ще се задържиш на даденото ниво, което си постигнал.
Твърде малко си написал и твърде общо си поставил въпросите си. Място под слънцето има за всички, просто потърси своето.
Успех!

 
  ... горе^
преди: 4 години, 11 месеца
hash: 19718781e4
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Живота не е справедлив. Никога не е бил. Лошото е че в училище се опитват точно обратното да втълпят на децата. Когато порастват обаче, голяма част от тях се чувстват прецакани, защото по-малката част, открила прекия път, винаги се прережда и ги прецаква.
Аз вече нямам скрупули да действам така както на мен ми е изгодно. Това не значи че лъжа и мажа, по-скоро по-малко ми пука за останалите.

 
  ...
преди: 4 години, 11 месеца
hash: fe9d8d1dc3
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Несправедлив е дотолкова, доколкото сме си го направили такъв. "Животът" сам по себе си не може да бъде справедлив или несправедлив. Какво изобщо е това понятие "животът"? Звучи като нещо спуснато "свише", което ни задължава да живеем по точно определен начин. Дано да сте ме разбрали какво искам да кажа.

 
  ...
преди: 4 години, 11 месеца
hash: 8874e319a6
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Аз пък на пук на всички ще кажа, че от личния си опит съм се убеждавал многократно, че живота е мноооооого справедлив. Имах шеф, който се държеше отвратително с мен, леля ми нарочно ме прецака за едно наследство и много други несправедливости ми са се случвали, но винаги е идвало време, в което съдбата така извъртат нещата, че си плащат скъпо.

Познавам и един, който едно време е забогатял с екслпоатация на хора. Дъщеря му почина на в седми клас, сина му стана пълен алкохолик и си почина на 30 и няколко. Той нямаше и родни деца, та приживе си беше осиновил дете, което впоследствие избяга от къщи и после за пари се съгласил да му прехвърлят фирма с дългове. И почнали да го съдят, обаче той понеже нямаше нищо и прехвърлиха дълговете на наследниците му, сиреч на майка му и дядо му. Съдиха се доста години и на края този човек си отиде беден и забравен от Бога.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 11 месеца
hash: 37e45d12ba
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Според мен, животът Е справедлив! Справедлив, означава закономерен. Разбира се, има ситуации на несправедливости, но закономерността в крайна сметка има крайната дума. Проблемът идва от липсата на обективност и безпристрастност в ситуациите. Справедливо ли е било това че сме били под турско робство? За много отделни индивиди, живели по това време, чисто субективно - не е било. Но е закономерно, предвид разделението ни по това време. След като е закономерно - справедливо е. Справедливо ли е, когато вложим всичко от себе си в една връзка, а отсреща не ни отвърнат с това което ни се иска? Субективно не е справедливо. Обективно, е закономерно - справедливо, защото кофа без дъно не можеш да напълниш. Стигнал ли си до там с постоянните саможертви и компромиси над нещо, значи то е изначално нездраво, непродуктивно, лишено от потенциал. Сляпата упоритост и хвърляне на безплодни усилия, не е гарант за успех. Нещата не зависят почти никога изцяло от нас, а хвърляйки напразни усилия в името на голата надежда, слепи за закономерностите и " скритият" потенциал / липсата му...в ситуациите, си мислим често че " справедливостта " е корелация на положените усилия.

 
  ...

...
преди: 4 години, 11 месеца
hash: 406044f778
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Аз вярвам в баланса на отношенията, например, ако някой мине метър и се помисли за много хитър, рано или късно си плаща цената. Ако унизиш някого, или направиш мръсотия те чуква нещо от някъде. Така е направено, че трябва да си научиш уроците и да си поемеш отговорността за действията. Трябва да вярваш и в късмета, но и да действаш, не само да седиш. Интуицията е много важна, да умееш да я чуеш и слушаш, да гледаш и да виждаш и т.н. Лошите неща, през които минаваме, често разбираш, защо са ти се случили, ако седнеш и навържеш нещата.

 
  ...
преди: 4 години, 11 месеца
hash: 8e64091a22
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Справедлив, едва ли. За съжаление не е. Както и сам каза успяват предимно разни нагли типове, които са готови и през трупове да минават, но да си постигнат своето. Виж, обаче всичко се връща рано или късно! Да, днес си на върха, постигнал си всичко с измами и за сметка на щастието на другите, но... ами не се учудвай ако някой ден си на дъното беден, болен или наказан по някакъв друг начин. Така, че не е лошо, преди да прегазиш всичко живот по пътя си в името на собственото си добруване, да си помислиш дали си готов един ден да платиш цената. Да, може да не е днес, дори не и след година, но рано или късно всичко се плаща. И то често се плаща така, че те боли най-много.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 10 месеца
hash: f847660dcb
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Живота не е справедлив. Никога не е бил. Лошото е че в училище се опитват точно обратното да втълпят на децата. Когато порастват обаче, голяма част от тях се чувстват прецакани, защото по-малката част, открила прекия път, винаги се прережда и ги
прецаква.
Харесвам това изказване. Вярно и несъвсем.
На автора бих напомнил: "Крушата не пада по далеч от дървото". Тази стара народна мъдрост казва много. На нея не бива да се гледа повърхностно. Едни от нас просто са по-надарени, безспорно има и по-облагодетелствани. Човек си има и съдба, а тя е свързана и с произход.

 
  ...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: f847660dcb
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Пак съм аз. С крушата и дървото. Препоръчвам на автора филма "Гатака". Страхотен. Има да каже много по темата.

 
  ...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: 54313620d9
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   От автора:

Благодаря на всички, които се отзоваха с коментар.

Към номер 14: Ще потърся филма.

 
  ... горе^

...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: dfd9586c49
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   Авторът:

Отново към номер 14: Гледах "Гатака". Хареса ми много. Повдига разни въпроси и е с отворен край. Благодаря за препоръката на филм.

 
  ...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: f847660dcb
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   От 14 до автора. А аз благодаря, че си го изгледал.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker