Стари турски жълтици намерени в дувар - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120496)
 Любов и изневяра (29536)
 Секс и интимност (14293)
 Тинейджърски (21841)
 Семейство (6421)
 Здраве (9544)
 Спорт и красота (4684)
 На работното място (3125)
 Образование (7269)
 В чужбина (1640)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1729)
 Други (18349)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Стари турски жълтици намерени в дувар
преди: 4 години, 9 месеца, прочетена 4229 пъти
Здравейте,

наскоро купих един парцел в едно балканско селце, където искам да си строя малка вила. В парцела някога е имало стара къща, която отдавна е разрушена и я няма. Останали бяха само част от каменните дувари. Ние разрушихме тези дувари, за да ползваме камъните за външна ограда. Зазидани в дуварите намерихме в малък глинен съд 11 златни турски алтъна от по 500 пиастъра (36 грама всяка, 22 карата). Стойността на всяка от тях е около 2500 лева според сегашните цени на златото. Нумизматична стойност нямат никаква и дори 4 от тях са пробити.

Следните неща ми се въртят в главата:
1) Да издиря някогашни наследници на този имот? Аз съм я купил от прекупвач на имоти, той идея си няма на кого е била къщата. В селото също не се помнят хората, тази къща май е поне на 150-200 години.
2) Да ги предам на държавата? Пак казвам, това не е архитектурна находка, имат стойност само като злато. Длъжен ли съм изобщо да ги предам, след като са намерени в частен имот? И няма ли така просто да попаднат в ръцете на някой чиновник?
3) Да ги задържа? Чувал съм, че подобно злато е клето и носи страшни нещастия на този който го намери... Не че вярвам в това, но знае ли човек...
4) Да ги продам и да ги даря на някой дом? Май това е най-приемливият вариант...
Вие как бихте постъпили?

Да спомена, че споделих с мой приятел, който се е занимавал с иманярство. Той дойде с някакъв дълбочинен металотърсач и претърсихме целия двор, но освен няколко дребни сребърни монети (и множество пирони) нищо друго не излезе. Близо до мястото има кале и стар римски път. От местни хора чувам, че иманяри ровели постоянно и че се носят легенди за някакво старо хайдушко имане, открито в пещера близо до калето още през комунизма. Намерилите го обаче били застигнати от проклятие и изпоосакатели всички, децата им се раждали недъгави и болни и накрая измрял целият им род и нищо не останало от тях. Аз и затова се страхувам.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 9 месеца
hash: 7267b75c72
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Аз също съм на мнение, че златото може да е клето. Гледах преди време Карбовски "Проклятието в село Шишенци". От там знам, че клетото злато трябва да се остави(зарови) там, откъдето е взето. Не рискувай да си докараш главоболия за някакви смешни пари. Консултирай се с няколко експерта й кой знае, може да си открил важен елемент от българската история.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 0dfd9ac0b1
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Такова злато е клето някога. И ти си го чувал, лично знам за такъв случай с нещастие. Варианта с дарението ми се струва най-удачен/ за дом или манастир както решиш

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 72c51e80dd
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

3.   Аз като археолог много много не вярвам в приказките за проклятия и подобни, но за твое успокоение най-добре ги използвай за благотворителност. А иначе няма смисъл да ги обявяваш пред държавата, щом си напълно сигурен, че нямат някаква нумизматична стойност. Е, знам, че в закона пише друго, ама... не си го чул от мен. :)) Да издирваш предишни и попредишни собственици също е глупаво, щом къщата е продавана и препродавана, първо ще е трудно и второ струва ли си? То ако прадядо им искаше да намерят парите щеше да им каже къде ги е скрил. Така, че най-добре използвай намереното за нещо добро. Да помогнеш на някой в нужда, примерно болен човек или ги дари на някой дом за сираци или стари хора. Така, хем ти няма да се страхуваш от проклятие, хем ще свършиш нещо добро за някого, който наистина се нуждае от помощ.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 4572b3b10a
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Дай ми ги.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 30b28c678c
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

5.   Най-добре се обади в "Шесто чувство", довечера по "Евроком"! Само там ще получиш адекватен отговор! Ясновидците веднага съобщават на зрителите къде какво има и дали е безопасно да се живее там! Същото важи и за твоето съкровище!

 
  ...


...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: bba4068d8f
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Спокойно. Продай ги и направи нещо хубаво с тези пари. Направи чешма това със сигурност е нещо хубаво. Седни и помисли с всичките пари какво да направиш. Не просто да ги дариш и да се отървеш. Дари ги с любов и вяра, че някой дължи живота си на това.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 514355a9b7
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Аз бих ги продал и бих дарил парите на някой болен, имащ нужда от лечение, защото вярвам в проклятието и от опита си имам основания да твърдя такова нещо, колкото и нелепо да им се струва на някои. А най-лошото е, че често се връща не на теб, а на деца/внуци.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: a9a4cd10d4
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Според мен щом си намерил това съкровище то е предназначено за теб. От какъв зор ще го даваш на държавата? Да се облажи някой чиновник с тия пари ли? Замисли се - ти си взел решението да купиш този парцел(нестандартно решение бих казал), ти си се оказал на точното място в точното време и пак ти си намерил това съкровище! Даже мисля, че е попаднало в много точен човек - размисляш дали да върнеш парите, което наистина е благородна постъпка. Повечето хора биха подскачали от кеф и биха изхарчили и последната стотинка за себе си. Но моят съвет е да не бъдеш излишно суеверен, да заделиш част от парите за благородна кауза - дом за сираци, храна за бедните, чешма или нещо в този стил. 1/5 от парите да речем. А останалите да си ползваш с кеф. Каквото и "проклятие" да има върху златото(какво проклятие не знам, пари като пари са).. , една благородна кауза със сигурност е добро дело по-силно от много проклятия. Все пак внимавай като го продаваш, че и тогава могат да те спипат! Продавай го на части! Просто те моля не оставяй парите, които очевидно с помощта на съдбата са попаднали в твои ръце да отидат при някой хрантутник на държавен пост! Благодаря!

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: f368d450bc
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Сложените в дувар пари не са заклети, проклинали са едно време злато което е заровено далеч от къща, под дърво или в пещера, а тези 11 жълтици са просто семейни спестявания.
Не бих дарил на дом, първо защото домовете за деца ги затвориха, второ защото не искам те да купуват и съответно купувача да надува цените за да открадне, а и домовете са далеч от селото където са намерени парите. На твое място бих ги продал и бих поправил нещо общинско в селото, да поправиш чешмата, църквата, косачка за зелените площи или поне да купиш нови пейки за центъра на селото, ако не се сещаш какво питай кмета или попа, не е нужно да им казваш от къде са ти парите, просто питай какво можеш да купиш в полза на населението на селото да те благославят хората. Кмета и попа имат идеи защото на тях хората споделят нуждите си. Но парите за селото похарчи ти, не ги давай на кмета или попа.
Единственото място където бих дал пари кеш, ако селото е безлюдно и няма смисъл от вложения е частното училище в село Русаля Велико Търново.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 0b1839827c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   стига с тези глупости за клетви и злини :-) Купил си имота, значи и всичко в него. За търсиш предишни собственици е глупаво и трудно. Щом монетите нямат нумизматична стойност, продай ги и щом не искаш да ползваш парите за себе си или семейството си, направи нещо от полза за всички - чешма, беседка, път до селото, плати стипендия за образование на бедно дете... Каквото решиш, но ги дай директно по предназначение, не някой чиновник да разполага с тях, защото нали се сещаш какво ще стане иначе...

 
  ...

...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 170342b5e8
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

13.   Няма случайни неща. Тези жълтици са изминали дълъг път и са чакали дълго време, за да попаднат именно в твоите ръце. Значи от теб се очаква нещо? Дори да ги похарчиш за собственоно си семейство, това може да се окаже именно онази мисия, която ти е възложена. Ако платиш образованието на детето си и то един ден открие лекарство срещу рака, тези пари ще са свършили своята работа. Така че, помисли си - извън битовото - какви са мечтите ти, какви са мечтите на близките ти и вложи сумата в тях. Виждаш, че съветите на повечето хорат тук клонят към това.
А що се отнася до проклятието, нашето семейство пази една такава история. Някога - още по турско време - на вратата на пра-пра-пра дядо ми се почукало посред нощ. Някакви непознати оставили един тежък кози мях и се изгубили в нощта. Дядото окачил мяха зад вратата, а на домашните си казал, че неговите приятели са му оставили този мях да го пази и утре ще дойдат да си го вземат. Минали ден-два и из селото се разчуло, че турците са заловили хайдушка дружина и са изклали всичките до крак. Така "приятелите" на моя прароднина повече не се появили. Козият мях продължавал да виси зад вратата. Децата, докато си играели, обичали да го удрят с пръчка, защото звънял. Прабаба ми това нещо отлично го е запомнила и го е разказвала на баба ми. Вътре дрънкали жълтици. Дочула и един разговор между майка си и баща си, в който жената казала: "Мъжо, какво ще правим със златото? Ако го открият у нас, ще ни отрежат главите на всичките, пожали децата поне. Дай най-добре да се изселим оттук, да си купим дюкян, да завъртиш търговийка, богати чеизи на щерките да стегнем, да изучим и задомим момчетата, къщи да им купим... " А дядото кипнал и креснал: "Тези пари да не се пипат! Това са кървави пари! " Още на следващия ден козият мях изчезнал и никой повече не го видял. Семейството продължило да живее все така бедно. С толкова тежък товар пра-прадядо ми едва ли е стигнал далеч, вероятно го е заровил в двора. Онази къща отдавна не съществува, един Господ знае какво има на нейно място; може някой и да е открил козият мях... Но аз все си мисля, че ако с тези "кървави пари" онзи българин действително беше подпомогнал бъдещето на децата си, то не се знае дали добрите дела, извършени от следващите поколения, нямаше да отмият кръвта от жълтиците.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 52000ac7ae
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   Дай ги за благотворителност - църква, помощ за апаратура в болница, направи чешма или параклис. Няма случайни неща и да, обикновено намереното злато е прокълнато. Всичко е енергия, думите мисълта също. Силата на мисълта е огромна, така че аз не бих рискувала. Тези златни монети са укрити за черни дни, дали са прокълнати никой не може да ти каже, но по-разумно е да приемеш, че са. Действай според твоето вярване за тия неща. Но според мен не бива да ги използваш за себе си или близките си.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 9 месеца
hash: dabfbc58e0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Тази тема с намереното имане съм я чел доста отдавна. Писал ли си преди за това злато и преди колко време

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: c7f5993b6b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

16.   Авторът съм:
Благодаря на всички за отговорите!
Ще се почерпя едно хубаво с приятели, ще даря една по-голяма част, остатъкът ще видим.
Аз пари изкарвам добри, така че не ми е до някакво намерено злато.

И не съм писал аз преди, въпросната находка излезе преди 3 седмици.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 6e6538c6c2
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

17.   Дай ги на държавата, тя толко много се грижи за нас...

 
  ... горе^

...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 00c9a09c5a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

18.   Клети пари, глупости. Изхарчи ги за себе си.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker