Защо това е проблемът на всички не мога да разбера? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121157)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Защо това е проблемът на всички не мога да разбера?
преди: 12 години, 11 месеца, прочетена 3180 пъти
Абе хора не мога да ви разбера защо винаги когато стане дума за турци и българи всички си отваряте големите усти и започвате да говорите много. Ми осъзнайте се малко бе това че примерно някой турчин си има приятелка българка или обратното не означава че света е свършил и че е потъпкал българското в себе си. да вярно 500 години сме били под турско робство и затова всички ги мрази в България ами я се замислете само с Турция ли България е имала войни за толкова векове от както е създадена Българската държава. Ами я се сетет акло сте слушали малко в часовете по история България с кого е воювала толкова време след създаването й а а а а? С Гърция-християни, след това с Турция-мюсюлмани, след това със Сърбия-християни, след това идва ПСВ и ВСВ с колко държави а? макар да не е имала голямо участие вав тези 2 войни. И това спорд някои от вас какво трябва дз значи че трябва д амразим всички с които България е Воювала ли? Много сте зле хора смао това мога да ви кажа. Погледнете малко на нещата по реално и елате да живеете в 21в. а не още във времето на турското робство. И ако се оплаквате за това как живеем във какви условия и каква е нашата държава не се сърдете на турците които живеят тук а се сърдете на тези които ни управляват и ни използват като добитък за мръсната им работа. Вярно е че Доган е турчин и е политик в нашето правителство и той краде не отричам но ми кажете кой не краде кой не с еинтересува само за собственото си благо а че народа гладува никой не се занимава с тази работа.

Та това исках да кажа на всички многознайковци които си мислят че живота е само това кой е турчин и кой не?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 12 години, 11 месеца
hash: 44ba1e50f2
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Аз пък не мога да разбера защо през няколко дни се пуска такава тема. Ами иди си напиши мнението в предишните такива. То не е в теб проблемът всъщност, тука явно модераторите спат вместо да модерират.

 
  ...
преди: 12 години, 11 месеца
hash: 229e145fb4
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Ние с много държави сме имали войни, но само турците са ни потискали, избивали, грабили, насилвали, експлоатирали, унижавали и т. н. Сам прецени защо това ни е проблемът. Не ги харесвам (нарочно се изразявам по-меко) и това си е. Нищо няма да промени мнението ми. Не и в този живот :)))

 
  ...
преди: 12 години, 11 месеца
hash: 4980c9cd07
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Еми, човекът се манипулира много лесно... като се започне от ранна възраст всичко става, че и връщане няма. Та не става въпрос, че в кой век сме били и т. н. (Със сигурност човечеството не щастливо в момента), ами за отделния човек и неговия мироглед... Като някой започне да разсъждава над това колко неправилно ще бъде турчин и българка да тръгнат или обратното, той е силно повлиян от обществото. Насажда се омраза, независимо че всичко това може да не е съвсем вярно. Та като става въпрос за политици, които обещават че ще спасят държавата от турците, единственото нещо което искат е да си осигурят власт, повече доходи и сигурност... Докато става въпрос за пари честни политици няма да има никога, че и честни хора като цяло. Пък и другото е, че политиците почти никва роля не играят за богатствата на страната, цяла България се продаде след комунизма на запада, а сега политиците продават останалото, защото държавата е в дългове. А тя е в дулгове, защото е продала всичко... Разбира се политиците разрешават това нещо, НО тези политици на които се доверява народа. И то какво става, политиците ги притискат от запада да си продадат важни инфраструктури на държавата с цел печалба на чужди компании. Истината е, че България дълго време ще е бедна страна... та това беше плана на управляващите страни. В момента България е вързана от много места. И така след като народа е беден той обвинява друг за случилото се, докато истинските виновници си стоят в сянка. Тука малко излязах от темата, но това е истината за икономическия статут на държавата. Та здравомислещ, и неповлиян от обществото човек, не би трябвало да му пречи подобна връзка между хората.

 
  ... горе^
преди: 12 години, 11 месеца
hash: dc50338048
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   хора, в заблуда сте. В България не само не сме толкова анти-турски настроени, напротив. От десетилетие говорим за „турско присъствие“ не за Турско робство, съюзници сме на тази държава в НАТО и т. н.
Много толерантни са само хората, които си нямат вземане-даване с турците, както и с Турция.
Ако си израстнал в смесен район знаеш, че те се смятат за повече от българите, че вярват в това, че християните сме по-малко хора от тях и т. н, да не говорим за отношението към жената.
Дори държавата Турция, да съвременната държава Турция, има доста проблеми - не признават геноцита над арменците не дават автономия на кюрдите, а ги бият с танкове, унищожават защитено от ЮНЕСКО кюрдско историческо наследство, забраняват кюрдски език... изгонили са гърци и други християни от Истамбул и са им взели имотите... да не говорим изобщо за мнението на Запад за тях! Ние върнахме имотите и паспортите на турците, изгонени през 80-те, къде са обезщетенията за нашите прокудени бежанци?

Българите сме даже твърде толерантни. Не става тук вече дума за турското робство и за зверствата тогава, а за културен конфликт, конфликт на религии, на начин на живот. Не може онези да избират масово националисти и ислиямисти като Ердоган, да учат децата си, че християните сме долни хора, да пращат автобуси да избират управлението ни, а ние да си траем.
На чисто личностна основа също е много сложна връзката м-у двата ни етноса, защото дори младите да се обичат, семействата ще се стремят да ги разделят. Ако момичето е българка, родителите с право ще се страхуват, тя да не бъде откъсната от тях, да не бъде затворена и забулена, ако пък момичето е туркиня и тръгне с християнин - в Турция могат да я убият и с камъни, собствените ? братя!
така, че... въпросът е много, ама много сложени и е от двете страни проблемът, даже по-скоро повече от турска страна, защото като християни ние не убиваме сестрите си с камъни, нито мъчим и затваряме жените си, забулвайки ги и т. н.

Не си мислете, че това е наш проблем, той е световен. Ще има нова световна война на културите - ислиямът с-у всички други. Дори китайците, които нямат религия, ги ненавиждат, турците вече не ги пускат и като търговци, защото са наръгали доста китайци с ножовете си. Лично са ми разказвали български търговци, които са ходили за стока в китай, че там турците в същия ден при някаква свада са наръгали двама китайци и е имало големи проблеми.
Всеки имал допир до начина на живот и ценностите, до културата на турците и всички мюсюлмани гледа да си няма вземане-даване с тях, камо ли да даде дъщеря си на такива! Турците след Кемал Ататюрк все повече рушат постигнатото от този велик човек, клонят към ислиямизиране и краен национализъм! Ако ги нямаше военните там, отдавна да са се превърнали във втори Ирак. Ако продължават така, скоро военната им хунта ще поиска помощ и от нас, за да се изгонят ислиямистите от правителството..кой знае, може би ще доживеем нахлуване на НАТО в тази страна, за да се предотврати ислиямизирането ?.

Ако турският модел окончателно рухне, това ще е още едно доказателство за света, че просто с ислияма шега не бива!

И не, нямаме проблем с тах заради миналото, а заради настоящето. Войни сме имали и с всички наши съседки, с тях проблеми нямаме! Имат всички проблем с турци и албанци, заради идиотската им религия!

 
  ...
преди: 12 години, 11 месеца
hash: 9ed163f472
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   О, горките те!
Какви сме идиоти! Как може бе хора?
Какво е това грубо отношение от Вас?? Какво значение има Господи, че в СОБСТВЕНАТА ни държава сме малцинство? !
Какво значение има, че със СОБСТВЕНИТЕ ни пари им плащат социалните грижи по стотици левове?
Какво значение има, че ни крадат, бият, унижават?
Какво значение има, че се величаят при всеки удобен момент как сме били половин век под тяхно робство, скъпи ми сънародници /колкото и малко да сте /??
Какво значение има, че са убивали мъжете ни, изнасилвали жените ни и отвличали децата ни??
Какво значение има, че от Велика България и следа няма..?
Ужас, хора.. как може да сме такива? Да защитаваме СВОЕТО да защитаваме БЪЛГАРСКОТО!! Не, не Вие не сме хора според мен.. какво като потъваме, умираме, забравяме кои сме били и се превръщаме в едно НИЩО! Нека да гледаме с добри очи на тях и те са хора и нека седим и търпим докато и последният от нас не умре и в Република България да живее всичко познато на света, но уви.. не и българи! : ) Живи и здрави да сте всички! И продължавайте все така усърдно да се размножавате безразборно било то с турци, цигани, кучета, котки, магарета, коне, прасета, папагали, бръмбари... мравки...
.

 
  ...


...
преди: 12 години, 11 месеца
hash: f255a02f25
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   До някъде съм съгласна с автора. Не съм от смесен регион и може би аз не съм видяла нещо лошо от турчин и затова така да мисля. Определено не съм общувала с турци в Бългрия, но
докато бях в Германия, а там те са много, нищо лошо не съм видяла от тях. Даже в първия момент точно две туркини страшно много ми помогнаха и доста добре се държаха с мене. Все пак турците в България са малцинство и може би тези в България се държат по този начин. Защото забелязвам и едно друга разлика - в Германия всеки турчин тук говори немски и децата им говорят немски и турски, а в България, доколкото си спомням публикациите от преди няколко години по повод първите матури, това беше доста належащ проблем - имам предвид факта, че някой турци не говорят правилен български език.
От друга страна, съм силно против това хора да се изразяват расистки без да познават хората. Нямам нищо против номер 4 - той/тя има свой наблюдения, има опит и е видял/а нещо лошо в тях и казва, че не ги харесва. Все пак всеки има право на мнение, базирано на опита си. Но аз имам против хората, които веднъж през живота си не са говорили с турчин и да ми разправят мразя ги заради робството. Ама иначе въобще, че не са говорили с тях, няма значение. И кто подхващаме темата за робстовто - наистина е силно болезнена тема, но смятам, че з онези варварски времена станалото е нормално. Всяка държа поробител е щяла да се държи така с поробеното население - независимо дали това е турция или гърция или някоя друга. Да бяхме 5 века под гръцко робство, нямаше да ни е по-добре отколкото ни е било :)
Ана

 
  ... горе^
преди: 12 години, 11 месеца
hash: 4980c9cd07
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Към Номер 6

Да вероятно турците в Германия са добре, защото държава помага за тяхното интегриране, там турците не живеят в села. Тука в България повечето турци са от селата, и държавата нищо не прави за тяхното интегриране, заради това и циганите живеят в гетата... А интегриране става с много време, но в България интеграцията вече е почти невъзможна, вески сам трябва да се справи.

Целия свят е изпънен с омраза, в този момент е невъзможно да се говори на глобализация на човечеството, нима мислите че сме велики същества?

За подобна тема е трудно да се говори, мое мнение е че връзка, за която автора пита е напълно възможна и нормална. Лично аз съм свидетел на много такива, и въобще няма такова нещо като смяна на религия, неуважение към жените, това са пълни глупости поднесени с цел насаждане на омраза към съответния случай. И двойките са си заедно и си живеят живота без да им дреме какво е ставало преди, защото знаят и двамата нямат нищо общо с всичко.

Определено всичко зависи от човека, важното е любовта да надделее над всичко зло, обгърнало нашето съзнание.

 
  ...
преди: 12 години, 11 месеца
hash: 62f7caf1aa
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   А бе я някъде другаде си избирай етническите комплекси! Българите са настроени така защото сме били под иго ,не става въпрос за войни,а за подтисничество,за опражняваме на психически и физически насилия над нашия народ. Ето затова мразим турците .

 
  ...
преди: 12 години, 11 месеца
hash: 446f14a384
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   7, да така е, там турците живеят в определени квартали. Когато жена им вика и ти като немец я погледнеш, турчина е готов да ти скочи, а второ поколения турчета говорят толкова зле немски, че не ми се и мисли. Много от туркините, първо поколение, даже не знаят езика... да, турците си живеят добре, особено в кварталите където и хляб не можеш да си купиш, ако не говориш турски...

Лола

П. П. Има много теми тук из форума, и помного от тях съм писала, не ми се повтаря написаното, ако се разтърсиш, ще намериш. Същото се отнася и за авторката...

 
  ... горе^
преди: 12 години, 11 месеца
hash: 4980c9cd07
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Очевидно темата съвсем се изкриви, човек когато вярва в нещо вижда нещата които благоприятстват неговите мисли, на този свят в момента има войни, и ще продължава да има. А към автора: Подобна връзка не се приема от голяма маса хора и от двете страни, поради много фактори... Човек трябва да се замисли, дали въобще това е ценност или някаква заблуда.

 
  ...

...
преди: 12 години, 11 месеца
hash: 991bb3b088
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   по начало българите сме нетолерантни. които иска както иска да си живее. аз против турците нямам нищо. повече е пропагандата и политиката да се насъскват християни и мюсюлмани едни срещу други. и това е успешна политика хората забравят че нямат хляб на масата и на какъв хал са. и българи и турци в тая държава живеят зле. колкото до исляма и ислямизацията на Турция тва си е тяхна религия и те самите имат право на избор. искат да запазят някои ценности които ние нямаме от години.

 
  ...
преди: 12 години, 11 месеца
hash: 15e42b49ef
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Защото в България всеки много "разбира" от футбол, политика и история, затова...

P.S. Може би точно, защото сме пълни с "разбирачи", сме в това "цветущо" положение...

Борония

 
  ... горе^
преди: 12 години, 11 месеца
hash: 2389367a5e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   От авторката:
Искам да кажа на всички които написаха много лоши неща по темата че за някои неща имат право но за други не съм съгласна. И както казва номер 7 не зависи от това дали си гръг китаец индиец или къвто и да е всичко си е до човека, а не до това каква религия изповядваш. Какво искате да ми кажете с това че българит не са лоши и не се държат отвратително с жените си не говоря за всички но 50% се държът така. Какъвто и да си щом нямаш акъл в главата ти не си човек като всички останали. Лично аз ходя с турчин от близо 1г. и искам да ви кажа че изобщо неговото семейство както и той не са хора които живеят още в незнам кой век. Да вярно е спазват си традициите но нито празнуват байрям нито такива неща имам предвид само за погребение си спазват традициите сватбите са им като наще абе всичко. НА моя приятел приятелите всички до един са българи няма един турчин да познава турци но не с събира с тях. Мога да ви кажа че всички момчета с които се движи се държът с него все едно е като нас даже си говорят за турци разни неща и лоши и хубави но той не се убижда защото първото което е той не се шувства като такъв. РАзликата във тях и нас и всияки останали народи са само едни ИМЕНА които ни пречат да опознаем хората като хора а ние се вторашваме в едно име и край този е такъв тази онакава кво да говоря с нея а не бива така според мен, защото всички сме хора на тази Земя и трябва да се уважаваме заради това че сме хора без занчение от каква религия сме :)

 
  ...
преди: 12 години, 11 месеца
hash: 4db9f1eb2b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Прочети за Батак и Перущица и ще разбереш. И още, че официалният език в България е Българският, като чуя някой Анадолец да крещи на смотания си език на обществено място ми призлява. Също така живеят, като диви зверове и както циганската напаст се изхранват с помощи. А това, че теб те тъпче турчин и искаш ние да сме толерантни заради това, не ме засяга! Не си ти най-важният човек на света! Едно време Кочо Честименски е взел живота на децата и жена си само за да не попадне в турски ръце, а ти ще ме питаш защо ги мразя. Костите още се белеят в църквата и моята омраза още си гори!

 
  ...
преди: 12 години, 11 месеца
hash: 4052cbb2b0
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   не само турците не харесваме ние българите но и всичко живо дето се развива и се справя по добре от нас. циганите се изхранват с помощи щото ръководните органи в тая държава им отърва така. не че ние сме нещо повече от другите но те работят и се справят българина само се оплаква и реве ама не деиства. нашите българи в чужбина също са ни трън в очите щото са по напред с материала. така че не е до турци само нии имаме непоносимост към всички които са по добре от нас

 
  ... горе^

...
преди: 12 години, 11 месеца
hash: 229e145fb4
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   Глупости, номер 15. Не говори от името на всички българи. Аз изпитвам непоносимост единствено към насилниците, били те турци или не. Поздравления за номер 14 за коментара - много точно казано. И жалко, че паметта на някои хора е толкова къса... А много ми е интересно защо толкова се застъпвате за тях? Човек би казал, че сте турци, а не българи? Или пък се правите на много толерантни, каквито, виждате ли, ние останалите не сме.. Хах... Жалка история... Съжалявам, че го казвам, но герои като Христо Ботев сигурно се обръщат в гроба заради вас.

 
  ...
преди: 12 години, 11 месеца
hash: 6228e85ee4
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

17.   Пленниците живеят ли с поробителите си? Ако избягат връщат ли се при тях съзнателно, за да ги управляват? Може това да е станало преди векове, но няма ли отражение и сега? Ако искам турци да ме управляват, щях да отида да живея в тяхната държава. Може би никога няма да се осъзнаем, а може би това е слабостта на всеки човек, а в случая народ-да повтаря грешките си с надеждата за по-добро.
Не ме разбирайте погрешно, аз съм ЗА мира и равноправието, ЗА разбирателството между хората, но не и прекаленото доверие... не сляпата заблуда!

Мег*

 
  ...
преди: 12 години, 11 месеца
hash: 15e42b49ef
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   Мег, извинявай, но темата не е политическа. Мадамата пита защо сте против интренационалните любовни отношения. Просто е смешно да се твърди, че само защото някоя българка излиза с турчин или някой българин с туркиня, държавата е в опасност и Турция ще ни завладява. Глупости! Ако аз спя с германец, примерно, това означава ли, че българите ще завладеем Германия? Мисли преди да пишеш...

 
  ... горе^
преди: 12 години, 11 месеца
hash: 6228e85ee4
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

19.   18- до колкото разбрах, в темата не става въпрос само за връзките.
А колкото до тея връзки не са ли повече турците против? Нали те са тези, с хилядите обичаи, не са ли те против връзката с българин/българка?
Защо реши, че говоря глупости, след като причината за несъгласието и неудобрението на такава любов от страна на българите е същата?

Мег*

 
  ...
преди: 12 години, 11 месеца
hash: 15e42b49ef
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

20.   Мег, темата на авторката не е политическа, политизират я участниците в дискусията. Колкото до това кой какъв бил, щом става дума за любовни връзки трябва да се гледа човек по човек и случай по случай. Ако моята дъщеря се влюби в турчин, арабин, негър, пакистанец, китаец или какъвто още измислиш и видя, че са щастливи, че се обичат, че това е човекът за нея, аз ще съм последната, която ще се противи. Ако от страна на неговата рода има проблем, ще ми паднат в очите като хора. Не е нормално към всичко да се подхожда с предразсъдъци. Първо виж самия човек и тогава съди. Чист българин също може да ти съсипе живота. Това, дали една двойка ще е щастлива не зависи от националност, раса, религия и т. н., а само и единствено от участниците в нея - колко струват като личности.

 
  ...

...
преди: 12 години, 11 месеца
hash: 229e145fb4
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

21.   Как да не е политическа темата, като в поста става дума за войни, турско робство и произтичащата от тях омраза?

 
  ... горе^
преди: 12 години, 11 месеца
hash: 15e42b49ef
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

22.   Човече, прочети ако обичаш, самата история. Там не става дума за тези неща. Подобни истерични писъци надава само и единствено преобладаващата част от неграмотната аудитория.

 
  ...
преди: 12 години, 11 месеца
hash: 6228e85ee4
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

23.   Е, нали затова са тези сайтове, 22, за да ни образоват по-умните като теб... очевидно :)

Мег*

 
  ...
преди: 12 години, 11 месеца
hash: 15e42b49ef
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

24.   Аааа, не, мерси! Пробвах веднъж и разни ей такива пълни с предразсъдъци и наспамени от комунистическите учебници хора щяха да ме изядат, че им развалям удобните митологични представи за всезлия черен поробител и добрият, невинен, всеоцеляващ българин. Много по - относителни са нещата, картината съвсем не е само черно - бяла. Който иска да е в час да чете. Аз на никого нищо няма да обяснявам. Обидни квалификации не ми се слушат... само защото отказвам да преповтарям националистически рефрени от поминалия век.

 
  ... горе^
преди: 12 години, 11 месеца
hash: 229e145fb4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

25.   Това, Борония, не са предразсъдъци, защото когато фактите говорят и боговете мълчат. Не се смятам за предубедена личност, що се отнася до темата. И, да, знам, че ти си най-информирана от всички... Но явно тази информация не си я асимилирала добре. Картината не е само черно-бяла, но смятам, че за нас българите е по-скоро черна. Да се отрича това е абсурдно и несъстоятелно.

 
  ...

...
преди: 12 години, 11 месеца
hash: 15e42b49ef
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

26.   Кое е "това"? Говори, конкретно, ако обичаш. И, да, по - информирана съм от вас, защото такова ми е образованието. Аз на вас не ви давам акъл по ваши професионални въпроси. Много ме дразни прекомерната злоупотреба с думата "факт". Подхвърляте си я, както ви кефне, без изобщо да имате представа едно единствено малко фактче от историята с каква кървава пот се установява, проверява, препроверява. Това, което си чул да ти разказва баба ти, или това, което са ти разправяли в училище или по телевизията не е "факт". "Факт" е това, което може да се потвърди поне от два достоверни източника (преди всичко официални документи, "Под игото" не важи). Има хора, които са прекарали целия си живот в изучаване на османотурски език, палеография, дипломатика, тексткритика, изворознание... Те могат да ми кажат кое е "факт" и кое - не. Всъщност, в историята има потресаващо малко количество проверени "факти". Всичко друго са хипотези. Някои по - добре доказани, други по - зле, а трети - хич. Лошото е, че много историци ги е срам да си признаят, че нещо не е установен със сигурност или че не се знае въобще. Тогава в "дупката" се напъхва някоя хипотеза и хората си я приемат за "факт". После, заради такива мърльовци, иди, обяснявай, че нямаш сестра... Има и друго - под предлог, че историята възпитавала (пълна глупост!), всякакви политици и хора с интереси по отношение на общественото мнение тъпчат учебниците на децата с разни патриотично звучащи преувеличения и извъртания и после се получава ето това - една митологична представа за миналото, вместо реално познание. Допринасят, разбира се и разни жадни за пари и евтина популярност ТВ- историци- пенкилери от типа на Божидар Димитров. Един от най - добрите ми професори, за когото се гордея, че ми е преподавал разказа веднъж следната случка:

"Казва ми един студент, бъдещ първокурсник: "Господин професор, аз много обичам историята! Всяка седмица гледам Божидар Димитров и много се запалих!" Тогава аз му казах с усмивка: "Ами, колега, ние тук ще ви угасим:)"

Надъхват се хората от разни "поучителни" и "патриотични" ремикси на исорията в стил Тит Ливий или Херодот и после като се сблъскат с това, което реално е било... ченето им увисва, угасяват се. Така и трябва да бъде - sine ira et studio. И хората и народите се нуждаем от РЕАЛНА самооценка, а не от романтични самозаблуди. И да си повтаряш, че си велик, ако не си, от повтаряне и удряне в гърдите няма да станеш.

Сега очаквам обвинения в нихилизъм. Всъщност, не съм нихилист. Като всеки човек и аз си обичам родината, вълнувам се от съдбата ?. Но любовта не ме заслепява за недостатъците на държавата, за миналите и настоящи грешки на народа ни. Били сме слаби, завладели са ни. Това, че не одобрявам редица черти от турския манталитет не означава, че трябва да си затварям очите за положителните явления, свързани с установяването на властта им по нашите земи - икономическа стабилност, политическо омиротворяване, урбанизация... Нито ние сме толкова добрички, нито те толкова зли и проклети. Това са "факти". Искрено се надявам някой да е разбрал това, което написах съвсем добронамерено. Ако не, не бих се учудила. Един от преподавателите ми казваше: "Историческата памет на масовия човек най - малко се влияе от академичната история. Опитвал съм се да обясня на майка ми, че германците са агресор във Втората Световна, но тя едно си знае - "Когато дойдоха в наше село бяха много възпитани, за всичко си плащаха и ни даваха шоколад." .... Хував ден на всички!

 
  ...
преди: 12 години, 11 месеца
hash: 229e145fb4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

27.   Следваща лекция ще има ли? :))))

 
  ... горе^
преди: 12 години, 11 месеца
hash: 82f3c76898
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

28.   И аз съм съгласна с номер 26. Имам чувстовото, че при маса българи просто има едно втълпено и изградено мнение за турците, основано на база национализъм, които освен с довода, че сме били 500години под труско робство, с нищо друго не се подкрепя. Най-лошото е, че някой хора просто не са възприемчиви към чуждото мнение. Хубаво вие не харесвата турците, не ги харесвайте. Аз нямам нищо против тях и това също няма да се промени, докато не видя лошо от турчин. Но защо не можем да приемем, че има две гледни точки, а казваме на едните, че като не харесват труците са расисти и неосведомени, а на другите, които нямат нищо против, че са антипатриотични и антинационаличистични.
Просто нека приемем, че всеки има право на мнение и да уважим чуждото :)
Ана

 
  ...
преди: 12 години, 11 месеца
hash: 15e42b49ef
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

29.   До 27:

Още не съм дорасла да чета лекции. Ако бачкам здраво, след 20 години може и да дочакам:) А, може и - не... ако се намери някой по - спец в моя период (което си е твърде възможно:) Иначе не смятам да се изказвам повече по тая тема, освен ако някой не ме провокира много яко.

 
  ...
преди: 12 години, 11 месеца
hash: 229e145fb4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

30.   Никого не задължавам да НЕ харесва турците, номер 28. Просто се дразня на липсата на национално самосъзнание у повечето българи.

 
  ... горе^

...
преди: 12 години, 11 месеца
hash: 44ba1e50f2
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

31.   Номер 30, би ли дала примери за "липса на национално самосъзнание у повечето българи"?

 
  ...
преди: 12 години, 11 месеца
hash: 15e42b49ef
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

32.   И на мен ми е интересно:)

 
  ...
преди: 12 години, 11 месеца
hash: 82f3c76898
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

33.   До номер 30.
Аз не визирах теб или някой от този сайт. Съжалявам, ако съм те засегнала по някакъв начин.
Имах предвид общо - имам доста такива познати и приятели и просто не ми е ясно защо много хора не възприемат чужда гледна точка. И това като че ли е доста масово напоследък.
Ана

 
  ... горе^
преди: 12 години, 11 месеца
hash: 229e145fb4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

34.   Защо ли да си правя труда да давам примери? Така или иначе в този сайт очевидно има само хора, които не търпят чуждо мнение. Както и да е.. Живи и здрави да сте всички! :)

Ана, не си ме засегнала :)

 
  ...
преди: 12 години, 11 месеца
hash: 44ba1e50f2
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

35.   До 34 от 31
Как стигна до това заключение? Аз съм винаги склонна да се съглася с мнението на другите, стига да е мотивирано и аргументирано. Когато правиш такова генерално заключение за "повечето българи", би трябвало да можеш да се аргументираш. Затова и помолих за примери.

 
  ...

...
преди: 12 години, 11 месеца
hash: ef89a64130
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

37.   сички приказват лошо за тоя и оня (и аз мразя турските сериали де, щото любовни били, ДА БЕ, ако искат любовен филм да дират у замунда тама има ЛЮБОВНИ филми!!! а не тия пародии по телевизията) сички приказват си приказват, обиждат и накрая? зачезнат в чужбина. Еми като сте против тоя и оня (турци, гърци, румънци и т. н. ) значи сте на страната на България (много ясно) и следователно като е така седете си в България, що почти секи вече отива в чужбина а, ами си не седи тука, нищо че е безработица отсекъде ;)

 
  ... горе^
преди: 12 години, 11 месеца
hash: 229e145fb4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

38.   31, мога да се аргументирам, но не виждам смисъл. Опитвала съм се доста пъти... Не се получава. Българите са на два полюса - едните са свръх толерантни, другите - тъкмо обратното. Аз предпочитам да съм от вторите, защото в противен случай бих се обявила "за" избиването на невинни деца и жени в края на 19 век и началото на 20-ти (забележете всъщност колко малко време ни дели от тогава). Но на кой ли му пука?
За националното самосъзнание няма да говоря, понеже ще навлезем в много дълбоки води, а това не е препоръчително, като се има предвид колко докачливи сме си ние българите (нищо лично към никого). Не знам защо въобще го споменах по-горе. Явно не съм си взела поука.
Нека просто спрем дотук, всеки си има позиция. Хубаво. Радвам се, че все пак имате някакво мнение :)))

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker