Подобрява ли се или се влошава страната. - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121049)
 Любов и изневяра (29672)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9589)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18484)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Подобрява ли се или се влошава страната.
преди: 4 години, 10 месеца, прочетена 1164 пъти
Здравейте, аз съм мъж на 28 години. От няколко години работя в чужбина, но винаги когато мога се прибирам в България.
По същество. На моменти се замислям дали се подобрява или се влошава положението в България през последните примерно 10-20г.
Просто се замислям как аз съм израствал като дете, и как израстват сегашните деца и юноши.
Спомням си като малък как сме мръзнели с родителите ми по цели месеци. Само в хола имахме една огромна печка "Металургия" върху която буквално сядах отгоре за да се стопля. Парно нямаше, за климатици да не говорим. Майка ми постоянно миеше чиниите със студена вода, и през 5мин. бягаше в хола за да си стопли ръцете на прословутата печка. В кухнята никакво отопление нямаше. Сигурно само в спалнята е имало някакво малко радиаторче с което са се топлели родителите ми. Но като се сетя с какви китеници са ме завивали, 100 процента сме изключвали отоплението през нощта за да пестим ток. Можеби в кухнята ставаше топло когато майка готвеше на Раховеца. Спомням си, че бяхме с дървена дограма и постоянно духаше. Баща ми лепеше маджун по прозорците, отделно слагаше и дунапрен.
По едно време си спомням как майка ми беше съкратена от работа, а баща ми работеше на половин работен ден, или поне толкова му плащаха, не си спомням вече.
В съседният апартамент живееше сестрата на майка ми с нейното семейство. Често се събирахме да ядем заедно, защото продуктите не достигаха. Единия има картофи, другия лук, третия нещо друго и така се правеха някакви манджи. Спомням си, че месо бях ял само 1-2 пъти в седмицата, а семейството на леля ми бяха още по- бедни. Братовчед ми беше с три години по- голям от мен. Но аз бях доста по- висок, и заради това той износваше дрехите ми.
Като гледам стари снимки на които съм примерно 7-10 годишен и ги сравня със сегашните 7-10 годишни, намирам огромни разлики.
Тогава все бяхме с някакви стари големи анцузи, за да можем да ги носим поне 3 години без да ни купуват нови.
Прибирам се всяка година и апартамента в който съм израстнал е съвсем различен. Имаме дограма и плочки. Родителите ми имат печка с дърва с водна риза, която отоплява целият апартамент, а в спалнята си имат и климатик. Майка ми мие чиниите с топла вода, хранят се с месо почти всеки ден. И всичко това са го постигнали със собствен труд, тоест не съм се намесвал със собствени пари. Гледам че вече доста от панелките са с изолация.
Парите на родителите ми явно им стигат, защото не искат от мен. През почивните дни постоянно си ходят по кафенца и тн. Но пак се оплакват, как сега било най- лошото време. Ама като се сетя как сме живели преди 20 години и как живеят сега, просто не мога да си обясня този негативизъм.
Тук ми идва и мисълта- Наистина ли сме черногледи българите и наистина ли не оценяме и малкото положителни неща. Ако някой ден станем "Швейцария на Балканите" дали пак ще се оплакваме, или ще си кажем, абе сега е по- хубаво.
Когато съм в България се виждам с мои приятели на моите години. Някои се оплакват, че нямат пари, ама всеки ден дават по 5-10лв. за цигари, и почти всеки ден ходят по кръчми и заведения, където пръскат едни 20-30лв. Сутрините като излизам, заведенията са пълни. Сестрата на приятелката ми си живее в България, работи за около 800лв. но лятото всяка седмица ходи с колата на море, отделно си ходи на танци.
Еми като се замисля родителите ми преди 20-15 години нито на море ходиха, нито на танци, нито има пари за разни хобита и кръчми.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 10 месеца
hash: af9a6d8e3a
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Определено се подобрява !

 
  ...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: b95d7ea449
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   О авторе зависи с коя година сравняваш, ти сравняваш с годините на безработица 1999-2003, години в които населението се изправяше след виденовата зима /най трудното за народа време в новата история/ да, тогава беше много по трудно от сега. Днес както сам си оценил е доста по лесно.
Причината за негативизма? Днес ние ясно виждаме огромни разлики между собствените си резултати и постиженията на по-напредналите народи. Същевременно вярваме, дори приемаме за даденост своята равнопоставеност с тях. Точно това е пространството, в което живее българския негативизъм – между внушената увереност в националното ни можене и реални, всекидневни резултати на това можене.
Едната граница на това пространство е изградена от факти, втората – от пропаганда. Основният й автор е държавата и затова точно срещу нея днес е насочена практически цялата сила на негативизма. В огромна степен това е естествена реакция, естествено връщане на махалото след дълги години лъжи, с които държавата създаваше у нас завишена представа за нашите възможности.
Затова и българина е нещастен, съответно негативен, защото от малък му е втълпено едва ли не че той е по-по -най в сравнение с другите народи, по умен бил и живеел в страна с по хубава природа, бил по работлив, бил наследник на велик народ за разлика от останалите хора на планетата, а като вижда постиженията си и се отчайва, после търси виновник за по ниските си постижения.
Проблемът на повечето българи, е че не могат да видят какво са постигнали, въобще не го оценят, защото сравняват постиженията си с по високите постижения на други хора били те българи или европейци. Зараждат един вид завист у себе си и тръгват да търсят виновник за по ниските си резултати и никога не търсят виновността в самите себе си, губейки време в плюене и разхищавайки малкото постигнати средства в цигари и по заведения.

 
  ...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: 6a7752e8b7
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

3.   Определено има разлика между 80 и 90те години и сега. Сега е по- добре. Просто ние Българите не го осъзнаваме. Това е типично за нас да говорим как преди е било по- добре а сега колко сме зле. Наистина през 90те имаше криза и това което си писал за едно време е вярно.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 10 месеца
hash: dd6a09c4b1
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Очевидно е, че ако трябва да сравняваме сега и 90-те, разликата е огромна. Друг е въпроса, че подобрението става твъъъърде бавно и има още много хляб да ядем, докато достигнем някакъв приличен стандарт, близък до Запада.

Само че аз избягвам да говоря на тази тема, защото винаги се намира някой негативист да ми обяснява как едно време парите са растяли по дърветата, а сега направо умираме от глад. А аз не обичам да водя глупави спорове и да се мъча да докажа на някой предубеден очевидни неща.

Българина си е склонен в стремежа си да изкара настоящето черно, бързо да забравя лошото от преди и да изпитва носталгия към миналото. Затова и има хора, които все още благославят комунизма, макар че той посвеместно се е провалил в целия свят.

Българина помни, че тока е бил не знам си колко жълти стотинки, ама е забравил, че лежеше в Белене за един виц. Забарвил е и, че дори нямаше какво да си купи с "многото" пари, забравил е и, че всичко "изградено" беше на заем и сега се гърчим да връщаме. Забрави и защо излизаше по площадите да иска демокрация. Забрави и за хилядите убити и изчезнали безследно. Сега всичко е много "лошо" и трябва да изпитваме носталгия към миналото.

Сигурен съм, че ако комунизма все още беше на власт, всички българи щяха глюят по същия начин комунизма както сега демокрацията.

 
  ...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: 380b5fd95a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   до 2: Ако мислиш, че на другите народи от малки не им втълпяват, че са по-по-най- се лъжеш :) Просто имаш само българската перспектива. Едва последните десетина години на Запад се зароди тенденцията за "неутрално" отразяване на историята - примерно в САЩ се говори повече за това как англичани и французи са прогонвали индианците, когато са се заселвали в Северна Америка. Но преди това стотици години дори не се е говорило за това или индианците са били представяни като някакви примитиви, които е трябвало да се разкарат.

Във Великобритания тепърва започват да говорят за опиумната война с Китай и как избиват над 20 000 китайци, само за да могат да им продават опиум, с който са докарали милиони китайци до зависимост...

Въобще, нашето преподаване на история е сравнително адекватно, според мен.

 
  ...


...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: a66a36094b
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

6.   Подобрява се, но това не се дължи на "доброто" управление ами си е естествен процес - сменят се поколенията а технологията става по евтина, добра и достъпна.
Примерно преди 15 години повечето хора нямаха мобилни телефони. Сега мобилните тлефони успешно изместват персоналните компютри и всеки носи такъв в джоба си. Ама не благодарение на Бойко - просто съвпадение на събития.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 10 месеца
hash: df04cf5c43
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Кажи ми ти.

Когато още бях в училище, една банкнота, от която ме гледаше Левски (1000 лева) стигаше за кроасан и дъвка. Сега ми трябва само един. Хиперинфлация, не е приятно нещо. Дядо ми беше оставил някакви пари в спестовна сметка в ДСК. Инфлацията ги бе свела до 1400 лева през 2012-та (бе оставил повече, а не една софийска заплата).

Хора (не само руснаци и поляци) започнаха да посещават и да развиват туризма. Не сме Рим, но не сме и "оная дупка, която искаше да убие Папата" (последното не е било вярно, но така ни гледаха). Не е зле да се общува и с други хора, а не само с мрънкащи соц отрепки.

Имаме достъп (макар и с годишна такса) до еврофондове, както и външни инвеститори. Приятно е тротоарът да не ти се руши под краката, приятно е да имаш нещо различно от павета понякога.

Хората могат да си позволят почивка извън страната, без да се налага да ги гледат граничарите на кръв. Могат дори да се преместят без екзекуция или малоумни връзки, както бе в началото.

Можеш да избираш жилището си, а не да чакаш (може би с години) държавата да ти даде оферта, която ако не приемеш, пак чакаш толкова (същото е и с колите).

Имаш избор, имаш свобода. Има ли си цена този ибор? Има, немалко беди нанесе преходът, но той не беше и в силата на България да го промени. Советского союза реши, че ще си мери шпека с Щатите и загуби. Сринаха се техните пазари, срина се и износът ни като цяло.

Ще видим какво ще донесе бъдещето. Едното хубаво е, че озлобените дъртаци, които с кучешка омраза ругаят българите и насъскват малки дечица против собствената си нация, тези кучи мелези измират. Дано е от костен рак.

 
  ...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: b95d7ea449
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   №6 нямаш си и най малка представа за какво е темата. Да нямаш отопление през зимата, дограмата да духа и да я облепваш с тиксо, да нямаш достатъчно продукти за храна и две сестри да си събират лук и картофи за обща манджа, да не можеш да си позволиш да миеш чиниите с топла вода и да ти замръзват ръцете, и разликата да имаш всичко изброено без липси плюс мобилни телефони са много различни неща.
Не казвам че днешното управление е много добро, но с тогавашна заплата на тогавашните цени ставаше въпрос за студ и глад, а размера на безработицата беше огромен. Провери заплатите и цените през 1996-2000 година в нета сигурно ги има и си представи как са оцелявали тогавашните родители особено с малки деца. Примерно цената на тока 1999 беше 0,086лв днес е 0,22лв или 2,5 пъти повече, а заплатите за 1999г средна 200лв за 2019г средна 1200лв разлика 6 пъти повече.
Виж коя година има най малко новородени на 1000 души население, виж и тази статия https://www.24chasa.bg/novini/article/7293197.

 
  ...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: a9e7731522
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Номер 8 много добре го обясни. Номер 6 явно е малък и не ги знае тия работи, но наистина тогава елементарни неща си бяха лукс. Като да миеш чинии с топла вода. Спомням си, че беше цяло събитие да ми купят нови обувки или дреха. Ползвах старите, докато съвсем не се скапят. За да не отопляваме повече от една стая, зимата спяхме всички в една - родителите, деца, кой по земята, кой по леглото, само и само и да не включваме повече от една печка. Имаше и хора, които теглеха заеми дори за отопление, както и такива спящи с якета и няколко юргана, за да не включват печка. Имало е моменти, в които буквално сме нямали сапун и шампоан да се изкъпем.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 10 месеца
hash: b95d7ea449
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   От 2 до 5
Кой ти говори само за пропагандата с история? Да ти втълпяват че си най работлив, най красив и най умен на света не е история. Колкото до това, че си наследник на велика нация, ми те и индианците са наследници на маите, ама виж какво станало.
Защо си мислиш, че имам поглед само над нещата в България?
Видял съм и мисленето на млади европейци от почти всички държави, а от щатските младежи съм най отвратен, те са по зле и от нашите.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker