Как се доказва/опровергава ромски произход - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120678)
 Любов и изневяра (29589)
 Секс и интимност (14310)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6439)
 Здраве (9550)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3139)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Как се доказва/опровергава ромски произход
преди: 4 години, 9 месеца, прочетена 2305 пъти
Въпросът е сериозен. Поради смесица от морални и правни въпроси, е необходимо доказателство за изключване на наследственост от ромски корени. Генетичен тест или какво. Моля за смислени коментари.

Благодаря предварително!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 9 месеца
hash: 4f890f4959
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Не виждам какъв е смисъла - ако си мургав и приличаш на циганин, вероятно си циганин, просто генетика, а и да докажеш, че не си, а изглеждаш като такъв, то какво - ще ходиш с теста, закачен на челото ти цял живот ли. Знам само, че човек не избира какъв да се ражда и кои да са му родителите. Единственото, което можеш да направиш, е да се приемеш такъв, какъвто си.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 94b20084a1
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   На практика казусът е неразрешим. Има ДНК тест доказващ майчинство и бащинство, но да се докаже, че няма ромска кръв? Как? Знам, че на ромите венците синеят и ако са светли може да се познаят по това - но съд и пр. На твое място ще се посъветвам със специалист по генетика.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 4d9860bd8f
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Myheritage .com, поръчваш тест, около 80 $ е. Ако имаш циганска кръв ще излезне south asia.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 9 месеца
hash: cbcef07f3d
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Има тестове на амгенлаб. Точно за съд се използват
https://www.amgenlab.com/bg/dnk-testove-za-poteklo/dokazvane-na-poteklo-po-haplogrupi-unikalen-test-ancestry-by-dna/?gclid=Cj0KCQjwjrvpBRC0ARIsAFrFuV_g5Eaa3IOefx10usJifmYZqd0ZnY_9bwSuXZmlwuq9BF-h6Vrri_AaAqhoEALw_wcB

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 17e08c6bdf
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   1 Имам братовчеди, които са черни на въглени, но дори не можеш да си помислиш, че са цигани, просто чертите им не са такива. А други две момичета не са чак толкова черни, но човек веднага разбира, че имат ромски ген. То е грамадния орлов и широк нос, то са синьо-зелени устни, леко щръкнали уши, много силно изразени скули... Много черти веднага издават имат ли "ромска кръв", дори и да са бели. Виждала съм и руса, бяла циганка с пъстри очи, еми пак разбираш на секундата, че е циганка.

 
  ...


...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: ad1a49932e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   До автора,

Идентичността и културата се различават от гените. Виж американците например - смесшца са от какви ли не групи със идентичност 'американци'. Ромите във UK, пътешественици или джипсита както ги наричат, също са бели. Това е защото са омешени с местните. Това които ги прави роми е идентичността им оплитаща се със културата им, битието и нравите им. Местните джипсита там не говорят свой език а английски. Всички роми по света следват определени културни характеристики или битие, което им дава тази идентичност. Във България ромите имат свой език, както следват и типичните си ромски традиционни или културни норми. Тези джипсита във България до голяма степен са мургави. Това важи обаче и за много българи. Има роми които са и доста бели. Това е защото много от жените се включват във проституция и сексуални взаимоотношения по пътищата със шофьори, избягвайки предпазни средства. Всъщност ромите са многодетни именно поради куп причини - продукт на ниско образование. Генетшчно чисти българи дъщо няма, както и генетично чисти гърци, французи, немци. Културата, езика и идентичностите са променливи.

Ancestry DNA Test в днешно време бива доста популярен, но той показва разнообразието от геноми които биват популярни и из други региони по света. Реално чистокръвни хора няма и всеки човек има все нещо от някъде другаде.

Давайте минуси сега но това е наука.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 9 месеца
hash: ad1a49932e
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   От 6 до автора.

В допълниние, това да има човек мургава кожа не е нещо лошо. Вида на човека не е критерий че няма да попаднеш на задник колкото и бял да му е.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: fe4fdd6dab
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Прави се ДНК анализ. Циганите имат съвсем различен профил от българите и от турците, да речем. Нещата са толкова прецизни, че с голема точност може дори да се твърди от кой род/клан/каста са и в коя част на България се въдят съответните...

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: fe4fdd6dab
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

9.   2, Иобщо не си прав/а - прави се профил от 14 до 19 генетични маркера, които толкова точно показват какъв си и от къде си, че може свят да ти се завие...

 
  ... горе^
преди: 4 години, 9 месеца
hash: d1ada01f28
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   До коментар 1

Мнението ти е плоско. Свидетел съм, как българи са по-мургави или цигани са направо бели. Авторът може би точно това има предвид.

Аз също съм мислил по въпроса и бих желал да направя за себе си.

 
  ...

...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 4eaffbb5e6
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

11.   Да, ама етносите не са математика. Има много фактори, културен, социален... ДНК-то ни толкова се е омесило, никой човек на този свят не съществува в изцяло чистите граници само на един етнос. Не забравяй и че казусът ти е "неморален" и неетичен, ако приемем, че искаш да изключиш наличието на определени гени в даден човек и погледнеш на желанието си през призмата на нормалните свестни хора.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 1ec846f345
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   ДНК тестове??? Хората, които правят пари от глупостта на хората винаги са ме впечатлявали, но тук вече се касае за измама, защото претендират за научност. Врачките казват - или ми вярваш, или не - ти си решаваш, но тези фирми за ДНК тестове са престъпни групи с измамници, които "гарантират" неясно с какво. Така че са за затвора.

Ако се интересуваш за себе си, направи си проучване на родословното дърво, като ще внимаваш за осиновяванията през комунизма, когато въвеждат практиката да се осиновяват циганета и да се крие за това. Ще питаш баби и дядовци, ще отидеш на село, ще питаш комшиите и т.н.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 9 месеца
hash: fe4fdd6dab
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

13.   11 и особено 12, честно - не допусках, че може да има толкова невежи хора в областта... То не е само до генетичните маркери, а до съотношенията, комбинациите и ПРОПОРЦИИТЕ между тях. Етносът си личи като стой та гледай! Колкото и да ни е "омесена" кръвта, може много прецизно да се определи откъде и как е омесена.
Генетиката Е ТОЧНО математика! И по-точно е математика плюс теория на вероятностите и статистика. Ако имаш определен ген, той в децата ти ще е проявен с вероятност 1/2, а във внуците ти - с 1/4. Така че може да се каже достатъчно точно колко поколения назад е станало "смесването", ако наистина е имало такова.

Сигурно по билология в 10-11 клас сте бягали от час да пафкате цигари в кенефа, или сте цомбели женки някъде, но не и да слушате и да си учите уроците. А нещата са наистина елементарни!

И ако смятате, че лабораториите за ДНК тестове са шарлатани, ами направете си профил в 2, че и в 3 ако щете, и сравнете резултатите! Гарантирам ви, че няма да има разлика в маркерите по-голяма от 0,01 ! Това на 19-та степен ви дава общата грешка на изследването, или нещо си на степен минус 38-а! Това е все едно да сравниш теглото на една прашнка с теглото на Слънчевата система! Ми мислете малко с тези глави, недейте да ги използвате само да ви държат шапките!
КОГАТО ФАКТИТЕ ГОВОРЯТ И БОГОВЕТЕ МЪЛЧАТ!!!

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: d912e76b1a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Най лесно е да си видиш кръвната група. Почти всички "братя роми" са с Б.
Това естествено не означава че всички с Б са цигани. А пък и Циганин не е толкова до генетична принадлежност колкото до състояние на духа.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker