Моята пропиляна мечта. Какво е да си журналист в България - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121113)
 Любов и изневяра (29686)
 Секс и интимност (14354)
 Тинейджърски (21889)
 Семейство (6466)
 Здраве (9593)
 Спорт и красота (4696)
 На работното място (3173)
 Образование (7298)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18502)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Моята пропиляна мечта. Какво е да си журналист в България
преди: 4 години, 9 месеца, прочетена 1817 пъти
Може би бях на десет години, когато за първи път реших, че ще стана журналист. Казвам за първи път, защото много пъти го решавах, докато на края не реших, че никога повече не искам да припарвам до сферата на журналистиката.

Няма да ви лъжа, родена съм с много привилегии, в прекрасно семейство. Майка ми, дъщеря на счетоводителка и ръководител на завод по време на социализма, е израстнала в столичния “Западен парк”, а след това по спортните лагери като спортна гимнастичка. След 89-та, започва да работи, да развива каквото й мине по пътя. Занимавала се е със всичко, от заводи за гуми, до бетонов възел, до магазини за мода. Само да има работа. Тя е най-интелигентния и работлив човек, който съм срещала някога. Винаги ни е учила на трудолюбие, на това че жените са също толкова способни, колкото мъжете, че с работа всичко се постига, и с ум всичко се оправя.

Затова и прекарах студентските си години в Лондон, зарита в книги. Четях всичко - класически романи, военна поезия, минималистични разкази, биографии на велики мислители, конспирации за тероризма, модерна история, изучавах войните, военните, нацистите, фашистите, сталинистите, марксистите, феминистите, анти-расистите и всички, и всякакви идеологии, и идеалисти променили света през последните два века. Бях наясно с политическите климати и нагласи в Европа, знаех за Брекзит още през 2013-та година, когато Найджъл Фараж и ЮКИП се появяваха с националистически подбуди по БиБиСи. Бях изключително будна и ангажирана млада личност, готова да преобърне света, сигурна, че промяната във всяко едно общество е възможна.

Затова и когато завърших бакалавърската си степен в топ 5-те процента на випуска и се прибрах от Лондон в така жадуваната ми през изминалите осем години родина, бях готова да дам своя принос за промяната. Месец след като се прибрах, вече си бях пребоядисала и обзавела апартамента, заживях сама, и започнах работа като стажант в новините на Българската национална телевизия. Бях сигурна, че ще бъда обградена от също толкова жадни за промяна млади хора, които се противопоставят, кой както може, на статуквото и са с революционерска амбиция.

Имаше много млади и талантливи хора, но те по-скоро бяха амбицирани да получат одобрението на директора на Дирекция “Информация”. Искаха да получат потупване по рамото, че са издържали десет часа на студа, за да се включат на живо във всяка емисия и да кажат на зрителите, колко са високи преспите сняг. Първоначално помислих, че те са с грешната нагласа, че телевизията за тях е его и доказване в родния град и семейството, което е съвсем човешко, но далече от моите първоначални наивни представи. После, обаче разбрах, че всичко това е продукт на добре организирания нюзрум, дирекция, телевизия и държава.

Нали разбирате? Схемата е една и съща, просто заема различна форма в различните предприятия, структури и организации. Всичко е въпрос на оцеляване.

Младият, боен, смел и безразсъден човек отива в телевизията или сферата на журналистиката в крехка възраст. Той е сигурен, че ще оправи света (не всеки разбира се). Ще изобличи корумпираните, продажни мафиоти, които са се вкопчили алчно в оскъдното богатство на малката ни държава. Ще оправи живота на мнозина бедни българи, ще им даде гласност, ще им покаже, че някой го е грижа. И то не кой и да е, а (в моя случай) Българската национална телевизия, станцията на народа.

Първоначално, като млад стажант, започваш да се сблъскваш с кисели репортери, злобни редактори и продуценти. Между тях и много свестни и интелигентни, те ти вдъхват надежда. От теб като стажант се изисква да режеш синхрони, да правиш покрития и да ходиш на събития, които най-много да минат в късна емисия или сутрешния блок като 30 секундно видео, обяснено от водещия - или т.нар. покритие.

Това бяха и моите дни като стажант, нищо неочаквано, съвсем нормално. След две седмици се отвори място на репортер за сутрешните новини. Това означава, че отивах няколко сутрини в седмицата в около 6:00-6:30 часа, за да помагам на сутрешния продуцент да излъчи кратките емисии- да се изпратят всички репортажи от монтажната към студиото. За мен си беше много вълнуващо. Към 8:00 часа идваха истинските репортери и започвах да помагам на тях. Към 12:00 ч. вече нямаше нужда от мен, но аз държах да остана до към 18:00 часа, въпреки, че само ме вдигаха от компютрите. Имаше много случки, в които продуценти ме овикваха пред целия нюзрум, казваха ми че за нищо не ставам, но знаех че всичко е въпрос на време и опит.

Осем месеца по-късно дойде и моят момент. Цялата ми предишна ангажираност с проблемите на света ми помогна да намеря нещо, за което истински ме беше грижа, нещо което вярвах, че ще успея да променя, особено с името на БНТ зад гърба си. Експлоатацията на труд в шивашкия сектор в България - така бяха озаглавени първите ми четири репортажа от първото ми голямо разследване в кариерата ми на журналист. Така го определих тогава.


Знаех, че от много години, България се използва за работилницата на Европа, и особено на евросъюза. Нископлатеният човешки труд и липсата на законова и синдикална защита на българските работници приканваха много европейци да местят продукцията си у нас. И колкото повече се подобряваха условията на труд за остатъка от Европа, толкова повече чужденци бизнесмени идваха в България. Затова няклолко месеца прекарах всяка една свободна минута в проучване на законите, отговорните институции за защита на правата на работниците, публичния дебат, какво се знаеше и какво не, къде бяха пропуските и каква е истината затова защо се допуска експлоатацията на български граждани от чужденци. Както казах и по-горе, схемата е една и съща. Българите много често, за жалост, сме продажен и предателски народ. Както сме продали националните си интереси, както сме продали живописните и плодородни български градове и села, и както сме предали пенсионерите, работили цял живот за по-светло народно бъдеще, и всяко новородено българче лишено от нормално бъдеще, така сме продали българските институции, така сме предали и всеки български гражданин, който не иска да участва във вкоренената схема. Шивашката промишленост е капка в океана на продажност и предателство. Интересите на малцина се обслужват от това заплатите да са нелегално ниски, хората да работят извънредни часове и да не познават правата си. Наемат се цехове, плащат се определени дребни за чужденците суми, за да може те да правят много повече пари на гърба на българи, които едвам плащат свръх икономичната сметка за ток с 400-те лева изкарани от 12 или 16-часови работни дни като шивачи, гладачи, производители на обувки, дърва, метал, стъкла и какво ли още не. Склад до склад, югозападният (а и не само) регион у нас е превърнал своите населници, тези, които са останали в родните си градове или близо до родните си села, в модерни роби, за облужване на частни интереси. Нищо ново, нищо непознато.

След излъчването на репортажите се създаде доста шум. Ще пропусна всички детайли, но ще споделя, че почувствах много голяма надежда. Казах си - трябвало е само някой да обърне внимание. Намеси се Обмудсмана на Република България, КНСБ, КТ “Подкрепа”, внесоха се законопроекти в парламента, дори се промениха няколко закона, уж, за да се спре експлоатацията на труд у нас. Да спрат да се възползват от това, че хората нямат друга възможност за изкарване на прехраната си, обещаха да се вдигнат заплатите, институциите да започнат да си вършат работата. В целия този дух на промяната, направих още няколко разследвания, с които показах липсите на протекция на българските граждани, пропуските в законодателството, което нашите депутати, толкова обичат да менят. Бях сигурна, че променям света, че давам надежда, че има смисъл. Скоро обаче истината започна да става все по-ясна, всичко започна да се избистря. Оказа се, че с промените на законите, некоректните работодатели просто разбраха как да се защитят по-добре от законови пропуски, оставиха се други вратички и се намериха нови начини да се подобри схемата. Всички хора, на които бях обещала дългоочакваната промяна и защита, бяха отново излъгани. Всички, които се осмелиха - и казвам това, защото страха наистина съществува и е сериозен, да разкажат истината пред камера, го бяха направили напразно. Аз бях поредния журналист, който се беше възползвал от тях за издигане в кариерата си, за създаване на сензация, за още една негативна история, вкарана в домовете на всички зрители, които бяха включили Канал 1, когато се излъчиха тези истории. Трябваше да обясня на всеки един от хората, които ми се бяха доверили, че съм дала всичко от себе си, че съм направила, всичко, което съм чела в дебелите книги, което съм знаела как на 22 години, за да променя нещо малко в нашето общество, за да е една идея по-лесен живота им, за да са една идея по-малко експлоатирани. Вместо това, обаче, само бях помогнала на някой друг да затвърди политическите си интереси, на трети да защити себе си още по-добре от закона, и на четвърти да излъже още повече обикновени хора.


Въпреки това, реших да не се отказвам, а просто да се справя по-добре следващия път. Затова прекарах следващите месеци в много сериозно проучване чрез Закона за достъп до обществена информация на друга сериозна тема. Представих я на продуцентския съвет на предаване за излъчване на журналистически филми. Отказаха проекта под предтекст, че темата е по-подходяща за новините. Предложих я на новините. Казаха, че темата не е подходяща за новините. После разбрах, от човек прекарал сериозна част от живота си в телевизията майка, че в БНТ никога няма да излъчи това, защото имало хора, които са се ползвали именно от тази схема, която искам да изоблича. После предложих още няколко неща, като идвах на работа със все по-малко желание, все по-голям неприязън към хората, които работеха там, хората, които станаха шефове, и все по-силно угасваща надежда. Накрая дори и не исках да идвам на работа, спрях да идвам, докато новият шеф

Накрая дори и не исках да идвам на работа, спрях да идвам, докато новият шеф на новините, човекът, който ме взе като стажант под крилото си, не ме уволни.

Тогава изгубих нещо, нещо от себе си дори, нещо, което мислих, че никога няма да позволя да изгубя - силното си желание да променям, да помагам и да се надявам. Прекарах близо месец в размишления - чудих се какво да правя с живота си. Бях се готвила усърдно, за да бъда журналист. Бях сигурна, че ще бъда много успешен журналист. Още повече, журналистика ми идва от вътре, бях наистина много добра, много лесно разбирах всичко, внедрявах се в социалните проблеми, научавах законите за броени дни, поянкога и часове, всичко ми беше ясно, логично, интересно. Но всеки ден се прибирах изцедена, психически смачкана, изживявах много дълбоко всяка една тъжна и тежка човешка история, с която се срещах, сблъсках се с истинската и реална немотия и болка, която кръжи и е обладала толкова много български домове и семейства. Запознах се отблизо с цензората и отнемането на свободата на словото. Научих и други истини, че твърде много успели журналисти обслужват частни интереси. И накрая взех решението, което само две години преди това ми се струваше невъзможно - да се откажа от журналистиката. Започнах работа в семейния бизнес.

Прекарвам всеки ден изолирана от всичките реални обществени проблеми, които преди толкова ме вълнуваха. Всеки ден виждам семейството си, вече живеем един и същи живот, имаме много повече общи теми и разбирания. Не съм ядосана на света. Избягах от това, което ме натовари. Никога не мислих че съм способна, но уви. С отказването от журналистиката, несъзнателно се отказах и от много други неща. Започнах много повече да се радвам на живота, много повече да се забавлявам , много повече да ценя времето с близките и привилегиите, които имам. Спрях да чувствам вина, че отсядам по хубави хотели или нося красиви дрехи. Визията ми съзнателно или не се освежи, цялостно станах по-светла и лека. Но от време на време си припомням и се замислям. Колко много се променя човек, колко наивен и изпълнен с идеали може да бъде той, и колко лесно позволих всичко, в което вярвах да бъде забравено, заради разочарованието. Не знам дали съм права да избягам, но знам че се чувствам по-добре. Не знам дали някой ден няма да съжалявам. Знам че пробвах, но много бързо станах поредния млад българин, отказал се от мечтите си, заради трудностите от живота. Но сега имам нови мечти за семейство и живот, изпълнен с повече хубави емоции.

Независимо от всичко, личният ми избор рефлектира върху нашето общество. Младите българи или емигрират, или остават и се сблъскват с разочарованието всеки ден. Малко по малко се поддават, стават по-негативни, предават себе си, забравят мечтите си, сблъскват се с реалността, променят целите си. След това започват да мислят за бъдещето на децата си, какво ще правят те в нашата държава. Някой им казва че имало много възможности, че заплатите се покачват. Какви са тези възможности - на частния бизнес? Но да не се разраства твърде много, за да не дойде време за рекет. Живейте скромно, докато не ви потрябват средства, а недай си Боже и някоя институция, която би трябвало да помогне на гражданите. Вместо това, обаче, тя ще ги отхвърли. Вярвайте в бъдещето на страната, но дано не се налага то да зависи от вас. Стига сте се оплаквали, всичко е наред. Докато не се наложи да разчита някой на нещо. И какво следва - емиграция или прелом?

Промяната вече ми се вижда невъзможна, но дано да греша. И дано моята история да е просто на човек, който не е успял да издържи на натиска и на трудностите, и е избрал по-лесното и тя да е една от малкото. А не нормата. И дано някой друг или някои други успеят да видят промяната и да я докарат, така, както аз мислих че ще мога, но не успях.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 9 месеца
hash: 96ebc42654
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Ах какво нещо е живота.... Точно, когато най-малко очакваш тогава, ще ти се покаже светлината от края на тунела ЖИВИ И ЗДРАВИ!!!!

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: a2cb1fbc25
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Смятам, че или текстът е шега, или това момиче не е журналистка по образование. Казвам това, защото аз съм студент четвърти курс по журналистика в СУ и няма нито един идеалист в нашия курс.
Също така - няма такава дума "цензор", само кратка бележка.
Ако наистина колежката е прочела толкова много книги то би трябвало да знае що за работа е тази професия. Или просто ги е прочела "дежурно" и си ги е интерпретирала по свой си начин. Мога да потвърдя, че в СУ ние УЧИМ, че журналистиката възниква, за да служи на властта. Няма друга дефиниция, освен ако не включим идеалистичните клишета.
Относно думите "Спрях да чувствам вина, че отсядам по хубави хотели или нося красиви дрехи." - това е върхът на лицемерието на журналистическия занаят, но аз съм напълно съгласен с колежката. Най-лесно се живее със затворени очи :)

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: d2ab9bf42f
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

3.   Ж33 Страхотно и много интелигенрно написано. Не зная дали е истина, но изчетох целия пост с голям интерес.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 9 месеца
hash: bf6a819855
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Много добре написано. Телевизия почти не гледам, мо потърсих и изгледах материала Ви по БНТ за шивачите и мога да кажа само "адмирации". За съжаление нещата в България са толкова прогнили и закостенели, че една птичка пролет не прави. Затова се възхищавам на смелостта Ви като млад журналист да излезете с идеите си пред хората. Не спирайте да се развивате и да вярвате. Един ден нещата ще се променят. Успех!

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: cb643b6a17
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Нещата никога няма да се променят, не се надявайте. Ако искате да бъдете журналист, в чужбина. Но света няма да оправите, нито ще го направите по-добро място. Винаги ще бъдете пионка, ще пишете само за това, което ви се разреши, много сте наивна. Светът се управлява от парите и властта, просто защото парите са власт. Да не забравяме и секса, защото той също е власт. И така, който плаща, той поръчва музиката.

 
  ...


...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 41e4846df4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Какво трябва да значи, че в семейния бизнес не те е срам че носиш скъпи дрехи.... да не би тези в частния да трябва да ги е срам? А ако имаш фирма и печелиш значи не ти е чиста работата, цащото в БГ така е измислено, че след данъци да не ти остава нищо.....

 
  ... горе^
преди: 4 години, 9 месеца
hash: b45ac0e7a9
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   Много си красива:)

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: f80feea750
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   До авторката.
Много хубав текст. Ти просто си преминала от младежка в детеродна възраст. Радвай се, че не е било по-турболентно. Сам човек не може да оправи системата или да реши проблемите на шивачките. Те си опитала, намерила си и подкрепа. Ония експлататори все пак са се поизпотили малко в един период, да знаеш. Ти не си загубена за журналистиката и може би никога няма да бъдеш. Просто си научила най-важния и труден урок - реалността! на професията. На мен така ми се случи в туризма, отказах се също, засега.
Можеш да пишеш книги! Опитай. Дори тази твоя журналистическа история може да бъде подробно описана. Може да е шедьовър, да бъде заснет филм по нея или нещо подобно. Да вдъхнови нова вълна на промяната за 10,100,1000,10 000,100 000 човека, правила си го и преди.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 8dfbfe2737
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

11.   До 2

Уау ... няма нито един идиелист? Значи всичко вече е загубено ...

 
  ... горе^
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 5592c207d4
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Номер 11, ти нямаш ли собствено мнение?
Има! Аз, Ж23! И смятам така да си остана.. Стига Свише да ми се помага, а и да си го заслужа.

Авторке, това е.. Първо, много интелигентно написано.
Това, което споделяш.... Ме натъжи много...! Ти показваш, че има разум и справедливост! И ти имаш капка надежда!
Запази съдържанието, но промени формата.
Не гледам тв, защото моите очи озобличават лъжите, с които ни заливат прозирвт.

 
  ...

...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 4b82849f53
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

13.   Пише се турбУлентно (на латински: turbulentus — бурен, неподреден).

А детеродната възраст започва още в тинейджърството, да те светна 10. Също не разбирам, защо в почти всяка тема пусната от жена в този сайт, все ще се намери някой да каже нещо свързано с раждане, размножаване, изобщо да идентифицира жената с половата ѝ система.


А номер2 от километри си личи, че се пръска по шевовете от завист. Но е истина, че като журналист човек не може да направи промени(те).
Щеше да е добре авторката да наблегне на философията, психологията, и не толкова заради мъдростта на бележитите имена в тези науки, а за да осъзнае, че старите поколения и изобщо хората с големи бизнеси не биха оставили току-така някой да им се... бърка в нещата най-общо казано. Не разбирам дори как самата тя не е стигнала до този извод при условие, че семейството ѝ не са... от съвсем обикновените хора.
Според мен авторката е трябвало да се ориентира например към право (но пак в чужбина, в никакъв случай тука,) и едно поне 10-15 години след завършването си да прекара в бизнес средите в западна европа.... защото за да вървиш успешно срещу някой и/или нещо първо трябва доста добре да го опознаеш, а най-добре из основи!
Всъщност дори и като млад журналист най-добре щеше да е да остане да се развива в Лондон.

Иначе съм съгласна с 10, че ако се захване с писане вероятно ще има доста успехи, най-малкото защото много хора се припознават в предпоследния абзац от текста ѝ тук. А и като цяло същите тези обожават да четат такива истории тип 'опитах да оправя положението на тези, водещи най-измъчен живот'. Създават си илюзия, че като четат такива неща и наистина им пука...



Друг е въпросът, че често причините на много от тези, които го водят този супер измъчен живот са в главите им дето се вика, в психологическата им нагласа...
Сещам се, че някой беше пуснал тема 'за "безнадеждните случаи" '. В нея ставаше въпрос за супер неугледните хора с по-особени характери, които поради това си нямат половинка, а искат. Е там може да видите, че се стига да извода, че такива хора, ако вътрешно не променят себе си, нагласата си, няма как да им се получат нещата. Както се казва - ако сам не си помогнеш и Господ няма да го направи. Аз лично виждам и хората като тези шивачки по същия начин. И да, осъзнавам, че с това ми виждане пробуждам отрицателни емоции в немалко хора.

На мястото на тези от Volkswagen и аз бих избрала Измир.
(не и СА, сега няма да пиша за това, че прекалено ще се отклоня) Такива като Volkswagen биха искали да им е гарантирано, че ще имат послушна и смирена работна ръка поне няколко поколения напред. А тука българите, колкото и да не им се вярва на някои хора, вече почваме да се учим да искаме повече от живота. Е дори в материала на авторката един човек казва, че е пратил дъщеря си в София, само и само да не се вкарва да живее живот като неговия. С това мислене са немалко хора - ако нямат смелостта да измъкнат себе си от мизеруващ и гаден живот, то се опитват да го направят за децата си.... А дори и да нямат тези нагласи, то децата им сами гледат да се измъкнат. Хайде да не продължавам с локума, че стана вече доста дълъг и без това, но мисълта ми е, че както върви след 1-2 поколения макс (даже мисля, че и 2 са много), няма да има особено много българи, които да имат нагласата да работят по заводи, цехове и.т.н.
Мноого бавно, но излизаме от робското мислене и манталитет. Такива като Volkswagen отчитат и това нещо.

В крайна сметка и аз поздравявам авторката за инциативността ѝ и силно се надявам да не се отказва да прави готини неща с и в живота си то on a grand scale, а не да се превърне в поредния човек, който малко по малко се поддава, стават по-негативен, предава себе си, забравя мечтите си.... и за всичко това се оправдава с най-различни неща и особено с това, че му се е (а в някои случаи дори и Уж - да, и тук пробуждам нежелани емоции, но ако не бях права, нямаше да има такива, които си бият децата) дородителствувало... оставяйки проблемите на света на следващото поколение.
Разсъждението на 10 за 'детеродната възраст' е мега малоумно и това го доказват жени като Урсула фон дер Лайен например.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: c0466ca368
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

15.   Леле, ти верно си адски красива. И с този начин на мислене си направо жена мечта. Жалко само, че светът не резонира с твоите разбирания и имаш грешни очаквания.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 57118923c2
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

16.   Жалко е наистина, но това е нещо, което винаги съм казвал на познатите си. Системата те смачква и просто НЕ Е ВЪЗМОЖНО сам човек да ѝ се противопостави. Прекалено е голяма и корупционните ѝ корени са толкова надълбоко, че колкото и да си активен и идеологически непоклатим... или системата те преобразува, или те изплюва.

Репортажът ти беше хубав.
Лошото е, че като цяло светът е лош, а нашата клоака няма оправия. :/
С толкова амбиции и възможности трябваше да се целиш по-високо.
Каквото - такова...

Носи си хубавите дрехи, без изобщо да се чувстваш зле от това.

Светъл ден.



Братан.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: f80feea750
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

17.   От 10 до 13
Блогодаря за поправката за турбулентно. Ще го запомня. Това за детеродната възраст ми е напълно ясно, но аз го пречупих през призмата на модерните схващания и порядки. Не съм свързвал жената и нейния харахтер с половите й органи. Исках да наблегна на това, че авторката е към края на младежките си години и е нормално мирогледът й да се промени доста. Репродукцията не е ли на върха на пирамидата.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: e461c9339b
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

19.   13, за да правиш забележки за правопис, най-малкото трябва да си изряден самият ти - случаят не е такъв, тъй че по-скромно, ако обичаш.
Към студентчето - как така реши, че не съществува думата "цензор"?

Адмирации за авторката.

 
  ... горе^

...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 1a831145c6
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

20.   https://www.youtube.com/watch?v=avqgwu6zEG4

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: f0abd0dc33
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

22.   Модератори, защо не ми публикувате коментара отпреди малко? Та той изобщо не беше някакъв вулгарен или нещо такова. Хайде публикувайте го, тука сме все силни характери - няма какво да ги пазите някои хора.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 7d48d13c61
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

23.   Да си говорим честно в България няма нито една професия, чийто реализацията е това което трябва да бъде. За номер 2, който казва, че всички още от студенти в България знаят, че журналистиката служи на властта... Така е, и ние дето ви четем го знаем. Само че това е все едно да кажеш, че попа работата му е да ходи по освещения, сватби и кръщенета и прибира едни пари. Така е на практика, но идеята на тези поприща е по-различна, има и морален аспект, просто като се загуби, това е крайния резултат. В Америка, дори да са лоното на корпоратизма и олигархията, все още има истинска журналистика тук там. Примерно мога да спомена Tim Pool, който не че е кой знае какво като журналист, но е независим, популярен, изкарва теми които повечето крият. Така че драги - независима журналистика, като понятие поне го има, но се нуждае от общество което е еволюирало да има нужда от нея. Да има гражданска позиция, да я защитават, ей такива неща неизвестни за българина.

"Журналистиката" в България се свежда до това да даде гласност на това което "бащицата" иска да каже пред народа си. Каквото беше "Тато" навремето, същото е "Боко" днес. Разлика особена няма, само сменихме сферите на влияние малко - от Моска в Брюксел. Българският народ никога не е бил нещо повече от "селски" тип, чакащ какво ще дойде от "големците", които все са му виновни. Как пък не се пръкна от само себе си олигарски елит, който да им мисли доброто, ей...

За съжаление, говорейки за "селски", всъщност обиждам българският селянин, който може да не беше гражданин, но знаеше как да бъде селянин. Днешният български "селянин", е псевдо-гражданин, който не знае нито какво е да си гражданин, нито какво е да си селянин. Това е и ядрото на трагедията, която ще ни погуби като народ. Повечето реват, че сме оцелели толкова години и никой не е успял да ни погуби... Не успяха да погубят българският селянин. Само че него го унищожи прогреса, и това което го замени, е просто "dust in wind" дето се вика. То няма нито народна идентично, нито семейни ценности, нито религиозни, нито традиции... А на базата на тези неща той оцеляваше до сега. За това ново "същество", да работиш в която и да е социална сфера, е безсмислено занимание. Аз също много иска да направя нещо, да работя в социалната сфера. Но идеализмът го загубих още през студентските години, сред очевидното безхаберие и на държавата и на т.н. ни "бъдещо поколение"...

 
  ... горе^
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 905286fdf1
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

24.   От повече от 20 години съм в бранша. Колежке, извинявай, ама това твоето е пълна аматьорщина. Никой от старите кучета не робува на такива сантименти. И никой не се изживява като "неразбрана душа", ние просто си вършим работата, а тя е да търсим истината и да информираме хората. За тази цел е необходим много повече цинизъм, отколкото романтика. Чувствителните девойчета самата система ги изхвърля, както се е случило с теб, не защото не стават, а защото им липсва необходимото за професията хладнокръвие. Леко ме досмеша, че помниш в такива детайли всеки свой репортаж, аз обикновено забравям една задача, след като приключа с нея, както и че нормалната лудница в един нюзрум си я приела като черезвичайна ситуация.
Между другото, ако новинарството не е твоята стихия, то има достатъчно други ресори, в които би могла да си полезна. Аз самата работя в отдел култура на един от ежедневните вестници - т.е. пиша за изложби, книги, театър и т.н., а същевременно издаваме с един колега научно-популярно списание - там пък пишем за природа, космос, исторически личности и прочее. Навремето започнах като парламентарен репортер в информационна агенция и ми беше забавно, но после ми писна и се преориентирах към по-спокойна работа. Тази професия изключително изхабява, ако не успееш да подчиниш работата си на своя ритъм на живот. Ние сме малко като хирурзите - бъркаме из вътрешностите на хората, а после вечерта след работа си разказваме вицове на чаша вино.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: d2491bd54b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

26.   Невероятно дълбоки размишления и ретроспекция, които можеха да се съберат в 5 думи: "Бях баламурник и го осъзнах. "
То само с детски приказки не става, трябва и малко прагматизъм.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker