Заслужава ли си висшето образование - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (96834)
 Избор на редактора (166)
 Любов и изневяра (22772)
 Секс и интимност (11247)
 Тинейджърски (20208)
 Семейство (4853)
 Здраве (7813)
 Спорт и красота (4071)
 На работното място (2162)
 Образование (5927)
 В чужбина (1297)
 Наркотици и алкохол (931)
 Измислени истории (735)
 Проза, литература (1503)
 Други (13143)
 
Зъбни импланти
Възстановете Вашата усмивка в рамките на седмица!

Зъбни импланти - цени

 

  

Споделена история от Други

Заслужава ли си висшето образование
преди: 1 година, 17 дни, прочетена 939 пъти
Остава ми малко време, а още не съм решила. Аз съм от онзи тип хора, които са много объркани и си сменят мнението постоянно. Ако кандидатствам след 12 клас - ще изгубя 4 или 5 години в учене на нещо, което след време може и да не ми харесва, много пари ще отидат на изпити, общежитие, учебници и частни уроци. Ако не кандидатствам - ще работя като сервитьорка, барманка или пък ще бера ягоди, грозде и т. н. в Испания или Англия. А относно висшето образование - дори не знам какво искам (говоря за професия). Мисля това от 8ми клас и така и не мога да намеря професия като за мен (добра ученичка съм, но не харесвам нищо освен философията). Обожавам децата и ненавиждам насилието над деца, животни и общо взето ненавиждам насилието! Просто казвам. Мислех да стана учителка, но ако стоя по 7 часа на едно бюро, ще се гръмна. Може би точно тази нерешителност е знак, че не трябва да кандидатствам..
(ако е от значение, момиче съм на 15 години)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
 
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 година, 16 дни
hash: 345a46d3e7
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

1.   Защо не кандидатстваш предучилищна педагогика - ще работиш в детска градина с деца от 3 до 7 г. или пък ветеринарна медицина. :) Философията я има като специалност в университетите, но пак излизаш като учител.

 
  ...
преди: 1 година, 16 дни
hash: 968c42c72e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

2.   Най-важното нещо е първо да откриеш какво наистина ти харесва да правиш, иначе наистина няма смисъл. Изобщо няма да е фатално, ако не кандидатстваш веднага. Има хора, които записват висше по на 30-40 години, и пак са по-напред от много други, които са записали веднага след училище.

 
  ...
преди: 1 година, 16 дни
hash: 16e9523f2e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Спокойно, докато станеш на 18 години ще си смениш мнението още много пъти :D
Образованието е безсмислено, ако кандидастваш само защото така трябва и просто искаш да имаш диплома за висше.
Моят съвет е, ако и в 12-ти клас не си сигурна какво точно искаш да учиш или дали изобщо искаш това, то най-добре е да поработиш първо известно време и да си помислиш с какво би ти харесвало най-много да се занимаваш. Никой не е казал, че ввднага след като завършиш средното трябва да кандидастваш в университет.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 15 дни
hash: 4ee8c843ee
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

4.   Правилно мислиш, че няма смисъл, но сега ще ти се изредят хора да ти обясняват обратното. Проблемът е, че куцо и сакато има "висше" и като кажеш, че нямаш все едно казваш, че си бавно развиваща. И трябва да жертваш 4 години само за да си "като другите" без никакви ползи. Ако не друго, поне не се подлъгвай да караш и магистратура - това малоумие не мога да го проумея. Всички знаят, че магистратурата е едно чудене с какво да им запълнят 1 година за да отбият номера. Знаят, че никой няма да ги дели на бакалаври и магистри. Обаче ей така "за всеки случай" искат да си пилеят още времето. За докторантурите няма да говоря - там са хората, които искат цял живот да се оправдават, че учат и са учени.

 
  ...
преди: 1 година, 15 дни
hash: c0dd466f91
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

5.   Съжалявам, че го казвам, защото съм преподавател, но твърдо не. Целта на всеки един ВУЗ е да се следва пряко модела "парите следват студента", разбирай бутай студентите и това е. Преподавателите са 3 вида, първият(най-честият) са 50 годишни, четат едни и същи лекции до припадък, не знаят чужд език, съответно нямат достъп пък и желание да прилагат нови неща, ако предметът им е математика това не е проблем, ако е развиваща се наука като Програмиране ужас. Вторият вид са около 30 годишни, които не са могли да започнат работа някъде, изкарали са докторантура и са започнали в университета, те нямат никаква идея какво се случва в реалната икономика и ползата за студентите е точно нулева. Третият вид са бизнесмените, те си въртят бизнес и ползват университета само за контакти и престиж, много често отбиват номера, като слеят часовете си и избутат семестъра за 2-3 дена или един път влезнат, един път не влезнат, много често не искат да научат студентите, за да не са им конкуренция. Съвсем отделен въпрос е доколко преподавателите са компетентни да водят един предмет, един колега от друг университет ми се "похвали", че чете 17 предмета. Повечето учебни програми са тотално сбъркани, имат повтарящи се предмети с различни имена, предмети, които нямат никаква връзка с другите изучавани предмети, в същото време такива, които са нужни в практиката липсват. Научна дейност или липсва или е превърната в бутафория. Рещения в катедрите се взимат изцяло на личен принцип(ако съм близък с автора го приемам, иначе не). Не липсват и "семейни" катедри или разни любовници на власт имащи. Като резултат от всичко това, като завършиш се оказва, че си тотално неподготвен за пазара на труда(ако специалността ти има такъв).

 
  ...


...
преди: 1 година, 15 дни
hash: 5847674246
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Зависи от нагласата. Ако ще си от студентите, които записват нещо просто ей така, колкото да са доволни мама и тате, по- добре изобщо да не се занимаваш.
Аз лично приех висшето като продължение на училищното ми обучение. Записах същата специалност която учих в училище.
Знаех какво искам и продължавах напред. Запознах се с много нови хора, амбициозни и умни. Заедно започнахме да работим и да се развиваме.
Сега години след завършването, работя по специалността си. Имам и други опции, мога да стана и учител, че дори и асистент, мога да отворя и собствен бизнес.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 15 дни
hash: bbeaf89c27
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   Дали висшето си заслужава или не, никой не може да ти каже със сигурност, тъй като при всеки е разлино. Както има хора, които са преуспели до голяма степен благодарение на образовието си, така има и хора, чиито дипломи събират прах.

Но едно е сигурно - първо трябва да се ориентираш какво горе-долу искаш, а не просто да учиш, само за да учиш, защото после има голям шанс да не ти хареса и после цял живот ще е мъчение да го работиш или въобще няма да го работиш, камо ли да постигнеш нещо в сферата. Нормално е на тази възраст все още да не си ориентирана.

Затова съветът ми е да не следваш веднага след училище, а да поработиш нещо и след време сама ще се ориентираш, искаш ли въобще да учиш, какво и кога. Не е казано дори да е точно университет. Може да е нещо, което можеш да станеш и с курсове като готвач примерно. Не гледай обаче само от гл.т. на парите - колко ще дадеш, колко ще печелиш. Защото професията е и престиж. Сега на тази възраст може да ти се струва все едно дали ще си сервитьорка или адвокат примерно, но след определена възраст започва да тежи, ако цял живот си била просто сервитьорка или си брала ягоди в Англия, пък дори и за повече пари.

Аз примерно съм на 33, работя 10 г. по специалността, дори се издигнах малко и пак чак сега си дадох сметка в каква насока е трябвало да се ориентирам. И мисля сега тепърва да се преоринтирам и преквалифицирам. Съпругата ми мина по този път - тя вече се преквалифицира след вече завършен университет и сега е щастлива с работата си. Но задължително почни работа, каквато и да е, защото ако само си седиш вкъщи никога няма да ти светне какво искаш да правиш. Човек в процеса на работа вижда какво не му харесва, какво иска, къде е сбъркал и т.н. Само не влизай в рамки като повечето хора, ами мисли постоянно и гледай за възможности. Защото повечето хора, започвайки работа влизат в един коловоз, създават си една зона на комфорт и цял живот дори не се сещат да кривнат и да се развият. И като са започнали като продавачи, цял живот си карат като продавачи и не се развиват и на милиметър или пък правят някоя глупост в стремежа си да изкарат бързи пари.

 
  ...
преди: 1 година, 15 дни
hash: 60936cb943
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   За мен лично висшето си заслужаваше основно заради контактите. По отношение на ученето - ако човек не иска да се научи, няма как да го научат. Ако пък иска да се научи - дори и "кофти" преподавател ще е от полза, но основното е, че трябва да почне да е инициативен в това отношение (да чете самостоятелно, да търси други източници, ако нещо не разбира, да пита и тн.). Аз си изкарах висшата математика с видео уроци от интернет.

 
  ...
преди: 1 година, 15 дни
hash: 08fdce83d1
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Абсолютно подкрепям номер 5 ! Моите наблюдения за образованието са същите !

 
  ... горе^
преди: 1 година, 15 дни
hash: 5847674246
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

10.   Висшист съм, и честно казано се радвам, че завърших, защото това ми откри много врати и бих казал, че съм доволен.
Но като цяло висшето образование в България е до голяма степен бутафория (както бутафория са и много други сектори в страната).
Подкрепям номер 5 за различните типове преподаватели.
Аз имах уникалният късмет главният ми доцент да е супер читав човек и професионалист. Бяхме малка група а той ни беше като баща. Честно казано от него научихме много повече неща и ни се отвори много мирогледа. Лекциите не бяха просто лекции, а разговори. Ходили сме му дори и на гости и сме имали супер приятелските беседи. Нямаше я тази разлика "студент- професор".
Но естествено такива хора са един на милион. Дори част от управата на факултета искаха да го махнат.
В университетите има голяма шуробаджанащина и лобита.
Но ако знаеш какво искаш, можеш да се развиваш. Хубавото е, че се събирате много млади хора с общи идеи и интереси. А в днешно време с интернет и тн. имаш много достъпна информация. Дори и да не ти преподават качествено, можеш да придобиваш информация четейки и разговаряйки с други хора.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker