Заминах от една, а се връщам в друга България - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121115)
 Любов и изневяра (29687)
 Секс и интимност (14354)
 Тинейджърски (21889)
 Семейство (6466)
 Здраве (9593)
 Спорт и красота (4696)
 На работното място (3173)
 Образование (7298)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18503)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Заминах от една, а се връщам в друга България
преди: 4 години, 9 месеца, прочетена 1651 пъти
Здравейте, есента на 2014-та заминах да следвам магистър в чужбина. Намерих си работа отново в чужбина след завършването през 2016-та и седях до средата на 2018-то когато се върнах за постоянно (за сега поне). Ами още не мога да свикна. Вярно, връщах се всяка коледа и за летните ваканции, но човек не забелязва промените за 1-2 седмици или месец. А май най-много промени са настъпили в последните 2 години. Да оставим настрана, че като заминах модата със скутери и подобни тротинетки не беше още тук в София. Самата икономика е променена. Има работа, но е основно за ИТ специалисти, в обслужването или вездесъщите кол центрове и подобни. Преди да замина още се водеше криза, но като че ли имаше повече възможностти за не-ИТ висшистите пред това да вдигат слушалки.

Много от обявите са от съмнителни фирми, които продават Форекс и подобни финансови продукти, една даже я затвориха. Друго, което ми прави впечатление, е че са вдигнали цените, заплатите – също, но не чак толкова, като че ли по-малко сметки покриват даже. Преди имаше много обяви по сайтовете и за креативни хора – графичен дизайн, рекламни агенции, а сега всичко се крие. Институциите масово не обявяват свободни позиции дори на собствените си сайтове, като например в сайта на световната банка има позиции само за други страни, но не и за БГ, защото е ясно, че масово си избират връзкари (то и в чужбина е така, но при нас съвсем).

Като че ли има все повече корупция. Ще ми се да не бях заминавал, защото тогава нямаше да ми правят впечатление негативните промени около мен. Разредени са превозните средства, вярно, няма ги вече Икарусите, но често дори и в метрото е задушно. Не помня такива тълпи в метрото като че ли. Единственото позитивно за мен като промяна е, че София е по-посещавана от туристи и чужденци с цел работа от тогава. Но масово висшисти работим за 1200 бруто или 915 нето. Просто не мога да свикна, всичко е толкова различно. Все едно съм попаднал в една странна, по-лоша версия на страната, от която заминах през 2014-та.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 9 месеца
hash: 76b02679c9
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   И аз съм в чужбина, но иначе не съм от София, а от средно голям град. Вярно има някакви промени, но те са козметични. Я някоя спирка направена, я някое ново кафенце или нещо от този сорт. Няма ги тези огромни промени, които трябва да ги има за да станем една наистина европейска страна.
Малко субективно, но като се прибирам сякаш персонала по разните институции вече се държи с една идея по- добре- поздравяват те, усмихват се и тн.
Но няма какво да се лъжем, България е доста корумпирана страна. Като видя някой политик, лекар или олигарх в панделата, тогава чак ще си кажа- Ех, България май се оправя.
Като цяло в България няма истинска демокрация. Не ми се влиза в политиката, ама е ясно, че "главния" се вживяваха като Бай Тошо 2. Набележи ли те, може да те килне без съд и присъда- типично по комунистически. Той си и управлява цялата държава като едноличен търговец.
Преди да ме обвинят, че съм трол, ще кажа, че и старите бяха същите "бай тошовци".
Дано някой ден ни завладеят германци, или поне австрийци, че да се оправим.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: b4166271a1
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Ами да - такава е любимата родна действителност. Аз живея в чужбина от години и след последните ми посещения в БГ изобщо не ми се иска да се връщам и за почивка дори. Последният път една мутра едва не ме сгази на зелен светофар. Просто след спокойния и уреден с правила живот някак инстинктите ти за оцеляване се притъпяват и е опасно дори да отидеш до магазина. Позамисли се защо си се прибрал.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 5ede1923f8
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Всяка държава се променя, проблемът е, че България май се променя за лошо. Иначе си напълно прав. В някои отношения 2014 беше по-добра. Обаче пак си зависи, защото тогава си гледал на нещата с очите на студент, сега ги гледаш с очите на завършил човек, който си търси работа и вече трябва да поеме малко повече отговорност за живота си. Така, че и това го има, но иначе си напълно прав. В някои отношения вместо напред, вървим назад или поне тъпчем на едно място.
Колкото до транспорта и в частност метрото, ами нормално е да е по-пълно. Линиите станаха по-дълги и съответно е по-удобно за все повече хора и за това и има навалица. Друг е въпросът, че можеха да увеличат броя та влакчетата, но... на шефът отговарящ за транспорта на София му е все едно, след като той градски транспорт не ползва, а в същото време хората си купуват карти и билети без значение дали пътуват комфортно или натъпкани. Та след като има добри приходи... за какво му е да мисли за комфорта на хората?!

 
  ... горе^
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 37d8a10d34
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   С тази тема, ще накараш всички тролове, интернационални мастии, бурсуци, мръсници и всякакъв друг вид пропаднали скочуби и гьотверени направо да се побъркат от кеф, защото им създаде почва да виреят. Нали ги гледаш, че вече започват да се празнят на сухо като магаренца и да въртят мераклийски задниците си като разгонени кучки. Само гледай, колко от тях, със запенени усти и задници, ще започнат отново да лаят и навиват българите да се изселват от България и както винаги, съвета им ще е; колкото по-далече заминат, по-добре ще са(за да им е много по-трудно да се върнат обратно).
Глупаци наивни, вашият живот се контролира от собствените ви глави. Запомнете, че най-големият ви приятел, и най-големият ви враг, живеят точно между двете ви уши и всичко зависи от вас самите.

Дай на един човек каменисто парче земя, и той ще я превърне в Рай.

Дай на един тъпунгер, дори по-голямо и плодородно парче земя и единственното нещо което ще направи с нея, е да изсере едно голямо биволско лайно върху нея и да започне да се оплаква, че на другите земята им е по-хубава и той пак е бил преебан, щото неговата имала малък наклон в единият ъгъл.
То си е до човека!

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 37d8a10d34
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   но. 1 За какво ти е да ни завладяват германците или австрийците? Те по-добре да гледат себе си, защото те са тези които са заладяни от неспирната имигрантска вълна и все повече заприличват на северно-африкански държави. Ти нали от години си живееш в гетата на чужбина, какво ти пука за нас. Спри да ни мислиш и съжаляваш и да ни обясняваш колко по-добре ще са всички българи ако зарежат България и се изселят. До гуша ни е дошло да слушаме такива платени тролове като тебе. Като не ти харесва България, не се връщай и не влизай в български сайтове! Точно заради такива като теб, хората тук започнаха да намразват тези които се изселиха. Уж сте много по-добре там, а непрекъснато висите в българските и се опитвате да ни обяснявате, колко по-добре сте от нас и колко нещастни сме ние. Що не си Е.... М...!

Тутманици такива, ... ако наистина живеехте по-добре от нас, вие нямаше да ни занимавате с комплексите си и непрекъснато да се навирате в БГ сайтове и да ни обяснявате колко сте щастливи. Много добре знаеме колко сте "ЩАСТЛИВИ" в чужбина, защото също сме ходили там и видяли, къде и как живеете!

Само е въпрос на време, когато ЕС ще се разпадне. Тогава трябва да затворят границите и да не ви пуска дори да припарвате покрай България!

 
  ...


...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: b4166271a1
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

6.   5 - ако ти беше щастлив/а от живота си, нямаше да се плюнчиш по анонимни сайтове и да подстрекаваш към "патриотизъм". Всеки има право да живее там, където се чувства най-добре.
Съжалявам те, но единствено ти можеш да си помогнеш.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 9 месеца
hash: b0624ae331
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Грешиш, поне по отношение на цените на стоките и заплатите.

Покупателната способност се увеличава:

https://tradingeconomics.com/bulgaria/gdp-per-capita-ppp

Естествено, българинът, като крайно негативно, мрънкащо, дразнещо, невярващо същество не може да повярва, че се е случило нещо хубаво с икономиката. За него винаги всичко е черно, мизерно, разпадащо се, няма нищо хубаво, държавата се разпада, "съсипаха я тая държава" (както е модерно да се казва напоследък)....

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 55cbef87d9
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   Всеки с мозък ноже да види подобренията. Не са колкото бихме искали (българинът освен мрънкане и искане на повече, какво друго прави), но няма да лъжа и да твърдя, че е същото като в детството ми или юношеството. Примери има немалко, смятах да напиша, но няма смисъл. Сам си решаваш. Ако някаква женска интуиция те кара да вярваш, че корупцията е в повече, то фактите няма да оборят аутизма. Примерче за това е първото коментаторче: иска буквално да е поробено с надеждичката да се оправи. Османската империя просто е обожавала робченца като това, затова низшите му гени все още мърсеят народа.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 5cbec2da2c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   До 8

пределено, сега си има повече корупция. Преди, бащата даваше пари на един човек отгоре, за да се свърши работа, сега аз трябва, да ги започвам от портиерите, защото на всяко ниво искта пари, ама шпоне вършат работа. Не толкова лошо, колкото беше до 2001-2-а, като малко се раздижиха нещата, ама определен, от няколко години се засилва ...

ПП - Не се оплаквам. Така е от много време и е по-добре, да се възползва човек, отколкото да седи и да не прави нищочку ...

 
  ... горе^
преди: 4 години, 9 месеца
hash: d3557509d6
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Аз напуснах България през далечната 2002 година като студент и от тогава не живея в България, но от 2006 г. идвам в България всяка година да видя роднини и малкото останали приятели и мога смело да кажа, че от 2002 насам, вкл. и от 2014 г. насам в България има позитивни промени. Всяка година виждам някакви подобрения било в инфраструктурата, било в работата на институциите, изборът на стоки и услуги, заплати и т.н.
Само един малък пример, през 2002 г. в България минималната заплата беше под 100 евро, сега е 250 евро. Тогава не само нямаше молове, ами хората не бяха виждали на живо елементарни неща като белачка на зеленчуци или пък плодове като авокадо или манго. Сега влизаш в някой голям супермаркет и кеф ти авокадо, кеф ти киноа, кеф ти камамбер или пък бри с мексикански лютиви чушки. Да не говорим, че преди години като кажех добър ден в супермаркета ме гледаха на криво намусени лелки, а сега усмихнато първи ме поздравяват и ми пожелават хубав ден, което за мен е малко странно, защото преди всички казвахме приятен ден, но явно и езикът се променя.
Е, в по-малките квартални магазини и по-малки градове пак ги има намусените лелки, които не се помръдват дори при влизането ти, но като цяло положителни промени има доста.
Изкарването на лични документи е също доста по-бързо и лесно, с по-малко бюрокращина и разтакаване. И така мога да продължа дълго с доста позитивни неща, които виждам всяка година.
Е, сигурно ще си кажете, този като ги вижда тези позитиви защо не се връща за постоянно в България. Това вече е друга работа. В България има позитивни промени, но това не означава, че тя е стигнала по развитие богатите страни в ЕС, нито че доста от тротоарите не са все още разбити и че по пътищата не стават прекалено много инциденти и скандали, примерно. Освен това, след толкова години извън България аз вече се чувствам в България като гост. Жена ми не е българка, децата ми са в добро двуезично училище, където учат дори предмети като роботика, програмиране и шах. Изплащаме къща на ипотека, имаме добра работа с жена ми и местни приятели. С други думи, вече животът ми е на друго място и не е така лесно както си го представят някои хора, да си хванеш чукалата и да се върнеш, нито пък аз реално го искам. Но, се опитвам да бъда колкото е възможно обективен и не мога да кажа на черното бяло, като твърдя, че в България става по-зле. Ами не е така. Трябва да се гледат обективни фактори и данни, а не да го караме на емоции само.

 
  ...

...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 76b02679c9
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   От номер 1. Е, човек да не се помайтапи. Спокойно, не искам никой да ме поробва. Ние сме си достатъчно поробени, но от нашите си хора.
Не съм и комплексар. Защо работата ми в чужбина да ме прави комплексар? Аз съм българин колкото и всички други, нито съм нещо повече, нито нещо по- малко.
Тоя дето ще затваря граници и сравнява Европа с Африка... Кой ти дава правото да налагаш граници и да забраняваш на определени хора определени неща. Айде стига с това диктаторско мислене. И като цяло европейска заплата ли искаш или Африканска. Не знам защо толкова мразите ЕС, като той не ви е виновен за положението. Родните политици ви крадат, а не ЕС.
Иначе корупция си имаше и по Бай Тошово време.
Осъждаха жени откраднали малко плат за да си направят обувки, докато партийните секретарчета и отговорници крадяха и си строяха вили. И сега техните деца и внуци ни крадат.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 80a7e6c59c
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   99% от БГ е като коптор, но квартали като Лозенец, Изток и Изгрев в София и други подобни в страната още имат хубави и кокетни части. Много пътувах и подобни квартали в Европа не видях, все са далече от центъра. То ясно, че ако си от Люлин, Овча купел, Ботунец или Обеля всеки квартал в чужбина освен най-арабските ще е по-добре. Но как да заменя района на Резиденция Лозенец с квартал за емигранти в чужбина? Тук няма хубаво платена работа за мен, но има красиви квартали каквито в Европа нямат.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 7b2ba3b045
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

13.   До 12

Моля? Имало квартали, каквито и в Европа нямат?
Да, предполагам, че трудно ще видиш триетажна къща с лъскави златни лъвчета на врата, през изоставен строеж, разделени от кална пътека, която някога може и да е има асфалт.Тук си прав! Такива дупки рядко ги има в Европа.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 0aa28aff91
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   До номер 10

Като цяло си прав, нещата се поразвиха от 2002 година насам, но сме много далеч от истински напредък, както и ти си констатирал. Напредъкът се дължи основно на влизането ни в ЕС, което вдигна доходите. Лошото е, че в това вдигане няма пръст икономиката, а просто факта, че хората се разбягаха навън и продължават да бягат. Цените обаче също скочиха стабилно. Примерно, един хляб 2002-2003 струваше 30-40 стотинки, а сега е лев и нагоре. Аз живея в областен град в провинцията и не съм го напускал за повече от около месец по времето, когато бях студент. Ми, града почти не се е променил, като изключа построените нови жилищни блокове. Дупките и разбитите тротоари са си същите. Дори може би се увеличиха, защото всички т. нар. "ремонти" през тоя период не издържат вече и по 6 месеца и всичко започва буквално да се разпада. МОЛ няма, няма дори и нормален магазин, от който да си купиш дрехи или обувки, различни от турски и китайски ментета, а това е сигнал, че хората просто нямат пари. Заплатите са около 800 - 1 000 лева дори и за квалифицирани кадри, като 1 000 лева минава за високо ниво. Нормално, при такова ниско ниво, в последните 20 години градът се стопи неимоверно. Приятели и познати почти не ми останаха. Аз останах, защото, благодаря на Господ, имам много добра работа в чужда компания. Като мен обаче са единици. В последните, може би 4-5 години, положението от към кадри драстично се влоши. Налага ми се от време на време на правя интервюта и виждам как преди идваха CV-та на хора с адекватно образование, квалификация и опит. Докато сега няма и един, който поне да се доближава. Хората са си прави де, за тия смешни пари - толкова!

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: bf8496c2a6
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

15.   Вие не сте ли малко нагли - заминавате за чужбина, идвате си за малко и искате промени да ви е по-европейско. Мили Българи, живеещи в чужбина - лесно е да се учудвате, да съдите, а идвате наготовичко и сте доста учудени. Не е даже редно да давате някакво мнение за България - не живеете тук, гледайте какво е при вас.

 
  ... горе^

...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 80a7e6c59c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   13, не ми говори за Манастирски ливади, Бояна и подобните отдалечени гета за богати, аз ти говоря за хубавите части на Лозенец, Изток и Изгрев. Кокетни улички сред зеленина, стари къщи и кооперации, както и модерни такива. Може би само Saska Kepa във Варшава и някои части на Краков наподобяват тези три квартала. Може би и някои квартали в Германия. Близо до центъра на Лондон такива няма, те са по-далече там, а в Холандия повечето им къщи са неизмазани и потискащи.

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 76b02679c9
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   До 15. В към какво и кого да сме нагли? Просто говорим и констатираме дали има някакви промени в добра или лоша насока.
Това, че определен човек на даден етап от живота си работи в чужбина, не го прави по- малко българин. Също така не го лишава от собствено мнение.
Като си в чужбина нямаш право да се вълнуваш от държавата си ли, какво?
Не забравяй, че повечето които работим в чужбина, пращаме пари на нашите майки, бащи, съпруги, деца, семейства и тн. Тоест имаме семейства в страната които ни интересуват и милеем за тях.
Повечето хора не са отишли в чужбина ей така да си развяват балалайката и "гъз път да види". Както си казваме ние имигрантите "Никой не е дошъл в чужбина от добро".
Да не забравяме, че хората в чужбина допринасят за икономиката на България повече отколкото хората в България.
Както искаш да ни изтикаш в ъгъла и да ни ограничиш от татковината, гледай как България ще обеднее още повече.
Гадно ми става, че българите се мразим и делим толкова много. Едвали полякът казва на другия поляк живеещ в Англия- предател. Схващаш ли какво искам да ти кажа.
Много е лесно да вменяваш вината в другите. "Вие сте напуснали родината, вие сте предатели."
Ама защо не обвиняваш всички досегашни правителства в некадърност и корупция, които изгониха нас.

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: d0e26c090b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   До номер 1.
Германците са ни завладявали веднъж. Баба ми, бог да я прости, е била съвременик на тези събития. Донесли са страшна инфлация. Печатали са валута направо на терен, купували са всичко наред и са го праштали към Германия. Скоро след това марката се обезценя значително. Все за 2-та Световна говоря. Тогава не сме се оправили изобщо. Сега пак може да се каже, че един вид ни владеят, подобно на СССР през комунизма, дано се оправим. Номер 1 пожелавам ти приживе да не се разочароваш тотално от Немци или Австрийци. Те не са светци. Особено мръсни стават като им запривършват паричките. Това важи за всички западняци. Говоря за отделния индивид.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 76b02679c9
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

19.   Да се потретя направо, не искам да ме владеят австрийци, нашите хора си ни владеят и източват достатъчно. Защо не говориш и за съветските окупатори, избили сумати народ и интелигенцията на нацията. В някои отношения западняците са били доста по- добри от пияните "братушки".
Още берем плодовете от съветската окупация и годините комунизъм. Нека видим всички бивши соц държави в какво състояние са.
И преди да ме обвинят в нещо. Не, нито съм русофоб, нито русофил, нито си давам гъза на западняците или на други. Аз съм българин и обичам единствено България. Но това не ми пречи да работя в чужбина и да пътувам из Европа, да опознавам други народи и тн.

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 37d8a10d34
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

20.   До 17
"Да не забравяме, че хората в чужбина допринасят за кономиката на България, повече от хората в България"

Или ти си луд, или ни смяташ нас за луди!

ЗАПОМНИ! ИКОНОМИКАТА НА БЪЛГАРИЯ, СЕ КРЕПИ ИЗЦЯЛО НА ДАНЪЦИТЕ, КОИТО РАБОТЕЩИТЕ БЪЛГАРИ В БЪЛГАРИЯ ПЛАЩАТ!!!
Без тези данци, икономиката ни ще рухне и фалира!
Запомнете, че вие гурбетчиите, работите в чужбина, плащате данъците си там и така допринасяте за поддръжката на тяхните икономики, а не тази на България. Това че вие сте тези, които допринасяте най-много за нашата икономика е МИТ, създаден само за тъпи, невежи и наивни глупаци.
Тези простотии ги приказвате, само защото търсите някакво оправдание, за това че зарязахте България, Родителите си и Децата си!
Изоставихте ги на циганския терор, да бъдат бити, тормозени, изнасилвани и избивани от ромите. Изпращате им от време на веме по малко пари, което го правите за собственно оправдание, за да не ви е гузна съвестта, за това че ги зарязахте на произвола на съдбата.
Казвате, че обичате родителите си и децата си, а в същото време се опитвате да ги подкупите с пари, като им казвате, че го правите и заради тях, като по този начин ги карате и те самите да се чувстват виновни, за това че сте ги зарязали.
Ето за това ви наричат предатели!

 
  ...

...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 9af93441d1
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

21.   20, не съм 17, нито емигрант, но съм икономист и ти казвам, че и представа си нямаш от икономика. Разбирам, че 17 не ти пасва на тезата, но поне не говори глупости, защото ставаш смешен. Мога цяла книга да напиша защо емигрантите до голяма степен движат икономиката, но виждам, че си лаик и няма да ме разбереш. И не,далеч не е само заради парите, които пращат. Ако искаш да направим един експеримент и да върнеш всички емигранти в България само за 1 г. Уверявам те, че няма да ти хареса.Помисли малко, ако имаш с какво и сам ще се сетиш.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 76b02679c9
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

22.   От 17 до 20. Ами ако ти кажа, че си плащам данъците /не лично аз но майка ми/ в България! Как ощетявам държавата?
Не съм икономист, но икономиката/ математиката/ боравенето с цифри до колкото знам е точна наука. С малко проверка тук- там можеш да провериш колко пари вливат емигрантите в държавата. Но ако цифрата не те удовлетворява, сигурно ще кажеш, че това е поредната анти българска пропаганда, нали така.
Една от целите ми е да си купя собствено жилище в България, една от целите ми е да си купя пространство в което да се занимавам със занаята който умея- в България. Тоест парите които пестя отново ще се влеят в българската икономика.
Иначе за пореден път се убеждавам как много хора изместват центъра на проблема.
Аз и хората като мен ли сме виновни за циганските терори, високата престъпност, мизерията и изнасилванията, или липсата на закони, липсата на спазването им и корупцията.
Как аз ще съм виновен за битовите престъпления и кражби. Не са ли виновни органите на реда- полиция/ съд/ прокуратура, които просто не си вършат работата.
Много е лесно при липсата на закони да обвиняваш съседа Гошо, примерно.

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 59312700b5
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

26.   Аз живея в България, но винаги ми става много смешно, когато някой каже нещо от сорта на: "Българите, които сме останали, сме смели, борим се за държавата си и работим за развитието й".
Как се борим, че нещо не разбрах? На колко протеста излязохме и колко крадливи правителства свалихме? Колко крадливи политици вкарахме в затвора и колко хора спасихме от циганския терор? Напротив, точно тези, които си стоим тук и послушно си плащаме данъците, работейки за мизерни заплати, точно ние най-малко правим за държавата! Точно ние избираме и държим на власт политиците, които си ни крадат все по-нагло и по-нагло. България няма никакви индикации да се оправи, напротив ние сме единствените в ЕС, които постоянно затъват. Дори и румънците, на които преди години се смеехме колко са зле, отдавна ни оставиха да им дишаме прахта. Добре е също така да не забравяме, че в последните години заплатите у нас се качиха в голяма степен заради хората, които напуснаха страната и продължават да я напускат. В последните 7-8 години редовно преглеждам кандидатури за работа и ако в началото имаше хора с добро образование и по 1-2 западни езика на високо ниво, в момента няма нито един, който поне малко да се доближава до изискванията за съответната длъжност. Да не говорим, че здравеопазването ни се крепи на шепа ентусиасти, които не знам как търпят целия хаос и продължават да държат професионално ниво. Останалите са неспособни и порязан пръст да излекуват, а болшинството от болниците са в окаяно състояние. Да, в няколко по-големи града има и частни болници, които нямат нищо общо с държавните, но колко хора с по 800-1 000 лева заплати могат да си ги позволят.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker