От къде толкова пари - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121157)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

От къде толкова пари
преди: 4 години, 9 месеца, прочетена 2381 пъти
Предварително уточнявам, че не ми влиза в работата и не завиждам на никого, просто ми е любопитно.

Прави ми впечатление, че сега лятото квартала ми се напълни с тузарски коли. Аз живея в неголям град и в съседния квартал има доста цигани. В момента там е пълно с чисто нови Ауди-та от най-високите класове, Мерцедеси CLK, БМВ Х6 и т.н. с чужди регистрации, предимно немски. Явно са си дошли сега хората за през лятото. Това са коли, струващи 6 цифрени суми. Сега, циганите са ми ясно как ги изкарват тия пари. Даже и са се хвалили самите те пред мен.

Обаче вчера си отивам на село (ок. 1000 души), а там няма цигани, селото е българско и останах впечатлен. Отдавна не бях ходил там и все едно бях в Ориндж Каунти. Първо видях едно БМВ Х6, ама от най-новия модел и то с фабричен тунинг с немска регистрация. Такова предполагам струва от порядъка на 150 000 евро в Германия. Не обърнах внимание, защото е нормално един човек да се е замогнал малко. После отидох до едно място в селото и пътьом видях 2 чисто нови S класи, паркирани пред един палат. По-нататък видях пак доста тузарско Ауди, а още по-нататък Туарег. Ама всичките нови, лъснати, с модерен дизайн, както си му е реда. И това само докато пресека 4-5 пресечки. На връщане се разминах с още 2-3 подобни коли. За половин час по селските улици, без да съм обиколил голяма част от селото, видях десетина коли сигурно на обща стойност около 1 млн евро. Палатите не ги броя.

Ясно ми е, че това малко българско село надали е дало на света толкова много видни инженери, лекари, програмисти или бизнесмени на Германия.

С риск да ме нападнете ми се прокрадва мисълта, че тук има нещо, което не е съвсем в съответствие със закона. Разбира се, само предполагам, може и да греша.

Обаче ако е така, в тая Германия толкова ли не ги хващат тия хора? Нали уж е правова държава с ред, а то излиза, че едва ли не всеки втори селски тарикат може да отиде и да изкара за S класа. Вие, които живеете в чужбина, а и в България имате ли някакви наблюдения над това? Аз ли останах единствения честен човек на света?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 9 месеца
hash: 13e7e440df
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Гъзар бъди- от студ умри. Това е мотото на много хора.
За Германия не знам, но аз съм в Англия и по мои изчисления, всяка година спестявам между 7 и 10 хил. паунда. Като бих казал, че не съм от най- големите спестовници, но и нямам деца и други грижи. Приятелката ми също за година спестява по- горе долу толкова.
Ако поискам и аз мога да карам скъпа кола, но не съм автомобилен маниак и за мен колата е просто средство, което те кара от точка А до точка Б. Колата ми е втора ръка закупена в Англия и струва около 1000 паунда.
Искам да ти кажа, че в чужбина с нормална работа можеш да си позволиш по- скъпа кола. Заради това скъпите коли които си видял са били с чужди регистрации.
Да ти кажа, в чужбина има такива тънки далавери, че ти е бедна фантазията. Каквато и да е държавата, хитър ли си, изиграеш ли си картите както трябва, можеш да препечелваш допълнително от разни далавери.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 593089bfad
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   На базата видях няколко автомобила в наше село не можеш да си вадиш изводи.
Възможно е да са софиянци, които са закупили къщите, пред които си ги видял за лятна вила. Възможни са много неща.
В моето село пък се навъдиха руснаци над 50 семейства си купиха къщи и ги обновиха, това съвсем не може да ми говори че бабите на село с по 200лв пенсии са забогатели, ако в селото виждаме над 50 санирани къщи.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 40c643f39e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   1, "в чужбина с нормална работа можеш да си позволиш по- скъпа кола".

Искаш да ми кажеш, че спестявайки по едни 700 евро на месец, можеш да си купиш кола за... 150 000 евро, че и да я поддържаш?

2, не, не са руснаци или софиянци. Нашия край е много далеч и от чужденци, и от софиянци.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 13e7e440df
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   От 1 към 3. За заеми, за изплащания и за лизинги чувал ли си. Това че нямаш 150хил. в кеш, не значи, че не можеш да караш такава кола.
Дори и в България някои хора с по 700лв. заплата карат доста скъпи коли. Заеми, борчове, лизинги, продажби на ниви и имоти. Има един лаф в някои западни страни "Make it, or fake it. Тоест ако не можеш да станеш богат, поне се направи на такъв.
Заради това в началото на първият си коментар написах- Гъзар бъди- от студ умри. Просто много хора нямат какво да ядат, но обичат да карат скъпи коли. Баламия си купил кола за 150 бона, а живее в панелка заедно с родителите си. Но разни хора, разни идеали.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 593089bfad
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   3 не си ме разбрал, имах превид, българи от голям град работещи в Германия. Логично е че софианци не са с немска регистрация, а само онези, които работят в Германия.

 
  ...


...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 40c643f39e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   4, абе лизинг, лизинг, ама пак вноската за такава кола пак си е цифра. Я раздели 150 000 евро на 60 мес. Сложи върху тях лихви, застраховка, каско, данък, преглед. Цифрата отива на 3000 евро. Дори и с 0 евро на месец да живеят и само за колата да работят, пак не излиза математиката. Аз ли съм зле с математиката или се опитваш да ме убедиш, че с лепене на плочки може да караш S класа? Съвсем за мезе ме взе.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 73025283e1
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   "Нашия край е много далеч и от чужденци, и от софиянци."

Ами ако са "близки" до теб, защо не се понтересуваш и не ни кажеш. Моето предположение е, че са някакви хиени, дето въртят далавери, я със земеделие, общински проеки, измами и продобни. Сещаш се, нали? Стандартните "схеми".

Не познавам "толкова много видни инженери, лекари, програмисти или бизнесмени" които биха инвестирали в селски къщи в стил "мутро-барок" (защото не съм видял нова и скъпа къща в българско село, която да е била нещо различно), нито биха си карали колите, от Германия и където си ти "далеч", защото са си 40 часа каране в двете посоки, а повечето хора, няма цяла работна седмица за губене.

Така че - "държавници", общинари, случайни мутри - познаваме я тълпата ...

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 73025283e1
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   До 6

S Кlassе може да се вземе, чисто нов, за 650 паунда на месец. Така, че да - можеш, с лепене на плочки, да караш S Кlassе, но ще трябва да си тотален загубеняк, да си мяташ парите за кола, която прави впечетление сам по селските седянки и пред чалготеките в България, а през останалото време околните ти се подиграват ...

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 23078d1ecb
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Това са:
1) Хора със собствен бизнес, където лизингът на подобен автомобил не е чак толкова скъп, тъй като се взема данъчен кредит за ДДС и вноските се отчитат като разход
2) Хора супер-богати - за такива цената е без значение, но те не са никак много
3) Мафиоти - например такива, които държат проститутки, наркотици, бизнес с просия на запад или телефонни измами. За жалост са масово явление и явно си плащат, за да не ги закачат.
4) Разните партийни утайки от управляващите, които гушат милиони комисионни от разни сделки и проекти в ущърб на държавата. Корумпирани чиновници, съдии, нотариуси и пр. паразити са също в тази категория.
5) Такива, за които колата е всичко и се изръсват до последната стотинка за кола, която едва успяват да поддържат. Обикновено са разни комплексари, които си мислят, че повече жени ще им се навият по този начин. Дори това да е така, е супер неизгодно.

Единствено за група 2 е оправдано да си позволят такава кола. 1 и 5 дори да имат такава възможност, подобна покупка е нерентабилна и дори бих казал глупава. 3 и 4 имат съответно черна каса в особено големи размери, за тях често това е и начин да изперат парите.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 13e7e440df
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Пак от номер 1. Авторе, вярвай в каквото си искаш. Това, че една кола струва 150 бона в България, не значи, че струва 150 бона в Англия или Германия.
Един мой колега в Англия си купи скъпа кола, купи и джип на родителите си. Патриархално семейство са. Тегли всичките пари на жена си, която взима около 400-500 паунда седмично и изплаща. Ако прибави част от собствената си заплата или помощите на децата, то той си покрива разходите. Иначе живеят в не добре обзаведена квартира и си купуват дрехи от втората употреба. Но нали трябва бащата да се гъзари и да харчи всичко по колите.
Както пушачите намират пари за цигари, така и пишмян гъзарите намират хилките за колите.

 
  ...

...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: f4b6a244a9
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   До 8

Не съм живял в чужбина, но чисто математически няма как да стане с 650 паунда. Току-що влязох в немския сайт на БМВ и такъв модел Х6 струва 97 000 евро базов модел. А този беше с фабричен тунинг и ще е доста по-скъп. А и с лихвите ще стъпи на сигурно на 150. 650 паунда са 700-800 евро. Макс. лизинг е 60 мес. Той ще изплати ок. 45 000 евро. Отделно трябва да плаща каско, поддръжка, застраховка. Няма как да стане точно с този модел с такава вноска.

до 7

Всъщност би познавам хората,но много бегло и няма как да ги питам такива неща. Знам само, че работят в чужбина и не са някакви квалифицирани. Остава да са я бизнесмени, я далавераджии. А иначе циганите от съседния квартал лично са ми се хвалили, че продават хероин. Едно други пък знам, че имат проститутки и организират джебчийски групи. Но за селяните не знам точно какво правят. Силно се съмнявам да имат легален бизнес. Знам за едни други от село двама братя, които си имат пицария в Дания, но те далеч не карат такива коли. Изкарват колкото да си позволят да живеят нормално и да не си пращат жените на работа.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 7ca528f232
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Поне при циганите знам, че като си идват от Германия вземат под наем скъпа кола за да се изхвърлят. Така че 2/3 от луксозните коли ги брой за такива. Ще даде 1000-2000 евро, но ще се направи на важен. Едно време всеки циганин-войник като се прибира в отпуск намира отнякъде нашивки да си сложи все едно е младши лейтенант. Ако е без нашивки - срам. А реално всички знаят, че циганин повече от редник (без нашивки) е много рядко явление. Но отпускарите са 95% със. Как става? По същия начин като скъпите коли. Така че не се впечатлявай толкова. Ако познаваш някой от въпросните и се заговорите за колата му кажи "я ми покажи талона на колата". Да видиш пише ли му името. 99% ще увърти и няма да ти го покаже. След всички оправдания направо му кажи, че смяташ колата за взета под наем докато не ти докаже противното. (Пак няма да видиш талон.)

 
  ... горе^
преди: 4 години, 9 месеца
hash: f4b6a244a9
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   12, има логика, защото първото, което си помислих е, защо въобще им е нужно да въртят геврека по 2 дни в посока, като може да си дойдат със самолет.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 5f23d4ca22
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

14.   Авторе, на мен друго ми е интересно. За какъв дявол ти е подобна информация? Защо ти и много други все гледате в паничката на другия?!
Да не говорим за глупавите предложения да ти покажели талона на колата си. От какъв зор някой ще трябва да показва каквото и да е на някакъв любопитен съсед, който си вре носа, където не му е работа?! Че ти утре може да поискаш да видиш дали жената на този с BMW-то, е гладко депилирана под бикините, защото примерно, не вярваш, че е гладко депилирана, докато не я видиш. Нагло и нахално, не мислиш ли?
Аз също живея в чужбина и дори нямам кола, защото с жена ми предпочитаме да изплащаме къщата си и да обикаляме света. Но, същата работа, разни хора ни питат, как така сме обикаляли света. Те били видели, че в еди коя си агенция пътешествие до Австралия струвало 7 или даже 10 000 евро. Ами, чудесно, радвам се, но ние като взехме самолетни билети на промоция за 550 евро от Франкфурт и спахме на по-евтини места успяхме да идем до Австралия двамата за общо 3500 евро, вкл. със сувенирите, други подаръци и забележителностите. Но, защо да сме длъжни да обясняваме това на случайни хора ако не са примерно данъчни инспектори?! Същото и с твоите съседи. Ако си толкова притеснен за корупцията и престъпниците с пари, подай сигнал в полицията или в данъчните.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 199e96f02c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Това са моите коли, давам им ги да ги карта, за да се правят на гъз*та.

 
  ... горе^

...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: cdf88c997b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   Доста хора като се прибират от чужбина инвестират в автомобил с цел препродажба-печалба, да изпъчат и да го пробват като возия. Това първо, дори си има такъв бизнес солиден още от първите години на прехода, може дори автомобилите предварително да са поръчани, а шофьора да е с тънка надценка. Второ на запад цените на втората употреба са доста по-ниски, дори колата да е на няколко години. Навремето точно преди да навлязат супер масово спортните джипове, да излезне БМВ Х6 по българските улици, не съм от областен град, а общински, и да мине модата на Х5, се оказа, че в Швейцария се намират такива 5-ци за по 10-15, максимум 20 хиляди лева.
До автора - не се чуди ако на запад някой коли съвсем не са толкова скъпи, колкото си мислиш. Тук дори 1 година давност е от огромно значение.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 73025283e1
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

17.   Ти каза:
"Аз ли съм зле с математиката или се опитваш да ме убедиш, че с лепене на плочки може да караш S класа? "
Аз ти отговорих с:
"S Кlassе може да се вземе, чисто нов, за 650 паунда на месец. Така, че да - можеш, с лепене на плочки, да караш S Кlassе ..."

Ако не вярваш, офертата е в британския сайт на Мерцедес.
Има места, където лизингите са до 96 месеца, и искат по 10-15% първоначална вноска.
Но ти пак се извърташ на това пусто BMW. Лекар е собственика! Отркил е лек за рака, ама са му дали BMW, да не го казва ... тея от фармацефтичната мафия ... Ужасен човек - за нищо не става! - Така харесва ли ти?

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 13e7e440df
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   Като цяло циганите се прибират с коли защото се страхуват от самолети. Всеки път като се прибирам със самолет, циганите вътре са супер паникьосани. Повечето са доста неориентирани, не знаят как да си сложат колана, правят разни бели в самолета и причиняват много главоболия на стюардесите. Аз като се прибирам само за 10-15 дни, си взимам само ръчен багаж, предполагам и те. Но в багажника на колата можеш да натъпчеш какви ли не неща за родата. Предполагам и това им е логиката.
А и както спомена някой по- горе, колите им са за да се изфукат.
От 5 години съм в чужбина, но продължавам да се държа и обличам нормално. Докато повечето цигани, тамън видели малко свят, и се почва с едни пръстени, злата, бижута, дрешки, очила, коли, все едно са някакви знаменитости. Но всичкото това е от комплекси.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 40c643f39e
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

20.   до 14

прав си, не ми влиза в работата, просто това създава в мен едно недоумение. Много хора разправят, че в чужбина разходите са големи и не се спестява кой знае колко, а в същото време половината карат коли за 100 000 евро. Просто ми е любопитно къде е истината, нищо повече. А това за талона не го казах, а друг потребител. Аз никога не бих искал талона на някого и също смятам, че е тъпо.

до 17

Виж, не искам да споря, но няма как това, което казваш да е истина. Една S класа струва между 100 и 250 000 евро. Това е цена кеш - без лихви, без застраховки, данък, каско и обслуване, които се калкулират в лизинга. Дори и за 96 месеца по 650 паунда няма как да я изплатиш. Според мен има нещо допълнително в офертата, което не си видял. Може би някакви допълнителни такси или тези 650 паунда са при много висока първоначална вноска.

Дори при най-евтиния вариант колата ти излиза около 150 000 евро за целия срок с включените гореописани неща. При 10000 евро първоначална вноска и 100 мес. лизинг това са 1350 евро на месец, ама при на-икономичния възможен вариант и без да смятам евентуални допълнителни такси като за пробег над определен километраж и др. подобни. Уверявам те, че освен тези 650 паунда има още една камара други такси, които няма да напишат в интенет офертата, но ако отидеш да сключиш договор ще разбереш за тях.

Извинявай, че влизам в глупави спорове, но няма сила на света, която да ме убеди, че всеки мияч на чинии може да си купи S класа, стига да се лишава, ако ще не в Германия, ами в центъра на Сен Тропе да живее. И аз наистина не знам защо спориш за очевидни неща. Този твой познат не знам каква точно кола си е взел, но или не е S класа, или нещо ти е спестил.

То това е идеята на S класата - да я купуват най-богатите и да се тличават, а не всеки хамалин, спестил от закуски да може да си я позволи.

А това да ми обясняваш, че всички селяни заминали в Германия са лекари, е несериозно.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 593089bfad
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

21.   Огледах цените на описаните от теб автомобили и мисля че грешиш цената им, само предполагаш колко струват "предполагам струва от порядъка на..." и се караш с хората, как ставало изплащането на предполагаемата от теб цена.
Реалносттта е че базовия модел на БМВ Х6 е на 59 660 евро цена, а с подобренията стига 75 000евро и идва около 700 евро на месец изплащането, лихвата е 0,9%.
Добър бояджия на метал в Германия взема заплата по 18 евро на час, защо да не кара нова Х6? Плюс това доста често много богатите връщат закупената от тях кола след една или две години /вземат нова/ и тя се продава на лизинг за много по ниска цена, а е ползвана 1 година. Ако човек следи редовно предлагането на върнати след 1 година ползване коли, може да попадне на нещо дори на 6 месеца на 80% от цената му.
Тоест ако човек има желание и целта му е автомобил на който да завиждат съседи като теб е възможно да се сдобие с такъв.

 
  ...

...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 73025283e1
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

22.   Стига си ги намества бе ... само и само да излезеш прав! Влез в сайта и виж СКАПАНАТА ОФЕРТА!!!!

"А това да ми обясняваш, че всички селяни заминали в Германия са лекари, е несериозно."

Не, това беше сарказъм, ама ти даже не го и разбра, защото вичко прелетя от едното през другото ухо(око?), като всичко останло, което всеки ти каза ...

"от село двама братя, които си имат пицария в Дания, но те далеч не карат такива коли. Изкарват колкото да си позволят да живеят нормално и да не си пращат жените на работа."

Знаеш ли, че със заплатите в Дания, ако си "пращат жените" (това да не е коза, държана на въже), ще могат да си позволят

 
  ... горе^
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 79d820d610
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

23.   Ами повечето са комплексари, които работят за една кола, за да кажат хората като теб - леле какви са гъзари.
Истински богатите хора не се вълнуват от хорското мнение и карат каквото им е кеф. Виж го Марк Зукърбърг с Хонда Фит за 20 хиляди долара, а има 70 000 000 000 долара :D
Иначе познавам истински богат и успешен човек, който обича автомобилите и има няколко много скъпи като феррари, ламборгини и порше, ама е супер земен човек и не можеш да разбереш, че е мултимилионер ако го видиш на улицата. От IT сектора е

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 40c643f39e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

24.   до 21

Сега вече се съгласявам с теб с някои уточнения.

"Реалносттта е че базовия модел на БМВ Х6 е на 59 660 евро "

https://www.bmw.de/de/neufahrzeuge.html

Ето виж цената на BMW X6 (2019), за този модел говоря. Стартовата е 75 850 евро. Айде това, че беше с фабричен тунинг, което значително оскъпява го оставяме на страна. Но да речем с 1000-1200 евро на месец можеш да изплатиш базов модел за 8 г.

"се караш с хората, как ставало изплащането на предполагаемата от теб цена"

Не се карам, а обсъждаме и цената не е предполагаема. Виж линка горе.

"около 700 евро на месец изплащането, лихвата е 0,9%. "

Няма как да е 700 евро, защото 700х96мес.=67200 с лихвите, а тя без лихвите е 75 най-малко. Да, лихвата може да е 0,9, но във вноската е калкулирана 4-5% от стойността на колата автокаско за всяка година от лизинга. Данъка на обикновена кола в Германия е 1000 евро на година, за такава сигурно ще е повече. В лизинга влиза и обслужването на колата, което също си е цифра, прегледи и т.н.

Уточнявам, че не се "карам", а аргументирано обяснявам защо няма как да е както казвате. Ако колата е върната или с огромна първоначална вноска, само тогава евентуално е възможно.

"Добър бояджия на метал в Германия взема заплата по 18 евро на час"

Предполагам, говориш за 18 евро бруто. Това едва ли е повече от 2200 евро нето на месец. Но да речем, че е възможно, че дори и да плаща 1000-1200 евро, ако мизерства с останалите 1000 може и да изплати най-евтиния модел за най-дългия срок.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 40c643f39e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

25.   до 22

"Стига си ги намества бе ... само и само да излезеш прав! Влез в сайта и виж СКАПАНАТА ОФЕРТА"

Спокойно, човек, не се ядосвай. Не искам да изляза прав, а да разбера как става номера. Подчертавам, че офертите в интернет не са конкретни оферти, а реклама. При склюване на реален конкретен договор, има и други такси. Не искам да изляза прав, а просто обяснявам с аргументи.

Иначе в предния коментар горе обясних защо може и да си прав, че търсен работник би могъл да си позволи скъпа кола, макар и да мизерства след това. Но уточнявам, че няма такава кола за 650 паунда. В това можеш да си сигурен. Ако искаш да се убедиш, не гледай в нета, ами се увери на място и ги питай за всички скрити такси. Но това е без особено значение, исках само да го уточня.

"това беше сарказъм, ама ти даже не го и разбра"

Извинявам се, явно чувството ми за хумор не е на ниво. Няма нужда да се ядосваш.

"това да не е коза, държана на въже"

Тук пък ти не си разбрал, че говорех от името на въпросните братя, на които такива са им разбиранията. Иначе и аз съм на твоето мнение по този въпрос. Вие ме изкарахте ебахти селянина и завистливия, а на мен просто ми беше интересно дали е възможно без далавера да си купиш такава кола. Това е всичко.

Забелязвам, че е някаква мода всеки, написал тема, да се изкарва завистилив. Ако завиждах, нямам проблем да си призная, че завиждам, просто истината е любопитство, което признавам, че е клюкарско и селско, но пък ако има честен начин, защо да не се възползвам и аз от някоя възможност да живея по-добре? Не е казано, че трябва да е точно кола? Нали за това работим, че да живеем добре.

Аз просто исках да дискутираме аргументирано и в момента, в който поисках реален аргумент със сметки и линкове, а не "един приятел си купи", вие ми се ядосахте и ме обвинихте в какво ли не.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 593089bfad
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

26.   Е стига си предполагал възможно е и сам се убеди, че който държи да му завиждат такива като теб, може да си купи подобнен автомобил.
Може да предполагаш, че 18 евро са бруто, обаче не са, за нето говоря. Майстора взема 18 евро нето, помощника му взема 15 евро нето.

 
  ...

...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 40c643f39e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

27.   26, защо се заяждаш и продължаваш да повтаряш, че завиждам? Аз просто казах, че цифрите ти не са верни и че не може бачкатор от най-ниско ниво да си купи такава кола. После уточних, че ако е търсен (което не е най-ниско ниво) може, а ти продължаваш да "предполагаш", че завиждам. И завистта какво общо въобще в темата? И да завиждам си е моя работа и не е тема на поста. Вече просто се заяждаш ли или още си ядосан и искаш да ми го върнеш?

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 593089bfad
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

28.   Чакай малко не се самонавивай срещу мен. Нито се заяждам, нито се ядосвам, казвам каквото мисля съвсем честно.
Интересно ми е ти от къде реши, че колите са собственост на бачкатори от най-ниско ниво? Ти собственика видя ли го? Знаеш ли, нещо за него, или реши че щом е паркирал в твоето село, значи е човек родом от вашето село, а сам си вадиш извод, че от вашето село умни и работливи хора не могат да произлизат, а само бачкатори от най-ниско ниво?
От твоите думи си вадя изводи!

 
  ... горе^
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 40c643f39e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

29.   28, обяснявам

Първо не е собственик, а десетина собственици в рамките на 5 пресечки. Второ познавам ги бегло. Не знам какво работят, но знам със сигурност, че не са образовани и със сигурност не работят нещо супер квалифицирано.

Въпросните "майстори бояджии", за които ми говориш, са малък процент. А в селото ти казвам, че за 5 пресечки видях поне 10 такива коли. Никак не съм убеден, че всички са тооолкова големи бояджии.

Други хора ми отговориха на въпроса и ти благодаря за дискусията.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 593089bfad
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

30.   Моля авторе, пак заповядай, аз от дискусията също си извадих изводи, и един от тях е че щом твърдиш че всчики от вашето село не са умни следователно и за себе си твърдиш това, нали и ти си от същото село.
А това, че човек не е учил висше съвсем не означава че не може да изучи занаят в чужбина и да стане толкова добър, че да е добре платен. Не само бояджиите са добре платени има толкова много занаяти по света.
А реалността е такава, че е напълно нормално 6% от населението да се раждат природно умни /така твърди учителя по физика Тео/, следователно е напълно нормално във вашето село, да има 60 подобни хора, 1/3 от природно интелигентните да си купят автомобили ето ти 20 автомобила. А ако сметнем, че тези, които си видял са само внуци на бабите в селото, и не се водят жители на селото значи числото на интелигентните е по голямо, защото надали си вкарал в числото 1000 души и внуците на бабите.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 40c643f39e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

31.   до 30

и аз ти благодаря, но грешно си ме разбрал. Не казах, че са прости, а че не са образовани. Има разлика. Иначе съм съгласен, че не е казано, че трябва да си висшист, че да си богат.

Колкото до това, че намекваш, че и аз съм прост, тъй като има много видове интелигентност,всички сме прости и умни в различните области на интелигентността. Ако трябва да говоря за себе си, понеже виждам, че си си направил извода, без да ме познаваш, ще кажа, че съм много прост по отношение на предприемачество и цял живот не можах да подкарам никакъв бизнес. Що се отнася до това да преценявам хората, съм много интелигентен, защото опита ми показва, че винаги се доверявам на правилните хора. По отношение на общуването обаче съм прост. Но пък съм със силно развито математическо и логическо мислене. Имам и награди от олимпиади от ученическите си и студенстки години. Това за да ти са по-точни изводите за мен, понеже не обичам да правят грешни такива за мен.

За процента не знам колко процента е нормално да карат коли за 100 000 евро, просто казвам, че ми направи впечатление, че само в това село има толкова и такиав коли. Съседните села са доста по-големи, но във всичките взети заедно няма толкова подобни коли. Затова ми стана интересно.

Още веднъж ти благодаря.

 
  ... горе^

...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 2b8069e429
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

32.   На доста глупости се начетох. Идея си нямате нито какви са заплатите в Германия, нито какви са цените на подобни автомобили, нито как се сключва договор за лизинг и при какви условия.
1) Бояджия с 18 Евро нето НЯМА. При осем часов работен ден това прави месечна нетна заплата от 3120 Евро (смята се по формулата 18x8x5x4x13/12). Това е заплата от 65.000 Евро бруто годишно. Подобни заплати имат специалисти с дългогодишен опит или мениджъри. Един майстор бояджия ще прави максимум едни 1800 Евро нетни, чиракът 1200-1300.
2) БМВ X6 струва базови 75.500 Евро с ДДС. Като добавим едни 10.000 Евро за допълнително оборудване и едни 15% рабат (никой не купува нова кола на цената в каталога, всеки търговец дава отстъпка, която често е значителна), стгаме до цена от порядъка на 77.000 Евро. примерно.
3) Лизингът на нови автомобили в Германия е на минимални лихви от порядъка на 1% при първоначална вноска средно 15%. Ако заложим и средно 20% остатъчна стойност след 5 години, то се получава месечна всноска от порядъка на 860 Евро.
4) Каското и гражданската на такъв джип спокойно ще излезят едни 400-500 Евро месечно
Като цяло месечно излизат поне едни 1300 Евро плюс първоначални поне 12.000 Евро. Това не може да си го позволи нито един бояджия, няма и банка, която да одобри такава сделка. Мениджърът с 3200 Евро нетни може и да може, но ще е най-малкото глупаво да го прави. При 5000 Евро нетни вече е друга работа, но такива заплати са единици.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 40c643f39e
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

33.   32, аааа не знам, брат, на онзи горе приятеля му в Англия си купил подобна кола с едни 650 паунда на месец. Обяснявай му на него. Аз се уморих да повтарям тук, че не може всеки Сульо бачкатор да си купи такава кола, просто защото сметката не излиза, ама те ме обвиниха, че се "карам".

Аз също не мога да си представя как БМВ ще направят най-скъпия си автомобил достъпен за всеки втори бояджия. Ами нали този модел ще изгуби блясъка си после. Кой нормален богаташ ще кара кола, която всеки Пульо с малко гладуване може да си позволи с бачкане в някой гараж и какъв имидж въобще ще има подобен продукт? То просто се губи маркетинговата идея на продукта.

Разбирам да говорим за някое опелче или ситроенче, да. Ама аз говоря за най-високия клас коли.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: b5c2d15a20
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

34.   На Мерцедеса (фирмата) в Германия можеш да си вземеш последен модел Е класа 2019 за 400 евро на месец! След две години я връщаш и си взимаш друга. Това е за 400 евро. За еС класа ще платиш сигурно 600-700евро предполагам. Далаверата е там че колата не е твоя а е нещо като под наем. Знам го от десетки хора които карат такива коли! Така че както са написали по горе с 500 евро можеш да караш нова кола!

 
  ... горе^
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 14de4df170
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

35.   34: Това е с висока първоначална вноска, малко оборудване, голяма отстъпка в цената за фирмени клиенти и без ДДС. Естествено и без застраховките.
Освен това фирмите отчитат вноските по оперативен лизинг като разход и така намаляват данъчната тежест.
Частно лице с доходи 2000 Евро НЕ може да си позволи такава кола. Хората тук масово не можете да сметнете 2 и 2, а всички станахте специалисти по лизинг.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: fee7db59a6
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

37.   Ако номерата на скъпите автомобили започват с HH, това са автомобили под наем (rent-a-car). Много често забелязвам през отпускарския сезон наплив на такива в България, Македония, Косово. Сравнително евтино е, а невежите роднини се респектират, сякаш си преуспял :)

 
  ...

...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 40c643f39e
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

40.   35, те явно по някаква друга математика ги смятат. Не знам, може в Англия и Германия да са в някаква паралелна реалност и цифрите и таблиците за умножение да са други. Аз съм селтак и не ги разбирам.

Всички обясняват как Сульо може да кара кола за 100 000 евро, обаче като им го сметна нагледно с цифри, сметката не излиза, дори да фотосинтезират. Обаче като им кажа да го представят с конкретни сметки и цифри, защото явно моята математика не е на толкова високо ниво, започват с нападките, вместо да ми дадат конкретни сметки.

Имало някакви си там рекламни оферти в нета. Ама тези оферти са рекламни и в идеални условия и е глупаво да си правиш изводи по тях. Нали трябва да те накарат да дойдеш в шоурума и да започнат да те обратват. Естествено че предварително няма да ти кажат за скрити такси над пробег и подобни, за данъци, застраховки и при какви доходи и първоначална вноска и остатъчна стойност ще ти отпуснат лизинга.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 9 месеца
hash: d52b819f57
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

41.   Това беше преди 3-4 години.
Работих в кухня в Копенхаген. Заплата след данъците беше около 105-6 крони, след таксите, което е 26-7 лева. По-добрите готвачи, взимаха по около 34-5-6 лева, аа говоря за хора с образование и стаж. Аз взимах малко повече, защото основно замествах. Тъй, като бях студент на стипендия (има едни лимити, ама е дълга и широка), през годината работих малко повече, а през лятото и по коледа си почивах.
Та на къкъв човек попаднах. Ще му викам Радко. Радко, също е бил "студент", ама напусна рано рано, след като видя, че не може, да взима стипендия и да работи на редовна работа, а и много го заобя, като разбра, че без да си мине изпитите, не може да мине нагоре. Радко, работеше в същата кухня като мен, ама докато аз бяха на 2-3 смени на седмица, основно в уйкенда, Радко, милия бачкаше шест дена там. Всеки друг, караше на 3-4 семни на седмица (защото редовните работиха по 12-3 часа на ден и така, не им се събираха над 37.5 на седмица, иначе могат да искат извънредни). И когато приключвахем смяната в петък, радко бързаше, за да отиде в Макдоналдс - нашия човек, караше 12 часа дневна смяна, след това караше нощна в Макдоналдс, защото плащаха много добре, а никой не иска, да работи в петък срещу събота. След това си лагаше, спеше 4 часа и пак идваше, да работи в кухнята. Цяла неделя я проспиваше, после ставаше и караше нощна в Макдоналдс, преди да дойде на работа в понеделник. Няма да ви казвам, колко изтъпял беше. Само приказваш - "Парите, бемевето, клубовете, на село вилата, наема, помощите, парите" - бях му научил репертуара наизуст.

Радко живееше в апартамент с 5има друши и спеше а дивана, защото беше с 80 леве по-нисък наем, което се шега, за Копенхаген.
Когато сме излизали заедно с колеги, радко носеше скъсан Абидас и обувки втора ръка, а всички занехме, че крадеше храна, за да си взима за вкъщи. И всичко - само и само да спести. Стиснат до безобрази. Всички пият бира, нашия реве, защо не сме взели бира от ресторанта (даваха ни по бутилка-две на човек), че да я внесем в бара и си поръчваше вода, защото беше безплатна.
Обаче - винаги си взимаше последния модел iPhone. Сега - това е човек, който нямаше инсталирана нито една апликация, не знаеше, как да свъце слушалки, ама беше първи, да навири телефона за селфи, да се види. И казваше на всички, как бил модела с 128гигабайта, който бил най-скъпия.
Във фейсбука, имаше снмки, как кара S класа. Радко беше събрал 95 000 лева, за да си купи крадена S класа, която можеше, да кара само в България, за две години, докато мине срока, в който ще я търсят. Беше много горд от себе си. Каза ми, как дал 30 000 лева, да "сегним вилата, чи да правим прасета там". После ми показа клипче, как в някаква чалготека, нашия е с костюм (от бала сигурно) и държи бутилки и разлива алкохол на някакви себеподобни, които много се радват.
Ок, нека да го кажем направо - човека, който работи по между 70 до 90 часа на седцмиа, спи на диван, носи стари и скъсани дрехи и краде храна от работа, си купува S класа и се прави на бизнесмен в чалготеките, всичките му симки във фейса са с iPhone и мерцедеса, като на няколко, защото не е успял да вкара мерцедеса в къщата, се виждат ключовете на мерцедеса.
Ще вадиш по 9000 лева на месец, а ще живееш в мизерия, само и само, за да се направиш на голяма работа 3 пъти в година, като се прибереш на село, при това с крадена кола, която те е страх, да караш извън страната, че ще те арестуват. Простотията му беше стигнала до там, че да оставял хората, да си мислят, че въртял далавери, ама не било добре, да го питат какви ... направо да ти стане лошо. Предпоследно, като се чух с Радко, той беше много пиян и ми казваше, как след 5 годни мъки (даже и той е наясно, че се мъчи), нашия ми вика:
-Успях, братле! Успях! На помощи ще съм в България, ама на датските помощи и ще си гледам кефа!
Последно, като видях Радко, беше точно, преди да напусна кйухнята - Радко се беше завърнал, защото беше успял, някак си, да профука спедстени 60 000 лева, беше продал колата, на доста по-ниска цена, беше профукал и тези пари, а сега имаше борчове, които не упсявал да покрие с помощите. Като го попитах как, нашия само каза "хазарт и жени". То предпоагам, че да се стискаш толкова годиним все отнакъде ще ти избие.
А най-лошото беше, че Радко беше на 32 години, ама по мязаше на 62. Не мисля, че ще избута до 40, ако я кара така!

Сега, не ги знам твоите съседи какви са и защо са, ама съм свикнал, че ако е някой от чужбина, не е архитект, програмист или нещо подобно, но е с X6ци, S класи и подобни, то най-често говорим за някой роб като Радко. Знам поне още 2-3ма такива, които просто са БОЛНИ материалисти. В България го гледаш - г-н. Господина, в Копенхаген, чака сутринта пред Netto, че да вземе най-добрите преоценени храни, на които им изтича срока на годност, ама е притеснен, че ще си изтърве смяната и е стресиран, че ще работи общо 40 часа, в следващите 2 дена .

А ако не е това - Или наркотици, проститукти и/или кражби. Има и такива, ама са доста по-малко. Е, обаче нали в България е модерно, да си мутра, даже се радват, такива като Радко, ако ги мислят за мутри.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: d52b819f57
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

42.   До 40

То и тука ги има, ама най-често са арабите, дето се хващат, защото не издържат, ако не карат мерцедес.

Дават по едни стабилни първоначални, мислят си, че вноската им ще е примерно 2000 лева, ама тя става по 3500, ама нали икарва по 4500 чисто и си вика:
- Аз ще се оправя, ще намеря по-хубава работа. - защото вече е казал на цялата махала, че ще си взима мерцедес и не иска, да се изложи.
След 4-5 месеца, вече с борчовете, идва, връща колата,губи първоначалната вноска, а за изпроводяк му пишат едни 3-4000 лева такси за документация и прочие. А тя колата на 1500 километра и автодилърите пак я дават, за нова, ама вече са направили много солидна печалба.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 40c643f39e
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

43.   Прочитайки за този Радко, и аз сетих за един мой познат по прякор Началника. Като бях студент, ходих на бригада и въпросния началника беше в групата. Значи този още от България беше тръгнал с цял сак консерви боб, че да не давал пари в Англия за храна. Беше си купил дъждобран, гумени ботуши и пълна екипировка от България, че ако сакън се наложи да ги купи в Англия, видите ли били зверски скъпи. А те ги даваха то самата фирма за временно ползване. Та този тръгна с всевъзможни неща от България, че да не се набута, не знам как въобще ги е прекарал на летището и колко такса за багаж е платил. Според мен дори не знаеше, че се плаща за допълнителен багаж.

Отделно взе и 2 картона цигари от България, тогава бяха по 30 лв, за да ги продаде на черно за по 20 паунда, ама тогава паунда беше почти 3 лв.

Съответно там 3 месеца яде само консерви и нямам представа как не му втръснаха тия консерви боб 3 месеца. В почивните дни не излизаше, че да не даде 10 паунда за влак до някой близък град да разгледа. Ако случайно се наложеше да си купи нещо, не даваше 3 паунда за транспорт до най-близкото Теско, а биеше около 20-30 км в двете посоки с колелото, дадено му от фирмата за временно ползване.

И цялото това нещо, за да си купи някаква камера за 800 паунда. Някъде по средата на бригадата успя да събере и после като се почна едно перчене, едно непрекъснато снимане. А като се прибрахме в България, разправяше как с една бригада колко много скъпи неща можеш да си купиш, ама спестяваше факта, че 3 месеца яде само бобени консерви.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker