За смисъла - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121141)
 Любов и изневяра (29694)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21890)
 Семейство (6468)
 Здраве (9595)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7300)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18507)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

За смисъла
преди: 4 години, 8 месеца, прочетена 1332 пъти
Човекът винаги живее с надежда, бъдеще, рай някъде там. Той никога не живее в настоящето. Златната му ера предстои. Това го държи ентусиазиран заради великите неща, които следва да му се случат и копнежите му да се изпълнят. Но всичко това ще се случи утре. Тази идея за утре се превръща в навик. Утре не идва, защото утре пак ще мисли за утре – по навик. Днес никога не е достатъчно добър, но утре ще е. Умира надявайки се, но дори в деня на смъртта си не разбира, че през целия си живот е чакал утрешния ден, но никога не се е насладил на днешния. Дори умирайки, той пак се надява, че следващия му живот ще е по-удовлетворяващ.

Месиите са му обещавали рай след смъртта, политиците са му обещавали справедливост, висок стандарт, свобода на Земята. Но всичко е обещано за утре, не за днес. Утре ще се надява да е вдругиден. И политиката, и религията задоволяват същата психологическа нужда. Политиката задоволява нуждите на по-материалистичните, а религията – на по-малко материалистичните. Но в основата на всичко стои идеята за утре.
Дори родителите ни още от малки ни учат, че има лоши и добри неща. Да си неуверен не е добре, да си уверен е добре. Да си хубав е добре, да си грозен – не. Да си умен е добре, да си тъп – не. Да си весел е добре, да си тъжен –не. Ако на детето в даден момент му е тъжно, то бива обвинявано, че хленчи. Вместо да разбере, че е нормално човек понякога да е тъжен, че това е нормална част от неговата същност, че това е дори част от неговия чисто човешки чар и да не се съди и да се приема, то започва да изпитва чувство за вина за своите емоции. Придобива навика да се бори със себе си, емоциите си, чувствата си. Ако в него има тъга в някой момент, то започва да се натъжава от факта, че е тъжно. Започва един омагьосан кръг на тъга. Тъгата става навик. Започва да се надява, че утре няма да е тъжно. Ще е весело. Често не се получава и то точно защото изисква от себе си, защото те изискват от него. Като по-възрастен в него се поражда психологическата нужда от нещо външно, защото то не си е самодостатъчно и не може само да се направи щастлив. Това нещо може да се окаже Бог, може да се окаже фитнес/мускули, може да се окаже материалното. Това му е необходимо, за да не полудее.
Всъщност религиозните не се различават много от фитнес батките. И едните, и другите имат нужда от външен източник на психологически комфорт. И едните са надменни спрямо околните, и другите, защото се мислят за нещо повече, понеже са познали Бога/анаболите. Бог или анаболи – разликата е само във формата, същността е същата, психологическата нужда също. Но на този етап от тяхното развитие той им е необходим. Един малко по-осъзнат човек лесно би видял глупостта в тази глупава идея, но не трябва да го смущава, защото в очите на религиозния той ще изглежда безбожник и непросветен. А всъщност религиозният е в оковите на една нужна му идея.

Ето тук е пак идеята за бъдещето – Бог. Ако някой се държи с теб лошо, утре Бог ще го накаже. Бог дава смисъл, дава цел. Той раздава справедливост и е гарант за доброто по света. Той ще накаже всички лоши и ще въдвори ред. Човек като възрастен се чувства толкова безпомощен понякога, толкова уплашен от смъртта, толкова натоварен с бремето на проблемите, незнаещ накъде да поеме, а и си спомня времето, когато е бил дете, когато винаги е имало кой да се погрижи за него, нямал е грижи, ако някое дете го обиди, тате винаги е бил готов да му се скара и справедливостта да възтържествува. Това психологическо детство е проектирано в религията. Тате вече не може да те посъветва, защото проблемите ти са твърде сложни и за него. Трябва да има някой по-мъдър, по-всемогъщ да те закриля, да раздава твоята справедливост, да се погрижи за теб, когато си в беда, ако не знаеш на къде да поемеш, да ти се отговори и обясни. Бог става твой баща като възрастен. Започваш да се молиш. Но дори молитвата ти е грозна, защото е пълна с отчаяние и разочарование. Тя не е молитва на благодарност, тя не е молитвата в щастливите ти дни, защото когато си щастлив и всичко ти се получава, на кого му пука за Бог и бързо го забравяш. Но всичко това няма резон в реалността, никой не го е виждал, никой не го е пипнал, никой не знае със сигурност.

Човекът има нужда от смисъл, от цел. Неговият его ум не може да приеме, че той няма никакво значение за Вселената, че той просто идва, живее и си отива, все едно никога не е бил. Той би полудял, ако осъзнае това. На него му е необходима илюзията за смисъл и цел. Той трябва да вярва, че утре ще е по-близо до целта и откриването на смисъла. Ако той знаеше, че неговия живот няма никакъв смисъл, той би се запитал защо въобще да живее, какъв е смисълът, защо въобще да става сутрин, като то няма смисъл. Той още не е преодолял нуждата от цел. Смисълът няма реално съществуване, той е образ в човешкия ум. Човек си мисли, че ако е по-богат, ще е по-щастлив, ако е по-красив, ще е по-удовлетворен, ако е по-уверен, ще е по-силен. Мисли си, че като се „бори”, някога ще победи. Мисли си, че победата е целта. Но човек постигайки целта, пак не ѝ се радва, защото по навик гледа пак към утрешния ден. Пак живее в илюзията на бъдещето.
Много време му трябва да разбере, че тези идеи са само бреме. Те са бягане от единствения реален момент, който ни е даден – настоящето. Това е вяра в илюзията за по-доброто утре.
Едно бебе няма представа от времето. То няма цели, няма смисъл на живота си, не се бори за нищо и не се доказва на себе си. То просто има един единствен момент – сегашния. Ако в него е тъжно, плаче. Ако е щастливо се смее. Не е обременено да съди себе си. Не се бори с емоциите си. Просто ги изразява напълно, живее тотално. Ако се страхува, трепери, не се противи на страха и така не създава страх от страха. Ако е щастливо, се смее и не се страхува, че утре може и да не е щастливо. То позволява на емоцията да го завладее напълно, не ѝ се противи. И през ум не му минава да си помисли какво ще е утре, по-доброто няма ли да дойде утре. И въпреки всичко се развива. То е просветено. Но ако то расте с липсата на представа за време в свят, в който има физическо време, то няма да оцелее. Родителите му трябва да го научат, че не трябва да се закъснява, че трябва да вярва в утрешния ден, че трябва да се надява, че трябва да постига и побеждава, да търси смисъл и цел. За целта му е необходима илюзия за време. Иначе то няма да има мотивация, да изкарва шестици, да работи и т. н.

Но като възрастен цялата тази дуалност започва да тежи, започва да я усеща като бреме, започва подсъзнателно да усеща, че това не е неговото съзнание, а някакво наложено от другите. Тогава то ще премине в следващия етап и ще разбере, че смисълът няма смисъл, че целта не е цел, че щастието не е утре, че живота е само днес. Но тогава парадоксално вместо да е по-щастлив в следствие на напредването си, ще се почувства смазан. Може да се самоубие дори. Цялата представа за живота се оказва илюзия. Няма смисъл от нищо, а е свикнал целия му живот да се крепи на смисъл.

И най-накрая ще осъзнае, че всъщност не му е нужен смисъл. Няма нужда от цел, няма нужда от победа, няма нужда от утре. Ето тогава е истинското щастие – да разбереш, че целта не е някъде там, а е тук при теб и винаги е била тук. Няма нужда да ходиш никъде, за да я постигнеш. Ти си я постигнал тук и сега. Разбираш, че ако днес не можеш да си щастлив, няма да си щастлив и утре. Нямаш нужда от Бог, нямаш нужда от религия, нямаш нужда от вяра и надежда, защото времето за теб изчезва.

Ставаш пак като просветленото бебе, което си бил, преди родителите и обществото да замърсят съзнанието ти. Но не може ли просто обществото да те остави едно просветлено бебе, без да те връща назад в развитието ти? Бебето е просветлено, но не истински. Защото неговата просветеност е куха и неосъзната. Как ще кажеш на едно дете, че няма зло и добро? Вероятно ще стане престъпник, ако живее с това разбиране. Как ще кажеш на едно дете, че няма време? Ами нали то никога няма да влиза на време в часовете и да развие дисциплина. Как ще го накараш да се храни правилно, да спортува, да учи, да се развива, ако му обясниш, че целта няма смисъл? Веднъж формирало тези разбирания, за цел, време, смисъл, чак тогава вече може да си позволи да осъзнае истинската природа на живота. Парадокса е, че трябва да минеш през илюзията, за да разбереш истината. Трябва да минеш през Бог, за да разбереш, че е само плод на твоя ум. Трябва да минеш през смисъла, за да разбереш, че го няма. Трябва да минеш през бъдещето, за да разбереш, че е само фантазия.

Бебетата са просветлени повърхностно, а възрастните непросветлени дълбоко. А малцина на края стават дълбоко просветлени. Истински просветленият човек е минал през непросветеността. Но прехода е труден. Трудно е целия ти живот да се е градял на идеята за смисъла, времето и всемогъщия Бог, който раздава справедливост и доброта, който е лош към лошите, защото иначе какво би мотивирало лошите да станат добри? В прехода може да полудее, че няма кой да раздаде справедливост винаги, че няма кой да възнагради добрите, че може да настъпи пълен хаос. Целият ти свят се срутва. Но пък след време се освобождаваш от зависимостта си от справедливост, доброта, искреността на хората. Просто спираш да изискваш от живота да се развива според твоите психологически нужди. И това е най-освобождаващото. Това е истинското щастие и просветление – да си свободен от всякакви илюзии като идеи, философии, религии, рамки, правила, „трябва”, „не е хубаво”, „какво ще кажат хората”, изисквания към околните и света, смисли, цели, амбиции, надежди, очаквания, стереотипи и т. н. Моралът и духовността да извират от теб спонтанно, без да са ти необходими Библии, жестоки богове, които ще те накажат сурово, ако не слушаш, закони, обществени правила.

Само за миг спрете да четете и си представете ей така хипотетично, че не е имало вчера и никога няма да е утре. Цял живот ще е днес. Няма нужда да сте по-богат утре, защото това вече губи смисъл, няма нужда да мислите утре ще бъде ли по-добре, сутринта ще закъснеете ли за работа, ще умрете ли. Просто няма утре, днес е една вечност. Но човек за да заживее в днес, трябва да е живял утре, защото съзнанието може да опознае реалността само в сравнението с илюзията. Ето защо Лао Дзъ е казал:

Под небето всеки вижда красотата като красота,
само защото има грозота.
Всеки познава доброто като добро,
само защото има зло.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 8 месеца
hash: 3717d0f0b5
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Личи си че си умен ама мани ги тия глупости че няма Бог.
По трудно е да няма Бог от колкото да има. Ние ей така ли дойдохме тука от самосебе си? Тая дъга красива сама ли е подредена? Сложната форма на снежинките сама ли е станала? Шарките на зебрата и на леопарда как са станали? Кой не разбира че ръката Господна е направи това? Във всичко е вложена мисъл. Ами хамелеона? Ами птиците дето пътуват хиляди километри и после пак се връщат в същото гнездо. Аз със джи пи ЕС няма да се оправя а те могат хаха. Ами природните блага? Хората хубаво са измислили коли, ама ако Бог не беше дал нефта какво правим? Въобще как всичко е неизчерпаемо? В Библията пише че хората са живяли по 950 години (Адам) Що пък не?
Костенурките от Галапагос живеят по 250 години, гренландската акула живее 400. Космоса е безкраен, слънцето не спира да свети. На мен това ми говори вечност. Не осъзнаваме примерно как от балкона можем с дистанционно да заключим колата си... дори и не разбирам как става с някакви импулси или вълни. Всичко това е заложено. Всъщност ние никога нищо не сме измислили. То просто е тука и сме го открили или Бог го е показал по някакъв начин
Много е тъпо да се мисли че няма Бог. Просто така сме свикнали. Как от едно семе става голямо дърво?

Ами рибите змиорки с ток? Някой ако ни каже че е еволюция ще го ритна. Първо е била обикновена риба и си е намерила сигурно батерии и се е снишила със змия..

Има Бог и е много умен. Кой ти прави сърцето да продължава да бие? Ако не си ти кой е? Щото ти не мислиш за да го контролираш.

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: d6678632b1
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   2, прав си. Бог има, но не в религиозния смисъл. Така да го кажем.

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 7ea656fd28
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Не знам номер 3 дали е авторът или е отговор на друг, но е прав.
Бог не е в църквите, нито в библията. Бог е в нас. И Господ създаде хората по свой образ и подобие.
Т.е. ние сме олицетворение на Бог, той живее в нас. Ние сме богове сами по себе си.
Хареса ми темата. Прочитам я в един много подходящ момент.
Всичко се случва сега, всичко хубаво е сега.
Има и будни хора..
Бих добавил, че всичко е илюзия.. живейте сега. И не, това не са просто клиширани приказки, но е трудно да се осъзнаят.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 8f98b8cf2a
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Естествен подбор! кaкто не може дa имa сaмо богaти, тaкa не може дa имa и сaмо просветени, бебетa, дa си живеят зa моментa зaщото в лудницaтa местa нямa дa имa!


Млaдия

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 6aa7a34aed
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

6.   До номер 2. Личи си, че си необразован и затова говориш глупости. Всеки един от въпросите ти има точен отговор. Аз не съм специалист, за да ти дам много подробен отговор, но има Интернет за тази работа. Ако се интересуваш, потърси допълнително информация и прочети.


"Ние ей така ли дойдохме тука от самосебе си?" Не. Родителите ни са ни направили. Ти майка нямаш ли, че задаваш такъв въпрос?


"Тая дъга красива сама ли е подредена?" Дъгата се получава поради факта, че слънчевата светлина е съставена от вълни с различна дължина, които мозъка интерпретира като цветове. Водните капки действат като призма и разделят бялата светлина на съставните и части, защото различните дължини на вълната се пречупват под различен ъгъл. Това всяко дете от пети клас го знае.

"Сложната форма на снежинките сама ли е станала?" Формата на снежинките зависи от температурата и влажността при създаването им. Характерно е, че винаги имат 6 страни, защото това е най-ефективната форма, разбирай енергийно ефективна, в която могат да се подредят молекулите на водата при кристализацията.

"Шарките на зебрата и на леопарда как са станали?" Станали са в процес наречен напревара във въоражаването. Шарките са мимикрия и целта е животните да са по-трудно забележими от жертвите си или от хищниците. Шарката на зебрите имитира трева, а тази на леопарда - листа. Зебри, които не са имали ивици са били по-лесно забележими от лъвовете и затова са ставали тяхна жертва. Докато тези с ивици са оцелявали и са предавали гените за ивици на поколението си. Същото е с леопарда. Леопардите с шарки са били по-незабележими по дърветата и когато антилопите отивали под дървото на сянка, те им се мятали на врата и така са имали храна, за да оцелеят и да предадат гените си за шарки на поколението си. Леопарди без шарки или с различни шарки са били по-малко успешни в лова и гените им за други шарки не са оцелели.

"Кой не разбира че ръката Господна е направи това?" Няма нужда от бог, за да се обяснят тези неща. Едно време светкавиците са ги обяснявали с гнева на Зевс, но сега сигурно дори и ти знаеш, че те са напълно естествен феномен. Това, че ти не разбираш нещо, не значи, че бог го е направил или контролира директно.

"Ами хамелеона?" Какво за хамелеона. Сменя си цвета, защото се е адаптирал да го прави. Който хамелеон не е можел, е бил изяждан.

"Ами птиците дето пътуват хиляди километри и после пак се връщат в същото гнездо." Птиците използват ориентири като брегови ивици и реки, но те имат и вграден компас и разчитат магнитното поле на Земята, за да се ориентират.

"Ами природните блага?" Кои блага те вълнуват? Въздуха, водата, земните руди? Всички елементи са се образували напълно естествено - някои при Големия взрив, други при термоядрения синтез в звездите, а трети при взривове на свръхнови.

"Хората хубаво са измислили коли, ама ако Бог не беше дал нефта какво правим?" Нефтът не идва от бог, а водорасли, които са живели преди много милиони години. По време на живота си те са използвали слънчевата светлина и въглеродния диоксид, за да изградят телата си, а когато са загинали са се натрупали на дъното на океаните и с годините са били пресовани и фосилизирали под пластове кал, тиня и пясък.

"Въобще как всичко е неизчерпаемо?" Грешна ти е информацията. Всичко е изчерпаемо. Не си ли чул, че залежите от въглища и нефт намаляват и са на привършване?

"В Библията пише че хората са живяли по 950 години (Адам) Що пък не?" Защото библията е книжка с фантасмагории. В книжката на детето пише, че къщата на Баба Яга има кокоши крака. Защо пък не?

"Костенурките от Галапагос живеят по 250 години, гренландската акула живее 400." Така е, но хората живеят средно по 60-70 години сега. Преди много години очакваната продължителност е била 30 години, затова хората си смянят млечните зъби на 7-10 години, а мъдреците им растат до към 22 години и след това остават за постоянно до смъртта ни. Телата ни не са очаквали да живеем повече, докато тези на акулата се сменят постоянно, защото тялото на акулата очаква да живее по-дълго и да износва по-бързо зъбите. Средната продължителност на живота на хората се увеличава поради развитието на медицината, по-добрата храна и качество на живот.

"Космоса е безкраен, слънцето не спира да свети. На мен това ми говори вечност." Слънцето, както го виждаш сега, има още 5 млрд години живот и тогава ще изчерпи водорода и хелия си и ще се превърне в бяло джудже, което ще се охлажда и ще губи светимост още няколко трилиона години. Космосът може и да е безкраен, но той има начало и се променя. Вселената се разширява и охлажда, докато всички звезди загинат и всички черни дупки се изпарят, и всичко достигне абсолютна нула, и накрая остане само една тъмнина, в която нищо не се случва и времето изгуби своя смисъл.

"Не осъзнаваме примерно как от балкона можем с дистанционно да заключим колата си... дори и не разбирам как става с някакви импулси или вълни." Ти очевидно не го разбираш как става, но това не значи, че бог го управлява. Има хора, които очевидно го разбират и са използвали знанията си за света, за да направят дистанционно за кола. Използват се радиовълни, които са кодирани и само твоята кола разчита кода на твоя ключ, затова тя се отваря, а не всички други коли на паркинга.

"Всъщност ние никога нищо не сме измислили." Ако не беше измислена от хора, колата ти никога нямаше да се появи по естествен начин.

"Как от едно семе става голямо дърво?" Семето съдържа инструкции как се прави дърво. Тези инструкции се наричат гени и са записани в молекула наречена ДНК.

"Ами рибите змиорки с ток?" Колкото и да не ти се вярва и те са резултат на еволюцията, но не е станало толкова внезапно, колкото го описваш. Еволюцията е постепенен процес и изисква време.

 
  ...


...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: b7784d454f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   До 6.
Много вярно, харесва ми отговорът ти и аз съм учен. НО:

"Ако не беше измислена от хора, колата ти никога нямаше да се появи по естествен начин. "

Ако "еволюцията" не може да сглоби толкова елементарно устройство като кола, как е успяла да създаде от атомарен хаос й най-простата бактерия, която по структура и функция още дори не е разгадана напълно (изобщо знанията ни са безкрайно далече от това да създадем изкуствена клетка, макар че популистки намеци има в медиите за това! )? !

Дали има Бог, Науката все още не може да каже. По-лошото е, че наблюдаваме и крах на науката, като тя върви по същия път на Религията - догматичност и насилие.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 9ac6429f9a
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   До 6-ти.
Аз съм нов в темата. Обаче по примерите които даваш. Как примерно чушката е станала люта, тоест разработила е в себе си веществото капсаицин, което дразни тревопасните животни и така ги възпира да я изяждат. А кажи ми как чушката е знаела че именно ако произвежда това вещество ще породи такъв ефект в устата на животното? Вещество толкова дразнещо бозайниците че се използва от военните като алтернатива на сълзотворен газ. Чушката има биологично познание за анатомията и нервната система на животните и е правила тестове с тях ли, за да разработи толкова сложно вещество имащо точно определен ефект с точно определена цел върху тях? Тя изобщо знаела ли е какво се случва с нея когато бива изяждана от животното? Или по-скоро всичко е взаимосвързано енергийно и информационно, невидимо за човекът.

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 1095114277
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

11.   Не се заяждайте за глупости :) авторът се е опитал да даде различна гледна точка, а тя е - живейте тук и сега. Не мечтайте за някакво утопично "утре", не чакайте някой друг (държавата, доктора, месията) да ви оправи. Чудесно послание. Дали има или няма Бог реално няма значение. Радвам се, че започнаха да се появяват такива теми на сайта :)

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 9a44bafa05
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Ей разгеле един да напише нещо по темата и да е разбрал какво е посланието. При това в много кратък текст. Благодаря.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 8 месеца
hash: aec80118ef
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

13.   До 10: Грешка при копирането на един или няколко нуклеотида в ДНК е накарало рибозомите на растението да произвеждат друг, "повреден" ензим, който катализирал капсаицин от наличните молекули в клетката - ванилaмин и мастна киселина. Ваниламина е производна от ванилина, който служи да привлича насекоми при опрашването, поради приятната си миризма. "Повреден" е в смисъл, че предишния ензим е вършел друга катализация, но когато му е сменена аминокиселината, той вече не се навива по същия начин както преди, а по нов, който позволява пък синтеза на капсаицин.

Такива грешки стават често при копирането на ДНК, при облъчване с ултравиолетови лъчи и т.н., но повечето от тях не водят до нищо добро - произвеждат се дефектни ензими, които не вършат работата, за която се синтезират и в резултат клетката или се разболява, или умира. Въпреки, че е малък шансът от тази грешка да стане нещо полезно, той все пак съществува и при толкова много молекули ДНК, които се копират без прекъсване всяка секунда, в толкова много клетки във всяко живо същество на планетата.

Молекулата на капсаицина се свързва с ванилоиден рецептор на сензорните неврони при бозайниците, който по принцип се стимулира от топлина и абразия, затова активирайки сензора, капсаицина предизвиква в мозъка същото усещане - за топлина или одраскване.

Чушката не е знаела, че ще предизвика такава реакция у бозайниците. Абсурдно е да се мисли, че растението може умишлено да произведе каквото и да е било. Но да, то е направило тест и резултатите са записани в гените му. Естествения подбор създава илюзия за дизайн и умисъл.

Чушката произвежда плодове - чушлета, които съдържат семената му. Ако семената му паднат под него - те ще са на сянка под листата на майчиното растение и освен това ако поникнат, ще трябва да се съревновават с него за ресурси от почвата. Малките филизи не са успявали да се преборят с конкуренцията от големите растения и са загивали. Само семената, които по една или друга причина са се отдалечавали от растението майка са успявали да поникнат и да дадат нови семена. Някои растения използват вятъра и правят парашутче на всяко семе - като глухарчето. Други произвеждат вкусна обвивка около семката, за да привлекат животни да го изядат и да го пуснат надалеч. Чушката е направила плодовете си месести, червени, за да се виждат лесно, за да привлича евентуални преносители на семената и.

За какъв *** и е на чушката да произвежда капсаицин тогава? Отговорът е следния - плодовете и били изяждани и от птици, и от бозайници, като мишки например. Когато бъде изядена от мишка, семената не покълват, защото мишката ги стрива с кътниците си и гените на растението загиват. Когато чушката бъде изядена от птица, тя ги гълта цели и семената й покълват от екскрементите и така гените й се разпространяват. Следователно за чушката е жизненоважно важно плодовете и да се изядат от птици, а не от бозайници. Освен това птиците нямат рецептори за капсаицин и не усещат лютото. Ако мишка захапе люта чушка, тя би я изплюла веднага и не би се опитвала да яде повече от тези плодове.

Капсаицинът е голяма молекула и изисква много ресурси - много молекули въглерод, азот, кислород и водород, на които растението би намерило много по-добро приложение, например да синтезира повече молекули ДНК и да прави повече семена. Но фактът, че капсаицинът значително увеличава шансът на гените да се разпространят и развият в нови растения, го е направило икономически изгоден за производство.

Чушки, които са започнали да произвеждат капсаицин, са разпространявали гените си по-успешно от тези, които не са го произвеждали, затова ДНК кодът за производството му се е разпространил.

 
  ...

...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 45fcbc57e4
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

14.   От 10 до 13-ти
Общата култура е хубаво нещо, но не мога да приема, че защитаващото вещество от изяждане в чушката се е получило от случайно грешно копиране на клетки. Ами при растението което яде насекоми и листата му са затварящи се капани, и в тях има вещесто което привлича насекомите и ензим който ги разгражда когато се хванат в капанът. И това ли е станало поради случайно грешно копиране на клетки? Големият въпрос тук е как растението развива вещества и функции отнасящи се и влияещи до друг външен за него организъм. Ако чушката беше отрязвана с ножица вместо изяждана от животно, аз смятам че тя нямаше да стане люта и от там отблъскваща за животното, както и ако върху другото растение кацаха други обекти примерно прашинки, то нямаше да се превърне в затварящ се капан с ензим за привличане и разграждане на насекоми. Обаче откъде знае че не е отрязвано с ножица, вместо откъсвано от животно, и че по него се допират същества които могат да бъдат залавяни именно в малко капанче, както и че това вещество ги привлича, както и че стават за ядене, а това вещество ще има способността да ги разгражда. Даже хамелионът или сепията и другите същества които образуват сливащ се камуфлаж с външната среда да вземем. Те изобщо виждат ли цветно, че да може да копират с тялото си цветовете до които се докосват? Ако пък нямат зрителни рецептори които да отразяват едно към едно външната среда, така както я вижда човекът, как тогава я копират? Трябва някой от горе да им спуска всичко това. А това става според нуждите им в определени моменти, които те изпращат със сигнал.

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 741ad03b72
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

15.   14, говорите за "обща култура", недейте, Вие не притежавате такава - говорите за цветно зрение, ама по физика сте бягали от часовете, май. Защо му е на хамелЕона да вижда като човек, да не би враговете му да са с човешко зрение? Да сте чували нещо за вълни, дължини, честоти?
Адмирации към номер 6/13, да им/му завиждаме за "общата" им/му култура.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 1766e132b9
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

16.   Не знам автора колко е умен, но, че №2 е много изостанал в развитието си е видно. Навремето точно за такива наивници са създадени религиите, те сляпо са вярвали в това което им се казва, били са с примитивно мислене и лесно се манипулират от хитреците които са измислили религиите. №2 ако беше малко образован, щеше да знае произхода на дъгата, щеше да знае за спектъра на светлината, щеше да знае за кристализацията на веществата и още много неща щеше да знае и сега нямаше да пише глупости. Един ходжа, мислещ като №2, проповядва на малки деца исляма като ги завежда на футболно игрище и им показва терена. Ето виждате ли, че земята е плоска, не е вярно, че е кръгла!? Затова исляма е примитивна религия, изостанала във времето.

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: aec80118ef
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

17.   До 14: Ще ти отговоря на големия въпрос. Основният двигател на еволюцията е селекцията т.е. отбора/подбора. Селекцията може да е естествена, когато се прави от други фактори и изкуствена, когато се прави от човека. Ако ти режеш чушките с ножицата на случаен принцип, няма да се получи сорта "люта чушка". Обаче ако режеш с ножицата и ядеш чушките, които не лютят, а оставаш да покълнат тези, които лютят, тогава ще направиш същото, което естествения отбор е направил. Той е сито, което е пресяло растенията, които имат по-голям шанс да разпространят гените си от тези с по-малък. Това е като да имаш кокошки в двора. От едно люпило се излюпват пиленца с различни цветове - бели, черни, червени и шарени. Ако в продължение на няколко години, ти колиш и ядеш всички други без червените, то след време ще имаш в двора само червени кокошки, защото само техните гени за червен цвят успяват да се предадат на следващото поколение. По същия начин естествения подбор е насърчил и запазил лютите чушки, заради определена характеристика - капсаицина.

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 45fcbc57e4
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

18.   От 14 до 17

500 години са достатъчни за да се отсее значително. За толкова време под турско робство, тоест поставяне в среда с драстично завишена неблагоприятност и риск от унищожаване по всякакъв възможен начин, ако имаше естествен подбор той би трябвало да е отсял не каймакът а суперкаймакът, който после да се е разпрострял и образувал съвременната държава България. Сега трябваше да сме най-великата нация на света, от супер умни и устойчиви индивиди, защото сме минали през супер дребно сито, супер дълго време. Но както виждаш това не е така. България постоянно е на последно място по всички показатели. Тя оцеля на турското робство, а сега изчезва без нищо. Докато циганите се разпростират. Дарвин е дръвник!

 
  ... горе^

...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: aec80118ef
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   До 18: Дарвин не е дръвник. Просто ти не си достатъчно умен за да разбереш еволюцията.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker