Светът се променя интензивно - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121031)
 Любов и изневяра (29666)
 Секс и интимност (14347)
 Тинейджърски (21877)
 Семейство (6463)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7293)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18483)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Светът се променя интензивно
преди: 4 години, 8 месеца, прочетена 1137 пъти
Светът се променя непрекъснато. И то пред очите ни, с екстемни темпове. Мъдро е казал онзи философ, че "всичко се изменя, всичко тече"

Давам пример с промените в моя съзнателен живот. В коментарите може да се включите с примери от вашия.

Детство:

Когато бях малък тамън бяха навлезли мобилните телефони. Но не помня времената на "мобифоните". Помня, че имахме телефони с безцветни дисплеи. Nokia и Siemens бяха основните модели. Цъкахме Snake на тях и ги ползвахме максимум по веднъж на ден понеже 1 минута разговор беше левче. Така или иначе повечето време не бяха в нас, събирахме се навън и играехме. Люпехме семки, говорехме си, ядяхме банички, баби и дядовци ни прибираха с крясъци посред нощите.

Лични компютри доста хора все още нямаха или имаше само по 1 на семейство. Събирахме по 80 ст - левче и играехме GTA Vice City и C. S в компютърни зали. Няколко години по-късно почти всички вече имаха компютри + cartoon network и тази комбинация зомбира следващото поколение.


Тийнейджърство:

Нямаше електронни дневници, нямаше вечерен час за непълнолетни, но за сметка на това имаше доста домашни купони, алкохол и каквото още се сетите за един тийнейджър. Наркотиците аз поне успях да ги избегна(освен треви тук-там), за разлика от други на моята възраст и малко по-големите. Имаше си характерни моди - повечето бяха "фешъни"(чалгари с прически) или пък "ултраси"(Левски - Цска). Тук-таме се срещаха метъли и скейтбордисти. Нямаше ги днешните swag-ери, нямаше лъмбърсексуални, нямаше почти нищо от днешните тенденции. Фейсбук тамън беше започнал да навлиза в България, но още твърде слабо. Все още бяха актуални сайтове като импулс, аха и други подобни.

Младост:

Завършихме и всеки си хвана пътя. В първите години след завършването ми беше супер-модерно да си юрист или финансист/икономист. В момента ситуацията вече няма нищо общо - търсят се програмисти, маркетинг гурута и т. н. Всичко е продажби и маркетинг. Светът се комерсиализира пред очите ми. Всички "клекнаха" пред парите. Много избягаха в чужбина точно заради това. Патриотизмът като чели също замира все повече и повече.

Как се промени пред очите ми София, моят роден град?

Колосално. Промените са огромни, дори трудни за асимилиране. Когато започнах да излизам по улиците на София метрото беше само от Сердика до Обеля. Това никога няма да го забравя. В смътните ми спомени все още има улични телефони(булфони). Полицейските коли бяха само Опел Астри(и Лади - Ниви, но в София рядко). Почти нямаше "бизнес сгради"(в каквито реално работи в момента половин София). Молове нямаше в самото начало, когато започнах да ходя по улиците, по-късно се появи Мол София. След това Сердика и така започнаха да "цъфтят" един след друг. Целият градски транспорт беше стар, нямаше електронни табла. Сини и зелени зони нямаше дори в Центъра(като плюс мога да отбележа, че поне част от тези еврофондове са отишли по предназначение). За хранителни стоки първоначално помня, че имаше "Фантастико" и магазини "Европа", по-късно навлезе Била(масово) и доста по-късно Лидъл и Кауфланд. Иначе колко бизнеси са ми минали и заминали пред очите не ми се говори. Десетки. Много малко бизнеси успяват да се задържат дълго(над 3 -5 години). Но хората се ориентираха към интернет като бизнес пространство.

Е, това е от мен. Очаквам и вие да се включите. Въпросите ми са към вас. Забелязвате ли промените? Асимилирате ли ги, или сте прекалено увлечени във вашето ежедневие? Също така - как ги приемате. Въодушевени ли сте от непрекъснато променящия се свят, или се страхувате от него? Мислите ли за сигурността на работното си място, професията си, измененията в пазара на труда? Плаши ли ви неясното бъдеще? А може би сте просто безразлични?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 8 месеца
hash: 7dc65063c7
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Де да можеше и човешката духовност да растеше със същите темпове......

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: be94fd4bf6
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Ха! Ти твърдиш, че света се променя? А какво да кажем ние, които сме малко по-големи от теб? Когато бяхме деца никой дори не беше чувал за мобилни телефони, кабелна телевизия, а компютри гледахме само по телевизията и то във филми като Стар трек! После на една съученичка и купиха Правец... и целия клас мина през тях да види що за животно е това! Улични телефони имаше, ама не с карти, ами с монети. За молове не бяхме и чували, защото имаше ЦУМ и Детмаг, е и Кореком, но там имах щастието да вляза само веднъж. Една моя леля по някаква случайност я пуснаха да пътува на Запад и се прибра с валута! И представяш ли си даде на нашите пари за да ми купят от Кореком...шоколадово яйце!!! Лелеееее! После поне 2 седмици разправях на всички хлапета пред блока какви неща има в Кореком! За кабелна телевизия бяхме чували покрай сериала Алф. А тук имаше Канал 1, Ефир 2, руската и май някаква френска програма.
За сметка на това обаче имаше дъвки "Идеал"...
Абе много мога да пиша за моето детство, в средата и края на 80-те...

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: b3bf8fb094
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

3.   Промени се това, че всички селяндури без никакъв интелект, морал и възпитание дойдоха в София с цялата си злоба и неадекватност и така унищожиха цяла България като оставиха населените си места без хора и се набиха всички тук. Жените станаха болни курви, феминистки, които унищожиха всичко и всички особено новите поколения, а българското бекче има само фитнес, компютър и анаболи в главата.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 9e875e6a1b
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Родена 1986, Сф.

Според мен София е станала много по- убава от детските ми спомени, в които Витошка не беше пешеходна и центъра на града не изглеждаше толкова красиво. Да ние когато пуснаха метрото първите 3 спирки ходехме да се возим след училище, точно като на увеселително влакче. Помня, че хората често се подиграваха колко безсмислено и непотребно е метрото. Замърших слаботокова ел. техника и няма да забравя, как учителя по практика обясняваше, че плоските телевизори никога няма да изместят другите и колко са смотани, още се усмихвам при спомена за този момент. Помня появата на първите магазини по лев, струваха ми се най-интересните места на света, пъстри и пълни с неща, които не бях виждала и дори със скромния ми бюджет от 2лв. на ден можех да имам. Слави беше кумир с тъпотиите му и грубото и нагло отношение към жените. А да фенерчето и полифонични мелодии бяха екстрите на телефона.
Играехме навън или по дворовете на къщите, ако някой имаше супер марио се сабира ме да играем.
Почти всички с които следвах не останаха в България.

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 1432968365
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Не сте ли си мечтали как като пораснем ще има летящи коли, роботи които ще ти бършат задникът, или минимум един небостъргач... изненадващо но днес се изумяваме на телефоните и това как лека полека овеличават дисплея си. Успяха да измислят телефони колкото главата ми, но не и да са по здрави! В моят град нищо не се промени към по- добро! Тротроарите са си все същите, метро няма, боядисаха две три училища и до там. Лидъл превзе градът! Затвориха големите книжарници. Вече всичко е по интернет. Общо взето, при нас все още полицията е на старите опели. И общо взето не очаквам промяна. Както когато бях на 6 така и сега всички се возим в същите автобуси, онези зелените!
М16

 
  ...


...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 18a58110bc
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Какво като се променя? На мен лично не ми пречи, нито ме притеснява или плаши. А в магазините Кауфланд, Лидл и Фантастико още не съм влизала, ако щеш вярвай, хич не ме и влече. В мол съм влизала 3 или 4 пъти през живота си и то заради приятелки. Предпочитам малките магазинчета. А от 2013 взех да свиквам да си пазарувам доста неща през интернет. Настолен компютър ми купиха нашите 2000дна година, като за това теглиха 1000 лв кредит - първи и единствен. Донесаха го вкъщи и ми казаха: айде, оправяй се :)
А първи телефон ми взеха в 9 клас сони ериксон някой си, с нецветен дисплей и бях на ваучер.
Щеше да е по-коректно да добавиш в заглавието на темата нещо от срота на:за София и кварталите ѝ, за да не се подлъгваме да кликаме хората, които не сме от София и нямаме намерение да се заселваме там.
Днес като си ходя в родния ми град и гледам децата, играещи си на махала ми, не виждам голяма разлика да ти кажа освен, че всяко има смартфон в ръка и са по-добре облечени от нас, когато бяхме на техните години. Но също си играят с топки, карат колело, с тротинетки съм ги виждала; преди 2-3 год, като бяха по-мънички и с тебеширчета си рисуваха. Още някоя и друга година ще са вече тийнове и предполагам ще започнат да излизат на центъра вечер да се мотаят и да пият бирички и. т. н. както сме правили аз и мои набори преди 15 години, както правят и сега много тийнове.
На полицейските коли не съм обръщала внимание, не знам защо, по някаква необяснима за мен причина не са ме вълнували, не ме вълнуват и днес, да, знам, че на някои хора това ще се стори меега странно...

За пазара на труда - ами моето лично мнение е, че при всеки човек това е нещо много индивидуално, обвързано най-вече с психологическата нагласа и емоционалното здраве.

Лъмбърсексуални - това го чувам за първи път. След малко ще го чекна в гугъл!

Без промени не може, нали трябва да прогресираме..
Ето на мен като не ме кефи нещо просто не го ползвам/посещавам и така. Но не ми пречи да го има там някъде си.

Надявам се до 2-3 десетилетия да започнат да се осъществяват екскурзии в открития космос на сравнително човешки цени, та да мога да си сбъдна тая мечта да пътувам в космоса, макар и на стари години.

ж31

 
  ... горе^
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 50a5db004c
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Аз пък като бях малък нямаше мобилни телефони още, нито компютри... Всички играехме навън и се разбирахме или по телефона или си ходехме да си звъним директно. Баща ми като е бил малък не са имали телевизор и телефон.

Абе светът наистина се промени за 100 години колкото за предните 10000 не се е бил променял.

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 6ff4f69708
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Направо се чудя как съм живяла без интернет и мобилен телефон. Направо не си го представям вече.

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 1432968365
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Детство: Това коетп няма да забравя е как от списания и комикси преминахме на легендарното PSP, което така и не придобих, а след това се появиха и смартфоните. За всичките 16 години веднъж си сменихме колата. Още нямаме Мак Доналдс. Затвориха 2 мола. Остана само един. Вече ги няма картингът и боулингът които толкова обичах, като бях на 10,11. Няма да забравя какъв хит бяха 3D телевизорите. А сега вече почти не съществуват. Една от най- високите кули в страна е в нашият град, а тя вече не работи (207м.) . Появиха се бели даски и мултимедия. Спомням си какъв хит беше Джъмбо. Не съм ходил там от 8 години. Морето вече стана твърде скъпо и бъкано от ол ин клузив, но пет звездните хотели станаха по-достъпни. Лидъл завзеха града. Била вече не са монополистите от преди десетина години. Влаковете почти ги спряха. Има и добри и лоши неща. Проблемът е че няма просперитет, но за да го видиш трябва отлепиш носът от телефона.

М16

 
  ... горе^
преди: 4 години, 8 месеца
hash: bdca081cac
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Всичко се променя постоянно, няма статика. Цялата вселена е така и всеки атом. Нас много ни е страх от промените, но те се случват непрестанно и ги преживяваме постоянно. Затова е важно да ги приемем като един вид "състояние", колкото и противоречиво да звучи.

 
  ...

...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: d638f20594
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Света се бил променял интензивно. Те му ебаха майката на тоя свят и вече е в последните си дни. Разни организации и кариеристи политици, организират протести и приказват врели, некипели, за това че хората трябва да спрат със замърсяването на околната среда. Това са хипокрити, на които хич не им и пука за това и само го правят за да се облагодетестват по някакъв начин от цялата тази какафония. Ако те нистина искат да спрат замърсяването, рябва първо да спрат най големите замрсиели в света - Китай и Индия да престанат да използват фосилни горива за производство на електричество с което задвижват индустрията и икономиката си, а също да направят и пречиствателни станции за отпадъците си. Всеки знае че това никога няма да стане, защото за хората парите са по-важни. В най-скоро време, въздуха и водата няма да са годни нито за дишане, нито за пиене. Почвата на много места е вече така замърсена и пълна с токсини и всякакви химикали, че земеделската продукция, както и месото от животните които пасат там са опасни за консумация. Замърсени са реките, моретата и океаните. Защо мислите, учените казват, че мазните риби като скумрия, тон и сьомга, трябва да се ядат не повече от веднъж в седмицата, заради високата концентрация на живак в тези риби.
Листа е огромен....
Зад цялата тази цигания стои човечеството, което е нищо повече от паразит на земята, без срам и никакъв морал. Всъщност, колкото по-"цивлизован" е някой, толкова по-голям боклук и мошенник е.
Представяте ли си, над седем милиарда машини за лайна, с непрекъснато отворени огромни лакомо лапащи устища и гъзове големи като кратери на вулкани, колко лайна изсират на минута, на час, на ден и на година?
Скоро земята ще заприлича на едно огромно лайно и човечеството качено върху него, ще, не ще, ще трябва да го яде!
То и за това 99. 9% от хората са пълни с лайна.

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: c3a5419ba3
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   3 Много ли те е яд на феминистките и тъпите курви, че са милион пъти по-способни от тебе, и че грам не те отразяват щото грам не си им на нивото и не можеш да ги принудиш със смешни стереотипи да ти станат слугини и да се влачат след комплексирания дрипльо, който всеки момент я плюе защото само така успява да си избие комплекса за малоценност? !! , М? ;)

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker