Този ме дразни. - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121033)
 Любов и изневяра (29668)
 Секс и интимност (14347)
 Тинейджърски (21877)
 Семейство (6463)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7293)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18483)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Този ме дразни.
преди: 4 години, 7 месеца, прочетена 2625 пъти
Знам, че не е правилно това и по-скоро аз имам някакъв психологичен проблем. Ще споделя моя проблем. Млад мъж от София съм. От скоро в моя блок живее едно момче от провинцията. Дали е на квартира, дали е купил апартамент не знам. Свикнали сме да свързваме хората от провинцията с някакви диваци. Да си призная честно и аз никога не съм ги обичал. Този нов съсед е интелигентен и възпитан. Не знам какво работи, но съм го чувал да говори по телефона и разговорът му беше на ниво. Винаги поздравява, усмихнат е, врати задържа и т. н. Е, аз съм си малко интроверт и много не говоря, но по принуда отговарям някой като ме поздрави или заговори. Честно казано, този човек не е някакъв нахалник. Може би просто е комуникативен. Виждал съм го да говори и с разни пенсионери от входа. Но много не се застоява, че вечно е забързан. По едно време идваше някакво момиче при него. Имаме една хубава съседка. Веднъж го гледам ходи по стълбището с нея и тя с усмивка до ушите, едва ли не в някакъв екстаз. Добре как да му се не види, идваш от някое забито градче или село в София и започваш да сваляш софийски момичета, да говориш със стари жители, едва ли не цял живот ги познаваш и т. н Кой си ти, дето намаш ни кой и нищо. Пък и тези хора му отвръщат положително. Знам, че ще ме оплюете. Знам, че не съм прав, защото това момче не е направило нищо лошо, но просто не мога да проумея факта как човек, който не е софиянец, бива така топло приет, особено пък от жените. Даже като се замисля, това е перфектен съсед в сравнение с не един или двама, които са родени в този блок. Не знам, но супер много ме дразни.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:
1-50 от 52

преди: 4 години, 7 месеца
hash: 2bdf6c882c
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

3.   Казва му се завист. Сприятели се с него и покрай него можеш и ти да намажеш от живота. Хората на село растат е нормална среда не като гражданите

 
  ...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: d8d333d27b
гласове:
1 2 3 4 5
  (16 гласа)

4.   Дано да е на квартира, че ако си е позволил да купи апартамента, нахалникът му с нахалник, в твоя блок, в твоята София - ще си изгризеш ноктите на краката от яд! Ама как може, бе - от забутаното село и хоп! - при тебе! Ма, я го изгонете! Че и хубавата съседка сваля! - ами те утре ще ви напълнят блока с провинциалистчета! D)))

 
  ...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: 0eb6eaca1f
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

5.   Имаш много ограничено мислене, ама много! Извинявай, че не всички сме родени в София! Всъщност съм сигурна, че и ти си имаш някъде село, така че... това, че ти си роден там, или вашите, не те прави кореняк! И от къде на къде хора от Бургас, Варна, Пловдив и не чак толкова големите градове ще ги обиждаш с "диваци"? Ти изобщо излизал ли си от София? ! Има както възпитани, така и не възпитани хора и в София и в другите населени места и това да лепиш етикети на ляво и на дясно е супер грозно, а това да съдиш за това от къде е даден човек - още повече. Извинявай, че в малките градове и села няма какво да се работи, поради простата причина, че държавата масово затваря предприятия и единствения вариант на хората е да се преместят в София, за да могат да водят по-нормален живот и да работят нещо различно от магазинерка и сервитьорка! Аз по професия съм графичен и уеб дизайнер - хайде намери ми нещо с добро заплащане за тази позиция в Дупница и ще отида да живея там с най-голямо удоволствие! Мислиш ли, че ни е много хубаво да си зарежем детството и семейство заради едната работа и блъсканица в София? ! Много ви е лесно да хулите без да сте в чуждите обувки, но не се и замисляте, че на времето и бабите ви са били на мястото на сегашните "диваци"!

 
  ... горе^
преди: 4 години, 7 месеца
hash: c44abc698d
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

6.   И какво като идва от село? Пуу да ти се невиди, много завиждаш. Тва че на теб не ти пускат, не означава че няма и на другите.

 
  ...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: 035c5dbf84
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Ех, комплексите си казват своето. Какво да ти кажа авторе, не всички провинциалисти са „простаци“ и „диваци“. Някои идват в София и в последствие се научават как да говорят и да се държат. Други пък вече си имат възпитанието. Не е нов феномен столичани да приеман провинциалисти.
Просто не трява да се разсъждава през предразсъдъци.
Аз също съм от провинцията, но когато дойдох в столицата, бях добре приета. Имах проблеми с диалекта, но това се преодолява.
Все повече провинциалисти се пренасят в София и все по-лесно се приобщават.

 
  ...


...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: ff4b54e705
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

8.   " Свикнали сме да свързваме хората от провинцията с някакви диваци." - само това като прочетох, спрях да чета по нататък. Радвай се, че още не ти е размазал физиономията, нали е дивак!? Такова леке като тебе, само това заслужава. В провинцията хората са много по цивилизовани, вижте си ултрасите и млъкни!

 
  ... горе^
преди: 4 години, 7 месеца
hash: 94bab1187a
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

9.   Няма селяни и софиянци, има позитивни и негативни хора. Първите привличат, вторите отблъскват. Толкова.

 
  ...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: c759b171a6
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Много странна тема. Много инфантилно мислиш...
Какво като пича не е от София... Не трябва да се запознава със софиянки ли, какво, хаха.
Много ми е смешен този израз "София и провинцията". Все едно София е Римската империя, а всичко останало е провинция.
Човек, от няколко години живея в Лондон, който е 8 милионен град. Там не се делят на провинциалисти, пък ти в тъпата София, големият софиянец говориш за другите "селяни". Баси филмара и инфантила.

 
  ...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: eb9a0e5a76
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

11.   Вие във София пък големите граждани. Много те дразнят такива ама не се сещаш че такива като тебе са някакви мега ограничени. Не знам, завист ли е това или просто искаш да се покажеш какъв селянин си всъщност ти.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 7 месеца
hash: 908ada55a7
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

13.   Ти си някакъв страшен комплексар. Иди на психоаналитик, защото случаят ти наистина е тежък. Проблемът е, че не са те възпитали навреме родителите ти нормално. Съжалявам те.

 
  ...

...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: 7d6f4cd404
гласове:
1 2 3 4 5
  (15 гласа)

14.   И мен ме дразнят такива селтаци. Много са си повярвали. И в моя блок има един такъв. С чанта за лаптоп и очила. За Аинщайн ли се мисли за Бил Гейтс ли не знам. Да си ходат на село да си копат градините. Не да се правят на големите граждани. Българите няма ли да разберат, че след като не си софиянец, значи си втора класа. Един софиянец с едва завършен 8-ми клас е десет стъпала пред който и да било от провинцията, ако ще да е и лекар и адвокат и астронавт и какъвто и да било.

 
  ...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: 6134f30fcf
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

15.   Автора не се сърди, но комплексите ти са по големи от кенефа на централна гара.. даже не мисля да се впускам в сериозни анализи и да ти обяснявам защо се чувстваш така, НО дано го разбереш сам някой ден.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 7 месеца
hash: 99762ce9b3
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

16.   Авторе, а майка ти и баща ти от къде дойоха в София?

 
  ...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: d7cdcb51a3
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

17.   Авторче, точно пък в София сте най-големите диваци.

 
  ...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: f81cfdf40b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

18.   Хората, които идват в София, от друг град или село, всъщност са си много добре - имат си имот в родното място, купуват си имот и в София, познавам такива хора с по няколко имота, защото имат и земи, и роднини. Аз съм от София и родителите ми, и техните, и какво - нямам имоти никъде извън София, не съм милионер, за да ходя на почивки, поне село да си имах - нямам си.

 
  ... горе^

...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: 45d79ffde3
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

19.   Ами не знам човек, но звучиш точно като някоя лелка от онези най-противните, дето години наред са били само едни кухи домакини-слугини, обаче вече са с поотгледани деца, и сега само завиждат на младите и готини хора с добри доходи и интересен живот...

 
  ...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: c4e6e4bbf1
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

20.   Българите сме единствените в света, които се делят на провинциалисти и столичани. Аз пък не харесвам София и нямам грам желание да посещавам това тъпо място. Бих я посетил само ако е крайно наложително, иначе въобще не искам да я виждам.

 
  ...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: 19981fd8d3
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

21.   Истина е, че София се препълни, както и другите по-големи градове. Не можем да се сърдим на хората, че си търсят препитанието на места с повече възможности. Това, което мен ме дразни е не, че идват от село, а че някои си носят селянията с тях - храчене по улиците, маниери на селски тарикати, изключително дразнещ диалект, бруталност в името на развитието. В нашата фирма една колежка си казва в прав текст - аз трябва да си хвана някой с възможности, да го вържа с дете и да си оправя живота. Как да уважаваш такъв човек? Чалга културата се разпространи именно от такива хора - селяци по манталитет, не по рождение. Мисля, че преди да започне тази миграция към големите градове тя не би виряла толкова в София. Познавам хора от провинцията с които е страхотно да общуваш - начетени, възпитани, но на фона на бясната селяния по улиците са като снежинки през лятото. Авторе, разбирам усещането ти, и мен ме дразни като видя кола с несофийска регистрация да направи 20 нарушения за разстоянието между два светофара, но такъв е живота, може да се благодариш на селянина Желю Желев, който премахна жителството, вероятно твоите родители са скачали по митингите през 90те, така че сърди се на тях :)

 
  ... горе^
преди: 4 години, 7 месеца
hash: 73dee6b5eb
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

22.   Хората от провинцията често са много приветливи, между другото.
Родом съм от средно голям град. Познавам почти всички съседи, защото е нормално да се поздравяваме, когато се видим и дори да поговорим за 5-10 минути на общи теми. Така съм свикнала. Познавам и част от съседите на мои приятели. В моя роден град това е повече от нормално. Приема се за част от възпитанието- гостоприемство, приветливост, добронамереност.
Дойдох в столицата като студентка. След известно време се преместих в квартира. Тук в блока масово всички са столичани или поне пребивават от много години и имат постоянен адрес. Под наем съм от две години. Поздравявам съседите, задържам им вратата, изчаквам ги пред асансьора, ако са дошли секунди след мен. Бързо ме приеха, защото не се държа лошо с тях и не изпъквам с простотия. Само веднъж съм получавала оплакване и веднага се поправих, повече не е имало проблеми. Хората, които не са родени в София, също са били възпитавани. Аз съм тук, защото само тук мога да уча специалността, която искам. Имам познати, които заживяха в столицата поради липса на работни места в родните им градове. Не сме виновни, че в София има повече възможности. Да умрем от глад по родните места ли? Няма значение къде си роден, а какъв човек си и как възприемаш света около себе си. Ти не си единствения с такова мислене, повярвай ми. Друга е темата, че е обидно. Съдиш за човек по населеното място, от което той идва. Добре, ти си столичанин, но си представи, че след година заминеш за Англия и заживееш в Лондон. Дали ще ти е приятно разни кореняци да те смятат за втора ръка човек? Не вярвам да ти се хареса. Тогава би могъл да видиш нещата от различен ъгъл и да промениш сегашното си мнение, но това е само пример и сигурно няма да се случи.
Истината е много проста. Твоят съсед няма нищо против теб, той си живее добре и се разбира с повечето живущи в блока. Ти, обаче, се тормозиш заради него, без той да е сторил нещо нередно. Защото човекът идва от провинцията и лесно се адаптира. Не му вредиш, вредиш на себе си. И заслужава ли си? Не. Като го смяташ за толкова лош, то спри да хвърляш енергия в мисли за него и си живей живота така, както си го правил преди.

 
  ...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: 70962ba61e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

23.   Описваш себе си, нали авторе? И не лъжи сега кака си, че на кака ти това й е работата. Отскоро си в София и си учуден колко добре се адаптираш, но провинциалният комплекс работи и искаш потвърждение колко си готин, а софиянците не чак толкова. Но защото постът ти е трогателен, макар и подвеждащ, ще ти дам и аз едно рамо. Възпитан, коректен, учтив, спретнат и отзивчив човек навсякъде е добре дошъл. Мърляв простак, незачитащ околните навсякъде е персона нон грата, даже да е със синя кръв. И това важи не само за София, а и за Париж, Брюксел, Мадрид, Виена и който и друг град да се сетиш.

 
  ...

...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: 9266c51db8
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

24.   Е тая тема е няакакъв ташак, ако не е обаче ти си най-големия селяндур, който съм виждал.
Как може да си толко задръстен в мисленето си?
Как той си бил позволил да се нанесе в твоя блок, а не дай си боже да го е купил.
Как може човек извън София видиш ли да си позволява да говори с хората.
За разлика от теб е доста по социален и позитивен и хората отвръщат със същото.
Много ясно, че с него ше си легне, само като те чуе колко си завистлив и..
Бахти тая тема е ташак 100 %

 
  ... горе^
преди: 4 години, 7 месеца
hash: 035c5dbf84
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

25.   Това къде си се родил и къде си израстнал, не зависи от теб. Така че кореняците софиянци нямат с какво толкова да се гордеят, само задето са родени в столицата.
Но виж, това как си се развил и дали изобщо имаш желание да се развиеш, има голямо значение. Повечето ми познати в София не са кореняци, но са интелигентни, начетени, работливи, добре изглеждащи и по нищо не отстъпват на софиянците. Имат възпитание, говорят правилно, държат се на ниво. Много голямо невежество е да кажеш, че щом някой не е столичанин, значи е селянин. Това не е вярно. Вие какво си мислите? Че извън София има само джунгла и гора? погрешен начин на мислене.
„Селтак“ е по-скоро синоним на „простак“, човек без елементарни обноски, без елементарни познания за нещата, който не знае как да се държи и няма правилно поведение сре хората, нито желание да се развива.
Това пък изказване, че „ако не си софиянец, си втора класа“, говори доста за ниския интелект на въпросния коментатор.
Аз мисля, че просто някои натурални софиянци ги е яд, че хора от провинцията ги настигат и дори ги задминават в много неща.
Това, че един град не е столица, не значи че е непременно „село“. Ами големите морски градове като Варна и Бургас, градовете богати откъм култура, история и атракции като Пловдив и Стара Загора.
Профанно е да ги сравнявате със „село“.
Това, че си роден в София, не те прави непременно по-добър от другите.

 
  ...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: 835d06b3c5
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

26.   До Н 14.
Ти си авторът, нали! От самолет си личи, колко завиждаш на момчето!

 
  ...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: a64d67dd83
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

27.   Аз съм роден в София, но съм живял и в провинцията. Софиянец ли съм или от провинцията... Тъпотия на макс

 
  ... горе^
преди: 4 години, 7 месеца
hash: 8df1ef7449
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

28.   14, ако ти си показател за софиянец, жалка й майка на столицата, добре, че дойдоха хора от провинцията, че да подобряг генофона на шопското племе, иначе сте на нивото на циганите, то всъщност сте си такива, но вирите нос. Ти явно нямаш и осми клас завършен!

 
  ...

...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: b6e2c118e9
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

29.   За мен няма разлика между ограничения селянин и ограничения софиянец. И двата вида хора си мислят, че мястото на което живеят е тяхна територия и никой няма право да стъпва там. Това са хора с много ограничено мислене. Не излизат извън града или селото си и от всичко най- много мразят хората от другите населени места.

 
  ...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: 9aa234ec01
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

30.   Това трябва да е измислена тема.

Първо, аз съм от 'провинцията', специфично Русе. Ние ако можехме да се отцепим от вас софетата и да станем град държава - здраве му кажи. Хим на русенци не им се нрави да плащат данъци на 'капитола'. При все русинци винаги са се виждали за повече от 'вас' софетата, каквито и от където да сте.

Колкото за завистта ти, ти си типичният льольо дето не си живее живота а гледа този на другите. Пенсионерите сигурно не знаят повече от теб. Не само това, това което мислиш не е задължително да описва реалността. Какъвто и от където и да е човек, има право на щастие. Според мен завиждаш в повече и твърде много го мислиш този съсед та чак тема да пускаш. Да не си влюбен? А ако искащ да те уважават и харесват, дай за да получиш.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 7 месеца
hash: 49d02392db
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

32.   Май цялото дразнене идва от това, че хубавата съседка не ти е обърнала внимание. Не обвинявай момчето, ти имаш слаб характер. Ако ще и всички мъже, селяни и граждани, да се махнат от София, хубавите съседки пак няма да харесват.

 
  ...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: 49d02392db
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

33.   Темата е толкова наивно-абсурдна, че не знам дали не е поредната провокация?

 
  ...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: 7025e1760c
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

34.   Автора съм. По-скоро искам съвет, как да не бъда такъв човек. Както казах, това момче не е направило нищо лошо. Вие веднага ми се нахвърлихте.

 
  ... горе^

...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: 468eabd86f
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

35.   Хахаха вие софиянците си мислите, че сте хванали Господ за шлифера ли, какво? Събуди се, София не ти е нито Берлин, нито Ню Йорк.
Хората от провинцията били "диваци"?! А вие какви сте? Очакваш червен килим и мили очички навсякъде, защото си софиянец? Голяяяма гордост, няма що. Не можеш да градиш самочувствие без покритие на база на това къде си роден. Много повърхностно мислене.

 
  ...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: 9e67d6fd8a
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

36.   Авторе, софиянка съм и срам ме хвана, като ти четох коментара. Човекът има социални умения, на теб те явно ти липсват. Отгоре на всичко те избива на злоба и завист. След като искаш да си като него, започни от това да спреш да подхождаш с предразсъдъци. Опознай човека срещу теб, вместо веднага да му лепваш етикет. Бъди отворен към хората, интересувай се от тях, подхождай позитивно. Научи да се разкриваш и да си искрен. Тези качества са важни, за да се сближиш с някой.

 
  ...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: d96636107d
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

37.   Авторе аз пък няма да те съдя. Ти вече си осъзнал, че не е правилно и търсиш съвет тук. Това е добро начало.
Моя съвет е да отидеш някъде из страната за няколко дни и да пообщуваш с местните.
Ще видиш, че са същите като столичаните - има и добри и лоши, и кротки и нагли, и умни и тъпи. Просто нормални хора. Осъзнаеш ли това, ще съдиш човека според делата, а не според произхода му.
И до модераторите, предните 2 коментара, които писах бяха изтрити. Дали триете всички, които не оплюват автора? Момчето търси съвет. Как да ги получи, ако публикувате тези които само го обвиняват. И аз смятам, че отношението му е грешно, но тези неща са му насаждани с години от обкръжението му и нормално той е вярвал. И сега среща човек, който не отговаря на втълпения му стереотип и за пръв път се замисля - Ами ако не съм прав? Това даже е похвално. Трудно се оттърсваме от предразсъдъците, автора е направил първата крачка.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 7 месеца
hash: 17c88110d6
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

38.   Номер 36, автора съм. Знам. Права си. Но как да го приема. Самия факт, че трябва да се държа като с равен с човек, който не е софиянец изобщо не мога да си го представя.

 
  ...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: e93636344c
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

39.   14, ти си типичен пример за селяндур и въобще за софиянец. Там болшинството сте така. Добре, че са селяните в тази София, че от време на време да се чуе приятна приказка и да се види култура и възпитание.

Преглътни факта, че столицата не е само за софиянци, няма и как да стане. Винаги ще има преселващи се, така е със столиците по цял свят (почти). Знай също, че хората не идват, защото много им харесва, а защото са принудени по една или друга причина. Никой селянин не би искал да живее в кочина като Софето, препълнена с малоумни, задръстени селяндури и орангутани като теб. Жалко ти за самочувствието. Внимавай да не срещнеш някой кактус по пътя, че ще се пръснеш. :)

Ж от Габрово

 
  ...

...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: bcf313944e
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

40.   Номер 30, аз съм софиянка, но ти с основание се гордееш с родния си град. Русе е бил европейското лице на България, докато в същото време в София са крякали кокошки и са дрънчали каруци. Крайдунавските градове са държали и културни, и търговски връзки с Виена и Будапеща, жените и мъжете са се обличали по европейска мода, а не с потури и литаци като в София, по-заможните хора са изпращали децата си да учат в Западна Европа, за по-бедните е имало не само основни училища, но и гимназии с преподаване на чужди езици. Виж и архитектурата в родния си град. Сецесионът навлиза именно през Русе и чак години по-късно стига до столицата, така че това, че някога са наричали София "Малката Виена", заради австрийските архитекти, се дължи до голяма степен на русенци, които са имали отколешни връзки с елита там. Аз имам уникални ръкоделия, дело на русенски прапрабаби и дори се замислям дали да не ги даря на Етнографския музей. Това са пердета от брюкселска дантела, ръчно тъкан памук с шевици, бродирани покривки за маса, финни ленени чаршафи, изящни съдове от тънък порцелан, направени от местни майстори и прочее. По това време в София са се търкаляли цялата челяд по земята, завивали са се с черги и са кусали всички от едно глинено гърне.
Същото може да се каже и за Варна. Там културата прониква през морските пътища. Жените си изписват тоалети от Париж, мъжете имат клубове по интереси. Докато през цялото това време София е едно голямо село с тъпоумно население, варварски обичаи, мръсотия, невежество и практически никаква инфраструктура. Чуждестранни пътешественици отпреди два века описват точно това.
Четете малко история, хора, преди да се оплетете в собствения си местен шовинизъм. София е изкуствено създадена столица по политически причини и заради географското си положение, а не защото е била културното средище на българите. Първите ни държавници в чудо са се видели, докато не вкарат в някакви цивилизационни рамки местното население. Имало е абсурдни забрани като да не се пикае по улиците, да не се плюе в обществена сграда и т. н.
Препоръчвам книгата на Марко Семов за стара София "Минало като в роман". На великите софиянци ще им се сглоби картинката. Пак казвам - аз съм родена тук, тук и живея, но историята си е история.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 7 месеца
hash: 8ed80e80a9
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

41.   Спри да мислиш и да се държиш като тъп шопски селтак и ще се оправиш.

 
  ...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: 76b045800a
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

42.   Хората от "провинцията" се подиграват с такива като теб, ама ти няма как да го осъзнаеш, с това ограничено мислене. Също се и присмиват на такива, които употребяват думата "провинция". Смешен си. Ако си мислиш, че някой ще се комплексира, заради ограничения ти поглед над нещата, в грешка си. Много от Софиянците са едни от най-невъзпитаните хора, които могат да съществуват, точно поради този начин на разсъждение. Не знам защо си мислиш, че София е едва ли не Бевърли Хилс и всички си умират за нея. Бурагазлии го имат същия тоя комплекс - че са нещо повече от останалите и всеки иска да им живее в града. Ми не, ама айде няма да използвам епитети, за да го илюстрирам по-добре, че да го разбереш. Единствената причина някой да ходи в София е заради работата. Един не съм чула да ми каже, че града му харесва, още повече пък хоарата, с комплекси на "столичани".

 
  ...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: 9e67d6fd8a
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

45.   Авторе, явно някой много грешно те е възпитал с фалшиво чувство на превъзходство, само защото си роден някъде си. Когато израстнеш личностно и разбереш, че съвсем други неща градят човека, тогава ще имаш шанс ти да си този, който върви под ръка с готините съседки, вместо да се излагаш по разни сайтове.

А тази тема наистина започва да прилича на провокация. Няма какво да се настройваме един срещу друг, повечето хора си живеем напълно нормално заедно и не си мерим родните градове по цял ден.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 7 месеца
hash: 0dbdd2ead9
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

46.   Нали осъзнаваш, че месторождението е случайност, ти нямаш никакви заслуги за това. Все едно да се гордееш, че си висок или нисък, рус или кестеняв, с кафяви или сини очи... :-) Виж, дали си постигнал нещо зависи изцяло от теб и явно осъзнаваш, че си много назад в сравнение с момчето, затова избиваш комплекси.
Авторе, моят съвет е да отидеш в някоя голяма европейска столица - Рим, Париж, Мадрид, Виена... Няма значение, който си избереш. Ще видиш какво село е София в сравнение с тях и ще си седнеш поне малко на четирибуквието :-)

 
  ...

...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: bbef507412
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

47.   Русенци не сме ви провинция!! Нашата идентичност е над вашата!!

 
  ...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: 912ef304e8
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

48.   Значи аз съм от провинцията!? От забито градче или село...
Вие столичани първо се научете да говорите на български, щото диалекта ви отдавна ме дразни. Да не говорим че всичко само за вас се прави. От вас всичко зависи, какво ще им скимне на столичани. Ние поне в "провинцията" подкрепяме българското черноморие, не като вас, магистрала си построили до Гърция.
Били сме диваци... ние пък се чудим как някаква си Сердика стана столица на 1300шна България...
Софианци при нас са известни само с лоши неща. Защо ли, заради такива като теб!

 
  ... горе^
преди: 4 години, 7 месеца
hash: 912ef304e8
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

49.   Ако знаехте как обичаме да ви плюем, вас столичани... всеки ви знае с егото си, с това какви тарикати сте! Коментирам пак, за да изкажа мнението си относно коментар номер 30. Като друг русенец потвърждавам мнението че "провинцията" отдавна би се отцепила от "капитола". Я ми кажете какво щяхте да правите ако утре ние в Русе блокираме Дунав Мост и пътя убиец Русе- Бяла... нито един румънски турист нямаше да мине през софия на път за Гърция! Нито един тир нямаше да може да стигне да стигне до сердика, за да ви нахрани. Ни една магистрала на стига до Русе! Нула! Да знаете че нещата може да ескалират!
Не забравяйте че именно от Русе почнаха протестите, на миналият век!

 
  ...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: 411ffb88af
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

50.   Братле, цялата комплексарщина на света се е събрала в теб!

 
  ...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: e766e1386f
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

51.   Ха тази тема е провокация и автора гледа сеир. Сигурно му е писнало от софиянците с тяхното самочувствие без покритие.

 
  ... горе^

...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: 443a424c06
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

52.   Възможно е темата да е провокация. Авторът може би иска да види какви ще са реакциите на другите. Естествено, когато напише нещо подобно, веднага ще започнат да го нареждат. Номер 14 също иска да провокира другите като пише глупости как софиянците били класи над другите. Ако пък историята и коментар номер 14 са истински и авторите им наистина мислят така, значи са много зле и имат някакви проблеми. Това са хора които не излизат от собствения си град, не пътуват никъде и им е вменено, че като са от София значи са на по- високо ниво от хората които живеят извън столицата.

 
  ...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: bbef507412
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

53.   Ха, на мен са ми интересни тези комплексари събрани в тази София от кол и въже, ако трябва да съм откровен, които викат на Русе 'провинция'. Сред русенците има много дето искат отделяне от вас българите, защото много от нас на първо се определяме русенци и нищо друго.

 
  ...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: bbef507412
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

55.   Майната й на малката Виена и това което пробутват в училище. Русе си е Русе и трябва да се брандира по свой си начин включително за да приветства повече туристи. Стига комунисти които не знаят капитализам са пробутвали вижданията на комунистически пътешественик защото не знаят какво е брандиране или марка, отличаващо нещо специфично с атрактивност от други продукти, услуги, локации и каквото още да е. Русе трябва да стани независим от вас българите и ние да си развием икономиката без да плащаме на вас софетата.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 7 месеца
hash: e5bfb4cdf0
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

56.   Номер 55, чети внимателно. Нали и аз това казвам: че обликът на стара София се дължи на културните връзки на русенци с Виена. Първо там навлиза сецесиона (течение в изобразителното изкуство и архитектурата). Какво разбираш под "брандиране" се затруднявам да схвана. Предполагам, че имаш предвид това, че градът трябва да наблегне повече на уникалния си облик с цел привличането на туристи. А как това малко градче да стане "независимо" от "нас, българите" наистина не зная.
Но да оставим Русе настрана. А за Велико Търново какво да кажем? За тази древна столица? А за уникалния град Пловдив? А за Созопол? Това са стари култури, които съществуват много преди софиянци да са се научили да ходят с обувки. Така че ако нещата се сравняват по тази линия, то София е един сравнително млад град, без каквито и да е традиции. Кракът ми не би стъпил тук (макар тук да съм родена), ако чисто и просто работата ми не беше свързана със столицата. Ако имам същото заплащане в провинцията, моментално се местя. Аз и сега по половин година живея извън града. Наследих от баба си къщичка в едно близко село и с мъжа ми прекарваме лятото там, пътуваме си до работата и после се прибираме. Плаче ми се, защото след седмица-две ще трябва пак да се местим в София, защото вече застудя, а нямаме отопление тук. Планираме да си направим парно и целогодишно да живеем на село. Повечето ми приятели също си купиха селски къщи. Никой нормален човек не иска да живее в София.

 
  ...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: a2507c6fc0
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

57.   До номер 53:

Аз съм от Русе и не съм чул сред близките ми и приятелите ми да искат да се отделят от България. Това е невъзможно. Не знам кой го е измислил това нещо, но е много тъп.
Темата е за София и не разбирам защо трябва да се намесват други градове?

 
  ...

1-50 от 52
Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker