Кюрди ? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121027)
 Любов и изневяра (29665)
 Секс и интимност (14347)
 Тинейджърски (21877)
 Семейство (6461)
 Здраве (9587)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7294)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18482)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Кюрди ?
преди: 12 години, 11 месеца, прочетена 29286 пъти
Какво мислите за тях? Какво знаете за тях, познавате ли такива, с какво са по -различни от нас, какви хора са и какъв манталитет, култура и характер имат?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:
1-50 от 63

преди: 12 години, 11 месеца
hash: a6562564ac
гласове:
1 2 3 4 5
  (25 гласа)

1.   Кюрдите, които живеят в Турция са нещо като нашите цигани тук или поне там така ги възприемат. Само където са много по-интегрирани, това означава, че можеш да ги срещнеш във всички слоеве на обществото. Занимават се главно с незаконни дейности- мафията в Турция са кюрди. Но има и много добре образовани, заемащи високи постове, също така преподаватели в университети, лекари... Относно история и култура може да намериш доста информация в интернет.

 
  ...
преди: 12 години, 11 месеца
hash: d78a0a0615
гласове:
1 2 3 4 5
  (15 гласа)

2.   по-добре да си нямаш взимане-даване с тях. НЕ ЖИВЕЯТ САМО В ТУРЦИЯ, а и в Иран и околните страни, те обаче са още под турско робство квази, дискреминирани, езикът им е забранен, мизерници са и се занимават главно СЪС СЕЛСКО СТОПАНСТВО и по принуда с незаконна дейност.
Тяхното културно и историческо наследство бива унищожавано в Турция, без оглед, че е под ЮНЕСКО. Емигрантите от този етнос на Запад са... по-зле от нашите цигани, но не ги виня - ако имаха своя държава и родина, нямаше да е така, а и са милиони....
всеки турчин ходи по време на военната си служба да убива и подтиска кюрдите с танкове, това е и една от причините турция да се въоръжава така.
Въпреки, че кюрдите са меко казано мизерници, поне си имат причина - пълната деградация, до която са ги докарали държавите-мащехи Тутция и Иран

 
  ...
преди: 12 години, 11 месеца
hash: f7d4d2a100
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

3.   Защо не пробваш в Гугъл или най-добре в някоя библиотека?

 
  ... горе^
преди: 12 години, 11 месеца
hash: c7f10a912e
гласове:
1 2 3 4 5
  (15 гласа)

4.   Голяма, част от турците са необрразовани и живеят в крайна мизерия, каквато ние тук не можем и да си представим. (Не говоря за Истранбул макар, че и там има такива гета), в сравнение с тях мизерията на кюрдите е двойна. Занимават се основно с престъпления. Убийствата на честа за тях са нещо нормално. (ако си българка в никой случай не се обвързвай с такъв! ) Ако тези твърдения не ти се виждат достоверни, замисли се защо България е в ЕС и можем да патуваме свободно в Европа, а за Турция има визи и никой не ги иска в ЕС.

 
  ...
преди: 12 години, 7 месеца
hash: 696a786dff
гласове:
1 2 3 4 5
  (39 гласа)

5.   Аз съм кюрдка и не съм нито член на мафия нито нищо подобно и се гордея с това че съм кюрдка и с това че народа ми векове на ред се бори за свобода и никога няма да се откаже ако това, че се бориш за правата си те прави лош значи и аз съм лоша мн бързо забравихте какво ви пречиниха турците по времето на турско робство вие имахте няколко героя ние милиони вместо да ни защитавете и вие ли предпочитате да ни унижавате? Има добри кюрди има и лоши има и добри българи има и лоши.

Моят народ не си учи езика не си знае историята, защото векове наред хора забравящи мн бързо за миналото си като вас вместо да ни помагат ни плюят, но въпреки всичко ние кюрдите говорим езика си знаем го и запазваме традициите си един турски войник умира хиляди кюрски загиват, а и ако не знаете има мн войници, които всъщност са кюрди мн кюрдски маики плачат мн деца остават без бащи и майки. Аз искам мир кюрдският народ иска мир!

 
  ...


...
преди: 12 години, 5 месеца
hash: be68c243b5
гласове:
1 2 3 4 5
  (33 гласа)

6.   Просто съм адски разочарована от коментарите, които току що прочетох... Абе хора осъзнайте се... Наистина има много добри кюрди и мн честни... Какъв е този расизъм? Всички сме хора и всички се борят за това което искат.. Дали е черен, дали е мюсюлманин няма значение... Важното е че носи сърце същото като нашите... Ние Българите да не би да нямаме убийци...? Имаме разбира се. Както и крадци и изнасилвачи... Но да ви кажа и друго.. : повечето от кюрдите са много против наркотиците докато българите започват от 12-13 годишни... Има хиляди истории как майка е убила бебето си... , как баща изнасилва дъщеря си... как изобщо децата са подложени на тормоз... С какво сме по - добри от тях...? Какво ни дава правото да си мислите така? Може да са малко по различни по характер но са хора... Защо наистина всички забравихте миналото на Българите и се превърнахте в егоисти...

 
  ... горе^
преди: 12 години, 3 месеца
hash: e237e600c1
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Кюрдите трябва да получат независимост от Турция.

 
  ...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: e237e600c1
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

8.   Сърбите дадоха независимост на Косово и ще ги приемат в ЕС!
Турците трябва да направят същото с турски Кюрдистан!

 
  ...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: 0109e5a026
гласове:
1 2 3 4 5
  (17 гласа)

9.   Аз съм българин. Дедите ми са били освободители на България. Двама са четници, един се е бил на Шипка. Трябва да сме по-разбиращи кюрдския народ. Не бива да забравяме толкова бързо миналото си и уроците, които то ни дава. Знаем добре, какво може турския ятаган. Но знаем и че не е непобедим. Кураж и търпение, вярвам и вие ще сте свободни все някога, надявам се това де е по-скоро. Бог мрази империите, в днешно време те се броят на пръстите на едната ръка. Последната империя и една от най-бруталните и тя ще падне, знам това. Да живее Кюрдистан, независим и обединен.

 
  ... горе^
преди: 12 години, 3 месеца
hash: 1d760bc1d5
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Кюрдите са 25 милиона в турция с популация като при циганите. Общо взето света си сменя облика и скоро хора, които са на ниско еволюционно ниво ще изместят интелигентните. България се циганизира, Турция ще стане Кюрдистан, Македония е албанизирана, ЕС се превръща в негро-арабел, Америка се претъпка от индийци, Русия пожълтява, Израел може и да стане Палестина скоро... Не е на добре.

 
  ...

...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: f2e73ba093
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

11.   Колко е глупав днешния човек... хората не се делят по цвят на кожата косата или религия а по това добри или лоши са всеки народ си има черна овца... но не всички са черни има и бели.. замислете се само да не би слънцето да грее за вас повече от колкото за кюрдският народ... Дано успеят да се освободят и да не бъдат мачкани и обиждани повече.

 
  ...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: 712ff2d249
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

12.   Преди доста време си писах във фейсбук с кюрди.. :) ами готини хора ми се видяха. :) Разбрах, че мразят турците и искат независимост. ;)

Flawless

 
  ... горе^
преди: 12 години, 3 месеца
hash: 9694b2fa80
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

13.   Какво знаете за кюрдите???? Как така, как може да поставяте всички тях под един знаменател? Да, съгласен съм, че всеки народ малко или много има нещо общо, но не всички са мафиоти, глупави, мизерстващи, "цигани", какви ли още не! Това са народ с много стара религия и култура все пак живеят в Турция, Ирак, Иран и (Сирия) не съм сигурен за последната.
Осъзнайте се живеем в 21 век, век на мислещите хора, нали???


NoBody

 
  ...
преди: 12 години, 2 месеца
hash: 1e64de9803
гласове:
1 2 3 4 5
  (25 гласа)

14.   Аз съм Кюрд„ живеящ в България поне от 12 години„„
Мнг съм благодарен за подкръпата от братя Българи с повето коментари.
искам да коментиран за наркотици знаете че това е световна мрежа но реалноста на кюдите ги вкарва в тази мрежа на сила, имам в предвид Кюрдистан е разделин между 4 държави нас ни има от двете старни между всяка гранитца такава ситиуация е идеална за такъв тарфик..
например моето село е точно с турска гарница 500 метера
от другата страна в туция са нашите бартовчеди.
освен това надзора срещо хората и политиката водена от четрите държави прави кюдите бедни в кюрдистан
месните закони не позполават развитие.

Например моя град разчита на произвоство на захтин но за съжаление цената на захтин е по евтин от растителното а износа е забранен от сирия моето самество има 3000 дърва маслини а сме бедни това ни къде го няма.
От разлика от турци родени в България аз още от първата дума знам че е турчин но кюдите владеят Български език мнг по добре от всички близо източни чужденци може бе повето Българи не знает че имаме над 800 думи общи с Български език.

Имам мнг неща да разкажа за разликата между нас Кюрдите и останали народи от близоизтока.
най важната отнешето към жената Кюрдите са най отворени към жените нашите жени не се криат както арабите напротив в нашто история женит водели са война и до ден днешен те са участват в войната с турция има над 1500 момичта в планините...

Другата важна разлика че Кюрди не са религиозни
може бе за това че най посрадели от религий осбно ислама
нас ни убиват Исламисти и муслмани,
А нашта държава е разделена в тип на кръст за това че саладин е кюрд
Последно Искам да кажа на което има нужда от повече инфо да заповядва в нашия Кюрски клуб в софия
Света Торйца до бл 354
Извенявам се за грешките мнг бързо го писах това

 
  ...
преди: 12 години, 2 месеца
hash: 84f46d8015
гласове:
1 2 3 4 5
  (22 гласа)

15.   Що за безпочвени коментари??? Как може да съдиш за нещо или някой само от прочетеното в интернет. Всички тези, които оплюха кюрдите- имали ли сте контакт с такива хора?

Аз съм българка и не съм расист!!! Освен това познавам много кюрди и смея да твърдя, че в техните лица срещам приятелство и опора, които сред повечето българи трябва да търся с лупа! Това са хора, които с възрастните говорят на Вие; които ако имат 5 лв. 3 от тях ще дадът на другия; които без да помолиш за помощ ти помагат; хора, които имат далеч по-погата култура и традиции от нас. И нека Ви помоля нещо!: Първо се запознайте с тоя народ, и чак тогава излагайте тезите си, а недейте да се оповавайте само на ограничената информация, която почти съм сигурна е погледната "отгоре-отгоре"!!!

 
  ... горе^

...
преди: 11 години, 11 месеца
hash: 489babe3ae
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

16.   Кюрдите, свързва ни това 4е сма били избивани, тапкани, тормозени от един и същ агресор, турците. Разликата е че ние, по щастливо стечение на обстоятелствата сме се освободили, те продължават с борбата. Наистина им желая някои ден и за тях да изгрее слънцето. Не разбирам защо толкова българи ги мразят, можеби незнанието колко много неща ни свързват. Едно от тях е Съдбата. За тях борбата продължава. Успех с на? добр? чувства, Красимир от България

 
  ...
преди: 11 години, 11 месеца
hash: c1d8e66417
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

17.   Те турците от край време са на принципа да заграбват територии и дори народни обичаи. Че то цялата им кухня и традиции са взети от тук-от там, най-вече от араби, кюрди, иранци и т. н. Да не говорим за архитуктурата им, която е взета от арабите, индийците и дори францудите (нео барок).

 
  ...
преди: 11 години, 11 месеца
hash: 7ceda82a65
гласове:
1 2 3 4 5
  (15 гласа)

18.   Здравейте! Тук има някои хора които не са запознати с историята на кюрдите и пишат коментари и изказват мнения, които ако някой неук и прост като тях самите ги прочете ще си помисли, че е истина.
Кюрдите по света са над 30 милиона, предимно в Турция, Ирак, Иран и Сирия. За да кажеш за хора, че са мафиоти, мизерници и тем подобни глупости явно трябва да си имал някакъв контакт с такива субекти. Просто няма начин сред толкова много хора да няма и такива, но и в България има не малко такива, а ние сме 7 милиона.
Баща ми /Бог да го прости/ е кюрд от Ирак. Беше професор в български университет. Над 40 години живя в България и няма човек, колега или студент да каже половин лоша дума за него. Един път не съм чул да повиши тон на майка ми /лека и пръст/ или да говори за някой зад гърба му.
Само в България има стотици кюрди с престижни професии, а за Европа и света да не говорим.
Хайде да не сравняваме кюрдския народ с циганите. Между двете няма нищо общо от където и да го погледнеш. Циганин герой, няма и циганин майстор, няма!
Така, че мили българи, нека да не забравяме историята си
и да уважаваме един народ който се бори с кръв за своята свобода какъвто е кюрдския народ!

 
  ... горе^
преди: 11 години, 11 месеца
hash: cf21855a1a
гласове:
1 2 3 4 5
  (75 гласа)

19.   Здравей те!
Аз си пиша с Кюрд от Ирак!
Той има къща в Гърция и иска да се ожени за мен
казва че много ме обича, но това е само на думи!
Не знам да му вярвам ли?
Той няма виза за България
кажете ми как да му помогна!
Каква религия е тяхната?

 
  ...
преди: 11 години, 9 месеца
hash: 834d550a7e
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

20.   Принципно за да вярваш на някого, трябва да го познаваш лично! Аз съм кюрд. 99% от кюрдите няма да ти направят мръсно по отношение на връзките, но кой знае, този може да е от другия 1%. Иначе първите няколко коментара срещу кюрдите са написани от турчин със сигурност. Кюрдите са основно мюсюлмани, но някои са си по родствена линия към една много древна религия -Езидианство. Кюрдите спадат към народите от иранската група (кюрди, перси(иранци), афгани и таджики). Считат се за наследници на древната империя Мидия. Днес кюрдите имат автономна държава в Ирак, която стана известна в околноста с това, че успява да поддържа мира(няма тероризъм, толерират се всички религии, етноси, изключително богата на нефт територия, като гъстота на местата с нефт, е най-богатата територия в света. Именно затова територията харчи много пари за развитието на страната. Автономия Кюрдистан също има изключително завладяващи туристически дестинации, тъй района се намира между Тигър и Ефрат, люлката на цивилизациите, а знаем че Месопотамия и в частност поречието е много красива част на света.

 
  ...

...
преди: 11 години, 9 месеца
hash: 834d550a7e
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

21.   Автономия Кюрдистан спечели световното първенство за футбол за автономни страни 2012 година, а кюрдският футболен клуб Арбил е шампион на цял Ирак. Тъй като сред кюрдите футболът е изключително разпространен, а децата са изключително талантливи, Реал Мадрид през 2011 година основа три детско-юношески академии по футбол съответно в трите кюрдски града в автономията-Хаулер, Дъхок и Слемания. По-известен кюрдски футболист е Месут Йозил(Масауд), който сам каза това по немската телевизия ZDF.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 9 месеца
hash: 589c87bf87
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

22.   Колкото и да се мъчи да се представи като светска държава Турция е запазила в себе си някои от най - отвратителните черти на османската империя ( не искам дори да я пиша с главни букви ).

 
  ...
преди: 11 години, 6 месеца
hash: c72d7de08e
гласове:
1 2 3 4 5
  (15 гласа)

24.   Аз съм българка. Имам връзка с един Кюрд вече 3 години. Живеем добре. Имаме скандали, аз ревнувам много, но както и да е.... По принцип кюрдите обиат да са с повече жени, имат навика да лъжат и да изневеряват. Не се издават, хитри са, много умело действат в дадена посока, притежават доста ум, имат хитър поглед и поякога кроят планове и ги изпълняват с цената на живота! Девиз на кюрдите "Или те ме убиват или аз ги убивам, но никога не отстъпвам"
Моят кюрд е от Сулейманиах. Работил е по стройтелство, но няма пари. Негов приятел продавал противозачатъчни(в Кюрдистан те са нелегални хапчета и който ги продава отива в затвора)и така е станал богат! В Курдостан работят прдимно с ум, кой какъв му е ума на такъв пост е! Един ще е паша, друг ще е слуга! Раздават си домовете за приятели, ако се сбие един кюрд, зад него идват още кюрди и става меле! Кюрдите са взаймни. подкрепят се. допитват се на кюрдски съвет един до друг! И найстина имат сходство с циганите. Както циганите си правят цигански съвет и тичат да се бият всички заедно, така и кюрдите. Жените им се купуват, девствените жени са много скъпи! Циганите и тте се купуват. Кюрдите се женят за първи братовчед, братовчедка... за всички други, освен семейството си са добри хора. На мен кюрда ми запали огън у нас и ми каза. че ако искам да го напусна ще горим и двамата. Килима избухна в пламъци, меришеше на пушек и нафта.... Кюрдите колко са добри толкова и опасни. Те са пръснати за да правят деца кюрди по света, но на старини пак при жените си кюрдки ще отидат. Всяка година си правят деца с различни жени и ги зарязват. Която жена иска кюрд да вземе за съпруг, по-добре да яде въглен от печката, но да не се сбърква да се жени за маймуна и убиец! Те са убийци, крадът, наркомани, пияници!!! Женени от 12 годишни!!! Недейте да откачате!!! Аз сега съм се отървала от него!!! Но какво си изпатих аз си знам. Искаше да ме убие с ножица!!! Риташе ме като куче, а аз се свих на кълбо. Риташе ме в кръста, корема, зъбиите, главата, запали огън в къщи, понеже ми изневеряваше, а аз исках раздяла.

 
  ...
преди: 11 години, 6 месеца
hash: 7b59ad6d24
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

25.   С кюрдите имаме някои общи думи. Като бях малка в Ирак, срещнахме кюрд и разбрахме, че те мислят, че имаме общи корени, но не знам дали е така.
Скоро чух, че при изследване на генотипа на българина се е установило, че произхождаме от индо-европейската раса, а с турците например нямаме нищо общо.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 6 месеца
hash: 3ad7728686
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

26.   Не съм срещал кюрди, но аз предразсъдъци към народи и раси нямам. Виж за оформянето на тяхна държава съм неутрален, но това би бил сложен процес, предвид факта че района Кюрдистан се разпростира не само в Турция, ами и в съседните на нея страни - Иран, Сирия, Ирак.
Venjus

 
  ...

...
преди: 11 години, 6 месеца
hash: e418bdbd84
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

27.   леля ми е женена за такъв, ние разврахме преди месец-два няма да ти казвам що за човек е;но ще те посъветвам да бягаш на далече тези хора са опасни

 
  ...
преди: 11 години, 6 месеца
hash: 114ed17b3e
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

28.   Баща ми е Кюрд, живее в България от 30 години, завършил си е 2те висши образования тук, работи си и си живее с майка ми (която е българка) и двата му сина (мен и брат ми ). Никога не е имал конфликти, познава 90% от кюрдите в България, както и аз познавам тях, няма лош човек сред тях, всеки би помогнал на друг човек в нужда! Казвал ми е, че има и лоши, злобни, неморални и все с отрицателни качества кюрди, но всеки народ си има черните овци не е ли така? Съжелявам за Госпожата под номер 24, но не всички са такива :).

 
  ... горе^
преди: 11 години, 6 месеца
hash: 6c0efc7f3d
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

29.   Бах забравила, че съм коментирала тази тема преди доста време и виждам, че доста са ме нападнали след това. Аз съм номер 1. Моето мнение е в следствие на преки наблюдения, които имам, живяла съм в Турция и говоря за кюрдите там. Нека тези от България да не говорят на изуст. Мнението ми е доста обективно. Въздържала съм се да изразя лошо мнение, а имам натрупано такова. Повярвайте ми, точно кюрди са ме бутали по улиците, обарвали са ме. Една групичка кюрдски индивиди разплакаха приятелка туркиня, на която бях на гости в Истанбул. НО както казах и в първият ми коментар- познавам преподаватели в универистет, лекари и висши чиновници, които са с кюрдски просизход. Но моите наблюдения са, че те са малцинство след останалите. Сори, но това е истината :) И да, проститутките, наркотиците, оръжията в Турция ги държат кюрди.

 
  ...
преди: 11 години, 5 месеца
hash: f9d0e8e151
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

30.   Продаване на девици, незнам си какво, чакайте малко, нима това не става във всички мюсюлмански страни. Иначе на автора НОМЕР 1 казвам следното. Ти незнаеш дали кюрдите държат проституциията и оръжията, защото си чула това от някой друг, но не си го видяла. А лоши думи от турци за кюрди ще чуеш много, така че изобщо думите ти немогат да се приемат за обективни. Иначе и аз съм виждал как аверчетата ми са си патили от турци, но въпреки това (като един горд кюрд) не смятам, че турците са едва ли някаква измет, макар че имам много големи основания да смятам така. Не ние сме известни с жестокост, а турците. Не ние сме известни, че откраднахме религията на арабите, и после ги поробихме(някои арабски племена), а турците. И за да разберете истинската същност на кюрдското общество вижте какво е положението на Автономия Кюрдистан в Северен Ирак. Само го напишете това в гугъл и ще ви изпише израза "Новият Дубай".

 
  ...
преди: 11 години, 5 месеца
hash: 578065ad0d
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

31.   Подкрепям мнението на №5, тя най добре може да даде обяснение по въпроса на автора, защото самата тя е кюрдка, за такава се представя! А тава, че в Турция ги смятали за цигани, са измислици на нашите заблудени мюсюлмани, които неправилно се турчеят и си мислят, че потеклото им е турско. Онези от тях, които опитаха да се изселят по време на възродителния процес, усетиха отношението на тамошните турци към тях, в Турция са смятани за цигани или потурчени българи, но не са приемани като натурални турци. Имам познати които се върнаха точно заради това отношение към тях. Повечето негативни коментари за кюрдите са писани именно от тези турчеещи се! Кюрдите са народ, още под турско робство, затова са изостанали в развитието си, но скоро ще бъдат свободни и обединени, общо са над 20 милиона. Тогава ще се отцепят от Турция и ще има свободен Кюрдистан. Тогава ще говорим къде са цигани, дали в Турция или Кюрдистан!

 
  ... горе^

...
преди: 11 години, 5 месеца
hash: c06404afc6
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

32.   Кюрдите са народ, мнозинството от който живее в считаната от него за историческа родина Кюрдистан (страна на кюрдите). Говорят на кюрдски език. Значителна част от кюрдите населяват днешните държави Турция, Ирак, Иран и Сирия, но суверенна кюрдска държава никога не е съществувала в новата история.

 
  ...
преди: 11 години, 4 месеца
hash: 2c27c1ffd9
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

33.   първо коментарите имат една слабост. защо ги свързват с циганите? всеки етнос има свойте добри и лоши хора.
стига с тези клафикаций като циганите по лош от циганите. европа трябва да подкрепи кюрдите и се спре геноцида. европа досега с нищо не помогнала на кюрдите в своята борда за човешки права. честно ще бъде европа да замени думата демокрация с маниполация.

 
  ...
преди: 11 години, 4 месеца
hash: ddb82a9791
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

34.   Здравеите моя приятел е кюрд и повярваите ми няма такива добри хора да не са християни а мисиолмани но това не им личи по нищо.. Не си правете грешни изводи както има добри хора така и лоши така е по цял свят. И аз ги подкрепям в борбата си за свобода.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 4 месеца
hash: ab8fe2cba8
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

35.   Че има българи, които подкрепят кюрдите - има, но съм убеден, че никой (с изключение на някоя влюбена кукувица) не би искал кюрд около него. Нашите цигани и турци са направо ангелчета в сравнение с кюрдите.

 
  ...
преди: 10 години, 11 месеца
hash: 2305e269ab
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

37.   Здравейте :) Ще кажа и аз мението си по темата. Молят приятел също е кюрд. Покрай него познавам много кюрди. Мога да кажа, че са много добри хора винаги биха ти помогнали във всичко когато имаш нужда от помощ. Чета коментарите отгоре и на някой доста се смях. Не може заради определен човек, да казжаш, че са лоши.. има хора и хора както е и при българите. Аз съм с него вече 5 месеца, в началото бях доста резервирана, въпреки това му дадох шанс. Бих казла, че преди него съм имала няколко връзки с българи и то по няколко години. Така както той се грижи за мен и ме уважава друг не го е правил. Те са изключително дружелюбни хора и много милосърдни. Мога да кажа, че вече добре познавам нрава и културата им. 95% от нещата в тях ми харесват, единствено не ми харесва, че те са доста властни, обичат мъжа винаги да казва как да се случват нещата. Жената няма много думата. Но когато обичат много се съобразяват повярвайте ми. Тези който по една или друга причина са в БГ вече приемат нашия начин на живот, и вече не са толкова консервативни. Не си правете грешни изводи от различни сатии, този който иска информация може да се вслуша в думите ми. Аз познавам вече много кююрди - те са много добър народ, доста старадащ в последните години, заради размириците им с турците. А и по този повод да кажа, кюрдите са в пъти повече хора от турците! Не знам какво би станало в бъдеще, но аз съм много щастлива с него, въпреки различните вярвания и културните различия.

 
  ...

...
преди: 10 години, 11 месеца
hash: 2305e269ab
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

38.   Ще добавя още един коментар, защото предполагам, че има любопитни и по темата за вярата на кюрдите и традициите им. Скипи хора, те са като нас, абсолютно. Въпреки, че са мюсюлмани разликите не са толкова големи, никога не са ме карали на сила да приемам религията им, нито да почитам Алих, да забравя за Исус. Те уважават нашия Бог, никой кюрд не би казал нещо лошо за нашата вяра, според тях не е правилната, но нито налагат тяхната, нито се опитват да те обедят в това. Забулването тема 2. При кюрдите е нормално да носиш шал, но вече и те се модерни и болшинството от млади жени вече не се забулват. Това е избор на самата жена, никой не може да те накара на сила, дори и мъжа. Зависи много и от семействата разбира се. Искам да кажа, че запознаят ли ви с родителите им или дори да ви покажат било то и на снимка, намеренията им са сериозни. Българите много по-трудно приемат кюрдите, за българите кюрдите са чисти турци- и към тях има все още непоносина умраза остнала от историята ни. Моето семейство също никога не би приело да се омъжа за кюрд, дори не бигха го запознали с него. Но аз съм на мение, че тези хора са много добри, дори много по-добри от българите(съжалявам да го кажа, но май е така).. Та света се променя, кюрдите също. Обобено тези който са в БГ, те вече са като нас, ако не са въпрос на време е. Тук човек се чуваства свободен, а те в Турцият не са. Харесват българите и най-вече българските жени. Успех на всички жени влюбени в кюрди, това е тежко начинание- семейства, роднини, различни държави, различни вярвания. И въпреки всичко вярвам, че искаш ли някого има начин винаги. На кюрдите пожелавам собствена държава, да извощлват свободата си, така както сме успяли ние ;-)

 
  ... горе^
преди: 10 години, 8 месеца
hash: 1144a1fbb2
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

39.   Аз съм кюрдка. Родена съм в България. Родителите ми са от Сирия. Изключително грозно е да чета коментарите на толкова ограничени хора, сравнявайки ни с цигани и т. н.
Тук съм забелязала, че хората дори и да не са информирани пак се опитват да си наложат мнението!!!
Обичам да пътувам и съм ходила в много страни. Въпреки че не съм българка, като кажа на някои чужденци, че съм от България, те веднага започват да ви плюят, да обиждат българите, че са крадци, че жените им са к*рви и т. н. Разбира се, че е неправилно!!! Никога не слагайте хората под общ знаменател!!! Кюрдите са изключително горди с културата, произхода и историята си и никога няма да забравят езика си независимо къде живеят!!
Разбира се, че турците няма да ни искат. Все пак искаме това, което ни се полага. И ние искаме да си имаме автономна страна, и ние искаме по документ да се наричаме кюрди, а не турци, араби и т. н.... И ние искаме да сме една нация, един народ!!
България е страна с толкова дълбока история, изпълнена с толкова много герои, опитали се да спасят страната си, опитали се да дадат тази възмножност на българина да се нарече БЪЛГАРИН, а не турчин!! Не мисля, че искайки същото, заслужаваме цялата тази критика и този расизъм!!

 
  ...
преди: 10 години, 6 месеца
hash: b13e2e3c88
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

41.   Номер 37 искам да те разпитам някои неща но не в този форум, как мога да се свържа с теб? Аз съм българка и от преди година се виждах с кюрд държеше се добре, уж нещата бяха сериозни и в един момент просто нещо стана и не мога да разбера какво, оказа се че ме е лъгал за всичко и не мога да разбера какво иска от мен защото уж сме като разделени но продължава да ме търси и на всичкото отгоре има ключове за вкъщи, тъй като преди почти живеехме заедно, преди известно време ми каза че с него нищо няма да се получи, защото неговото семейство не искало чужденци и не искал да се кара с тях повече и въпреки всичко той не иска да ми върне ключовете и други неща имам в него. Преди месец отново почна да ми звъни да иска да ме види, но не иска да сме заедно и не мога да разбера какво иска. Аз знам че се вижда и с други жени, аз за какво съм просто не го разбирам. Той учи тук иначе е от Турция, не искам да казвам точно кой град но ще кажа че е от град в източна Турция. Моля ви, ако някой има мнение по въпроса или някакъв съвет да пише, ще се радвам дори да чуя мнението на кюрди.

 
  ...
преди: 10 години, 6 месеца
hash: d9abbbd8ad
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

42.   МЮСЮЛМАНИ - това обяснява всичко.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 6 месеца
hash: 7503022a48
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

45.   Aз съм цигaнин, и съм горд с товa.. и мисля че нямa човек който дa се срaмувa от своятa етнос или религия. живея в чужбинa и постояно общувaм с турци, кюрди, тaтaри aлеви и всякaкви други нaционaлности и етноси a те, несa мaлко в гемaния. Кюрдите сa много добри и рaзбрaни хорa. и кaкто нaвсякaде хорa всякaкви. но несъмнено те кюрдите сa много по добри от турците

 
  ...

...
преди: 10 години, 4 месеца
hash: 03706b945d
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

49.   Кюрдите почти всички имат една цел как да се изнесат в Европа, да крадат рекетират и как да източват социалните фондове и да се плодят като зайци, чрез техните /законо/ регистрирани престъпни организации.

 
  ...
преди: 10 години, 2 дни
hash: 22fe7961b3
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

52.   Били далеч от наркотиците- да тя тревата не е нархотик. хаха
Били се били заедно- не направо се колят, щот време за сбирки няма! А отношението към жени, други от техните е като към продукт от магазина, първо му се радваш, ама като остарее в килера... Но със сигурност ги предпочитам пред турците и знаете кои... Като стадо лисици са хитри и то женски! Но хора те бягат от ВОЙНА- аре малко по-толерантно а?

 
  ... горе^
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 3a68c684b0
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

54.   Доста злоба таим българите, поставяме всички хора под общ знаменател..защо? Какво знаят повечето от тези които негодуват срещу народност и религия?!? Защо си мислите че българите сме нещо повече от кюрди, турци и т.н имаме късмет че сме се родили в толкова разкрепостено общество, затова нека използваме свободата да мислим в позитивна посока. Всеки човек е различен, това че аз съм българка и някой друг убиец например също е бг, не ни прави и двамата лоши или добри едновременно. Расизма през 21в е нещо доста глупаво, при положение че интернет срина всякакви физически граници и хората също са по-отворени един към друг. Ако има по-малко предразсъдъци бихме живели по-лесен живот...

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: ac2310c38d
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

56.   Виждам, че коментарите са били писани преди година и повече. Но нека добавя някои нови неща по въпроса. Кюрдите са единствените, които в момента са опзиция на ИДИЛ и на Ердоган, както и на радикалите в Иран. Това е единствения народ в близкия изток, който се опитва да има светско правителство по западен модел. Предполагам, че има много диви хора сред тях, но като цяло мисля, че по-голямата част от лошото мнение за кюрдите идва от турската пропаганда. Лични познанства нямам въпреки, че бих се радвал да се запозная с кюрди. Познавам много иранци и те като цяло имат добро мнение за кюрдите и дори някои ги подкрепят доста. Това е индоевропейски народ, арийски ако искате, въпреки че не съм расист. Да за жалост по-бедните хора от кюрдите не са много високо ниво, но така са бедните хора навсякъде. Нима си мислите, че в Япония и Китай примерно ги няма тези глупости с родови убийства и тем подобни мафиотски изпълнения. Така, че по-леко с расистките изказвания. Иначе, Смърт за ИДИЛ, Да живеят Кюрдите!

 
  ...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: 15af29126f
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

60.   Ходила съм няколко пъти в Турция и съм имала, , досег'' с тях. Бях отседнала в жилищен комплекс населен с кюрди... в последствие разбрах, че заобикалящите ме не са етнически турци. Комплексът беше доста луксозен очевидно за по-заможни хора и там за една седмица не видях забулена жена, напротив на басейна си ходеха с бански на половинки. Направи ми впечатление, че персонала са изключително работни. Най-вероятно са били само кюрди. Въпреки, че за всички беше ясно, че съм чужденка и то сама никои не ме е закачал. Нещо, което ми се случи на чаршията в центъра на Истанбул.
До колкото разбрах днес не са особено религиозни, но имат някакъв коденс на честа и не рядко извършват, , убийства на честа'', вендети и всякакви средновековни практики.
Турците ги третират както ние нашите цигани, а за Турската държава въобще не са хора. Може да се каже, че днес са под турско робство, но до преди 100 години са главния източник на башибозука и са изклали милиони анадолски християни. Точно е да се каже, че са насъскани от турците и имамитеда им свършат кървавата работа.
Кюрдите говорят език подобен на фарси и дори не знаят турски в Турски кюрдистан. Научават го, ако се изселват в големите градове. Държат всичкия незаконен бизнес в Турция, но пак повтарям, че видях с очите си обслужващ персонал от кюрди и са трудолюбиви като пчелички.

 
  ... горе^

...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: cf2a999f00
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

62.   Бъдете предупредени, че ако се задомите с инославен, няма да можете да се венчаете в православен храм.

 
  ...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: 6f2a0302bb
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

63.   Какво е това, кога Кюрдите почнаха да говорят български език, кога станаха модерни, че последно убиваха цивилни, излизаха в планината за да легнат на засада срещу Аскера, искате независимост, но правите работа срещу Турция с Немци, Руснаци, Американци и др...
Вие Кюрдите не правите ли цялата мръсна работа в Турция от трафик на наркотици до трафик на оръжия, даже и трафик на хора, ще правите всяка незаконна мръсна работа, после държавата, РОДИНАТА, като ви пипне, ще давате хапчетата на кучетата си, ще ги направите жива бомба и ще убивате цивилни хора, които даже нямат хабер от вашата политика, после ще оставите съобщението, ако се забъркате в работите ни, такива неща ще се случват, после ще искате свобода и независимост и ще очаквате да ви дават почва Турция, след като сте против тях, не стига това избирате си Президент, пращате го в Америка и не признавате президента на Турция, после ще се оправдавате в медийни канали, че Турция не ви подкрепва и че правят дискриминация, извинявайте ама това което правите вие, не го правят животните.. много от вас вместо да ходи на училище, ходят да хващат калашник, а когато дойде ред да ходите на казарма, бягате в планините, разбира се има и кюрди, които бягат от семейството си, за да служат на родината си с ЧЕСТ и ДОСТОЙНСТВО, за да видят Държавно възпитание, но кучета като вас, които в чужди сайтова на чужди държави, първо отваряте тема, чакате против темата коментари и после натиск, какво е било, имали сте право на свобода, първо приберете кучетата които пуснахте на планината, точно вие сте расисти тука, Револиционери, Империалисти... Но какво се обеснявам и аз, какво се чака от народ, който даже е продал религията си, вярата си... и спрете да се възползвате от Мюсюлманската вяра заради кръвните ви договори, че знаем как вербувате терористи използвайки Корана и как промивате главите на децата още от малки.

 
  ...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: 888b7dc9a7
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

64.   Кюрдката, която е казала, че кюрдите искат мир, искам да я попитам, щом тези толкова невинни, мили, възпитани хора искат мир, кои са тези които взривиха Анкара 2 пъти и Истанбул 1 път? В тези три атента над 200 цивилни загинаха. Какъв е този вид мир? Защо всеки ден убивате войници? С какво не дте свомодни? Нима не ви дават да се размножавате като мишки? С какво Турция те подтиска? Не можеш ли да учиш, не можеш ли да работиш? Защо не казваш, че не плащатате нищо, ни ток ни вода. Контрабандата също не си споменала. Имате сси кюрдистан в северен Ирак защо не живеете там.? Пълни цигани сте, дори по долна сган. Когато спрете да си изнасилвате сестрите и да правите кръвосмешение може би Аллах ще се смили над вас ама надали.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 7 месеца
hash: d5145ba109
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

65.   вярвам, че кюрдите ще извоюват свободата си, ще се научат и на малко дипломация, за да привлекат на своя страна световната общественост - трябва цял свят да ги подкрепи! империите нямат бъдеще, всеки народ има изконното право да изгради нацията си и да се управлява сам, което ще рече да има своя държавност. кюрдите отдавна са заслужили своята, но трябва да се борят докрай!!! същевременно трябва да направят свои културни центрове и представителства по цял свят, да запознаят всички с културата и историята си, да канят на празниците си учени, изследователи, философи, политолози, всячески да създават дружески отношения, за да постигнат преди всичко морално признание и уважение от възможно повече държави и култури, за да могат да потърсят правата си и по мирен път в оон /но не като отстъпват земята си като горките палестинци... /дръжте се, кюрди и се обединявайте - единния народ чуждите държавни граници не могат да го унищожат!

 
  ...
преди: 7 години, 2 месеца
hash: 869932e27b
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

66.   Кюрдите, които познавам са чудесни и сърдечни хора, много трудолюбиви и коректни, знаят български и се занимават с дребен бизнес у нас от години. Избягали са от турското ИГО, което в 21 век си е все също толкова грозно и кърваво, каквото е било и преди и е тегнело и над нашия народ. Кюрдите са единствения СВЕТСКИ народ в района на близкия Изток, дето не поставят религията на преден план и искат да живеят в нормална и свободна държава на свободни хора. Те са КОРЕННОТО население на териториите, които обитават, 40-милионен народ без своя държава, разкъсан на 4 по волята на "Великите Сили" заради арабските пазарлъци и турското лицемерие най- вече. По настоящем именно кюрдите водят най- яростната и упорита борба срещу джихадистите от т. нр. 'Ислямска държава" в Сирия и Ирак и не е далече деня, в който въпросът за тяхната автономия и евентуално и независимост ще бъде поставен на дневен ред пред международната общественост. за разлика от албанците в Косово кюрдите не са нашественици в земите в които се борят за своята свобода и самоуправление, това си е тяхната поробена родина и тяхната национално-освободителна борба и затова следва да се отнасяме с повече разбиране и съпричастност с нелеката им съдба- защото и ние сме били на техния хал не толкова отдавна.

 
  ...

1-50 от 63
Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker