Харчим пари за напълно безсмислени неща! - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121157)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Харчим пари за напълно безсмислени неща!
преди: 4 години, 7 месеца, прочетена 2189 пъти
Имам въпрос към вас. Към всеки един, който чете това нещо. Дори към теб. Въпросът е: докога ? Нормално ли е една бутилка некачествено уиски в дискотека да струва 100 лева ? Със 100 лева 10 души се хранят цял ден без проблем и са сити! Нормално ли е някакви обувки на дадена преекспонирана марка гучи, джузепе, прада и т.н. да струват колкото да се нахранят/дадат лекарства на десетки хора ?! Каква е тази грандомания не мога да разбера! Каква е тази жажда за лукс и показност! Най-важните професии, от които зависи живота и сигурността на всеки от нас се работят за по 1000 лева или по-малко! Пожарникари, мед. сестри, строители ако щеш. И в същото време даден певец/шоумен излиза и изкарва 5000 лева за вечер просто, защото забавлява публиката! Не мога да си обясня защо всичко е обърнато наопаки и това, което е важно остава на заден план и се неглижира, а показността, повърхностното, несъщественото е издигнато в култ. Докога ще идеализираме певци, актьори и всякакви медийни звезди и ще ги категоризираме като "успели хора" ? Докога най-важното ще е да си заделиш пари за нещо марково или за почивка в Дубай ?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 6 месеца
hash: f6b3999042
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Нищо не разбрах ... Никой не те спира да храниш който, където и когат си пожелаеш.

 
  ...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: 29b2605cc0
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   за обувките ще споря- скъпото излиза по-трайно , често с години

 
  ...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: aa6679dfd2
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Гледай файт клуб

 
  ... горе^
преди: 4 години, 6 месеца
hash: 0d9ad0714f
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   Всеки си решава колко да харчи. На никой не му са важни болните и тези дето не допринасят, а циганите са им важни де.

 
  ...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: 17983ebf60
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Такъв е животът, инфлуенсърката милионерка, която гримира и скубе вежди, а този който измисля животоспасяващо лекарство и се труди здраво получава в пъти по-малко. Спортисти, уважение към труда им, но са с доходи за милиони. Дрехи, обувки маркови и скъпи, с изкуствена кожа особено маратонки вече масово. Изборът е твой. Не купуваш просто.
Благата се разпределят по този начин. Махатма Ганди е казал:
По света има глад и мизерия, не защото не могат да бъдат нахранени бедните, а защото не могат да бъдат нахранени богатите.

 
  ...


...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: a5eb81fb85
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   Първи етап: Необходимост и задоволяване на първичните неща без които не можем. Храна за да не умрем от глад, дрехи и обувки за да не умрем от студ. Може да са най-евтините, колкото да ни поддържат живи и сити. Примерно купичка ориз и налъми.
Втори етап: Брандираш продукт и го правиш по-качествен. Правиш дрехи и обувки с различни цветове, повишаваш качеството за да са по-издръжливи, по-топли, по-удобни и тн. Така цената се повишава и печелиш повече.
Трети етап: Слагаш щампа/лого на продукта. Когато продукта ти е качествен, измисляш му име. Например АдиБас, той става еталон за качество и дизайн. Това естествено поскъпва още повече продукта, и от 20лв. става на 50лв.
Четвърти етап: Реклама на продукта. Намираш известен спортист и "инфлуенсър". Той започва да рекламира АдиБаса ти, заявявайки колко е качествен. Хората искат да се асоциират с успели и известни хора, това оскъпява допълнително продукта ти, но и все повече хора започват да го купуват. Идеална е детската таргет група, защото е наивна и проста, дори и пликче с въздух от концерта на Гери Никол можеш да й продадеш.
Това е авторе. Хората, включително и аз, обичаме да си даваме парите за глупости и глезотии. Това е живота, така е устроен света.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 6 месеца
hash: ea5165eb88
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

9.   Това се нарича свръх потребление. Проблемът е че повечето хора не го осъзнават или просто им харесва. Системата е такава. Няма нищо лошо в това за един човек който не е осъзнал смисъла на живота да си умре в охолният дом. Темата е много интересна и дълга. Форматът е крайно не ефективен. По- добре прочети книга на тази тема.

 
  ...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: e3365e693a
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Така е, паричната / материалната стойност на всичко, както и категории като "успял", "неуспял" се определят от хората, субективно.

 
  ...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: 366ea9ee13
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

11.   Защото такива са преобладаващите етични ценности и морал в обществото и неговото ръководство.
Друг е въпросът може ли ситуацията да се промени. Според мен, не и безболезнено.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 6 месеца
hash: b7969b2514
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Явно не си чувал за пирамидата на Маслоу...
Ако задоволяването на физиологичните нужди (храненето) е в основата на тази пирамида, то нагоре има още няколко етажа, които са необходими на човек, за да се чувства пълноценно.
Защо ги неглижираш, като пресмяташ всичко в храна?
Нима можеш да замениш посещението на един великолепен концерт с две пици и една бира?

По-тревожното е друго - замисли се колко хора творят, ама наистина творят с ръцете, ума и сърцето си, и колко консумират? Сигурно съотношението е 1:1000, ако не и много повече...

 
  ...

...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: 38ace7a4a3
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

13.   И аз нищо не разбрах. Харчи си парите за каквото искаш и както сметнеш за добре. Всяко нещо си има цена, или я плащаш, или не. Никой не те задължава да го правиш. Щом в дискотеката една бутилка е 100 лева, не я купувай просто. Не виждам в кое е проблема. Аз също не виждам защо нещата на гучи са по 600 евро, но това е цената на едни техни обувки, като имам пари ще си купя, като нямам, няма да си купя, но има хора които имат пари и ще си ги купят, вината си е моя, че не изкарвам толкова пари. Теб какъв ти е проблема?

 
  ...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: ad9aa5b76d
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

14.   Всеки преценява как да харчи парите, които сам е изкарал с времето и труда си.
Големи и зрели хора сме. Работим, изкарваме си парите и решаваме как да ги похарчим и дали да пестим за благотворителност.
Не пестя за почивка в Дубай, не съм давала 100лв за уиски, купувала съм банички на нуждаещите се и съм се включвала в дарения, но това е мой избор. Всеки е свободен да решава. Нито аз съм Майка Тереза, нито онези събиращи за маркови обувки са лоши. То и на мен ми се е случвало да събирам пари за нещо скъпо. Всеки си изкарва парите и е свободен да решава, защото това е неговият труд и неговото време в материална форма.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 6 месеца
hash: 4185d061e3
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

15.   Не съм автора, но купуването на нещо "марково" (обувки примерно) няма нищо общо с качеството. Качествени продукти (със същото качество) има на много по-ниски цени, в това е "безсмисленото".

 
  ...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: 26674c071e
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

16.   Aз работя, изкарвам пари, трудил съм се, за да стигна до тук... ще си купувам марково каквото си поискам и ще плащам колкото сметна за добре в дискотеките.

Редно е всеки да може да избира как, къде и за какво да си дава парите ;)

Да не говорим, че грешно/правилно е толкова субективно понятие.


Братан.

 
  ...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: 2cb2576c1f
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

17.   Не разбирам какво искаш авторе. Доколкото разбрах целта ти е да накараш хората, които имат пари да не ги харчат за скъпи вещи, а да купуват за себе си и за нямащите евтини вещи, но тогава каква ще е логиката имащите да се трудят да изкарват пари, за да хранят нетрудещите се ли?
Питаш нормално ли е бутилка алкохол да струва 100лв? Нормално е, защото в цената й не е влкючена само бутилката, а и всичко около нея, кой си мислиш плаща на DJ, кой си мислиш плаща заплата на бармана, охраната и сервитьора, кой си мислиш е вложил пари в имота, обзавеждането, тонколоните, осветлението и т. н. нали от някъде трябва да се избият вложените пари и да има печалба?
Същото е и с марковите стоки, наясно ли си колко пари са дадени за реклама на дадената марка, за качествени материали и за поддържане на постоянно качество на стоката дълги години, за да стане тя толкова известна?
Такива мисли като твоите обикновенно имат хората, които не са влагали в нищо, не знаят какво е бизнес. Напъни се вземи имот, оборудвай дискотека, наеми пресонал, плащай тока на дискотеката, рекламирай я, напълни я с клиенти, пък тогава ако щеш подарявай алкохол на клиентите си, за да не купуват скъпо уиски.
Сам за себе си решаваш кои са най важните професии, а реалността е че най важни са онези от които имат нужда /желание да платят за труда им/ повече на брой хора, затова е и разликата в заплащането.
Повечето хора през целия си живот виждат пожар само по тв, затова на пожарникаря се плаща заплата колкото имат нужда от него.
Ти влизал ли си в пожарна познаваш ли лично пожарникар? Аз познавам, роднина ми е, в повечето случаи отиват на работа за да се наядът, напият и наспят, дано да нямат работа де, колкото по малко работа имат по добре за всички. Колко пожара месечно има в един град и колко назначени пожарникари има в същия знаеш ли? Имат по два месеца платен годишен отпуск, а когато се пенсионират, вземат накуп 20 заплати. Не си наясно и с заплащането, работата се води първа категория и заплащането на среден кадър с по дълъг стаж достига и надхвърля 2000лв, с всичките му там купони за храна и проценти за прослужени години, пенсионират се рано и вземат максимална пенсия, повярвай не заради дългия си стаж или ниската си заплата. 1000лв плюс 120лв купони за храна вземат само първата година от стажа си. Да работата не е лесна, но придобивките са привлекателни, да са живи и здрави да си харчат парите, заслужават ги, не им завиждам, просто исках да ти обясня, защото представата ти е нереална.
А реалността е че всички хора на този свят доста по често имат нужда от забавление от колкото от пожарникар или мед сестра, затова и плащат на шоумена редовно билет или чрез гледане на тв реклами, а за здравни осигуровки плащат по 25лв месечно.
"Докога най-важното ще е да си заделиш пари за нещо марково или за почивка в Дубай? "
Докато не им се наложи да заделят пари за лекарства или строеж на нов дом хората ще харчат за удоволствия заделеното.

 
  ... горе^

...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: e759282b96
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   Защото всеки е свободен да харчи парите си както намери за добре. Противното се нарича комунизъм, на теория всички работят колкото мога и харчат колкото им е нужно. Обаче на практика става така, че всички искат повече, а никой не иска да работи и произвежда повече. Пример- некадърния не иска да се осъвършенства защото така или иначе получава заплащане, кадърния няма никакъв стимул да работи повече и също да се осъвършенства, защото също няма да получи повече. Такава система се проваля навсякъде, където е била прилагана.
По тези причини хората са свободни да изкарват колкото могат, и след това да харчат колкото искат. Демек, който може да си го позволи си купува скъпи маркови дрешки и си взима алкохол от 100 лв/бутилката, друг си решава друго. Все пак е хубаво хората да отделят повече пари за благотворителност, такава винаги е нужна.

 
  ...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: 3ee4bce3b9
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

19.   То правото си го имате, да дадете еди-колко си за еди-какво си. Много хора го правят. Но това не променя факта, че е безсмислено, както и останалото, написано от автора. За какво се чувствате толкова засегнати, не знам...

 
  ...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: b53b91de8a
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

20.   Първата част на темата ти е защо подобни стоки са с толкова надути цени нали така? Заради показността, защото тези които ги купуват искат да се изтъкнат и затова търговците ги обявяват за луксозни и им слагат висока цена, по-този начин хората, които разполагат с излишни пари и липса на нравствени качества могат да направят нещо с тези пари, иначе за какво са им? Това се нарича суета, същото нещо правят много жени като се гримират, слагат провокативни дрехи и изобщо подчертават сексуалността си "за да са хубави" и да привличат внимание. В случая със скъпото пиене в заведенията нещата работят така - там се поръчва за да се направи впечатление от хора с излишни пари, които не могат да направят впечатление по-друг начин, затова демонстрират широки пръсти. Втората част на темата - "Не мога да си обясня защо всичко е обърнато наопаки" това е по-интересната част. За да можеш да разбереш това, трябва да знаеш, че ние живеем в пропаднал свят, който не е това за което е бил замислен, той е само сянка на това за което е бил създаден и затова е пълен с дефекти, слабости, злодейства, перверзии, гордост, болести и всякакви негативни и порочни черти. В Библията се казва, че "света тъне в злото". В света има и нечисти духове, които внушават и подмамват хората да вършат зло, нечестие, поквара и подобни. Този свят не е едно праведно място за живеене за да се възмущаваме от някоя неправда в него и за искаме да я изправим, не... този свят е едно паднало място на злодейства в който е истински подвиг и геройство да се постъпва правилно и милостиво и то с Божията помощ, защото без Божията помощ не можем нищо. На този свят му е определено време, даден му е срок за неговата неправда и след това ще бъде превзет от небесните армии и ще се сложи край на злото в този свят, което идва от сатаната. Ще настане царуването на Христос а след време и самия този свят ще изчезне и Бог ще създаде всичко наново.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 6 месеца
hash: 904403cd23
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

21.   Някои хора просто имат късмет, други не.

Пример: 2 мои познати семейства, и в двете се появи по 1 дете момче наскоро.
- Едното родено със златна лъжица в устата. Бабата - софийски нотариус, дядото висш съдия. Един куп имоти от реституция - парцели в Бояна, апартаменти, магазини. Да не говорим за милионите кеш. Единствен внук, няма други наследници. Гледат го като принц.
- Другото дете на инженери. И двамата с по 1000 лева заплата и изплащат кредити, още куп братовчеди и потенциални наследници на малкото имущество.
Реално имаме 2 абсолютно нормални деца, с еднакъв умствен капацитет. Но съвсем различна стартова позиция. Познай дали детето от бедното семейство някога ще достигне материалното състояние на богатото... Шанс 1 на милиард (ако например измисли нов Фейсбук, но това не става толкова често).
Затова: Когато изкарваш парите си с труд, едва ли ще ги харчиш за глупости. Дори преуспелите хора инвестират спечеленото вместо да го харчат. Ако обаче всичко ти е наготово, още от млад се е изградил такъв манталитет на консуматорство. Реално подобни хора харчат пари, за да си купят престиж, защото не могат да го постигнат по друг начин.

 
  ...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: 92f98f5cc6
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

22.   Има много боклуци и сред скъпите вещи, особено тук в България.
Но евтините неща са почти винаги с много лошо качество.


Каквото и да се купува винаги трябва да се мисли, да се проучва, да се четат коментари, писани от по-информирани потребители. Това са най-често англоговорящите, но французите, италианците, немците, също пишат доста информиращи неща.
Ти знаеш ли колко е вредна примерно съставката Sodium Lauryl Sulfate (SLS), която я слагат в супер много шампоани, дори и в такива, които са повече от 5-10 лева?
Веднъж не помня какво проверявах и попаднах на ето това:
https://www. comment-economiser. fr/substances-toxiques-dans-237-produits-d-hygiene-quotidien. html

Френски не знам, но видях toxiques и кликнах, гугъл много хубавко ми преведе на английски.


Никой не те кара да идеализираш никакви певци и актьори. Никой не те кара да си купуваш алкохол за 100 лева в дискотека, даже и да ходиш там не е задължително.
Певиците изкарват повече, защото печелят директно от феновете си, т. е. те работят на частно/ на свободна практика.
Докато заплащането на мед. сестрите например, зависи от държавния бюджет. А ние сме развиваща се държава.

Надявам се да си някое 12 годишно дете, защото ако си на повече години и не осъзнаваш тези неща...

 
  ...

...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: 703ce10b90
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

23.   Аз пък използвам само капути "Мурджо" и ходя на почивка всяка година в Централно Африканската Република. Ям салам "Бургас" и чопля семки "Слънчо". Нося дрехи само от модна къща "Колче и Минджана" и обувки на фирма "Цървул".

 
  ... горе^
преди: 4 години, 6 месеца
hash: ea5165eb88
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

24.   Сега сте добре, ама каъо дойдат старите години ще усетите лошият си начин на живот и как "лекарствата" си отмъщават. Какъв дебил трябва да си да считаш, че не съществува свръх потребление?! Абе Вие, гениите на този форум първо прокарайте вода в Африка и после си ходете на Марс!

 
  ...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: f6b3999042
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

25.   Защото е забавно?

 
  ...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: 8e097c568a
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

26.   Струва ми се , че момчето иска да каже, че ценностите ни са изкривени.
И е вярно.
Има доста странни коментари, всеки щом си ги е изкарал сам парите, щял сам да решава как да ги харчи.
Не това пита авторът.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 6 месеца
hash: 22d1942c93
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

27.   Авторе, нормално или не са относителни понятия. Почети малко икономика вместо да се възмущаваш защо слънцето изгрява от изток и залязва на запад. Стоките и услугите струват толкова, колкото някой е готов да плати за тях. Разсъждаваш прекалено ограничено и само от своята гледна точка. Нещата не се свеждат само до храна и стоки от първа необходимост.
Щом има хора да плащат по 100 лв за бутилка уиски, значи е нормално да е толкова. Някой по-горе ти описа колко изисквания има за нощен клуб или дискотека. А и това е луксозна услуга, спокойно може и без нея.
Гучи, Прада и подобните марки са символ на лукс и при тях се плаща за самата марка, освен за качеството. За някои хора е важно да демонстрират статус, те са и нейните клиенти.
Певците, които вземат по 5000 на участие, не са толкова много, а и не ги вземат всяка вечер. За да ги вземат обаче те дават на хората нещо, от което също имат нужда - забавление, емоции, а както е известно, кефът цена няма :-)
Вметсо да се възмущаваш как може нещо да струва Х пари, по-добре помисли как да изкараш повече, така че да си позволиш повече неща. Явно в момента хоризонтът ти е свит до най-необходимото, пожелавам ти скоро да не е така

 
  ...

...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: c683bb0dac
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

28.   Ами, с луксозните стоки не си купуваме вещи, купуваме си ПРЕСТИЖ!!! Бутилка уиски със производствените разходи, акцизи и печалба стува 10 - 20 лева. Ама е друго да си я купиш за 150! Тогава хората ще те видят че си преуспял и имаш пари за пръскане! Момичетата веднага ще ти се залепят, ще дойадат и нови "приятели"...
Същото е и с колите, и с обувките и с каквото се сетиш, стига да те маркира като БОГАТ!
Тук не се гледа кое колко е функционлано а кое те позоцонира в обществото като "успещен човек".
То за това телефоните за по 1500 лева се харчат като топъл хляб :)

 
  ...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: f6b3999042
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

29.   "За какво се чувствате толкова засегнати, не знам..."

Защото ми писна някой псевдоморалист да ми натяква с различна степен на усилие, къде прикрито, къде не, колко сум лош, че си "давам" парите за обувки, алкохол, наркотици, джаджи, кино, екскурзии, коли и прочие, а не за да нахраня 10 семейства. На мен ми харесва. Как е безсмислено? Безсмислено ли е, че правя секс, ама приятелката не забременява? Загуба на време, усилия, сперма и яйцеклетки, предполагам ...


" В света има и нечисти духове, които внушават и подмамват хората да вършат зло, нечестие, поквара и подобни."
АЙде стига с глупсотите! Какви духове, какви 5 лева те гонят! Хората са си способни, да се покварят и скапят, без външна намеса.
И моля те, внимавай като се самобичуваш, че да не пернеш някой нормален....

 
  ... горе^
преди: 4 години, 6 месеца
hash: f6b3999042
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

30.   "В случая със скъпото пиене в заведенията нещата работят така - там се поръчва за да се направи впечатление от хора с излишни пари, които не могат да направят впечатление по-друг начин, затова демонстрират широки пръсти. "

Радвам се, че не излизам често :/ ....

 
  ...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: e313709f27
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

31.   Браво номер 7! Спортисти дето гонят топката са звезди и живеят бляскав живот, а хора дето се грижат за здравето с мизерни заплати...

 
  ...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: 0206372ee0
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

32.   Авторът съм. Много хора ми се нахвърлиха, явно защото осъзнават, че самите те харчат парите си за глупости и тази тема им идва прекалено лично. И да, 26 правилно е разбрал смисъла на темата. Става въпрос за обърнатите ви ценности, не само на вас, но и на цялото общество. Че слагате лукса, блясъка, марката, логото пред далеч по-необходимите неща - здравеопазване, качествена храна, качествен начин на живот. Общо взето поемате всичко, което ви се наложи отвън(световните тенденции) все едно ядете с лъжица и то без грам да се замисляте. Интересното в случая е, че живея съвсем добре, в дом който не изплащам, на много добро място в София, без да мисля за кредити и други глупости. И може би точно, защото съм имал/имам тези неща никога не съм изпитвал нужда да се доказвам чрез ненужна позьорщина, парадиране и мятане на салфетки(пари) за ненужни неща. Обувки си взимам супер качествени за между 70 и 140-50 лева. Имам такива от естествена кожа, маратонки, зимни и всичко необходимо. Не виждам какво повече ще ми предложи обувка на Филип плейн за 2 бона освен напомпано его и позьорщина ?! Някой ако ми обясни да заповяда. На дискотека съм ходил не повече от 10 пъти и почти винаги съм съжалявал после. Ако отида пак най-вероятно ще е за да направя бомба на тези алчни "бизнесмени". Некачествен алкохол, ненужно надути сметки, позьорщина. И повярвайте ми сметката дето я сметнахте по-горе какво е "нужно" за една дискотека въобще не е вярна. Разходите на дискотеката за осветление и персонал се избива само от парите за вход. 8-10 лева вход като го умножиш по 200 души вътре(примерно) са 2 бона само от парите на входа! И то това е в слабите дни! Ако има участие на певец/певица входът се вдига или цената на бутилката се качва, за да се избие хонорара на шоумена. И като си сметнете на едно участие на певица, че се събират по 400-500 души и всеки оставя средно 100 лева в дискотеката(все пак вътре има и вип зона дето има бутилки за по 200-300 лева, особено шампанското моет и марковото уиски) сами си помислете какви пари се въртят, че да ги бърка тока и водата! Хайде мислете малко! Впрочем да, всеки сам си прави изборите. Вие правите разни спортисти, певци и всякакви шоумени свръх-богати като ги идеализирате и им мятате пари за техния "труд"(мале, претрудили са се тия хора да танцуват, пеят и да се забавляват докато други професии си рискуват живота заради вас). Вие поставяте парите, лукса и блясъка на първо място - то и за това храната е некачествена, лекарствата дават дефекти и т.н. - просто щото всичко се прави за пари и с цел печалба. Само недейте да ми натяквате кое било полезно за обществото и кое не, защото просто не е така. Има далеч по-важни професии, от жизнено значение за всички нас, които за съжаление са недооценени и пренебрегвани за разлика от споменатите по-горе. И само да уточня - не се оплаквам, нито пък работя кофти работа, просто имам наблюдения върху цялостната картинка и съм учуден колко много сме затънали в позьорщината и грандоманията. Това беше от мен.

 
  ... горе^

...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: f6b3999042
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

35.   По-полека с бомбите, моля те! Ако не ти харесва състоянито на сегашното общество, имаш правото, да се опиташ да го подобриш, но не с насилие, нито с алагане на собственото си субективно мнение. Това, че на теб не ти харесва, че някой е дал 2000 лева за обувки, а не на 10 пенсионера на Коледа, е лично твое право, но трябва да учиш много, ако искаш, някога, да схванеш повече за хората и тогава, да им повлияеш позитивно. Обществата с най-много милиоенри, всъщност са обществата в най-малко бедност, ниска престъпност, добри социални програми и са все по-върховете на класациите за щастие. А всички скъпи неща, идват първо от там. Телефони за по 1800 лева, лаптопи за 4000, обувки за по 2000 - все от там. Защо хората дават 5 пъти повече за обувки? Защото просто предлагат най-доброто. Работата е, че най-доброто е чеосто с 1-2% по-добро от "средното". И докато в България, често идеята е показност, то на други места, просто е нуждата, да имаш най-добрто, което можеш да имаш с наличните ти средства. Нима диван за 9000 лева е 10 пъти по-добър, по-удобен, по-голям и по-крассив от този за ... 900 лева? Не. Не точно. Малко по-удобен с, може би ще изкара година-две по-дълго, но работата е, че е по-добър.
Ако човек е чувства добре, давайки собствените си пари за забавление, защо това е лошо? Дали тези пари, биха помогнали на някого? Да, биха! Проблемът е, че ако исикаме, да имам свободно общество, трябва да приемем факта, че някой хора, ще харчат парите си, за собственото си забавление. И няма никакви морални и хуманни методи, които могат да накарат хората, да НЕ правят каквото им е забавно, ако засяга само тях.
И пак - не говори за насилие, защото думите влияят и не ивнаги, по начина, по който очавкаш.

 
  ...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: cf553b5128
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

36.   20 до 29 - Естествено, че има нечисти духове, това, че ти си невеж по-въпроса е нещо отделно.

 
  ...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: 2cb2576c1f
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

37.   Авторе колко според теб от тук четящите си купуват обувки за 2 бона? Колко от тук пишещите редовно ходят по дискотеки и дават по 100-300лв за бутилка? Колко от пишещите тук живеят "неправилно" /различно от теб/? Мислиш ли че си избрал правилния форум за изява и опит за промяна живота на хората? Мислиш ли че въобще можеш да накараш дадени хора да променят живота си. А имаш ли право да раздаваш акъл и да обиждаш "непослушните"?
Така или иначе българина плаща за здравеопазване още преди да си вземе заплатата и доплаща за здравеопазване при нужда, така че не си прав да го обвиняваш, че не мислел за здравеопазването. Няма как и лично всеки да плати на жертващите животи професии, всички плащат данъци и от там се отделят пари за тях, така че не обикновенните хора преценят заплащането на пожарникаря. Искаш да увеличат данъците ли? А е доста нагло от твоя страна да си мислиш че имаш право да казваш какво да правят хората с остатъка от заплатите си, те веднъж чрез данък плащат за труда на важните професии.
Така че не се обръщай към обикновенните хора а към онези дето разпределят къде да се похарчи събраното от данъци. Обърни се към директорите на болници дето разпределят 57000лв заплата за хирурга и 700 за мед сестрата.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 6 месеца
hash: 719e4c9b4a
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

38.   35., Индия е държавата с най-много милионери.
37., автора просто си казва мнението. Никой не може "да заповяда" на някого какво да прави с парите си, това е просто изказване на мнение по даден въпрос. Винаги ще има засегнати и несъгласни. Е, и?

 
  ...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: 2cb2576c1f
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

39.   38 изказването на мнение не може да включва нападки! Да нападаш хората че харчели парите си за глупости, да ги нападаш че не мислели за здравеопазването и важните професии, да ги нападаш че имали изкривени ценности. Особенно щом чрез данъците си са платили вече за правилните ценности е .....
А за Индия недей да лъжеш. Ето ти броя на милионерите, на първо място е САЩ.
1.САЩ - 12 554 000 милионери
2.Япония - 2 826 000 милионери
3.Великобритания - 2 225 000 милионери
4.Германия - 1 637 000 милионери
и така нататък Индия се нарежда някъде на 30 място с само 330 000 милионери.
За милиардерите картинката е малко по различна, но пак САЩ е на първо място с нейните 565, следвана от Китай и Германия, докато в Индия при това огромно население милиардерите са само 101.

 
  ...

...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: 0206372ee0
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

40.   Авторът до 35 - друго имах предвид. Под "бомба" се разбира да отидеш и да направиш голяма сметка, а после да си тръгнеш без да я плащаш. Не се разбира нещо буквално. Мисля, че и ти трябва да учиш. Особено за пряк/преносен смисъл и метафори. Единственото, което ме спира е, че най-вероятно ще удържат сметката после от заплатата на сервитьорката, защото не си е гледала масата и пак шефчетата няма да ги ужиля.

Както и да е. Няма какво да се опитвам да променям, дори и да ми се иска няма как нещата да се променят преди хората да са узрели за дадена промяна. А в момента хората със сигурност не са узрели за правилните промени и ценности. Дори тази тема, ако може да я наречем малка представителна извадка е показателна. Все пак не обвинявам никой конкретно и не търся вината у никого. Просто защото времената са такива, ценностите са такива, а ние всички в по-голяма или по-малка степен сме продукт на тенденциите и времената, в които живеем.

Просто исках да ви накарам да се замислите. И мисля, че успях да го направя. Дали според вас шоумени, спортисти, фризьори, инстаграмърки и всякакви други "звезди", които минават с минимални усилия заслужено са на върха на социалната стълбица? Заслужават ли го? С какви качества се озоваха там? Какво дават на другите? Съпоставимо ли е с това, което получават от другите(пари, слава, обществено одобрение)? Задавайте си правилните въпроси хора! Не живейте по модели и в клетки!

 
  ... горе^
преди: 4 години, 6 месеца
hash: 2cb2576c1f
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

41.   Смешно е колко лесно ти се струва да стане някой звезда, "минимално усилие" викаш и се става богат??? Ти защо не си станал звезда авторе, щом е толкова лесно?
Щом е станало така, че да са на върха на социалната стълбица, значи го заслужават, имат качества, положили са и полагат не малък труд. Дават на хората точното забавление, от което те имат нужда. Ти ги виждаш само на сцената или на екрана все усмихнати, и си нямаш никаква представа какъв труд са положили преди това.
Все едно да гледаш един селянин че докато яде топла пита се усмихва, а че преди това е орал, сял, торил, надявал се да няма градушка, жънал, мелил, месил, пекъл, това за теб е минимално усилие, ти виждаш само усмивката му докато е седнал да яде.
Разбери че хората преди да почнат да харчат парите си вече са платили за твоите "правилни ценности" и са в правото си да си дават остатъка от парите където решат. Вече са дали пари както за здравеопазване, така и за важните професии, така и за социални помощи за гладните /от къде мислиш раздават социални на циганите в цялата държава? /.

 
  ...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: 22d1942c93
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

42.   авторе, ако мислиш, че голям спортист се става лесно, си в огромна грешка. Тези хора са вложили години от живота си, започвайки от деца, в къртовски труд, за да станат наистина добри и не знам защо омаловажаваш техния труд.
За добрите артисти и певци е същото - талант труд. Те може и да вземат високи хонорари, но не ги вземат всеки ден, а също влагат усилия.
Номер 41 е прав, щом смяташ, че е толкова лесно, защо не си станал и ти спортист или певец и да вземаш лесните пари?
Не че няма доза истина в думите ти, но неприемането на чуждо мнение и опита за налагана на твоите "ценности" прави лошо впечатление. Изкуството, културата и спортът също са важни за някои хора, колкото и странно да ти изглежда

 
  ...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: abe31d8711
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

43.   41., според мен истината е някъде по средата. "Богатите, известните" се трудят, да, но пожарникарите, учителите и т. н. се трудят също толкова, селяните полагат друг вид труд, който е "труден" по друг начин.
Странното не е, че някой си прави кефа, а какви "безсмислени" неща доставят тоя "кеф".

 
  ... горе^
преди: 4 години, 6 месеца
hash: d4a2dda89a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

44.   Това е същото моралистче, което мрънкаше в друга тема каква деградация било всичко. Пак се използваше Дубай като пример, пак се засаждаше презрение към успелите хора. Сега аутистчето е научило няколко нови термина (представителна извадка) и иска да ги употреби. Авторче, някой не ти ли следи кога си пийваш витаминките, кога си взимаш адерала? Бавачката не те ли е извела навън, за да се изчишкаш?

Вземи понаучи как се води дискусия преди да хленчиш малоумно. И не използвай статистически термини като представителна извадка щом смяташ, че един форум е представителен за 7 милиона. Мрънка, нарочно хиперболизира, говори за някакви фризьори в Инстаграм (фризьорство, баш начин да забогатееш), после на духовно извисен се прави, галфончето. Не си много интелигентен, за модератор на сайта ставаш.

 
  ...

...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: 22d1942c93
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

45.   43, а какво значи смислено или безсмислено? Какъв е смисълът да пробягаш 100 м за 9 секунди? Или да вкараш 20 коша за 1 час? Или да нарисуваш картина?
Смисълът е да правиш неща, които ти доставят удоволствие, а с това и на други хора. И за мен футболът е тъпа игра (22 души гонят 1 топка по терена, жесток смисъл има в това :-)), но милиони я харесват. Смисълът всеки го придава на нещата, които му харесват. То по твоята логика трябва да се закрият театри, кина, спортни зали, галерии и т.н.

 
  ...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: 55ff9563fa
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

46.   От 43. до 45.: Под "безсмислени неща" имах предвид неоправдано скъпи неща, а не спорт, изкуство и т. н. Исках да кажа, че е странно лукса да е чак такъв "кеф" (за който може да си го позволи). Под лукс имам предвид да си купуваш "маркови" и много скъпи неща, само защото са такива. Или да отидеш на почивка някъде, само защото богатите ходят там. Както вече се изписа - по-скъпото е "по-хубаво" до един момент. Оттам-нататък е "по-" само на думи.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker