Да живея в кола или на нощувки? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121155)
 Любов и изневяра (29697)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6470)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3178)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Да живея в кола или на нощувки?
преди: 4 години, 6 месеца, прочетена 2087 пъти
Историята е реална. Моля, дайте съвет как да подходя.

Става въпрос, че искам да заживеят в София. Не, че не мога да си остана в родния град при нашите. Искам да порасна и да се изградя като мъж, да разчитам само на себе си на 24 съм. Само със средно образование.

Целта е да заживеят сам и сам да се оправям в живота, дори отначало да мизерствам. Ако отлагам никога няма да го направя. Пък и идвам от дълбока провинция.

Имам около 800-1000 лв и кола.

Вариант 1: да отида в София и да живея в колата си. И отвреме на време да отивам на нощувки някъде за баня или в фитнеса, като ходя там възможно ли е да си взема баня?

Вариант 2: да отида в София и да живея на нощувки и да пътувам с карта за градския транспорт.

Тези варианти са докато си стъпя на краката 1-3 месеца. Не познавам никого, а и искам да се справям сам и да не чакам нищо от никой. Друг въпрос е как и каква работа да търся? Нямам висше образование.

Какво мислите по въпроса? Моля, помогнете!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 6 месеца
hash: 3a3cd78afe
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Това с нощуването в кола го забрави направо. Ще откачиш. Съветвам те да почнеш някаква работа, докато събереш пари за няколко месеца за квартира в София. Не отивай в София без предварително да си си намерил работа и да е уредено всичко и не отивай без предварително заделени пари.

 
  ...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: 5f603f6719
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Особено зимата не те виждам в колата да спиш. Има много работи които предлагат работа с квартира. Щом имаш 1000 лв екстра. Стигат ти за да си наемеш стая дори. Ще си намериш работа и после излизаш на квартира цял апартамент. Пиши в jobs.bg като ключова дума "квартира" и ще ти излезат много работи с квартира.

 
  ...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: 2c7fcb08fa
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   С тия спестявания си заникъде. Задели поне 6-7 бона, в София цените са много по-високи в сравнение с малките градчета.

Гледай да хванеш някакъв занаят, сега ще ти е най-трудно, но един път ако се утвърдиш в професията си, всичко ще се нареди.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 6 месеца
hash: 2f331cbb91
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Спи в колата. Иначе се придвижвай с градския или пеша из София, но си я вземи с теб количката и я ползвай за подслон. Все пак е есен, идва зима - ако останеш без нея, съвсем навън може да се наложи да спиш.
Работя - най-добре ходи на място. Минавайки покрай строеж попитай търсят ли се работници; влез в някое заведение и питай трябват ли им хора. По витрините на магазини и заведения често има лепнати бележки, че се търси персонал.

Бъди комуникативен във времето, в което не си търсиш работа. Запознай се с някакви хора - някой може да ти бутне рамо - я да пренощуваш у тях, я да ти спомене къде биха те наели.

И бъди внимателен. Успех!

 
  ...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: 532c9bfc07
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Остави тая работа да спиш в кола. Според мен първо си намери работа в София, без да се местиш. Търси по обяви. Закачи се на някаква работа на първо време, наеми си една стая, а след някой месец като се закрепил, си търси по-свястна работа и после нормална квартира. Ше е трудно в началото, но все от някъде трябва да се почне. Не е зле и да имал някакъя занаят и да почнеш да се развиваш в него, вместо цял живот да работил каквото ти падне и в нищо да не задобряваш като хората. Ако трябва изкарай някой курс и запопни работа в града си и междувременно си търси и в София.

 
  ...


...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: 421a7a5505
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Намери си първо работа в София, като кандидатстваш през сайтовете за работа и след като ти се обадят за интервюта, така да ги съчетаеш няколко интервюта от фирми в един и същи ден, след което си намери квартира. Най-евтиният вариант е самостоятелна стая от апартамент. Между 200-300 лв е наема без консумативите , от там нататък между 100-150лв са за ток, вода, парно, кабелна, интернет

 
  ... горе^
преди: 4 години, 6 месеца
hash: 0dfba5e84a
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Намери си място с евтин наем или си намери познати които искат и те да отидат в София и така може да си делите наема.

 
  ...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: bedee064d6
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Стани тираджия.

 
  ...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: 4009566610
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Зимата не става да спиш в колата, а и ще подлудееш така, нечовешко е. Намери си стая под наем при някоя бабичка - от това по-евтино няма - за около 250 лв на месец можеш да намериш, ако се ориентираш към люлините сигурно и за 150. Работа има в София в сферата на обслужването много. По заведенията набират сервитьори, по хипермаркетите постоянно има недостиг на продавач консултанти или складови работници, хамали. Охрана се търси, особено за нощните смени, доставчици, шофьори - текучеството е голямо и винаги има недостиг на кадри. Можеш да кандидатстваш за шофьор на автобус в градския транспорт - там имат много голям недостиг и напускащи и търсят хора, заплатите са прилични, но не знам дали не трябва някаква специална шофьорска категория и дали те сами ще те обучат или искат да си дойдеш с всичко. При всички положения си събери парички още малко да можеш да устискаш до първата заплата.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 6 месеца
hash: 2ca946e9f4
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   И аз се присъединявам към мнението, че първо трябва да си намериш работа там. И после заделените пари ги даваш за квартира.

 
  ...

...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: e1e6f6b038
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Да живееш в колата си не е опция! Как ще си намериш работа като дори нямаш адрес?
1. Така, че имаш няколко варианта. Оставаш в твоето градче още малко докато събереш малко повече пари, които ще ти стигнат за наем и всичко останало поне за 2-3 месеца докато си намериш работа.
2. Намираш работа, на която предлагат и квартири за работниците си.
3. Намираш си съквартирант и заедно си делите сметките и разбира се активно си търсиш работа.
Тия глупости със спане в коли и къпане във фитнеса ги забрави. Най-малкото защото за да се къпеш във фитнеса ти трябва карта, а тя не е евтина. По-добре си намери някоя стая с хазаин в краен квартал. Все ще намериш някой закъсал пенсионер със собствен апартамент, който ще ти даде стая. Май това също е добро решение на първо време.
Така, че има варианти.
Освен това можеш първо да си намериш работа и едва след това, когато вече имаш сигурност, да се преместиш. То пак ше разчиташ на спестяванията си първия месец, но поне след това няма да ти се наложи да се прибереш в родното си градче, защото без работа и без дом няма как да оцелееш в София, а и идва зима...

 
  ...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: b9085891ef
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

12.   Повечето казват зарежи спането в колата, но явно са коментари от хора, които не са изпадали в недоимък. Ще ти кажа моята история: И аз заминах от родния си град в по голям, бях на 20 тогава. Имах около 500лв, кола и спортен сак с дрехи. Непосилно беше за мен да си намерия квартира по това време, беше зима а наемите - много високи за човек без работа като мен. Какво направих? Спях в колата. В багажника ми беше гардероба със саковете и дрехи за преобличане, някои и друг шампоан и кремове. Къде се къпех? Във фитнеса или в залата за плуване. Не винаги ми се получаваше обаче. Хубаво, че бях в морски град, ако беше хубаво времето, ползвах душовете на плажа или направо морето. За да не ми е студено когато легна да спя в колата си взех термо одеало, не се сещам сега как се наричаха, онези дето попринцип затоплят бедстващите с тях. Случвало се е толкова студено да бъде в колата, че да не може да се спи изобщо. За това карах около час да се затопли първо и след това паркирах и гледах да заспя преди да стане отново кучи студ. Така искарах цяла година. Лятото се ядва, случвало се е дори да спя на плажа, избирах си безлюдни райони за целта или в някои горичка. Но зимата е истинско предизвикателство. Какво ме крепеше? Че не беше алтернатива да се върна у дома. Щеше да бъде като поражение, което нямаше да успея да преживея, а близките ми щяха да ми се подиграват цял живот - Ето, нали ти казахме, че няма да оцелееш, за нищо не ставаш ... е, оцелях и ето ме. Още след първата година една колежка закъса с колата и се наложи да вземе моята докато аз съм на смяна на работа. Отворила багажника за нещо си (винаги след спане прибирах грижливо одеала и възглавници за да не си личи) и видяла примитивния ми "гардероб". След това говорила с шефа и ми дадоха стая в заведението в което работих. Беше ме срам, адски за това отказвах, но шефа ме дръпна на страна и ми каза: Упоритостта и желанието правят чудеса. Хубаво е да си инат и да си готов на всичко, но ако ти дават нещо, приеми го и благодари. Направих го. След месец си намерих квартира, с баня и легло ;) И ето ме сега: Вече имам собствен апартамен, в голям град и оцелях. А това дето спях в колата ми напомня колко съм упорита, силна и че съм готова на всичко за да постигна мечтите си. Да, жена съм! Изненадааа! няма да те лъжа, трудно е, много, но ако нямаш друга алтернатива и това е вариант. Плюс това изпитва силата на духа ти и те учи да оцеляваш. Да бъде силен. Никой слабохарактерен не би оцелял така!

 
  ... горе^
преди: 4 години, 6 месеца
hash: 950b4da783
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

13.   Аз съм от Русе и живея в София, дойдох тук защото градът ми харесва, не защото като повечето от провинцията, които си мислят, че в София едва ли не ще си сбъднат американската мечта, тук валят пари, заплатите са двойни, тройни и т. н.
ИЗОБЩО НЕ ВЯРНО!
Тук ще получаваш с 200-300 лв повече, отколкото би получавал в провинцията, поне аз в Русе работех за 600-800 лв, дойдох тук да уча висше и масово заплатите се движат между 800-1000 лв. Ама квартирата ти като е минимум 400 лв и като драснеш чертата се оказва, че си на минус, а не на плюс. Фитнесът ти е 50 лв на месец. В Русе ми беше 25-30 лв.
Виж храната примерно е по-евтина отколкото в провинцията, само хлябът е по-скъп.
Но лично за мен в твоя случай грам не си заслужава да идваш, да живееш на квартира и да креташ едвам, едвам. Ако имаш какво да продадеш, че да си купиш апартамент в София без да затъваш в кредити, окей, но иначе не си го причинявай.
И в София има хора, които работят за 500 лв и не са никак малко.
Ж21

 
  ...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: 9e857f56a0
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

14.   Какво мислите - мисля, че си идиот. Я пробвай 3 дни да живееш в колата си и после пак питай. Що не си намериш няколко кашона и да спиш под тях? Ще си завършен клошар, с кола.

 
  ...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: 0d73080598
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   1. Спести поне още 1000-1500 лв. Имай предвид, че трябва до предплатиш няколко наема напред.
2. Намери си сигурна работа, с която си, сигурен че ще се справяш. Това е много важно, защото така ще са доволни и ще ти е сигурно всичко (намери я преди да дойдеш).
3. Забрави за спането в колата. Това са крайни мерки, ако нещо се обърка. Алтернатива е за около 1-2 седмици макс, след това е непоносимо. На теб ще ти трябват около 2 месеца да работиш докато събереш пари за квартира от работата.
4. Най-добре с градския за първо време. 50 лева е картата и можеш да се придвижваш навсякъде. С колата със сигурност ще ти е много по-скъпо. Не е срамно да се движиш с градския, но е срамно да живееш в колата.
5. Имай някакъв дългосрочен план да се развиеш в нещо и да изкарваш по-добри доходи, защото иначе няма смисъл да се местиш.
Аз така бих направил на твое място. Дано съм ти бил полезен.

 
  ... горе^

...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: 3dd025bfb6
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   Подкрепям номер 9, шофьор в градския транспорт, дават им добри заплати. Обезателно провери в интернет, на техния сайт.

 
  ...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: ce90385924
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

17.   Гледах един мъж по телевизията в Ню Йорк живееше в колата си, ок при него беше накаква по-голяма кола, тип товарна. Ходеше на фитнес и каза, че хем живее евтино докато събере пари за квартира, хем изглежда добре. Всяка сутрин ходеше на фитнес и се къпеше там. Аз бих те посъветвала да опиташ, ще успееш. Другото с колата може да се придвижваш до бензиностонции в началото, там има тоалетни и интернет от където да пускаш обяви за работа.
Много от коментарите са че зимата е адски студ, да така е, затова според мен трябва да имаш туристически спален чувал, те са скъпи ама има и за минус много градуси.
Ще стане ще имаш по- убав живот и повече възможности. Стискам палци и бих се радвала да прочета друга тема във форума в която пишеш какво се е случило.

Ж33

 
  ...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: ce90385924
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   А за работата забравих да добавя. Можеш в jobs. bg да търсиш, супер лесн е и съставянето на СV е като да се регистрираш в сайт. Ооо има много неща, които можеш да работиш. Продавач на дрехи в МОЛ, шофьор примерно в куриерска фирма, помошник кухня, сервитьор, на летището нещо примерно товарене на багаж на самолети. На летището са добре платени повечето работи. На 24 имаш страшно много възможности, важно след като се остановиш в София да изкапаш някоя професия или някои университет задочно, защото когато си на 40-50 ще е по трудно да намираш работа.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 6 месеца
hash: d3393b18d2
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

20.   Въпрос към номер 12 и други, които имат идея .
Как и къде си си прала дрехите, докато се е налагало да спиш в кола. Благодаря

 
  ...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: b9085891ef
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

21.   Номер 20 ти да си чувал за обществени перални? Има ги вече дори и в по-малките градове - едно мазе с много перални. Не са от новите, монетизирани, а просто плащаш на портиера. Такива ползвах аз по онова време. Има и сушилня там. Хубавото е че работят до късничко, до полунощ и можеш по всяко време да си изпереш дрехите. Без никой да ти задава въпроси ...

 
  ...

...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: 532c9bfc07
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

22.   21, ако тръгнеш да си плащаш за всяка баня, пералня и на знам какво, защо да не си наемеш нормална квартира като бял човек? А и колата пак си е сериозен разход. Най-малкото ще имаш нормално легло, нормална баня, пералня, халдилник. място, където да се преобличаш, да си държиш дрехите и най-вече няма да мръзнеш зимата. Ако навън е -10, как си я представяш тази работа? Няма да седиш по цял ден в спален чувал, я. Пък и спалния чувал, не е като да си в нормална стая. Ми по тая логика живейте в някой подлез, то там даже ще имаш повече пространстрво от в колата.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 6 месеца
hash: 2f331cbb91
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

23.   Номер 22, защото все пак квартирата е на по-висока цена спрямо това да си плащаш за прането и къпането. Колко най-евтино да си намери квартира в квартал, който не е гето?! 150лв да кажем, че е идиличен вариант, макар че наскоро гледам някакви стаи от апартаменти за по 300лв. Но да кажем, че вади някакъв луд късмет и намира стая за 150лв. След това има и сметки да дели - много зависи какви са съквартирантите и самите негови разходи, но под 50лв няма да падне. Винаги се иска депозит - да кажем някакъв добър вариант, в който договаря да не е в размер на пълния наем и дава 100лв. С наемането на квартира е -300лв. от 1000лв.
С тези 300лв обаче ще има пари да ходи в обществена пералня 3 месеца и абонамент за някой фитнес поне 3-4 месеца.
При положение, че е в "бедствено" положение навярно авторът ще си намери работа за седмица. И тогава си заслужава да огледа квартири. Но за всеки случай по-добре в началото да му е гадно, да спи в колата и да си потърси работа, отколкото първата седмица да обикаля София, за да си избере квартира, която я може да плати за два месеца, я не...

 
  ...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: 532c9bfc07
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

24.   23, мисля, че не си даваш сметка какво означава да спиш в кола. Та ти в нея не можеш да се преоблечеш дори. Отделно постоянно покрай теб ще минават хора и ще те зяпат, някой наркоман може да реши и да те обере. Ако спиш дори и 1 нощ, ще се схванеш. Ако е зима да не говорим, че ти в тая кола посмъртно не можеш да се стоплиш, най-много да настинеш. Не можеш нито зъби да си измиеш, нито да хапнеш нормално и за всяко пикаене, сране, къпане, пране, ядене, миене на зъби през час да търсиш бензиностанция или нещо подобно. Та в колата дори не може и да се спи нормално. Толкова ли няма някакви евтини хостели или нещо подобно за седмица? Колко па да струва тоя хостел? Няма да е цяло състояние. Ако трябва да поработи в града си някой месец да спести още малко. Това е несериозно.

Пробвай да живееш само 1 денонощие в колата си, без да се прибираш въобще и пак ела да пишеш колко е готино. Имаше един експеримент на един ютюбър, който се пробва да живее в колата си 24 часа. Някъде на 20-тия час просто не издържа психически и излезе. Гарантирам на всеки, който се пробва, че макс. на втория-третия ден просто ще е рухнал психически.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker