Крайни мнения- чужбина равносилно на предателство - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120670)
 Любов и изневяра (29587)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6437)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4686)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1643)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18389)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Крайни мнения- чужбина равносилно на предателство
преди: 4 години, 4 месеца, прочетена 1552 пъти
Случва ми се да чета по разни фейсбук групи, чатове или форуми как българите работещи в чужбина се преравнявали на някакъв вид предатели на отечеството. Че видиш ли ставали роби на запада, срамували са се, че са българи и подобни там измишльотини.
Защо някои хора разсъждават по този краен и бих казал нерационален и нелеп начин.
От няколко години работя в чужбина. Не се чувствам предател, честно казано не знам кого съм предал. Млад съм, нямам и 30 години. Вятър ме вее на бял кон. Нямам ангажименти, нямам заеми, нямам нищо. Днес съм в тази страна, утре съм в друга. Мисля само за себе си и се скитосвам по света. Не съм ангажиран към никого и нищо.
Бил съм вече в няколко държави, къде по работа, къде по почивка. Работя, изкарвам пари, запознавам се с много нови хора и култури. Благодарение на чужбина вече знам перфектно английски, понаучил съм малко полски, румънски и руски. Обогатих си общата култура, видях много нови неща, също така вече имам една камара сертификати. Всичко това е в моя полза. Когато се прибера в България ще съм много по-полезен на родината си, отколкото някой, който по цял ден е пиел ракия и е плюел пред телевизора.
Не съм историк, но доколкото съм чел, част от големите ни будители и хора допринесли за нещо в родината, са учили в чужбина. Връщали са се в България и са допринасяли със знания. Много от тях са говорели по няколко езика, като немски, френски и други. Били са западно настроени хора с богата обща култура.
Дори и по времето на Кан Кубрат сме имали вземане-даване с Византийската империя. Тоест България винаги е била част от глобалният свят. Защо сега трябва да се капсуловаме и да ставаме крайни шовинисти.
Доводът "ставаш роб в чужбина" при мен не въжи. До сега чужденец никога не се е отнасял зле с мен.
Никога не съм бил обиждан от чужденец. Имал съм пререкания именно с българи в чужбина, които са се мислели за нещо повече. Естествено това не прави всички българи зли и лоши.
Иначе много работодатели в България крещят и се държат зле с подчинените си, това не е ли пак вид робство.
Също така не е ли както си го направиш. Ако позволиш да се държат с теб като с роб, то те ще се държат така с теб. Когато трябва да чукнеш по масата, трябва да го направиш.
Както в БГ, така и в чужбина имам права, ако нещо не ми изнася, напускам. Никой до сега не ми е удрял камшик, така че роб не съм.
Другото нещо е, че българите в чужбина допринасят за икономиката на страната. С проценти и прочие няма да се ангажирам. Но това са реални пари, които се изпращат всекидневно към България, към семействата на трудещите се хора. Не мисля, че е редно на някой човек, който е на хиляди километри от семейството му, да му се втълпява, че е предател и по-малко българин.
Последно искам да добавя една от любимите си фрази "Разделяй и владей". На много хора от политическият елит им е удобно да разделят хората. Всявайки някаква вражда между хората в БГ и хората в чужбина, те много лесно манипулират всички и изместват центъра на проблемите.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 4 месеца
hash: 3993b4f024
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Соченето с пръсти и обвиняването в какви ли не измишльотини с цел да се подобри собствнеият имидж пред властимащи, приятели или други интернет тролове е основни занимание на мизерните духом.

Не дължиш нишо на купчината нещастници. Ако някое маймуноподобно има претенции че имаш КАКЪВТО И СА Е ДЪЛГ към него, то знай че просто е нарцистично нищожество опитващи се да ти скапе настроението и живота.

А до това “ти не си българин” - Та тов човешки отпадък не може, да обясни какво означава да си българин и се започва с редица селянизми от рода на “да виеш байрякя на 3-и март”, “да пиеш жилища ракия”, “да ходиш у Балкана, де са истинските български традиции” и подобни. За тях, да си представител на националност, означава да изиграеш някаква роля, като актьор в театъра. За съжаление, много от тях приемат това ПРЕКАЛЕНО сериозно и всеки, който не е като тях, направо им скапва представите им за живота, защото едва ли не заплашва еждневието, мечтите и разбиранията им. Следователно, вместо да направят зрялата постъпка, наречена себеопознаване, т.е. да се запитат какво са, какво искат да бъдат и как смятат да го постигнат, нашите хора взимат лесното решение - да отричат тези, който не им харесват, но за да има ефект за малодушните им ми зачета, то трябва да е вокално и по възможност да предизвика някаква реакция.
Та въпросът е - защо да даваме на хора, които ни мразят, защото не сме като тях, удовшетворението, да се ядосваме, че те не ни мразят?

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 19fcab458e
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Има хора, които си мислят, че България е центъра на света. Част от тези хора може да имат уредена работа или безнес в България, а други така са възпитани, че едва ли не, България е в центъра на света понеже сме една от най-старите държави в Европа.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 4790eef5f7
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

3.   За хората с комплекс за малоценност е присъщо изкуствено да придават важност на неща, свързани с принадлежността като раса, националност, религия, пол, спортен отбор.

Ако някой е неудачник и няма с какво лично да се похвали, нормално е да потърси нещо, независещо от него, с което да се похвали. Така той започва да се самоидентифицира с раса, националност, религия, пол. Съответно и най-малкия повод да се оспори величието на националността му, разклаща неговите представи за собствена реализация.

Абе с две думи - все другите са му виновни, защото другия вариант е да си признае, че е неудачник. Демек - аз съм зле, защото държавата е зле, а държавата е зле заради "предателите". Да не си помислите, че аз неудачника?

 
  ... горе^
преди: 4 години, 4 месеца
hash: c137f09391
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   И двете гледни точки са крайни. Според мен предатели са тези, които постоянно плюят по България, независимо тук или в чужбина живеят.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 453cc97825
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

5.   Ще се опитам да го напиша така че да го разбереш, съвсем неутрално в никакъв случай не искам да ти натрапвам мнение или да те обиждам по някакъв начин.
Хората които обвиняваш в нападение всъщност са влезли в защитна реакция точно в тези форуми и ФБ групи. Обикновенно става въпрос колко са лоши и тъпи и лентяи и незнам си какви хората живеещи в бг, как търпят лоши политици, как търпят и хранят цигани и т.н. и как умният и качествен материал заминал за чужбина, а в бг бил останал само некачествения. Та живеещите в бг започват да се защитават като изтъкват факта че живеещите в чужбуна били предатели. Никога никой форум или ФБ група не започва тема на базата "живеещите в чужбина са предатели", до такива нападки се стига след спор кой е по качествен.
А реалността е някъде по стедата, и едните и другите си имат своите добри качества.
Но да ти обясня в какво са прави казалите, че живеещите в чужбина са предатели.
Всеки човек се ражда длъжник на обществото в държавата в която се ражда, Без значение коя е държавата, дори да погледнем само цената на раждането, обществото в неговата държава му я плаща. От там нататък докато този човек порасте и стане 19-20г обществото влага хиляди в неговото отглеждане и образование, в осигуряването му на градина, на училище, учебници, на безплатен достъп до лекар и безплатно лечение в болница, ако щещ сметни безплатното пътуване в градския транспот за деца до 7г и следващото пътуване намаление докато е ученик, а колко влага държавата в един студент въобще не ми се смята. Всичките тези вложения обществото /държавата/ ги влага с надеждата един ден порастналото дете да ги изплати чрез данъци и ползи за същото общество за да могат да се отглеждат новото поколение по подобен или дори по добър начин и да има кой да работи за да изплаща пенсии, на онези които са влагали поне 18г в него.
Напълно нормално е в всяко едно общество да се родят даден процент инвалиди, даден процент безделници и лентяй, даден процент просто тъпи и съответно най-големия процент са нормални, качествен материал като теб. И когато се случи така че дадена държава отгледа един индивид здрав и работоспособен и той иде да плаща данъци в чужда държава да изплаща пенсии на хора, които не са плащали за неговото образование си е робство от където и да го погледнеш. Да плащаш данъци на обществото, което те е подпомагало да растеш е връщане на заем, да плащаш данъци на общество, което не е вложило нищо в теб си е робство.
Как да те обиждат чужденците дошъл си им на крака качествен материал отгледан обучен готов за доене. Да не говорим пък като заминат голяма част от работоспособните млади цялата тежест за издържка на обществото остава на тези, които са останали в държавата, те поддържат жива държавата сами, те плащат инвалидни пенсии, те плащат на учители полицаи и всички държавни служители. Тъй като са останали по малко им е трудно да поддържат държавата камо ли тя да постига кой знае какъв растеж. А ако всчки родени и отраснали бяха днес в България и работеха щеше да има повече събрани данъци и пари за всичко и съответно много по голям разтеж. Може да не осъзнаваш но растежът на една икономика го прави онзи който произвежда добавена стоиност или по просто казано работника.
Големите будители за които си чел са учили и работили в чужбина когато я е нямало България като държава, техния избор е бил дали да плащат данък на турците или някъде другаде, нямало е как да поддържат България, нямало е България.
Не съм наясно ти колко пари пращаш за България от труда си, знам само едно че плащаш над 60% от изработеното в държавата в която работиш във вид на данъци, а дори и да пращаш нещо в България на свои роднини, надали им пращаш повече от 5% от изработката си и те харчат тези пари в България, ако и магазина в който ги харчат им издава реални касови бележки, то държавата България взема 20%ДДС от изпратените на роднините ти пари. Или ти работиш плащаш над 60% от изработеното на държавата в която живееш и пращаш 5% от заработката си като помощ на роднините си, така България печели от теб 1% от заработката ти, ако така помагаш на България и се тупаш в гърдите за това и то пред хората които си дават 70% от доходите за България, мисля че просто не си избрал правилната аудитория.

 
  ...


...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 79d643caa1
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Ама научете се най-накрая, бе! Такова понятие като "византийска империя" реално не е съществувало! Това са фиктивни наименования, приети едва към средните векове от Германски историци. Византия е ни повече, ни по-малко източна римска империя.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 4790eef5f7
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   5, това е тъп довод, защото ако всичките не знам си колко милиона българи пръснати по света си бяха в България, то те пак нямаха да плащат данъци поради простата причина, че нямаше да има работа за тях. Те ако имаха нямаше да избягат.

Това е доста изтъркан и необмислен аргумент. Дай сега щото на някой са му платили затова да се роди, да стои да мизиерства, въпреки че няма работа за него, така ли? А въпросните хора, които само обвиняват, имат работа благодарение точно на това, че 2-3 млн избягаха. Иначе хората в работоспособна възраст в България щяхме да сме 2 пъти повече и или изобщо нямаше да има работа за всички, или щяхме да бачкаме масово за 300 лв поради пазарния принцип. Но затова никой не се замисля. Никой не се замисля, че тези хора са по-полезни навън, отколкото вътре, където така или иначе няма хляб за самите тях, камо ли да допренесат нещо за икономиката.

Междувпрочен колкото и изтъркано да звучи (знам, че ще ме обвините), но тези хора пращат милиарди евро всяка година в България, в българската икономика и не малка част от потреблението се дължи точно на тези пари, което от своя страна създава БВП и заетост.

Ти как мислиш, че повечето пенсионери оцеляват с 200-300 лв пенсия? Ми благодарение на работещите им в чужбина деца. Как мислиш, че някои от студентите имат възможност да учат?

Тези пари са си реално като данъци за държавата, а в същото време не отнемат от и без това оскъдните работни места. Защо никой не се замисли, че първо икономиката ни трябва да има капацитета да поеме тези хора, а не че те като останат ще създадат икономика и ще се отплащат по някакъв начин?

В един коптор и 1000 човека да затвориш, няма какво да им вземеш като данъци. Мен какво би ме стоплило, като стоя гладен и нямам работа, че някой платил да се родя? ОК, да е жив и здрав, който е платил, но това не ме наяжда, нали се сещаш и няма полза да стоя и да гладувам тук.

За протокола - в България съм. Но в същото време мисля рационално, а не първосигнално.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 4790eef5f7
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

8.   4, какво значи "плюят"? Ако виждаш, че съдебната система примерно не работи и ти си ощетен от това, нямаш право да се оплакваш, след като си в правото си, така ли да го разбирам?

Или сме длъжни да възхваляваме всичко, независимо колко е скапано, само защото е българско?

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: e283aec3c8
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

9.   Аз пък не приемам да се вменява, че хората останали в България сме неудачници, че си пием ракията пред телевизора и сме роби. Познавам много хора, живеещи в чужбина и никой от тях не изпраща пари в България. Може би това важи за някои семейства, но не и за мнозинството. Знаеш ли кое ме дразни във вас, живеещи в чужбина - вие не ни обиждате пряко, а косвено. Ето ти - пиели сме си били ракията пред телевизора. В неуредена държава като България е много по-трудно човек да се издигне.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 4 месеца
hash: ba9016b414
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

11.   От автора до Номер 9.
Не знам дали се разбра, но целта ми изобщо не е била да обиждам пряко или косвено който и да е било. Точно това ме дразни и ми се иска ние като общество да спрем да се обвиняваме и нападаме един другиго.
Повярвай ми, има и много българи, "пиещи ракията пред телевизора" и в чужбина. Които намират вината в другите, но не и в себе си.
Ти каза "знаеш ли кое ме дразни във Вас". Под "вас" явно имаш предвид "българите зад граница".
Приятелю, защо трябва да има такова деление. Хората живеещи навън, и тези в държавата не са по-различни. Не съм по-различен от теб, както и ти от мен. Не съм нещо повече или нещо по-малко.
Всеки може да замине някъде или да се върне обратно. Със заминаването си в чужбина не съм станал по-различен. Във всеки един момент мога да се върна и да продължа живота си в България.
Мисля че трябва да заемем златната среда. Важно е да не използваме езикът на омразата, защото той не допринася за нищо.

 
  ...

...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 453cc97825
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   От №5
№7 Обясни как държави като Индия или Китай осигуряват работа на милардите си население? Остави азиатците. Холандия е 2,5 пъти по малка от България, как тя осигурява работа на 16 милиона население? Как ли са живи? Как холандците не са умрели от глад? Къде в Холандия е пазарния принцип за 300лв заплати за които говориш?
Парите изпращани от чужбина за които говориш са всъщност заплатите на българите работещи по полетата и по фабрики. Ти може да не знаеш, но доста българи работещи в Европа си отварят българска сметка за получаване на заплатата и един вид, тези пари постъпват в бг сметки обаче този човек с своята дебитна карта си ги харчи парите в държавата в която работи. И като погледнеш само пристигането на средства ти се виждат много, но никой не гледа колко от парите се теглят от същите сметки по чуждите държави. Това че някой ползва бг сметка за да си получава заплатата съвсем не означава, че тези пари пристигат или че се харчат в България.
Седни пресметни и сам стигни до извод възможно ли е? За 2018г има 1,176 милярда евро банкови преводи в български банки от чужбина, възможно ли е това да са помощи за бг пенсионери? Те нашите пенсионери ще излязат много богати!
Няма да ти кажа нищо за себе си, но имам 8 приятеля в Франция, които получават заплатите си в бг банкови сметки и си ги харчат в Франция, имам и такива приятели в Белгия, Германия, Дания, Латвия, имам познати и по Английските полета. Ако питаш защо, ще ти кажа по евтино е, бг сметката ти предлага безлатно да пазаруваш с карта в всички френски магазини и бензиностанции, а месечната такса е около 2-3 евро, доста евтино, пък и казват на френските банки договорите не можем да ги разберем изцяло, искат френски адресни регистрации и т.н. Затова смятам, че тези данни са пълна мъгла, прах в очите, да кажеш само приходите, че били 1,176 милиарда, без разходите е все едно нищо да не кажеш. Ама как да кажат парите, които излизат от бг, като ги е срам? Защото сметката ще излезе на минус.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: ba90762664
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   От 4 до 8: Имах предвид когато някой обявява целия народ за "некачествен" и се отрича от произхода си, само заради всички неуредици.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 4790eef5f7
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

15.   12, Нали това ти казвам, там имат икономика, имат капитали, а ние не. Пробвай да докараш тук 3 млн души ей така от въздуха и пак пиши как ще има работа за всички. То имаше работа за всички, те самите щяха да се върнат или въобще нямаше да бягат - толкова е елементарно.

Глупаво е да сравняваш България с Холандия, защото разликата е огромна. Като икономист ти казвам, че обикновено хората следват капиталите, а не обратното.

Колкото до Китай те са огромна държава и цял свят инвестира там, защото е най-големия пазар. И въпреки това пак има сума ти и китайци във всяка една държава по света. А да не говорим пък колко индийци има само във Великобритания. А повечето от тези, които са си в Индия, работят за нещо от сорта на 200-300 долара, просто защото са прекалено много за тия капитали и тая икономика.

Не е важно колко е населението като абсолютно число, а какво е като спрямо наличните капитали. В САЩ примерно са 50 пъти повече от нас, но капиталите са им 500 пъти повече от нашите и съотношението е добро, затова има работа, има икономика и т.н. А за нашите капитали, повече от 6-7 млн означава почти гладуване. Т.е. или не трябва да се връщат емигрантите, за да има работа за всички, или да се върнат, но преди това да се налее някой и друг милиард в бизнес и икономика, да се открият съответния брой работни места и чак тогава.

Те даже сами ще се върнат, ако има капитали, защото както казах хората сами следват капиталите. Изобщо не е необходимо да се караме тук или да ги убеждаваш. Намери капитали и хората сами ще дойдат. Холандия има капитали, затова има и хора. България няма капитали, няма и хора. Просто е.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 3d1b8aa3cf
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

16.   "Всеки човек се ражда длъжник на обществото в държавата в която се ражда, Без значение коя е държавата, дори да погледнем само цената на раждането, обществото в неговата държава му я плаща."

Ок, държавата се е набутала с 25к за мене. Не съм я молил. Нищо, че всичко похарчено от страна на родителите ми за мен, се е върнало като ДДС и акцизи, преди да навърша 18. Ама то не се зачита, порадаи "причини".

Благодаря на държавата, но нямаше нужда. Да си каже банковата сметка и да ѝ внеса паричките. Искам да си откупя свободата и да не бъда роб. Това е.

"Да плащаш данъци на обществото, което те е подпомагало да растеш е връщане на заем, да плащаш данъци на общество, което не е вложило нищо в теб си е робство. "

А реципрочност? Можеше да се справя, благодарение на родителите си, без обществото да вложи и ЕДНА стотинка в мен. Или всичките им данъци и такси не се броят.
Хубаво е, да имаме социална система, но не и като идва с окови около врата.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 4790eef5f7
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

17.   Ако тръгнем да правим такива тънки сметки кой на кого какво дал, става дълга и широка. Държавата на човека ли е дала или човека на държавата.

Човек се раждал длъжен. Ами родителите на въпросния човек не са ли плащали данъци? Тези лекари, за да изродят човека нали родителите му са му плащали заплатата с данъците си. А заплатите на учителите, които са го учили кой ги е плащал?

Ако тръгнем да мислим на дребно кой на кого колко дал, става като яйцето и кокошката. Държавата ли ти е длъжна, като се родиш, понеже родителите са плащали цял живот или ти си и длъжен, понеже ти платили раждането?

 
  ... горе^

...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 735116b8ab
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   Авторе - няма как да накараш хора под твоето ниво да те разберат, така че не се опитвай да хабиш от собствената си енергия да ги разбираш ти. Ясно ми е, че ти е неприятно, но просто трябва да спрещ да плащаш данък обществено мнение. Единственият човек, на когото си "длъжен" си самият ти. Остави хората да си плямпат - дотолкова им стига акъла - да се втренчват в чуждата паничка, да не би някой случайно да ги е прецакал с нещо. И под нещо, разбира се, имам предвид пари. Тях друго не ги интересува.
И си прав, че това се прави преднамерено с цел разделение и то не само по този въпрос. Виж колко се нароиха дори в този форум темите мъже срещу жени, след като България е наистина една от нациите с най-голямо уважение между половете. Преди беше пушачи срещу непушачи. Изобщо, всичко си работи гладко и идеално по нечий план.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: b499b84949
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

21.   Управляващите целят да ни разделят по всякакъв начин - на етническа основа, българи в родината, българи зад граница, работещи и пенсионери. Ако е обединен народа ще се вдигне и ще помете властта. А така се ядем като кучета, а мутрите, властимащите и плеймейтките и чалга идолите пируват над елементарната ни глупост.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 22aed124e0
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

22.   Това пък да идеш в чужбина и да си предател - Ха

Имам бив съученик който критикуваше във такива постове излезлите на вън. То не бе да си бръсне главата като скинар, да се снима с българското знаме ала-бала.. накрая излезе на вън и той.. да си гледат работата хората.

Аз пък се махнах от България защото съм гей. Не аз съм предател а така наречените ми сънародници заради репресиите и хомофобията. Сега спомагам друга икономика.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 4 месеца
hash: e5ff799d14
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

24.   Защото тайно завиждат, че не са на тяхно място. Защото още живеят преди 40-60 години когато я нямало такава възможност. Защото предпочитат да вярват,че тук е рай и да веят трибагреници по празници. Иначе същите често пишат на собствения си език с правописни грешки.
Смешно е да се хвали само родното и да се плюе чуждото. Смешно е да плюеш хората, които са избрали да почиват на друго море в друга страна, а не са избрали родното. Смешно е да плюеш хора, които са избрали за партньор човек от друга народност и религия. Смешно е да плюеш хора, които са избрали да се развиват в друга страна. Живеем в 21-ви век, не в 13.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 41e49d7683
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

26.   Аз като човек живял навън и написал мнение по-горе, мисля, че статия не е реална.
Тия приказки от рода на: "Вятър ме вее на бял кон. Нямам ангажименти, нямам заеми, нямам нищо. Днес съм в тази страна, утре съм в друга. Мисля само за себе си и се скитосвам по света. Не съм ангажиран към никого и нищо." са приказки на човек , който стои пред телевизора.
То така става, днес тук, утре там. Да, Бе!
да, имам познати за момичета, работят в банки и ги пращат в различни страни да пътуват по работа и ги изстискват докрай, плюс подписват договори за неустойка, ако напуснат или забременеят, та тук ми намирисва пак на изсмукана от пръстите история.

То така става "веенето", всичко е пари, покрива, билета до съседната страна, кола, айде храната да речем може да се пазари от най-евтините и най-евтиното.

И защо някои наричат предател този или онзи?
За мен е по-скоро интуитивно, хората в България останаха сами, слаби са, надяват се на фукльовците отвън, а дано подадат едно рамо на Родината.

Но всеки навън е вързан било със заем, било с малки деца, да, в много случаи изглежда лъскаво, докато не повдигнеш килима.

Силно, силно се надявам да стане нещо наистина добро за България, но присъствието ни в ЕС и дърпането на конците от Брюксел, няма да доведе до нищо добро.
Това е най-прекрасното време за мошениците.
И Западът иска точно това, защото сме им донори за работна ръка.
знаете ли колко хиляди в момента напускат Англия медицински сестри и лекари заради Брексит?
А утре, като им се опразнят болниците, пак ще пуснат нещо от рода на зелените карти за САЩ, по специалности за да привлекат пак хората ни.

В 21 век нищо не е въпрос на икономика.
Въпрос е на финансите!
Знаете ли, че в Индия банките работят без лихви?
как ли, ами поразровете си и вижте там за какъв комунизъм става дума!

А помните ли, че на времето за 20 000 лева да речем се връщаха максимум 22 000 лева, проста лихва да речем, а не както днес на лихвата лихва!

Банките са просто съдружници във всеки един бизнес, дават някакво число и за това число получават кеш, реални пари процент!
Да, темата е друга, но то всичко днес е "друго", хората за объркани, всеки всекиму е виновен, всеки мисли че другият е по-добре.

И дано дойде време нещата да се успокоят и някой като Де Гол ли, знам ли, знам ли кой трябва да се яви!

 
  ...

...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: fe29cccff1
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

27.   "Трудни времена раждат силни хора. Силните хора правят лесни времена. Едните времена правят силни хора. Слабите хора правят трудни времена".

Чингис Хан

Не се застоявайте в чужбина , че да не ви стане лесничко ,викам аз.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 888d693bc1
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

29.   Аз искам да живея където ми е кеф. Сега съм 12-ти клас момиче и после отивам в чужбина. Най-вече, за да не се чудя тука как да си плащам сметките и какво да ям. Там поне плащат истински пари, за това което работиш. Ще отида с удоволствие в чужбина. Пък нека хората си говорят каквото си искат. Човек може само веднъж да живее. Живейте го пълноценно, защото после няма да можете да живеете пак. Аз съм гражданка на планетата Земя и България е просто една част от нея. Сега ако някой ме обижда да се замисли кое е по-добре. Една жена да отиде и да работи в чужбина с нормална работа без да краде и лъже или да си стои в България, да си хване някой мъж на годините на баща си и да му краде парите? И ми е много интересно, защо хората използват думата "предателство" за това нещо? Предателство е ако майката на един човек е стара и болна и лежи на едно легло, а човекът не отиде дори да я погледне.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 2f8ee96742
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

30.   На мен ми прави впечатление един такъв момент - вярно е, че възрастните изнемогват тук, и им се помага с пари отвън от близките. Но също така е вярно, че тези възрастни продължават да ползват обществената система по начин, който е за социално слаби хора - намаление на лекарствата, добавки към пенсиите, евтин градски транспорт, помощи за ток, отопление и прочие. При броя на възрастните хора в България това са огромни пари, които се дават от работещите в страната като данъци. Тоест - те ползват социалната система на база ниски доходи, и тези неща се плащат от българите в България. От друга страна, пратените от чужбина пари се крият и от време на време някой изплаче, че са го врътнали ало измамници. Той на помощи и ниска пенсия и дал 10-15 000 лева на бандитите...Та, истината е по средата - от една страна наистина хората работят навън поради реалностите, от друга, когато старите си отидат, те рядко се връщат тук - гледат да се устроят там, което означава, че тази теория как са отишли там заради старите издиша...Затова според мен хората недоволстват - защото останалите тук плащат данъци за всички, а ако и другите работеха в България може би щеше да е по-леко за обществото...

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 89f5009d84
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

31.   С две думи;
Прост народ, слаба държава!
Хора без чувство за прнадежност към родина, които вместо да се борят, за да подобрят нещата(Също както правят хората в Хонг Конг в момента), те и забиват ножа в гърба и я изоставят. Това са хора Чергари и не заслужават да имат собсенна държава. Това са хора, родени да бъдат роби, слуги и проститутки. Поне доказахте, че за нищо друго не ставате!

 
  ... горе^
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 23f23c4ad3
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

32.   Предатели? Какво точно предаваме? Нищо не сме обещавали на тази Родина и нищо не дължим. Фактът, че сме се родили тук или там е случайност и не ни задължава с нищо. Напротив, предателство е да се ползваш от благата на новата си родина, която сам си избрал, и постоянно да плюеш хората в нея (какви са студени), системата, която те храни (абсурдна бюрокрация, пълно с правила за всичко, глоби за паркиране), природата (от Искъро по-дълбоко нема), храната (само боклуци) и прочее. Аз нося отоговорност за моя живот и ако той ми харесва в чужбина, значи съм там. Ако въпреки това остана в бг - предавам себе си. Пълни глупости са това. Не съществува никакъв дълг към родината. Нищо не дължим на АГ-то, където сме родени и на тухлите, сред които сме израстнали, камо ли на "обществото" - куп непознати хора. Дължим данъци на страната, в която работим, уважение към страната, в която сме избрали да живеем и ни е приела и законопослушност навсякъде, където сме. Другото са дрън-дрън-ярини от неуспешни хора, те могат да са в бг, на Марс или в открития Космос. Все ще са жертви и някой ще ги е предал Мрънкането им означава само "що не плащаш тука данъци да ме храниш и поиш". Не са ми грижа.

 
  ...

...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: f3a729df42
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

33.   №31,

Много по-убедителен щеше да си, ако пишеше поне полуграмотно. Намери си работа за повече от 10 евро на месец, не лижи подметките на олигарси и мутри вече 3 десетилетия, после наричай успелите роби. Ти лично какво подобри? Нищо. Само поболяваш очите на хората, които четат словесната ти диария, прокарана през мелачката за грознопис.

Като си такъв алтруист, ето какво можеш да сториш за родината си: отиваш във ФМИ СУ, баш на булевард Джеймс Баучер. Влизаш във входа, наляво е книжарницата. За 20 кинта (месечната ти заплата) купуваш една книга, озаглавена "Вероятности и статистика". Това е единият автор, замина отдавна за САЩ:
https://www. researchgate. net/profile/Boyan_Dimitrov
Нищо особено - доктор на математическите науки, автор на научни статии, обучил стотици студенти. Мекере и половина, не може всеки да е необразован чистач на кенефи като тебе.

След като от този родоотстъпник и слуга не става нищо, подобри учебника му ти. Бая звезди си събрал на коментара си, може и безмозъчните ти фенове да помогнат.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 41a79c81e0
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

37.   Ако не са емигрантите да изпращат милиарди Евро от чужбина, .."патриотите" тук ще умрат от глад.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 4 месеца
hash: ac0b44aae3
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

38.   Какво предателство е, когато вече нямаме свястна държава, за каквато са мечтали Ботев и Левски? Това, че не искаш да храниш паразити - помияри, които се надяват само на социални помощи, това ли е предаделство? Навремето давахме клетва през знамето и наистина имаше що годе държавност, сега България е просто петно върху картата, разградена територия, в която може да влезе който си поиска. Щом шепа авганистанци са заплаха за националната ни сигурност, това държава ли е? По скоро сме военен полигон на САЩ, за което скъпо ще си платим един ден, той наближава!

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 82241de1a3
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

39.   Аз живея в България и благодаря на Бога имам много добри доходи тук. Това обаче не променя факта, че ние сме една много бедна страна, ограбвана от политиците и водена към дъното. Още по-жалкото е че имаме огромен потенциал, а го пилеем на вятъра. Напълно разбирам хората, които напускат страната и дори се радвам за тях, ако успеят да се устроят добре. Дори аз се замислям дали няма да ми се наложи да емигрирам в бъдеще, понеже виждам, че здраво копаем дъното. Колкото до предателите, по-скоро тези, които стоим тук сме такива, защото просто легитимираме с покорството си унищожението на страна и захранваме крадците с данъците си.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 89f5009d84
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

40.   До 37
Тези пари които емигрантите изпращат от чужбина от време на време, отиват в джобовете на родителите им и държавата не вижда нищо от тях. Ние, работещите в Бългрия сме тези, които чрез данъците си плащаме пенсиите на родителите им. Емигрантите плащат данъците си в чужбина и така поддържат икономиката на други държави, а не БГ.

 
  ... горе^

...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 4790eef5f7
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

41.   40, значи не разбираш от икономика.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 3d1b8aa3cf
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

42.   Никакви, ако са ви предали?

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 8ba3bb5889
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

43.   Аз също смятам това за предателство. Макар, че пиша това от Германия. Дойдох тук за да изкарам пари, за да осъществя мечтата си в България. Освен Германия съм обиколил и половината свят. Така че от една страна мисля, че да пътуваш е много полезно и се разширява мирогледа ти. Дали ще е работа или учене човек вижда различни тертипи, различни начини на мислене и поведение и това е полезно, ако можеш да го пренесеш в България.
Та.. да мина на това защо смятам това за предателство.
Трудно е да го обясна на някой, който не се интересува от политика, история, философия, колко важно е мястото, на което си роден и какво означава да се отречеш от него> Всъщност даже никой няма да убеждавам в обратното. Хората, които не виждат нищо нередно просто са загубени души. За мен да се отречеш от родината си е все едно да изоставиш майка си и баща си ( Не че не го правят много хора ). Психопатско е. Колкото и да не обичам да поставям хора под общ знаменател. това, което най-много съм забелязал в по-голямата част от народа ни е именно това, че не можем да се обединим в общност. Не можем да бъдем едно и заедно да постигнем нещо. Смятаме, че политиците са виновни, не знам си кой е виновен и никога не мислим себе си за такива. Всъщност точно това е проблема> Всички сме виновни за това положение. Сигурно някои си мислят, че Германия и Англия са богати страни, заради късмет или нещо такова.. Мне.. те са богати страни защото са обединен народ. Румънците ни надминаха, защото направиха съдебна реформа. Ние сме бедни, защото нищо не можем да направим. И това е срам и позор. Не можем да се обединим да направим една елементарна дори промяна. Хората са толкова тъпи, че не знаят нито как да протестират нито за какво.. Правителството ни е такова, защото хората са тъпи. Не стига че сме жалки като общност, ами още по-жалко е че хората вдигат ръце от отговорност и бягат на някъде.. Няма кво да говоря повече.. нямам думи за да опиша отвращението си от всичко

 
  ... горе^
преди: 4 години, 4 месеца
hash: c2778254f2
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

44.   Н 40.
Емигрантските пари, които са милиарди евро годишно, се вливат в българската икономика. С всяка покупка, която се направи, се плаща ДДС. А за пенсиите на сегашните пенсионери са им удържал и цял живот вноски за пенсия.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: e283aec3c8
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

45.   На мен пък са ми странни възрастни хора на по 60-70 от селата и малките градове. Отиват да работят в чужбина и пращат пари на децата си, на по 30-35 години. Които деца не работят и търкат подметки по цели дни по заведенията. Знаете ли колко в момента има над 30 години хора без един ден трудов стаж? А това как да го обясним - трябва и някой на стари години да се трепе в чужбина да издържа млади хрантутници тук? Защото това е често явление, което виждам и ми е много странно....

 
  ...

...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 3d1b8aa3cf
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

46.   "най-много съм забелязал в по-голямата част от народа ни е именно това, че не можем да се обединим в общност. Не можем да бъдем едно и заедно да постигнем нещо."

И тук разбираш защо всеки с малко повече мозък, в един момент му писва и се отделя в малък социален кръг или напуска страната.

"по-жалко е че хората вдигат ръце от отговорност и бягат на някъде.."

Последните 3 пъти, когато поех отговорност, 99% от хората се отказаха след 20 минути. Съжалявам, но какво да правиш с такава маса? В един мометн осънаваш, че масата от хората не си заслужава усилието. Чоловек чоловекъ волк, казват руснаците, защото и при тях е същото. Свестни хора има, но са малко и повечето не правят нищо, защото са се изгорили много пъти, като са се мъчили, да направят нещо правилно, но същото това общество ги е предало.
За какво имаш, да се бориш в страна, в която масата отказва, да се бори за себе си или ближния си? За какво?

 
  ... горе^
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 3d1b8aa3cf
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

47.   До 45

И на мен са ми странни 70 годишни работещи от селата... Просот не виждам много такива. Може би всичките са в чужбина!

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: df18b9eaa6
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

48.   Да се опитваш да спасиш някой друг освен себе си е загубена кауза. Умните хора го осъзнават по-рано и престават да се терзаят излишно.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 4a3f875e1e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

50.   46, много си прав/а, че българите не искаме да се борим за по-добра държава и чакаме някой друг да ни я поднесе на тепсия. Много от нас дори и не чакат нищо. На тях просто им харесва да си живеят в корупция и хаос. Мога да дам доста примери, но ще опиша само два. Първият е една позната, на която доста пъти съм споделял, че ще подам сигнал за неща, които не са редни, а тя ехидно се хили и отговаря: " ее, като подадеш, какво ще стане". Освен, че вярва, че нищо няма да стане, тя и иска да не стане. Просто явно й харесва да бъде заобиколена от измамници. Вторият пример е с други мои познати, които купуват доста скъп за категорията си хранителен продукт с ясното съзнание, че производителят е мошеник. Вредните съставки са си директно написани на етикета. Като ги питам защо го купуват, заедно с всички останали продукти от гамата му, при положение, че нито са по-евтини, нито са по-вкусни и в същото време има десетки други, които поне по информацията от етикета не съдържат подобни отрови, отговарят троснато: "ти пък сякаш знаеш какво означават тези съставки". Ами, една дузина Е-та, пълнители, оцветители и др. подобни, едва ли са витамин Ц. Та, на хората това положение им харесва и те не искат да го променят.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 4 месеца
hash: edcdfe1147
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

51.   Социум. Когато от малък те хвърлят в среда , в която оцеляването е сурова борба, човек се приспособява и научава. Когато свободата на хората им е отнета може би хората си стоят на едно място и съществуват. Възможностите се свеждат до това каква заплата взимаш. После у нас е истина, че не може всичко да се прави. Който иска да лови бели мечки или да бере банани.

 
  ...

...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 453cc97825
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

52.   Питате се защо няма борещо се общество, защо няма маса народ да стачкуват по улиците? Наистина ли не сте наясно?
По голямата част от хората останали в България са зависими от днешната си работа за къшея хляб. Те работят за доход по нисък от нужния за оцеляване на семейството му. Затова не ходи да стачкува, защото всеки работен ден му се заплаща на цена равна на днешното оцеляване, човекът не може да си позволи да отсъства и един ден от работа, камо ли да стои със седмици и месеци да вика под прозорците на властта и то за кауза, която не му е чак токова важна за физическото оцеляване. Ако разгледате пирамидата на Маслоу, може и да ви стане ясно, че човек който няма сигурност в физическото си оцеляване, няма как да достигне до мисълта, за общност, за благото на общността.
Разбирате ли няма как семейство работещи за общ доход под 2000лв или чисти под 1500лв, които живеят на квартира и имат деца да могат да си позволят днес да не идат на работа, а да идат на протест. А реалността е че масата народ в България работи и за под 1000лв. и доста от семействата имат доход под 2000лв месечно. Тези хора нямат никакви спестявания и не могат да оцелеят без днешния си надник.
№50 мислиш че на хората това положение им харесва, защото не си на техния хал. Ако знаеш че днес детето ти има нужда от нови обувки че старите са прокъсани или якето му от миналата година окъсяло, къде ще избереш да идеш на работа или на протест, кое от двете ще осигури по бързо нужното за твоето дете?
Да ако гледаш в далечното бъдеще по полезно ще е да идеш на протест, обаче тези хора всеки ден имат спешен проблем за решаване с цел оцеляване, я сметката за тока дошла, я дошло време за наема, я детето имало нужда от сироп за кашлица и си взел на заем от колегата за да купиш лекарството.
Вярно Ботев примерно е оставил жена си с едномесечно бебе и тръгнал да се бори с ясното съзнание че ще умира. Обаче в района където е умрял тогава са живели хиляди бедни българи, които са знаели че в близкия балкан има чета, но са предпочели същия ден да идат на работа, не са направили избора да идат да подкрепят четата и да победят тристата турци, нима мислиш, че те са били доволни от живота си? №50 Мислиш ли че на онези не скочили да подкрепят Ботев им е харесвало положението им?

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 2f8ee96742
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

53.   Не зная дали е предателство, но за мен отричането от Българското е по - страшно от това. Пътувам много, правило ми е впечатление по самолетите как майки с малки деца - българки, които си идват в България по разни поводи, говорят с детето си на чужд език. То е ясно, че това дете няма да се усеща Българин, но поне единия език да остане у него за още едно поколение все е нещо. Върхът беше , когато един такъв човек ми каза “вие Българите - сякаш той беше китаец, а не емигрант отпреди 40 години в Източна Германия. Право на всеки е да търси място под слънцето, но тези които се отричат от това, което са не са уважавани дори и от тези, които ги използват. И най-долния негър от гетото ще гледа на тях отвисоко. Не е лесен нито живота на емигранта, нито на онзи, решил да остане тук.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 2f8ee96742
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

54.   до 44
Удържали са им на база 250 лв заплата, а сегашните разходи за пенсии, безплатни лекарства са стотици на човек, да не говорим, че тези пари за пенсии отдавна изчезнаха, сега пенсиите се плащат от работещите в момента. Като сложиш и социалните помощи на мургавите събратя - нещо, което тогава не е имало и нещата стават доста трудни като разходи за обществото. Всеки казва цял живот съм плащал осигуровки, ама цените не са като тогава, то и аз цял живот плащам здравни осигуровки, ама ми отпускат 4 дни в болница, останалото се плаща.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 82241de1a3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

55.   Номер 52, не говоря да отидеш на протест вместо на работа. Говоря за съвсем нормални неща, като да подадеш сигнал, че в магазина до вас не се издават касови бележки или че продават ментета. Освен това има много протести, които се организират след работно време. Последният пример е от преди няколко месеца. Живея в Шумен и тук водата спира заради аварии всеки месец по няколко пъти. Да не говорим, че е най-скъпата и мръсна в цяла България, защото дори няма пречиствателна станция. Та, преди няколко месеца нямаше вода мисля два дена подред и никой не знаеше кога ще има. Организира се протест пред сградата на ВиК, който беше мисля от 18:00 или 18:30. Знаеш ли колко човека бяхме? Нямахме и 10!

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: f3a729df42
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

56.   53, не всички таят носталгия по дупката Вулгаристан, куче улично.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker