Защо сме такива и как да настъпи промяната?! - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121157)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Защо сме такива и как да настъпи промяната?!
преди: 4 години, 5 месеца, прочетена 840 пъти
Здравейте на всички. Вдъхнових се да пусна тази тема за дискусия и всеки да изкаже мнението си по въпроса без нападки от друга прочетена тема в сайта, която има общо и с моя въпрос.
Обожавам да пътувам и пътувам много и навсякъде. Живяла съм и в чужбина няколко години. Направило ми е впечатление, че хората масово в чужбина са супер усмихнати, любезни, позитивни и не комплексирани като включая и страни със слаба икономика, страни богати за туристи, но бедни за тамушното население. Винаги ще те поздравят дори на улицата дори да си непознат, ще ти се усмихнат, ще се извинят 100 пъти ако са те бутнали, настъпили или нещо такова без да искат.. тук ако си така ще се сметнат за психопат, луд или нещо не добре с главата. Всеки е начумерен, нервен, гледат те от глава до пети с какво и как си облен.. марка ли е, не е ли марка, с какво е съчетано, косата как е. Абе модни критици колко искаш. Чувала съм безброй пъти коментари по улиците не за мен(а може и за мен да е имало, не знам :D) за други хора "гледай го/я па тоя/тая как се е облякъл/ла" и се почва едно надменно държание и кикотене. В Америка и Англия например дори звездите излизат с домашния клин, косата на гнездо и свлечения потник на разходка и на никой не му пука, всеки си върви по пътя и си гледа неговите си работи.
Ще кажете.. ами хората са изморени, нямат пари, намат стимул, държавата така и така, управлението не знам си какво, здравеопазването еди си какво. НЕ, не съм съгласна! Хора, в големи страни, икономически стабилни в някои градове дори няма денонощна аптека или магазин. Също така детска градина и ясла след определен час 16:00 се заплаща ако не си дошъл навреме да си вземеш детето. И никой не го изтересува ти на работа ли си бил, къде си бил. В училищата такова нещо като "отсъсвия, защото е болен" НЯМА извинителна бележка от лекар, майка не важи ако ще бележка от папата да имаш отсъстваш ли-се вписва и при 4-5 отсъствия си търсиш друго училище. Това е закона и се спазва от родителите и учениците без да ходят да вдигат луди скандали на директори, учители, да търсят връзки.. В Англия в спешното чакаш по 5 часа ама не тръгваш да се биеш с доктора щото не те е прегледал. На зъболекар да отидеш ще те оберат до шушка. За всичко изписват "парацетамол" и оправяй се, но никой не е теъгнал да се оплаква. Наскоро се върнах от дълъг престой в Мексико, Бразилия и Аржентина. Работата ми го изисква, не съм глезена кифла с пари, която не разбирам проблемите на хората у нас, напротив! Та в тези страни се нагледах на ужасни неща. Да, отлични са за почивка, море, ваканция и каквото още искате. Големи износители са на какво ли не памук, тютюн, наркотици дори.. стабилна икономика, но населението и облагите са под всякакви критика. Контраста между богати и бедни е толкова видим, че под всеки мост можете да видите бездомни хора, които са загубили домовете си. По улиците се продава какво ли не, за да може тези хора да изкарат пари по някакъв начин, НО.. за разлика от тук всеки е усмихнат, ще ти помогне, държавата не му е виновна, доволни са и щастливи и от малкото, което имат. Не са озлобени, защото имаш нещо повече от тях! Мъчно ми е, защото си обичам страната! Не съм женена, нямам и деца, млада съм още и нямам 30. Искам децата ми да израстнат тук, искам да се развивам у нас, но просто тази арогантност, невъзпитаност най-вече в младите.. вървиш по улицата и гледаш само начумерени лица, невежливи, оглеждат те все едно си на изпит и прочие ми идват в повече и колкото повече пътувам толкова повече го забелязвам, когато се върна!
Ставала съм свидетел на брутални случки в България как се крещи на възрастни баби, дядовци.. къса ми се сърцето. Децата масово не са възпитани на морал и чест. Аз лично предпочитам да си взема от бабата или дядото, които продават истински неща на улицата доматки, краставици, цветя.. отколкото от магазина, където се внос от чужбина! Бих искала да има повече такива хора като мен, които не просто да ги подминават а да оценят продукта. Иска ми се да бъдем преди всичко хора!
Има още много неща, които мога да кажа по темата, но ще изчакам вашите коментари по написаното до тук. И да ме опрекнете.. това е моето наблюдение над нещата :/ Въпросът ми е как според вас може да се помогне за положителна промяна в самите нас като хора и общество? Знам, че не съм само аз на това мнение, но както се казва "една птичка пролет не прави", а моето мнение е, че ако искаме нещо да се промени.. промяната трябва да започне първо от нас самите като хора, поведение и манталитет. Не от държавата, управлението и т. н а от нас, а с времето ще дойде и другото!
Благодаря, че отделихте време да прочетете и очаквам вашите коментари :)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 5 месеца
hash: 75725f8340
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Според мен главната причина наистина е голямата разлика между бедни и богати, което създава комплекси още в детска възраст и се предава на следващото поколение. В Мексико, Аржентина и т. н., съотношението е друго - т.е. почти всички са бедни, богатите са малцинство, никой не се сравнява с единици. Освен това в тези страни хората си знаят, че са бивши колонии, че климата им е с по 6 месеца суша (недостиг на вода), САЩ ги засенчва (на световния пазар) като много по-силна икономика, населението е голямо и ресурсите не са достатъчни за всички и т. н. Докато ние в България можем да сме като всяка друга европейска държава.
Относно здравеопазването - ако беше толкова лошо "на запад", както го описваш, защо сме 1-ви по смъртност в ЕС? Ако е както си го описала, хората в западна Европа щяха да измират като мухи пред спешните кабинети или навсякъде, поради липса на достъп до лекар, съответно диагноза и лечение.

 
  ...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: fe5b1804c1
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   А промяната ще настъпи, колкото и да ме упрекнат за това, което ще кажа - когато се увеличат доходите на най-бедните, имам предвид на работещите бедни, не на наистина мързеливите. "Парите не носят щастие" - това е така, но в случаите когато става въпрос за презадоволяване. Или когато на човек му липсва нещо, което не се купува с пари. Но много често дори и за да правиш нещо, което ти доставя удоволствие, трябват пари. Например да пътуваш, да се запишеш на спорт, танци, да се занимаваш с някакво изкуство и т. н. Или да осигуриш тези неща на детето си. Парите дават сигурност, само благодарение на добри доходи може да имаш собствено жилище например. Според мен всеки трябва да може да има жилище, да може да си позволи качествена храна, да има достъп до всякакви здравни услуги, когато му се налага - на него, на децата му.
Другото нещо, което трябва да се промени, е да постъпят качествени кадри на ключови за обществото длъжности като държавни служители, такива в институциите, съдебната власт, както и в образованието, здравеопазването и т. н.
Това е. Просто и ясно.

 
  ...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: d0f43c6c6f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Крещи се на баби и дядовци, а същите сега баби и дядовци по ОНОВА време са възпитавали хората, които сега им крещят. Или ако не само те, то те и техните деца. Така че явно не са си свършили работата много добре.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 671bc1dd93
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Добре, бе момиче... как може да си хем да си толкова успешна, хем толкова неграмотна... Засрами се.

 
  ...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: ddb149d0ed
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   В България просто манталитета ни е такъв. От 15 г. обаче хората са по-любезни масово се чува хубав ден.... и от сорта. Единствено не съм съгласна с мнението ти за отсъствията в училеще. И аз съм в жубина и никой не се влачи болен. Отсъствията трябва да са оправдани. Когато моето дете е на преглед в бележката за учирище пише от колко до колко и съответно отива до края на деня на училище. Мнението ти е много крайно. И в Англия боледуват все пак и някой да те изгони да си търсиш училище, защото детето е оперирано примерно. Айде сега.
Децата отсъстват, операции, температура... нормално е. Освен това в спешното ще чакаш ако е нещо не спешно чак толкова, но ако си с инфаркт повярвай ми реакцията е светкавична, въобще за спешни състояния. Хеликоптера е като автомобил толкова масово се използва. Никой няма да те отпрати ако си с болка при зъболекар с хапче просто и да таправиш сепсис. Може да почакаш, но лечение ще има. Да ще си платиш, но хората имат допълнителни застраховки и плащат за да имат сигурност, застраховка за зъболекар, очила, адвокат, пенсионна, жилище... и когато нещо стане не събират пари, защото къщата е изгоряла просто застрахователя плаща. Хората живеят по друг начин. Сега ще кажете как да отдели някой 80 лв. на година за застраховка, така както всеки ден масово дава 5 лв. за цигари и яко плюскане. Няма чужденец, който не е потитал защо има толкова храна на масата на български сбирки. Мисля, че мдумата манталитет казва всичко. Масово българи и не само викат, крещят в спешното, плюят недоволни от болницата Х, колко са некадърни. Наскоро българка ми се оплака как в малката градска болница тук в чужбина е изпаднала в кома, защото.... куп плюете по болницата, но за съжаление не осъзнава, че същата тази болница и същите тези хора са организирали транспортирането й с хеликоптер до университетската болница и са и спасили живота. Ако си беше в България, дали щеше да й предложат по-добро лечение след всичко, което се случва и всичко това се случва в откъснат район на 1000 км. от столицата на държавата в която живее и здравната и осигуровка е платила всичко. Да не сравняваме различни светове. И България си има своите позитиви. Да всичко работи магазини, аптеки, но някой е далеч от семейството си, защото е много важно на Коледа хранителният магазин да работи. Тук всичко е затворено, има денонощна аптека за спешни случаи и тук разбрах какво е неделя. Ден за почивка и за семейството.

 
  ...


...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 12e19187a6
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   4,

Както може ти да си толкова тъп и невъзпитан, очевидно. Никой тук не ти е виновен, че си импотентен селянин.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 18e0d9bc66
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Голяма моралистка се извъди. Аплодисменти, винаги съм се "възхищавал" на хората с принципи, морал и родолюбие :D
Вземи си намери мъж, че ей сега с тия толкова големи разбирания за света ще се сбръчкаш.


Гея от Корея

 
  ...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 875c16bf07
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Авторке, едно малко съветче: друг път като пускаш такава тема в българско форумче се представяй за мъж за да не никнат коментарчетата от селски тип като 4 и 7.

 
  ...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: b6774d020e
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   Мисля че главния проблем в България и съответно на българина е липсата на справедливост, като се започне от най-дребния човечец и се стигне до най-високо ниво. Липсата на справедливст отглежда намръщени хора.
Ето ти авторке искаш България да се оправила, но сама твърдиш че предпочиташ да купиш от онзи който не издава касови бележки, не плаща и другите налози за бизнес, само защото бил възрастен!? ! Казваш че неговата стока не била от чужбина, а каква ти е гаранцията? Познавам две такива баби над 65 годишни, едната ходи обира цветя от гробищата преди обед и след обед продава букетчета вързани с връв по главната улица, другата лятото всяка сутрин, с една количка на колелца ходи до борсата за домати и др зеленчуци, слага покрай тях няколко китки с набрани покрай блоковете попикани от кучета "билки" /гьозум и такива/ и после продава всичко по улиците на такива балами като теб. Познавам и дядо чийто син отглежда пчели пълнят буркани с 30% мед и 70% с някъкав сладък бъркоч тип глюкоза и дядото продава "меда" на такива като теб, че и на по скъпа цена.
Моля отговори ми на въпроса. Защо имаш мнението, че ако един човек е възрастен, той няма как да е измамник? Защото е роден през комунизма ли?

И точно от държавата трябва да започне справедливостта, тя е тази която трябва да не позволява на има несправедливост, да стегне полиция и съд, за да се изловят и накажат колкото е възможно повече хора, които мамят.
Както казва №5 по празници всички магазини работят, да им се направи проверка имат ли писмено съгласие от работника си да работи на празник, заплащат ли те на работниците си двоен надник, колко часа работи продавач в магазин, има ли както в чужбина изискване към бизнесмена, да не може да кара работника си да работи повече от 40 часа седмично?
Усмихващите се хора в чужбина знаят какво е почивка, знаят какво е уикенд, знаят какво е празник, за разлика от българския работник!!! В България само за държавните служители важи такова правило, обикновенния човечец винаги работи по повече от 8 часа на ден, винаги е каран да работи през уикенда, и хич не им пука да го карат да работи и на Коледа.
Дори в чужбинския магазин Кауфланд, магазинерките са писани на 8 часа и винаги ги карат да остават по 3 часа след работа за да чистели и подреждали магазина за следващия ден. Живея срещу кауфланд виждам как магазина затваря в 21ч, а работничките си тръгват в полунощ, като разхождам кучето, питал съм плащат ли ви за да оставате да чистите, те казват НЕ плащат ни до 21ч, но ни карат след 21 да изчистим измием и подредим магазина. В чужбина в магазините така ли е? Аз ще ти кажа, не е така. Имат си достатъчно нает персонал, който да чисти и подрежда в работно време.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 5 месеца
hash: b40835c9fc
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   От една страна сме такива, защото сме бедни. От друга сме бедни, защото сме такива. Темата е много дълбока. Хубаво е ние българите като народ да си зададем въпроса "защо сме бедни". Освен това хората трябва да имат ясна представа за историята ни и причинно-следствените връзки, довели до сегашното положение. И до причинно-следствените връзки довели другите държави до икономическа стабилност. Промяната в България се случва но ще отнеме време. Много млади хора заминават в чуждбина, учат там и след това се връщат с наученото в България. Това е голям опит. Поколенията едно след друго се променят към по-добро.
България ще тръгне нагоре тогава, когато хората станат по-будни и по-информирани, начетени и духовно развити. От друга страна трябва да се отървем от злобата и омразата, която расте. Аз лично съм видял, че никой не мога да променям. Мога да променям себе си, да бъда човека, който искам да бъда и трябва да бъда и дай боже един ден да възпитам децата си по същият начин, по който смятам, че е правилен.

 
  ...

...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: b6774d020e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   10 от една страна си прав, но от друга не. Ти мислиш само за учените и образовани хора, а не за цялото общество. Реалността е че обществото има нужда както от високо образовани, така и от средно образовани, така и от нискообразовани хора. Защото труда на високообразованите не струва нищо, ако ги няма по нискообразованите. Труда на архитекта на сгради и мостове не струва нищо, ако няма кой да ги постои. Да високообразованите са полезни, без тях не може, и си заслужават хората високото заплащане, но и чистачката, която днес ще стане най-рано и ще почисти спирката от снега е много полезна и тя има право да живее и тя има право на покрив и храна днес, а заплатата й не й позволява да осигури на себе си и на евентуалното си 1бр дете оцеляване. Докато държавите с които се опитвате да сравнявате щастието /усмивките/ техните чистачки по улиците могат с доходите си да осигурят оцеляването на самата чистачка и 1-2 нейни деца.
Тоест не е важно да сравнявате бедността, а покупателната способност. Казвате бедните страни с слаба икономика, обаче сравнявате само по дохди или МРЗ, или БВП на държавата, а най-важно е да се сравни тази МРЗ колко всъщност покупателна способност има за дадената държава. Може ли един човек с МРЗ да плати най-евтината квартира, да си купи достатъчно за двама човека /той и 1бр негово дете/ стоки от първа необходимост. Погледнете в България МРЗ е с пъти по ниска от европейските, а цените на стоките от първа необходимост са равни или по високи от средно европейските. Колко струва най евтината бутилирана мин вода в европейските държави, а колко струва в България, уж богатата на минерални извори държава? Предполагам виждали сте снимките с цените от големите супер маркети в Германия и сте ги сравнявали с тези в България, онези снимки на които всички в ФБ се възмущават. Дори да сравним с държави извън ЕС, там хората от обществото не плащат европейски акцизи и такси. А и защо ще се броим за държава от ЕС щом ще сравняваме бедността си с държави от Африка, които получават помощи от нас, като европейска държава?

 
  ...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 7b95ba8a22
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Номер 1, "Според мен главната причина наистина е голямата разлика между бедни и богати, което създава комплекси още в детска възраст"

Наистина ли?

А знаеш ли, че Германия, преди да стане много богата е загубила две световни воини и децата са се раждали не бедни, а без изобщо никакви пари. В Япония след втората световна война, хората се е налагало да работят по 16 часа за да могат да изхранят семействата си. И въпреки всичко сега и двете държави са икономически стабилни и "децата се раждат вече богати".
Българите винаги търсим вината в нещо, това ни е проблема. Някой ни е виновен за това, че не изкарваме добри пари. Някой ни е виновен затова, че не сме обединен народ. Някой ни е виновен, че днес вместо да се мръщиш, можеш да се усмихнеш на някого, да помогнеш на някого, да направиш нещо за общото благо. Я някаква детска площадка, я някоя пейка. Никой не ни е виновен. Сами сме си виновни. Това е въпрос на избор. Богатите държави са богати, защото хората там са обединени, информирани и умни. При нас от една страна има фактори, които можем да обвиним. Например няколко робства едно след друго, които са ни смазали. Но пък от нас самите зависи дали ще се променим духовно като нация. От всеки един отделен човек. Дори ей сега да ни обсипят с пари и всички Българи изведнъж станат богати... първо няма да могат да задържат това богатство и ще го пръснат за глупости, с които да се хвалят пред съседите.
Тук проблема е, че всеки е единак, никой не му пука в какво отношение е със съседите си. В повечето квадратни блокове хората се подминават като призраци.
Нищо няма да ни промени, ако не се променим духовно и ако не се обединим като нация, а това означава да се промени всеки отделен човек.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 0de6a3db69
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   Номер 12, казвам разликата между бедни и богати, точно заради нея има бедни. Ние нито наскоро сме загубили война, нито сме имали някакво бедствие, нито нещо, от което да се възстановяваме и да се борим. Просто едни живеят на гърба на други. И това е точно следствие от това, че не сме обединени, а всеки сам за себе си. "ще го пръснат за глупости, с които да се хвалят пред съседите" - за това си прав. И това пък е причина всеки да е сам за себе си и да гледа да прецака всички и всичко, само за да си избие комплексите.
Номер 11 е написал много верни неща, подкрепям напълно. Стига с това, че всеки беден в България е мързелив. Щом работиш, значи не си мързелив, мързеливите НЕ работят нищо. Всеки друг заслужава уважение. Няма причина да се различаваме от другите европейски държави, просто няма.
Точно ниската покупателна способност ни спъва икономиката!
От номер 1

 
  ...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 386bcf211b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Те американците ходят с чехли навсякъде, защото естетическите им ценности са на примитивно ниво. Аз дори не виждам никаква разлика от звездите за които говориш и махленските цигани на Стратфорд или Филиповци.

Даже българките в чужбина, които за разлика от теб са ЖИВЕЛИ във въпросните държави им се присмиват по ФБ групите. За отношението, пак нещо не си разбрала, защото едва ли езика който владееш е бил на ниво да обсъждаш духовни, политически и икономически проблеми. Да не говорим, че затова се иска като минимум кръг от дългогодишни приятели(с което ти пожелавам успех)
Отново ако беше живяла и интегрирала сред западно европейската култура изобщо даже нямаше да пишеш тук. Мнението ти е безкрайно повърхностно и необективно.
И не е вярно, че хората в Англия не се оплакват. Пак казвам ти изобщо не си има разбрала културата. Ако беше видяла как лицемерно говорят зад гърба ти, след като си тръгнеш от кръчмата щеше да разбереш. На тях дори толкова им е писнало, че масово белите лондончани са се изселили отдавна. Аз защото съм виждал гневни англичани, оплакващи се от мюсулманите, разликата че те се опитват да са "политически коректни", защото са путь*ци. , докато ние сме по-радикални.

И да, не им пука за теб. Не им пука и един за друг. И точно в това се състоят проблемите им. Факт, който ти в България си пропуснала да отбележиш като плюс.

 
  ...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 076cab2cab
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   Както казваш - още си млада и се възмущаваш от подобни неща. С времето ще се научиш да ги приемаш. Не можеш да промениш останалите, така че по-добре изобщо не им обръщай внимание и гледай собствения си живот.
И мисли. Защото аз пък ако те попитам защо искаш децата ти да израснат тук няма да можеш да ми отговориш, без да започнеш ръсиш клишетата на баба си. Животът си е твой и трябва да правиш това, което е най-добре за теб. Какво те интересува държавата и всички останали?

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker