Какво харесвате и какво не харесвате на демокрацията в България? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (97727)
 Избор на редактора (167)
 Любов и изневяра (22999)
 Секс и интимност (11336)
 Тинейджърски (20291)
 Семейство (4903)
 Здраве (7873)
 Спорт и красота (4114)
 На работното място (2201)
 Образование (6010)
 В чужбина (1305)
 Наркотици и алкохол (937)
 Измислени истории (735)
 Проза, литература (1510)
 Други (13340)
 
Зъбни импланти
Възстановете Вашата усмивка в рамките на седмица!

Зъбни импланти - цени

 

  

Споделена история от Други

Какво харесвате и какво не харесвате на демокрацията в България?
преди: 9 месеца, 26 дни, прочетена 2353 пъти
Този месец се навършиха 30 години от установяването на демокрацията в България. Спомням си с каква еуфория хората посрещнаха новата промяна на политическия небосклон. Най- после и България да се присъедини към демократичния свят. Да имаме право на личен избор в икономиката, да имаме свобода на словото, да излизаме свободно в западните страни и още много други неизказани свободи. Стария строй го погребахме, анатемосахме БКП заедно с нейния дългогодишен ръководител Тодор Живков. Годините се изнизаха и ето че вече навлизаме в четвъртото десетилетие. Но каква е равносметката до тук. Имаме ли някакво подобрение в материалното благополучие на обикновения българин. Лично аз не виждам такава. О, да съгласен съм, че за една малка част от хората, най-вече политиците и новите бизнесмени, има наистина голямо подобрение. Но как се чувства обикновения човек. Той почувствал ли е положителна материална промяна в неговия живот, говоря за народа като цяло. Лично аз не виждам такава промяна. Напротив голямата част от населението изнемогва, не може материално да свърже двата края на измъчения си живот. Всичко е станало скъпо за него. Ако живота беше по-лесен в желаната демокрация щяха ли над два милиона млади хора да напуснат родината си. Този факт наистина показва, че младите не виждат добро бъдеще в собствената си родина. Ами пенсионерите те също изнемогват без да виждат някакъв шанс за подобряване на живота им. Как ще преживеят тези безпомощни хора в следващите няколко години. Всичко изглежда толкова отчайващо, че не виждам какъв ще му бъде края. Криминалността, наркоманията, убийствата, всичко изглежда толкова отчайващо. Корупцията на високите места може ли някой да я спре. Така аз виждам днес живота в България без никаква надежда за неговото подобряване.
Скоро видях едно видео в YouTube на Бойко Борисов с американската жена-посланичка в България. Той я целуна и прегърна и каза: Ако научиш български език може и да останеш в България. Това ми намирисва, че Бойко може да стане американски зет. Това стане ли, тежко й на България. Тогава България ще бъде абсолютно контролирана от Америка. С всичко написано до тук искам да изразя мнението си, че не виждам в близкото бъдеще живота в България да се подобри към по-добро. Не харесвам живота на хората в България какъвто е в момента. Не знам дали да ще се подобри. Може да ме мислите за много негативен, но така мисля аз. А вие драги посетители в този сайт "СПОДЕЛИ" кажете какво ХАРЕСВАТЕ и какво НЕ ХАРЕСВАТЕ на българската демокрация. Модератори ако вие стриктно се придържате към смисъла на вашия сайт не виждам причина да не публикувате темата ми. Нали трябва да споделяме.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
 
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:
1-50 от 78

преди: 9 месеца, 26 дни
hash: bf8f75123e
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

1.   Като дойде демокрацията в България, ще ти кажа.

 
  ...
преди: 9 месеца, 26 дни
hash: c364bc2426
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

2.   Дори не прочетох цялата тема. Като човек работещ на Запад и бил в няколко демократични държави, ще ти кажа, че трябваше да напишеш думата "демокрация" в кавички. Просто защото в Бг няма истинска демокрация. Много често повтарях на родителите си, не демокрацията ви е виновна, а по-скоро липсата на демокрация.
Трудно е държава от социализъм да се превърне в демокрация. Още по-трудно е когато наследниците на БКП и разните там терористи ни управляват. Сега много леви тавариши ще се активизират, ама все тая.

 
  ...
преди: 9 месеца, 26 дни
hash: 776aa0b4a6
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

3.   То няма демокрация в България, защото няма кой да я приложи. Единствено Иван Костов, от всички политици, които са управлявали тази страна е бил демократ. Всички останали, които ни управляват от много години насам са агенти на държавна сигурност и почти всички са свързани с предишното БКП и сега отново са свързани с Русия, която пък не е никак домократична.

 
  ... горе^
преди: 9 месеца, 26 дни
hash: dba306c626
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

4.   Днес се навършват 100 години от Ньойският договор, с който осакатяват България.

 
  ...
преди: 9 месеца, 26 дни
hash: cc21c997ed
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   Мисля че грешките на демокрацията ни би трябвало да са ясни на повечето хора. И те на първо място са наивността и мързела. Дадоха на народа демокрация, но не им обясниха какво е това нещо, не им обясниха, че при демокрация имаш избор, но тези между които избираш много лъжат и не трябва да им вярваш наивно. Преди демокрацията българите не знаеха какво е политик, казваха им кого да изберът и те ходиха на сляпо и пускаха бюлетина, лошото е че никой не им обясни, че след промяната няма да е така и те трябва да избират на своя отговорност. Никой не им е обяснил че трябва да избират кой да ги представлава в тази държава или в тази община и повечето българи или гласуват за който са има казали или изобщо не гласуват.
Колкото до мързела повечето хора по време на стария строй работеха и нещо друго след 8-те часа в завода, я градинка с зеленчуци, я частен свинарник или пилчарник, я строеж на частно и т.н. , днес никой не иска да се хваща с нищо повече, макар да не му достигат доходи, той се прибира от работа и ляга на дивана, отваря лаптопа и започва да мрънка.
Възможно е и образованието да е виновно, дълги години никой не промени така образованието, че то да образова младежите да могат да работят, да са конкурентно способни, да вършат нещо в повече от зададените им задължения за да растът напред. Младежите са научени да бъдат оценявани не заради това какво са свършили в повече, а е оценявано по това кои свои задължения не са извършили. Един пример от европейското образование за оценка на какво в повече си извършил е продаването на кутий с бисквити в квартала.
Отделно направо като ученици и студенти им бива втълпявано, че дори и да завършат с отличен по дадена професия те нищо не знаят и не могат да я извършват. Днес в този сайт, четох мнение на завършила няколко висши, мисля счетоводство, млада жена, която тврдеше, че все още е на ниска заплата, защото работодателя й я обучавал, това са й казали и тя ги повтаря като папагалче, ако днес работодателя й я обучава, какво за бога са правили доцентите й в университета цели пет години, не би ли трябвало един завършил нещо човек да е обучен?
По предизборните кампании разни политици обещават на обикновенните граждани, ние ще ви осигурим работа, ще ви вдигнем заплатите, хората вярват и след като видат че не се сизпълняват тези обещания, се започва едно мърморене ама той .... А никой не е обяснил на тези хора, че в една пазарна икономика политиците не могат да се бъркат в заплатите, могат само чрез минимална ставка /заплата/ да защитят най-ниско образованите работници и толкова, в един капитализъм човек сам продава труда си на работодателя. Това пак е пропуск на образованието. Образованието ни все още е по близко до стария строй когато след като завършиш държавата /полическите управители, чрез свой подчинени/ ти намирали работа.
Да не говорим че в професионалните техникуми все още малдежите се образоват на толкова остаряли техники, че ум да ти зайде, в механиотехникума учат по учебник създаден през 1963, в училището по автотранспорт се изучава подробно устройството на москвичов двигател.

 
  ...


...
преди: 9 месеца, 26 дни
hash: 5be463b6f2
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

6.   Демокрация за?!? За малцинства от заможни хора и една малка част дребни буржоа ли? Не! Ще ги представя възхваляващите днешното време - Някой държи малък склад, цех, работилница или охранителна фирма, за него работят няколко човека, пък работата е за двойно повече хора! От поръчителите си присвоява парите на липсващата му работна ръка, докарва си едни около 2 хил. Или малко отгоре, и разправя на всички, че има акъл, върши трудна работа и си заслужава парите и стандарта. Тарикатите не са някакви високоинтелигентни и постигнали много хора, а просто едни хитри индивиди, над които няма кой да упражни морални и законови мерки. Да, за тези хора е много хубава демокрацията. Познавам хора, които започнаха на някой места без договори. Още си чакат парите. Няма и да ги видят. Парите на тези клети балъци са отишли във влагане на средства за ремонтни дейности на вилите, апартаментите , автомобилите и бъдещето на неособено интелигентните им деца. И тези хора се мислят за големи късметлии, че не сме били комунисти. Хора дето крадат и консумират за себе си. Държавата е спряла да произвежда след 89. И така се появиха благоприятни води за ей такива капиталистически щуки. Големите с имотите и земите няма да ги коментираме, те правят същото ама с много хиляди и милиони. И сега системата е направена така, че младите хора да се обезверят и да не търсят промени, а просто да се ориентират в сферата на програмирането, административни длъжности и превеждане, тъй като заплатите са сравнително добри и внушават чувство на финансово задоволство. Но, всеки млад се бута да работи тези няколко длъжности и когато се появи огромно количество кандидати, ще стане един излишък и заплатите на тези професии ще се понижат. Имам познати дето взимат по 1.3 - 1.6 и са доволни. Според тях няма никакъв проблем в работата за хората, а просто всички се оплакват защото са мързеливи и неквалифицирани. Ама не, явно има проблем щом се търсят няколко специалности. Работата за химици, физици, биолози, историци почти няма нормално заплащане. Само за програмисти и хора от тая сфера, с които съм си говорил и съм се наслушал на глупостите им. Специалността им се налага агресивно в обществото. Нищо, мразете непросветено социализма, все пак заплатите ви ще паднат значително под сегашните суми до няколко години. Достъп до здравеопазване и образование имат само хората от така наречената дребна буржоазия със заплатки над 1.5 лв. А за качествено образование и здравеопазване само хора с много над тези заплатки. Не знам дали забелязахте , но през последните няколко месеца усилено се водят протести от медицински сестри, работещи за 600 лв с извънредни часове. Повечето напускат а по-младите не учат за сестри, нямат мотивация. Следователно и услугата на здравеопазване се понижава и губи своето качество, а държавните болници се закриват и по този начин народа се подлага на геноцид. Образованието е пълно безхаберие. Хора без подходящите качества са дипломирани и се уреждат да практикуват по специалността си. Не си мислете, че България е на този хал от некадърно управление, напротив. Управлението е изключително кадърно и злонамерено към нас, както и към вас пред компютрите с ай ти и езиците. Това си е класова война и опит за прикритие на умишлени действия, определени като естествени процеси в съвремието. Не мога да повярвам, че още има хора, които не водят никаква класова война, защото не знаят и значението на думата класова, но продължават да плюят по един режим, с който никога не е реализиран на нашата планета. Освен това много са ви лъгали, че на еди кой си са му взимали земите преди 89-та. Земята не е собственост на никоя личност, само построеното и посаденото на нея. Запомнете го това и престанете да се правите на жертви. Едни от най-големите антикомунисти живеят най-хубавите апартаменти и квартали в София, подарък от режима преди години. Такива сега се правят на най-големите врагове на Тодор Живков. Повечето щяха да живеят в кирпичени колиби. Не, цивилизацията не е дошла в България с построяването на сгради тип ново строителство последните 10 години, Това е частно строителство с далавери за милиони. Инфраструктура и промишленост се появяват чак след 50-те. Ограмотете се малко. Христо Ботев е бил символ верую на Българската комуна. Никой истински българин не е либерал и капиталист.

 
  ... горе^
преди: 9 месеца, 26 дни
hash: d5c9c954c3
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

7.   В България няма демокрация. Тоест има свободи някакви, ама що се касае до управлението на страната - там е всичко друго, но не и демокрация.

 
  ...
преди: 9 месеца, 26 дни
hash: 75fe602714
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   Както в България така и където и да било по света ако се заобиколиш с правилните хора за теб в сферата в която искаш да се развиваш ще успееш иначе не същото е и за личния живот. Мястото е без значение, хората са ключа към успеха.

 
  ...
преди: 9 месеца, 26 дни
hash: 89b02fb216
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

9.   В мнооого голяма грешка си. Никаква демокрация не се е установила в България, няма и да се установи. Комунизмът си продължава с пълна сила. Това е и световна тенденция. Разликата е, че можем да пътуваме по света, че няма дефицит на стоки и т.н. още някои несъществени неща. Като кон с капаци си, чети повечко, имай критично мислене, не блей като още една овца от стадото. Успех!

 
  ... горе^
преди: 9 месеца, 26 дни
hash: 0a83e5f8ed
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

10.   До 1989 година България беше една средно развита европейска държава, една от 30 държави произвеждаща и продаваща машини на световния пазар.
Сега при "демокрацията" България е на последно място в ЕС, като вече започнаха да я изпреварват и държави които дори още не са приети в съюза. Веднага след 1989 година, заводите ни бяха закупени от западняци за жълти стотинки, като някои от тях бяха набързо разлобени и преместени в съседни на България страни, където продължиха производството използвайки съществуващите ни пазари. По този начин създадоха нови работни места за хората в тези страни и оставиха българите без работа. Другата част от заводите които западняците закупиха от България, бяха закрити и машините изнесени по най-бързия начин, като по този начин унищожиха конкуенцията си. Сега буквало нямаме никаква индустрия и не произвеждаме и изнасяме нищо.
През социализма лекари, зъболекари и санаториуми бях напълно безплатни. Всички имаха гарантирана работа из цяла България. Нямаше бездомни хора, нямаше нито просяци, нито клошари. Престъпността беше съвем незначителна, защото имаше наказание и за това, всички престъпници мразят социализма. Хората се чувстваха в пълна безопасност и бяха щастливи, защото живееха в и бяха част от една цивлизована, нормална държава.
Сега при демокрацията няма никаква сигурност и България върви безспирно все надоло и надоло, като спиране няма. Започнахме да се изравняваме с държавите в Африка, като някои от тях дори и ни изпреварват. Сега Българя официално е най корумпиранат държава не само в ЕС, но и в цяла Европа.
Ето това е разликата между социаизма и циганската демокрация която ни е яхнала.

 
  ...

...
преди: 9 месеца, 26 дни
hash: 750f820975
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

11.   В България няма демокрация. Това което е тук е олигархически-либерализъм, или преведено на български, див капитализъм. За каква демокрация мечтаете когато най- важният пост в държавата (главен прокурор) се избира от двайсетина прокурори... абе както е казал Ботев "Лъжа и робство на тая пуста земя царува!"

 
  ...
преди: 9 месеца, 26 дни
hash: a2e9fc8ecd
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

12.   Един строй се заменя с друг само след кръв, много кръв? Имаше ли такава в България? Не. Следователно няма смяна на системата, а само мимикрия.
Тези, които преди ни владееха политически сега ни владеят икономически.
Е, не точно същите, но децата им и внуците им. Което не променя нищо, само затвърждава по-горе казаното.

 
  ... горе^
преди: 9 месеца, 26 дни
hash: bdbeac215f
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

13.   Хората които живеят в чужбина са ми много смешни с примерите им за демокрация.

-Политическата коректност е точно онова което потъпква свободата на словото.

- Феминизма е точно онова което е против интерес на жените

- Критичното мислене е точно онова , което създава пропагандата на неолибералите. По лоша от комунистическата пропаганда дори.

- Правата на децата са точно онова което създава от децата съвремените еничери. Често дори малтретирани в педофилски приемни семейства (факт).

- Здравословната храна и веганството е точно онова, с което хората ядат все по големи буклуци и все по оскъдно. А хората масово затлъстяват , негодни за никаква физическа дейност.

- Анти расизма е точно онова което създава пропаст между расите. Самия термин е създаден от самите робовладелци...Нещо тука лампичка да свети?

И вие си мислите че на запад има ДЕМОКРАЦИЯ. Западното натрисане на тази дума има за цел точно обратното- абсолютната хегемония на безкрупулната корпоративна власт , с цел поробване на масите. Нарича се "Нов световен ред" и най откровено е изтипосан а единия долар ..

В България няма демокрация , никога не е имало , но ако ще е такава като на запад , по добре никога да я няма.

Толкова ли сте наивни бре хора? България едва крета , защото ние се опитваме поне някакво доствойнсто да запазим. Евала на Сърбите !. Не си дадоха гъза. Костваше им пагубна война , но се запазиха . Ние се продадохме.

Когато падне американската империя , тогава може и да възстановим донякъде това , което сме изгубили ...докато друг иззедник ни пороби...и така.

Бог да пази България!

 
  ...
преди: 9 месеца, 25 дни
hash: 48956d866e
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

14.   Аз виждам разликата от преди и сега в това, че преди нямахме възможност лесно да ходим на запад, но живеехме спокойно, не живеехме зад решетки и вечер спокойно се разхождаш където си поискаш. Сега имаме свобода да правим каквото си искаме, но навлезе закона на джунглата, по силният изяда по слабият, няма сигурност и могат да те убият всеки момент. Това не е демокрация, а анархия, див капитализъм!

 
  ...
преди: 9 месеца, 25 дни
hash: 48956d866e
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

15.   №3, разбра се, че си заблуден фен на Костов, но поне малко се поинтересувай какви ги е вършил на практика, на думи всички бивши комунисти станаха демократи!? Прочети книгата на Луджев, там добре се описва историята на "прехода". Слагам преход в кавички, защото в нищо не сме преходили, само благата на народа преминаха в други ръце, в ръцете на червените олигарси, и то точно с помоща на Костов, точно той раздаде заводите в ръцете на престъпници, като Баневи, които нарязаха заводите за скрап. Луджев дава точно описание на дейността на Костов, той открито им е заявявал, че иска да развие синя буржоазия в България. Това преход ли е, да смени червената буржоазие в синя, а народа да си духа супата. На това ли казваш демокрация? Жалко!!!

 
  ... горе^

...
преди: 9 месеца, 25 дни
hash: 9f3952ad93
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   Супер е!

 
  ...
преди: 9 месеца, 25 дни
hash: 9f3952ad93
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

17.   Уффф, като започнете с буржоа-муржоа...
Най-хубавото на днешното време е, че човек може да се махне от тая дупка и да бъде, каквото си иска, без да трябва да е част от “коасовите” ви войни. Пешо взимал 900 лева, Асен 1300 лева = класова война и перестройка.

 
  ...
преди: 9 месеца, 25 дни
hash: 9f3952ad93
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

18.   Ok ok ok ... Ali всичко е толкова хубаво, защо няма тълпа от милион хора настояващи, да се върне комунизма, протестиращи всеки ден пред парламента?!?!

 
  ... горе^
преди: 9 месеца, 25 дни
hash: 118f14808b
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

19.   Много прав е номер8 - кратък и ясен, за което съм и възхитена. А тази тема също е пусната от някой скучаещ дядо.

 
  ...
преди: 9 месеца, 25 дни
hash: 9f3952ad93
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

20.   От 18

Нее, честно! Кажете ми! Аз не виждам стотици хиляди или дори милиони души, да искат да върнем комунизма. Само разни тролове из нета ...

 
  ...

...
преди: 9 месеца, 25 дни
hash: 0a83e5f8ed
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

21.   Най-важната и осезаема разлика между социализма и демокрацията е, че тогава нямаше безработни и бездомни хора. Сега още като излезеш на улицата, първото нещо което ще те удари в очите са клошарите, просяците и проститутките. При соца такава цигания нямаше, а сега те са на всяка крачка. При демоциганацията навсякъде е мръсотия, боклуци и неподдържани пътища, като вече 30 години, 99% от тях никога не са биле ремонтирани.
По времето на социализма, България по промишлена мощ биеше Гърция и Турция взети заедно! Тогава само за 45 години в България беше извършено, така нареченото Икономическо чудо и жизненият стандарт на хората в страната ни се покачи и подоби многократно. По стандарт на живота бяхме след СССР, Източна Германия и Чехословакия, но много по-напред от Унгария, Полша, Югославия, Албания и Румъния. По темпове на развитие бяхме на второ място. Сега при демокрацията, като икономика и стандарт на живота сме на последно място, най бедната и нещастна страна в Европа, като по корупция достигнахме нивото на афиканските държави.
Сега нямаме заводи, а работилнички, също както е било през царско време, преди социализма и не произвеждаме и не изнасяме нищо.
През соца, народът ни масово беше насърчаван да спортува и нашите спортисти се връщха от Олимпийските игри с една торба с медали, до като сега се радваме и на едно брозово медалче.
Тогава качеството на храните беше много по-добро, защото имаше строг контол и бяха на ниски цени и достъпни за всеки един човек в България. За разлика от сега, тогава никой не стоеше гладен и не се ровеше в болучийските кофи, включително и циганите.
Цените във всички работнически столве бяха еднакви;
Всички постни чорби - 6 стотинки.
Всички месни чочби - 10 стотинки.
Всички готвени ястия с месо - 25 стотинки.
Кюфте/кебапче - 9 стотики.
През соца цялото зравеопазане беше на ниво и напълно безплатно.

 
  ... горе^
преди: 9 месеца, 25 дни
hash: 67f565d98f
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

22.   Това не е демокрация. Това е дивокрация.

 
  ...
преди: 9 месеца, 25 дни
hash: 1b028dfac4
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

23.   Дали ще бъдеш богат зависи само и единствено от теб. Иска се да имаш определен начин на мислене, упоритост, вяра в себе си и да не спираш да се образоваш. Това, че не сте поели живота си в свои ръце, а очаквате да зависи бъдещето ви от някой друг, той да се грижи за вас и да имате "сигурността", която толкова боготворите си е лично ваша грешка и не ви дава право да обвинявате другите за това, че сте неудачници. За щастие има и амбициозни хора, които се борят, не са седнали да се оплакват, а са поели отговорност и са постигнали живота на мечтите си, вместо да седнат и да обясняват как държавата не струва и друг им е виновен. Аз не съм била родена през комунизма, нито по времето на която и да е друга форма на управление, но съм сравнително образована по темата и мога да ви заявя, че засега демокрацията е най-добрата форма на управление, която съществува. Сега има пазарна икономика, не като през комунизма да е планова. През комунизма се е целяло да съществува единствено средна класа, противно на капитализма, което според мен също не е окей. В днешно време има цензура над свободата на словото, но преди тя е била в пъти по-голяма.

Стига толкова съм говорила в тази посока, защото коментарът ще стане толкова дълъг, че никой няма да го прочете.

Това, което не одобрявам при демократичната форма на управление е, че мнозинството избира и това е за сметка на малцинството. И реално отново си лишен донякъде на избор. Масата хора са заблудени и недостатъчно образовани, за да осъзнаят колко манипулирани са от тези, които са по-нагоре в йерархията така да се изразя. Именно по тази причина за мен не е изгодно да живея в демокрация, предвид какво е мнозинството. Както са казали хората- "Прост народ, слаба държава". Бъдете благодарни, защото в момента това е най-добрата форма на управление в историята. А представяте ли си какво щеше да бъде положението, ако бяхме под диктатура? Тогава със сигурност щяхте да недоволствате денонощно.

Как очаквате да живее "обикновения човек"? Един човек, ако е неудачник, живеейки на територията на България, и в чужбина да отиде, пак ще бъде неудачник. Както и един амбициозен и интелигентен човек където и да живее, навсякъде ще успее. Всичко зависи единствено от самия човек. Между другото последните 2 години икономиката на страната е в най-добрия си период, дано тази тенденция да продължи.

Пенсионерите изнемогват, защото си мислят, че държавата им е длъжна, а тя не е. Ако на младини си бяха направили труда да инвестират в пенсионен фонд сега щяха да живеят нормално. Иска се визия за бъдещето. В магазините е скъпо заради инфлацията, която в момента се покачва с по 2%. Решението е да започнете да изкарвате повече пари.
И България е със сравнително ниско ниво на престъпност. Не сте видяли положението в други страни. Корупция има навсякъде.

Не виждате бъдеще за България? А какво бъдеще очаквате, след като не правите нищо. Кой чакате да се бори за вашето бъдеще? Продължавайте да се оплаквате, докато стоите с кръстени ръце и ви гарантирам, че ще потъвате все по-дълбоко. Не харесваш живота? Защо не го промениш? Мислиш си "Но само с един човек като мен промяната няма да дойде", "Защо точно аз? ". Нямаш представа колко много хора мислят абсолютно същите неща. Бедни сте заради собствения си начин на мислене, не за друго. Успешният човек търси решения, неуспешният-оправдания. Повдига ми се, гледайки как хленчите. Бъдете промяната, която искате да видите в света и вземете в ръце живота си. Само с говорене няма да постигнем просперитет, действия се искат.


Btw, осъзнавам, че най-вероятно повечето хора няма да разберат това, което написах или ще се защитят, твърдейки че ги хейтя, но на тези, които осъзнаят написаното от мен и го приложат в живота си, отправям искрени благодарности. Ако ти, който четеш в момента това си амбициозен човек, който се бори за едно по-добро бъдеще, знай, че имаш моята подкрепа и благословия, макар да не знаеш кой съм.

 
  ...
преди: 9 месеца, 25 дни
hash: 974052ab3a
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

24.   21,

Европа не е синоним на ЕС, товарищ. Никога не сме били най-бедната страна в Европа. И имаме износ, не се очаква обаче от соцче да разбира от икономика. Това за икономическия растеж важи до 60-те. Не е новост, че съветският модел дава огромен начален тласък напред, а после застой. Икономиката на България си е била в спад още преди падането на каквито и да е стени, завеси и подобни. Освобождаването на пазарите само ускори процеса.

Я кажи обаче на хората тук кога се родиха, обучиха и възпитаха сегашните мутри и политици, а? Олигарсите и престъпниците на по 40, 50 години, кой ги отгледа?

Я кажи кой изостави Македония и българите там да гният в Титовски копита.

Няма дори да те питам колко разбираш от старата форма на писменост, защото и сегашната толкова я владееш, пак продукт на соцчетата.

Кебапчета и кюфтета, това помните, пирожки евтини.

 
  ... горе^
преди: 9 месеца, 25 дни
hash: 6d2dfd1634
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

25.   Ето какво видео гледах в YouTube от България и какви данни за народа ни дадоха:
1. Прагът за бедност в България е 363 лева.
2. Минималната пенсия е 250 лева.
3. Българи под прага на бедност 1,663,668 души.
А колко са тези българи на прага на бедността и малко над този праг. Колко плачевно е състоянието на българите с изключение на една малка политическа върхушка. Имало е предложение пенсиите да се повишат на 300 лева, но това предложение е било отхвърлено. Менда Сендова не е зачела гласовете на Атака за 300 лева минимум пенсия.
Видях Красимир Каракачанов да показва средния си пръст в ефира. Той беше този който отиде в САЩ и уреди закупуването на 15 американски самолета за България. Как мислите след такава изгодна сделка за американците дали той още няма доларова банкова сметка в САЩ. Каквото и да стане в България той и още няколко души около него вече са си оправили живота. А някакъв мошенник Валери Стоянов го избрали за заместник председател на народното събрание. Е, как тогава ще се подобри живота в България като виждате какви продажни политици управляват държавата. Не виждам никакво добро бъдеще за страната ни.

 
  ...

...
преди: 9 месеца, 24 дни
hash: 0a83e5f8ed
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

26.   Но.8, за какви комунисти говориш? Нали преди 30 години комунизма си замина! Сега е Демокрация и чрез свободни избори сами си избираме политиците които ни управляват. Те не се крият кои са, какви са и какво правят. Всичко зависи от нас! Щом сме ги избрали, значи ги харесваме такива каквито са. Ако нещата не вървят, никой друг освен самите ние сме си виновни. Държавата, това сме ние - българския народ. Вие сте простите, а след това ревете и обвинявате комунистите, фашистите, циганите или ескимосите. На вас все някой друг ви е виновен и все трябва да сочите някой друг с пръст, вместо да погледнете себе си! За вас и след 300 години все комунистите ще са ви виновни. Вината е във вс и в никой друг!

 
  ...
преди: 9 месеца, 24 дни
hash: bf8f75123e
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

27.   26, изобщо не са свободни изборите и никакво право на избор нямаме реално. Там е проблема. Всички мои колеги 300 души и още 500 наши познати винаги гласуваме за Бойко. Сам се сети защо. Жокер - не е, защото го харесваме.

И в повечето големи български фирми е така.
Отделно съм бил зам. председател на секционна избирателна комисия (СИК) и знам как се броят гласовете, ако ме разбираш. А в ЦИК как се броят да не говорим. Знам и как избраните с мажоритарен вот често се отказват "сами" и на тяхно място влиза правилния човек.

В дълбока заблуда си, че ние избираме политиците.

 
  ... горе^
преди: 9 месеца, 24 дни
hash: cc21c997ed
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

29.   27 и след като не го харесвате Бойко, ЗАЩО гласувате за него? Моля поясни, защото примерно аз не се сещам.
Между другото и аз съм бил в секционна избирателна комисия, при нас гласовете се брояха реално, лично следях дали се броят честно, снимах с телефона си протоколите, после проверих в нета качените от ЦИК и нашия протокол беше с такива резултати с каквито съм го снимал. Реално и в нашата секция повече от 60% бяха гласували за ГЕРБ, бях нает от друга партия, но аз се убедих че хората които дойдоха да гласуват бюлетините им бяха реално преброени.
Но нямам обяснение защо човек ще иде и ще гласува за кандидатура която не харесва?

 
  ...
преди: 9 месеца, 24 дни
hash: 6d1ff8097d
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

30.   23, какви са тези логории които си изляла? Обичаш демокрацията, но не обичаш мнозинството да определя живота на малцинството!? Знаеш ли какво е демокрация? Минахме периода, когато малцинството(БКП) определяше как да живее народа. Жалкото е, че пак сме в подобен период, сега ни управляват сините комунисти, мутроподобните.

 
  ...
преди: 9 месеца, 24 дни
hash: bf8f75123e
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

31.   29, ами представи си, че работиш в голямо предприятие, чието развитие зависи силно от държавата, няма да изпадам в подробности защо. Но реално всяко голямо предприятие и всяка държавна институция зависи много от държавата. Респ. кариерите и бъдещето на служителите. Ако си поне на средно управленско ниво в голямо предприятие или държавна институция, ще го разбереш и усетиш веднага. Бойко ви казва "гласувайте за нас, за да има за и вас". И вярно си спазва обещанието - не ни е предавал до сега. Ама добър ли е държавата като цяло? Не бих казал. Ние не знаем, ако изберем друга партия тя какви приоритети ще има и дали ние ще сме сред избраните предприятия, които ще се толерират. Затова залагаме на сигурното.

Това всъщност е в основата на политиката и управлението. Как мислиш, че Бойко е на власт толкова години? Ами много просто - той има нужда от нас и ние от него, не е необходимо да се харесваме. Въпрос на оцеляване и интереси. Другият вариант е ние да не подкрепим и той да падне от власт и ние после да ядем бахура. Така работи управлението. ТОй си осигурява власт, ние - хляб. Изобщо не говорим кой кого харесва и кой е за доброто на всички.

Той за да е на власт, трябва да има подкрепата на т.нар. ключови хора - това са лидерите на отделните браншове, бизнесмени с крупен бизнес, ръководители на местни социални групи, ръководители на институции и т.н.

И това не е само в България. Погледни това видео да видиш нагледно как работи политиката, без значение дали е демокрация, диктатура или комунизъм.

https://www.youtube.com/watch?v=rStL7niR7gs

Такива като номер 26 и 23 имат твърде романтична представа за нещата и как трябва да бъдат те, но опитните имат реална представа как наистинат работят. Особено смешно ми стана за това, че пенсионерите заслужавали да мизерстват, защото не са инвестирали в пенсионни фондове на младини. Ами първо пенсионни фондове нямаше само до преди 20-тина г., второ каква е гаранцията, че за 40 г. този пенсионен фонд няма да фалира, трето тези хора са отделяли да плащат данъци и огигуровки цял живот, не са ги плащали, защото са им били излишни и едвам са смогвали - и са работили за тази държава и общество и да твърдиш, че тези хора заслужават да гладуват и то при положение че това са нашите баби, дядовци, родители, докато в същото време се ползваш от публичните блага, които те са построили с техните ръце, е проява на пълна неблагодарност, арогантност, лицемерие и още по-жалкото тотално непознаване на това как работят нещата.

Явно е на 20 г. и сега и е широко около врата е много ербап, но след още 20 г. като я поочука живота и разбере как работи наистина, ще я питам колко е забогатяла с пенсионни фондове и бизнеси и колко е успяла да задели измежду всичките си разходи за деца, жилище и т.н. И като се пенсионира пак да си спомни думите си, че си заслужава да гладува. Отстрани е лесно да говориш, като не си изкарал 5 лева. А и в комунизма времената са били съвсем други и никой не е можел да има инвестиции, бизнеси и тем подобни. Такъв пост може да измисли само тотално неопитен келеш без ден трудов стаж и капка познание.

 
  ... горе^

...
преди: 9 месеца, 24 дни
hash: cc21c997ed
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

33.   От 29 до 31
Казваш ли ми, че гласуваш за някой политик, макар да не ти харесва политиката му, само защото той ти осигурявал удобно работно място и съответно добър за теб стандарт на живот, ама все пак ти не го харесваш?
Де да знам аз си мисля че ако някой осигурява на някого добър стандарт на живот чрез толериране само срещу едно гласуване там на 4-5г веднъж би трябвало да му е най любимия човек!?!

 
  ...
преди: 9 месеца, 24 дни
hash: cc21c997ed
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

34.   А на неродената мома 23 какво й обръщате внимание?
"Аз не съм била родена през комунизма, нито по времето на която и да е друга форма на управление"
Или е неродена мома или твърди за самата себе си че не съществува!

 
  ...
преди: 9 месеца, 24 дни
hash: 9a0d4eb842
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

35.   Ами браво 31, корпоративният вот си е абсолютен факт. Заради такива като вас плюс разните чиновници България все още не е стигнала дъното под управлението на една мутра. Още веднъж браво! Ще чакаме САЩ да решаг да го сменят или ние ще го сменим с бой. Други начини няма.

 
  ... горе^
преди: 9 месеца, 24 дни
hash: bf8f75123e
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

36.   34, и аз това се замислих - как може да не си роден по време на нито една форма на управление хахаха. Че то има ли период в човешката история без каквато и да е форма на управление. Дори през първобитно общинния строй е имало някакви общности с някой лидер и това пак си е някаква форма на управление, макар и примитивна. Освен да е родена още докато сме били едноклетъчни, според мен само тогава е нямало каквато и да е форма на управление. Излиза, че не само е родена, ами е и доооооста възрастна.

 
  ...
преди: 9 месеца, 24 дни
hash: 201ba286f1
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

37.   Много си прав/а 6, класови интереси е имало още в римско време. Още тогава са се извращавали в имперските среди, гаврили се с робите и обикновените хора. И този модел, по никакъв начин не се е изменил до днес. В София има хора с автомобили за по 200 хиляди. Нали осъзнавате, че не ги карат щото са много умни или са продали земи? Тук се правят схеми за много пари. Бившият ми шеф си взимаше по две-три хиляди ей така, с кражба от служителите си. Уволняваше хора и не назначаваше. И непрекъснато говореше само Русия това, Русия онова. И как комунистите съсипали България. Той говореше статистически неверни неща. Явно са съсипвали такива като него, защото са му пречили да лъже. Само се хвали, че бил много умен и на времето на много хора бизнесът им бил съсипан 90-те. Неговият бизнес е оцелял, защото си е плащал на бабаитите дето са идвали да го рекетират, Не защото е бил толкова умен. Както и да е, капиталистическата система е обречена на провал и това е всеизвестно. Тя се провали първите 15 години след 90. И трябваше обратно да бъде заменена със старото.

 
  ...

...
преди: 9 месеца, 24 дни
hash: bf8f75123e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

38.   33, казвам, че харесването и дали той като цяло е полезен за държавата не е особено важно, всеки гласува според своя собствен личен интерес. Циганите примерно гласуват да вземат сега 50 лв и някоя помощ, но това не е добре за държавата, защото източват бюджета, но циганина си е доволен и го боли тръбата.

Аз примерно имам интерес да гласувам, защото другата алтернатива е да стоя без работа или да работя за по-ниска заплата, а имам жена, дете и жилищен кредит. Не че сегашната ми е космическа, но винаги може да е по-ниска. Но ако ме питаш дали Бойко дали е полезен за държавата кто цяло - отговорът ми е категорично НЕ, макар да е по-малкото зло от другите. Обаче в крайна сметка аз трябва да ям и да изуча дъщеря си, нали? Подобно на циганина и аз предпочитам да гладуват пенсионерите, отколкото аз. Жал ми е за тях, но и аз не искам да гладувам.

Всичко това го казах, защото един по-горе каза, че сами сме си виновни и според него всичко е просто - гласуваш за най-добрия и съфтиш и връзваш. Да, ама то добър няма, еле пък най-добър съвсем няма. ИМа полезен за теб, полезен за мен, никому неполезен. Полезен за всички няма такова животно - за да даде на един, трябва да вземе от друг. И държавата реално не се оправя. Демокрацията на теория е хубаво нещо и такива романтици не разбират как работи и си мислят, че хората са си виновни, а то реално не е толкова просто и няма как всички да са добре. Няма добър, избираш по-малкото зло.

Всички управления на теория са супер, ама на практика не съвсем. Комунизма - равенство, братство, справедливост и всичко е 6 т. Реално се получава - всеки мързелува, защото други работи и за него и на края никой не работи и режима се срутва сам. Демокрацията - ако не си доволен, избираш най-добрия и само богатееш. Да, ама няма най-добър, какво правим? Избираш един - той крадец, добре смъкваш го, избираш втори и той крадец, сменяш 20 и на края "ама то няма добри". Ами добър ден! И къде ми е избора да избирам добрия, като то няма такъв? Иначе на теория супер, ама дали?

 
  ... горе^
преди: 9 месеца, 24 дни
hash: bf8f75123e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

39.   35, предполагам ако беше на мое място, щеше да предпочетеш да си безработен, но да не гласуваш? И да ти кажа това не е само в България, ами и в развитите страни. Така че не заради това сме зле. В развитите страни дори си имат цели лобита в парламента, които работят за определени корпорации.

Откакто свят светува управлението е работило на този принцип, само похватите са различни. Имаш един владетел, а той си има ключови фигури, които му осигуряват влияние. Докато има пари за ключовите фигури, те ще са доволни и няма да искат да смъкнат статуквото и той ще е на власт. Ощети ли тези фигури, те ще настроят хората си срещу него и жална му мама.

Това не е от вчера, не е само в България и независи от строя. Принципа е бил същия, похватите различни. Просто повечето хора не ги осъзнават тези неща и не разбират как работи света всъщност. На теория как са нещата - демокрации, комунизъм и т.н., няма нищо общо с реалността и ако се замислите, ще проумеете, че практически няма как да работят, както е на теория.

Виж онова видео в коментара ми или прочети Макиавели. ТОй ги е писал тези неща още преди няколко века - нищо ново под слънцето.

 
  ...
преди: 9 месеца, 24 дни
hash: 0791fc6af3
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

40.   Хора , колко от вас осъзнават, че сме под американско робство?

За каква демокрация говорите изобщо?

 
  ...
преди: 9 месеца, 24 дни
hash: cc21c997ed
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

41.   38 Приемам отговора ти и благодаря! Още един въпрос защо в 27 твърдиш че "В дълбока заблуда си, че ние избираме политиците." след като поясняваш че ти и твоите познати и колеги гласувате за Герб и той печели изборите?
Аз също както казах съм свидетел че в секцията в която бях, повечето хора гласуваха за Герб и най-вероятно и те имат полза, като теб, колегите ти и дори циганите по кварталите, след като хората гласуват за него и реално неговата партия печели, защо твърдиш че не хората избират политиците си?
Приемам хората избирали най-малкото зло за тях, според тях, но те си го избират. тези пък коиот не гласуват оставят на гласуващите да им избират съдбата, това пак си е избор.
Колкото до комунизма взех да се съмнявам в твърденията, че хората мързелували, само като погледна, ние колко сме построили за последните 30г и като погледна те колко са построили за 40 год и то с по-малко техника, направо си мисля, че са работили по 24/7 целия народ.

 
  ... горе^
преди: 9 месеца, 24 дни
hash: 7ba460c799
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

42.   Не ми харесва, че дундуркат прекалено много малцинствата и необразованите хора, а в същото време не хаят изобщо за образованите работещи български хора. Не ми харесва, че пенсиите са ниски, а заплатите на политиците са високи.
Но пък ми харесва, че все още имаме някаква свобода на словото и всеки може да изрази своето нехаресване спрямо тези, които превръщат свободата си в свободия.

 
  ...

...
преди: 9 месеца, 24 дни
hash: 17f6fb827a
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

43.   Да започнем с положителното като направим съпоставка с реалностите в комунистическия режим. Харесва ми това, че има свобода на изказа без последствия, тоест мога да харесвам или да не харесвам хора, събития, процеси и т.н. и да си изказвам мнението свободно по-подходящ културен начин без това да ме превръща в мишена на засегнатите. Това е голямо облекчение, защото в комунистическия режим мнението ти трябва да съвпада с партийната линия иначе ставаш враг на държавата и срещу теб започват репресии. Може да се види в момента в Северна Корея, която работи по-този модел. Там хората са разделени на категории според това колко лоялни са на режима и съответно или ползват привилегии или срещу тях има репресии и се вкарват в концентрационни лагери където биват мъчени, унижавани, карани да работят изтощителен труд, бити, убивани и т.н. Част от това отношение на комунизма е запазено в сегашната политическа система като остатък в разбира се много по-мек вариант. Политиците обичат и възнаграждават подмазвачите и послушковците и ги поставят на отговорни постове, тоест запазва се тенденцията да се фаворизират лоялните подмазвачи, които ръкопляскат и въздигат в култ партията. Хората, които са способни, интелигентни, но критични са отстранявани. Това води до много ниска ефективност във всичко в държавата, защото нещата са поверени на хора, които са нямат капацитет оттам всички страдат от това и държавата е на дъното. Харесва ми, че политиката на доносничество е прекратена. В комунистическия режим се насърчава хората да се следят, шпионират и да доносничат един за друг. Целта на това е да ги превърне в хора без лично достойнство, способни на всякакви подлости, хора страхливи, но предани готови да предадат ближния без да се замислят. Според комунистическата идеология така ще се хване и предотврати евентуален заговор срещу властта. На практика се вижда, че комунистическите режими падат не от вътрешна опозиция а от външни обстоятелства и промяна в силите в международен план. Цялото това доносничество обаче води до това хората вместо да са инициативни и всеки да си гледа работата, да седят и да следят другите какво ще направят за да ги доносничат. Абсолютно отвратително и низко поведение и манталитет. Може да го видите в манталитета на хората израсли в комунистическия режим, дори когато те се водят върли анти-комунисти. Тези хора са склонни да лицемерничат, да слухтят, да следят другите, да искат да знаят какво другите правят, да ги обсъждат и изобщо да ги шпионират и да искат да знаят какво правят. Хората израсли в демократична среда не се интересуват какво другите правят освен най-повърхностен интерес а се интересуват от собствените си интереси, цели и това как те се чувстват. Харесва ми, че има много възможности за какво ли не - интереси, развитие, хобита и изобщо голямо разнообразие. Това е голямо облекчение и прави живота интересен. За разлика при комунистическия режим хората са изключително ограничени във всичко, всичко е структурирано и сиво, няма разнообразие. Сега за негативите. Не ми харесва това, че се допускат гибелни за обществото доктрини, които се прилагат безкритично, всякакви неолиберални течения влизат безпрепятствено по-линия на НПО-та и чужди посолства. Това води до пълна дезинтеграция на обществото и до липса на общество с общи цели, вместо това имаме отделни враждуващи групички, това значи, че това общество няма бъдеще, то е слабо и разединено а евентуален повишен стандарт на живот не може да бъде никакъв заместител. Не ми харесва това, че повечето хора не им стигат финансите и не живеят добре, това води до общо усещане за отчаяние в държавата и че нещата не вървят на добре. Не ми харесва, че българския етнос загива и емигрира и малцинствата се разрастват и вместо политиците да мислят как да стимулират раждаемостта сред българите и да ограничат раждаемостта сред малцинствата те говорят за интеграция на малцинствата сякаш няма значение от какъв етнос ще е съставена държавата. Ако няма значение тогава защо направо не подарим държавата на някой друга страна, какъв е смисъла тогава? Интеграцията на малцинствата е доктрина на Сорос и е насочена срещу държавата, но се прилага безкритично от политиците, дори патриотите се придържат към тази отровна нео-либерална доктрина. Проблема не е образователен и интеграционен а етнически, докато това не се признае и адресира с подходящи политики държавата ще върви надолу докато загине. Не ми харесва, че на хората се гледа най-вече като на данъкоплатци от които да се изстискат възможно повече пари, политиците гледат на хората по-подобен начин както международните компании - като на клиенти, сякаш единствения смисъл от хората е да плащат данъци и да пълнят хазната, това е бездушно, нечовешко, късогледо и гибелно. Ако парите са цел а не средство на идеология насочена към добруването на хората, то тогава няма как да имаме каквото и да е смислено общество. Мога да пиша и още, но стига толкова.

 
  ...
преди: 9 месеца, 24 дни
hash: 1517bfaf1f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

44.   41, имах предвид, че нямаме реален избор с нормални кандидати, а гласуване принудени от обстоятелствата за злото. И че нещата не работят "не си доволен, избираш някой и всичко се оправя". Визирах и манипулациите в ЦИК. Шефа ми е общински съветник, предния е депутат и са ми обяснявали това-онова. Има си начини да се на отклони вот от малките партии в пооза на големи.

 
  ... горе^
преди: 9 месеца, 24 дни
hash: 7d52946c14
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

45.   Ще нахвърля няколко точки.
1. Някои хора са в заблуда, че видиш ли тогава не се е крадяло и не се е присвоявало, че не е имало корупция и лобистика.
Крадеше се доста, присвояваше се, хората на горните етажи и ръководителите на ТКЗС-тата и прочие предприятия си крадяха целогодишно. Изчезваха крупни суми в определени джобове, и никой не можеше да направи нищо. Просто няма как да свалиш от престола някой висш член. Една жена в едно предприятия си беше откраднала малко плат за цървули, и веднага я хванаха и уволниха, докато главния на предприятието си строеше вили и крадеше всеки ден.
Тоест и тогава "за милиони няма закони, за кокошка няма прошка" важеше в пълна сила.
Помислете малко рационално. Няма как корупцията да се е появила от нищото веднага след 89-та. Тоест корупцията си я имаше и преди 89-та. Като цяло социалистическият режим води до масова корупция, шуробаджанащина и лобизъм- наши и ваши. Просто вижте бившите соц страни колко са корумпирани.
На времето са излъгали баба ми и дядо ми като са им дали двустаен апартамент в края на града, а не тристаен в центъра, въпреки че къщата им е била в центъра. За сметка на това близките на архитекта са се облажили яко. Това според вас не е ли корупция и шарлатанство. Примери много мога да давам, ама не ми се занимава.
2. Децата на членовете на партията и разните приближени до властта бяха по-добре от нас- народа. Те се превърнаха в новата буржоазия, която разполагаше с новите неща.
За сметка на това имаше и друг тип хора "бивши хора" също така и "деца на бивши хора".
Ако си дете на "бивш човек" тежко ти и горко. Над теб цял живот тегнеше проклятието, че си син на родителите си.
Общо взето баща ти или майка ти, че дори и дядо ти, ако не е бил с партизаните, ако е бил "фашист" или антикомунист, то ти береш и неговите грехове. Имах един приятел, чиито брат беше избягал зад граница. Та на този мой приятел му беше забранено да учи във висше учебно заведение, въпреки че беше отличник. Беше му забранено да пътува, дори и в комунистическите страни. За сметка на това глупавите деца на партизаните влизаха където си поискат.
3. Малко истории..
Имаше в моят град един бай Жельо. Той беше лежал по затворите преди 44-та и след 44-та година. Бил е партизанин и отявлен комунист. Лежал е по затворите по царско време. След преврата 44-та, започва работа в едно ТКЗС. Не след дълго обаче вижда как началниците крадат главоломно и се облажват. Нервите му не издържат, взима един пистолет, влиза в офиса и се развиква "заради това ли се борехме, и вие да крадете като предните". Естествено арестуват го и така лежи и по комунистическо време.
Една друга история.
Някакъв комсомолски секретар на времето се е пъчил на дядо ми. Дядо ми го хваща и му извиква "Едно време беше от Бранниците (тоест от фашистите) а сега големия комунист стана". Малко след това милиционери причакват дядо ми, пребиват го, и го тикват за няколко месеца в трудов лагер. Колко гротесктно. Казваш на някой мишок в лицето истината и те заключват заради това.
Комунистите са фурнаджийски лопати. От най-големите фашисти, стават най-големите комунисти. От най-големите комунисти, стават най-големите демократи.
Имало е и добри комунисти. Хора, които сляпо са вярвали в идеята и са умирали за нея. Но всички са били убити, и то не от враговете си, но от своите си.
Хубаво е човек да прочете малко литература по тази тема. Хубаво е да се попрочетат малко досиета на ДС и прочие. Добре е да се помисли и малко в икономическата част на нещата, защо социализма се е провалил, защо това е станало така, а не иначе.
Така със заучени фрази от вашите дядовци няма да просперирате.
Човек трябва да помни миналото, но все пак да гледа напред. Щом социализма се е разпаднал, значи явно не работи. Измислете нещо ново, бъдете напредничави, стига с тоя Бай Тошо, измислете нещо по-стойностно.

 
  ...
преди: 9 месеца, 23 дни
hash: cc21c997ed
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

47.   45 Посмали малко лъжите и казвай истината!
1. Корупция е имало, но не в такива размери. Главния на предприятието е крадял, но не за вили, а за една вила и никога не е натрупал 100 хил лв кеш или в банка примерно, тоест е крадял по малко, колкото да се наяде със скъпа храна и да има жилище и вила, най много да си купи Волга и това е било трупането за целия му живот, не като днешните да натрупат това за година, днешните за няколко години освен ларж животец огромно жилище и няколко вили и скъпарски колици и ексурзийки, милионче в евро в чуждестранни банки, ей така за да има и едно хотелче в курортен комплекс.
2 Как искаш децата на приближени до властта да живеят като народа, къде го има това, та искаш да е съществувало в България? Нима днес децата на някой европеец приближен до днешната власт, където и да е в Европа, да живеят като нормалния народ? Днес моето дете не живее като твоето, защото не сме на едно ниво, ти искаш някога народ да живеел като децата на главни в политиката на държавата? Как може да ти дойде на акъла, че дъщерята на обикновен счетоводител, трябва да живее като дъщерята на политик от партия, която е на власт в дадената държава?
3 Подобни примери за изключения, може всеки да ти разкаже и за времена в демокрация.
Твоя приятел не учил, защото брат му бил невъзвръщенец, днес много деца не учат, защото нямат пари да се обличат и да се издържат и да плащат образование. Днес за да изучиш висше с магистратура в България и междувеменно да се издържаш струва едно 60 000лв и то ако успееш да се уредиш на общежитие. А медицинското образование да не ти казвам колко струва. Знаеш ли колко умни деца днес не са се изучили по тази прична? Отделно ако ги имаш парите и се изучиш и нямаш връзки вероятно ще работиш за заплата под 1000лв.
Дядо ти го вкарли в трудов лагер за няколко месеца, защото хванал и крещял на комсомолски секретар, а какво ще направят сега на някой обикновен човечец, ако хване висш представител на партия и му крещи така истини в лицето? Няма да е трудов лагер и няма да е само наколко месеца, нали? Но те пък обикновенните хорица днес нямат реален достъп до по висши представители на парии, имат си охрана, за разлика от едно време. Опитай днес да потърсиш така сметка на политик дори от най-слабо представената в парламента партия! Хвани го да му викаш в лицето, за да видиш.
С литература и нечий художествени измислици не се учи история, защото литературата е точно това художествена измислица, представено е времето от гледната точка на само един човек-писателя. А все още я няма описана истинската история за комунизма в България, рано е, защото ако днес някой напише нещо то ще е с неговата гледна точка с неговите преживявания. Трябва да минат поне три поколения, които не са живяли през преиода че да се пише истина.

 
  ...
преди: 9 месеца, 23 дни
hash: 0a83e5f8ed
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

48.   Тази цигания която е в България, няма нищо общо с демокрацията. Само се чудя, как изобщо ни приеха в ЕС и защо изобщо ни търпят в него, след като всички знаят, че България е най-корумпираната държава в Европа. По ниво на корупция сме на нивото на африкнските страни, но поне при тях нещата започнаха да се подобряват, докато ние родължаваме да вървим все надолу.

 
  ... горе^

...
преди: 9 месеца, 23 дни
hash: 04bd39eb73
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

49.   Не мисля нищо за демокрацията в България, понеже България е република. Не е същото като демокрация.

Иначе съм доволен от всичко, по-добре от преди.

 
  ...
преди: 9 месеца, 23 дни
hash: 0ac2b29584
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

50.   Щом политиците на всички либерални държави са зависими и управлявани от техните олигарси , едрия капитал , от световните корпорации и банките, тогава за каква демокрация се говори? Това е смяна на капиталното управление, нищо повече. Силния винаги подчинява по - малкия. Малкия от своя страна търси подкрепа и подчинение във вид на симбиоза с други силни. Съюзът се крепи няколко големи и много малки. Няма независими. Социализмът е бил интернационален. Но отново управляван от големия брат. Днес капитала е интернационален, отново има големи и по-скрити световни елити , които подчиняват всяка по малка държава и водят войни на край на света. И двата строя не са запитали безкористно живота. В и двата строя се манипулирало. Манипулация и контрол. Чрез делене.

 
  ...
преди: 9 месеца, 23 дни
hash: bdbeac215f
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

51.   45 никога не е било комунизъм. Беше си Сталинизъм. Били са издигнали един грузински уличен хулиган Да не се бърка с Марксистката идея .
Лятото между отново се завръща на фронта и много скоро след като СЪЩИТЕ малоумници които се наричаха комунисти , капиталисти , демократи и какво ли още не сега ще се наричат Нео Марксисти.

Същия К*Р.

 
  ... горе^
преди: 9 месеца, 22 дни
hash: b33bcc6679
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

52.   Не знам как трябва да е, но не е така!? Ето това е положението в България. Преди ни яхаха комунистите, но поне ни хранеха, както мравките се хранят от труда на листните въшки. Сегашните пребоядисани комунисти пак ни яхат, но вече не ни хранят и бавно България си отива.

 
  ...
преди: 9 месеца, 22 дни
hash: 0e786facb7
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

53.   По същата логика, има ли демокрация в Америка?

Виждате ли сте гетата на Америка?
Знаете ли всеки трети там е на помощи, но там се печатат парите на база сошъл номер?
Първо, думата демокрация е едно клише.
Бях в Уошингтън, на една изложба и чак на мен не ми се вярва, но точно една улица делеше впечатляващият център да го наречем и гетото. Даже като влязох в едно кафе, погледите на посетителите ми показаха, че не съм на правилното място, те бяха удивени погледи.
А аз просто преминах на насрещния тротоар и влязох в кафето.
После видях подробностите, но кой да предполага такъв абсурд.

Даже ми е смехория, една наша журналистка се снимала пред Белия дом.
Да Ви кажа, нищо особено не е този дом. Обграден с полиция, която стриктно следи някой да не се задържи там за по-дълго. Пред мен направиха забележка на семейство, което снимаше с камера Белия дом.
А като се качиш на автомобила и решиш да караш без посока, попадаш в такива места, че инстиктивно си заключваш вратите да не ти се случи нещо на светофарите докато чакаш.

Думата демокрация е една огромна лъжа, огромна!

Някои тук се правят на интересни, задават тъпи въпроси, но и да им обясниш все тая, защото по въпросите им личи че са ограничени.
Например, как ни били допуснали да влезем в ЕС.
Ами много просто, трябваше им работна ръка. А българинът беше образован и напорист, активен и работлив и изобщо източният блок държавите.
Америка на времето създава зелени карти специално за медицински сестри от Индия, Либия и Филипините.
Затова в Америка масово има индийци в тази сфера. Защото нямат собствени кадри, защото американците не могат да създадат свои кадри. Затова крадат от цял свят. Така и Западът.
Айде, който е в Лондон, кажете масово там какви са лекарите?

Да питам ли за гетата край Париж?
Как гетата са съвместими с демокрацията?
Колониалните западни държави с векове са ограбвали другите и днес продължават, учейки ни на демокрация.
Крадецът вика дръжте крадеца, тяхната работа.
А ние баламите се хващаме на въдицата им.

 
  ...

1-50 от 78
Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker