Незаконно строителство-моля за съвет - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121038)
 Любов и изневяра (29669)
 Секс и интимност (14348)
 Тинейджърски (21878)
 Семейство (6464)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7294)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18483)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Незаконно строителство-моля за съвет
преди: 4 години, 5 месеца, прочетена 993 пъти
Здравейте! Попаднах в такава ситуация, че и аз не знам към кого да се обърна и как да се оправя... Скоро закупих жилище и започнах леко-полеко да го оправям. Не беше живяно в него, макар че не е ново строителство. Оказва се, че терасите ни били незаконни, това ми го казват различни хора, вчера ми го каза и мой съсед. На всичкото това, ами и са тръгнали да пропадат, имат огромни цепнатини, а при моята и видим наклон. Друг проблем е, че нямаме достъп до вътрешното дворче, т. е. дори и да си извикам специалист, да ми направи оценка, няма как да го вкарам, трябва да гледа от терасата. Изобщо може ли да се узакони това чудо, вече и аз не знам пък и заслужава ли си, като е опасно. Моля, посъветвайте ме, към коя институция да се обърна, какъв е алгоритъма. А колко съжалявам, как се подведох с този имот...

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 5 месеца
hash: caffbc42b3
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Ако наистина вкичко е строено отдавна и имаш свидетели за това, и ако построеното не е опасно за околните, то има в ЗУТ параграф който позволява такива строежи за търпими, т.е., да си ги ползваш. Но щом се пукат и рушат, не са строени законно, никой чиновник няма да рискува да ги узаконява. Наскоро супер-луксозна тераса барбекю събориха, пък едни мижави тераси ли ще остават. Или някой съсед претендира и прави мръсно, или лощото строителство ще ви направи такова. Кьорав на карти не играе, преди да купувате четете документите!

 
  ...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 44aa20672c
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Обърни се в кметството и си провери какво пише в нотариалния акт на жилището вътре е описано включително и терасите, ако ги има описани са законни. Някак си дори и през чужд апартамент ще трябва достъп до вътрешния двор най малко за да се обезопаси преди събаряне. Не излизай на терасата щом е провиснала, арматурата е изгнила и може да полетиш надолу.

 
  ...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: df53458539
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Оф като почнете да психясвате на тема "един човек каза", направо и аз се побърквам. Не слушай съседа той не е доказателство, той е възможно само да предполага за терасите.
Иди първо в Кадастъра поискай да ти извадят план на къщата и погледни там имаш ли по план тераси нямаш ли, ако не разбираш от чертежи питай като получаваш плана питай ако ще и жената на гишето имаш ли тераси.
Възможно ли е терасата да е законна, а според съседа остъклението й да не е законно? Защото ако става въпрос за остъклението то е законно по последното изменение на чл. 151, ал. 1 от Закона за устройство на територията от 22.12.2015 г. не се изисква разрешение за строеж за - остъкляване на балкони и лоджии; Просто дядото е неинформиран и заядлив!!!
Спри и да се притесняваш от законността им, дори целите да са незаконни до сега тези тераси са били търпяни и занапред освен ако не ядосаш някой съсед до толкова да ходи да се оплаче писменно от незаконните ти тераси, пак ще продължат да ги търпят.
Ако се притесняваш от пропадане на терасата викаш фирма за Обследване на жилищни сгради и тя ще ти каже и опише опасна ли е или не терасата и какво да я правиш.
Колкото до вътрешното дворче нищо не се разбира то ваше ли е и ако е ваше защо нямате достъп? Погледни си и в нотариалния акт имаш ли собственост от описаното дворче нямаш ли. А дори да не е ваше обследващата фирма могат да поискат от собственика достъп да му обяснят че ще правят предписание за терасите и той най вероятно да ги пусне, ако не сте в добри отношения не е нужно да писъстваш когато те говорят с собственика на дворчето, и дори и да не ги пусне и да гледат през терасата те са специалисти и от там могат да преценят, ти не е нужно да им даваш акъл от къде да гледат и какво да гледат, нито е нужно да мислиш вместо тях.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 5 месеца
hash: fafb2887d6
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   От автора: апартаментът е на две нива, описано е на първо ниво, Еди колко си стаи, Еди колко си квадрата, реално е едно цяло помещение, второ ниво, еди- колко си квадрата пак. Терасата е доста голяма, не е остъклена. Като цяло жилището е много квадрати и това разпределение ми се струва доста условно. Имам част от дворната част, както и останалите собственици от кооперацията, но нямаме достъп, защото се влиза от единственият гараж, който е собственост на човекът построил кооперацията, един вид е окупирал. Терасите са наистина опасни. Особено моята. Падне ли ще повлече всичко под нея си, недай си боже да има някой навън...Дали консултация с адвокат по строително право би била полезна, мисля, че и консултация с архитект или инженер би била?

 
  ...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 06334f6ede
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Имаш принципно право да развалиш сделката, ако нещо е било скрито в случаят незаконни тераси и т. н.

 
  ...


...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: fafb2887d6
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Здравейте, пак е автора. Стартирах процедура да си правя навес на въпросната тераса. Оказа се, че ми трябва нотариално заверено съгласие на протокол от общо събрание, че съседите ми са съгласни. Те са съгласни, обаче нямаме домоуправител, не искат да наемем и частен. Така, че трябва да измисля нещо, което не изисква такова съгласие. Та въпроса ми е следния- за поставянето на тента изисква ли се- било то от тях или от общината. Днес звънях в общината да питам позната, която работи точно в строителството и тя не знае, тепърва чете от ЗУТ.Само в допълнение, тентата ще е с размери 5 на 3.5.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 11 месеца
hash: 1e46a20c4c
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Хем опасна терасата, а и тента ще й слагаш, това е бъзик!

 
  ...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: fafb2887d6
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Не, не е. Със западно изложение, ела да видиш какъв Базик е следобед. Архитект видя терасата, нужно е укрепване, но няма как да принудят съседите, само аз и комшиите под мен искат да се оправи. Нямам финансови възможности да укрепя цяла кооперация. За съжаление няма и как да го продам.

 
  ...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: 60891eb625
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   И как се нави да купуваш апартамент в сграда, без акт 16, с очевидни проблеми, както виждаме с незаконни части? Тва имаш ли идея колко главоболия ще имаш и колко години ще се люшкаш по институциите? Просто не си струва разликата в цената, която е между един такъв имот и апартамент с акт 16. Но тепърва има да го разбираш това.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 10 месеца
hash: fafb2887d6
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Автора- имота има акт 16. Собственикът и изпълнител на проекта е бил в близки отношения с тогавашния главен архитект на града ни. Не ми трябва голяма фантазия как е станало. Преди няколко години въпросният архитект е уволнен, заради злоупотреби с положението си и далавери.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker