Да заменя ли София с Бургас? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120688)
 Любов и изневяра (29591)
 Секс и интимност (14310)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6439)
 Здраве (9554)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3139)
 Образование (7286)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1731)
 Други (18392)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Да заменя ли София с Бургас?
преди: 4 години, 4 месеца, прочетена 962 пъти
Здравейте, хора,
момче на 22 години съм и идното лято ми предстои да завърша бакалавър в София. Четири години подред живея на общежитие, но понеже нямам намерения да се захващам с магистратура, е въпрос на месеци да помисля за квартира. Смятам, че моментът би бил подходящ да сменя и местожителството си, ако пожелая, тъй като така или иначе ще трябва да се занимавам с премествания. Въпросът е, че не съм убеден, че София е градът, в който бих искал да се установя за постоянно - реално заплатите не са чак толкова високи, за да подсигурят комфорта, на който всички се надяват, но за сметка на това скъпотията е голяма, стандартът на живот - изкуствено раздут, а за сам човек става още по-сложно. Отделно, пикът в цените на жилищата (респ. наемите), който се наблюдава към момента. Самият град е изключително пренаселен, недотам поддържан, а климатът ми се струва меко казано отвратителен, особено зимно време. Да не говоря за задръстванията и загубеното време в чакане на градски транспорт и прочие. Отдавна не се чувствам комфортно и приятно на това място, въпреки многото приятели, които имам и разнообразните места, които посещавам. По тези и ред други причини започнах да се замислям дали да не се преместя в Бургас и да започна начисто. Реално погледнато имам доста познати оттам, а и напоследък започнах да посещавам града по-често. Изключително благоприятно се отразява на психиката ми (не знам защо, аз съм доста темпераментен и нервен, а там изпитвам някакво спокойствие през повечето време), градът е по-чист и по-поддържан, хората са една идея по-гостоприемни и някак си напоследък си мисля, че идеята да се установя в Бургас не е никак лоша. Разбира се, има и своите минуси, не живея с някаква илюзорна представа за нещата, виждам, че и там населението започва да намалява, че няма кой знае колко места, където човек може да се разнообрази и така нататък, но реално това е нещо характерно за цяла България. Бих се радвал, ако запознати със ситуацията или хора, преминали през нещо подобно ми дадат отговор на някои въпроси:
- Дали положението на трудовия пазар в Бургас е достатъчно добро, за да разчитам, че няма да ми отнеме много време да си намеря работа в сферата на услугите и развлеченията (магазини/заведения)?
- В каква степен една средна заплата, която бих получавал в Бургас ще ми помогне да се справя с разходите? Мога ли да разчитам, че ще разполагам с поне 300 лева остатък (джобни) на месец?
- Трудно ли е да се намери квартира за сам човек (едностаен/гарсониера/боксониера)? Как вървят цените към момента и към кои квартали е най-добре да се насоча?
- В случай, че се реша на тази стъпка, дали ще е по-добре първо да започна да търся работа и после квартира, или обратното? Имам заделени средства за преместване, но не мога да преценя кое от двете е с по-голяма важност.
Това са само ориентировъчни въпроси, всеки съвет/мнение/препоръка по тази тема ще са ми от огромна полза! Благодаря предварително на всички! :)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 4 месеца
hash: 692919f234
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   На 300 кинта се надява, пичагата. Тая държава трябва да се закрие и това си е...


Братан.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 055a1f396a
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Съгласен с доводите ти за София. Млад си, все още за теб грешките са безплатни. Опитай, не го мисли чак толкова, само недей са се местиш заради жена. Какво ще работиш си зависи от теб, но мисля, че след София ще ти струва евтино да живееш там.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 93216c1b68
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Пробвай! Нищо не губиш! Казваш, че там се чувстваш добре! Провери в нета средната цена на квартирите, влез по форумите на бургазлии, виж в кои квартали са ок, а и нали имаш приятели там, попитай ги как вървят квартирите и запалатите. Изкарай една година, прецени си. Тези бургазлии, които аз познавам, са по живота, но ти не им гледай любезните усмивки, това са си гърци.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 5ff67eef3b
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Разбирам те. И аз като съм ходил в София, този град нещо не ми действаше добре. Някаква такава сивота и студенина излъчва. Отблъскващ ми е. Не мога да си представя да живея там, просто ще се депресирам тотално още на втория месец.

Това за заплатите е божа работа какво ще успееш да намериш, за квартирите можеш да провериш в имот.бг и горе-долу ще се ориентираш.

Като цяло стандарта не мисля, че е по-нисък от София, защото заплатите са малко по-ниски, но пък и цените са малко по-ниски и предполагам, че горе-долу ще е същото като стандарт. Най-лошото е, че в Бургас вероятно няма да имаш същия шанс, ако искаш да се развиваш и вероятно намирането на работа ще отнема повече време отколкото в София. Т.е. ако сега стандарта ти там би бил като в София, то след 10 г. няма да е така, защото в София вероятно ще си претърпял по-добро развитие от в Бургас.

Но пък в Бургас имаш други предимства като по-малка пренаселеност, по-топли хора, по-добър климат, наличие на море.

Най-добре на първо време или си намери някаква по-малка евтина квартира или дори стая само или ако има у кого да останеш, остани там поне за първите месец-два и едва след това вече според ситуацията мисли за нещо по-дългосрочно. Сега нито знаеш дали ще си намериш работа, нито знаеш дали ще ти хареса, нито пък си наясно с кварталите и къде ще работиш въобще.

Сега ти е времето да пробваш, докато си млад, че после става по-сложно. Дори и да сбъркаш винаги можеш да отидеш в трети град.

Аз преди време бях като теб и се колебаех по същия начин и точно пак в пика на цените през 2008 г. Завърших във Варна и се очакваше да си остана там. Обаче като замислих - то там цените бяха безбожни в сравнение в Русе, а заплатите почти същите. За жилище не можех да си помисля да си купя във Варна, а за мен беше важно да имам собствено. Наемите бяха ужасно високи. А да кажеш, че имаше чак пък кой знае колко повече работа и възможности за развитие, че да си заслужава не бих казал. А и Варна още тогава си беше доста пренаселена.

И реших да се върна в Русе. За мой късмет успях да си намеря хубава работа, дори по-хубава от повечето ми колеги, които останаха във Варна. Подчертавам - без връзки. По-късно и жилище успях да си купя, понеже в Русе цените на жилищата са много по-приемливи, нашите ми помогнаха само за част от първоначалната вноска, защото и аз имах малко спестени пари от студентска бригада и изтеглих жилищен кредит и лека по лека се установих и си стъпах на краката. Създадох и семейство и така. Във Варна съм сигурен, че още щях да живея по квартири и да плащам грешни пари и щях да си гледам детето по хорските квартири.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: b350e38988
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Аз се преместих поради същите причини в Бургас. от София. Доволна съм. Наемите за хубави апартаменти по центъра са около 300-350лв извън сезон и около 100лв отгоре. лятото. Навсякъд можеш да идеш пеш почти, което изключва пътни разходи. Заплатите се движат около 1000-1100 стартови за квалифициран персонал и около 800-900 за неквалифициран. Иначе храната е сравнително скъпа - по ресторантите цените са като в София. Плажа си е голям плюс. Лятото и есента е топло, зимата става, пролетта доста вали и се стопля по - късно.

 
  ...


...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 2b82b95d4f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Номер 5, къде ги видя тия заплати?
Масово хората в града работят за по 600-700 лв, в най-добрия случай за 800 лв, било то с опит или без...

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker